|
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2010 19:02 Naslov sporočila: JUHE, ENOLINČNICE |
|
|
|
|
Vsi recepti so za pripravo jedi za 4 osebe
GRAHOVA JUHA Z GOBAMI IN PARADIŽNIKOM
sestavine:
4 dl izluščenega graha
1 nastrgan korenček
25 dag šampinjonov ali drugih gob
4 paradižnike
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
sol
poper
peteršilj
priprava:
Grah kuhamo v litru in pol osoljenega kropa ali juhe iz kocke. Gobe očistimo in narežemo.
Na maslu steklasto pražimo čebulo, dodamo na kocke narezan paradižnik in kmalu nato še oprane in narezane gobe. Dušimo 15 minut.
Ko je grah napol kuhan, stresemo v lonec še gobe s paradižnikom. kuhamo do mehkega. Juho solimo, popramo in potresemo s peteršiljem.
GRAHOVA JUHA Z RIŽEM
sestavine:
3 žlice oljčnega olja
8 dag pancete
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
prgišče sesekljanega peteršilja
1 ½ l vode ali juhe iz kocke
sol
poper
5 dl mladega ali zamrznjenega graha
1 dl riža
priprava:
V kozico damo olje, na drobno narezano panceto in sesekljano čebulo. Pražimo in čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in peteršilj. Popražimo toliko, da zadiši, takoj primešamo mlad grah in dolijemo juho ali vodo, osolimo, popramo in počasi kuhamo dobre pol ure.
Vsujemo riž po potrebi prilijemo še malo vroče juhe ali vode in kuhamo do mehkega, kar je okoli 20 minut.
GRAHOVA JUHA S POROM IN SLANINO
sestavine:
5 dl mladega ali zamrznjenega graha
1 por
3 žlice olja
1 žlica moke
1 ½ l vode ali juhe iz kocke
sol
poper
1 dl kisle smetane
po želji limonin sok
priprava:
Grah skuhamo in odcedimo, por narežemo na rezance in ga operemo.
Slanino narežemo na kockice in jo popražimo na olju, da postekleni, nato jo prestavimo v drugo posodo.
Na maščobi, kjer smo pražili slanino, damo por, ga potresemo z moko, prepražimo in gladko razmešamo z malo juhe. Takoj prilijemo vso juho, po potrebi dosolimo in popramo ter dodamo uhan in odcejen grah. Skupaj prevremo.
Juho precedimo, zelenjavo zmiksamo in jo ponovno primešamo odcejeni juhi. Dodamo tudi prepraženo slanino, vse pristavimo in mešamo, dokler ne zavre.
Juhi prilijemo smetano, še 7 minut kuhamo in jo nazadnje po okusu okisamo z limoninim sokom.
BELUŠNA JUHA
sestavine:
40 dag belušev
1 ½ l juhe (lahko iz kocke)
podmet:
1 dl smetane
1 žlica moke
1 dl kropa
priprava:
Beluše operemo, kar je olesenelega odrežemo, nato jih olupimo od glavice navzdol ali pa tudi v obratni smeri. Mehke dele narežemo na koščke in jih damo kuhat v juho.
Olupke in kar je olesenelega kuhamo posebej v manjši količini osoljene vode. Pretlačimo, kolikor gre, in primešamo juhi.
Dodamo podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in kropa.
Juha naj vre še 7 minut.
Belušno juho lahko ponudimo z rezinami popečenega kruha.
CVETAČNA JUHA Z GRAHOM IN ZDROBOM
sestavine:
30 dag cvetače
2 ½ dl graha
2 korenčka
sol
1 ½ l vode ali juhe iz kocke
1 dl sladke smetane
4 dag masla ali kurje masti
6 dag zdroba
2 žlici naribanega sira
peteršilj
priprava:
Cvetačo očistimo in narežemo na cvetove. Kuhamo jo v juhi s smetano, da ostane bela. Grah skuhamo in odcedimo.
Korenčka ostrgamo in na drobno naribamo.
Na maslu rumeno spražimo zdrob, dodamo nariban korenček in še malo pražimo, nato vse skupaj stresemo k cvetači. Dodamo še grah in kuhamo 10 minut.
Gotovo juho potresemo s peteršiljem in sirom.
JUHA IZ MEŠANE ZELENJAVE
sestavine:
1 manjša cvetača
1 korenček
1 por
4 dag masla ali 2 žlici olja
1 žlica sesekljane čebule
sol
peteršilj
po želji zakuha:
riž
zdrobovi cmoki ali kruhovi cmoki
priprava:
Cvetačo damo kuhat v juho.
Na maščobi spražimo čebulo, dodamo korenček in por ter pražimo toliko, da por ovene. Vse skupaj stresemo v cvetačno juho, zakuhamo riž ali cmoke in pustimo vreti še 15 minut.
Po potrebi dosolimo in potresemo s peteršiljem.
ŠPINAČNA JUHA S KROMPIRJEM
sestavine:
25 dag špinače
4 krompirji
sol
poper
po želji jušna kocka
1 dl sladke ali kisle smetane
prežganje:
2 žlici olja
5 dag mesnate slanine
2 žlici sesekljane čebule
1 žlica moke
2 stroka strtega česna
priprava:
Špinačo operemo, odstranimo peclje in jo 2 minuti kuhamo v majhni količini osoljenega kropa. Odcedimo in narežemo na pol prsta široke rezance.
Krompir olupimo, narežemo na tanjše lističe in ga 10 minut kuhamo v 1 ½ l osoljene vode.
V kozico damo olje, na majhne kocke narezano slanino, čebulo in kmalu nato še moko. Mešamo in ko začne čebula rumeneti, zamešamo česen, prilijemo malo krompirjeve vode, prežganje razkuhamo in ga vlijemo h krompirju.
Premešamo, dosolimo, popramo, po želji dodamo jušno kocko, pustimo vreti 7 minut, nato primešamo špinačo in smetano ter pustimo nad ognjem le še nekaj trenutkov.
ŠPINAČNA (KOPRIVNA) JUHA Z ZDROBOM
sestavine:
25 dag špinače ali mladih kopriv
4 dag masla
8 dag zdroba
2 stroka strtega česna
1 ½ l vode ali juhe iz kocke
sol
poper
vezava:
1 jajce
1 dl kisle smetane
priprava:
Špinačo odstranimo peclje in jo operemo in v majhni količini slanega kropa kuhamo 2 minuti. Odcedimo in zmiksamo. Enako pripravimo mlade koprive.
Na maslu rumeno spražim zdrob, dodamo česen in prilijemo vročo vodo ali juho. Vreti pustimo 10 minut, osolimo, popramo, dodamo špinačo in kuhamo le še 3 minute.
V jušniku zmešamo jajce in smetano, nato med mešanjem prilivamo špinačno juho z zdrobom.
Špinačo kuhamo le 3 minute, sicer izgubi zeleno barvo, pa tudi velik del vitaminov in rudninskih snovi.
BLITVINA KREMNA JUHA
sestavine:
40 dag blitve
4 krompirji
sol
jušna kocka
muškatni orešček
poper
podmet:
1 žlica moke
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl kropa
3 trdo kuhana jajca
priprava:
Krompir olupimo, narežemo na rezine in ga skuhamo v 1 l osoljene vode. Odcedimo, vodo prihranimo, krompir pretlačimo in ga nato spet zmešamo s krompirjevko. Po želji dodamo jušno kocko, odišavimo z oreščkom in popramo.
Prilijemo podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in kropa.
Blitvo operemo, narežemo na kose in jo 2 minuti kuhamo v malo vode. Zmiksamo jo skupaj z vodo, v kateri se je kuhala, damo v lonec h krompirju in pustimo, da skupaj še 2 minuti vre.
Preden damo juho na mizo, primešamo sesekljana trdo kuhana jajca.
ZDROBOVA JUHA S SKUTO
sestavine:
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
6 dag pšeničnega zdroba
1 ½ l juhe
2 ½ dl mleka
20 dag skute
sol
1 jajce
peteršilj
priprava:
V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in ko postekleni, dodamo pšenični zdrob in mešamo. ko začne čebula rumeneti, prilivamo med mešanjem juho in mleko. Juho kuhamo 10 minut, nato dodamo pretlačeno skuto in po potrebi solimo. Na koncu vmešamo jajce, stepeno s peteršiljem in pustimo nad ognjem le toliko da jajce zakrkne.
KOLERABICE V KREMNI JUHI
sestavine:
4 večje nadzemne kolerabice
1 ½ l juhe
4 dag škrobne moke
drobnjak
priprava:
Kolerabice olupimo in narežemo na tanke rezinice. Damo jih v dober liter vode in kuhamo do mehkega. V preostalo juho zamešamo v malo vode razmešano škrobno moko in vse skupaj vlijemo h kolerabici. Medtem stalno mešamo.
Juha naj vre 2 minuti. Juho potresemo z drobnjakom.
PARADIŽNIKOVA JUHA S PROSENO KAŠO
sestavine:
75 dag svežega ali 1 konzerva vloženega paradižnika
8 dag prosene kaše
sol
lovorov list
jušna zelenjava:
četrt zeleninega gomolja
1 korenček
peteršiljeva korenina
prežganje:
4 žlice olja ali 4 dag masla
1 žlica moke
2 žlici sesekljane čebule
po želji:
žlička sladkorja
priprava:
Paradižnik operemo, očistimo semen in ga narežemo na 4 dele.
Jušno zelenjavo operemo, olupimo, narežemo in kuhamo v osoljenem kropu 10 minut. Dodamo narezan paradižnik ali paradižnik iz konzerve in kuhamo še 10 minut.
Zelenjavo nato odcedimo in zmiksamo, potem jo razredčimo z vodo v kateri se je kuhala in pustimo na robu štedilnika
Medtem na vročem olju pražimo moko in čebulo. Ko čebula v prežganju zarumeni prilijemo vodo in prežganje gladko razkuhamo. V prežganje nato vlijemo 1 ½ l kropa, zavremo, zakuhamo oprano kašo in kuhamo 25 minut. Proti koncu kuhanja dodamo zmiksano zelenjavo in odišavimo z lovorovim listom.
Na koncu če je potrebno, juho dosolimo in po želji sladkamo (zaradi kislosti paradižnika).
PARADIŽNIKOVA JUHA S SMETANO
sestavine:
75 dag svežega ali 1 konzerva vloženega paradižnika
pol čebule
lovorov list
vejica materine dušice
1 ½ l juhe (lahko iz kocke)
sol
poper
podmet:
1 ½ dl sladke smetane
1 žlica moke
1 ½ dl vroče juhe
zakuha:
kuhan riž
krpice
ribana kaša
priprava:
Paradižnik operemo, narežemo na krhlje in damo v lonec brez vode. Dodamo na kose narezano čebulo, lovorov list in materino dušico ter pol ure dušimo na majhnem ognju.
Odstranimo lovor in materino dušico, nato vse skupaj pretlačimo ali zmiksamo.
Prilijemo juho, pristavimo in ko ponovno zavre, dodamo smetanov podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in vrele juhe. Po potrebi dosolimo in popramo.
Po želji dodamo kuhan riž ali pa zakuhamo krpice ali ribano kašo, kar kuhamo 10 minut.
PARADIŽNIKOVA JUHA Z GRAHOM IN KUHANIMI JAJCI
sestavine:
paradižnikova juha s smetano
2 kozarčka svežega ali zamrznjenega graha
2 trdo kuhani jajci
priprava:
Pripravimo paradižnikovo juho.
Posebej skuhamo svež ali zamrznjen grah (ali pa ga vzamemo iz konzerve), ga odcedimo in damo v jušnik.
Na grah v jušnik pretlačimo 2 trdo kuhani jajci. Prilijemo vroči paradižnikovo juho, premešamo in takoj postrežemo.
BUČNA JUHA
sestavine:
40 dag rumene jedilne buče
1 korenček
2 zrela paradižnika ali 2 žlici paradižnika iz konzerve
1 ½ l juhe iz kocke ali kropa
sol
poper
muškatni orešček
1 dl sladke smetane
peteršilj
prežganje:
3 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
1 žlica moke
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica masla
priprava:
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na koščke.
Paradižnika za trenutek potopimo v vrelo vodo, ju olupimo, odstranimo seme in narežemo na kose.
Korenček ostrgamo in na drobno narežemo.
V kozico na olje damo čebulo, pristavimo, pomešamo, potresemo z žlico moke in ko začne čebula rumeneti, dodamo česen in nasekljan paradižnik.
Primešamo maslo in prežganje razredčimo s kropom ter ga gladko razkuhamo.
Dodamo narezano bučo in korenček te prilijemo 1 ½ l ali več juhe ali kropa. Osolimo, popramo in odišavimo z oreščkom. Kuhamo do mehkega.
Juho zmiksamo, spet pristavimo in dodamo smetano, ki smo jo razmešali s peteršiljem. Kuhamo še nekaj minut.
ČESNOVA ALI ZDRAVA JUHA
sestavine:
8 česnovih strokov
1 por
4 krompirji
1 ½ l juhe iz kocke ali kropa
sol
poper
kumina
vezava:
1 jajce
1 ½ dl sladke smetane
peteršilj
priprava:
Česen sesekljamo.
Porovo steblo očistimo, prerežemo po dolgem, operemo in narežemo na rezance.
Na segreto olje damo por in mešamo, da ovene. Dodamo sesekljan česen in kmalu nato krompir. Nekaj trenutkov mešamo in nato prilijemo krop ali juho. Osolimo in popramo, dodamo kumino, juho pokrijemo in jo na majhnem ognju kuhamo 15-20 minut.
Jajce in smetano razžvrkljamo in med mešanjem vlijemo v vrelo juho.
Česnovo juho potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo.
ZELIŠČNA JUHA
sestavine:
1 ½ l juhe iz kocke ali kropa
sol
8 žlic sesekljanih zelišč (peteršilj, zelena, regrat, kislica, špinača, timijan, listek melise ali drugo)
1 dl kisle smetane
2 jajci
prežganje:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 žlica moke
priprava:
Na olje damo čebulo in moko ter mešamo, da začne čebula rumeneti. Tedaj med mešanjem prilijemo najprej malo hladne, potem pa vso vročo juho.
Juho kuhamo 15 minut. Osolimo.
Medtem pripravimo zelišča. Operemo jih, otremo, na drobno narežemo in jih zmešamo v smetano. Primešamo k juhi.
Vse skupaj naj vre še 5 minut.
Preden juho ponudimo, umešamo stepeni jajci.
KORENČKOVA JUHA Z ZDROBOM
sestavine:
25 dag korenčka
4 dag masla
1 ½ l juhe iz kocke ali kropa
7 dag zdroba
sol
2 jajci
sesekljan peteršilj
priprava:
Korenček ostrgamo, naribamo in ga na maslu pražimo, vendar ne predolgo. Prilijemo juho ali krop, zakuhamo zdrob, osolimo in kuhamo 15 minut.
Preden damo juho na mizo, zamešamo stepeni jajci in jo potresemo s peteršiljem.
Korenček, ki ga pražimo na kurji masti, obdrži zelo lepo barvo. Če hočemo bolj gosto juho vanjo lahko zakuhamo močnik (glej recept MOČNIK V JUHI).
ZELENINA KREMNA JUHA S KROMPIRJEM
sestavine:
3 krompirji
40 dag zeleninega gomolja
1 ½ l juhe (lahko iz kocke)
sol
podmet:
1 ½ dl kisle smetane ali enaka količina vroče tekočine
1 žlica moke
priprava:
Zeleno in krompir olupimo, ju narežemo in kuhamo v juhi 20 minut.
Odcedimo, tekočino prihranimo, zelenjavo pa pretlačimo ali zmiksamo (bolje je, da ju pretlačimo, ker krompir ni primeren za miksanje).
Prilijemo tekočino od kuhanja, pristavimo po potrebi dosolimo in ko zavre, zamešamo podmet.
Juho kuhamo še 7 minut.
PRIMORSKI MINEŠTRONE
sestavine:
60 dag sezonske zelenjave (krompir, korenček, bučke, cvetača, sveže izluščen ali stročji fižol, špinača ali blitva, malo ohrovta)
1 vejica zelene
1 zrel paradižnik
4 žlice oljčnega olja
1 žlica sesekljane čebule
2 stroka česna
sesekljan peteršilj
1 ½ l vode ali juhe iz kocke
sol
poper
zakuha:
pol kozarca riža
pest drobnih testenin
priprava:
Vso zelenjavo operemo in narežemo na koščke, paradižnik pa damo na stran.
Olje damo v lonec, na njem popražimo čebulo le toliko, da postekleni, nato dodamo sesekljan česen, peteršilj ter vso oprano in na koščke narezano zelenjavo, razen paradižnika. Mešamo, da se osuši zelenjavni sok, nato prilijemo približno 1 ½ l juhe ali vode, osolimo, popramo in kuhamo okoli 50 minut. Na sredi kuhanja dodamo nasekljan paradižnik in v zadnjih 15 minutah zakuhamo riž ali testenine. Mineštrone naj bo srednje gost. Gostoto naj mu da zelenjava.
DOMAČA ČEBULNA JUHA
sestavine:
4 na lističe narezane čebule
4 žlice olja
2 žlici moke
1 l juhe (lahko iz kocke)
1 kozarec belega vina
1 dl kisle smetane
sol
poper
2 jajci
priprava:
Na vroče olje damo čebulo, jo osolimo in prilijemo 3 žlice vode. Dušimo in medtem večkrat premešamo. Ko voda izpari in čebula postekleni, zamešamo moko in mešamo, dokler čebula ne zarumeni. Čebula se bo hitro spražila, ker se je z dušenjem zmehčala.
Zalijemo z juho, prilijemo vino in smetano ter popramo. Juha naj počasi vre 15 minut.
Preden postrežemo, zamešamo 2 stepeni jajci.
Pri čebulni juhi računamo 1 čebulo na osebo.
FRANCOSKA ČEBULNA JUHA
sestavine:
4 na lističe narezane čebule
3 žlice masla
1 žlica moke
1 ½ l juhe
2 žlici žganja
sol
poper
4 rezine belega kruha
12 dag naribanega grojerja ali drugega trdega sira, ki se stopi (parmezan ni primeren)
priprava:
V kozico damo olje, na lističe narezano čebulo, žličko soli in 1 dl vode. Kuhamo na vročem, da tekočina izpari, nato neprestano mešamo, dokler čebula enakomerno ne porumeni. Poprašimo z žlico moke, nekaj trenutkov mešamo in nato takoj prilijemo juho.
Odišavimo z dvema žlicama žganja, popramo, osolimo ter pustimo, da juha še 30 minut počasi vre.
1. način zgostitve:
Juho vlijemo v jušnik na popečene rezine kruha in takoj postrežemo.
2. način zgostitve:
V lončene skledice za eno osebo damo po eno rezino starega ali pa tudi svežega kruha, prelijemo z juho, potresemo s sirom in damo v pečico, razgreto na 200 0C, da se sir razleze. Lahko pa juho zapečemo v veliki skledi. Kruh se napoji in iz sklede zajemamo gosto kruhovo čebulno juho.
Francozi pražijo čebulo za čebulno juho takole: Najprej na rahlo spražijo eno sesekljano čebulo, nato dodajo drugo, jo pražijo skupaj s prvi in tako nadaljujejo s postopnim dodajanem sesekljanih čebul. Mešanca različno praženih čebul je na koncu ravno pravšnja.
POROVA JUHA S KROMPIRJEM IN ŠUNKO
sestavine:
2 debela pora
½ kg krompirja
sol
poper
10 dag kuhane ali narezane šunke, klobase ali slanine
podmet:
1 žlička moke
1 dl kisle smetane
1 dl vrele krompirjeve vode
priprava:
Krompir olupimo in prerežemo. Por očistimo, prerežemo po dolgem, ga dobro operemo in nato narežemo na prst dolge rezance.
Oboje damo v lonec, prilijemo 1 ½ l vode, popramo, po potrebi osolimo in kuhamo 20 minut. Odcedimo, vodo prihranimo, zelenjavo pa pretlačimo ali zmiksamo.
Pretlačeni juhi prilijemo prihranjeno vodo, pristavimo in ko zavre, zamešamo narezano šunko ali klobaso, popramo in prilijemo redko tekoč podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in vrele krompirjevke.
Juha naj vre še 10 minut.
Enako pripravimo juho, ne da bi zelenjavo pretlačili.
Kadar pripravljamo smetanov podmet, vzamemo vedno toliko vroče juhe ali vode, kolikor je smetane. Če bi bil podmet pregost in bi ga razredčili s hladno vodo, bi nastale grudice in smetanova maščoba bi izstopila na površje.
KRUHOVA JUHA S KLOBASO IN JAJCI
sestavine:
pol kranjske klobase
4 dag masla ali 4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
15 dag na tanke rezine narezanega kruha
1 ½ l juhe iz kocke
sol
poper
muškatni orešček
2 stepeni jajci
peteršilj
priprava:
Klobaso skuhamo, olupimo in ko se ohladi, narežemo na tanke rezine.
Na maščobi spražimo čebulo, toliko, da postekleni, dodamo kruh, dobro premešamo in prilijemo juho. Ko juha zavre, kruh z metlico gladko razmešamo, osolimo, popramo, dodamo klobaso, peteršilj in muškatni orešček.
Jajci razžvrkljamo in ju med mešanjem vlivamo v vrelo kruhovo juho. Juha naj zdaj ne vre več.
Juha je še boljša, če ji na koncu primešamo skodelico kuhanega graha (lahko iz konzerve).
PREŽGANJE
V naši kuhinji smo juhe, omake in prikuhe največkrat zgoščevali s prežganjem. Potem pa so prežganje izpodrinili podmeti ali pa dolivanje maščobe brez praženja. Časi se spreminjajo in zdaj se prežganje brez zadrege vrača v kuhinjo.
Pripravljamo svetla, srednje obarvana, temna in dietna prežganja. Pri prežganju pazimo, da ne prežgemo maščobe.
Osnovno načelo: Vponev na zmerno vročo maščobo damo moko in jo pražimo, da počasi rumeni. Pri tem se škrob, ki je v moki, spreminja v dekstrin, ki je lažje prebaljiv.
SVETLO PREŽGANJE
Na maščobo damo najprej čebulo in ko ovene, dodamo moko in pri tem opazujemo čebulo: ko prav malo porumeni, prilijemo vodo in gladko razkuhamo.
S svetlim prežganjem zgoščujemo zelenjavo, npr. grah, špinačo, cvetačo, paradižnik.
SREDNJE OBARVANO PREŽGANJE
Na maščobo damo hkrati čebulo in moko. Mešamo in ko začne čebula rumeneti, prilijemo vodo in prežganje razkuhamo.
Srednje obarvano prežganje pripravljamo za zgoščevanje juh, prikuh in omak.
TEMNO PREŽGANJE
Na maščobo damo moko in ko porumeni, dodamo sesekljano čebulo. Mešano in opazujemo čebulo: ko porumeni, prilijemo vodo in prežganje gladko razkuhamo.
Temno prežganje je primerno za fižolove juhe in mineštre, saj daje značilen okus po praženi moki.
DIETNO PREŽGANJE
V ponvi z debelim dnom brez dodatka maščobe pražimo moko. Ko je moka lepo rumena, prilijemo vodo in razkuhamo.
Vroče prežganje redčimo s hladno vodo, če pa imamo ohlajeno prežganje, ga razredčimo z vročo vodo. prežganje mora vsaj 10 minut vreti skupaj z jedjo, v katero ga zakuhamo, da bo jed okusnejša.
PREŽGANKA
sestavine:
4 dag maščobe
6 dag bele moke
mleta kumina
sol
poper
2 jajci
priprava:
Maščobo segrejemo, dodamo moko in na ne prevroči plošči mešamo, da moka počasi rumeni. Ko postane lepe svetlorjave barve, razredčimo prežganje z zajemalko hladne vode. Razmešamo in razkuhamo.
Prilijemo toliko vroče vode, da dobimo primerno gosto prežganko. Osolimo, dodamo kumino po želji poper in prežganko kuhamo vsaj 10 minut, še bolje pa je če počasi vre 20 minut.
Posebej stepemo jajca in jih med mešanjem vlivamo v vrelo prežganko, ki zdaj ne sme več vreti. Postrežemo takoj.
Prežganka je okusnejša, če moko pražimo na manjšem ognju. Če jo pražimo preveč na hitro, nam prežganka pogreni. Pri prežganki lahko računamo na osebo 1 dag maščobe in samo 1 dag moke.
KOPROVA PREŽGANKA
sestavine:
4 dag maščobe
6 dag bele moke
1 žlica koprovih semen
4 stroki sesekljanega peteršilja
po želji:
sol
2 jajci
priprava:
Na vroči maščobi rumeno spražimo moko, dodamo česen in koper, nato prežganje razredčimo s hladno vodo in mešamo.
Prilijemo 1 l kropa ali juhe, po potrebi osolimo in pustimo, da prežganka vre 15-20 minut.
Tudi tej juhi po želji na koncu med mešanjem prilijemo stepeni jajci.
Prežganko lahko pripravimo tudi brez česna.
KROMPIRJEVE JUHE
Krompirjeve juhe pripravljamo s prežganjem ali s podmetom.
Če je v prežganju dosti maščobe in ostra moka, ga hitro gladko razmešamo.
Pri mehki moki in majhni količini maščobe, pa moramo prežganje razredčiti z mrzlo vodo in mešati z metlico, da se ne naredijo grudice.
Če je čebula pravilno spražena, se med kuhanjem porazdeli, če je premalo ali preveč spražena, izstopa in zato moramo prežganje precediti.
Juha ima lepšo strukturo in okus, če krompir pretlačimo, namesto da bi ga miksali.
PREPROSTA KROMPIRJEVA JUHA
sestavine:
60 dag krompirja
sol
lovorov list
kumina
peteršilj
zabela:
4 dag olja ali masla ali pa vsakega pol
2 žlici sesekljane čebule ali 2 stroka sesekljanega česna
po želji:
jušna kocka
priprava:
Opran krompir olupimo, splaknemo, narežemo na majhne kocke, prilijemo dober 1 ½ l vode, osolimo, dodamo lovorov list in kumino ter pristavimo, da hitro zavre. Na majhnem ognju kuhamo 15 minut.
Medtem na maščobi rumeno spražimo čebulo ali česen in s tem zabelimo juho. Kuhamo še 15 minut. Lahko pa juho razbelimo z nekaj žlicami svežega olja.
Če nam je všeč, dodamo tudi jušno kocko in sesekljan peteršilj.
KROMPIRJEVA JUHA S SMETANO
sestavine:
60 dag krompirja
sol
podmet:
2 dl kisle smetane
1 žlica moke
2 dl krompirjeve vode
ščepec kumine
lovorov list
priprava:
Krompir olupimo, operemo, narežemo na majhne kocke, osolimo, zavremo in prilijemo smetanov podmet: v smetano in moko razmešamo krompirjev krop.
Dodamo kumino, lovorov list in na majhnem ognju kuhamo 25 minut.
KROMPIRJEVA JUHA Z RIŽEM
sestavine:
60 dag krompirja
8 dag riža
sol
4 žlice olja
2 žlici čebule
2 stroka strtega česna
1 dl kisle smetane
majaron
poper
malo kisa
po želji:
1 kuhana klobasa ali par hrenovk
priprava:
Olupljen in opran krompir prerežemo na pol in ga 20 minut kuhamo v osoljeni vodi. Krompir odcedimo in pretlačimo.
Riž kuhamo v osoljenem kropu 20 minut.
Na olju svetlorumeno spražimo moko, dodamo česen, po želji tudi na kolesca narezano klobaso in vse stresemo h kuhanemu rižu.
Dodamo pretlačen krompir, smetano, majaron, dosolimo, popramo in prilijemo kanček kisa.
Juho kuhamo še 7 minut.
KROMPIRJEVA ENOLONČNICA
sestavine:
60 dag krompirja
sol
½ kg paradižnika ali pol paradižnikove konzerve
1 velika zelena paprika
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
6 zrn popra
lovorov list
8 dag drobnih testenin
priprava:
Krompir olupimo, ga narežemo na majhne kocke in damo v lonec. Prilijemo 1 ½ l vode, osolimo, pristavimo na močen ogenj, da hitro zavre, nato pustimo počasi vreti 20 minut.
Paradižnik poparimo, olupimo in narežemo na koščke, papriko očistimo in jo narežemo. Na vroče olje damo čebulo, mešamo in ko porumeni, dodamo paradižnik in papriko. Dušimo toliko časa, da paprika spremeni barvo in se paradižnik razpusti.
Vse skupaj stresemo h kuhanemu krompirju. Dodamo poper v zrnju, lovorov list in testenine ter pustimo narahlo vreti dobrih 10 minut, da se testenine skuhajo.
KROMPIRJEVA JUHA Z GOBAMI
sestavine:
4 dag masti ali olja
1 žlica moke
2 žlici sesekljane čebule
½ kg krompirja
25 dag gob (lisičk, jurčkov ali drugih)
1 ½ l vode ali juho iz kocke
peteršilj
malo kisa
podmet:
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl kropa
1 žlica moke
priprava:
Na maščobi pražimo moko in sesekljano čebulo. Dodamo česen, na koščke narezane gobe in vse prepražimo.
Dodamo narezan krompir in prilijemo vodo ali juho iz kocke. Po potrebi dosolimo, popramo in kuhamo 30 minut, da se zmehča.
Prilijemo podmet, razmešan iz smetane, kropa in moke, ter vse skupaj kuhamo še 10 minut.
Na koncu potresemo juho s peteršiljem in po želji malo okisamo.
ENOLONČNICA S TELETINO IN KROMPIRJEM
sestavine:
40 dag teletine
60 dag krompirja
sol
3 korenčki
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
muškatni orešček
timijan
peteršilj
1 ½ l kropa ali juhe
po želji podmet:
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl kropa
1 žlica moke
priprava:
Teletino narežemo na koščke, krompir olupimo in narežemo na kocke, korenček olupimo in naribamo.
Na maslu svetlo spražimo čebulo, dodamo česen in meso ter na vroči plošči stalno mešamo, da se osuši mesni sok. Prilijemo 1 ½ l kropa ali juhe in pustimo, da enolončnica počasi vre 20 minut. Dodamo krompir, korenček, sol, muškatni orešček in timijan in počasi kuhamo še 30 minut.
Na koncu zamešamo peteršilj in po želji kislo smetano, razmešano z moko in kropom.
PRETLAČENA KROMPIRJEVA JUHA Z GOBAMI
sestavine:
30 dag gob (lisičk, jurčkov ali drugih)
4 krompirji
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka česna
jušna kocka
sol
poper
lovorov list
podmet:
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl kropa
1 žlica moke
priprava:
Gobe očistimo, na hitro operemo pod tekočo vodo jih narežemo na lističe.
Krompir olupimo, narežemo in ga skuhamo ter z vodo vred pretlačimo.
Na olju pražimo čebulo in ko začne rumeneti, dodamo česen in gobe. Mešamo, da se gobe osušijo, nato vse skupaj stresemo k pretlačenemu krompirju. Če je treba prilijemo še malo kropa, dodamo jušno kocko, lovorov list, popramo in po potrebi dosolimo.
Kuhamo 20 minut, nato primešamo smetano podmet, ki ga zmešamo iz smetane, enake količine kropa in žličke moke. Pustimo, da juha vre še 10 minut. Potresemo s peteršiljem.
Namesto svežih gob lahko vzamemo 5 dag suhih gob, jih poparimo, odcedimo in pražimo kot sveže.
GOBJA JUHA S PARADIŽNIKOM
sestavine:
30 dag šampinjonov, lisičk, ali drugih gob
4 krompirji
4 paradižniki ali 4 žlice paradižnika iz konzerve
1 dl sladke smetane
sol
poper
lovorov list
sesekljan peteršilj
prežganje:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
1 žlica moke
priprava:
Gobe očistimo, na hitro oplaknemo in narežemo na 4 ali več delov.
Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo.
Paradižnik damo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, ga takoj olupimo in nasekljamo.
Olje segrejemo, dodamo čebulo in ko začne rumeneti, dodamo česen in gobe. Mešamo toliko časa, da se gobe osušijo, potem potresemo z moko in še malo pražimo.
Dodamo nasekljan paradižnik, premešamo in nato prilijemo kuhan krompir z vso vodo. Če se nam zdi potrebno, juho še malo razredčimo z vročo vodo. Prilijemo smetano, osolimo, popramo in dodamo lovorov list.
Juha naj vre še 10 minut. Na koncu jo potresemo s peteršiljem.
KISLA GOBJA JUHA
sestavine:
40 dag gob, najbolje jurčkov
4 krompirji
1 ½ l juhe iz kocke
1 dl kisle smetane
sol
poper
kis
lovorov list
timijan
sesekljan peteršilj
prežganje:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
1 žlica moke
priprava:
Gobe očistimo, operemo in narežemo na rezine.
Na olje damo čebulo, ko porumeni, dodamo gobe in mešamo na vročem, da se osušijo. Zdaj dodamo moko in česen ter še malo popražimo. Prilijemo malo juhe, razkuhamo in dodamo kislo smetano, ki smo jo razmešali z malo vroče juhe. Prilijemo vso juho, jo po potrebi dosolimo in popramo, prilijemo malo kisa in dodamo dišavnice.
Juha naj vre še 10 minut. Preden postrežemo jo potresemo s peteršiljem.
H kisli gobji juhi se priležejo ajdovi žganci.
JUHA IZ STROČJEGA FIŽOLA IN GOB
sestavine:
40 dag šampinjonov
40 dag stročjega fižola
10 dag kuhane šunke ali pol kuhane kranjske klobase
sol
poper
muškatni orešček
1 dl kisle smetane
sesekljan peteršilj
prežganje:
4 žlice olja ali 4 dag masla
1 žlica sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica moke
priprava:
Stročji fižol narežemo na koščke, ga posebej skuhamo in odcedimo. Vode ne prihranimo za pozneje, ker nekoliko pogreni.
Gobe na hitro oplaknemo in narežemo na 4 ali več delov.
Kuhano šunko ali klobaso narežemo na tanke rezine.
Na maščobo damo čebulo in moko, pražimo in ko začne čebula rumeneti, zamešamo česen in narezane gobe. Premešamo, prilijemo vročo vodo in prežganje gladko razmešamo.
Prežganju prilijemo še toliko juhe ali vode, da bo juha primerno redka. Dodamo šunko in stročji fižol ter kuhamo še 20 minut.
Na koncu dosolimo, popramo, dodamo orešček, smetano in peteršilj.
OHROVTOVA MINEŠTRA
sestavine:
60 dag ohrovta
4 krompirji
1 žlica paradižnikove mezge ali 2 žlici paradižnika iz konzerve
4 žlice oljčnega olja
jušna kocka
sol
zakuha:
3 žlice riža
pest nalomljenih špagetov
po želji:
nariban sir
priprava:
Ohrovt narežemo na rezance, ga poparimo in odcedimo.
Krompir skuhamo v osoljenem kropu.
Združimo odcejen ohrovt in krompir z vodo, dodamo nasekljan paradižnik in prilijemo še toliko vode, da bo skupaj za 1 ½ l juhe. Lahko dodamo jušno kocko ali juho samo osolimo. Prilijemo oljčno olje.
Juha naj vre 15 minut, nato zakuhamo riž ali nalomljene špagete in kuhamo do mehkega (če imamo riž, kuhamo še 20 minut, špagete pa 10-12 minut).
Juho na krožnikih lahko potresemo z naribanim sirom.
OHROVTOVA ENOLONČNICA Z MLETIM MESOM
sestavine:
60 dag ohrovtove ali zeljne glave
4 krompirji
kumina
lovorov list
sol
jušna kocka
30 dag mletega mesa
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 sesekljana stroka česna
1 žlica moke
pol lončka kisle smetane
sesekljan peteršilj
priprava:
Ohrovt narežemo na rezance. Če imamo zeljne liste, jim porežemo rebra in prav tako nare-žemo na široke rezance.
Kuhamo jih v osoljenem kropu malo manj kot do mehkega. Odcedimo.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga kuhamo v osoljenem kropu 10 minut. Dodamo kumino, lovorov list in po želji tudi jušno kocko.
V ponvi na maščobi prepražimo čebulo in ko porumeni, dodamo česen in mleto ali nareza¬no meso. Dušimo do mehkega in po žlicah prilivamo krop ali juho.
Mehkemu mesu dodamo odcejen kuhan ohrovt ter kuhan krompir z vodo vred in kuhamo skupaj še 15 minut.
Proti koncu kuhanja primešamo pol lončka kisle smetane. Potresemo s peteršiljem.
Enolončnico pripravimo iz ohrovta ali zelja.
OHROVTOVA ENOLONČNICA S KLOBASO
sestavine:
60 dag ohrovta ali zelja
30 dag krompirja
sol
kumina lovorov list,
jušna kocka
1 narezana kuhana kranjska klobasa
prežganje:
4 žlice olja
10 dag ocvirkov
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica moke
zakuha:
10 dag riža
priprava:
Ohrovt ali zelje narežemo na debele rezance. Kuhamo v osoljenem kropu malo manj kot do mehkega, nato odcedimo.
Krompir olupimo, ga narežemo na kocke, prilijemo 1 ½ l vode ter ga kuhamo 15 minut. Dodamo kumino, lovorov list in jušno kocko.
H krompirju stresemo kuhano zelje in klobaso.
V ponvi na olju stopimo ocvirke, dodamo čebulo in ko ta postekleni, primešamo česen in moko ter prilijemo zajemalko vroče vode. Razmešamo in prilijemo k enolončnici.
Vse sku¬paj kuhamo še 10 minut.
V ohrovtovo enolončnico lahko zakuhamo tudi 10 dag riža. Zakuhamo ga h krompirju.
Enako pripravimo enolončnico s kislim zeljem.
JOTA
sestavine:
15 dag namočenega fižola ali 1 konzerva kuhanega
½ kg kislega zelja ali repe
½ kg krompirja
sol
poper
lovorov list
1 par klobas ali 25 dog pancete ali drugega suhega mesa
prežganje:
2 žlici masti ali 4 žlice olja
1 žlica moke
2 stroka česna
lovorov list
po želji:
8 dag ocvirkov ali slanine
priprava:
Namočen fižol lahko skuhamo skupaj s klobaso ali drugim suhim mesom, dodamo lovorov list in proti koncu malo osolimo. Meso lahko kuhamo posebej.
Kislo zelje ali repo skuhamo posebej s strokom česna, soljo in poprom.
Posebej skuhamo tudi krompir.
Trojko zdaj združimo: kuhan krompir lahko malo zmečkamo, nato ga z vodo vred vlijemo k zelju.
Prilijemo tudi kuhan fižol ter dodamo na koščke narezano kuhano klobaso ali meso.
Po potrebi dosolimo in popopramo.
V ponev damo maščobo, ocvirke ali slanino in moko. Popražimo, da moka malo zarumeni, dodamo česen in ko zadiši, prilijemo zajemalko tekočine iz jote.
Razkuhamo in vlijemo k joti. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Krompir in fižol moramo kuhati posebej, saj imata različen čas kuhanja. Kislina, ki je v kislem zelju, pa bi tako krompirju kot fižolu preprečila, da bi se do mehkega sku¬hala. Trojko torej združimo, ko je vse do mehkega skuhano.
ISTRSKA JOTA S POLENTO
sestavine:
20 dag namočenega fižola
lovorov list
1 klobasa ali 25 dag pancete ali drugega suhega mesa
½ kg kislega zelja
4 žlice oljčnega olja
2 stroka sesekljanega česna
sol
poper
polenta (glej njen recept)
priprava:
Fižol namočimo in ga naslednji dan skuhamo skupaj s klobaso ali drugim suhim mesom. Lahko pa meso skuhamo posebej.
Dodamo lovorov list. Osolimo proti koncu kuhanja, če je potrebno.
Kislo zelje damo v kozico, nanj vlijemo nekaj žlic oljčnega olja in dodamo nasekljan česen, sol in poper. Kuhamo 40 minut.
Ko sta fižol in zelje skuhana, ju združimo v skupnem loncu, dodamo na koščke narezano meso ter joto kuhamo še 20 minut.
Po krožnikih razdelimo vročo polento in čeznjo nalijemo joto.
Jota je naslednji dan še boljša, jemo pa jo lahko tri dni.
JEČMENČKOVA ENOLONČNICA S KISLIM ZELJEM
sestavine:
15 dag ječmenčka
10 dag namočenega fižola ali 1 konzerva kuhanega
30 dag kislega zelja
3 krompirji
4 dag maščobe
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
25 dag mletega mesa po izbiri
juha iz jušne kocke
sol
poper
lovorov list
priprava:
Ječmenček in fižol operemo, čez noč namočimo in naslednji dan ločeno skuhamo.
Ječ¬menček naj bo kuhan malo manj kot do mehkega. Osolimo proti koncu kuhanja. Posebej skuhamo tudi zelje in krompir.
Na masti spražimo čebulo, dodamo česen in meso.
Na vroči plošči mešamo in ko se meso osuši, po zajemalkah prilivamo juho.
To ponavljamo, dokler se meso ne zmehča, kar pomeni, da dvakrat ali trikrat prilijemo zajemalko juhe.
Dodamo skuhan ječmenček, nekoliko odcejen kuhan fižol, krompir z vodo vred ter zelje. Osolimo, popopramo in odišavimo z lovorovim listom.
Enolončnico razredčimo z juho in jo kuhamo še 15 minut.
JEČMENČKOVA JUHA Z ZELENJAVO
sestavine:
15 dag ječmenčka
narezana zelenjava: 1 korenček, 1 por, četrt cvetače, košček ohrovta, 1 paradižnik, malo zelene, peteršiljeva korenina
jušna kocka
sol
poper
strt česen
majaron
lovorov list
podmet:
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl kropa
1 žlica moke
priprava:
Ječmenček v topli vodi operemo, nato ga pustimo, da se čez noč namaka.
Naslednji dan dolijemo dober liter vode in ga kuhamo 40 minut.
Dodamo vso narezano zelenjavo in smetanov podmet, prilijemo potrebno količino vode ali juhe iz kocke ter na majhnem ognju kuhamo še 30 minut.
7 minut pred koncem kuhanja juho dosolimo, popopramo in dodamo dišavnice.
Dobro je, do ječmenček s smetanovim podmetom vre vsaj pol ure, ker se tako izboljša okus.
JEČMENČKOVA JUHA Z GOBAMI
sestavine:
15 dag ječmenčka
1 ½ l juhe
2 žlici masti ali 3 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
40 dag gojenih šampinjonov ali drugih gob
timijan
lovorov list
sol
1 dl kisle smetane
sesekljan peteršilj
priprava:
Ječmenček operemo v topli vodi in ga pustimo, da se čez noč namaka.
Naslednji dan ječmenčku prilijemo juho, pristavimo in ga na majhnem ognju kuhamo 1 uro.
Na maščobi spražimo čebulo, dodamo strt česen in kmalu nato očiščene, oprane in nareza¬ne gobe.
Pražimo, da se osuši gobji sok, nato vse skupaj stresemo k ječmenčku.
Ječmenčkovi juhi dodamo timijan, lovor in sol ter na šibkem ognju kuhamo še 30 minut. Juho izboljšamo s smetano in peteršiljem.
JEČMENČKOVA JUHA Z MESOM
sestavine:
15 dag ječmenčka
sol
poper
timijan
majaron
lovorov list
40 dag kuhanega prekajenega mesa
peteršilj
jušna zelenjava:
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
košček zelene
1 por
1 zrel paradižnik
zabela:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
priprava:
Ječmenček operemo v topli vodi, namočimo in pustimo čez noč.
Naslednji dan dolijemo 1 l vode, pristavimo in kuhamo na majhnem ognju 30 minut.
Dodamo vso narezano jušno zelenjavo, sol, poper in dišavnice ter kuhamo še 40 minut.
V loncu naj bo vsaj 1 ½ l juhe.
10 minut pred koncem kuhanja juho zabelimo s prepraženo čebulo in česnom ter dodamo na kocke narezano meso.
Potresemo s peteršiljem.
Namesto suhega mesa lahko kuhamo v ječmenčkovi juhi kos govedine, kot za v juho.
RIČET
sestavine:
30 dag ječmenčka
10 dag namočenega fižola ali 1 konzerva kuhanega
lovorov list
sol
poper
3 paradižniki ali 3 žlice paradižnika iz konzerve
po želji:
40 dag suhega mesa ali 1 kranjska klobasa
25 dag krompirja
zelenjava:
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
košček zelene
1 por
pol čebule
2 stroka česna
priprava:
Ječmenček in fižol namočimo in naslednji dan oboje pristavimo v dovolj velikem loncu. Suho meso ali klobaso prej obarimo, nato dalje kuhamo s fižolom in ječmenčkom. Po želji lahko meso skuhamo posebej.
Ko se ričet kuha že eno uro, dodamo na kose narezan krompir, vso ostalo na koščke nareza¬no zelenjavo, lovor, sol in poper. Če kuhamo tudi suho meso, pazimo, da ne bi jedi preveč solili.
Če imamo fižol iz konzerve, ga dodamo sedaj.
Vse skupaj kuhamo še slabo uro in ričet je gotov.
Kuhano meso narežemo na koščke in ga spet zamešamo v ričet.
Ješprenj in fižol seveda hitreje skuhamo v loncu na zvišan pritisk.
PRETLAČENA FIŽOLOVA JUHA S SMETANO
sestavine:
30 dag namočenega fižola ali 1 večja konzerva kuhanega
sol
1 žlička paradižnikove mezge
jušna kocka
majaron
lovor
poper
podmet:
1 ½ dl kisle smetane
1 ½ dl vrele vode
1 žlička moke
priprava:
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga skuhamo, proti koncu ga osolimo, odlijemo nekaj tekočine, nato ga zmiksamo ali pretlačimo.
Prilijemo fižolovko, pristavimo, dodamo mezgo, jušno kocko, majaron, lovor in poper.
V juho zamešamo razžvrkljan smetanov podmet in jo pustimo vreti še 10 minut.
PRETLAČENA FIŽOLOVA JUHA S SLANINO
sestavine:
30 dag namočenega fižola
sol
1 žlička paradižnikove mezge
jušna kocka
majaron
lovor
poper
zabela:
4 žlice olja
8 dag na kockice narezane slanine
priprava:
Pripravimo fižolovo juho po receptu Pretlačena fižolova juha s smetano, le da polovico fižola zmiksamo, dru¬go polovico pustimo celega.
Namesto s smetano zabelimo juho s popraženo slanino.
FIŽOLOVA JUHA S KLOBASO
sestavine:
30 dag namočenega fižola ali 1 večja konzerva kuhanega
sol
1 kuhana kranjska klobasa
poper
lovorov list
prežganje:
4 žlice maščobe
2 žlici sesekljane čebule
1 žlica moke
1 žlička paradižnikove mezge
zakuha:
10 dag krpic
priprava:
Fižol operemo, čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo do mehkega. Osolimo proti koncu kuhanja.
Kuhan fižol malo odcedimo in po želji ga zmiksamo ali pretlačimo. Primešamo odcejeno fižolovko in premešamo.
V kozici stopimo maščobo, dodamo čebulo, kmalu nato še moko in mešamo. Ko začne čebula rumeneti, dodamo paradižnikovo mezgo in prežganje razredčimo z vodo.
Primešamo pretlačen fižol z vodo vred, dodamo narezano klobaso, osolimo, popramo, dodamo lovorov list in zakuhamo krpice.
Juho kuhamo še 7 minut.
MINEŠTRA, KROMPIR IN FIŽOL
sestavine:
20 dag namočenega fižola
4 veliki krompirji
sol
poper
8 dag drobnih testenin, špagetov ali rezancev
po želji:
klobasa
prežganje:
4 žlice olja ali 2 žlici masti
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
1 žlica moke
priprava:
Fižol zvečer namočimo, naslednji dan ga z vodo vred vlijemo v lonec in kuhamo, da se zmehča. Osolimo proti koncu kuhanja.
Klobaso damo v lonec malo kasneje. Ko je fižol kuhan, dodamo olupljen in na kocke narezan krompir ter po potrebi prilijemo vročo vodo.
V ponvi segrejemo maščobo, dodamo žlico nasekljane čebule in moko ter mešamo. Ko čebula rahlo porumeni, dodamo česen in še malo mešamo. Zalijemo z zajemalko hladne vode, razkuhamo in vse vlijemo v lonec k mineštri. Kuhamo še kakšnih 30 minut. Po potrebi dosolimo in popopramo.
Proti koncu kuhanja zakuhamo testenine in jih kuhamo do mehkega v napol pokritem loncu.
Namesto s prežganjem, zlasti pozimi, zabelimo mineštro s slanino ali panceto, ki jo skupaj s česnom temeljito sesekljamo.
S fižolom vred se mineštra kuha slabi 2 uri. Če pa imamo fižol že kuhan, kuhamo mineštro eno uro. Mineštro po žeji lahko na krožnikih malo okisamo.
Danes kuhamo v mineštri tudi nasekljan korenček in nasekljano vejico zelene, v starih vaških receptih pa tega ni bilo. Včasih so v mineštro zakuhali samo domače rezance, ki so še vedno najboljši.
FIŽOLOVA JUHA Z RIŽEM
sestavine:
25 dag fižola
4 krompirji
10 dag riža
sol
lovor
3 žlice olja
6 dag na kockice narezane slanine
2 žlici čebule
žlica paradižnikove mezge
1 žlička moke
po želji:
nariban sir
priprava:
Fižol operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga pristavimo in kuhamo. Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo.
Ko je fižol skoraj kuhan, vsujemo riž, dosolimo, dodamo lovorov list in kuhamo dalje na majhnem ognju 25 minut.
Medtem večkrat premešamo in vmes dodamo še pretlačen krompir.
Na vroče olje damo slanino, čebulo in kmalu nato moko in česen. Mešamo in ko začne čebula rumeneti, zamešamo paradižnikovo mezgo, prilijemo zajemalko kropa in gladko razmešamo. Vlijemo v juho in kuhamo še 10 minut.
Juho na koncu lahko potresemo s sirom.
LEČNA KREMNA JUHA
sestavine:
20 dag leče
limonina lupinica
lovorov list
popečene krušne kocke
peteršilj
jušna zelenjava:
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
košček zeleninega gomolja
sol
podmet:
2 dl kisle smetane
2 dl kropa
1 žlica moke
priprava:
Lečo operemo in jo čez noč namočimo. Naslednji dan jo v isti vodi pristavimo in kuhamo skupaj z očiščeno in narezano ali nastrgano zelenjavo. Osolimo proti koncu kuhanja.
Mehko lečo pretlačimo z zelenjavo vred, dodamo smetanov podmet, ki ga v skodelici razmešamo iz smetane, moke in vrele vode.
Odišavimo z limonino lupinico in lovorovim listom ter pustimo, da vre še nekaj minut.
Kremno juho ponudimo s kockicami popečenega kruha in sesekljanim peteršiljem.
KAŠNATA JUHA
sestavine:
2 ½ dl prosene ali ajdove kaše
4 žlice olja ali 4 dag masla
1 žlica sesekljane čebule
1 na rezance narezan por
sol
poper
timijan
jušna kocka
jušna zelenjava:
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
zelena
podmet:
1 dl kisle smetane
1 dl kropa
1 žlica moke
po želji:
2 dag suhih jurčkov
priprava:
Proseno ali ajdovo kašo operemo.
Na maščobi prav narahlo porumenimo čebulo. Zamešamo na drobno narezano jušno zelenjavo in por. Pražimo toliko časa, da zelenjava ovene.
Prilijemo 1 ½ l kropa in ko juha zavre, zakuhamo oprano kašo, dodamo smetanov podmet, timijan, sol, poper in jušno kocko. Kuhamo še 30 minut.
Po želji dodamo tudi namočene in popražene jurčke.
KAŠA S KROMPIRJEM
sestavine:
40 dag krompirja
15 dag prosene ali ajdove kaše
sol
10 dag ocvirkov
1 žlica moke
2 žlici kisle smetane
priprava:
Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in ga damo kuhat v dober liter osoljene vode.
Ko zavre, vsujemo oprano kašo, premešamo in na majhnem ognju kuhamo 30 minut.
Proti koncu kuhanja jed zabelimo z ocvirki, ki smo jih pražili skupaj z moko.
Po želji dodamo kislo smetano.
KAŠNATA ENOLONČNICA Z MESOM
sestavine:
15 dag fižola
2 ½ dl prosene kaše
5 dag maščobe
3 žlice sesekljane čebule
2 stroka česna
15 dag poljubnega mletega mesa
lovorov list
kumina
majaron
sol
poper
peteršilj
priprava:
Fižol operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga v isti vodi skuhamo. Osolimo ga proti koncu kuhanja.
Kašo večkrat operemo v mlačni vodi, jo damo v lonec, prilijemo 1 ½ l vode, osolimo in na majhnem ognju kuhamo 30 minut.
Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo sesekljan česen in meso, osolimo in dušimo do mehkega. Meso stresemo v lonec s kašo, ko je ta napol kuhana. Takrat dodamo tudi od-cejen fižol, lovor, kumino in majaron. Po potrebi dosolimo in popopramo.
Preden damo jed na mizo, jo potresemo s peteršiljem.
KAŠA S KISLIM ZELJEM ALI REPO
sestavine:
1 kg kislega zelja ali repe
sol
40 dag sveže svinine (flam)
4 žlice olja ali 2 dag masti
2 žlici čebule
2 stroka česna
1 žlica moke
1 žlička sladke paprike
1 ½ l juhe iz kocke
12 dag prosene kaše
poper
lovor
priprava:
Kislo repo ali zelje skuhamo v dobrem litru pa pol osoljene vode.
V kozici na vroči masti pražimo čebulo in ko postekleni, dodamo sesekljan česen in takoj nato na koščke narezano meso. Mešamo in pražimo toliko časa, da se osuši mesni sok.
Ob strani kozice nato popražimo moko, zamešamo papriko in takoj prilijemo malo kropa. Du-šimo do mehkega in po potrebi prilivamo vročo vodo ali juho.
Ko je meso napol mehko, prilijemo dober liter juhe, zavremo in zamešamo oprano kašo. Kuhamo 30 minut.
Proti koncu kuhanja dodamo odcejeno repo, lovorov list, dosolimo in popopramo.
JUHA IZ OVSENIH KOSMIČEV (2 osebi)
sestavine:
½ l juhe ali vode
3 žlice ovsenih kosmičev
1 dag masla
1 jajce
peteršilj
priprava:
V vrelo juho zakuhamo kosmiče in dodamo maslo. Pustimo vreti 10 minut in mešamo.
Preden juho postrežemo, na hitro zamešamo s peteršiljem vtepeno jajce in pustimo le za trenutek nad ognjem, toliko da jajce zakrkne.
JUHA S KOSMIČI IN ZELENJAVO
sestavine:
1 ½ l juhe (lahko iz kocke)
sol
poper
lovor
4 dag masla ali olja
12 dag ovsenih kosmičev
zelenjava:
1 korenček
1 por
1 paradižnik
košček cvetače ali drugo
priprava:
V vrelo juho damo narezano in oprano zelenjavo in jo kuhamo 20 minut. Dodamo lovorov list, osolimo in popopramo.
Na maslu pražimo kosmiče in ko porumenijo, jih primešamo juhi.
Juha naj vre še 7 minut.
ČIČERIKINA JUHA S PARADIŽNIKOM
sestavine:
20 dag čičerke
4 dag masla
3 zreli paradižniki ali 3 žlice paradižnika iz konzerve
1 zelena paprika
origano
lovor
sol
poper
priprava:
Čičerko operemo in čez noč namočimo.
Paradižnik poparimo, olupimo in narežemo. Papri¬ko operemo, odstranimo seme in jo narežemo na rezance.
Čičerko naslednji dan odcedimo, zalijemo z 1 ½ l sveže vode, pristavimo in kuhamo 50 minut. Nekaj vode odlijemo in shranimo, s preostalo vodo čičerko zmiksamo.
Na maslu pražimo paradižnik in papriko, prilijemo prihranjeno vodo, kuhamo še 5 minut, dodamo dišave, sol, zmiksano čičerko in še nekaj minut kuhamo.
Po potrebi razredčimo z vročo juho ali kropom.
ČIČERIKINA JUHA Z ZELENO
sestavine:
20 dag čičerke
20 dag zeleninega gomolja
sol
1 jogurt
jušna kocka
priprava:
Čičerko operemo, namočimo in naslednji dan kuhamo v vodi, v kateri smo jo namakali.
Sredi kuhanja dodamo na lističe narezano zeleno, sol in jogurt.
Po želji dodamo jušno kocko. Juhe naj bo približno za 1 ½ l.
GOVEJA JUHA
sestavine:
1 kg govejega mesa, primeren je križni kos, spodnja rebra, pleče in pa kosti
2 ½ l vode
sol
jušna zelenjava:
korenček
košček zeleninega gomolja ali vejica zelenja
1 peteršiljeva korenina
1 strok česna
pol čebule
1 zrel paradižnik
dišave:
6 do 8 poprovih zrn
lovorov list
po želji:
košček jeter
1 olupljen krompir
1 grahova luščina
žafran
priprava:
Meso s kostimi vred damo v lonec, prilijemo 2 l hladne vode, osolimo, pristavimo in ko zav¬re, dodamo jušno zelenjavo.
Plamen zmanjšamo in ga naravnamo, da juha skoraj neopazno vre. Juho kuhamo 2 do 3 ure, odvisno od starosti živali.
Jušne dišave dodamo zadnje četrt ure kuhanja.
Preden juho precedimo, jo pustimo nekaj minut ob robu štedilnika, da se umiri.
Če hočemo dobro meso iz juhe, damo meso v lonec, ko voda z jušno zelenjavo že vre, če pa želimo boljšo in krepkejšo juho, damo meso kuhat takoj na začetku v hladno vodo.
Najboljše kuhano meso je od križa. Meso starejših živali da okusnejšo juho.
Pene, ki se nabirajo med kuho, ne smemo odstranjevati, saj so mesne in vsebujejo beljakovine, zato prispevajo k dobremu okusu.
Jušna zelenjava okus juhi le dopolni; okus juhe mora biti skladen in okus posamezne zelenjave ali začimbe ne sme izstopati.
Lepo barvo da juhi žafran, zrel paradižnik in tudi čebula, ki jo prej, če želimo, prerežemo in na štedilnikovi plošči rumeno popečemo.
Juha mora tako neopazno vreti, da se kuhar in vajenec prepirata, če juha vre ali ne vre. Juhe naj bo 2 ½ dl na osebo.
GOVEDINA IZ JUHE, POPEČENA
Meso vzamemo iz juhe, ga narežemo na rezine, potresemo z drobno ali pa z grobo soljo ter pokapljamo z juho.
Po želji meso popečemo v ponvi na manjši količini vročega olja, najprej na eni strani, nato še na drugi in dodamo za oreh masla, da dobi meso žlahtnejši okus.
Glej tudi recepta:
• GOVEDINA IZ JUHE V PARADIŽNIKOVI OMAKI
• GOVEDINA IZ JUHE V ZELIŠČNI OMAKI
GOVEDINA IZ JUHE V SOLATI
sestavine:
½ kg mesa iz juhe
4 kuhani krompirji
2 paradižnika
10 dag čebule
2 žlici narezanih kislih kumaric
2 trdo kuhani jajci
sol
poper
solatna polivka
1 žlica gorčice
4 žlice olja
1 žlica kisa
nasekljan peteršilj
priprava:
Goveje meso narežemo na rezinice, kuhan krompir na kolobarje, paradižnik na rezinice in čebulo nasekljamo.
Meso, narezano zelenjavo, kisle kumarice in jajčne krhlje damo v skledo. Osolimo, popo¬pramo in prelijemo s solatno polivko iz gorčice, olja, kisa in peteršilja. Premešamo.
GOVEDINA IZ JUHE V PARADIŽNIKOVI OMAKI
sestavine:
½ kg govejega mesa iz juhe
2 ½ dl juhe
sol
poper
1 konzerva paradižnika ali 4 zreli paradižniki
prežganje:
2 žlici maščobe
2 žlici sesekljane čebule
1 strok strtega česna
1 žlička moke
priprava:
Kuhano meso ohladimo in če se le da, naj bo nekaj časa v hladilniku. Narežemo ga na tanjše rezine.
Svež paradižnik poparimo, olupimo in nasekljamo.
Na vročo maščobo damo čebulo, hitro nato še česen in moko ter malo popražimo.
Ko začne čebula rumeneti, zamešamo nasekljan paradižnik, premešamo in prilijemo juho.
V omako damo meso, osolimo, popopramo in na majhnem ognju počasi kuhamo 15 minut.
GOVEDINA IZ JUHE V ZELIŠČNI OMAKI
sestavine:
½ kg kuhane govedine, pečenke ali drugega mesa
sol
poper
1 jajce
2 žlici zelišč: drobnjak, peteršilj, pehtran, rman, list žajblja ali drugo
prežganje:
2 žlici masti ali 3 žlice olja
1 strok strtega česna
2 žlici sesekljane čebule
2 ½ dl juhe
Meso ohladimo (še bolje je, če je nekaj časa v hladilniku), nato ga narežemo na tanjše rezine.
Na maščobo damo hkrati čebulo in moko in na vročem mešamo. Ko čebula malo porumeni, dodamo česen in omako razredčimo z juho.
V razkuhano primerno gosto omako damo meso, osolimo in popramo. Počasi naj vre 15 minut.
V skodelici razžvrkljamo jajce, dodamo zelišča in jih mešanjem vlivamo v omako. Vse na kratko prevremo.
jušne zakuhe
JUŠNI REZANČKI
sestavine:
10-12 dag moke
1 jajce
nekaj kapelj olja
priprava:
Moko damo na desko, naredimo jamico, ubijemo vanjo jajce, zamesimo testo in ga gnetemo toliko časa, da je ob prerezu gladko.
Testo zvaljamo kar se da na tanko, da ga osušimo, narežemo na 4 dele, zložimo drugega na drugega, zvijemo in na tanko narežemo.
Pri valjanju nam olajša delo strojček za pripravo rezancev. (glej recept TESTO ZA REZANCE)
VLIVANČKI
sestavine:
2 jajci
3 žlice moke
priprava:
Jajca samo v lonček, stepemo, dodamo moko in stepamo še toliko časa, da postane testo gladko.
Testo vlivamo v juho skozi lij, ki ga držimo visoko nad vrelo juho. Tako dobimo daljše in tanjše rezance.
Ko je jušna površina polna, jih s penovko poberemo v jušnik in spet nalijemo nove vlivančke.
JUHA S KRUHOM IN SMETANO
sestavine:
10 dag kruha
1 ½ l mesne juhe
sol
2 žlici kisle smetane
4 dag naribanega sira
priprava:
Narezan kruh damo v liter vroče juhe. Ko se razmoči, gaz metlico razmešamo, dosolimo in dodamo smetano.
Preden postrežemo, primešamo nariban sir.
Juha bo boljša, če ji dodamo narezano kuhano klobaso, šunko ali narezano pečenko.
RIŽ V JUHI
sestavine:
1 ½ l juhe
8 dag riža (za zakuhe je primeren okroglozrnat riž)
priprava:
Juho zavremo, zakuhamo riž in pustimo, da na majhnem ognju vre okoli 25 minut.
JUHA Z RIŽEM IN JAJCEM
sestavine:
1 ½ l juhe
8 dag riža (za zakuhe je primeren okroglozrnat riž)
1 jajce
narezan drobnjak ali peteršilj
priprava:
Juho zavremo, zakuhamo riž in pustimo, da na majhnem ognju vre okoli 25 minut.
V jušniku z metlico razžvrkljamo jajce in vanj med mešanjem vlivamo vrelo juho z rižem.
Potresemo z drobnjakom ali peteršiljem.
MOČNIK V JUHI
sestavine:
1 ½ l juhe
12 dag pšenične moke
1 jajce
po želji:
1 skodelica kuhanega graha ali 1 skodelica cvetače
kuhano meso ali kranjska klobasa
priprava:
V skledo damo moko, posebej v skodelici vtepemo jajce in ga vlivamo po moki ter hkrati sem in tja mešamo, da ne nastane cmok, temveč nekakšna kašica, ki jo med prsti predelamo v močnik ali usukanec.
Močnik zakuhamo v precejeno mesno juho in ga pustimo vreti 12 minut.
Na koncu po želji primešamo juhi še kuhan grah in kuhano ter na koščke narezano meso ali klobaso.
omlete kot zakuha
OMLETE
sestavine:
2 dl mleka
½ l vode
2 jajci
sol
12 dag moke
maščoba za pečenje
priprava:
Vse sestavine zmešamo in, če se le da, pustimo, da testo pol ure počiva.
Spečemo tanke omlete.
Ohlajene omlete zvijemo in narežemo na tanke rezančke. Omlete lahko narežemo tudi na krpice.
V juho jih damo, tik preden postrežemo.
Če omletne rezančke razprostremo na pekač in jih osušimo v pečici, razgreti no 1800 C, dobimo fritate.
OMLETNE MESNE REZINICE
sestavine:
omlete (glej recept omlete)
mesni nadev:
4 dag masla
1 žlica sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
16 dag kuhanega ali pečenega mletega mesa
sol
poper
ščep timijana
1 žlica drobtin
1 dl smetane
1jajce
peteršilj
premaz:
1 jajce
smetana
priprava:
Pripravimo omlete po receptu za omlete.
Omlete namažemo z mesnim nadevom, in sicer tudi robove, da se ne bodo odvijali.
Čvrsto zvite omlete položimo na z vodo oplaknjen pekač in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in smetano.
Damo v pečico in pečemo 15 minut pri 2000 C. Ohlajene omletne robce narežemo na kolesca in jih damo v juho, tik preden jo postrežemo.
Mesni nadev
Na maslu spražimo čebulo, dodamo česen, meso, sol, poper in timijan ter še 3 minute me-šamo. Odstavimo, zamešamo drobtine, smetano, jajce in peteršilj.
ZDROBOVI ŽLIČNIKI
sestavine:
4 dag masla
1 jajce
8 dag zdroba
priprava:
Maslo penasto umešamo, dodamo jajce in primešamo zdrob.Testo naj počiva pol ure.
Z žlico, ki jo pomočimo v juho, zajamemo žličnik in ga z drugo mokro žlico oblikujemo.
Žličnik lahko oblikujemo tudi na mokri dlani. Zakuhamo v juho in pustimo komaj opazno vreti 10 do 15 minut.
ZDROBOVI ŽLIČNIKI BREZ MAŠČOBE
sestavine:
2 jajci
toliko zdroba kot tehtajo jajca
priprava:
Jajca stepemo in zamešamo zdrob. Z žličko takoj zajemamo testo, oblikujemo žličnike in jih sproti zakuhamo v vrelo juho.
Na majhnem ognju naj vrejo 7 minut.
ZDROBOVI ŽLIČNIKI S SLANINO
sestavine:
6 dag na kockice narezane slanine
2 ½ dl mleka
12 dag zdroba
2 jajci
priprava:
Slanino v kozici rumeno spražimo, prilijemo mleko in med mešanjem vsipamo zdrob. Me¬šamo 5 minut, nato odstavimo.
Še med topel zdrob posamezno zamešamo jajci. Z žlico zajamemo žličnike, jih s pomočjo druge žlice oblikujemo in sproti zakuhamo v juho.
Žličniki naj počasi vrejo 10 minut.
KROMPIRJEVI ŽLIČNIKI
sestavine:
30 dag kuhanega in pretlačenega krompirja
4 dag masla
2 jajci
sol
12 dag ostre moke
priprava:
Še vroč pretlačen krompir zabelimo s stopljenim maslom, zamešamo jajci, sol in moko.
Z mokro žlico zajemamo testo in žličnike zakuhamo v govejo, obarno ali zelenjavno juho.
Pokriti naj vrejo 7 minut.
ŠPINAČNI ŽLIČNIKI
sestavine:
4 dag razmehčanega masla
1 jajce
1 žlica kuhane in zmiksane špinače
1 manjši strok česna
peteršilj
sol
poper
1 žlica smetane
5 dag drobtin
1 žlica moke
priprava:
Maslo penasto umešamo, primešamo jajce in hitro mešamo.
Za jajcem umešamo špinačo, sesekljan česen in peteršilj, sol, poper, smetano, drobtine in moko.
Vse dobro razmešamo in pustimo, da pol ure počiva.
Oblikujemo žličnike in jih v juhi počasi kuhamo 7 minut.
Maslo mora biti res dobro razmehčano, da ga lahko penasto umešamo. Le tako se nam ne bo sesirilo, ko bomo vmešali jajca. Če vzamemo dvojno količino masla in drugih surovin v obeh receptih, bomo žličnike še laže zamešali. Jajca naj bodo sobne temperature.
Če se nam maslo vseeno sesiri; ko umešamo jajce, nič hudega: dodajmo pol žličke drobtin in hitro s šibo mešajmo dalje, pa se bo zmes spet gladko razmešala.
Če imamo žličnikov več, jih lahko ponudimo tudi kot prilogo.
MOČNATI ŽLIČNIKI
sestavine:
2 dobri žlici razmehčanega masla (5 dag)
2 jajci
1 žlica mleka ali sladke smetane
sol
1 jogurtov lonček moke (dobra 2 dl)
priprava:
Maslo penasto umešamo, posamezno dodamo jajci, prilijemo mleko ali smetano, osolimo in zamešamo moko. Če sta jajci bolj drobni, dodamo malo manj moke.
Z mokro žlico zajamemo testo, z drugo mokro žlico oblikujemo žličnik in ga zakuhamo v juho.
Žličniki naj vrejo 7 minut.
ZDROBOVI CMOČKI
sestavine:
4 dag razmehčanega masla
1 jajce
9 dag zdroba
priprava:
Mehko maslo penasto umešamo, dodamo jajce in zamešamo zdrob. Testo naj počiva pol ure.
Oblikujemo cmočke in jih v juhi kuhamo 10 do 12 minut.
KRUHOVI CMOČKI
sestavine:
4 dag razmehčanega masla
1 do 2 jajci
1 žemlja ali 5 dag namočenega in ožetega kruha
2 žlici sladke smetane ali mleka
muškatni orešček
sol
peteršilj
1 žlica moke in moka za desko
priprava:
Maslo penasto umešamo, drugo za drugim dodamo jajci, namočen in ožet kruh, smetano ali mleko, muškatni orešček in sol, peteršilj in nazadnje moko. Testo naj počiva pol ure.
Oblikujemo cmočke, malo večje kot oreh, na deski jih povaljamo v moki, nato jih damo v juho in kuhamo 7 minut.
Če v testo zamešamo 2 jajci, se cmočki zagotovo ne bodo razkuhali.
KRUHOVI CMOČKI S ŠUNKO
sestavine:
12 dag na kockice narezanega belega kruha ali žemlje
2 žlici masla
1 žlica sesekljane čebule
1 žlica nasekljane šunke
sesekljan peteršilj
1 jajce
1 dl mleka
1 žlica moke
priprava:
Kruh damo v skledo, ga prelijemo z na maslu popraženo čebulo, potresemo s šunko in peteršiljem.
Mleko, jajce in sol razžvrkljamo in polijemo po kruhu. Pustimo, da se kruh navlaži, nato ga potresemo z moko in premešamo.
Oblikujemo cmočke, vsakega sproti povaljamo v kupčku moke, ki ga pripravimo na deski, in cmočke zakuhamo v vrelo juho.
Vrejo naj 7 minut.
DROBTINOVI CMOČKI
sestavine:
4 dag razmehčanega masla
1 jajce
½ dl mleka
1 dl drobtin
sol
noževa konica muškatnega oreščka
1 žlica moke
priprava:
Maslo penasto umešamo, dodamo jajce, prilijemo mleko, zamešamo drobtine, sol, muškatni orešček in moko.
Testo naj počiva 20 minut, nato oblikujemo cmočke in jih pokrite v juhi kuhamo 7 minut.
RIŽEVI CMOČKI
sestavine:
2 dl riža
4 dag masla
5 dl juhe
sol
2 jajci
4 dag nasekljane pečenke ali šunke
peteršilj
poper
1 žlica naribanega sira
6 dag moke
priprava:
Na maslu pražimo riž, da postekleni. Prilijemo juho, osolimo in kuhamo 25 minut.
V ohlajen riž zamešamo jajci, nasekljano pečenko ali šunko, peteršilj, poper, sir in moko. Oblikujemo za oreh velike cmočke in jih zakuhamo v vrelo juho.
Vrejo naj 7 minut.
Riževe cmočke lahko pripravimo tudi iz ostankov rižote.
JETERNI CMOČKI
sestavine:
15 dag jeter
5 dag masla
1 jajce
5 dag namočenega in ožetega kruha
sol
poper
majaron
1 strok sesekljanega česna
5 dag moke
2 dag drobtin
priprava:
Jetrom odstranimo mrenico in jih zmiksamo.
Mehko maslo penasto umešamo, dodamo jajce, kruh, jetra, sol, poper, majaron, česen, moko in drobtine.
S pomočjo žlice oblikujemo cmočke ali žličnike, jih zakuhamo v vrelo juho in pustimo, da počasi vrejo 7 minut.
štrukeljci za juho
VLEČENO TESTO ZA ŠTRUKELJCE
sestavine:
25 dag mehke moke
ščepec soli
1 žlica olja
1 jajce
olje za mazanje testa
priprava:
Moko presejemo v skledo, da jo zrahljamo, v sredini naredimo jamico, vanjo damo sol, olje in jajce. Prilivamo mlačno vodo, s prsti mešamo in pazimo, da imamo na sredi gladko testo. Ko je testo primerno gosto, ga začnemo gnesti.
Dobro pregneteno testo oblikujemo v hlebček, ga namažemo z oljem in pokrijemo s toplo skledo. Počivati pustimo pol ure.
Testo lahko pripravimo zvečer, ga zavijemo v naoljeno alufolijo in damo v hladilnik. Hlebček nato pomokamo, razvaljamo in pri tem pazimo, da robove zvaljamo kar se da tanko.
Preden ga začnemo vleči, ga namažemo z maščobo, da laže poravnamo gube, ki morda nastanejo pri vlečenju, in porežemo morebitne debelejše robove.
Testo se lepše vleče, če je mehkejše zameseno. Vlečnost povečuje tudi dobra moka, beljak in primerna toplota.
Mazanje štrukeljcev
Razvlečeno testo po vsej površini enakomerno namažemo z nadevom.
Zavijati ga začnemo z ene strani in ko imamo za dober prst debel zvitek, ga odrežemo in začnemo zvijati drug zvitek. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa. Štrukeljci naj bodo tanki.
Rezanje štrukeljcev
Štrukeljce režemo s topim predmetom v 2 do 3 cm dolge štrukeljce. Z rezanjem jih obe-nem nekako zapremo. Za to uporabimo lesen nož, narobe obrnjen navaden nož, krožniček ali plastično kartico.
Kuhanje štrukeljcev
Narezane štrukeljce pokrite kuhamo 7 do 12 minut.
Pečenje štrukeljcev
Štrukeljcev ne narežemo, temveč damo zvitke v namazan pekač, jih namažemo s stepenim jajcem in pečemo 25 minut pri temperaturi 1800 C. Narežemo, ko se malo ohladijo.
Štrukeljce lahko pripravimo tudi iz kupljenega vlečenega testa. Potrebujemo ga okoli 25 dag.
MESNI ŠTRUKELJCI
sestavine:
vlečeno testo za štrukeljce
mesni nadev:
2 žlici sesekljane čebule
1 strok česna
25 dag kuhanega ali pečenega mletega mesa
sol
poper
5 dag namočenega in ožetega kruha
1dl smetane
2 jajci
po potrebi nekaj žlic juhe
dišavnice:
ščepec majarona in timijana
sesekljan peteršilj
priprava:
Testo razvlečemo in ga enakomerno namažemo z nadevom po vsej površini. Začnemo zvijati in ko je zvitek debel za dober prst, ga odrežemo in z zvijanjem zvitkov nadaljujemo. Porabimo vse testo.
Zvitke narežemo s topim predmet na štru¬keljce in jih kuhamo pokrite 7 minut ali pa jih spečemo.
Mesni nadev
Na maslu ali olju spražimo čebulo, dodamo česen, mleto meso, osolimo, popopramo in na vročem mešamo, da meso zadiši, kar je okoli 5 minut.
Meso odstavimo, zamešamo, namočen kruh, smetano, jajci in sesekljane dišavnice.
Nadev naj bo toliko razredčen, da se lahko maže. Če je potrebno primešamo nekaj žlic juhe.
SIROVI ŠTRUKELJCI
sestavine:
vlečeno testo za štrukeljce
sirov nadev:
namaz:
2 jajci
2 žlici stopljenega masla
posip:
3 žlice naribanega sira
2 žlici sesekljanega peteršilja
priprava:
Zamesimo testo, ga razvlečemo, namažemo, potresemo s sirom in peteršiljem.
Štrukeljce spečemo ali pa jih pokrite v juhi kuhamo 7 minut.
Namaz
Beljake vtepemo, dodamo rumenjaka, stepamo, da se vse speni in nato prilivamo stopljeno maslo.
SKUTNI ŠTRUKELJCI
sestavine:
vlečeno testo za štrukeljce
skutni nadev:
20 dag skute
5 dag masla
1 rumenjak
2 žlici goste smetane
po potrebi malo drobtin
priprava:
Testo razvlečemo in ga namažemo z nadevom.
Če je nadev bolj redek, ga potresemo z drobtinami. Testo zvijemo v tanek štrukeljc, ga odrežemo in zvijemo še enega ali dva.
Nare¬žemo v štrukeljce in jih kuhamo v juhi 7 minut ali pa v celem spečemo.
Skutni nadev
Skuto pretlačimo, dodamo z maslom umešana rumenjaka, smetano in beljakov sneg. Narahlo premešamo.
PETERŠILJEVI ŠTRUKELJCI
sestavine:
vlečeno testo za štrukeljce
jajčni peteršiljev nadev:
1 jajce
4 dag masla
2 žlici sesekljanega peteršilja
3 žlice naribanega sira
priprava:
Testo razvlečemo. Morebitne debele robove porežemo.
Namažemo z jajčnim nadevom in po njem potresemo peteršilj in sir.
Štrukeljce spečemo ali pa kuhamo pokrite v juhi 7 minut.
Jajčni peteršiljev nadev
Jajce ubijemo, ločimo beljak od rumenjaka in nato vtepemo beljak ter mu dodamo rume¬njak. Ko se vse lepo speni, prilijemo tekoče, ohlajeno maslo.
Namesto peteršilja lahko vzamemo drobnjak in tako dobimo drobnjakove štrukeljce.
ponvičniki za juho
Ponvičnike lahko pripravimo že kakšen dan pred uporabo. Lahko jih tudi damo narezane v vrečke in zamrznemo.
Testo za ponvičnik vlijemo v namazan in z drobtinami potresen pekač za pol prsta debelo. Pečemo ga okoli 20 minut. Pečen je, ko odstopi od roba pekača.
Pečen ponvičnik previdno zvrnemo, ga ohladimo in potem narežemo na kvadratke ali rombke.
Damo ga v jušnik ali na krožnike in prelijemo z vročo juho.
Če testo za ponvičnik vlijemo v pekač za prst debelo, ga lahko narežemo na večje kvadrate in postrežemo k mesu kot prilogo.
PIŠKOTNI PONVIČNIK
sestavine:
4 dag razmehčanega masla
3 jajca
sol
6 žlic mleka
6 žlic moke
pol kavne žličke pecilnega praška
priprava:
Na sobno temperaturo o |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|