Danes je 25 Nov 2024 01:36
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:03    Naslov sporočila: SLADICE
 Odgovori s citatom  

OREHOVA POTICA

sestavine:
kvašeno testo za potico:
60 dag bele moke
kvasec:
3-4 dag kvasa
½ dl toplega mleka
pol žličke sladkorja
1 žlička soli
3 rumenjaki
8 dag sladkorja
1 žlica ruma
okoli 3 dl toplega mleka
8 dag masla

orehov nadev:
GLEJ RECEPT OREHOV NADEV

priprava kvašenega testa za potico:
Mesenje in gnetenje: Moko presejemo v skledo, da jo prezračimo. Naredimo jamico in va¬njo vlijemo v sladkanem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da 2 minuti vzhaja.
V moko ob strani damo sol, rumenjake, sladkor, rum in počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju pritegnemo počasi vse sestavine. Pazimo, da sol in kvas na začetku ne prideta skupaj. Ko dobimo določeno trdoto testa, ko je na primer malo mehkejše kot za mlečni kruh, dodamo toplo maslo in gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Gnetemo lahko z električnim mešalcem za testo.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru, ne pa na topli plošči.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.
Mazanje potice ali potičenje in zvijanje: Če testo debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga tanko zvaljamo, ga tanko namažemo. Pazimo, da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano.
Ko smo testo namazali, potico kar se da tesno zvijemo. Položimo jo na pekač ali v model za potico, ki smo ga namazali najprej z mastjo in nato še z maslom, ter pazimo, da potice ne bi preščipnili.
S tanko pletilko jo napikamo in pustimo vzhajati.
Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa.
Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo damo v pečico. Na začetku jo pečemo pri 2200 C, ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 1800 C. Pečemo jo eno uro.
Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko. Vrhnjo skorjo namažemo z maslom ali oljem, da bo bolj voljna, in jo pokrijemo s papirjem in prtom, da se počasi ohlaja.
Potico pečemo z občutkom: če je močno vzhajana, jo takoj na začetku damo v pečico, razgreto na 2200 C, da zavremo nadaljnje vzhajanje pri nižji temperaturi. Tako pustimo 10 minut, šele nato vročino znižamo na 1800 C in pečemo do konca.
Če pa potica ni dovolj vzhajala, jo damo najprej v pečico na 1800 C, da še malo vzhaja, pustimo kakšnih 15 minut, nato vročino zvišamo no 2000 C. Čez kakih 10 minut temperaturo znižamo no 1800 C, kar je normalna vročina za pečenje potice, in pečemo do konca.


OREHOV NADEV

sestavine:
40 dag mletih orehov
2 žlici drobtin
20 dag sladkorja
pol žličke mlete kave
12 dag masla
približno 2 ½ dl vrelega mleka
1 jajce
1 žlica ruma

priprava orehovega nadeva:
Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem, kavo in stopljenim maslom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost, in pustimo na toplem pokritega vsaj pol ure.
Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in trd beljakov sneg.
Če je nadev mehak, je potica rada špehasta, zato prihranimo nekaj mletih orehov, da z njimi potresemo nadev, preden začnemo potico zvijati.


PEHTRANOVA POTICA ALI PEHTRANKA

sestavine:
testo za potico:
60 dag moke
4 rumenjaki
10 dag sladkorja
rum
vanilijev sladkor
sol
3-4 dl toplega mleka
10 dag masla
kvasec:
3 dag kvasa
1 žlica moke
pol žličke sladkorja
1 dl toplega mleka
smetanov nadev:
6 dl kisle smetane
12 dag sladkorja
4 rumenjaki
5 dag na tanke rezinice narezanega kruha
10 dag masla
dobra pest narezanega pehtrana ali izberemo
masleni nadev:
12 dag zmehčanega masla
3 jajca
4 žlice sladkorja
2 žlici sveže naribanih drobtin
2 dl kisle smetane
dobra pest narezanega pehtana

priprava:
Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave in toplo mleko.
V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z
malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, prilijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.
Mazanje potice: Razvaljano testo enakomerno namažemo s smetanovim ali maslenim nadevom in potresemo s pehtranom. Potico tesno zvijemo (lahko naredimo dve štruci), jo položimo na namazan pekač, tako da je rob potice na pekaču, vendar nekoliko ob strani. Popikamo jo z iglo in pustimo, da ponovno vzhaja.
Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico. Pečemo jo 10 minut pri 2200 C, dalje pa pri 1800 C. Vsega skupaj pečemo približno 1 uro.
Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
Smetanov nadev
V smetano zamešamo sladkor, rumenjake, dodamo na drobno narezan kruh in stopljeno maslo. Dobro premešamo in počakamo, da se kruh navlaži.
Masleni nadev
Zmehčano maslo dobro umešamo. Posamezno in izmenično dodajamo rumenjake in sladkor. Nato dodamo drobtine, primešamo smetano in trd beljakov sneg. Vse narahlo premešamo.


OCVIRKOVA POTICA ALI OCVIRKOVKA

sestavine:
testo za potico:
glej recept OREHOVA POTICA
ocvirkov nadev:
50 dag ocvirkov
3 dl kisle smetane
po okusu:
10 dag sladkorja

priprava:
Pripravimo kvašeno testo za potico po receptu za OREHOVO POTICO.

Mazanje: Vzhajano testo razvaljamo, potresemo s stopljenimi in odcejenimi ocvirki ter pokapljamo s smetano, ki jo po želji zmešamo s sladkorjem. Tesno zvijemo.

Potico položimo na pekač, jo prepikamo in pustimo, da v toplem prostoru vzhaja približno eno uro. Če so ocvirki še nekoliko topli, potica hitreje vzhaja.
Pečenje: Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico.
Pečemo jo 10 minut pri 2200C, dalje pa pri 1800 C . Vsega skupaj naj bo v pečici 1 uro. Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.
Ocvirkov nadev
Ocvirke stopimo, jih večkrat pomešamo in stresemo na cedilo. Še nekoliko tople potresemo po testu.


UMEŠANO TESTO ZA POTICO

sestavine:
kot jih imamo po receptu PEHTRANOVA POTICA.

priprava gnetenja in stepanja s strojem:
Maslo razmehčamo, nato ga z električnim stepalnikom penasto umešamo. Dodamo sladkor in rumenjake ter vse stepamo, da dobimo zelo rahlo zmes. Prilijemo mleko in še stepamo.
Moko presejemo, dajo zrahljamo, jo damo v posodo, naredimo v sredi vdolbinico in vanjo vlijemo v toplem in sladkanem mleku razmešan kvas. S prsti iz okolice zamešamo malo moke in pustimo, da kvasec 2 minuti vzhaja. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, nato vlijemo jajčno zmes in začnemo mesiti. Mesimo najprej z rokami, dokler ne dobimo prave trdote testa. Ko je trdota testa pravšnja, lahko stepamo dalje ročno ali pa s strojčkom za mesenje, dokler ne dobimo gladkega testa.
Mešalec odklopimo, z rokami oblikujemo testo v gladko kepo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.
Vzhajano testo-ko ga je vsaj še enkrat več-zvrnemo na pomokan prt, robove krog in krog za centimeter zavihamo navznoter (ti so namreč za razliko od sredine testa bolj suhi), vse potresemo z moko in enakomerno zvaljamo. Na tisti strani, kjer bomo začeli zvijati, rob posebej gladko zvaljamo ali pa ga odrežemo.
Testo namažemo, zvijemo, vzhajamo in pečemo, kot je pri receptu za OREHOVO POTICO.


POTIČKA ZA ANGELČKE

sestavine:
umešano testo:
14 dag masla
2 rumenjaka
2 celi jajci
4 dag sladkorja
28 dag mehke moke
mleko
sol
2 dag kvasa
3 žlice hladnega mleka
orehov nadev:
30 dag mletih orehov
15 dag sladkorja
1 dl vrelega mleka
1-2 žlici žganja ali ruma
2 beljaka

priprava umešanega testa:
Maslo razmehčamo pri sobni temperaturi, nato ga z električnim stepalnikom penasto umešamo. Postopno dodajamo rumenjaka, celi jajci, sladkor in moko, ki smo jo pomešali s soljo. Dodamo v hladnem mleku raztopljen kvas. Prilijemo potrebno količino mleka.
Testo z električnim mešalnikom stepamo toliko časa, da postane gladko. Oblikujemo hlebček, ga damo na pomokan prtič, zavijemo in položimo vsaj za dve uri v hladilnik. Lahko pa je v hladilniku vso noč.
Mazanje potice: Spočito testo zvaljamo kar se da tanko in vso površino namažemo z nadevom. Potresemo z drugo polovico mletih orehov. Testo tesno zvijemo, potico položimo na namazan pekač, pokrijemo in pustimo na hladnem, da eno uro počiva.
Pečenje: Spočito potico nato namažemo z jajcem ali tekočim maslom, damo v pečico in pečemo 45-50 minut pri 1800 C.
Pečeno potico pustimo še 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo, namažemo z maslom in pokrijemo s papirjem, da se počasi ohlaja.
Orehov nadev
Polovico mletih orehov damo v skledo, dodamo sladkor, vse premešamo in poparimo z vrelim mlekom. Orehe pokrijemo in čez dobro uro, to je tik, preden začnemo mazati, primešamo rum ali žganje in trd sneg dveh beljakov.


SOPARNI KRAPI

sestavine:
testo:
60 dag moke
kvasec:
2 dag kvasa
1 dl toplega
sladkanega mleka
3 rumenjaki
sol
6 dag sladkorja
1 žlica ruma
3 dl mleka
6 dag masla
premaz:
4 dag masla
preliv:
približno 1 dl mleka
1 žlico sladkorja

priprava:
Zamesimo testo, kot je opisano pri testu za OREHOVO POTICO.

Vzhajano testo damo na pomokan prt, ga zgnetemo v dolg svaljek, narežemo za oreh veli¬ke koščke in jih posvaljkamo v kroglice. Na deski jih pustimo, da 30-40 minut vzhajajo.
Pečenje: Vzhajane krape položimo v namazan pekač, jih premažemo s tekočim maslom in nato prilijemo toliko toplega mleka, da krape komajda prekriva.
Pekač pokrijemo in damo v pečico, razgreto na 1800 C, ter pečemo, dokler se mleko ne osuši, kar traja približno 35 minut. Ko vzamemo krapke iz pečice, jih pustimo pokrite še 2 minuti.
Postrežemo jih lahko kot sladico s kremo ali pa tudi kot slano jed s solato.


VLEČENO TESTO ZA ZAVITKE IN ŠTRUKLJE

sestavine:
30 dag moke
1 žlica olja
žlička soli
1 jajce
olje za mazanje

priprava:
Moko presejemo v skledo, da jo zrahljamo. V sredi naredimo jamico, vanjo damo sol, olje in jajce. Prilivamo mlačno vodo, s prsti mešamo in pazimo, da imamo na sredi vedno gladko testo. Ko je testo primerno gosto zameseno, ga začnemo gnesti-lahko ga gnetemo z rokami ali električnim mešalnikom za testo.
Dobro pregneteno testo oblikujemo v hlebček, ga namažemo z oljem in pokrijemo s toplo skledo. Počivati pustimo pol ure.
Testo lahko pripravimo zvečer, ga zavijemo v naoljeno alufolijo in damo v hladilnik. Hlebček nato pomokamo, ga razvaljamo ali razvlečemo najprej nekako za velikost večjega tortnega modela in pri tem pazimo, da robove zvaljamo, kar se da tanko.
Preden ga začnemo vleči, ga namažemo z oljem, da laže poravnamo gube, ki morda nastanejo pri vlečenju. Razvlečemo ga v kvadrat ali pravokotnik. Rob, ki pogosto ostane debelejši, porežemo.
Da se testo dobro vleče, je potrebna kakovostna moko. Boljša je mehka kot ostra. Vlečnost po¬večujejo beljak topla voda in dobro pregnetenost testa.


ČEŠNJEV ZAVITEK, KLASIČNI

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
8 dag masla za kapljanje
drobtinov nadev s češnjami:
10 dag masla
8 dag drobtin
10 dag sladkorja
limonina lupinica
1 ½ kg češenj
2 dl smetane za kapljanje po testu

priprava:
Kupljeno testo na pomokanem prtu razgrnemo, če pa smo ga pripravili sami, ga najprej razvaljamo in nato razvlečemo.
Po tretjini testa z obeh strani namažemo z drobtinovim nadevom, po njem potresemo izkoščičene češnje in pokapljamo s smetano. Srednjo tretjino testa pa pokapljamo samo z maslom.
Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo proti sredini, nato zavitek položimo na namazan pekač, ga namažemo s smetano in pečemo 50-60 minut pri 1800 C.
Med peko ga namažemo s smetano ali mlekom, da se ne izsuši.
Drobtinov nadev s češnjami
Na maslu rumeno spražimo drobtine in ko se ohladijo, jih zmešamo s sladkorjem in nariba-no limonino lupinico.
Češnje za nadev
Češnje samo izkoščičimo.


ČEŠNJEV ZAVITEK S KRUHOVIM NADEVOM

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
8 dag masla ali kisle smetane za kapljanje
1 ½ kg češenj
kruhov nadev:
3 jajca
12 dag sladkorja
6 dag namočenega in ožetega kruha
2 ½ dl kisle smetane
limonina lupinica
po želji:
20 dag pretlačene skute

priprava:
Kupljeno testo na pomokanem prtu razgrnemo, če pa smo ga pripravili sami, ga najprej razvaljamo in nato razvlečemo.
Razvlečeno testo namažemo z obeh strani po tretjini površine s kruhovim nadevom in po nadevu potresemo izkoščičene češnje. Srednjo, prazno tretjino, pokapljamo le z maslom ali smetano.
Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo proti sredini, nato zavitek položimo na namazan pekač in pečemo 50 minut pri 1800 C. Med peko ga namažemo s smetano ali mlekom, da se ne izsuši.
Pečen zavitek vzamemo iz pečice in ga za nekaj minut pokrijemo z drugim pekačem, nato ga narežemo in posipamo s sladkorjem.
Kruhov nadev
Stepemo trd beljakov sneg, nato mu primešamo sladkor in rumenjake. Stepamo dalje, da se vse skupaj dobro speni in naraste, nato primešamo ožet kruh, smetano in naribano limonino lupinico.
Po želji dodamo pretlačeno skuto.
ČEŠNJEV ZAVITEK S KREMNIM NADEVOM

Ta zavitek pripravimo tako kot češnjev zavitek s kruhovim nadevom, le da kruhov nadev nadomestimo s kremnim.

sestavine:
kremni nadev:
5 dag masla
2 jajci
7 dag sladkorja
2 dl kisle smetane

priprava:
Na sobni temperaturi razmehčano maslo zelo dobro umešamo. Nato izmenjaje vmešava¬mo rumenjaka in sladkor. Nazadnje primešamo smetano in trd beljakov sneg.


SMETANOV ZAVITEK

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
8 dag masla za kapljanje
preliv:
1 dl mleka
smetanov nadev:
3 dl goste domače ali kisle smetane
4 jajca
10 dag sladkorja
limonina lupinica
malo soli
4-5 žlic sveže naribanega starega kruha

priprava:
Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo. Testo z obeh strani po eni tretjini namažemo s smetanovim nadevom, srednjo tretjino pa kot ponavadi pokapljamo z maslom. Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo, zavitek položimo na namazan pekač, prelijemo z mlekom in pečemo 45-50 minut pri 1800 C.
Smetanov nadev
V smetano zamešamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico, malo soli, nariban kruh in trd beljakov sneg. Narahlo premešamo.
Če želimo pripraviti rozinov zavitek, postopamo tako kot zgoraj, le da po smetanovem nadevu potresemo še oprane rozine.


PEHTRANOV MASLENI ZAVITEK

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
smetana za mazanje zavitka
8 dag masla za kapljanje
2 žlici narezanega pehtrana
masleni nadev:
5 dag masla
3 ali 4 jajca
8 dag sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
limonina lupinica
3 dl kisle smetane
2 žlici drobtin

priprava:
Kupljeno testo razgrnemo na prt, domače pa najprej razvaljamo, nato razvlečemo.
Dve tretjini testa namažemo z maslenim namazom in potresemo z narezanim pehtranom, ostalo testo pokapljamo s stopljenim maslom. Zvijemo, zavitek položimo na namazan pe¬kač in namažemo s smetano. Pečemo 45-50 minut pri 1800 C.
Masleni nadev
Maslo pustimo na sobni temperaturi, dokler se ne razmehča. Mehkega umešamo, postop¬no dodamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Vse penasto umeša¬mo, prilijemo smetano, dodamo drobtine in narahlo zamešamo trd beljakov sneg.


JABOLČNI ZAVITEK

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
5 dag masla za kapljanje
jabolčni nadev:
1-1 ½ kg jabolk
limonina lupinica
1 žlica ruma
8 dag sladkorja
2 dl kisle smetane
po želji:
10 dag rozin
12 dag mask
5 dag drobtin

priprava:
Kupljeno vlečeno testo razgrnemo na pomokan prt, če pa smo ga zamesili sami, ga razvaljamo in razvlečemo. Po tretjini testa z obeh strani porazdelimo nadev, srednjo tretjino testa pa samo pokapljamo z maslom. S pomočjo prta testo z obeh strani zavijemo proti sredini, nato zavitek položimo na namazan pekač, ga namažemo s smetano in pečemo 50-60 minut pri 1800 C.
Jabolčni nadev
Jabolka operemo, olupimo, prerežemo na pol, odstranimo peščišče in naribamo. Dodamo limonino lupinico, rum, sladkor, smetano in po želji tudi rozine.
Tik preden nadev razdelimo po testu, mu primešamo še na maslu popražene drobtinice. Če bi drobtine zamešali v nadev takoj, bi se preveč napojile s tekočino.

SKUTNI ŠTRUKELJ Z JABOLKI

sestavine:
skutno testo:
25 dag moke
25 dag masla
25 dag pretlačene skute
6 dag sladkorja
sol
2 žlici drobtin
jabolčni nadev:
80 dag jabolk
1-2 žlici sladkorja
limonina lupinica
pest rozin
2 žlici drobtin
2 žlici masla
2 žlici kisle smetane

priprava skutnega testa:
V skledo damo moko, maslo, sol in sladkor. Naredimo kašico, dodamo skuto in zgnetemo testo. Počiva naj pol ure. Na pomokani deski ga zvaljamo v pravokotnik v dolžini pekača in toliko široko, da bomo s testom pokrili nadev od obeh strani in izrezali tudi tri okrasne trakove.
Testo položimo v namazan pekač. Po sredini potresemo na maslu spražene drobtine in nanje po dolžini položimo jabolčni nadev. Z obeh stani ga pokrijemo s testom, da se na sredi za dober cm prekriva.
Štrukelj ne bo napolnil pekača. Če vzamemo dvojno količino, lahko hkrati spečemo dva. Štrukelj napikamo, namažemo z jajcem in okrasimo s trakovi. Pečemo 50 minut pri 1800 C.
Jabolčni nadev
Jabolka olupimo, naribamo, jim dodamo vse naštete sestavine in dobro razmešamo.


DOMAČA JABOLČNA PITA

sestavine:
krhko testo:
40 dag moke
1 žlička pecilnega praška
12 dag sladkorja v prahu
1 zavitek vanilijevega sladkorja
20 dag masla
2 rumenjaka
1 žlica kisle smetane
1 jajce za premaz
jabolčni nadev:
1 kg kiselkastih jabolk
1 do 2 žlici sladkorja
10 dag rozin
5 dag masla
2 žlici drobtin,
2 dl goste smetane

priprava krhkega testa:
Maslo damo v skledo in ga z dlanmi gnetemo, da se enakomerno zmehča. Dodamo moko, pecilni prašek, malo soli, sladkor in vanilijev sladkor. Iz vsega skupaj naredimo kašico. Dodamo rumenjaka in hladno smetano ter vse na hitro zgnetemo v kepo. Zavijemo v polivinil in damo za pol ure v hladilnik.
Testo razdelimo na pol in obe polovici zvaljamo pol cm na debelo. Eno testeno ploščo položimo na okrogel ali kvadraten namazan pekač tako, da testo sega za prst visoko ob robu. Po testu enakomerno porazdelimo jabolčni nadev, ga prekrijemo z drugo polovico razvaljanega testa in ga na več mestih prebodemo z iglo. Površino namažemo z jajcem.
Pito damo v pečico in pečemo 45 minut pri 1800 C.
Jabolčni nadev
Olupljena jabolka razpolovimo, odstranimo peščišče, nastrgamo na rezine, jih damo v skle¬do in zmešamo s sladkorjem, rozinami, na maslu popraženimi drobtinami in smetano.
Namesto do bi pito prekrili s testom, lahko površino prekrijemo s testeno mrežo. Pita je najboljša, ko je še vroča.


FRANCOSKA JABOLČNA PITA

sestavine:
krhko testo:
25 dag moke
15 dag masla
sol
2 žlici vode
po želji:
2 žlici sladkorja
maslo za pekač
jabolčni nadev:
1 ½ kg kiselkastih jabolk
4 dag kristalnega sladkorja za posip
5 dag masla

priprava krhkega testa:
Moko presejemo v skledo, dodamo malo soli in nekoliko razmehčano maslo, narezano na koščke. Moko in maslo s konci prstov nadrobimo, da dobimo kašico. Po želji dodamo sladkor, lahko pa pripravimo testo tudi brez sladkorja. Prilijemo približno 2 žlici vode in na hitro zgnetemo testo. Čim hitreje ga zgnetemo, boljše bo. Hlebček zavijemo v plastično vrečko in ga postavimo za 2 uri v hladilnik.
Pred uporabo testo na hitro zvaljamo na pomokani deski za kakšen cm več, kot je velik pekač za pito. Pekač namažemo z maslom in testo položimo vanj tako, da sega ob robovih 2 cm visoko.
Jabolčni nadev
Jabolka olupimo, prerežemo na pol, odstranimo peščišče in narežemo na tanke krheljčke. Po vsej površini testa zložimo jabolčne krhlje v krogih, začenši na sredini. Krhlji naj se pre-krivajo kot strešniki. Posujemo s kristalnim sladkorjem in potresemo s kosmiči masla. Pečemo 30 minut v pečici, razgreti na 1800 C.
Francosko pito lahko pripravimo tudi iz listnatega testa, ki ga razvaljamo 2 mm na debelo.
Če naredimo več krhkega testa hkrati, ga oblikujemo v debelo klobaso, zavijemo v polivinil in zamrznemo. Pred uporabo ga narežemo na 0,5 cm debele ploščice, jih tesno drugo ob drugi položimo na namazan pekoč za pite, z dlanmi jih potisnemo, da se med seboj združijo.


JABOLČNE REZINE IZ KRHKEGA TESTA

sestavine:
krhko testo:
30 dag moke
pol pecilnega praška
15 dag masla
12 dag sladkorja v prahu
ščepec soli
2 rumenjaka
2 žlici kisle smetane
jabolčni nadev:
1 kg jabolk
preliv:
½ kg marelične marmelade,
nekaj žlic vode

priprava krhkega testa:
V skledo damo moko, nadrobljeno maslo, pecilni prašek, sladkor v prahu in sol ter vse na hitro nadrobimo v kašico. Dodamo rumenjaka in smetano. Na hitro zgnetemo testo in ga zvaljamo v velikosti pekača na pol prsta debelo.
Testo nato položimo v namazan pekač in ga na koncih stisnemo ob rob. Po vsej površini v ravnih vrstah položimo jabolčne krhlje.
Pito damo v pekač in pečemo okoli 45 minut pri 1800 C, da testo in krhlji lepo porumenijo.
Preliv: Marmelado, ki smo jo razredčili z nekaj žlicami vode, tako da je gladko tekoča, pristavimo, da skoraj zavre, in vrelo vlijemo na pravkar pečeno jabolčno pito. Pito ohladimo na prepihu, da se lepo sveti.
Jabolka za nadev
Jabolka operemo, olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišče in narežemo na enake krhlje.


ČEŠPLJEVA PITA

sestavine:
testo:
30 dag moke
20 dag masla
1 žlička pecilnega praška
10 dag sladkorja v prahu
1 zavitek vanilijevega sladkorja
sol
3 rumenjaki
3 žlice smetane
češpljev nadev:
2 žlici drobtin
1 kg češpelj
jajčni preliv:
2 jajci
2 žlici sladkorja
limonina lupinica
2 dl sladke smetane
10 dag mletih lešnikov ali orehov

priprava testa:
V skledo damo moko, nadrobljeno maslo, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor in sol. Naredimo kašico in v jamico na sredi kašice damo rumenjaka in hladno smetano. Zgnetemo testo in pustimo, da pol ure počiva.
Dobro polovico testa zvaljamo in položimo v namazan pekač tako, da sega za prst visoko tudi ob robu.
Testa potresemo z drobtinami, nato ga prekrijemo z izkoščičenimi češpljami, ki jih tesno polagamo drugo ob drugi. Prelijemo z jajčnim prelivom.
Drugi del testa zvaljamo, narežemo na trakove in jih mrežasto položimo po nadevu. Trako¬ve premažemo z jajcem in pito pečemo 45 minut pri 1800 C.
Jajčni preliv
Jajci in sladkor penasto stepemo, dodamo limonino lupinico in smetano ter še nekaj časa stepamo. Nazadnje zamešamo mlete lešnike ali orehe.


ČEŠPLJEVA KORUZNA POGAČA

sestavine:
½ kg češpelj
sladkor za potresanje
koruzno testo:
4 jajca
15 dag sladkorja
1 limona
1 žlica ruma
15 ali 20 dag koruzne moke
1 pecilni prašek

priprava koruznega testa:
Rumenjake, sladkor, limonin sok, rum in nasekljano limonino lupinico penasto stepemo. Primešamo koruzno moko, nato dodamo trd beljakov sneg in ga z dvigovanjem kuhalnice rahlo vmešamo.
Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač ter ga po vsej površini obložimo z razpolovlje¬nimi slivami. Potresemo s sladkorjem, damo v pečico in pečemo okoli 45 minut pri 1800 C.



BISKVITNA ROLADA Z JAGODAMI

sestavine:
biskvitno testo:
4 jajca
12 dag sladkorja
10 dag moke
1 žlička limoninega soka
nadev iz smetane in jagod:
2 ½ dl sladke smetane
4 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
25 dag svežih jagod
po želji:
1 žlička trdilca

priprava biskvitnega testa:
Beljake stepemo v sneg, dodamo hkrati sladkor in rumenjake ter z električnim stepalnikom stepamo še toliko časa, da se dobro speni. Nato po vsej površini potresemo presejano moko in jo vmešamo med testo. To naredimo tako, da s kuhalnico testo z občutkom dvi¬gujemo. Gledamo, da bo testo gladko in da se bo hkrati v njem ohranilo čim več zračnih mehurčkov.
Testo vlijemo na dobro namazan in z moko potresen pekač. Po želji ga lahko pečemo na peki papirju. Damo v pečico, razgreto na 2200 C, in pečemo 10 minut.
Biskvit stresemo na desko, ga pokapljamo z limoninim sokom in tako pustimo pol ure.
Mazanje
Po biskvitu potresemo najprej jagode in nanje razprostremo smetano. Zvijemo v rolado.
Nadev iz smetane in jagod
Smetani med stepanjem dodamo sladkor in vanilijev sladkor, po želji pa tudi trdilec. Jagode preberemo, večje prerežemo, jih damo v skledo, pokapljamo z limoninim sokom in jih pustimo pol ure stati.

Pri pripravi biskvitnega testa si velja zapomniti sledeče:
Na eno jajce računamo 3 dag sladkorja in 3 dag moke. Kadar pripravljamo testo za rolado, je bolje, da vzamemo malo manj moke, in sicer 2,5 dag na eno jajce, da se rolado lepše zvija.

Nasploh pa velja: Če so jajca velika, lahko dodamo malo več moke, če pa so manjša, noj bo moke malo manj. Če je moke preveč, nastane med peko na sredi biskvita hribček, če pa je moke premalo, testo med peko upade. Vsakokrat posebej se torej pravilno odločamo.

Če mešamo biskvitno testo z mešalnikom, pecilni prašek ni potreben. Čepa stepamo vse ročno, je dobro, če moki primešamo pecilni prašek. Računamo 1 pecilni prašek na 10 jajc. Po tem vzorcu količino sumi uravnavamo.



TORTA IZ OREHOVEGA BISKVITA

sestavine:
orehov biskvit:
8 jajc
24 dag sladkorja
24 dag moke
24 dag mletih orehov
1 pecilni prašek
čokoladna ali maslena krema (glej recept ČOKOLADNA ALI MASLENA KREMA)
beljakov ali čokoladni obliv (glej recept BELJAKOV ALI ČOKOLADNI OBLIV)

priprava orehovega biskvita:
Stepemo trd beljakov sneg, primešamo sladkor in postopno rumenjake. Z električnim mešalnikom stepamo dalje in ko se zelo močno speni, dodamo moko, ki smo jo zmešali z mletimi orehi in pecilnim praškom. Moko zamešamo tako, da z dna dvigujemo testo in ga krožno obračamo. Če bi mešali drugače, bi iz snega iztisnili zrak in testo ne bi bilo rahlo in mehko.
Testo vlijemo v namazan in z moko potresen model. Damo v pečico, razgreto na 2000 C in pečemo 45 minut.
Pečeno torto narahlo zvrnemo na desko, potem jo zvrnemo še enkrat na drugo stran, tako da je spodnji del torte na deski.
Biskvit naj se ohladi. Najbolje je, če ga režemo naslednji dan. Prerežemo ga 3- ali 4-krat.
Mazanje torte
Zgornji kolobar biskvita položimo na tortni krožnik ali lepenko in ga po želji navlažimo, in sicer iz sredine navzven. Po želji ga namažemo s čokoladno ali masleno kre¬mo in položimo nanjo naslednji kolobar. Vsak kolobar namažemo s kremo. Ko smo torto pokrili z zadnjim kolobarjem, jo vsaj za eno uro obtežimo, da je površina bolj gladka. Torto oblijemo z beljakovim ali čokoladnim oblivom.


ČOKOLADNA KREMA

sestavine:
20 dag sladkorja (pri tej kremi mora biti sladkorja za polovico teže masla)
3-4 žlice nesladkanega kakava ali 10 dag naribane ali ogrete jedilne čokolade
1 -2 jajci
1 dober dl mleka
40 dag masla
malo maraskina, ruma ali konjaka

priprava:
V kotliček damo sladkor, kakav, jajci in mleko. Z električnim stepalnikom stepamo eno minuto, nato postavimo kotliček v vročo vodno kopel in stepamo dalje s šibo, dokler se krema ne začne gostiti. Kotliček zdaj prestavimo v hladno vodo, da se shladi. Kremo večkrat premešamo.
Medtem z električnim mešalnikom kremno umešamo razmehčano maslo in postopno začnemo po žlicah vanj vmešavati ohlajeno kremo.
Kremo mešamo še toliko časa, da postane rahla.
Na koncu jo po želji odišavimo z likerjem.

MASLENA KREMA

sestavine:
30 dag zmehčanega masla
2 ½ dl mleka
2 žlici škrobne moke (npr. gustin)
2 velika rumenjaka
15 dag sladkorja (polovice teže masla)
2 žlici maraskina, konjaka ali ruma

priprava:
Maslo narežemo na koščke in ga pustimo, da se zmehča na sobni temperaturi.
V kozico z debelim dnom nalijemo četrtino mleka, vanj zamešamo škrobno moko, nato primešamo oba rumenjaka in sladkor ter stepamo z mešalnikom, da dobimo gladko maso. Zdaj prilijemo preostalo mleko in gladko razmešamo.
Kozico pristavimo na ploščo s srednjo temperaturo. Mešamo in pazimo, da s kuhalnico gremo prav po vseh robovih, da se ne bi krema prijela. Ko se krema zgosti in začne vreti, jo takoj odstavimo.
Prestavimo jo v skledo in damo hladit v ledeno mrzlo vodo. Ko se krema hladi, jo pogosto premešamo.
V srednje veliko skledo damo razmehčano maslo in s stepalnikom pri najvišji hitrosti stepa¬mo dobro minuto, da postane maslo gladko in kremno.
Tedaj začnemo po žlicah s stepalnikom vtepavati ohlajeno kremo.
Na koncu stepanja primešamo tudi liker.


BELJAKOV OBLIV

sestavine:
30-40 dag presejanega sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
1 beljak
blaga limonada ali voda

priprava:
Presejani sladkor damo v skledo, dodamo vanilijev sladkor in beljak, ki ga s kuhalnico razdelimo po vsem sladkorju. S stepalnikom mešamo in prilivamo vrelo limonado ali vodo ter pazimo, da dobimo gosto tekoč obliv. Še nekaj trenutkov mešamo, dokler ni obliv gladek, brez mehurčkov.


ČOKOLADNI OBLIV

sestavine:
35 dag presejanega sladkorja v prahu
1 žlica presejanega nesladkanega kakava
6 dag vrelega masla ali olja

priprava:
Presejan sladkor in kakav damo v skledo. Prilijemo vrelo maščobo in takoj za tem toliko vrele vode, da dobimo gosto tekoč obliv.


DOBRI DOMAČI KEKSI

sestavine:
testo:
1 kg moke
1 pecilni prašek
ščepec soli
1 vanilijev sladkor
50-60 dag sladkorja v prahu
70 dag masla
6 rumenjakov
3 žlice kisle smetane
po želji:
stepeno jajce
narezani orehi ali mandeljni

priprava testa:
Moko presejemo v skledo, dodamo presejan pecilni prašek, sol, vanilijev sladkor, sladkor in maslo. Naredimo drobno kašico. Na sredo v jamico damo rumenjake in smetano. Če je moka zelo suha, primešamo žlico smetane več.
Rumenjake in smetano najprej zmešamo, potem zgnetemo testo. Testo moramo gnesti z občutkom, tako da ne bo pretrdo in ne premehko.
Testo damo za pol ure počivat v hladilnik. Če zamesimo testo zvečer, ga tesno pokrijemo s papirjem in pustimo na sobni temperaturi.
Oblikovanje
Testo bolj na tanko zvaljamo in oblikujemo kekse poljubnih oblik. Kekse po želji pred peko rahlo namažemo s stepenim jajcem in potresemo z orehi ali mandeljni.
Pečenje
Ko pečemo prvi krog, pekač namažemo, pri naslednjih pekah pa ga ne mažemo, saj je pekač že dovolj namaščen, ker pustijo keksi maščobo.
Kekse rumeno spečemo pri 1800 C, kar traja okoli 15 minut.


FLANCATI

sestavine:
testo:
25 dag moke
sol
5 rumenjakov
5 žlic belega vina
olje za cvrenje
sladkor


priprava testa:
Moko damo v skledo, naredimo jamico, dodamo sol, rumenjake in vino. Zamesimo testo in ga pustimo, da pokrito pol ure počiva.
Testo preložimo na desko, ga zvaljamo kar seda tanko, narežemo na kvadrate, jih trikrat ali štirikrat zarežemo in prepletemo.
Cvrenje
V kozici razgrejemo olje, ki naj bo tako vroče, da preskusni košček testa takoj priplava na površje.
V olje položimo zvite flancate, ki kar hitro rumenijo. Obrnemo jih, da se rumeno ocvrejo z obeh strani. Z vilicami jih polagamo na cedilo.
Ohlajene flancate po obeh straneh potresemo s sladkorjem.
Pri cvrenju se olje rado peni, zato v testo ne damo ne sladkorja ne smetane, ker penjenje po-spešujeta.


KRUHOV NARASTEK S SKUTO

sestavine:
½ kg pretlačene skute
10 dag stopljenega masla
2 dl sladke smetane
ščepec soli
2 jajci
2 žlici sladkorja
8 dag na kockice narezanega belega kruha
1 žlička moke

priprava:
Skuto damo v skledo, primešamo maslo in smetano, malo osolimo, nato zamešamo stepeni jajci, sladkor, kruh in moko.
Testo naj počiva 30 minut, da se kruh navlaži. Testo damo v namazan narastkov pekač in pečemo okoli 35 minut pri 2000 C.


KRUHOV NARASTEK S ČEŠNJAMI

sestavine:
80 dag češenj
malo sladkorja
15 dag na tanke rezine narezanega kruha
2 dl mleka
3 jajca
5 dag sladkorja
sol
limonina lupinica
maščoba za pekač

priprava:
Češnje kuhamo 5 minut v majhni količini oslajene vode. Odcedimo.
V večjo skledo damo kruh. V drugi skledici pa stepemo mleko, rumenjake, sladkor, sol in limonino lupinico. Vlijemo na kruh in pustimo, da se prepoji.
Prepojenemu kruhu dodamo prevrete izkoščičene češnje in narahlo zamešamo sneg. Testo damo v namazan pekač in pečemo 35-40 minut pri 1800 C.


PREPROST JABOLČNI NARASTEK

sestavine:
8 jabolk
1 žlica limoninega soka
rahlo omletno testo:
2 ½ dl mleka
3 jajca
3 žlice sladkorja
2 ½ dl kisle smetane
15 dag moke

priprava:
Jabolka olupimo, narežemo na krhlje in v vrstah položimo na z vodo oplaknjen pekač. Pokapljamo jih z limoninim sokom in prelijemo z omletnim testom.
Vse skupaj damo v pečico in pečemo 40 minut pri 1800 C.
Rahlo omletno testo
V mleko damo rumenjake, sladkor, moko in sol. Vse vtepemo in med stepanjem prilivamo smetano. Nazadnje narahlo zamešamo trd beljakov sneg.


RIŽEV NARASTEK Z JABOLKI

sestavine:
2 ½ dl riža
½ l mleka
sol
4 dag masla
4-5 jajc
1 žlica sladkorja
pest opranih in v rumu namočenih rozin
po želji:
1 vanilijev sladkor in limonina lupinica
jabolčni nadev:
½ kg jabolk,
1 žlica sladkorja
2 žlici goste sladke smetane

priprava:
V vrelo osoljeno mleko zakuhamo riž in ga počasi kuhamo 10 minut. Dodamo maslo, odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Medtem stepemo trd beljakov sneg, dodamo žlico ali več sladkorja in rumenjake. Stepamo toliko časa, da dobimo penasto maso in v to zamešamo ohlajen riž in rozine. Po okusu lahko dodamo še malo sladkorja, vanilijev sladkor in limonino lupinico.
Pečenje:
Polovico riža damo v pekač za narastek in po vrhu potresemo z jabolčnim nade¬vom. Prekrijemo z drugo polovico riža. Narastek damo v pečico, razgreto na 1800 C, in ga pečemo 45-50 minut.
Jabolčni nadev
Jabolka olupimo, naribamo in zmešamo z žlico sladkorja ter smetano.


SLADKI PROSENI NARASTEK

sestavine:
15 dag prosene kaše
6 dl mleka
sol
1 vanilijev strok ali 1 vanilijev sladkor,
limonina lupinica
6 dag masla
4 jajca
10 dag piškotnih drobtin
8 dag sladkorja za sneg
sladkor za model

priprava:
Oprano kašo damo v kozico, prilijemo mleko, osolimo in dodamo vanilijo in limonino lupinico. Kuhamo 25 minut.
Malo ohladimo in zamešamo maslo, 4 rumenjake in piškotne drobtine.
Ko se masa popolnoma ohladi, zamešamo še trd beljakov sneg, v katerega smo vtepli sladkor.
Kuhanje v vodni kopeli
Model namažemo z maslom, potresemo s sladkorjem in vanj vlijemo kašnato zmes. Model postavimo v vodno kopel (v večjo kozico z vročo vodo), damo v pe¬čico in pri 180°0 C kuhamo 20 minut.
Proseni narastek lahko tudi spečemo
Testo damo v namazan model ali pekač in v pečici, razgreti na 1800 C, pečemo 30 minut, da se narastek lepo rumeno zapeče.


PALAČINKE

sestavine:
½ l mleka
2 ali 3 jajca
1 žlica sladkorja
sol
25 dag moke
maščoba za pečenje


priprava:
V skledo damo polovico moke, sladkor, sol in ubijemo jajca. S šibo razmešamo. Ko postane testo gladko, prilijemo preostalo mleko in dobro zmešamo.
Palačinke se lepše pečejo, če testo pol ure počiva.
Ponev z debelim dnom segrejemo, pokapljamo z nekaj kapljicami olja ali masla, segrejemo, ob strani vlijemo malo testa in ponev obračamo, da se testo enakomerno razleze po po¬vršini. Pečemo nad živahnim ognjem.
Ko se palačinka zlahka loči od dna, jo obrnemo in pečemo še po drugi strani.
Če mešamo moko v večji količini mleka, rade nastanejo grudice, zato začnemo mešati najprej jajca in manjšo količini mleka in ko je testo gladko, dodajamo še preostalo tekočino.


MARMELADNE PALAČINKE

Še tople palačinke namažemo z marmelado, jih zavijemo ali preganemo v trikotnik.


OREHOVE PALAČINKE
sestavine:
2 ½ dl sladke smetane
1 žlica sladkorja
1 žlička vanilijevega sladkorja
10 dag mletih orehov

V stepeno sladko smetano zamešamo sladkor, vanilijev sladkor in orehe.
Tople palačinke namažemo in zavijemo, tik predenjih postrežemo.


ČOKOLADNE PALAČINKE

Vroče palačinke potresemo z naribano čokolado ali namažemo s kakim čokoladnim krem¬nim namazom.


ZAPEČENE SKUTNE PALAČINKE

sestavine:
palačinke (po receptu PALAČINKE)
maslo ali olje za pečenje
skutni nadev:
25 dag pretlačene skute
1-2 jajci
2 dl sladke smetane
2 žlici sladkorja
1 žlica drobtin
malo soli
preliv:
1 jajce
malo soli
1 dl sladke smetane

priprava:
Spečemo palačinke.
Palačinke namažemo z nadevom, jih zvijemo, po sredi poševno prerežemo in položimo v naoljen pekač tako, da gleda prerezana stran navzgor.
Prelijemo z jajčnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj razžvrkljamo osoljeno jajce in smetano. Pečemo 30 minut v pečici, razgreti na 2000 C.
Skutni nadev
Skuto pretlačimo in ji primešamo vse naštete sestavine.


PALAČINKE IZ OVSENIH KOSMIČEV

sestavine:
testo iz kosmičev:
4 jajca
4 žlice kosmičev
2 ½ dl mleka
sol
maščoba za pečenje
pol skodelice mleka za preliv
kosmičev nadev s skuto:
30 dag skute
4 žlice marmelade
3 žlice sladkorja
1 žlica ovsenih kosmičev
12 dag rozin
vanilija

priprava testa iz kosmičev:
V skledi vtepemo jajca, primešamo kosmiče, mleko in sol.
Spečemo tanke palačinke, jih namažemo s skutnim nadevom, položimo v namazan pekač, polijemo z mlekom in pečemo 20 minut pri 1800 C.
Kosmičev nadev s skuto
Skuto, marmelado, sladkor, kosmiče, rozine in vanilijo damo v skledo in dobro premešamo.


ZGUBLJENI KRUHKI

sestavine:
8 rezin kruha (pol cm debelih)
jajčno mleko:
3 jajca
sol
2 žlici mleka ali smetane
3 žlice olja
2 žlici masla za peko

priprava jajčnega mleka:
Jajca vtepemo, osolimo, prilijemo mleko ali smetano in razžvrkljamo.
V jajčno mleko drugo za drugo polagamo kruhove rezine, jih z obeh strani prepojimo in prestavimo na krožnik.
V ponvi segrejemo olje, dodamo maslo in takoj nato položimo po vsej površini kruhove rezine.
Lepo rumeno jih opečemo po eni strani, nato še po drugi strani. Potresemo s slad¬korjem in postrežemo kar se da vroče.


JABOLČNI PEČENJAK Z ZDROBOM

sestavine:
1 kg jabolk
2 jajci
1 dl kisle smetane
1 žlica ruma
limonina lupinica
malo soli
1-2 žlici sladkorja
5 dag pšeničnega zdroba
5 dag masla
5 dag drobtin

priprava:
Jabolka olupimo, naribamo in damo v skledo.
Jajci, smetano, rum, limonino lupinico in malo soli stepemo. Primešamo jabolkom, nato dodamo še sladkor, zdrob in na maslu popražene drobtine.
Vse zmešamo in testo naravnamo v namazan pekač.
Položimo v pečico in pečemo 45-50 minut, pri 1800 C.
Nekoliko ohlajen kolač narežemo in postrežemo.


SKUTNA ZLIVANKA

sestavine:
12 dag masla
4 jajca
15 dag sladkorja
50 dag skute
7 ½ dl mleka
sol
50 dag moke
olje za pečenje
1 dl kisle smetane
sladkor za posipanje

priprava:
Pri sobni temperaturi razmehčano maslo penasto umešamo, izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor.
Ko je testo gladko, dodamo, ne da bi karkoli mešali, vso skuto, mleko, sol in polovico moke. Sedaj šele vse skupaj zmešamo in po testu razprostremo sneg. Potresemo z ostalo po¬lovico moke in z dvigovanjem kuhalnice narahlo zmešamo.
Testo vlijemo v namazan pekač, damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C.
Pečeno zlivanko zvrnemo na desko, jo pomažemo s smetano in potresemo s sladkorjem.


ŠMORN ALI CESARSKI PRAŽENEC

sestavine:
4 jajca
5 dag sladkorja
pol kozarca mleka
10 dag moke
25 dag pretlačene skute
2 žlici sladke smetane
limonina lupinica
malo soli
maslo za pekač

priprava v pečici:
Rumenjake in vse naštete sestavine damo v lonec in s šibo zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga narahlo primešamo omletnemu testu.
Testo vlijemo v dobro namazan pekač in damo v pečico, razgreto na 2000 C.
Ko spodnja stran porumeni, testo z lopatico obrnemo in hrustljavo zapečemo še po drugi strani.
Cesarski praženec z vilicami ali dvema lopatkama natrgamo, po potrebi nad ognjem še malo obračamo, nato ga potresemo s sladkorjem in pri priči ponudimo.
Priprava v ponvi
Na vročo maščobo vlijemo testo 2 cm visoko, ga spečemo po eni strani, z lopatko obrnemo in spečemo še po drugi strani.
Z dvema vilicami praženec natrgamo in nad ognjem z lopatko po potrebi še malo obračamo. Potresemo s sladkorjem.
Zraven lahko ponudimo džem.


VANILIJEVA KREMA

sestavine:
3 jajca
3 žlice sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
3 dl mleka

priprava:
V kotličku stepemo cela jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Ko se zmes dobro speni, prilijemo vrelo mleko.
Pristavimo v vodno kopel (v večjo kozico z vrelo vodo) in stepamo toliko časa, da se zgosti. Kremo takoj odstavimo, vlijemo v stekleno skledo ali posamezne kupice in pustimo, da se strdi.
Kadar pripravljamo kremo v vodni kopeli, pazimo na prve znake vrenja, kajti krema ne sme zavreti, sicer se sesiri.
Zato jo tik pred vretjem odstavimo in še nekaj trenutkov mešamo.


VANILIJEVA KREMA Z OTROŠKIMI PIŠKOTI

sestavine:
približno pol paketa otroških piškotov
3 jajca
3 žlice sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
3 dl mleka

priprava:
V kotličku stepemo cela jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Ko se zmes dobro speni, prilijemo vrelo mleko.
Pristavimo v vodno kopel (v večjo kozico z vrelo vodo) in stepamo toliko časa, da se zgosti.
Piškote nalomimo, jih porazdelimo po 4 skodelicah in prelijemo z vanilijevo kremo.
Ohladimo.


KAVNA KREMA

sestavine:
3 dl mleka
1-2 žlici instant kave
3 jajca
3 žlice sladkorja
1 vanilijev sladkor

priprava:
V mleku stopimo 1-2 žlici instant kave ali pa vzamemo polovico mleka in polovico skuhane močne črne kave.
V kotličku stepemo cela jajca s sladkorjem in vanilljevim sladkorjem. Ko se dobro speni, prilijemo vrelo kavo.
Pristavimo v vodno kopel (v posodo z vrelo vodo) in stepamo toliko časa, da se zgosti.
Kremo odstavimo, vlijemo v stekleno skledo ali skledice in pustimo, da se strdi.


PUDING S POMLADNIM SADJEM

sestavine:
vanilijev puding:
½ l mleka
5 dag sladkorja
1 vrečka vanilijevega pudinga
2 ½ dl sadja: borovnice, jagode, maline ali češnje
po želji:
2 ½ dl stepene sladke smetane


priprava:
V 1 dl mleka razmešamo puding. V ostalo mleko damo sladkor in pristavimo. Ko zavre, med mešanjem vlivamo pudingov podmet. Med stalnim mešanjem kuhamo, da se puding zgosti. Takoj ga odstavimo.
Ko se malo ohladi, vendar je še vroč, zamešamo vanj jagodičje.
Če pripravljamo puding s češnjami, jih zamešamo v puding, ko je ta še nad ognjem. Puding razdelimo po kompotnih skledicah in ko se ohladi, ga lahko okrasimo s smetano.


SLADOLED Z VROČIMI BOROVNICAMI

sestavine:
vanilijev ali sadni sladoled
po želji:
stepena smetana
vroče borovnice:
½ l borovnic
1 žlica medu
1 žlica limoninega soka
½ kg mešanega gozdnega ali vrtnega sadja (jagode, maline, borovnice, ribez, robidnice...)

priprava:
V kozico z debelim dnom damo borovnice, med in limonin sok. Pristavimo nad zmeren ogenj in kuhamo, dokler borovnice ne popokajo, kar je okoli 3 minute. Ohladimo.
V steklene kupice damo vse vrste jagodičja in po eno kepico sladoleda.
Prelijemo z vročimi ali ohlajenimi borovnicami, okrasimo s smetano in takoj postrežemo.


KARAMELNA ČEŽANA S KREMO

sestavine:
5 jabolk
sladkorno prežganje:
1 žlica masla
1 žlica sladkorja
1 žlica moke
1 dl mleka
malo belega vina
limonina lupinica
vanilijeva krema (glej recept VANILIJEVA KREMA)
stepena sladka smetana

priprava:
Jabolka prerežemo na pol, jim odstranimo peščišče in skuhamo v malo vode. Pretlačimo.
Sladkorno prežganje
Na vroče maslo damo žlico sladkorja. Ko karamelizira, dodamo žlico moke, mešamo in ko se začne sladkorno prežganje grbančiti, prilijemo mleko in kuhamo, da dobimo gladko omako.
Zdaj dodamo kuhana in pretlačena jabolka, gladko razmešamo ter okus dopolnimo z malo vina in z nasekljano limonino lupinico.
Kremo pripravimo po receptu jo vlijemo v stekleno skledo in pustimo, da se strdi.
Na strjeno kremo naložimo karamelno jabolčno čežano in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.


PEČENA JABOLKA

sestavine:
8 jabolk
1 žlica masla za pekač
sladkor

priprava:
Jabolka pred peko operemo, jim po želji izdolbemo peščišče ter položimo na namaslen pekač.
V pekač prilijemo 1 dl vode. Če so jabolka kisle sorte, lahko vodo malo sladkamo. Pečemo jih 45-50 minut pri 1800 C.
Pečena jabolka položimo na krožnike. Zraven lahko damo stepeno smetano, kremo ali puding.
S kremo ali pudingom jih lahko v skledicah polijemo in pustimo, da se strdi.


SKLEDA Z JABOLKI IN KREMO

sestavine:
1 kg jabolk
2 žlici sladkorja
po želji:
1 lonček stepene sladke smetane
pudingova krema:
½ l mleka
6 dag sladkorja
1 vanilijev puding
1-2 jajci
vanilijev sladkor

priprava:
Jabolka olupimo, prerežemo, odstranimo peščišče in polovičke položimo v kozico. Prilije¬mo samo malo vroče vode, potresemo s sladkorjem in pokrite dušimo do mehkega. Preložimo jih v skledo in prelijemo s kremo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.
Pudingova krema
V polovico mleka damo sladkor in ga zavremo. Med ostalo mleko zamešamo puding in stepeni jajci.
V vrelo mleko vlivamo pudingov podmet z jajcema in mešamo, dokler se ne zgosti. Zavreti pa ne sme, sicer bi se sesiril.
Kremo odstavimo, malo ohladimo in dodamo vanilijev sladkor.
VINSKI ŠODO (za eno osebo)

sestavine:
1 jajce
1 žlico sladkorja
1 dl vina

priprava:
Jajce penasto stepemo s sladkorjem, nato med stepanjem vlivamo vrelo vino in v vodni kopeli stepamo.
Ko se šodo zgosti, tik preden se pokažejo prvi znaki vrenja, ga takoj odstavimo.


KREMNI JAJČNI KOSMIČI (za eno osebo)

sestavine:
1 jajce
1 žlica sladkorja
1 skodelica jagod, malin ali borovnic,
1 žlica limoninega soka
1 žlica nasekljanih lešnikov
3 žlice ovsenih kosmičev

priprava:
Jajce in sladkor penasto vmešamo. To lahko naredimo z električnim mešalnikom. Dodamo sadje, limonin sok, lešnike in kosmiče.
Po želji lahko sadje zmiksamo skupaj z jajcem in sladkorjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.