Danes je 11 Maj 2024 19:13
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 10 Feb 2009 21:04    Naslov sporočila: Omega 3-maščobne kisline
 Odgovori s citatom  

Skoraj tedensko odkrijemo v revijah kakšen članek o pomembnosti omega 3-maščobnih kislinah za človekovo zdravje. Predvsem nestrokovne revije jim pripisujejo zdravilni učinek, ki sega od zniževanja holesterola, izboljšanja prekrvavitve, uravnavanja krvnega tlaka in protivnetnega delovanja do preprečevanja raka na prsih in debelem črevesju.
V strokovni literaturi najdemo več kot 1000 člankov o omega 3-maščobnih kislinah. V njih med drugim opisujejo tudi povezavo med pomanjkanjem teh maščobnih kislin pri izgradnji živčnih celic in težavami pri duševnem razvoju in slabšim vidom. Diskusije potekajo tudi o vplivu njihovega pomanjkanja na Alzheimerjevo bolezen, povezavo z depresijami.

Kaj je torej res glede teh esencialnih (za življenje nujno potrebnih) maščobnih kislin?

Omega 3-maščobne kisline spadajo med esencialna živila, torej živila, ki jih naše telo nujno potrebuje, vendar jih ni sposobno tvoriti.

Prve raziskave o njih so vezane na leto 1944, ko je angleški znanstvenik povezal uživanje rib in dobre koagulacijske vrednosti krvi pri Eskimih na Aljaski z nizkim številom srčne kapi pri tej populaciji. Njegove teorije v začetku niso jemali resno. Šele z obsežnimi klinično-farmakološkimi študijami in določitvami vrednosti omega 3-maščobnih kislin v hladnomorskih ribah (losos, skuša, slanik), so odkrili njihov pomen.
Omega 3-maščobne kisline niso le material za nastanek nekaterih tkivnih hormonov, ampak so tudi osnovni gradbeni element v membrani naših celic. Brez njih celice ne izvajajo v celoti svojih bioloških nalog. Predvsem v zgodnjem otroštvu so pomembne za pravilen razvoj možganov in retine.

Kakšen vpliv imajo omega 3-maščobne kisline v našem organizmu?

V dvajsetletnih primerjalnih študijah med z ribami bogato prehrano in prehrano brez rib so na nekaj tisoč prostovoljcih ugotovili:

* zmanjšanje srčnih kapi za polovico,
* znižanje krvnega tlaka, verjetno zaradi večje tvorbe prostaciklina E3, ki olajša dilatacijo žilja,
* znižanje skupnega holesterola in LDL-holesterola,
* zmanjšano zlepljanje trombocitov in boljša fleksibilnost eritrocitov,
* izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni, kamor spadajo revma, psoriaza, Morbus-Chronova bolezen, ulcerozni kolitis

Pri normalni (to je zadostna in mešana) prehrani dobi organizem dovolj esencialnih snovi. Omenjene maščobne kisline so prisotne predvsem v morskih živalih (največ v hladnomorskih ribah), ne najdemo pa jih v rastlinskih oljih (omega 6-maščobne kisline).

Pomanjkanje izkazujejo vegetarijanci pa tudi tisti, v našem okolju nas je precej, ki rib, in posebej tovrstnih, nimamo dovolj pogosto na jedilniku. V takih primerih se priporočajo kapsule omega 3-maščobnih kislin kot dodatek k prehrani. Na trgu je veliko teh preparatov različnih kakovosti in le nekateri imajo standardizirane vsebnosti. Zaradi tega se o primernosti teh preparatov pozanimajte v svoji lekarni.
Avtor: Edith Jošar, mag.farm.,spec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Preiskave, zdravljenja..

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.