 |
|

Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 27 Okt 2009 17:24 Naslov sporočila: Jedi za zimske dni |
|
|
|
|
Beluši z vinaigretsko omako
Sestavine: 60 dag belih belušev, pol glavice čebule, kapre, kreša po okusu, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 limona, 2 trdo kuhani jajci, peteršilj, 1 dl vinskega kisa, 1 žlička gorčice.
Priprava: Beluše odcedimo in jih nadevamo na krožnike, jih okrasimo z limonovimi kolobarji, peteršiljem, prelijemo pa jih s pripravljeno vinaigretsko omako.
Priprava omake: Čebulo, peteršilj, kapre, krešo, kisle kumarice in trdo kuhano jajce dobro sesekljamo. Dodamo sol, poper, gorčico, olje in kis. Dobro zmešamo.
Kremna juha iz koruze in graha
Sestavine: 50 dag graha, sol, poper, 1,5 l vode ali zelenjavne juhe, 40 dag koruze, 2 žlički škroba, 1 žlička sladke paprike, 1 dl goste kisle smetane, 1 šopek sesekljanega drobnjaka.
Priprava: Grah kuhamo v slani vodi v nepokritem loncu nekaj časa. Koruzna zrna v mešalniku zmešamo ali pretlačimo skozi cedilo. Dodamo koruzno kašo. Po potrebi prilijemo malo vode in vse skupaj prevremo. Škrob zmešamo s papriko v prahu in malo hladne vode. S to mešanico juho zgostimo, ji izboljšamo okus s kislo smetano in potresemo z drobnjakom.
Morski list s slanino in šampinjoni
Sestavine: 4 morski listi, sol, poper, 1 limona, 12 dag prekajene slanine, 20 dag čebule, 12 dag šampinjonov, 4 dag moke, četrt l belega vina, četrt l kisle smetane, 1 vejica žajblja, 1 šopek peteršilja.
Priprava: Morske liste posolimo, popopramo, pokapljamo z limonovim sokom in pustimo nekaj časa počivati. Na maščobi prepražimo na kocke narezano čebulo in slanino. Ko zarumeni, dodamo grobo sesekljane šampinjone. Vse to dodamo k pomokanim in svetlo pečenim morskim listom. Zalijemo z vinom in z vodo razredčeno kislo smetano, začinimo z žajbljem, rožmarinom, solimo, popramo, potresemo s sesekljanim peteršiljem. Serviramo s slanim krompirjem.
Svinjska zarebrnica po domače
Sestavine: 4 svinjske zarebrnice, 4 dag masla ali margarine, 1,5 dl kisle smetane, sok limone, 4 jabolka, peteršilj, sol, poper, sok pečenke po okusu.
Priprava: Zarebrnice potolčemo, solimo in popramo, na eni strani pomokamo. Spečemo jih na maščobi, pečene prelijemo z juho ali vodo, dodamo kislo smetano, sok limone in dobro prevremo. Posebej na maslu ali margarini prepražimo olupljena in na lističe narezana jabolka. Na segreti krožnik damo pečene zarebrnice, jih prelijemo s pripravljeno omako in okrasimo s pečenimi krhlji jabolk. Vse skupaj potresemo s peteršiljem. Poleg ponudimo krompirjeve štruklje.
Krompirjevi štruklji: 50 dag krompirja skuhamo v olupkih, kuhanega še toplega olupimo, pretlačimo, dodamo 2 rumenjaka, 10 dag masla ali margarine, sol in nazadnje 50 dag moke. Iz vseh sestavin naredimo testo, ga na tanko razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem in potresemo z na maslu ali margarini prepraženimi drobtinami. Zvijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na enakomerne kose, jih damo na krožnik in prelijemo z vročo maščobo.
Ocvirkova potica
Sestavine: 1 kg moke, 4 dag kvasa, 10 dag masla ali margarine, mleko po potrebi, sol, 15 dag sladkorja, ocvirki za nadev.
Priprava: Pripravimo kvašeno testo tako, da damo v posodo malo mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja in 3 žlici moke, vanj zdrobimo kvas. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko, jo potresemo s soljo, ji dodamo vzhajan kvas in maščobo. Stepemo jo z nekoliko mleka in sladkorja. Vse dobro stepemo s kuhalnico in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko bo testa enkrat več, ga razvaljamo, premažemo z jajcem in s prepraženimi ocvirki. Ocvirke potresemo s sladkorjem in potico zvijemo v štrukelj. Štrukelj damo v pomaščen pekač in ga pustimo spet vzhajati. Dobro vzhajanega premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno spečemo. Še toplo ocvirkovo potico narežemo na kose in ponudimo. Lahko jo potresemo še s sladkorjem v prahu.
Nazadnje urejal/a Katka 27 Jan 2010 19:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|


Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Pikantna solata
Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa
Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery
Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.
Divjačinska kremna juha
Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane
Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.
Zelena s sirom
Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper
Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.
Pappadrele s paradižnikovo omako
Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota
Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.
Bržola po domače
Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike
Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje
Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.
Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju. |
|
Nazaj na vrh |
|


Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 19:36 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Rezanci v solati
Sestavine: 12 dag širokih rezancev, 1 rumena paprika, 10 dag rukole, 20 dag jurčkov, 5 dag parmezana
Marinada: pol dl vinskega kisa, 7 žlic oljčnega olja, sol, poper, olje za pečenje gob
Priprava: Rezance skuhamo v slani vodi, jih oplaknemo v hladni vodi in dobro odcedimo ter ohladimo. Papriko operemo, razpolovimo, očistimo koščic in narežemo na tanke rezance. Rukolo očistimo, dobro operemo in odcedimo. Kis zmešamo z vodo, solimo, popramo, dodamo še olje in s šibo za stepanje marinado dobro zmešamo. Rezance in papriko zmešamo z marinado. Gobe očistimo, operemo, osušimo in jih narežemo na pol centimetra debele lističe. Maščobo segrejemo in gobe opečemo z obeh strani, na koncu jih še osolimo in popopramo. Gobe nadevamo na krožnik, solato zmešamo z rukolo in jo damo na gobe, potresemo z grobo ribanim parmezanom.
Goveja juha z mesnim zavitkom
Sestavine: 1 kg govejih kosti, 60 dag govejih pleč, 1,5 l vode, čebula, 8 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršiljeva korenina, listi ohrovta, kocen svežega zelja, košček pora), sol, poper v zrnju, muškatni orešček, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj
Mesni zavitek – testo: 20 dag namenske moke, nekaj kapljic olja, sol, mlačna okisana voda
Nadev: 20 dag kuhanega mesa, 3 dag maščobe, 4 dag čebule, majaron, timijan, lovorov list, sol, poper, peteršilj, 6 dag maščobe za pokapljanje
Priprava: Kosti damo kuhat v hladno vodo, ko zavre, dodamo še oprano govedino. Po krajšem kuhanju dodamo očiščeno zelenjavo, čebulo prej popečemo na štedilnikovi plošči. Juha naj se kuha dve uri, nato jo precedimo skozi gosto cedilo. Ko je že na krožnikih, dodamo pečen mesni zavitek in jo potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Priprava testa: Zamesimo vlečeno testo, ko je spočito, ga po dolgem na tanko razvlečemo. Testo naj bo širine 25 centimetrov. Tretjino testa potresemo s pripravljenim nadevom, dve tretjini pa z raztopljeno maščobo. Zvijemo, zavitek damo na pomaščen pekač in spečemo. Vročega narežemo.
Priprava nadeva: Meso zmeljemo, mu dodamo prepraženo čebulo in začimbe. Vse dobro premešamo.
Sirovi štruklji
Sestavine: 40 dag moke, mlačna slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, 1 dl in pol kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak
Priprava: Iz sestavin za testo naredimo vlečeno testo, ki naj vsaj pol ure počiva. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo pretlačeno skuto, smetano in sneg beljakov. Testo razvlečemo, nadev razmažemo po testu, zvijemo in zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo še narezan drobnjak.
Kmečki golaž
Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica rdeče mlete paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list
Priprava: Meso operemo in narežemo na enakomerne kose. Čebulo grobo sesekljamo in jo na maščobi opražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo še malo rdečega vina. Jed po okusu še začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.
Kavni krofi z vanilijevo kremo
Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca in 2 dl vode
Vanilijeva krema: četrt l mleka, pol dl kuhane kave, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag ostre moke, strok vanilije
Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo drugo za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo pri 200 stopinjah Celzija. Za vanilijevo kremo umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem, da se zgosti. Kuhani ohlajeni kremi dodamo sneg iz beljakov. S kremo nadevamo pečene krofke. |
|
Nazaj na vrh |
|

|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|