Danes je 22 Apr 2025 18:35
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 27 Okt 2009 09:42    Naslov sporočila: Jedi za velikonočne dni
 Odgovori s citatom  

Svinjska ribica v testu
Sestavine: 40 dag domače kuhane prekajene svinjske ribice, za testo 25 dag bele namenske moke, malo kvasa, olje, 2 jajci, sol, 1 mala žlička sladkorja, 15 dag nastrganega hrena.
Priprava: Kuhano meso ohladimo kar v vodi, v kateri se je kuhalo. Nato zavijemo v kvašeno testo, ki smo ga naredili iz moke, kvasa, mleka, 1 jajca in soli. Zavitega v testo lepo okrasimo. Premažemo ga s stepenim jajcem. Pečemo 35 minut v srednje vroči pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno ribico narežemo in ponudimo z nastrganim hrenom.

Domača goveja juha z doma narejenimi rezanci
Sestavine za juho: 60 dag govejih reber ali prsi, 1,50 l vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, peteršiljeve korenine, malo gomolja zelene), list ohrovta in košček pora, sol, 2 dag čebule, poper, muškatni orešček in cvet, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj.
Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo, kosti nasekamo na primerno velikost in tudi na hitro prevremo. Zelenjavo očistimo. Gomolj zelene, peteršiljevo korenino in korenje grobo narežemo ali naribamo.
Na meso nalijemo vodo, pristavimo in pustimo zavreti. Počasi naj vre kako uro, nato dodamo zelenjavo in začimbe, solimo. Čebulo pa poprej zapečemo na štedilnikovi plošči. Juha naj vre prikrito še kako uro. Kuhana naj stoji kakšnih petnajst minut, da se očisti. Čisti juhi dodamo še narezan drobnjak ali sesekljan peteršilj. Nekateri juhi dodajo z zelenjavo vred še posušeno grahovo stročje. Juha je znatno boljša, če v njej kuhamo nekoliko govejih jeter. Kadar uporabljamo za juho mozgove kosti, mozeg vedno prepražimo in na njem še naribano zelenjavo, da bo juha okusnejša. Za dobro juho pristavimo meso vedno v hladno vodo, če hočemo sočnejše, pristavimo meso v vročo vodo.

Domači rezanci
Sestavine: 1 jajce, 10 dag moke, nekaj kapelj vode.
Priprava: Moko presejemo na desko, naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, dodamo malo vode. Zmešamo z vilicami z dvema rogljema in pognetemo v čvrsto testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane elastično in se ne prijemlje prstov in deske. Če ga prerežemo, mora biti testo brez luknjic in gosto. Nato naredimo iz testa hlebček, ki ga premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kake pol ure.
Spočiti hlebček razvaljamo v testeno krpo, ki mora biti enakomerno debela. Testo posušimo in narežemo na tanke rezance. Rezance vedno kuhamo v slani vreli vodi. Odcejene in oplaknjene rezance damo v precejeno govejo juho.

Pečeno jagnječje stegno s slivami in rožmarinom
Sestavine: 1 jagnječje stegno, težko okoli 2 kg, 12 dag suhih sliv, sol, rožmarin, šalotka, česen, česnovi stroki v lupini, maščoba za peko, belo vino.
Priprava: Stegno očistimo, natremo s soljo, v sredino stegna potisnemo kuhane in razkoščičene suhe slive. Pečenko prelijemo s segretim oljem. Počasi pečemo s svežim rožmarinom, šalotko in česnovimi stroki. Med peko polivamo z vinom in vodo, da se v pekaču naredi pečenkin sok, ki mu pred uporabo odstranimo maščobo. Ponudimo ga na dušenem vinskem zelju s pečenimi krhlji mladega krompirja, obložimo pa s pečeno šalotko in česnovimi stroki. Okrasimo s svežim rožmarinom.

Dušeno rdeče zelje

Sestavine: 40 dag rdečega zelja, limonov sok, 4 dag maščobe, ščep sladkorja, 6 dag čebule, 10 dag jabolk, sol, rdeče vino po okusu, malo juhe za zalivanje.
Priprava: Oprano zelje narežemo na tanke rezance in ga pokapljamo z limonovim sokom ali kisom. Na maščobi zarumenimo sladkor. Dodamo sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Pokrito dušimo. Med dušenjem prilivamo po potrebi še malo juhe ali vode, da se jed ne prismodi. Nato zelje nekoliko pomokamo in zalijemo, nekoliko prevremo, po okusu še začinimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.