Danes je 10 Maj 2024 10:48
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 13:05    Naslov sporočila: Origano
 Odgovori s citatom  

Origanu, trajnici z drobnimi škrlatnimi cvetovi, ki zraste približno pol metra visoko, so Grki dali vzdevek "gorsko veselje", Slovenci pa jo bolj poznamo pod imenom dobra misel ali divji majaron.




Je večletna rastlina, sorodnica majarona. Za gojenje se ponavadi uporablja kretski origano, ki je veliko bolj aromatičen od navadnega. Poznamo več vrst origana. Najbolj cenjen je zelo dišeč grški origano, najmanj pa divji origano. Na tržišču pa lahko najdemo še veliko drugih sort origana, ki se ponašajo z lepimi listki in zanimivimi barvami. Je dokaj razširjena samonikla sredozemska rastlina. Gojijo jo predvsem v južni Evropi, največji proizvajalci pa so Italija, Mehika in ZDA. Origano ima prijeten, sladkoben vonj in okus. Kot začimbo uporabljamo sveže ali posušene osmukane lističe, vršičke in cvetove. Sveže vejice in rastline origana lahko kupimo na tržnicah in v zeliščnih vrtnarijah, včasih pa jih dobimo tudi v bolje založenih hipermarketih. Posušen origano dobro ohrani svoj vonj, je pa malce intenzivnejši, kot pri svežem. Hranimo ga v platneni vrečki ali v nepredušno zaprtem steklenem kozarcu, lahko pa ga tudi zamrznemo ali pa shranimo v kisu ali olju. Najboljši pa je seveda svež, ki ga lahko v plastični vrečki in v hladilniku hranimo tri do pet dni. Je idealna začimba za paradižnikove jedi in jedi na žaru. Z njim začinjamo jedi iz bučk, jajčevcev in paprike. V svet ga je ponesla znamenita italijanska pica. Zelo veliko pa ga uporabljajo v grški in mehiški kuhinji. Treba je upoštevati, da origano razvije okus šele po nekajminutnem kuhanju in ga dodajamo jedem vsaj deset minut pred koncem kuhanja.

Krompirjeva omleta z gobami in origanom
Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 5 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag poljubnih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega origana in sol.
V ponvi pražite na kocke narezano slanino in na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in narezane gobe ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj rjavo zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in origano. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

Postrvji zvitki v omaki paradižnika in origana
Za 5 oseb potrebujemo: 10 postrvjih filejev in prav toliko vzdolžnih bučkinih rezin, sok pol limone, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebulo, 1 žlico moke, 3 večje zrele paradižnike, 1 žlico svežega origana, 2 dl suhega belega vina in sol.
Postrvje fileje posolite in pokapajte z limonovim sokom in na vsak postrvji file položite pa eno rezino bučke. Postrvje fileje zvijte in jih zataknite z zobotrebcem. Na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, pomokajte, dodajte na drobno narezan paradižnik, origano in zalijte z belim vinom. V to naložite postrvje zvitke in jih dušite pol ure. Po potrebi dosolite in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.

Piščančja bedra s paradižnikom, papriko in origanom
Za 5 oseb potrebujemo: 5 piščančjih beder, 1 žličko mlete paprike, 3 žlice oljčnega olja, 2 čebuli, 1 rdečo, 1 rumeno in 1 zeleno papriko, 3 paradižnike, 1 žlico sesekljanega svežega origana ali pol manj suhega, sol in sveže mlet poper.
Piščančja bedra natrite s soljo, poprom, origanom in mleto papriko ter jih na segretem oljčnem olju z vseh strani hrustljavo zapecite. Dodajte na kocke narezano čebulo in na tri centimetre dolge trakove narezane, oprane paprike. Dobro prepražite, zalijte z 1 dl vode, dodajte na kocke narezan paradižnik in pokrito dušite, da se paprika zmehča. Nazadnje po potrebi še dosolite in postrezite z dušenim rižem ali kuhanim slanim krompirjem.

Krompirjeva nabodala s slanino, zelenjavo, slanino in origanom
Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 1 žlico nasekljanega svežega origana, 3 žlice olivnega olja, sol in sveže mlet poper.
Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala. Vsa nabodala potresite z origanom, solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru ali v ponvi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.