Danes je 27 Apr 2024 18:32
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 18 Dec 2009 08:15    Naslov sporočila: BIPOLARNA MOTNJA RAZPOLOŽENJA
 Odgovori s citatom  

Nihanje med modrimi črticami (modra krivulja) ponazarja običajno spreminjanje razpoloženja. To nihanje je značajska poteza posameznika, odvisno pa je tudi od zunanjih okoliščin (ob veselih dogodkih smo veseli, ob žalostnih žalostni).

Nihanje med zelenimi črticami, včasih pa tudi preko zelenih črtic (oranžna krivulja) prikazuje večja nihanja razpoloženja pri drugih duševnih motnjah, kjer pa to ni osnovna težava (npr. hiperaktivnost z motnjo pozornosti).

Nihanje razpoloženja, ki daleč presega zelene črtice in sega od depresije do manije, je značilnost BMR. Zelena črta ponazarja mejo, ko ima oseba zaradi nihanja razpoloženja težave v vsakodnevnem življenju (npr. ne more opravljati dela, ker je depresivna ali nezbrana zaradi pretirane veselosti - hipomanije ali manije).
Večinoma izmenjavanje depresije in manije ni tako hitro in v času življenja lahko posameznik oceni, da je doživel nekaj obdobij privzdignjenega, veselega, evforičnega razpoloženja (manija oz. hipomanija) ter obdobja potrtosti in znižane energije (depresija)


VZROKI ZA RAZVOJ IN VZDRŽEVANJE BMR

BMR je pogosta in jo najdemo pri 1,3 - 7,5% splošne populacije in je približno enako pogosta pri moških in ženskah.


Začetek bolezni oz. prva epizoda se najpogosteje pojavi med 15. in 19. letom ter 20. in 24. letom. Pri ženski populaciji so pri prvem obisku zdravnika najbolj pogosto prisotni simptomi depresije, pri moški populaciji pa simptomi manije.



Pri posamezniku se prepletejo različni dejavniki:

1. Dejavniki, zaradi katerih je oseba bolj dovzetna za razvoj BMR >>>


BMR je dedna, vendar je proces dedovanja zelo zapleten. Pri dedovanju naj bi sodelovalo veliko genov, ki vsak zase malo prispevajo k nastanku.

Podedovana nagnjenost še ne pomeni, da se pri posamezniku motnja dejansko lahko razvije.

Družinske študije kažejo od 8- do 18- krat večje tveganje za katerokoli razpoloženjsko motnjo pri potomcih oseb z BMR. Pri enem staršu z BMR je verjetnost, da bo ta izražena tudi pri potomcih 25%, pri potomcih obeh staršev z BMR je verjetnost od 50% do 75%. Pri starših oseb z BMR pa so v 50% našli depresivno motnjo.
Spremembe v naših genih pa nastajajo tudi na novo in pri mnogih osebah z BMR ni nikogar v družini, ki bi imel BMR.


Naše življenje si lahko predstavljamo kot čolmiček, ki pluje po vodi. Občutljivost za nastanek BMR lahko prikažemo z utežjo (zelene barve), ki je obešena pod čolnom - sem spadajo prirojena nagnjenost, pojavljanje bipolarne motnje v družini - lažja kot je utež, torej manjša kot je občutljivost, več tovora lahko čoln pelje.




2. Dejavniki, ki sprožijo BMR >>>
2. Dejavniki, ki sprožijo BMR
Te dejavnike lahko strnemo v :

biološke stresorje - npr. zloraba in odvisnost od psihoaktivnih substanc, huda telesna bolezen, zastrupitve, pomanjkanje spanja, itd.
psihološke stresorje - npr. nova čustveno pomembna zveza, zavrnitev s strani vrstnikov, lastne vrednote in pričakovanja, ki osebo pripeljejo do razočaranja, itd.
socialne stresorje - npr. menjava okolja, nova služba, menjava stopnje šolanja (prehod osnovna - srednja šola oz. srednja šola - fakulteta), nove obremenitve, itd.
Stres pomeni kakšno koli porušenje ravnovesja v živem organizmu in le kadar je stres prehud in kadar gre za preobčutljivost posameznika, lahko nastanejo težave.
Pri BMR gre za določene majhne spremembe v živčnem sistemu, zelo veliko pa prispevajo tudi dejavniki iz okolja, ki predstavljajo za posameznika prevelik stres.
Tako bipolarno motnjo razumemo kot povečano občutljivost za določene stresorje iz okolja: neurejene odnose in težave v medosebnih odnosih doma, v službi, med prijatelji ter različne druge stresne situacije. Prav tako je povečana občutljivost na pomanjkanje spanja in na različne psihoaktivne snovi.



3. Dejavniki, ki vzdržujejo BMR >>>


Dejavniki, ki vzdržujejo BMR
Ti dejavniki so včasih enaki tistim pod točkama 1 in 2, dodatno pa se pridružijo še težave, ki nastanejo zaradi BMR same, ko človek zaide v dodatne težave zaradi posledic bolezni:

zloraba in odvisnost od psihoaktivnih snovi
težave v družini
težave na delovnem mestu
brezposelnost
denarne težave
in druge
Med dejavniki, ki vzdržujejo pretirano nihanje razpoloženja je na prvem mestu zloraba in odvisnost od psihoaktivnih snovi, zlasti je pogosta zloraba alkohola, pomirjeval, marihuane in drugih prepovedanih drog, kot so heroin, LSD, kokain, amfetamini in ekstazi.
Psihoaktivne snovi so nevarne, ker ponujajo hitro in enostavno rešitev. Po zaužitju osebo umirijo, pomirijo, nudijo ugodje, ali pa na drugi strani osebo aktivirajo, ji dajo občutek moči in povečajo njene običajne sposobnosti.
Vendar dolgoročno dodatno zmanjšajo ravnotežje kemičnih prenašalcev v možganih in s tem pospešijo razvoj nihanj razpoloženja - to je depresije ali manije.

SIMPTOMI BIPOLARNE MOTNJE

1. Simptomi depresije

Depresivnih obdobij je v poteku BMR navadno bistveno več in so daljša kot manična obdobja. Posamezniki z BMR depresijo mnogo težje prenašajo, čeprav se zaradi posledic veliko bolj bojijo manije. Simptomov depresije ne bomo podrobno opisovali, saj so na voljo na spletni strani o depresiji >>>




2. Simptomi manije

Kadar gre za zelo blaga in kratka obdobja dobrega razpoloženja, posameznik ne pomisli, da je z njim kaj narobe. Prav tako ob kratkotrajni pretirani razburljivosti pač pomisli, da ima slab dan. Ko gre za dlje trajajoče in bolj izrazito privzdignjeno razpoloženje, pri katerem posameznik izgublja nadzor nad porabo denarja ali se zapleta v nepotrebne in zase škodljive prepire, najprej okolica pomisli, da je nekaj narobe. Zlasti, ko je posameznik prvič soočen s spremembo razpoloženja na ta način, si težko predstavlja, da njegova jeza ni upravičena ali da njegovo veselje nima razloga. Simptomi manije >>>

3. Simptomi mešane slike


Pri BMR posamezniki v depresiji pogosto navajajo vsaj enega od simptomov, ki je značilen za manijo (npr. pospešeno razmišljanje) ali pa v maniji kakšnega od simptomov, ki je značilen za depresijo (npr. hitro jih je mogoče spraviti v jok), a to še ni prava mešana slika. Pri mešani sliki gre za stanje, ko so hkrati prisotni simptomi manije in depresije, posameznik pa je zaradi tega precej negotov



ZDRAVLJENJE IN PREMAGOVANJE BIPOLARNE MOTNJE

KAKO DELUJE ZDRAVLJENJE?
V naših možganih se nahaja na milijone živčnih celic, ki med seboj komunicirajo preko posebnih stikov med celicami - sinaptičnih povezav. V sinaptičnih špranjah se nahajajo različni kemični prenašalci, ki jih izločajo živčne celice in se vežejo na membrano živčnih celic na posebna receptorska mesta.



Najpomembnejši prenašalci v možganih, povezani z motnjo razpoloženja, so:

dopamin
serotonin
noradrenalin
Biološka osnova bipolarne motnje je v nestabilnosti dopaminskega sistema, zaradi česar se poruši še ravnovesje v serotoninskem in noradrenalinskem sistemu.

Posledica so simptomi (zlasti tesnoba, depresija, razdražljivost) in nihanje razpoloženja.
Z zdravljenjem skušamo ponovno vzpostaviti ravnotežje in zmanjšati simptome ter dolgoročno preprečiti pretirano nihanje razpoloženja. Zdravljenje BMR pomeni, da razpoloženje stabiliziramo.

Cilj zdravljenja je doseči normalno nihanje razpoloženja, tako da oseba ne bo več imela težav.


ZDRAVLJENJE BMR

Pomembna so zdravila (povezava s stranjo 15 in 16) in strategije spoprijemanja z BMR >>>
Za zdravljenje bipolarne motnje uporabljamo naslednje skupine zdravil:

stabilizatorji razpoloženja
antipsihotiki
antidepresivi
pomirjevala, uspavala

Zdravljenje z zdravili je zahtevno, saj je največkrat potrebna kombinacija različnih zgoraj naštetih zdravil. Zaradi zapletenega zdravljenja in kombinacije zdravil je potrebno natančno slediti navodilom lečečega zdravnika in se izogibati jemanju zdravil na lastno pest ali "po potrebi". Jemanje zdravil naj bo redno in vedno v dogovoru z zdravnikom !
Nekatera zdravila namreč povzročajo odvisnost, hujšo od tiste od alkohola in prepovedanih drog. To so zlasti pomirjevala in uspavala (benzodiazepini). Pa tudi druga zdravila so psihoaktivne snovi, ki v primeru nepravilne uporabe negativno vpilvajo na nihanje razpoloženja!

Vsako zdravilo ima tudi neželene učinke. Da bi bili ti čim manj moteči, je potrebno zdravniku vedno povedati o njih in se z zdravnikom dogovoriti, kako bi jih zmanjšali. Najslabše je, če o njih ne poveste zdravniku in sami prenehate jemati zdravilo!

V depresiji, maniji ali mešani sliki se uporabljajo različna zdravila.
Zdravila imajo neželene učinke, zato je pomebno sodelovati s svojim zdravnikom, da lahko oba pravočasno ukrepata.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

adlena





Pridružen/-a: 20.06. 2013, 07:16
Prispevkov: 1

     
Prispevek Objavljeno: 20 Jun 2013 08:15    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

lepo mesto, thnks za pomoč, da delitev :) :)





http://www.utoronto.ca/
http://www.pmi.org/
http://www.pass4-sure.net/642-885-dumps.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Seznam psihiatrov, psihologov in terapevtov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.