Danes je 24 Nov 2024 23:56
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:00    Naslov sporočila: RIŽ, TESTENINE, ŠTRUKLJI, KAŠE
 Odgovori s citatom  

RIŽOTE

Kuhanje rižote
Poznamo dva načina kuhanja rižote: prvi je srednjeevropski, ki se je najbolj uveljavil tudi pri nas, drugi način je italijanski in je zdaj precej priljubljen.
Pri prvem načinu rižoto dušimo in je ne mešamo, pri drugem pa jo ves čas kuhanja mešamo.

Rižota brez mešanja
V kozico damo maslo ali olje ter malo nasekljane čebule. Mešamo, da čebula postekleni. Vsujemo riž in ga mešamo kakšni 2 minuti, da se prepoji z maščobo, nato prilijemo juho (lahko je iz kocke), ki naj je bo za trikratno količino riža. Pokrijemo in počasi nad šibkim ognjem dušimo, ne da bi rižoto mešali.

Rižota z mešanjem
Tekočino za zalivanje zavremo, nato jo pustimo na majhnem ognju, da ostane vroča. Rižoto skoraj neprenehoma mešamo in ko se osuši, prilijemo zajemalko vroče juhe. Meša¬mo in ko se riž spet osuši, ponovno prilijemo zajemalko vroče juhe. Tako nadaljujemo, vse dokler riž ni kuhan. Riž na ta način enakomerno vsrka tekočino, rižota je zato žametna in zrnata. Rižota po italijansko je gotova, ko so zrna še čvrsta na ugriz.

Vmesni način kuhanja rižote
Rižoto v kozici dušimo, vmes jo 2-3X zalijemo z nekoliko večjo količino vrele tekočine in takrat tudi premešamo.
Rižota je kuhana nekako v 25 minutah, vendar je čas kuhanja odvisen od vrste riža in kako-vosti kozice.
Rižoto po italijansko lahko kuhamo na živahnejšem ognju, saj jo stalno mešamo. Če pa rižoto pokrito dušimo, moramo imeti majhen plamen.

Gotovi rižoti na koncu kuhanja primešamo maslo, na krožnikih pa jo potresemo z naribanim sirom. Rižote z ribami ali morskimi sadeži ne potresemo s sirom, da ohranijo značilen morski okus.

Rižoto zalivamo z vročo juho, ki je lahko iz kocke, z vročo zelenjavno vodo ali s kropom. Če bi riž zalivali s hladno tekočino, bi se dlje kuhal in zrna se ne bi pravilno skuhala. Rižota je zelo dobra, če jo na začetku zalijemo s kozarcem belega vina ali celo penine. Ko ta izpari, pa prilijemo vročo juho ali krop.

Riž za rižote lahko merimo s kozarčkom. Računamo slab deciliter na osebo, če je rižota glavna jed. Če ponudimo rižoto kot predjed, bo deciliter riža zadostoval za dve osebi.


BELA RIŽOTA

sestavine:
4 dl riža
1 ¼ l juhe (lahko iz kocke)
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
1 strok strtega česna
sol
poper
4 žlice sladke smetane ali 1 žlica masla
nariban sir
po želji:
timijan

priprava:
Juho ali vodo za zalivanje zavremo (vodi lahko dodamo jušno kocko).
Maslo v kozici stopimo, dodamo čebulo, kmalu nato še česen in mešamo.
Ko čebula postekleni, ne pa porumeni, vsujemo riž.
Mešamo 2 minuti, da tudi riž postekleni, osolimo, popopramo in po želji odišavimo s ti-mijanom. Prilijemo vrelo juho ali krop, ki naj ga bo trikrat več kot riža. Posodo pokrijemo, plamen zmanjšamo in riž počasi dušimo do mehkega, kar je približno 25 minut. Nazadnje primešamo smetano ali maslo in sir.
Beli rižoti proti koncu kuhanja lahko dodamo 20 dag narezanih in popraženih gob, skodelico kuhanih belušev ali skodelico kuhanega graha.


PARADIŽNIKOVA RIŽOTA

sestavine:
3 dag masla
4 dl riža
1 ¼ l juhe (lahko iz kocke)
1 žlica masla
po želji:
prgišče bazilike
nariban sir
paradižnikova omaka
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
1 konzerva paradižnika (40 dag) ali 1 kg svežega zrelega paradižnika
bazilika ali peteršilj

priprava:
V kozici stopimo maslo, vsujemo riž in mešamo, da postekleni. Prilijemo juho in riž dušimo 25-30 minut. Na sredi kuhanja prilijemo paradižnikovo omako. Pogosto premešamo. Rižoto potresemo z naribanim sirom.
Paradižnikova omaka
Na olju pražimo čebulo, da postekleni, dodamo sesekljan ali strt česen in ko zadiši, prime-šamo svež, dobro zrel olupljen in nasekljan paradižnik ali nasekljan paradižnik iz konzerve. Lahko uporabimo tudi zamrznjen paradižnik. Počasi dušimo 15 minut.
Osolimo in popo¬pramo ter potresemo z baziliko. Omako lahko zmiksamo ali pretlačimo.


RIŽOTA Z GRAHOM

sestavine:
4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
1 skodelica (2 ½ dl) svežega ali zamrznjenega graha
4 dl riža
1 l juhe
sol
po želji:
nariban sir

priprava:
Na maščobi steklasto spražimo čebulo, dodamo grah in mešamo nekaj minut.
Vsujemo riž, mešamo 2 minuti, prilijemo vrelo juho, malo osolimo in riž dušimo na majh¬nem ognju 25 minut.
Po želji postrežemo z naribanim sirom.


RIŽOTA Z BELUŠI

sestavine:
25 dag belušev
4 žlice olja
1 žlica čebule
4 dl riža
4 žlice suhega vina
sol
poper
4 žlice sladke smetane ali 1 žlica masla
4 žličke naribanega parmezana ali drugega trdega sira
po želji:
nariban sir

priprava:
Belušem odrežemo olesenele dele in jih narežemo na 5 cm dolge koščke. Pristavimo posodo z osoljeno vodo. Ko zavre, dodamo beluše in jih kuhamo 15 minut. Odcedimo in vodo prihranimo.
Belušni vodi prilijemo še malo vode, da bo skupaj 1 liter tekočine. Pristavimo, da zavre. S to tekočino bomo zalili riž.
V kozico damo olje in drobno sesekljano čebulo ter pražimo 2-3 minute, da ovene. Vsu¬jemo riž in ga na maščobi mešamo 2 minuti, da postekleni.
Prilijemo vino, mešamo, da izpari, nato dodamo vročo tekočino za zalivanje. Osolimo, popramo in premešamo.
Plamen zmanjšamo, posodo pokrijemo in na majhnem ognju dušimo okoli 25 minut.
Proti koncu dodamo kuhane in odcejene beluše in od časa do časa premešamo. Gotovi rižoti primešamo smetano ali maslo.
Po želji rižoto potresemo z naribanim sirom.


RIŽOTA S POROM

sestavine:
4 žlice olja
30 dag pora
4 dl riža
1 ¼ l juhe
sol
2 žlici naribanega sira

priprava:
Por prerežemo po dolgem, ga operemo in narežemo na malo širše koščke. Damo v kozico na olje in ga nekaj časa dušimo, da ovene.
Vsujemo riž, mešamo, dokler ne postekleni, nato prilijemo vročo juho. Po potrebi dosolimo, plamen zelo zmanjšamo, posodo pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut.
Ponudimo z naribanim sirom.


RIŽOTA Z BUČO

sestavine:
40 dag jedilne rumene buče
7 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
2 strta stroka sesekljanega česna
4 dl riža
1 ¼ l juhe
sol
poper
nariban sir

priprava:
Jedilno bučo olupimo, prerežemo ter iz sredine odstranimo seme in vse, kar je mehkega. Narežemo jo na kocke. Juho zavremo in pustimo na toplem.
V kozico damo 5 dag masla, čebulo in česen ter mešamo, da izpari čebulni sok. Dodamo pripravljeno bučo in pražimo kakih 7 minut, da ovene.
Vsujemo riž in mešamo, da se prepoji z maslom.
Prilijemo trikratno količino vroče juhe, osolimo in popopramo, dobro premešamo, plamen zmanjšamo, posodo pokrijemo in na majhnem ognju dušimo okoli 25 minut. Tik preden postrežemo, primešamo preostalo maslo.

Na krožnikih si rižoto po želji potresemo z naribanim sirom.
Če pripravljamo rižoto iz mladih bučk, jih narežemo na koščke, na olju malo popražimo in primešamo rižoti v zadnji tretjini kuhanja.


ZELIŠČNA RIŽOTA

sestavine:
4 žlice olja
1 manjši por
4 dl riža
3 dl suhega belega vina
1 l juhe (lahko iz kocke)
sol
poper
4 žlice različnih zelišč (peteršilj, majaron, žajbelj, bazilika, pehtran ali drugo)
2 žlici smetane ali žlica masla

priprava:
V kozico damo olje, ga segrejemo, dodamo na koščke narezan por in približno 3 minute pražimo, da se zmehča.
Vsujemo riž in mešamo, da se obda z maščobo, kar traja kakšni 2 minut. Prilijemo polovico vina in mešamo, dokler ga riž ne posrka. Prilijemo preostalo vino in še vedno mešamo dokler se ne osuši. Zdaj prilijemo vročo juho, če je potrebno dosolimo in popramo, premešamo, nato posodo pokrijemo in plamen zmanjšamo.
Rižoto dušimo nad šibkim ognjem okoli 25 minut.
Na koncu primešamo nasekljana zelišča in smetano ali maslo. Premešamo in takoj postrežemo.


RIŽOTA Z RUKOLO IN PENINO

sestavine:
4 žlice olja
1 zravnana žlica nasekljane čebule
4 dl riža
3 dl penine ali suhega belega vina
1 l vroče juhe
sol
poper
drobna pest grobo narezane rukole
1 žlica masla

priprava:
V kozici na olju pražimo čebulo, da postekleni. Vsujemo riž in ga mešamo, da se obda z maščobo, kar traja kakšni 2 minut.
Prilijemo polovico penine ali suhega belega vina in mešamo, dokler ga riž ne posrka. Prilijemo preostalo penino ali vino in še vedno mešamo dokler se ne osuši. Zdaj prilijemo vročo juho, če je potrebno dosolimo in popramo, premešamo, nato posodo pokrijemo in plamen zmanjšamo.

Rižoto dušimo nad šibkim ognjem okoli 25 minut.
5 minut pred koncem kuhanja primešamo rukolo. Zdaj rižoto mešamo, da se ne bi prijela. Ko jo odstavimo, primešamo maslo in takoj postrežemo.


RIŽOTA S SLANINO IN ŠPINAČO

sestavine:
20 dag špinače
4 dag masla
15 dag prekajene slanine
1 sesekljana čebula
2 stroka sesekljanega česna,
4 dl riža
1 ¼ l juhe
sol
poper
1 zrel paradižnik
muškatni orešček
po želji:
2 žlici naribanega sira

priprava:
Špinačo 2 ali 3 minute kuhamo v prav majhni količini vode in jo odcedimo. Ne sekljamo.
V kozico damo maslo, na rezinice narezano slanino, čebulo in česen ter 2-3 minute nad šibkim ognjem mešamo, da čebula ovene in slanina postekleni. Pazimo, da slanina ne bi zarumenela in otrdela.
Vsujemo riž in ga 2 minuti mešamo, da se prepoji z maščobo. Prilijemo vso vročo juho, osolimo in popopramo, premešamo, posodo pokrijemo in pla¬men zmanjšamo. Rižoto počasi dušimo 25 minut.
Na sredini kuhanja dodamo na ne premajhne kose narezan zrel paradižnik brez semen in rižoto odišavimo z muškatnim oreščkom.
3 minute pred koncem kuhanja rižoti primešamo kuhano špinačo, ki je nič ne sekljamo, da ostanejo listi celi.
Na krožnikih rižoto po želji potresemo z naribanim sirom.


PIŠČANČJA RIŽOTA S ŠPINAČO

sestavine:
4 dag masla ali 4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
40 dag na koščke narezanega piščančjega mesa
4 dl riža
1 ¼ l juhe iz kocke ali kropa
sol
poper
15 dag špinače
1 dl smetane
muškatni orešček
po želji:
2 žlici naribanega sira

priprava:
Špinačo očistimo, odstranimo peclje in jo damo v kozico brez vode. Kuhamo jo 2 ali 3 mi-nute, nato jo odcedimo in grobo narežemo.
Na maslu ali olju pražimo čebulo. Ko postekleni, zamešamo česen in takoj nato meso. Me-šamo, da se osuši mesni sok.
Vsujemo riž, mešamo, da se prepoji z maščobo, in prilijemo vso vročo juho ali krop. Osolimo, popopramo in premešamo. Plamen zmanjšamo, posodo pokrijemo in počasi dušimo 25-30 minut.
Špinačo primešamo rižoti, ko je ta že skoraj gotova. Primešamo tudi smetano. Po potrebi dosolimo in naribamo malo muškatnega oreščka.
Na krožnikih rižoto lahko potresemo s sirom.


PIŠČANČJA RIŽOTA Z GRAHOM

sestavine:
30 dag piščančjega, telečjega ali drugega mesa
4 žlice olja
4 dl riža
sol
1 ¼ l juhe iz kocke ali krop
2 dl svežega ali zamrznjenega graha
peteršilj
nariban sir

priprava:
Meso narežemo na majhne koščke in ga pražimo na maščobi. Ko se posuši mesni sok, vsujemo riž, pražimo, da postekleni, in tedaj prilijemo krop ali juho iz kocke. Po potrebi dosolimo in kuhamo 30 minut.
Grah posebej skuhamo, ga odcedimo in primešamo rižoti.
Potresemo s peteršiljem in sirom ter takoj postrežemo.


RIŽOTA S PIŠČANČJIMI BEDRI

sestavine:
4 piščančja bedra
3 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
3 dl riža
1 l juhe
sol
poper
za oreh masla
nariban sir

priprava:
Piščančja bedra operemo, osušimo in osolimo. Na segretem olju jih pražimo 5 minut. Prilijemo nekaj žlic juhe in jih še 20-30 minut dušimo. Bedra prestavimo v drugo posodo.
Na ostanek maščobe v kozici damo čebulo in ko postekleni, dodamo česen, vsujemo riž in ga 2 minuti pražimo, da se prepoji z maščobo. Prilijemo vročo juho, osolimo in popopramo ter premešamo.
Kozico pokrijemo in plamen zmanjšamo. Nad šibkim ognjem dušimo okoli 25 minut. Proti koncu kuhanja primešamo za oreh masla.
Ko je rižota na krožnikih, jo potresemo z naribanim sirom in priložimo bedra.


PIŠČANČJA RIŽOTA S PARADIŽNIKOM

sestavine:
40 dag piščančjega mesa
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 zrela paradižnika ali 3 žlice paradižnika iz konzerve
sol
4 dl riža
1 ¼ l juhe
1 žlica masla
po želji:
nariban sir

priprava:
Piščančje meso na hitro operemo in narežemo na grižljaj velike koščke. Paradižnik olupimo in narežemo na rezine.
Na olju popražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo meso, narezan paradižnik, vse osolimo in mešamo toliko časa, da se osuši sok in je meso napol mehko.
Vsujemo riž, mešamo in ko postekleni, prilijemo vročo juho ter vse premešamo.
Po potrebi dosolimo, posodo pokrijemo in pustimo, da se počasi duši 25-30 minut.
Na koncu rižoti primešamo maslo in jo potresemo z naribanim sirom.


RIŽOTA Z RIBAMI

sestavine:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
4 dl riža
½ kg rib ali filejev: oslič, škarpena, mečarica, postrvi ali druge ribe
sol
jušna zelenjava
3 dag masla
1 dl smetane

priprava:
V kozici na olju pražimo čebulo. Ko ovene, vsujemo riž in ga 2 minuti pražimo, da poste-kleni. Prilijemo ½ l tekočine, v kateri smo kuhali ribe, po potrebi dosolimo in pokrito počasi dušimo.
Ribe očistimo, oplaknemo in jih napol skuhamo v 1 l osoljene vode z jušno zelenjavo.
Ribe vzamemo iz zavrelice, če so cele, jim odberemo kosti, razdelimo na kose in položimo v kozico na riž, ko je le–ta že več kot napol skuhan.
Potresemo s kosmi masla, prelijemo s smetano in jed počasi dušimo še okoli 10 minut.


RIŽOTA S ŠKOLJKAMI SV. JAKOBA

sestavine:
8 školjk sv. Jakoba (pokrovače ali s tujko kapesante)
2 žlici oljčnega olja
1 koromačev gomolj
4 dag masla
4 dl riža
1 ¼ l vode ali juhe iz kocke
1 žlica masla za zaključek

priprava:
Školjke odpremo, jim izluščimo jedro in oplaknemo. Če so školjke velike, jih lahko prereže¬mo na pol. Rumeni del je užiten in zelo dober.
Koromaču odstranimo slabe liste in ga grobo narežemo. Zelene resaste liste prihranimo.
V ponev vlijemo olje in na njem nekaj minut pražimo školjke. Školjke prestavimo na toplo, ostanek olja pa damo v kozico, dodamo maslo in na njem okoli 5 minut pražimo na koščke narezan koromačev gomolj. Po potrebi prilijemo žlico vode. Nato vsujemo riž, ga popraži¬mo in zalijemo z vodo ali juho iz kocke.
Dušimo 25 minut in od časa do časa premešamo. Tik preden je riž gotov, primešamo popražene školjke in mešamo 2 minuti.
Primešamo žlico masla in okrasimo s koromačevim zelenjem.


TELEČJA RIŽOTA

sestavine:
40 dag telečjega mesa
sol
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
4 dl riža
1 ¼ l juhe iz kocke
3 žlice paradižnika iz konzerve ali paradižnikove mezge
za oreh masla
po želji:
nariban sir

priprava:
Meso narežemo na manjše koščke.
V kozico na olje damo čebulo in pražimo, da začne rumeneti. Dodamo meso, ga osolimo in mešamo na vročem, da izpari mesni sok in se začne olje v kozici svetiti.
Prilijemo zajemalko kropa, pokrijemo in meso dušimo. Če je meso bolj trdo, ponovno prilijemo krop.
Ko se tekočina pokuha, vsujemo riž in ga kakšno minuto mešamo, da se prepoji z maščobo.
Zdaj po želji dodamo tudi paradižnik iz konzerve ali malo paradižnikove mezge. Prilijemo vrelo juho, premešamo in po potrebi dosolimo.
Pokrijemo in na majhnem ognju dušimo 25-30 minut. Medtem lahko včasih premešamo, da se riž enakomerno mehča. Na koncu primešamo za oreh masla in rižoto po želji potresemo z naribanim sirom.


RIŽEVI CMOKI S ŠUNKO

sestavine:
4 dl riža
4 žlice olja
1 žlica paradižnikove mezge
3 žlice sesekljane šunke ali drugega pečenega mesa
1 ¼ l juhe iz kocke
sol
2 jajci
2 žlici moke in moka za oblikovanje
zabela:
maslo ali paradižnikova omaka

priprava:
Olje segrejemo, nanj stresemo riž in ga pražimo 2 minuti, da se navzame maščobe. Primešamo žlico paradižnikove mezge, šunko ali drugo sesekljano meso, prilijemo vrelo juho ali krop, po potrebi dosolimo, premešamo, pokrijemo in na majhnem ognju dušimo 25 minut.
Riž nato ohladimo in vanj zamešamo jajci in moko.
Na desko damo kupček moke, z mokrimi rokami iz riža oblikujemo za jajce velike cmoke, jih povaljamo v moki in pokrite kuhamo v osoljenem kropu 7 minut.
S penovko jih prestavimo na ogret krožnik in zabelimo z maslom ali paradižnikovo omako (glej recept PARADIŽNIKOVA OMAKA).


RIŽEV NARASTEK Z MESOM

sestavine:
2 žlici maščobe
2 žlici sesekljane čebule
4 dl riža
1 ¼ l vrele juhe ali kropa
sol
2 jajci
2 žlici smetane
1 žlica naribanega sira

mesna sekanica:
2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
30 dag mletega telečjega ali perutninskega mesa
sol
poper
4 dag namočenega in ožetega kruha
1 jajce
2 žlici smetane
peteršilj

priprava riža:
Maščobo segrejemo, dodamo čebulo, malo popražimo, vsujemo riž in ga me¬šamo, dokler ne postekleni. Prilijemo vročo juho, malo osolimo, pokrijemo in na majhnem ognju dušimo 20 minut.
Kuhan riž ohladimo in vanj zamešamo jajci, smetano in sir.

priprava mesne sekanice:
V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in ko porumeni, dodamo česen, mleto meso, sol in poper ter mešamo, da se osuši mesni sok. Zamešamo ožet kruh, še nekajkrat premešamo in odstavimo. Malo ohlajeni masi primešamo jajce, smetano in peteršilj.
Pravokoten model obložimo z alufolijo in jo namažemo z oljem.
V model damo najprej riž. Po sredini po dolgem riž odmaknemo, da naredimo vdolbino, in vanjo damo mesno sekanico, ki jo malo potlačimo.
Prekrijemo z odmaknjenim rižem in vse poravnamo. Rižev narastek pečemo 35 minut pri 2000 C.
Pečen narastek zvrnemo na servirni krožnik. Okrog lahko porazdelimo kuhano in z oljem zabeljeno špinačo.


MLEČNI RIŽ

sestavine:
1 ¼ l mleka
sol
12 dag riža
1 žlica sladkorja
po želji:
čokolada v prahu

priprava:
Riž operemo in ga zakuhamo v vrelo mleko. Počasi naj vre okoli 30 minut.
Medtem ga osolimo in dodamo sladkor. Zrna naj bodo dobro skuhana. Stresemo v jušnik.
Po želji ga potresemo s čokolado v prahu in premešamo.





RIŽEVA SOLATA S PERUTNINO

sestavine:
3 dl riža
25 dag kuhanega ali pečenega perutninskega mesa
sol
poper
olje
drobnjak ali peteršilj
kis
nekaj žlic juhe
okras:
paradižnik
trdo kuhana jajca
peteršilj
kisle kumarice

priprava:
Riž kuhamo 20 minut v osoljenem kropu. Stresemo ga na cedilo in ohladimo. Ohlajen riž prestavimo v skledo.
Kuhani ali pečeni perutnini odstranimo kosti in kožo, jo narežemo na rezinice in primešamo rižu. Rahlo osolimo, popopramo, prilijemo olje in dodamo narezan drobnjak.
Premešamo in pustimo stati vsaj 15 minut, nato primešamo kis in morda tudi nekaj žlic juhe.
Riževo solato okrasimo z rezinami paradižnika, narezanimi trdo kuhanimi jajci, kumaricami in peteršiljem.


RIŽEVA SOLATA S ŠUNKO

sestavine:
3 trdo kuhana jajca
3 dl riža
1 l juhe iz kocke
12 dag na rezinice narezane šunke
2 nasekljani kisli kumarici
majoneza (glej recept MAJONEZA)

priprava:
Jajca kuhamo polnih 10 minut, nato jih položimo v hladno vodo, olupimo in grobo nasekljamo.
Riž kuhamo 20 minut v osoljenem kropu ali juhi, ga odcedimo in stresemo v skledo. Do-damo nasekljani jajci, šunko, kumarice in dve tretjini majoneze. Zmešamo in pustimo vsaj pol ure na hladnem, da se riž prepoji.
Na krožniku riž oblikujemo v kupolo in prelijemo s preostalo majonezo.






DOMAČI REZANCI IN KUPLJENE TESTENINE

Razlika med rezanci in kupljenimi testeninami je v tem, da v testo za rezance vedno umeša-mo jajca, v industrijskih testeninah pa jajc pravzaprav ne sme biti. Kakovostne industrijske testenine so izdelane iz moke trde pšenice, ki ne potrebuje veziva.

Rezanci so, tako kot žlikrofi in štruklji, naša zelo stara jed. Prav v vsaki hiši so jih mesili, vsaj ob nedeljah in praznikih, ko so jih rezali na drobno za juho ali pa na široko za prikuho.

Iz testa za rezance delamo jušne rezančke, široke rezance, krpice, žlikrofe in iz malo tršega testa ribano kašo.
Rezance seveda lahko kupimo, toda domači so vedno najboljši.

Kuhanje testenin
Domače tanke rezančke kuhamo 3 minute, široke rezance pa največ 10 minut. Jušne rezan¬čke kuhamo v juhi.
Vse kupljene testenine damo kuhat v lonec z veliko količino osoljene vode. Mojstri za te-stenine svetujejo 1 l vode na 10 dag testenin. Premešamo jih v obliki osmice, pazimo, da voda ponovno čim prej zavre in nato pustimo, da testenine nenehno vrejo toliko časa, kot je določeno na embalaži. Običajno je to od 5-15 minut, odvisno od vrste testenin.
Ne kuhajmo testenin ali rezancev dlje, kot je treba.
Zato jih proti koncu kuhanja poskusimo, da jih vsekakor ne bi razkuhali. Kuhanih testenin nikoli ne polijemo z mrzlo vodo, pač pa jih pravočasno odstavimo in odcedimo.
Testenine takoj zabelimo, da se ne zlepijo.
Omaka za testenine
Kuhane rezance ali testenine takoj stresemo na cedilo, jih spet damo v lonec in pri priči še zelo vroče zabelimo z omako. Če se nam primeri, da omake še nimamo gotove, testeninam primešamo žlico olja ali košček masla, da se ne zlepijo.
Testenine lahko potresemo z naribanim parmezanom ali tršim ovčjim sirom. Za ribanje je zelo dober tudi naš sir zbrinc.

Testenine, ki so izdelane iz črne moke, ajde, prosa, pirine moke ali z raznimi drugimi dodatki, nimajo take obstojnosti pri kuhanju kot testenine iz trde pšenice. Zato izjemoma na koncu kuhanja takim testeninam prilijemo v lonec okoli ½ l hladne vode, da jih učvrstimo, nato jih takoj stresemo na cedilo in zabelimo.

Za predjed računamo 5 dog testenin na osebo, za glavno jed pa od 7 do 10 dag na osebo.











TESTO ZA REZANCE

sestavine:
40 dag moke
3 jajca (na 15 dag moke računamo 1 jajce)
1 žlička olja

priprava:
Moko stresemo na desko, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Začnemo mesiti in testo dobro pregnetemo. To delamo lahko s strojčkom.
Mesimo toliko časa, da ob prerezu ni zračnih luknjic.
Iz testa naredimo 2 hlebčka, ju pregnetemo, pokrijemo s skledo in pustimo, da pol ure počivata.
Hlebčka tanko zvaljamo, nekoliko osušimo, testeno krpo prerežemo po dolgem in še počez.
Četrtine zložimo drugo na drugo, zvijemo in narežemo na široke rezance.
Če hočemo rezance z več jajc, dodamo 1 jajce na 10 dag moke.
Testu za jušne rezančke ne dodamo vode. (glej recept JUŠNI REZANČKI)
Dobro pregneteno testo se pri valjanju ne prijemlje deske, četudi je ne pomokamo. Testo lahko zamesimo s strojčkom za mesenje, kar nam olajša delo.


REZANCI Z MASLOM

sestavine:
40 dag širokih rezancev
sol
7 dag masla
po želji:
4 dag naribanega sira

priprava:
Široke rezance kuhamo v osoljenem kropu 10 minut, premešamo in stresemo na cedilo.
V kozici stopimo maslo, dodamo rezance, premešamo, odstavimo in jih kakšno minuto pustimo pokrite.
Razdelimo po krožnikih in po želji potresemo z naribanim sirom.


REZANCI S SLANINO

sestavine:
40 dag širokih rezancev
sol
5 dag masla ali 4 žlice olja
2 dag na kocke narezane prekajene slanine ali pancete
po želji:
nariban sir

priprava:
Rezance kuhamo v vreli osoljeni vodi okoli 10 minut.
V kozico na stopljeno maslo ali olje damo slanino, mešamo in ko postekleni, dodamo pravkar odcejene vroče rezance.
Premešamo in pustimo nekaj trenutkov pokrite na toplem.
Po želji rezance na krožnikih potresemo z naribanim sirom.


REZANCI Z OREHI

sestavine:
40 dag širokih rezancev
sol
7 dag masla
10 dag mletih orehov
po želji:
sladkor

priprava:
Rezance kuhamo v osoljenem kropu okoli 10 minut. Stresemo na cedilo.
V kozici segrejemo maslo, dodamo rezance, dobro premešamo, preložimo na ogret krožnik in potresemo z orehi.
Sladkor ponudimo posebej.


REZANCI Z MAKOM

sestavine:
40 dag širokih rezancev
sol
7 dag masla
10 dag mletega maka
1-2 žlici sladkorja
po želji:
2 žlici medu

priprava:
Rezance kuhamo v veliki količini osoljenega kropa 10 minut. Odcedimo jih in stresemo v kozico na vroče maslo.
Dodamo mak, ki smo ga zmešali s sladkorjem in segretim medom. Premešamo.


REZANCI Z JURČKI IN SMETANO

sestavine:
40 dag rezancev
sol
gobja omaka s smetano:
4 žlice olja
5 dag prekajene slanine
2 žlici čebule
1 žlica moke
l strok sesekljanega česna
30 dag svežih jurčkov
1 dl belega vina
sol
poper
pol lončka kisle ali sladke smetane
peteršilj

priprava gobje omake s smetano:
Čebulo in slanino damo v kozico na olje in ko postekleni, dodamo moko. Opazujemo čebu¬lo in ko le-ta rahlo porumeni, dodamo česen ter očiščene in narezane gobe. Prilijemo 1 dl vina, osolimo, popopramo in dušimo okoli 10 minut.
Na koncu primešamo pol lončka smetane in peteršilj.
Rezance kuhamo v veliki količini osoljenega kropa približno 10 minut. Odcedimo in jih stresemo nazaj v lonec.
Zabelimo z gobjo omako in premešamo.
S to omako lahko pripravimo tudi vse vrste kupljenih testenin.


REZANCI Z GOBAMI IN PARADIŽNIKOM

sestavine:
40 dag rezancev
sol
nariban sir
gobja omaka s paradižnikom:
6 dag masla
25 dag poljubnih gob
½ dl belega vina
sol
poper
2 olupljena in narezana paradižnika

priprava:
Rezance skuhamo v veliki količini osoljene vode. Odcedimo in jih stresemo v gobjo omako. Nad ognjem premešamo, razdelimo po krožnikih in potresemo z naribanim sirom.
Gobja omaka s paradižnikom
V kozici stopimo maslo, damo oprane in narezane gobe ter mešamo, da se posuši gobji sok.
Dodamo vino, sol, poper in narezan paradižnik. Dušimo kakšnih 5-8 minut.


NARASTEK Z REZANCI, BROKOLIJEM IN MESOM

sestavine:
40 dag brokolija ali cvetače
sol
30 dag tanjših rezancev
preliv:
2 jajci
1 dl sladke smetane
1 žlica moke
sol
2 žlici naribanega sira
mesna sekanica:
2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
40 dag mletega mesa (perutninskega, telečjega ali drugega)
sol
poper
peteršilj
2 jajci
2 žlici smetane

priprava:
Brokoli ali cvetačo razdelimo na cvetke in skuhamo v osoljenem kropu.
Medtem v osoljenem kropu 2 minuti kuhamo rezance, jih odcedimo in razprostremo na dno namazane nepregorne posode ali pekača.
Po rezancih porazdelimo mesno sekanico, po mesu pa kuhan, na cvetke narezan brokoli.
Prelijemo s prelivom iz razžvrkljanih jajc, smetane, moke in soli ter vse potresemo s sirom. Damo v pečico in rumeno zapečemo pri 2000 C, kar je okoli 30 minut.
Mesna sekanica
Na olju spražimo čebulo, dodamo česen in mleto meso ter na vročem hitro mešamo, da se posuši mesni sok.
Če imamo meso starejše živali, po zajemalkah prilivamo juho ali krop in dušimo do mehkega. Odstavimo, osolimo, popopramo, dodamo peteršilj in primešamo z jajci stepeno smetano.


PREPROST NARASTEK Z REZANCI

sestavine:
40 dag širokih rezancev
sol
20 dag na tanko narezane pečenke ali drugega kuhanega mesa
preliv:
2 dl smetane
3 jajca
peteršilj
poper
nariban sir

priprava:
Rezance kuhamo v osoljenem kropu 10 minut, nato jih stresemo na cedilo.
Damo jih v namazan pekač in potresemo z narezano pečenko ali kakšnim drugim mesom.
Prelijemo s prelivom iz razžvrkljane smetane, jajc, peteršilja in popra. Vse potresemo s sirom.
Rumeno zapečemo pri 2000 C, kar traja 35 minut.

BOGAT NARASTEK Z REZANCI

sestavine:
40 dag rezancev
sol
6 dag razmehčanega masla
3 jajca
4 žlice smetane
8 dag drobno narezane šunke ali kakega drugega pečenega mesa
preliv:
2 jajci
1 lonček smetane
ščepec soli
po želji:
3 žlice naribanega sira

priprava:
Rezance vsujemo v osoljen krop in premešamo. Tanke rezance kuhamo 3 minute, široke pa okoli 10 minut. Stresemo na cedilo.
Mehko maslo umešamo, drugega za drugim dodajamo rumenjake, primešamo smetano in šunko ter vsemu temu primešamo odcejene rezance.
Stepemo trd beljakov sneg in ga narahlo zamešamo med rezance.
Tako pripravljeno maso stresemo v namazan narastkov pekač.
Prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc, smetane in soli ter potresemo s sirom. Sir lahko tudi opustimo, saj bo imel tako narastek nežnejši okus.
Pečemo 35 minut v pečici, razgreti na 1800 C.


ZAPEČENE SKUTNE KRPICE

sestavine:
30 dag krpic
sol
skutni nadev:
7 dag razmehčanega masla
3 jajca
40 dag skute
2 dl smetane
preliv:
1 jajce
1 dl smetane
sol

priprava:
Krpice kuhamo v osoljenem kropu 12 minut. Odcedimo.
V naoljen pekač damo polovico krpic, jih poravnamo, po njih razporedimo skutni nadev in prekrijemo z drugo polovico krpic.
Prelijemo s prelivom iz razžvrkljanih jajc, smetane in soli.
Damo v pečico, razgreto na 2000 C, in pečemo 35-40 minut, da se jed rumeno zapeče.
Skutni nadev
Mehko maslo umešamo, posamezno dodajamo jajca, nato zamešamo skuto, osolimo, dodamo smetano in dobro premešamo.


ZELJNE KRPICE

sestavine:
1 manjša zeljna glava
30 dag krpic
2 žlici masti ali 3 žlice olja
2 žlici nasekljane prekajene slanine
2 žlici sesekljane čebule
sol
kanec kisa
kumina
1 naribano jabolko
malo juhe

priprava:
Zelje narežemo na majhne kocke, ga poparimo, pokrijemo in čez 5 minut stresemo na cedilo.
Na maščobo damo čebulo in slanino ter na zmernem ognju mešamo.
Ko čebula postekleni, zamešamo zelje, sol, kis in kumino ter dušimo do mehkega, kar je okoli 40 minut.
Kmalu nato dodamo naribano jabolko in po žlicah prilivamo juho ali krop.
Krpice kuhamo 12 minut v osoljenem kropu, jih odcedimo in primešamo k dušenemu zelju. Vse dobro premešamo.


MESNI ŽLIKROFI

sestavine:
testo po receptu IDRIJSKI ŽLIKROFI
mesni nadev:
20 dag kuhanega ali pečenega mesa
2 žlici masla ali 2 žlici olja
1 žlica sesekljane čebule
1 sesekljan česnov strok
sol
poper
3 dag namočenega in ožetega kruha
1 jajce
peteršilj
ščepec majarona

priprava:
Pripravimo testo in nato oblikujemo žlikrofe po navodilih v receptu za idrijske žlikrofe le da je nadev mesni.
Mesni nadev
Kuhano ali pečeno meso zmeljemo.
Na maslu ali olju pražimo čebulo, dodamo česen, mleto meso, sol in poper ter 2 minuti mešamo na vroči plošči. Zamešamo kruh in odstavimo.
V ohlajeno maso zamešamo jajce, peteršilj in majaron. Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice.


IDRIJSKI ŽLIKROFI

sestavine:
testo:
25 dag moke
2 drobni jajci
1 žlička olja
krompirjev nadev:
40 dag krompirja
sol
15 dag ocvirkove masti, zaseke ali pancete
sol
poper
1 žlica narezanega drobnjaka

priprava testa:
Moko presejemo, naredimo jamico, vanjo ubijemo jajci, dodamo olje in toliko vode, da dobimo mehkejše testo, kot je za rezance, vendar pa trše, kot je vlečeno testo.
Gnetemo ga toliko časa, da ob prerezu nima luknjic.
Zgneteno testo pustimo, da pol ure počiva. Potem testo zvaljamo v pravokotnik in dva prsta od roba v vrsti položimo nadev, oblikovan v kroglice. Pokrijemo s testom in nato s koleščkom zrežemo po dolgem in med kroglicami.
Dobimo kvadrate, ki jih ob robovih stisnemo. S prsti ali s pomočjo kuhalničnega peclja oblikujemo žlikrofe.
Kuhamo jih na zmernem ognju v osoljenem kropu 12 minut.
Žlikrofe s penovko poberemo na krožnik in jih zabelimo s prepraženimi drobtinami.

Krompirjev nadev
Krompir operemo in ga kuhamo 30 minut v osoljenem kropu.
Malo ohlajenega olupimo in pretlačimo. Zamešamo ocvirkovo mast, zaseko ali sesekljano panceto, osolimo, popopramo in dodamo drobnjak.
Ko se nadev ohladi, oblikujemo manj kot za oreh velike kroglice.








OSNOVNA PARADIŽNIKOVA OMAKA ZA TESTENINE

POLETNA PARADIŽNIKOVA OMAKA

sestavine:
4 žlice olja (najprimernejše je oljčno)
2 čebuli
1-2 stroka česna
1 kg zrelega paradižnika
šopek bazilike in peteršilja
sol
poper

priprava:
Čebulo zelo drobno sesekljamo in jo na olju pražimo, da ovene. Dodamo strok česna in narezan paradižnik brez semen.
Dušimo približno 20 minut, da se paradižnik popolnoma razkuha. Pogosto premešamo. Proti koncu lahko omako odišavimo z nasekljano baziliko in peteršiljem.

Če želimo omako pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lahko pa jo pustimo kar tako, zlasti če nam je všeč, da je vmes še kakšen majhne košček paradižnika.


PARADIŽNIKOVA OMAKA S ČESNOM
Paradižnikovo omako lahko pripravimo tudi brez čebule, samo s česnom.

Na olju pražimo 2 stroka strtega ali nasekljanega česna, toliko da zadiši, nato dodamo nasekljan ali pretlačen paradižnik. Kuhamo 20 minut.

Paradižnikove omake ne kuhamo več kot 20 ali 25 minut, da ne izgubi žlahtnega paradižnikovega okusa. Čebula ne sme izstopati in se mora med kuhanjem čisto razpustiti.
Paradižnikovo omako po želji lahko odišavimo z baziliko, materino dušico ali timijanom. Lahko ji dodajamo različne sestavine in tako spreminjamo okus in ime omake.
Dodajamo kapre, origano, pekoč feferonček, oljke, tunino iz konzerve, fileje sardonov, pocvrto slanino, kuhano klobaso ...

S paradižnikovo omako zabelimo vse vrste rezancev ali industrijskih testenin, pa tudi najrazličnejše cmočke, svaljke ali njoke.


ZIMSKA PARADIŽNIKOVA OMAKA

sestavine:
1 konzerva paradižnika (40 dag) ali enaka količina zamrznjenega paradižnika (pretlačenega ali celega)
4 žlice olja (najprimernejše je oljčno)
1-2 žlici sesekljane čebule
1-2 stroka česna
sol
poper

priprava:
Kadar nimamo svežega paradižnika, pripravimo paradižnikovo omako iz konzerviranega paradižnika. Skuhamo jo na enak način, kot je opisano pri omaki s svežim paradižnikom.
Tudi ta omaka je zelo dobra.


ŠPAGETI S PARADIŽNIKOVO OMAKO

sestavine:
40 dag špagetov
sol
nariban sir
osnovna paradižnikova omaka (glej recept PARADIŽNIKOVA OMAKA)

priprava:
Paradižnikovo omako pripravimo po osnovnem receptu.
V veliki količini vrele osoljene vode skuhamo špagete. Odcedimo, stresemo v skledo, jih takoj zabelimo z omako in premešamo.
Po želji lahko nekaj omake prihranimo in jo porazdelimo po vrhu špagetov na krožnikih.
Potresemo z naribanim sirom.


TESTENINE S SUROVIM PARADIŽNIKOM

sestavine:
40 dag testenin kot so školjkice, polžki, svedrčki
sol
omaka iz svežega paradižnika:
60 dag češnjevca ali navadnega paradižnika
sol
1 strok česna
pest bazilike
4 žlice oljčnega olja
2 žlici kisa

priprava omake iz svežega paradižnika:
V skledo damo na štiri dele narezan paradižnik češnjevec ali pa na koščke narezan navaden paradižnik. Osolimo, potresemo z nasekljanim česnom, grobo narezano baziliko in polijemo z oljem in kisom.
Premešamo in pustimo, da se eno uro marinira.
V veliki količini osoljenega kropa skuhamo testenine. Odcedimo in prelijemo s hladno vodo, ker jih pri tem receptu potrebujemo ohlajene.
Počakamo, da se testenine popolnoma ohladijo, nato jih stresemo v skledo k pripravljeni paradižnikovi omaki. Vse dobro premešamo.



TESTENINE V GOBJI OMAKI S PARADIŽNIKOM

sestavine:
40 dag drobnih testenin npr. peresnikov
sol
nariban sir
gobja omaka s paradižnikom:
3 žlice olja
40 dag šampinjonov ali drugih gob
½ dl belega vina
sol
poper
2 zrela paradižnika ali 4 žlice paradižnika iz pločevinke

priprava omake s paradižnikom in gobami:
Na olje damo na lističe narezane gobe, mešamo in pražimo, da se osuši sok, prilijemo vino, dodamo olupljen in narezan paradižnik, osolimo in popopramo.
Dušimo toliko časa, da se paradižnik razpusti, kar traja okoli 15 minut.
Medtem ko pripravljamo omako, skuhamo tudi testenine: vsujemo jih v lonec z vrelo osoljeno vodo in kuhamo 10-12 minut (ravnamo se po navodilih na embalaži).
Testenine stresemo v omako, premešamo in takoj postrežemo.
Na krožnikih potresemo z naribanim sirom.


TESTENINE V GOBJI OMAKI S SMETANO

sestavine:
40 dag drobnih testenin
sol
nariban sir
gobja omaka s smetano:
40 dag gob
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strok strtega česna
1 dl belega vina
sol
poper
podmet:
1 dl sladke smetane
1 žlička moke
1 dl kropa
peteršilj

priprava gobje omake s smetano:
Gobe očistimo, operemo in narežemo na majhne koščke.
Na olju spražimo čebulo, dodamo česen in gobe ter mešamo na srednje močnem ognju. Ko se posuši sok, prilijemo vino, osolimo, popopramo in prilijemo smetanov podmet. Oma¬ka naj vre še 7 minut. Potresemo jo s peteršiljem in premešamo.
Medtem v veliki količini osoljenega kropa skuhamo testenine, jih odcedimo in takoj zabelimo z omako.
Na krožnikih lahko testenine potresemo z naribanim sirom.
Podmet, ki ga razmešamo iz smetane in moke, vedno razredčimo z vrelo tekočino, da smetana ne izstopi na površje.


TESTENINE S ŠPINAČNO OMAKO

sestavine:
40 dag školjkic, makaronov ali drugih testenin
sol
nariban sir
špinačna omaka:
50 dag špinače
2 dag masla
2 žlici olja
1 nasekljan strok česna
sol
muškatni orešček
l dl smetane
sesekljan peteršilj

priprava špinačne omake:
Špinači odstranimo peclje, jo skuhamo, odcedimo in sesekljamo ali zmiksamo.
V kozico na segreto maslo in olje damo česen in ko zadiši, primešamo sesekljano špinačo. Osolimo in odišavimo z muškatnim oreščkom. Dušimo okoli 7 minut, nato primešamo sme-tano in peteršilj ter še kakšno minuto kuhamo.
Testenine skuhamo v veliki količini osoljenega kropa, jih odcedimo in stresemo v skledo. Takoj zabelimo s špinačno omako.
Na krožnikih potresemo z naribanim sirom.


POLŽKI Z GORGONZOLO

sestavine:
40 dag polžkov ali drugih drobnih testenin
sol
10 dag gorgonzole
smetanova omaka:
1 dl sladke smetane
1 dl vrele vode
1 žlička moke
1 žlica sesekljanega peteršilja

priprava:
Polžke kuhamo v veliki količini osoljene vode.
Odcedimo in še prav vročim dodamo z vilicami zmečkano gorgonzolo ter temeljito premešamo. Nato prilijemo smetanovo omako ter potresemo s peteršiljem.
Testenine ne smejo stati, postrežemo jih takoj.

Smetanova omaka
V kozici segrejemo maslo, dodamo podmet, ki ga razmešamo iz enake količine smetane in vrele vode ter moke. Pustimo, da mirno vre 2 minuti.


ŠPAGETI S PARADIŽNIKOM IN KLOBASO

sestavine:
40 dag špagetov ali drugih testenin
sol
nariban ovčji sir
paradižnikova omaka s klobaso:
3 žlice olja
3 žlice sesekljane čebule
1 pečenica
½ dl belega vina
1 konzerve (40 dag) paradižnika
sol
poper

priprava:
V veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, jih odcedimo, stresemo v ogreto skledo in zabelimo z omako.
Potresemo z naribanim ovčjim sirom, da bo jed bolj pikantna.

Paradižnikova omaka s klobaso
V kozico damo olje in čebulo, jo svetlo popražimo, dodamo na drobno narezano pečenico, jo popražimo, prilijemo vino in dobro prevremo.
Nič ne de, če se pečenica nadrobi. Doda¬mo paradižnik iz konzerve, osolimo, popopramo in dušimo 20 minut.


MAKARONČKI S KROMPIRJEM, OHROVTOM IN KLOBASO

sestavine:
30 dag makarončkov ali krpic
sol
30 dag ohrovta
3 krompirji
1 žlica olja
nariban sir
omaka s klobaso:
4 žlice olja
2 žlici na lističe narezane čebule
1 kuhana kranjska klobasa
majaron
sol
poper

priprava:
Ohrovt operemo in narežemo na kratke rezance, krompir olupimo in narežemo na kockice. Oboje damo kuhat v vrelo osoljeno vodo. Ko je napol kuhano, kar traja kakih 10 minut, vsujemo še testenine in kuhamo skupaj do konca.
Vse skupaj stresemo v skledo in takoj zabelimo z žlico olja in pocvrto klobaso. Dobro premešamo in potresemo z naribanim sirom.

Omaka s klobaso
Na olje v kozico damo na zelo tanke lističe narezano čebulo, jo malo popražimo, nato dodamo na kolesca narezano kuhano klobaso in tudi to popražimo.


PIKANTNI SVEDEČKI S PAPRIKO

sestavine:
40 dag svedrastih testenin
sol
nariban sir
paradižnikova omaka s papriko:
4 žlice olja
3 žlice
sesekljane čebule
polpekočega feferončka
1 strok česna
30 dag paradižnika (pol konzerve)
2 papriki
ščepec timijana
sol
poper

priprava:
V velikem loncu skuhamo testenine, jih prelijemo z omako in potresemo z naribanim sirom.

Paradižnikova omaka s papriko
V kozico damo olje, sesekljano čebulo in pol pekočega feferončka. Ko čebula zarumeni, dodamo česen, nasekljan paradižnik in nasekljano papriko. Potresemo s timijanom, osolimo in popopramo ter dušimo do mehkega, kar je okoli 30 minut.


MAKARONOVO TESTO

sestavine:
40 dag makaronov
sol
mesna omaka:
2 žlici masti ali 4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
40 dag na majhne koščke narezanega govejega, telečjega ali piščančjega mesa
sol
poper
2 dl juhe ali kropa
2 žlici paradižnikove mezge ali 1 konzerva paradižnika (40 dag)
vejica timijana

priprava mesne omake:
Na masti rumeno spražimo čebulo, dodamo česen, meso, sol in poper ter mešamo toliko časa, da se osuši sok. Dušimo in po zajemalkah prilivamo juho ali krop tako dolgo, dokler meso ni mehko: če imamo piščančje ali telečje meso, bo to trajalo okoli 30 minut, govedino pa moramo dušiti 45 minut ali več.
Dodamo paradižnikovo mezgo ali nasekljan paradižnik, odišavimo s timijanom ter še malo podušimo.
Medtem skuhamo makarone v veliki količini osoljene vode. Odcedimo in stresemo v omako. Pustimo pokrito nekaj minut in nato postrežemo.
Enako pripravimo makaronovo meso z mletim mesom.


OMAKA Z MLETIM MESOM

sestavine:
5 dag slanine ali masti
2 žlici olja
3 žlice sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
40 dag mletega mesa po izbiri
podmet:
1 dl sladke smetane
1 dl vrele vode
1 žlička moke
2 žlici paradižnikove mezge
sol
poper
timijan

priprava:
Na olju in slanini pražimo čebulo, da malo zarumeni. Dodamo česen, takoj nato mleto meso in mešamo, da se osuši mesni sok. Po zajemalkah prilivamo juho ali krop in mesa počasi dušimo: če imamo telečje meso, ga dušimo 25 ali 30 minut, če pa imamo govedino, jo dušimo okoli 40 minut ali več.
15 minut preden je omaka gotova, primešamo podmet iz smetane, moke, vrele vode in paradižnikove mezge. Osolimo, popopramo, dodamo timijan, premešamo in kozico pokrijemo.
Gotovi omaki primešamo odcejene makarone.
Namesto paradižnikove mezge v podmetu lahko uporabimo paradižnik iz konzerve.


TESTENINE Z BOLONJSKO OMAKO

sestavine:
40 dag rezancev ali drugih testenin
sol
bolonjska omaka:
50 g masla ali 3 žlice olja
5 dag slanine
1 sesekljana čebula
1 sesekljan korenček
1 sesekljana vejica zelene
40 dag telečjega ali govejega mletega mesa
2 sesekljana stroka česna
1 kozarec vina
sol
poper
lovorov list
dobre pol konzerve (30 dag) nasekljanega paradižnika ali 2 žlici paradižnikove mezge

priprava bolonjske omake:
V kozico damo olje, slanino, sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Pražimo, da čebula porumeni, nato dodamo česen in mleto meso. Popražimo in ko se grudice zdrobijo, prilijemo vino, osolimo, popopramo ter dodamo lovorov list.
Ko vino izpari, dodamo paradižnik ali paradižnikovo mezgo, premešamo, posodo pokrije¬mo in nad šibkim ognjem dušimo 45 minut.
Po potrebi prilivamo juho ali vročo vodo.
Rezance ali špagete ali druge testenine kuhamo okoli 10 minut v veliki količini osoljene vode.
Nato jih odcedimo, spet stresemo v lonec in zabelimo s skoraj vso bolonjsko omako. Razdelimo po krožnikih in na vrh damo še malo omake.
Zraven ponudimo nariban sir.
Z bolonjsko omako lahko pripravimo tudi njoke.

Praženje mesa za omako
Meso damo na spraženo čebulo in mešamo toliko časa, da se posuši mesni sok. Piščančje meso je mehko, že ko se osuši mesni sok in se začne mast svetiti.
Puranje in telečje meso pa sta bolj čvrsta, zato moramo enkrat do dvakrat po zajemalkah priliti krop, da se meso zmehča.
Pri govedini pa moramo trikrat ali celo štirikrat priliti zajemalko kropa, preden bo meso mehko, in to lahko traja 45 minut ali pa dlje.


TESTENINE S TELEČJIM GOLAŽEM

sestavine:
40 dag industrijskih testenin ali rezancev
telečji golaž (glej recept KROMPIRJEVI SVALJKI ALI NJOKI S TELEČJIM GOLAŽEM)

priprava:
Pripravimo telečji golaž po receptu KROMPIRJEVI SVALJKI ALI NJOKI S TELEČJIM GOLAŽEM.
Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vode, jih odcedimo in zabelimo s telečjim golažem.
Posebej ponudimo nariban sir.


MAKARONČKI Z BROKOLIJEM

sestavine:
40 dag makarončkov
40 dag brokolija
4 žlice naribanega ovčjega ali drugega sira
pikantna omaka:
4 žlice oljčnega olja
3 stroki sesekljanega česna
4 sardoni iz konzerve
1 pekoč feferonček
sveže mlet poper

priprava:
Brokoli razdelimo na cvetove in ga skupaj z makaroni stresemo v veliko količino osoljenega kropa. Skuhamo do mehkega.

Pikantna omaka
V kozico damo olje, česen, zmečkane sardone in feferonček. Mešamo kaki dve minuti.
V omako stresemo kuhane in odcejene testenine z brokolijem.
Dobro popopramo, nad ognjem temeljito premešamo in vroče postrežemo.
Potresemo z naribanim ovčjim ali drugim trdim sirom.


METULJČKI S PREKAJENIM LOSOSOM

sestavine:
40 dag metuljčkov ali drugih testenin
sol
lososova omaka s smetano:
2 žlici masla
4 rezine prekajenega lososa
podmet:
1 ½ dl sladke smetane
1 žlička moke
1 ½ dl kropa
muškatni orešček

priprava:
Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vode. Odcedimo in nemudoma zabelimo z lososovo omako.
Nad ognjem dobro premešamo in takoj postrežemo.

Lososova omaka s smetano
V kozico damo maslo, ga stopimo in primešamo podmet iz smetane, moke in kropa.
Osolimo in odišavimo z oreščkom.
Prevremo in nazadnje primešamo na rezinice narezanega prekajenega lososa.


PISAN NARASTEK IZ TESTENIN

sestavine:
30 dag drobnih testenin
sol
poper
nariban parmezan
mesna omaka:
40 g mlete govedine ali mešanega mesa
3 žlice paradižnikove mezge
cvetačni nadev:
1 manjša cvetača
2 žlici čebule
6 dag masla
žlica drobtin

priprava mesne omake:
Na žlici masla popražimo čebulo. Dodamo mleto meso, pražimo, da se osuši mesni sok, nato osolimo, popopramo, zalijemo z zajemalko vode, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in dušimo 30 minut.

priprava cvetačnega nadeva:
Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in jo skuhamo v osoljenem kropu. Popražimo jo na žlici masla in s kuhalnico grobo zmečkamo.
Testenine skuhamo tako, da so še čvrste. Odcedimo in zabelimo s tretjino mesne omake.
Posodo za narastke ali pekač namažemo z maslom, potresemo z drobtinami in vanj v plasteh zložimo najprej testenine, nato vso cvetačo in nazadnje preostalo mesno omako. Potresemo z naribanim sirom. Damo v pečico, razgreto na 2000° C, in pečemo 15 minut.


ZAPEČENI MAKARONI

sestavine:
30 dag kratkih testenin
sol
3 jajca
3 dl mleka
3 žlice smetane
4 žlice naribanega sira
1 žlica masla

priprava:
Testenine skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo in stresemo v skledo.
Posebej razžvrkljamo jajca, mleko, smetano, sol in 2 žlici sira. Vse skupaj primešamo k ma-karonom.
Stresemo jih v namazan pekač, po vrhu jih pokapljamo z maslom, potresemo z dvema žlicama sira in damo v pečico. Pečemo 35 minut pri 1800 C.


KIPNIK IZ TESTENIN

sestavine:
30 dag drobnih testenin
sol
6 dag masla
4 jajca
6 dag naribanega sira
4 žlice smetane
1 žlica moke

priprava:
Testenine kuhamo v osoljenem kropu 10 minut (ravnamo se po navodilih na embalaži, vendar pazimo, da ostanejo še precej čvrste). Stresemo jih na cedilo.
Maslo penasto umešamo, posamezno dodajamo rumenjake, nato primešamo sir, smetano, odcejene testenine in po vrhu nanesemo beljakov sneg, po katerem potresemo žlico moke. Narahlo premešamo.
Zmes damo v namazan in z moko potresen kipnikov (pudingov) model, pokrijemo in v vodni kopeli kuhamo 40 minut.
Če nimamo pravega modela, vzamemo visoko posodo in jo pokrijemo z alufolijo.


KIPNIK IZ ŠPAGETOV

Pripravimo ga tako kot kipnik iz testenin.

Kuhane špagete narežemo.
Namesto naribanega sira zamešamo v špagetno zmes 20 dag pretlačene skute.


KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE, CMOKE IN NJOKE

sestavine:
90 dag krompirja
6 dag masla ali 3 žlice olja
sol
30 dag ostre moke
3 jajca
(moka vzame za tretjino teže krompirja)

priprava:
Krompir kuhamo 30 minut, ga odcedimo, kar se da vročega olupimo in pretlačimo. Čim bolj vroč krompir zabelimo z maslom ali oljem in premešamo.
Ko se ohladi ga osolimo, potresemo z moko, ubijemo jajca in na hitro zgnetemo v testo.

Krompirjevo testo razdelimo na več delov, oblikujemo dolge svaljke in jih poševno narežemo. Koščke posvaljkamo, da dobimo svaljke.
Njoke, ki jih pripravimo na enak način, pa ponavadi pustimo neposvaljkane.
Cmoke oblikujemo kot narekujejo recepti.


Kuhanje svaljkov
Svaljke damo v osoljen krop in ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 2-3 minute.
Svaljke stresemo na cedilo, prestavimo skledo in prilijemo poljubno omako (telečji ragu ali golaž, bolonjska omaka, špinačna omaka ...).
Postrežemo takoj.

Svaljke na koncu lahko pripravimo in zabelimo takole
Ko so kuhani, jih s penovko pobiramo in jih za trenutek na penovki potopimo v posodo z mrzlo vodo. Penovko malo potresemo, da se svaljki odcedijo in jih stresemo v pekač.
Ko smo jih tako vse ohladili in dali na pekač, jih zabelimo z maslom, z na maslu popraženimi drobtinicami ali z omako. Pekač pokrijemo in damo za 10 minut v pečico, razgreto na 2000 C, ali pa jih vsaj za 15 minut postavimo v vročo vodno kopel.

Tako pripravljeni svaljki so rahli in obdržijo lepo obliko. Ta priprava je še posebej primerna, kadar kuhamo svaljke za veliko število ljudi.


KROMPIRJEVI SVALJKI ALI NJOKI S TELEČJIM GOLAŽEM

sestavine:
krompirjevi svaljki ali njoki (glej recept KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE, CMOKE IN NJOKE )
telečji golaž:
4 žlice olja
1 nasekljana čebula
1 nasekljan korenček
50 dag teletine
2 žlici paradižnikove mezge ali pol konzerve (20 dag) paradižnika
pol kozarca belega vina
sol
poper
majaron
juha za zalivanje

priprava:
Pripravimo krompirjeve svaljke, kot je opisano v osnovnem receptu KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE, CMOKE IN NJOKE.
Narežemo jih, ne da bi jih posvaljkali, in stresemo v osoljen krop.
Ko priplavajo na površino, jih kuhamo še 2-3 minute, nato jih odcedimo in zabelimo s telečjim golažem.

Telečji golaž
V kozici na olju pražimo čebulo, da zarumeni. Dodamo nasekljan korenček in na manjše koščke narezano meso. Popražimo, zalijemo z belim vinom, osolimo, popopramo, odišavimo z majaronom in mešamo.
Ko tekočina izpari, dodamo paradižnikovo mezgo ali nasekljan paradižnik iz konzerve in malo podušimo.
Potem po žlicah dolivamo juho ali krop in prikrito dušimo 35-40 minut, dokler se meso ne zmehča.
Njoke lahko zabelimo tudi z golažem po receptu GOLAŽ, tako kot imajo radi na Primorskem z bolonjsko omako ali špinačno omako.


KROMPIRJEVI SVALJKI V SMETANOVI OMAKI

sestavine:
krompirjevi svaljki (glej recept KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE, CMOKE IN NJOKE)
smetanova omaka s šunko:
4 dag masla
8 dag na kocke narezane šunke
1 dl sladke smetane
sol

priprava:
Pripravimo in skuhamo svaljke, jih odcedimo, damo v skledo in prelijemo s smetanovo omako.

Smetanova omaka s šunko
Na stopljeno maslo damo šunko, jo malo popražimo, prilijemo smetano in pustimo, da počasi vre 2-3 minute.
Po potrebi dosolimo.


ŠPINAČNI CMOKI

sestavine:
špinačno testo:
60 dag krompirja
6 dag masla ali 3 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 žlici drobtin
2 jajci
2 žlici naribanega sira,
3 žlice kuhane, ožete in zmiksane špinače
sol
peteršilj
23 dag ostre moke
zabela:
na maslu popražene drobtine ali telečji golaž

priprava špinačnega testa:
Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo. Še zelo vročega zabelimo s čebulo, ki smo jo počasi pražili na maslu ali olju in ji na koncu primešali drobtine.
V ohlajen krompir zamešamo jajci, nariban sir, ožeto zmiksano špinačo, sol, peteršilj in moko. Vse na hitro pregnetemo, naredimo debele svaljke, jih narežemo in oblikujemo cmoke.
Špinačne cmoke kuhamo v osoljenem kropu 7 minut.
S penovko jih poberemo, damo v skledo in zabelimo z na maslu popraženimi drobtinami pa tudi s telečjim golažem ali ragujem.


SKUTNI CMOKI Z GOBJO OMAKO

sestavine:
skutno testo:
25 dag skute
7 dag masla
sol
2 jajci
7 dag moke
7 dag zdroba
gobja omaka:
40 dag svežih gob
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
po želji:
1 strok sesekljanega česna
1 dl sladke smetane sol

priprava skutnega testa:
V skledo damo pretlačeno skuto, zabelimo s tekočim maslom, osolimo, zamešamo stepeni jajci, zdrob in moko ter vse premešamo. Testo naj počiva pol ure. Oblikujemo cmoke.
Skutne cmoke kuhamo v soljenem kropu 10 minut. Odcedimo, damo v ogreto kozico in prelijemo z gobjo omako. Pet minut pustimo na toplem.

Gobja omaka
Gobe očistimo in narežemo na lističe.
V kozici na vročem olju popražimo čebulo, po želji dodamo še strok sesekljanega česna in takoj nato tudi gobe. Pražimo, da se osuši gobji sok, osolimo, dodamo smetano in dušimo še 10 minut.


SKUTNI CMOKI S KRUHOM

sestavine:
skutno testo s kruhom:
20 dag pretlačene skute
4 jajca
sol
15 dag na drobno narezanega kruha
2 žlici moke
zabela:
stopljeno maslo ali na maslu popražene drobtinice

priprava skutnega testa:
V skuto zamešamo stepena jajca in sol, primešamo kruh in pustimo, da testo počiva pol ure. Ko se kruh dodobra navlaži, ga rahlo potresemo z moko in premešamo.
Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke, jih spuščamo v osoljen krop in kuhamo 8-10 minut.
S penovko jih poberemo na ogret krožnik, zabelimo s stopljenim maslom ali s prepraženimi drobtinami.
Pri tem receptu računamo na vsakih 5 dag kruha po 1 jajce. To velja tudi za vse druge vrste kru¬hovih cmokov.


ČEŠPLJEVI CMOKI IZ KROMPIRJEVEGA TESTA

sestavine:
krompirjevo testo:
75 dag krompirja
sol
6 dag masla ali 3 žlici goste smetane
2 drobni jajci
25 dag ostre moke
češplje
zabela:
6 dag masla
6 dag drobtin
6 dag sladkorja

priprava krompirjevega testa:
Krompir operemo in ga z olupkom kuhamo 30 minut. Vročega olupimo, takoj pretlačimo in še vročega zabelimo z maslom in smetano. Na ohlajeno krompirjevo maso ubijemo jajci in dodamo moko. Vse zamešamo, oblikujemo svaljek, ga narežemo in v vsako ploščico zavijemo slivo.
Cmoke kuhamo v osoljenem kropu 10 minut.
Zabelimo s popraženimi drobtinicami in primešamo sladkor.
Razmerje med krompirjem in moko je pri krompirjevem testu 3:1.


MARELIČNI CMOKI IZ SKUTNEGA TESTA

sestavine:
skutno testo:
30 dag skute
6 dag stopljenega masla
sol
2 drobni jajci
10 dag zdroba
10 dag moke
12 marelic

zabela:
3 žlice masla
2 žlici drobtinic
1-2 žlici sladkorja

priprava skutnega testa:
Skuto pretlačimo, zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo jajci, zdrob in moko. Testo naj počiva pol ure, nato ga stresemo na pomokano desko in oblikujemo debel svaljek. Z nožem režemo ploščice in v vsako zavijemo polovico marelice. Robove pri cmoku dobro stisnemo.
Cmoke povaljamo v moki in damo kuhat v osoljen krop. Kuhamo pokrite pri počasnem vrenju 8 minut.
Kuhane poberemo s penovko in jih nad ognjem povaljamo v popraženih drobtinah. Potresemo s sladkorjem.
Iz skutnega testa lahko pripravimo tudi češpljeve cmoke.


KVAŠENI CMOKI

sestavine:
kvašeno testo:
40 dag moke
2 jajci
2 dl toplega mleka
2 žlici topljenega masla
kvasec:
2 dag kvasa
pol žličke soli
1 dl sladkanega toplega mleka
zabela:
maslo

priprava kvašenega testa:
Moko presejemo v skledo, naredimo jamico in vanjo vlijemo v toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo vzhajati 2 minuti.
V moko ob strani damo rumenjake in sol, potem pa počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju pritegnemo kvas in začnemo gnesti. Ko dobimo določeno trdoto testa, biti mora malo mehkejše kot za mlečni kruh, dodamo toplo maslo in gnetemo toliko časa, da postane gladko.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru, ne pa na topli plošči.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt. Zgnetemo ga v dolg svaljek, narežemo za jajce velike kose in vsak kos oblikujemo v cmok.
Položimo jih na desko, pokrijemo in pustimo, da pol ure vzhajajo.
Cmoke polagamo v vrelo osoljeno vodo. Ko zavrejo, temperaturo znižamo, da nevidno vrejo 12 minut.
S penovko jih poberemo iz vode, damo na ogret servirni krožnik in pokapljamo s tekočim maslom.
Lahko pa jih damo v namazan pekač, zabelimo z maslom in damo za 15 minut v pečico, razgreto na 1800 C.
Cmoke lahko preskusimo, ali so kuhani, tako da v cmok zabodemo pletilko. Čče je čisto, so kuhani.
KROMPIRJEVI CMOKI S KOSMIČI

sestavine:
50 dag krompirja
5 dag maščobe
2 jajci
5 žlic ovsenih kosmičev
2 žlici moke
muškatni orešček
majaron
sol

priprava:
Krompir skuhamo, pretlačimo, mu dodamo maščobo, malo ohladimo in dodamo jajci, dišave, moko in kosmiče.
Oblikujemo 10 cmokov in jih počasi kuhamo v osoljenem kropu 15 minut.


CMOKI IZ OVSENIH KOSMIČEV

sestavine:
6 dag masla
2 jajci
14 dag ovsenih kosmičev

priprava:
Pri sobni temperaturi razmehčano maslo penasto umešamo, posamezno dodamo jajci, nato kosmiče. Testo naj 15 minut počiva.
Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke in jih kuha¬mo pokrite na šibkem ognju 7 minut.


KRUHOVI CMOKI S ŠUNKO

sestavine:
kruhovo testo za cmoke:
15 dag na kocke narezanega kruha
peteršilj
4 dag masla ali olja
1 žlica sesekljane čebule
5 dag na drobno narezane šunke ali pečenke
2 jajci
3 žlice smetane
2–3 dl mleka
sol
1 žlica moke za oblikovanje
zabela:
maslo ali na maslu popražene drobtinice ali ocvirki


priprava:
Kruh damo v skledo, ga potresemo s peteršiljem in primešamo čebulo, ki smo jo prej popražili na maslu ali olju.
Dodamo šunko ali pečenko in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc, smetane, mleka in soli.
Rahlo zmešamo, nato s kuhalnico toliko potlačimo, da se kruh enakomerno navlaži.
Potresemo z moko in z mokrimi rokami oblikujemo cmoke.
Površino cmoka zgladimo, če je potrebno, povaljamo v moki, ki smo jo dali na kupček na desko. Cmoke kuhamo 7 minut.

Cmoki, ki priplavajo na površje, so pravilno pripravljeni in bodo zagotovo rahli.

Zabelimo jih lahko le z maslom, s prepraženimi drobtinicami ali z ocvirki, ki jih v kozici segrejemo.


ŠTRUKLJI

Štruklje pripravljamo iz vlečenega testa. Zamesimo ga po receptu VLEČENO TESTO ZA ZAVITKE IN ŠTRUKLJE.
Pri vlečenem testu za kuhane štruklje uporabimo vedno celo jajce in ne le beljaka, kajti rumenjak med kuhanjem testo rahlja.

Kuhanje štrukljev
Pripravimo štruklje po enem izmed receptov, nato jih skuhamo takole:

Štrukelj, kuhan v kropu
Pripravljen štrukelj položimo na ovlažen in z drobtinami potresen prtič, ga na kon¬cih povežemo, damo v slan krop in kuhamo tako, da gleda za dober prst štruklja iz vode. Če je ves v vodi, je štrukelj preveč voden.
Štrukelj kuhamo pokrit, da se v sopari rahlja. Vre naj počasi 35 minut.

Štrukelj, kuhan v sopari
V kozico nalijemo vodo, na kozico privežemo gazo ali položimo primerno cedilo in pristavimo, da voda zavre. Na gazo ali cedilo položimo štrukelj, ga pokrijemo s skledo in kuhamo 30 minut. Če ga kuhamo v sopari dlje, štrukelj hitro upade. Štruklje skuhamo v pari tudi v posebni posodi za kuhanje na paro. V sopari kuhani štruklji so bolj rahli kot oni, ki jih kuhamo v vodi.

Porcijski štruklji
Pripravimo štrukelj po enem izmed receptov, nato ga takole razdelimo na porcije:
s kuhalničnim pecljem štrukeljc nekako zapremo, nato ga z narobe obrnjenim nožem odrežemo.
Porcijske štrukeljce kuhamo tako kot cele štruklje, le da jih kuhamo 5 minut manj.


SMETANOVI ŠTRUKLJI, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa kupljenega ali domačega
3 dag stopljenega masla
smetanov nadev:
3 dl goste smetane
3 jajca
sol
6 dag na tanke rezine narezanega kruha


priprava:
Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga najprej razvaljamo in nato razvlečemo.
Vlečeno testo namažemo z nadevom prav do roba na tisti strani, kjer ga začnemo zvijati, na nasprotni strani pa pustimo testo za dobro ped nenamazano in ga samo pokapljamo z maslom.
Testo nato zvijemo, ga položimo na moker in dobro ožet prtič, ki smo ga potresli še z drob-tinicami, zavijemo in na koncih prtič povežemo z vrvico.
Kuhamo v široki kozici v vreli osoljeni vodi tako, da gleda za dober prst štruklja iz vode. Vre naj počasi in pokrito 35 minut.
Kuhan štrukelj prestavimo na desko, nekaj trenutkov pustimo zavitega, nato ga odvijemo in malo ohlajenega narežemo. Štruklje položimo na ogret krožnik.

Smetanov nadev
V smetano zamešamo rumenjake, sol in rezine kruha. Ko se rezine navlažijo, vse razmeša¬mo in narahlo dodamo trd beljakov sneg.
Kadar pripravljamo kuhan štrukelj, ga zvijemo z ene strani do konca, da dobimo en zvitek.
Kadar pa pripravljamo štrukelj za pečenje, ga zvijamo z dveh strani proti sredini, da dobimo dvojni štrukelj.


SKUTNI ŠTRUKLJI, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa kupljenega ali domačega
zabela:
maslo ali na maslu popražene drobtinice skutni nadev:
40 dag pretlačene skute
6 dag tekočega masla
sol
3 jajca
2 dl goste smetane
6 dag drobtin, pšeničnega zdroba ali tanko narezanega kruha

priprava:
Kupljeno testo razgrnemo na prt, domače pa enakomerno razvlečemo.
Namažemo s skutnim nadevom; ob robu (za štiri prste testa) namažemo bolj tenko ali pa ga samo pokapljamo z maščobo, da nadev med peko ne bi uhajal. Zvijemo v štrukelj. Štrukelj zavijemo v ovlažen, z drobtinami potresen prtič in ga položimo v široko kozico z vrelo osoljeno vodo tako, da gleda za dober prst štruklja iz vode. Vre naj počasi in pokrit 35 minut.

Kuhan štrukelj prestavimo na pekač ali desko, nekaj trenutkov pustimo zavitega, nato ga odvijemo in malo ohlajenega narežemo na rezine. Položimo jih na ogret krožnik. Štruklje zabelimo z maslom ali z na maslu popraženimi drobtinicami.
Skutni nadev
Pretlačeno skuto zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo s smetano stepena jajca ter drobtine, zdrob ali kruh. Vse zmešamo.


BELOKRANJSKA POVITICA

Pripravimo štrukelj kot zgoraj, le da ga položimo v namazan lončen model, polijemo s sme-tano, damo v pečico in pečemo 40 minut pri 1800 C.


PEHTRANOVI ŠTRUKLJI, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa kupljenega ali domačega
skutni nadev:
30 dag pretlačene skute
sol
4 dag drobno narezanega belega kruha
3-4 jajca
2 dl smetane
6 dag masla
2 žlici narezanega pehtrana

priprava:
Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo. Razvlečeno testo namažemo z nadevom, potresemo s pehtranom in tesno zvijemo. Štrukelj položimo na ovlažen, z drobtinami potresen prtič, ga vanj zavijemo, na koncih povežemo z vrvico in damo kuhat v kozico v osoljen krop. Štrukelj naj gleda za dober prst iz vode, da se bolj rahlo skuha. Pokritega kuhamo 35 do 40 minut.

Kuhan štrukelj položimo na desko, malo ohlajenega odvijemo, narežemo, položimo na ogret krožnik in zabelimo z maslom.

Skutni nadev
V skuto zamešamo sol, kruh, rumenjake, smetano, stopljeno maslo in nazadnje sneg.


OREHOVI ŠTRUKLJI, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
6 dag masla za kapljanje
orehov nadev:
20 dag mletih orehov
2 zravnani žlici drobtin
1 žlica sladkorja
ščepec soli
2 ½ dl smetane
3 jajca

priprava:
Kupljeno vlečeno testo razgrnemo, domače pa zvaljamo v premeru 40 cm, ga namažemo z maščobo in razvlečemo. Po potrebi porežemo robove.
Namažemo z orehovim nadevom. Na tisti strani, kjer ga bomo začeli zvijati, mora biti testo do kraja namazano z nadevom. Zadnjih 20 cm testa pa ne namažemo z nadevom, temveč samo pokapljamo s polovico masla. Ostalo maslo porazdelimo po nadevu. Testo nato zvi¬jemo, štrukelj položimo na moker in dobro ožet prtič, ki smo ga potresli še z drobtinicami, zavijemo in na koncih prtič povežemo z vrvico.

Štrukelj položimo v vrelo osoljeno vodo tako, da gleda za dober prst iz vode. Pokritega kuhamo 45 minut.
Kuhan štrukelj položimo na desko, ga nekaj trenutkov pustimo zavitega, nato ga narežemo in ponudimo s sladkorjem.

Orehov nadev
Mlete orehe, drobtine, sladkor in sol zmešamo, nato dodamo še smetano in rumenjake.
Nazadnje narahlo primešamo trd beljakov sneg.


KAŠNATI ŠTRUKLJI S SKUTO, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa kupljenega ali domačega
6 dag masla
proseni nadev s skuto:
20 dag prosene kaše
40 dag pretlačene skute
3 jajca
2 dl smetane

priprava:
Testo razgrnemo ali razvlečemo na prt in po dveh tretjinah ga namažemo z nadevom, zadnjo tretjino pa pokapljamo z maslom. Štrukelj s pomočjo prta zvijemo, ga položimo na navlažen, z drobtinami potresen prtič in na koncih povežemo z vrvico.
Štrukelj položimo v osoljen krop, da gleda za dober prst iz vode. Pokritega kuhamo 35 minut.
Kuhan štrukelj položimo na desko in malo ohlajenega narežemo na rezine.

Proseni nadev s skuto
Kašo kuhamo v 1 l osoljenega kropa 20 minut. Stresemo na cedilo. Ko se ohladi, primešamo skuto, jajca in smetano.


KAŠNATI SLADKI ŠTRUKLJI, PEČENI

sestavine:
35 dag vlečenega testa, kupljenega ali domačega
8 dag masla za kapljanje
kašnati nadev:
15 dag prosene kaše
½ l mleka
sol
4 jajca
10 dag sladkorja
3 dl goste domače ali pa kisle smetane

priprava:
Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo. Z obeh strani ga namažemo s kašnatim nadevom, srednjo tretjino testa pa pokapljamo samo z maslom. Namazano testo s pomočjo prta z obeh nasprotnih strani zvijemo proti sredini. Položimo ga v namazan pekač in pečemo 45 minut pri 1800 C.

Kašnati nadev
Proseno kašo v vroči vodi operemo, nato jo 25 minut kuhamo v osoljenem mleku, da se zgosti.
Ko se ohladi, ji primešamo najprej rumenjake, sladkor in smetano, nato pa narahlo trd beljakov sneg.
Z nadevom takoj namažemo testo.


AJDOVI ŠTRUKLJI S SKUTO, KUHANI

sestavine:
testo iz ajdove moke:
30 dag ajdove moke
1 jajce
za pognetanje ostra pšenična moka
skutni nadev:
35 dag pretlačene skute
3 žlice tekočega masla
sol
2 jajci
2 žlici drobtin
2 žlici goste smetane

priprava testa iz ajdove moke:
Moko v skledi poparimo z osoljeno vrelo vodo, da dobimo malo bolj mehko maso kot za žgance. V nekoliko ohlajeno testo damo jajce. Gnetemo in dodajamo ostro moko. Testo položimo na desko, ki jo potresemo z ostro moko, in ga zvaljamo kar se da tanko. Namažemo z nadevom in zvijemo.

Štrukelj položimo na vlažen in z drobtinami potresen prtič, ga vanj zavijemo in na koncih povežemo z vrvico. Štrukelj položimo v osoljen krop, da gleda za prst iz vode. Zmerno naj vre 30-40 minut, odvisno od debeline štruklja.
Kuhan štrukelj prestavimo na desko, malo ohlajenega odvijemo in narežemo.

Skutni nadev
Skuto damo v
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.