Danes je 25 Nov 2024 01:32
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:01    Naslov sporočila: ZELENJAVA
 Odgovori s citatom  

CVETAČA S SMETANO

sestavine:
75 dag cvetače
4 dag masla
1 dl kisle smetane
1 žlička sesekljanega peteršilja

priprava:
Cvetačni glavi odstranimo večje liste, nato jo razdelimo na večje cvetove in kuhamo v osoljenem kropu 15 minut.
Odcedimo, damo v kozico na vroče maslo, premešamo, prilijemo smetano in nad ognjem še malo mešamo. Potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.


CVETAČA IN GRAH

sestavine:
1 manjša cvetača
30 dag izluščenega graha
sol
5 dag masla
1 dl smetane
sesekljan peteršilj

priprava:
Cvetačo operemo, razdelimo na cvetove in skuhamo v osoljenem kropu.
Grah damo v kozico na maslo in ga dušimo do mehkega, vmes ga osolimo. Primešamo ku¬hano cvetačo, dodamo smetano in nad ognjem vse premešamo.
Potresemo s peteršiljem in postrežemo.


PIRE IZ CVETAČE IN BROKOLIJA

sestavine:
1 manjša cvetača
1 brokoli
sol
1 dl sladke ali kisle smetane
4 dag masla
sok 1 limone

priprava:
Brokoli in cvetačo operemo, odstranimo liste in ju razdelimo na cvetke.
V loncu zavremo vodo, jo osolimo, dodamo limonin sok in vanjo stresemo brokoli in cveta. Kuhamo okoli 10 minut. Odcedimo.
V mikser damo odcejen brokoli, cvetačo, smetano in maslo. Zmiksamo, da dobimo gladek pire.
Cvetačni pire je dober tudi hladen, primerno okisan z limoninim sokom.
Postrežemo ga k ribam ali mesu.
ZAPEČENA CVETAČA

sestavine:
1 cvetača
sol
preliv:
2 jajci
1 dl kisle smetane
2 žlici sesekljane šunke ali pečenke
narezan drobnjak ali peteršilj

priprava:
Cvetačo očistimo in kuhamo celo v osoljenem kropu 20 minut. Preložimo jo v nepregorno posodo ter jo prelijemo s prelivom iz jajc smetane, soli in šunke.
Damo v pečico, razgreto na 2000 C, in pečemo 20 minut.
Preden postrežemo, potresemo z drobnjakom ali peteršiljem.
V poletnem času položimo očiščeno cvetačo v slano vodo, da odstranimo morebitni mrčes.


CVETAČA S POCVRTO SLANINO

sestavine:
1 cvetača
sol
zabela:
1 žlica olja
4 žlice na kockice narezane pancete ali slanine
peteršilj

priprava:
Cvetačo očistimo, ji odrežemo kocen in jo kuhamo 25 minut v osoljenem kropu. Kuhano cvetačo previdno prestavimo na ogret krožnik, potresemo s peteršiljem in zabeli¬mo s pocvrto slanino.
Vodi, v kateri kuhamo cvetačo, prilijemo 1-2 dl mleka, da ohrani cvetača lepo belo barvo.


CVETAČA S TATARSKO OMAKO

sestavine:
1 cvetača
sol
tatarska omaka:
1 tuba majoneze (doma pripravljena glej recept MAJONEZA)
1 sesekljana čebula
kisle kumarice ali kapre
po želji:
fileji sardonov
peteršilj


priprava:
Celo cvetačo skuhamo v osoljenem kropu, jo damo v stekleno skledo in polijemo s tatarsko omako.
Tatarska omaka
Majonezi primešamo sesekljano čebulo, sesekljane kumarice ali kapre, zmečkane sardono¬ve fileje in peteršilj.


DUŠEN GRAH

sestavine:
1 kg graha v luščinah ali 1 večja konzerva graha
4 žlice olja ali 4 dag masla
1 strok česna
juha (lahko iz kocke)
sol
poper
4 žlice smetane
peteršilj

priprava:
Grah izluščimo in napol skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo.
Stresemo ga na olje s celim strokom česna, prilijemo zajemalko juhe in dušimo do mehkega, kar je okoli 35 minut. Če imamo grah iz konzerve, ga dušimo le kakih 7 minut. Po potrebi osolimo in popopramo.
Na koncu primešamo smetano in peteršilj.
Spomladi lahko skupaj z grahom dušimo tudi mlad, ostrgan krompirček.


GRAH V OMAKI

sestavine:
6 dl izluščenega graha
sol
prežganje:
4 žlice olja
4 dag masla
1 žlička moke
peteršilj
nariban sir

priprava:
Grah kuhamo v osoljenem kropu okoli 30 minut. Odcedimo in vodo prihranimo.
Na mešanici olja in masla pražimo moko in ko malo porumeni, razredčimo prežganje s prihranjeno grahovo vodo. Prežganje naj bo primerno gosto in naj vre 7 minut. Dodamo grah in pustimo 7 minut vreti. Nazadnje primešamo peteršilj in sir.
Iz 1 kg graha v luščinah dobimo okoli 6 dl zrnja.


GRAH S KLOBASO

sestavine:
6 dl izluščenega graha
5 dag masla
2 stroka česna
20 dag kranjske klobase
2 jajci
2 žlici kisle smetane
sol

priprava:
Grah kuhamo v osoljenem kropu 30 minut, nato ga stresemo na cedilo.
V kozico na vroče maslo damo strt česen in takoj nato grah. Premešamo, dodamo žlico juhe, kuhano in narezano klobaso, dosolimo in ko zavre, primeša¬mo s smetano stepeni jajci. Ko jajca zakrknejo, takoj odstavimo in ponudimo.


DUŠEN KOROMAČ

sestavine:
3 koromačevi gomolji
4 žlice oljčnega olja
sol
peteršilj

priprava:
Koromačevim gomoljem odstranimo trde liste in kocen ter jih narežemo na rezine.
Damo jih v kozico na olje, osolimo, prilijemo malo vode in dušimo okoli 15 minut. Pogosto premešamo. Po malem prilivamo vodo. Proti koncu zamešamo sesekljan peteršilj.
Koromač v kozici lahko s tlačilko nekoliko zmehčamo ali pa ga pustimo v kosih.


ZELIŠČNI NARASTEK

sestavine:
4 jajca
2 žlici smetane
½ l mleka
26 dag moke
3 žlice različnih zelišč: drobnjak, pehtran, peteršilj, meta, melisa ...
4 dag masla ali olja za peko

priprava:
Jajca, sol, smetano, mleko in moko gladko zmešamo, nato dodamo nasekljana zelišča. V pekaču segrejemo maslo, nanj vlijemo jajčno zmes, damo v pečico in pečemo 30 minut pri 1800 C.


NARASTEK S KLOBASO

Pripravimo ga enako kot zeliščni narastek razen, da namesto zelišč vzamemo kuhano na lističe narezano klobaso. Potresemo jo testu, ki smo ga že vlili v pekač. Ker je klobasa slana, jajčno maso malo manj osolimo.


KUMARE S PRETLAČENIM KROMPIRJEM

sestavine:
1 kg krompirja
3 kumare
4 žlice olja
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica moke
sol
poper
po želji:
malo kisa

priprava:
Krompir olupimo in kuhamo v osoljenem kropu. Ko je kuhan, ga z vodo vred pretlačimo.
Kumare olupimo, naribamo ali tanko narežemo in damo v kozico na olje. Mešamo nad ognjem, da se zelenjavni sok osuši, nato dodamo sesekljan česen, pomokamo, nekoliko popražimo in prilijemo prav malo vode. Gladko razkuhamo in vse skupaj vlijemo k pretlačenemu krompirju.
Jed popopramo, med mešanjem dobro prevremo in po želji malo okisamo.
Če nam je všeč, krompirja ne pretlačimo, temveč ga pustimo kar v kosih.
Postržemo lahko tudi k ribam.


KUMARE S PARADIŽNIKOM V OMAKI

sestavine:
4 velike kumare
1 kg zrelega paradižnika
prežganje:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 žlica moke
sol
poper
1 dl kisle smetane
narezan peteršilj ali po želji koprc

priprava:
Kumare olupimo, naribamo ali tanko narežemo in damo na cedilo. Paradižnik olupimo in narežemo na kocke.
Na olju pražimo čebulo. Ko se osuši, dodamo moko in mešamo. Opazujemo čebulo in ko začne rumeneti, dodamo paradižnik. Še malo kuhamo, da se paradižnik razkuha, nato prežganje razredčimo z vodo ali juho. Primerno gosta omaka naj vre okoli 10 minut. Dodamo kumare, popopramo, osolimo in prilijemo smetano.
Kuhamo le še 10 minut, saj se kumare hitro skuhajo. Potresemo s peteršiljem ali koprcem.
Omaka se poda k ribam.


NADZEMNA KOLERABA V OMAKI

sestavine:
4 večje nadzemne kolerabice z listi vred
sol
prežganje:
3 žlice olja ali 2 žlici masla
1 žlica sesekljane čebule
1 žlica moke
1 strt česnov strok
2 žlici smetane

priprava:
Kolerabo olupimo, naribamo na listke ali narežemo na kocke in jo damo v osoljen krop ter kuhamo okoli 30 minut. Na polovici kuhanja dodamo drobno narezane kolerabne lističe. Odcedimo.
Na mešanico olja ali masla damo čebulo. Ko ovene, dodamo moko in na srednje vroči plošči mešamo in opazujemo predvsem barvo čebule: ko začne rumeneti, dodamo česen in prežganje razredčimo.
V prežganje vmešamo kuhano kolerabo in zelenje, dosolimo, dodamo smetano in pustimo, da vse skupaj vre še 5 minut.
Enako pripravimo tudi rumeno kolerabo.


NADZEMNA KOLERABA Z MASLOM

sestavine:
4 večje nadzemne kolerabice
sol
4 dag masla
sesekljan peteršilj

priprava:
Kolerabo olupimo, narežemo na listke ali kocke, damo v kozico, prilijemo vodo, daje pokrita, osolimo in kuhamo 30-35 minut. Stresemo na cedilo in potem nazaj v kozico, potresemo jo s peteršiljem in prelijemo s stopljenim maslom. Dušimo še 5 do 10 minut. Mešamo.


RUMENA KOLERABA Z MESOM

sestavine:
75 dag rumene kolerabe
40 dag vratovine ali drugega mesa (lahko je prekajeno)
4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
sol
poper
peteršilj

priprava:
Kolerabo olupimo, narežemo na nekaj delov in jo naribamo ali narežemo na lističe.
Meso v kosu operemo, damo v lonec, prilijemo 1 l vode, osolimo in ga kuhamo, da je napol mehko. Dodamo narezano kolerabo in skupaj kuhamo 30 minut.
Meso vzamemo iz posode in narežemo na koščke.
V kozici na olju spražimo čebulo, dodamo narezano meso, ga 5 minut pražimo, nato zame-šamo malo juhe, razkuhamo, popopramo in vlijemo spet v juho.
Potresemo s peteršiljem.


DUŠENA ŠPINAČA

sestavine:
75 dag špinače
sol
6 dag masla
1 strok strtega česna
muškatni orešček
peteršilj

priprava:
Špinači odrežemo peclje, jo operemo, damo v osoljen krop in kuhamo 3-4 minute. Odcedimo. Ne kuhamo je predolgo, da ne izgubi lepe barve in vitaminov.
Na stopljeno maslo damo česen, hitro stresemo še odcejeno špinačo, ki naj bo v celih listih ali pa le grobo narezana.
Premešamo, odišavimo z oreščkom, osolimo, zamešamo peteršilj in takoj postrežemo.
Dušena špinača lepo dopolni druge priloge.


ŠPINAČA S SMETANOVIM PODMETOM

sestavine:
75 dag špinače
podmet:
1 ½ dl sladke ali kisle smetane
1 ½ dl kropa ali vroče juhe
1 žlička moke
sol
poper
peteršilj

priprava:
Očiščeno in oprano špinačo kuhamo v osoljenem kropu 3 minute. Odcedimo in zmiksamo.
Gladko stepen podmet iz smetane, vrele tekočine in moke vlijemo v kozico in ko zavre, dodamo špinačo. Dosolimo, popopramo in pustimo nad ognjem 2-3 minute.
Primešamo peteršilj in takoj postrežemo.


ŠPINAČA Z JAJČNO SMETANO

sestavine:
75 dag špinače
3 žlice olja ali 2 žlici masla
1 strt česnov strok
peteršilj
sol
poper
jajčna smetana:
1 jajce
1 dl sladke smetane

priprava:
Špinači odstranimo peclje, jo operemo in kuhamo v osoljenem kropu 3-4 minute. Odcedimo in zmiksamo.
Na olje ali maslo damo česen, špinačo in peteršilj. Osolimo in popopramo.
Nad ognjem temeljito premešamo in prelijemo s prelivom iz razžvrkljanega jajca in smetane.
Mešamo in takoj ko zakrkne, postrežemo.


ŠPINAČA V BEŠAMELOVI OMAKI

sestavine:
75 dag špinače
sol
bešamelova omaka:
1 žlica masla in 2 žlici olja
1 žlica moke
1 strok strtega česna
2 dl mleka
sol
poper
peteršilj

priprava:
Špinačnim listom odstranimo peclje, jih operemo, odcedimo in damo kuhat v vrelo osolje¬no vodo. Vre naj 3, največ 4 minute. Nato špinačo odcedimo in zmiksamo ali nasekljamo.
Bešamelova omaka
V kozico na mešanico olja in masla damo moko, mešamo in ko samo malo porumeni, dodamo česen in takoj nato prilijemo mleko ali juho. Vreti pustimo 5 minut.
V primerno gosto bešamelovo omako zamešamo nasekljano špinačo, osolimo, popopra¬mo in pustimo vreti samo 2-3 minute. Potresemo s peteršiljem.
Vse vrste špinače od prve pomladanske, ki je najokusnejša, do pozne jesenske vsebujejo veliko železa in vitaminov. Pri pripravi odstranimo špinačnim listom peclje, ker ti menda povečujejo v našem organizmu revmo. Spomladi pripravljamo mlade koprive kot špinačo. Čistijo kri, kar je spomladi zelo važno.


ZAPEČENE ŠPINAČNE PALAČINKE

sestavine:
palačinke:
½ l mleka
sol
2-3 jajca
25 dag moke
preliv:
3 žlice sladke smetane ali mleka
1 jajce
sol
špinačni nadev:
4 žlice kuhane in zmiksane špinače
3 žlice sladke smetane
1 jajce
1 žlica drobtin
1 sesekljan strok česna
sol

priprava palačink:
Iz vseh sestavin zamešamo testo in spečemo tanke palačinke.
Palačinke namažemo s špinačnim nadevom, jih zavijemo, po sredini poševno prerežemo in položimo na naoljen pekač tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor.
Palačinke prelijemo s prelivom iz smetane, jajc in soli ter damo za 30 minut v pečico, ki smo jo razgreli na 2000 C.
Špinačni nadev
Vse naštete sestavine za nadev zmešamo.


ŠPINAČNI ZAVITEK

sestavine:
bešamelovo testo:
4 dag masla
4 dag moke
3 dl mleka
sol
žlica naribanega sira
3 jajca
2 žlici smetane
sesekljan peteršilj
1 žlica moke
špinačni nadev:
1 dl kisle smetane
1 jajce,
6 žlic kuhane zmiksane špinače
sol
poper
peteršilj

priprava bešamelovega testa:
Na maslu svetlo spražimo moko, prilijemo mleko, osolimo in med mešanjem kuhamo 5 minut. Bešamel naj bo gosto tekoč. Odstavimo, ohladimo in zamešamo rumenjake, sir, smetano in peteršilj. Na testo damo trd beljakov sneg, ga potresemo z moko in rahlo premešamo.
Testo vlijemo za prst visoko v namazan in z moko potresen pekač, damo v pečico in pečemo 15 minut pri 2000 C.
Pečeno testo namažemo z nadevom, za eno minuto ga damo ponovno v pečico, nato ga zvijemo in zavitek narežemo na rezine.
Špinačni nadev
Vse naštete sestavine zmešamo.


POLPETE IZ BUČK IN KOSMIČEV

sestavine:
½ kg bučk
1 žlica sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
3 jajca
sol
poper
majaron
20 dag pirinih ali ovsenih kosmičev
moka za oblikovanje polpet

priprava:
Mlade bučke operemo, naribamo in jih malo ožmemo.
V skledo damo vse naštete sestavine razen bučk, dobro zmešamo in pustimo, da testo počiva pol ure.
Tik preden začnemo polpete peči, zamešamo ožete bučke. Če bi dali bučke že na začetku k masi za polpete, bi bila preveč vodena.
Na desko damo kupček moke, na katerega polagamo bučno zmes, in jo s pomočjo moke oblikujemo v polpete.
V ponvi na vročem olju pečemo polpete na vsaki strani 5-7 minut, da so rumeno zapečene.


NADEVANE BUČKE

sestavine:
6 ne premajhnih bučk
2 žlici naribanega sira za potresanje
mesni nadev:
3 žlice olja
l žlica sesekljane čebule
2 stroka česna
25 dag kuhanega ali pečenega mletega mesa
sol
poper
5 dag starega kruha
2 manjši jajci
1 žlica kisle smetane
5 dag nasekljane slanine
peteršilj

priprava:
Bučkam odstranimo peclje, jih prerežemo po dolgem in z žličko odstranimo osemenje.
Pripravljene bučke osolimo, jih položimo v namazan pekač in vdolbinice napolnimo z nadevom. Po vrhu potresemo s sirom.
V pekač prilijemo zajemalko juhe in pečemo 35-40 minut pri 1800 C.
Mesni nadev
Na olju spražimo čebulo, dodamo česen, mleto meso, sol, poper in pražimo nekaj trenut¬kov, da meso zadiši. Zamešamo namočen in ožet kruh in odstavimo.
V ohlajen nadev zamešamo jajci, smetano, slanino in peteršilj.


BUČKE Z GOBJIM NADEVOM

sestavine:
6 ne premajhnih bučk
2 žlici naribanega sira za potresanje
gobji nadev:
25 dag gob
sol
poper
4 žlice olja
1 žlica čebule
2 stroka sesekljanega česna
10 dag starega kruha
2 žlici sladke smetane
2 jajci
peteršilj

priprava:
Bučkam odstranimo peclje, jih prerežemo po dolgem in z žličko odstranimo osemenje.
Pripravljene bučke osolimo, jih položimo v namazan pekač in vdolbinice napolnimo z nadevom. Po vrhu potresemo s sirom.
V pekač prilijemo zajemalko juhe in pečemo 35-40 minut pri 1800 C.
Gobji nadev
Gobe očistimo, grobo nasekljamo. Na olju rumeno spražimo čebulo, dodamo česen in gobe ter pražimo, da se osuši. Primešamo namočen in ožet kruh, smetano, sol in poper. Mešamo, da dobimo gladek nadev.
V malo ohlajen nadev zamešamo jajci in peteršilj.


BUČKE S SMETANO

sestavine:
75 dag bučk
sol
poper
4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
1 strok strtega česna
podmet:
1 dl kisle smetane
1dl kropa
1 žličke moke
peteršilj

priprava:
Mlade bučke operemo in z olupkom vred narežemo na kocke. Če imamo večjo bučo, jo olupimo, prerežemo po dolgem, odstranimo seme in narežemo na kocke.
Na olju spražimo čebulo, dodamo česen in kmalu nato bučke. Osolimo in popopramo.
Ko se posuši sok, dodamo smetanov podmet: moko, smetano in krop damo v skledico in stepamo, da dobimo gladko tekoč podmet.
Buče naj s podmetom vrejo še 10 minut. Potresemo jih s peteršiljem in postrežemo.
Smetana je plemenita maščoba, ki jo dodajamo jedem na začetku, na sredi ali proti koncu kuhanja. Če jo dodamo prej, se jed prepoji s smetanovim okusom.


PIRE Z BUČO IN KROMPIRJEM

sestavine:
75 dag krompirja
50 dag buče
sol
5 dag masla
1 ½ dl sladke smetane

priprava:
Krompir olupimo, operemo in prerežemo na pol.
Bučo olupimo, odstranimo osemenje in jo narežemo na koščke.
Oboje damo v lonec, prilijemo vodo, osolimo in kuhamo 30 minut. Odcedimo, pretlačimo, primešamo maslo in smetano ter dobro zmešamo.

ZELENIN PIRE S KROMPIRJEM

sestavine:
70 dag krompirja
30 dag zeleninega gomolja
6 dag masla
1 dl mleka
sol
poper

priprava:
Krompir in zeleno olupimo, narežemo na kose in oboje skupaj kuhamo v osoljenem kropu okoli 25 minut, da se popolnoma zmehča.
Odcedimo, pretlačimo, zabelimo z maslom, prilijemo vroče mleko in lepo zmešamo. Postrežemo sveže pripravljeno.
Enako lahko pripravimo korenčkov ali špinačni pire. Namesto zelene vzamemo kuhan in pretlačen korenček ali skuhano in zmiksano špinačo.


ZAPEČENA ZELENA S SLANINO IN BEŠAMELOM

sestavine:
2 zelenina gomolja
sol
16 dag tankih rezin slanine
bešamelova omaka:
5 dag masla
4 dag moke
2 dl vode, v kateri smo skuhali zeleno
1 dl sladke smetane
sol
poper
muškatni orešček
nariban sir

priprava:
Zeleno olupimo, operemo, narežemo na 0,5 cm debele rezine in jih kuhamo v osoljenem kropu 15 minut. Odcedimo, vodo prihranimo in rezine zelene položimo v namazan pekač.
Na zeleno damo slanino in prelijemo z bešamelovo omako.
Pečemo 20-30 minut v pečici, razgreti na 1800 C.
Bešamelova omaka
Na stopljeno maslo damo moko in jo 2 minuti pražimo. Ostati mora zelo svetla. Prilijemo zelenino vodo, dodamo sladko smetano, muškatni orešček in po potrebi dosolimo. Vre naj nekaj minut. Na koncu zamešamo nariban sir.




PAPRIČNA ZELENJAVA

sestavine:
2 večji papriki
½ kg bučk
½ kg paradižnika
1 ali 2 jajčevca (razmerje med zelenjavo določimo po okusu)
4-6 žlic oljčnega olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
juha iz kocke za zalivanje
sol
poper
sesekljan peteršilj

priprava:
Vso zelenjavo razen jajčevca operemo in narežemo na nekoliko večje koščke.
Jajčevce narežemo na kocke, ga posebej osolimo in pustimo, da odda grenikasto tekočino. Nazadnje ga še malo stisnemo.
V kozici na olju svetlo spražimo čebulo, dodamo česen, bučke, papriko in jajčevce, preme-šamo in dodamo še paradižnik.
Dušimo do mehkega, to je dobre pol ure. Po žlicah prilivamo juho in zelo pogosto mešamo. Po potrebi dosolimo in popopramo. Potresemo s peteršiljem.


NADEVAN PARADIŽNIK

sestavine:
5-8 manjših paradižnikov
skupno 4 žlice olja
nadev:
4 žlice drobtin
4 sesekljani stroki česna
2 žlici peteršilja
sol
poper

priprava:
Majhnim paradižnikom odrežemo kapico pri peclju, jim odstranimo seme in jih položimo v ponev ali pekač, kamor damo dve žlici olja. Če imamo večje paradižnike, jih prerežemo na pol in iz obeh polovic iztisnemo seme.
Po paradižnikih v pekaču ali ponvi porazdelimo nadev tako, da ga dobro stisnemo v para-dižnike.
Damo v pečico in pečemo dobrih 30 minut pri 1800 C.
Lahko pa ponev damo na štedilnik, prilijemo pol zajemalke vode, posodo pokrijemo in na zelo majhnem ognju dušimo 30 minut.
Nadev
Posebej v skodelici zmešamo drobtine, česen, peteršilj, sol, poper in 2 žlici olja. Zmešamo.

Paradižnik lahko nadevamo tudi z dobrim pirejem ali z mesnim gobjim nadevom (glej recept NADEVANE BUČKE; NADEVANE BUČKE Z GOBJIM NADEVOM).


PARADIŽNIK Z JAJCI

sestavine:
1 kg zrelega paradižnika
2 žlici olja
2 žlici na drobno narezane slanine ali pancete
2 žlici sesekljane čebule
2 sesekljana stroka česna
1 žlica masla
sol
poper
4 jajca

priprava:
Zrel paradižnik poparimo, olupimo, mu odstranimo seme in ga narežemo na tanke rezine.
Na olju pražimo narezano slanino ali panceto in ko postekleni, dodamo čebulo, jo malo popražimo ter dodamo še česen in maslo.
Primešamo narezan paradižnik, osolimo in popopramo ter dušimo, da se sok osuši. Mešamo. Ko je paradižnik zdušen, vlijemo razžvrkljana jajca in mešamo, da kašasto zakrknejo.
Jed ponudimo s kruhom, z rezanci ali s solato.


NADEVANA PAPRIKA

sestavine:
8 paprik
mesni nadev:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 sesekljana česnova stroka
50 dag mletega mešanega mesa
1dl riža
1 dl juhe ali kropa
sol
poper
2 jajci
peteršilj
paradižnikova omaka:
1 kg zrelega paradižnika ali 1 konzerva paradižnika
podmet:
1 ½ dl kisle smetane
4 dag moke
1 žlička sladke paprike
ali prežganje:
5 dag masla
1 žlica moke
malo juhe

priprava:
Paprikam odrežemo pokrovček, jim odstranimo osemenje in napolnimo z nadevom. Zložimo jih v oplaknjeno kozico tako, da jih poveznemo z nadevom navzdol. Prilijemo toli¬ko vode ali juhe, da so paprike pokrite. Na majhnem ognju kuhamo 40 minut. Prilijemo paradižnikovo omako in paprike kuhamo še 30 minut.
Mesni nadev
Na maščobi pražimo čebulo, dodamo česen in mleto meso. Ko se posuši mesni sok, dodamo riž, ga mešamo eno minuto, prilijemo 1 dl juhe ali kropa, osolimo, popopramo in kuhamo 20 minut. Odstavimo in v malo ohlajeno zamešamo jajci in peteršilj. Dobro pregnetemo.
Paradižnikova omaka
1. način: V kozico damo kuhan in pretlačen paradižnik, osolimo, malo vkuhamo, nato dodamo podmet iz smetane, enake količine vrele vode in moke.
2. način: Na žlici maščobe rumeno spražimo moko, dodamo kuhan in pretlačen paradižnik in toliko juhe, da je omaka primerno gosta. Omako osolimo in okus morda izboljšamo s ščepcem sladkorja.


PAPRIKA, NADEVANA S KROMPIRJEM

sestavine:
8 paprik
krompirjev nadev z gobami:
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 sesekljan česnov strok
20 dag gob
60 dag krompirja
sol
peteršilj

priprava:
Papriko pripravimo tako, kot je opisano v receptu NADEVANA PAPRIKA, le da je nadev drugačen.
Krompirjev nadev z gobami
Na olju steklasto spražimo čebulo in dodamo na majhne koščke narezane gobe. Pražimo, da se osušijo, nato zamešamo na drobne kockice narezan krompir in ga nekaj trenutkov pražimo. Osolimo, dodamo česen in peteršilj. Vse premešamo in odstavimo. Z nadevom napolnimo paprike in postopamo, kot je opisano v receptu NADEVANA PAPRIKA.


POR Z JAJCI

sestavine:
80 dag pora
3 žlice olja
2 stroka strtega česna
sol
3 jajca
2 žlici naribanega sira
po želji jajčna smetana:
2 jajci
1 dl kisle smetane
sol

priprava:
Por očistimo, ga po dolgem prerežemo, operemo in narežemo na kratke rezance.
Na olje damo česen in takoj nato por. Premešamo, osolimo in dušimo 25-30 minut. Po potrebi prilivamo krop ali juho.
Ko je por zdušen, primešamo stepena jajca in jed na krožnikih potresemo z naribanim sirom.
Poru lahko na koncu po želji primešamo jajčno smetano: mešamo, da jajca zakrknejo.
Jajčna smetana
2 jajci stepemo, osolimo in razžvrkljamo z 1 dl kisle smetane.


DUŠEN POR S SLANINO

sestavine:
80 dag pora
sol
3 žlice olja
8 dag na kockice narezane slanine
2 žlici naribanega sira

priprava:
Por očistimo, po dolgem prerežemo, opere¬mo in narežemo na kratke rezance.
V osoljenem kropu ga kuhamo 15 minut.
Na olje damo slanino, pražimo in ko postekleni, zamešamo odcejen por, nariban sir in 3 žlice vode.
Nad ognjem dobro premešamo.


POROVA POGAČA

sestavine:
testo:
25 dag moke
15 dag masla
ščepec soli
pol žličke pecilnega praška
1 večje jajce
4 žlice naribanega sira za potresanje
porov nadev:
75 dag pora
2 žlici olja
12 dag na drobno narezane slanine
1 zajemalka juhe
sol
poper
jajčna smetana:
2 jajci
2 dl kisle smetane

priprava testa:
Moko, maslo, sol in pecilni prašek damo v skledo in naredimo drobno kašico. Dodamo jajce, 3 žlice vode in zgnetemo testo. Testo zvaljamo in z njim obložimo namazan in z moko po¬tresen pekač. Sega naj tudi ob robovih pekača. Po vsej površini porazdelimo porov nadev, potresemo s sirom in pečemo 30 minut pri 2000 C.

Porov nadev
Por očistimo, prerežemo po dolgem, operemo in nato narežemo na koščke. Na olju segrejemo slanino, dodamo por, pražimo, nato prilijemo zajemalko juhe, pokrijemo in dušimo 15 minut. Medtem večkrat premešamo. Por odstavimo, popopramo, malo ohladimo in mu primešamo z jajci razžvrkljano smetano.


FIŽOLOV GOLAŽ

sestavine:
50 dag fižola
2 žlici maščobe
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka česna
1 par kuhanih klobas
1 žlica paradižnikove mezge
1 lovorov list
sol
poper
po želji:
malo kisa

priprava:
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Osolimo ga proti koncu, sicer se kuha dlje časa.
V kozici na maščobi prepražimo čebulo, dodamo sesekljan ali samo strt česen in narezano klobaso. Vse prepražimo, prilijemo malo fižolovke, razkuhamo in primešamo še kuhan, ne čisto do konca odcejen fižol. Dodamo paradižnikovo mezgo, lovorov list, dosolimo, popo¬pramo in dušimo še 15 minut.
Na koncu fižolov golaž malo okisamo.
Na Primorskem vlijejo fižolov golaž na vročo polento, drugod pa ga jedo s kruhom.





STROČJI FIŽOL S PAPRIKO

sestavine:
75 dag stročjega fižola
1 večja paprika
2 velika paradižnika
3 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
3 žlice kisle smetane
sol
poper
po želji zelišča:
rman
peteršilj
kislica
luštrek ali druga

priprava:
Stročji fižol operemo in ga narežemo na poševne rezine. Papriki odstranimo osemenje in jo narežemo na rezance. Paradižnik poparimo, olupimo in narežemo.
Na maščobi spražimo čebulo, dodamo česen in kmalu nato stročji fižol. Premešamo, prilijemo zajemalko kropa in dušimo skoraj do mehkega, kar je okoli 30 minut. Osolimo, popopramo, dodamo na rezan¬ce narezano papriko, narezan paradižnik in smetano. Dušimo do mehkega.
V smetano lahko zamešamo sesekljana zelišča.


STROČJI FIŽOL PO LJUBLJANSKO

sestavine:
75 dag stročjega fižola
3 žlice olja
3 žlice čebule
2 stroka česna
1 žlica moke
40 dag telečjega, piščančjega, svinjskega ali drugega mesa
2 na rezance narezani papriki
2 olupljena in narezana paradižnika
sol
poper

priprava:
Stročji fižol operemo, narežemo na centimeter dolge koščke in ga kuhamo v kropu okoli 30 minut, tako da ostane še čvrst. Osolimo proti koncu kuhanja. Odcedimo.
Na olju pražimo sesekljano čebulo, dokler ne ovene, nato dodamo sesekljan česen in na majhne koščke narezano meso. Mešamo in pražimo, da se osuši mesni sok.
Ob strani kozice popražimo moko, dodamo odcejen fižol, papriko in paradižnik ter vse du¬šimo do mehkega. Osolimo in popopramo. Prilivamo krop in večkrat premešamo.

STROČJI FIŽOL Z JAJCI

sestavine:
1 kg stročjega fižola
sol
2 žlici masti ali 4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
jajčna smetana:
2 jajci
1 dl kisle smetane
sol

priprava:
Fižol obrežemo, ga narežemo na koščke in skuhamo do mehkega, kar je okoli 30 minut. Osolimo ga proti koncu kuhanja. Stresemo na cedilo.
Na maščobi steklasto spražimo čebulo, dodamo česen in odcejen fižol. Premešamo in še malo dušimo.
Tik preden postrežemo, zamešamo s smetano razžvrkljana, osoljena jajca.
Mešamo, da jajca zakrknejo, in takoj postrežemo.


ZAPEČENI JAJČEVCI S PARADIŽNIKOM

sestavine:
2 večja jajčevca
malo moke
olje za pečenje
dušen paradižnik:
2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
1 ½ kg zrela paradižnika
sol
poper
4 žlice naribanega sira

priprava:
Jajčevce narežemo na pol prsta debele rezine, jih nasolimo in za eno uro obtežimo, da se odcedi grenikasta tekočina.
Rezine jajčevcev nato po eni strani pomokamo in položimo na vroče olje s tisto stranjo, ki ni pomokana. Rahlo popečemo, nato rezine obrnemo in popečemo še po drugi strani. Popečene rezine prelagamo na gospodinjski papir.
Dušen paradižnik
V kozici na olju popražimo čebulo, dodamo nasekljan paradižnik, ga osolimo in popopramo ter dušimo kakšnih 10 minut.
Pekač naoljimo, vanj naložimo drugo ob drugi rezine popečenih jajčevcev. Jajčevce prekrijemo z dušenim paradižnikom, spet položimo plast jajčevcev in to ponavljamo, dokler vsega ne porabimo.
Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut pri 1800 C.
ZAPEČENI JAJČEVCI S SKUTO

sestavine:
1 velik jajčevec
25 dag skute
sol
1 jajce
peteršilj
4 rezine ementalca ali drugega sira
4 debele rezine svežega paradižnika
olje za peko in pomastitev pekača

priprava:
Jajačevec olupimo in narežemo na pol cm debele rezine. 4 največje rezine osolimo in zložimo drugo na drugo. Čez kake pol ure jih stisnemo, da oddajo grenikasto tekočino. V ponvi segrejemo olje in na njem po obeh straneh popečemo osušene rezine jajčevcev. Položimo jih v namazano nepregorno posodo ali pekač.
Skuto osolimo, primešamo jajce in peteršilj. Na rezine jajčevca porazdelimo skutno zmes, pokrijemo s sirom in na sir položimo še rezine paradižnika.
Posodo damo v pečico, razgreto na 2000 C, da se jed rumeno zapeče. Postrežemo takoj.


JAJČEVCI S ČESNOM IN PETERŠILJEM

sestavine:
2 jajčevca
4 žlice oljčnega olja
sol
poper
4 sesekljani česnovi stroki
šopek peteršilja
drobtinice
juha iz kocke

priprava:
Jajčevce narežemo na pol prsta debele podolgovate rezine ali na kolobarje, jih osolimo in pustimo 30 minut, da oddajo grenikasto tekočino. Nazadnje jih tudi malo stisnemo.
V kozico damo olje in nato v dveh ali največ treh plasteh položimo rezine jajčevcev. Vsako plast malo osolimo, popopramo, potresemo s sesekljanim česnom, peteršiljem in ščepcem drobtinic.
Prilijemo malo juhe, posodo pokrijemo in približno pol ure počasi dušimo. Po potrebi pri-livamo juho in kozico potresamo.
Tako pripravljeni jajčevci so odlična priloga k ribam ali belemu mesu.


POHANE GOBE

sestavine:
50 dag gob
sol
poper
sesekljan česen in peteršilj
za paniranje:
10 dag moke
2 jajci
drobtine
maščoba za cvrenje

priprava:
Gobe očistimo, operemo in če so večje jih narežemo na primerne kose. Manjše gobe pustimo cele. Osolimo, popopramo in natremo s seseklja¬nim česnom in peteršiljem.
Gobe nato povaljamo najprej v moki, potem v razžvrkljanih jajcih in nazadnje v drobtinah. Ocvremo v vroči maščobi in takoj postrežemo.


GOBE S SMETANO

sestavine:
60 dag gob
3 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
½ dl belega vina
sol
poper
1 žlica moke
1 dl sladke smetane
peteršilj

priprava:
Gobe očistimo, operemo in narežemo na lističe. Na olju spražimo čebulo, dodamo gobe, jih pražimo in ko zadišijo, zamešamo česen in prilijemo vino. Osolimo, popopramo in dušimo okoli 20 minut, odvisno od vrste gob.
Gobe potresemo z moko, še malo pražimo, prilijemo smetano in pustimo, da na hitro prevrejo.
Potresemo s peteršiljem.


GOBE Z JAJCI

sestavine:
25 dag poljubnih gob
3 jajca
3 žlice smetane
sol
poper
sesekljan peteršilj
4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
1 sesekljan česnov strok
priprava:
Gobe očistimo in jih narežemo na tanke lističe.
Jajca utepemo s smetano, soljo, poprom in peteršiljem.
V ponvi na olju svetlo spražimo čebulo. Dodamo česen in takoj zamešamo gobe. Dušimo toliko časa, da se osuši gobji sok in se začne maščoba svetiti. Potem počasi dušimo okoli 15 minut, odvisno od vrste gob.
Na koncu prilijemo jajčno zmes in mešamo, da jajca za¬krknejo.


ZABELJENA SLADKA REPA

sestavine:
4 repe
sol
kumina
peteršilj
2 žlici masla ali 2 žlici pečenkinega soka

priprava:
Repo olupimo, operemo, naribamo na lističe in jo kuhamo v vreli osoljeni vodi s kumino, kar je okoli 30 minut. Mehko repo odcedimo.
Takoj jo potresemo s peteršiljem in zabelimo z maslom ali pečenkinim sokom. Zmešamo.
Repo kuhamo v večji količini vode, da omilimo premočan okus. Repa mora neprestano vreti.


SLADKA REPA V OMAKI

sestavine:
4 repe
sol
prežganje:
6 dag masti
2 žlici čebule
1 žlica moke
kumina

priprava:
Repo olupimo, narežemo na kocke ali naribamo na tanke lističe in jo damo kuhat v vrelo osoljeno vodo. Kuhamo jo do mehkega, kar je okoli 30 minut, in odcedimo.
Medtem pripravimo prežganje tako, da damo hkrati v ponev mast, čebulo in moko. Ko začne čebula rumeneti, prežganje razredčimo z repno vodo in vlijemo v kozico k repi. Po potrebi dosolimo, dodamo kumino in pustimo vreti še 15 minut.
Okus na koncu lahko dopolnimo s pečenkinim sokom.


ZABELJEN KROMPIR

sestavine:
1 kg mladega ali starega krompirja
zabela:
olje
maslo na masti prepražena čebula
prepražena zaseka, ocvirki ali na kocke narezana in prepražena slanina

priprava:
Mlad krompir ostrgamo, nato ga operemo in kuhamo v osoljenem kropu.
Star krompir olupimo, lahko ga tudi narežemo, in kuhamo 30 minut, v kosih pa 20 minut. Mlad krompir pa se skuha v še krajšem času.
Kuhan krompir odcedimo in zabelimo z eno izmed naštetih zabel.
Krompir damo v hladno osoljeno vodo in ga pristavimo na močan plamen, da hitro zavre. Nato pa naj zmerno vre, da se enakomerno skuha.


POPEČEN MLAD KROMPIR

sestavine:
1 kg drobnega mladega krompirja
sol
maščoba za pečenje
peteršilj

priprava:
Sveže nakopan krompir operemo in ga zdrgnemo z grobo krpo ali nožem. Drobnejši krom¬pir pustimo celega, debelejšega pa prerežemo. Kuhamo v osoljenem kropu 15 minut.
Krompir odcedimo, osušimo in stresemo na vročo maščobo. Premešamo, kozico pokrijemo in jo večkrat potresemo ter krompir previdno premešamo. Ko je lepo popečen, ga damo na ogret servirni krožnik in potresemo s peteršiljem.


KROMPIR V OBLICAH

sestavine:
80 dag drobnega krompirja
sol
zabela:
maslo
sir

priprava:
Opran neolupljen krompir damo v lonec, nalijemo vodo, osolimo in kuhamo 30 minut.
Vodo odlijemo, krompir stresemo v skledo, obloženo z večjim belim prtičem, in prtič zapo-gnemo čez krompir, da ga pokrijemo. Tako ostane krompir lepo topel. Krompir si lupi vsak sam.
Poleg ponudimo sol, maslo in sir.
Po želji lahko krompir z olupkom vred prerežemo na polovico in ga kuhamo 25 minut.


DUŠEN KROMPIR

sestavine:
1 kg krompirja
4 žlice maščobe
2 žlici sesekljane čebule
sol
po želji:
sesekljan peteršilj

priprava:
Krompir olupimo in narežemo na kocke.
Na maščobi zarumenimo čebulo, dodamo krompir, ga osolimo, nekaj trenutkov mešamo, prilijemo toliko vrele juhe ali vode, da sega do polovice krompirja, pokrijemo in na majh¬nem ognju dušimo 20 minut.


KROMPIR Z RUKOLO ALI ŠPINAČO

sestavine:
80 dag krompirja
sol
omaka iz rukole ali špinače:
4 žlice oljčnega olja
30 dag rukole ali špinače
1 dl kisle ali sladke smetane

priprava:
Krompir olupimo, narežemo na kose in ga skuhamo v osoljenem kropu.
Na servirni krožnik damo kuhan krompir in ga prelijemo z omako iz rukole ali špinače.
Omaka iz rukole ali špinače
Na olju popražimo oprano in narezano rukolo ali špinačo. Prilijemo smetano in še nekaj minut mešamo, da se omaka malo zgosti. Osolimo.


DUŠEN KROMPIR S POROM

sestavine:
75 dag krompirja
2 pora
sol
4 žlice olja
3 stroki strtega česna
po želji:
nariban sir

priprava:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Por očistimo, prerežemo po dolgem, operemo in narežemo na rezine.
Na olje v kozico damo česen in kmalu nato por. Dušimo, dokler por ne ovene. Dodamo krompir, vse premešamo, osolimo in prilijemo toliko kropa, da sega malo manj kot do polovice krompirja s porom. Pokrito dušimo 20 minut. Ko damo jed na krožnik, jo lahko potresemo s sirom.


PRAŽEN KROMPIR

sestavine:
1 kg krompirja
sol
6 dag masti
4 žlice na listke narezane čebule
po želji:
zajemalka juhe

priprava:
Neolupljen krompir damo v rahlo osoljeno vodo in ga kuhamo 30 minut. Odcedimo in kar seda vročega olupimo ter narežemo na kolobarje.
Na masti lepo zarumenimo čebulo, nato jo potisnemo ob rob kozice na kupček. Na maščobo sredi kozice stresemo krompir, ga osolimo in po njem porazdelimo popraženo čebulo. Krompir nato pražimo na vroči plošči tako, da ga z lopatko potiskamo k dnu kozice. Tako pustimo 3-5 minut. Ko spodaj porumeni, ga obrnemo, spot pritisnemo k dnu, pa spot obrnemo in to nekajkrat ponovimo.
Po želji prilijemo na koncu zajemalko juhe ali pečenkinega soka in dobro premešamo.
V Sloveniji je društvo ljubiteljev praženega krompirja, ki ima veliko članov in simpatizerjev.
Po domače tej priljubljeni jedi pravimo tudi tenstan krompir, restan krompir, krompir s čebulo, krompir v kozici, na Primorskem pa mu rečejo tudi teptan krompir.


RUMENO POPEČEN KROMPIR

sestavine:
droben krompir
sol
moka
olje za popekanje

priprava:
Krompir operemo, potem ga kuhamo v osoljenem kropu 20-25 minut. Odcedimo in ko se malo ohladi, ga olupimo, povaljamo v moki in v vročem olju rumeno ocvremo.


KROMPIRJEVE PALIČICE ALI POMMES FRITES

sestavine:
75 dag krompirja
olje za cvrenje
sol

priprava:
Krompir olupimo, operemo, narežemo na tanke paličice, na hitro oplaknemo, stresemo na cedilo in osušimo na prtičku.
Paličice po malem dajemo v vroče olje. Ko porumenijo, jih z lopatko poberemo, damo na cedilo in osolimo.
Postrežemo vroče.


KROMPIR Z ZELIŠČI

sestavine:
1 kg krompirja
sol
2 dl sladke smetane
peteršilj
bazilika
drobnjak

priprava:
Krompir olupimo, narežemo na rezine in ga skuhamo v manjši količini osoljene vode.
Od¬cedimo, prilijemo smetano, potresemo z zelišči in narahlo premešamo.


KROMPIR V PEČICI

sestavine:
1 kg krompirja
4 žlice olja
sol

priprava:
Krompir olupimo, operemo, narežemo na krhlje in ga damo na cedilo.
V pekač damo olje, ga na štedilniku segrejemo in stresemo vanj krompir. Pomešamo in damo v pečico, razgreto na 2200 C.
Čez 15 minut krompir osolimo, ga v pekaču premešamo in pečemo še 30 minut. Medtem pekač še nekajkrat stresemo.


ZAPEČEN KROMPIR S SLANINO IN SIROM

sestavine:
1 kg krompirja
sol
1 žlica maščobe za pekač
8 dag na kocke narezane prekajene slanine
8 dag nastrganega sira
preliv:
3 dl mleka
2 jajci
sol

priprava:
Opran krompir kuhamo v osoljenem kropu okoli 30 minut. Odcedimo in malo ohlajenega olupimo in narežemo na lističe.
Pekač namažemo z maščobo, po dnu naložimo plast krompirja, ga potresemo s prepra¬ženo slanino in nato s sirom. Spet naložimo plast krompirja, slanino in sir. To ponavljamo, dokler vsega ne porabimo. Na vrhu naj bo krompir.
Prelijemo s prelivom, ki smo ga stepli iz mleka in jajc.
Krompir pečemo 30 minut v pečici, razgreti na 2000 C. Postrežemo takoj.


ZAPEČEN KROMPIR S SLANINO IN SMETANO

sestavine:
1 kg krompirja
sol
1 žlica maščobe za pekač
10 dag na kocke narezane prekajene slanine
jajčna smetana:
2 jajci
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
sol

priprava:
Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga v osoljenem kropu kuhamo 10 minut. Odcejen krompir stresemo na namazan pekač, zabelimo z ocvrto slanino, premešamo in prelijemo s prelivom iz jajčne smetane.
Vse skupaj damo v pečico, razgreto na 2000 C, in pečemo 30 minut.
Jajčna smetana: jajci, smetano, moko in malo soli v skledici dobro razžvrkljamo.
Ta krompir lahko pripravimo tudi na štedilniku: Namesto v pekač stresemo kuhan krompir v ponev z debelim dnom, naredimo vse kot zgoraj in ga dušimo na šibki vročini 30 minut.
Prelijemo z jajčno smetano in ko jajci zakrkneta, odstavimo.


ZAPEČEN KROMPIR Z BUČKAMI

sestavine:
60 dag krompirja
60 dag bučk
4 stroki sesekljanega česna
sol
poper
preliv:
2 ½ dl sladke smetane
sesekljan peteršilj
po okusu:
narezan pehtran
posip:
8 dag grobo naribanega sira
1 žlica masla

priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na rezine.
Bučkam odstranimo peclje in jih na tanko narežemo.
V namazan pekač izmenoma polagamo krompir in bučke. Sproti potresamo s česnom, soljo in poprom.
Prelijemo s smetano, v katero smo vmešali sol, poper, peteršilj in pehtran.
Po vrhu potresemo z naribanim sirom in pokapljamo z maslom.
Damo v pečico, razgreto na 2000 C, in pečemo 20 minut.


ZAPEČEN KROMPIR S ŠUNKO

sestavine:
1 kg krompirja
sol
15 dag kuhane, na kocke narezane šunke
8 dag naribanega sira
peteršilj
preliv:
1 jajce
1 dl sladke ali kisle smetane
sol
poper
10 dag masla za potresanje

priprava:
Krompir olupimo, narežemo na rezine in ga v osoljenem kropu kuhamo 10 minut, nato ga odcedimo.
Polovico krompirja stresemo v namazan pekač, po njem razporedimo šunko in potresemo s polovico sira in peteršiljem. Prekrijemo s preostalim krompirjem, prelijemo s prelivom iz stepenega jajca, smetane, soli in popra. Po vrhu potresemo s kosmi masla in preostalim sirom.
Pečemo 30 minut v pečici, razgreti na 2000 C.


ZAPEČEN KROMPIR S SKUTO IN ZELIŠČI

sestavine:
1 kg krompirja
sol
nariban sir
ali jajčna smetana:
2 dl smetane
2 jajci
skutni nadev:
½ kg pretlačene skute
6 dag raztopljenega masla
4 jajca
1 ½ dl sladke smetane
sol
poper
1 žlica zelišč: peteršilj, zelena, bazilika, drobnjak ali druga zelišča

priprava:
Neolupljen krompir kuhamo 30 minut, ga odcedimo, malo ohlajenega olupimo in nareže¬mo na rezine.
Pekač namažemo in vanj v plasteh nalagamo izmenjaje krompir in nadev. Na dnu in na vrhu naj bo krompir. Prelijemo z jajčno smetano ali potresemo z naribanim sirom. Krompir pečemo 35 minut v pečici, razgreti na 2000C.
Skutni nadev
Skuto zabelimo s stopljenim maslom, primešamo stepena jajca, osolimo, popopramo, prilijemo smetano in dodamo zelišča.
Vse dobro razmešamo.


ZAPEČEN KROMPIRJEV PIRE S ŠPINAČO

sestavine:
1 kg krompirja
sol
5 dag masla
muškatni orešček
2 jajci
špinačna omaka:
½ kg špinače
4 dag masla
1 strok strtega česna
1 dl sladke smetane

priprava:
Krompir olupimo, operemo in ga v osoljenem kropu kuhamo 30 minut. Odcedimo, pretlačimo, dodamo maslo in muškatni orešček ter pustimo, da se malo ohladi. Zamešamo rumenjaka in trd beljakov sneg.
V namazan pekač damo polovico krompirja in po njem razprostremo špinačno omako. Prekrijemo z drugo polovico krompirja in damo v pečico. Pečemo 30 minut pri 2000 C.
Špinačna omaka
Špinači odstranimo peclje, jo operemo in 3 minute kuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo in sesekljamo, lahko pa jo pustimo celo.
Na maslo damo česen, takoj nato špinačo, premešamo, prilijemo smetano in ko prevre, odstavimo.




KROMPIRJEV PIRE

sestavine:
80 dag krompirja
6 dag masla
okoli 1 dl vročega mleka
sol

priprava:
Krompir olupimo, operemo, damo v lonec z osoljeno vodo in kuhamo približno 30 minut.
Odcejen krompir pretlačimo, še vročemu primešamo maslo, prilijemo vroče mleko in vse dobro zmešamo.
Postrežemo takoj.


MATEVŽ ALI KROMPIRJEV MOŽ

sestavine:
20 dag fižola
40 dag krompirja
sol
5 dag masti ali zaseke
2 žlici sesekljane čebule

priprava:
Fižol namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Osolimo proti koncu kuhanja. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v osoljenem kropu.
Krompir odcedimo, dodamo fižol z vodo vred in vse skupaj zmečkamo ali pretlačimo. Zabelimo z na masti ali zaseki popraženo čebulo. Vse premešamo.
Matevž je malo redkejši kot pire. Postrežemo ga k pečenicam in kislemu zelju.
Če položimo matevža na kuhano kislo zelje, dobimo jed, ki ji rečemo medved.


KROMPIRJEV GOLAŽ Z GOBAMI

sestavine:
75 dag krompirja
6 dag maščobe
10 dag na listke narezane čebule
žlica sladke paprike
sol
kumina
40 dag gob
3 žlice olja
2 stroka česna
sol
poper
1 dl kisle smetane
sesekljan peteršilj
priprava:
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Na maščobi steklasto spražimo čebulo, dodamo papriko, na hitro premešamo in dodamo olupljen krompir. Osolimo, popopramo, dodamo kumino in toliko časa pražimo, da se krompir osuši. Zalijemo s kropom in pustimo počasi enakomerno vreti.
Pražene gobe: Očiščene gobe na hitro operemo pod tekočo vodo in nato narežemo na listke.
Na olju pražimo čebulo, dodamo česen in gobe ter pražimo, da se osuši sok. Dušimo 10 minut, nato gobe osolimo, popopramo in dodamo smetano. Ko gobe prevrejo, jih stresemo h krompirju. Vse skupaj naj vre še 5 minut.
Na koncu jed potresemo s sesekljanim peteršiljem.


KROMPIRJEVA PITA

sestavine:
80 dag krompirja
sol
8 dag masla
10 dag na rezinice narezane šunke
6 dag naribanega sira
poper

priprava:
Opran neolupljen krompir kuhamo v osoljenem kropu 25 minut. Odcedimo, pustimo, da se malo ohladi, nato ga olupimo in narežemo na pol cm debele rezine.
Pekač ali narastkovo skledo namažemo z maslom in vanjo zlagamo krompirjeve rezine drugo poleg druge tako, da kot strešniki prekrijejo dno pekača.
Na preostalem maslu malo popražimo šunko in jo nato porazdelimo po krompirju. Popopramo, potresemo s sirom in pečemo 20 minut v pečici, razgreti na 2000 C.


OHROTOV NARASTEK Z GOBAMI IN RIŽEM

sestavine:
75 dag ohrovta
sol
50 dag gob
6 dag masti
2 žlici sesekljane čebule
2 strta stroka česna
1 dl riža
3 dl juhe ali kropa
sol
poper
jajčni preliv:
2 jajci
2 dl kisle smetane
peteršilj
muškatni orešček
priprava:
Ohrovt narežemo na prst široke rezance in ga kuhamo v osoljenem kropu 15 minut. Odcedimo.
Gobe očistimo, na hitro operemo in narežemo na listke.
Na masti spražimo čebulo, dodamo česen in gobe ter mešamo na zmerno vročem ognju, da se osuši sok. Vsujemo riž, mešamo 2 minuti in prilijemo 3 dl juhe ali kropa. Osolimo in popopramo. Na majhnem ognju dušimo 20 minut. Odstavimo.
Ko se riž malo ohladi, primešamo več kot polovico jajčnega preliva, ki ga pripravimo tako, da razžvrkljamo jajca s smetano, peteršiljem in muškatnim oreščkom.
V namazan pekač za narastke položimo polovico ohrovta, nanj razporedimo rižev nadev in prekrijemo z drugo polovico ohrovta. Prelijemo s preostalim jajčnim prelivom. Damo v pečico, razgreto na 1800 C, in pečemo 45 minut. Med pečenjem večkrat prilijemo zajemalko kropa.
Po obeh receptih za ohrovtova narastka lahko pripravimo tudi zeljne narastke.


OHROTOV NARASTEK Z MESOM

sestavine:
80 dag ohrovta
40 dag mletega mesa, najbolje mešanega
1 žlica masti ali 3 žlice olja
2 žlici na kocke narezane slanine
3 žlice sesekljane čebule
3 stroki sesekljanega česna
sol
poper
timijan
juha za zalivanje
jajčna smetana:
3 jajca
1 dl kisle smetane

priprava:
Ohrovt narežemo na prst široke rezance in ga kuhamo v osoljenem kropu 20 minut, nato ga odcedimo.
Na maščobi pražimo slanino in čebulo, nato dodamo česen, mleto meso, sol, poper in timijan. Vse popražimo, nato počasi dušimo ter po potrebi prilivamo juho. Od časa do časa premešamo. Ko je meso mehko, dodamo odcejen ohrovt in vse premešamo.
Jajca razžvrkljamo s smetano in jih primešamo ohrovtovi mesni mešanici.
Naložimo jo v namazan pekač, damo v pečico in pečemo 40 minut pri 1800 C.


DUŠEN OHROVT S SMETANO

sestavine:
80 dag ohrovta
7 dag masla
1 ½ dl kisle smetane
sol
sesekljan peteršilj
priprava:
Ohrovt očistimo, operemo in narežemo na rezance. Damo ga v kozico na maslo in prilijemo prav malo vode. Posodo pokrijemo in ohrovt dušimo do mehkega.
Na koncu osolimo, prilijemo smetano in zamešamo peteršilj.


OHROVT V KOZICI PO PRIMORSKO

sestavine:
80 dag ohrovta
6 žlic oljčnega olja
3 stroki česna
sol
poper

priprava:
Ohrovt narežemo na kockice, ga operemo in skuhamo v osoljenem kropu.
Na oljčnem olju popražimo strt česen, dodamo odcejen ohrovt in počasi pražimo 20-25 minut. Ohrovt popopramo in stalno mešamo.
Tako pripravljen ohrovt lahko ponudimo skupaj z vročo polento.


OHROVTOVE POLPETKE S KOSMIČI

sestavine:
75 dag ohrovta ali sladkega zelja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
2-3 jajca
sol
poper
20 dag pirinih ali ovsenih kosmičev
moka za oblikovanje polpet
olje za pečenje

priprava:
Ohrovt narežemo na večje kose, operemo in kuhamo do mehkega, kar je okoli 30 minut. Nato ga odcedimo in zmiksamo.
Zmiksan ohrovt, čebulo, česen, jajca, sol, poper in kosmiče damo v skledo ter dobro zme-šamo.
Na desko damo kupček moke. Ohrovtovo zmes jemljemo z žlico, jo polagamo na moko in oblikujemo polpetke.
V ponvi na vročem olju pečemo polpete na vsaki strani 5-7 minut, da so rumenozapečene.







Z MESOM NADEVAN OHROVT

sestavine:
1 manjša ohrovtova glava
sol
juha iz kocke
mesni nadev:
4 dag masti
3 žlice sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
40 dag mletega mešanega mesa
sol
poper
timijan
majaron
2 žlici pšeničnega zdroba ali 5 dag namočenega in ožetega kruha
2 dl juhe iz kocke
2 jajci
1 dl kisle smetane

priprava:
Ohrovtovo glavo očistimo, operemo in 10 minut kuhamo v osoljenem kropu. Preložimo jo na desko in previdno izrežemo kocen.
Ohrovt začnemo nadevati pod listi na sredi glave, jih stisnemo navzgor in nato nadenemo spodnje liste. Ne dajemo preveč nadeva. Nazadnje ohrovtovo glavo z vrvico krog in krog povežemo, da nadev ne bi uhajal.
Tako pripravljen ohrovt položimo v lonec ali kozico, prilijemo juho ali vodo, da sega do po-lovice glave, pokrijemo in kuhamo do mehkega, to je 45 minut.
Kuhano ohrovtovo glavo položimo na ogret servirni krožnik in odstranimo vrvico. Okrog naložimo krompirjev pire.
Mesni nadev
Na maščobi spražimo čebulo, dodamo česen, mleto meso, sol, poper, majaron in timijan. Pražimo le toliko časa, da se osuši mesni sok. Dodamo zdrob, mešamo 2 minuti, prilijemo 2 dl juhe in kuhamo še 7 minut. Ko se nadev ohladi, zamešamo še jajci in smetano.


OHROVTOVE GLAVICE S SLANINO

sestavine:
2 majhni ohrovtovi glavici
drobtinov nadev s slanino:
4 dag maščobe
5 dag sesekljane slanine
2 žlici čebule
3 žlice drobtin
žlička peteršilja



priprava:
Ohrovtovim glavicam odstranimo kocen in jih na pol skuhamo v osoljenem kropu. Odcejenim ohrovtovim glavicam razpremo liste in mednje natresemo drobtinov nadev.
Posamezno glavico tesno zvijemo, jo zvežemo z vrvico in položimo v kozico. Prilijemo za-jemalko juhe in jih damo v pečico, razgreto na 1800 C. Pečenim odstranimo niti, jih zrežemo na kose in ponudimo.
Drobtinov nadev s slanino
Na maščobi in slanini pražimo čebulo, dodamo drobtine in ko porumenijo, odstavimo in primešamo peteršilj.


OHROVTOVE KLOBASICE S SLANINO

sestavine:
12 lepih ohrovtovih listov
sol
juho ali krop za zalivanje
mesni nadev z rižem ali kruhom:
6 dag maščobe
2 žlici čebule
2 sesekljana stroka česna
20 dag mešanega mletega mesa
1 ½ dl riža ali 5 dag namočenega kruha
sol
poper
timijan
malo rožmarina
1 jajce
1 žlica smetane

priprava:
Ohrovtovim listom porežemo rebra in jih kuhamo v osoljenem kropu 10 minut.
Odcejene liste razgrnemo na desko in na vsak list položimo podolgovat kupček nadeva. Zavijemo v list in na koncih robove spodvijemo, da nadev ne uhaja.
Zvitke položimo na z vodo oplaknjen pekač, prilijemo zajemalko juhe ali kropa, damo v pečico in pečemo 40 minut pri 1800 C.
Med pečenjem po potrebi prilivamo juho ali krop.

Mesni nadev z rižem ali kruhom
Na maščobi pražimo čebulo. Ko rahlo porumeni, dodamo česen in mleto meso. Mešamo, dokler se ne posuši mesni sok. Tedaj vsujemo riž, med mešanjem pražimo 2 minuti in prilijemo 3 dl juhe ali kropa. Osolimo, popopramo, dodamo timijan in rožmarin ter na majh-nem ognju dušimo 20 minut. Odstavimo in ko se nadev primerno ohladi, primešamo jajce in žlico smetane. Dobro zmešamo.
Lahka pa namesto riža primešamo namočen in ožet kruh, kratko popražimo in ko se ohladi, zamešamo jajce s smetano.


BRSTIČNI OHROVT S SMETANO

sestavine:
50 dag brstičnega ohrovta
sol
5 dag masla
podmet:
1 dl sladke smetane
1 žlička moke
1 dl kropa
peteršilj

priprava:
Očiščene brstične glavice kuhamo 20 minut v osoljenem kropu. Odcejene stresemo na stopljeno maslo, prilijemo smetanov podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in kropa, ter dušimo 7 minut.
Potresemo s peteršiljem in postrežemo.


BRSTIČNI OHROVT Z MASLOM

sestavine:
50 dag brstičnega ohrovta
sol
1 žlička sesekljanega peteršilja
zabela:
5 dag masla
3 dag drobtin

priprava:
Brstični ohrovt kuhamo v osoljenem kropu 20 minut.
Vodo odlijemo, ohrovt potresemo s peteršiljem in zabelimo z na maslu popraženimi drobtinicami ali pečenkinim sokom, kar je še bolje.


PRAŽENO ZELJE Z JAJCEM

sestavine:
1 zeljna glava, teža okoli 1 kg
6 dag masti ali 4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
sol
kumina
½ dl belega vina
2 žlici na drobno narezane šunke
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 stepeno jajce
priprava:
Zelje očistimo, narežemo na centimeter široke rezance in kuhamo v večji količini osoljenega kropa do mehkega. Odcedimo.
Na maščobo damo čebulo in ko začne rumeneti, stresemo nanjo odcejeno zelje, dodamo sol in kumino, prilijemo vino in dušimo vsaj še 15 minut. Primešamo narezano šunko in jajčni podmet ter mešamo le toliko, da jajce zakrkne.


DUŠENO RDEČE ZELJE

sestavine:
1 zeljna glava, teža okoli 1 kg
6 dag masti ali 4 žlice olja
1 žlica sladkorja
2 žlici sesekljane čebule
sol
kis
kumina
1 jabolko
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl vrele vode
po želji:
1 žlica pečenkinega soka

priprava:
Zelje narežemo tanko kot za solato, ga na hitro operemo (pazimo, da ga ne namakamo) in stresemo na cedilo.
Na vročo mast v kozici damo ob rob sladkor. Ko zarumeni, dodamo čebulo. Mešamo in ko čebula postekleni, dodamo zelje.
Pražimo ga 5 minut, prilijemo smetanov podmet in po želji še žlico pečenkinega soka. Osolimo, malo okisamo, dodamo kumino in naribano jabolko.
Zelje dušimo do mehkega, kar je vsaj 40 minut. Po malem prilivamo krop in večkrat premešamo.
Zelje bo dobro, če bomo za zabelo uporabili gosjo mast namesto običajne maščobe.
Kadar pečemo ali dušimo meso in nam ostane pečenkin sok, ga damo v plastično posodico in zamrznemo.


ZELJE V OMAKI

sestavine:
1 zeljna glava, teža okoli 1 kg
6 dag masti ali 4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
1 žlica moke
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica paradižnikove mezge
sol
kumina
juha za zalivanje
peteršilj

priprava:
Zelje narežemo na prst široke rezance in ga kuhamo v osoljenem kropu malo manj kot do mehkega. Stresemo na cedilo.
Na mast damo hkrati čebulo in moko ter mešamo. Opazujemo čebulo in ko začne le-ta rumeneti, dodamo česen in kmalu nato paradižnikovo mezgo, odcejeno zelje, kumino in po potrebi sol.
Premešamo, prilijemo juho ali krop in kuhamo do mehkega, kar je okoli 40 minut.
Preden postrežemo, zamešamo peteršilj.


ZELJE S KROMPIRJEM

sestavine:
½ sladkega zelja
sol
1 žlica masti
3 žlice sesekljane čebule
8 dag na kocke narezane slanine
40 dag na rezine narezanega olupljenega krompirja
kumina

priprava:
Zelje narežemo na 1 cm široke rezance. Do mehkega ga kuhamo v osoljenem kropu, kar je okoli 40 minut. Odcedimo.
V kozico damo mast, slanino in čebulo ter nad zmernim ognjem mešamo, dokler čebula ne postekleni. Zdaj dodamo krompir, sol, kumino ter 2 minuti mešamo. Prilijemo toliko juhe ali kropa, da je krompir nekoliko več kot le prekrit.
Posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Ko je krompir kuhan in skoraj vsa voda izpari, dodamo zelje, še 10 minut mešamo in takoj postrežemo.
K zelju s krompirjem postrežemo kuhane klobase.
Če hočemo po tem receptu pripraviti zeljno juho, prilijemo liter juhe iz kocke, takrat ko dodamo zelje.


ZELJE S PAPRIKO IN PARADIŽNIKOM

sestavine:
1 zeljna glava
4 žlice olja ali 2 žlici masti
2 žlici sesekljane čebule
sol
kumina
3 očiščene in na rezance narezane paprike
2 olupljena in narezana paradižnika ali pol konzerve paradižnika (20 dag)
2 žlici kisle smetane

po želji:
1 kuhana kranjska klobasa ali pečenica

priprava:
Zeljno glavo narežemo tanko kot za zeljno solato, polijemo z vrelo vodo, pokrijemo in čez 5 minut stresemo na cedilo.
Na maščobi spražimo čebulo, po želji dodamo narezano klobaso, odcejeno, poparjeno ze¬lje, sol in kumino ter dušimo na majhnem ognju 40 minut. Nato dodamo papriko in para¬dižnik ter dušimo še 15 minut.
Nazadnje primešamo smetano ali pečenkin sok.
Na enak način lahko pripravimo tudi ohrovt.


DUŠENO ZELJE Z MLETIM MESOM

sestavine:
1 zeljna glava, težka okoli 75 dag
sol
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
40 dag mešanega mletega mesa (govejega in svinjskega)
sol
poper
juha iz kocke
3 žlice paradižnika iz konzerve
3 žlice kisle smetane

priprava:
Zelje operemo in ga narežemo na 1 cm široke rezance. Kuhamo ga v osoljeni vodi skoraj do mehkega, kar je okoli 30 minut. Odcedimo.
Na maščobi spražimo čebulo, dodamo česen in mleto meso ter ga pražimo, da se osuši mesni sok. Osolimo in popopramo, posodo pokrijemo in dušimo okoli 30 minut. Med dušenjem po žlicah prilivamo juho ali krop. Dodamo paradižnik iz konzerve in smetano, zamešamo kuhano zelje in vse skupaj kuhamo še 10 minut.


KISLO ZELJE PO DOMAČE

sestavine:
1 kg kislega zelja
kumina
prežganje:
12 dag na kocke narezane slanine ali ocvirkov ali zaseke
2 žlici čebule
1 žlica moke
sol
kumina

priprava:
Kislo zelje damo kuhat v vrelo vodo, dodamo kumino in pustimo, da nenehno vre 40 minut. Proti koncu kuhanja odlijemo malo vode.
Ocvirke ali zaseko, čebulo in moko pražimo. Opazujemo čebulo in ko začne rumeneti, prilijemo tekočino, v kateri se kuha zelje. Prežganje razkuhamo in ga vlijemo k zelju. Po potrebi osolimo in dodamo kumino. Vre naj še 5-10 minut.
Če zabelimo zelje z zaseko, jo najprej v ponvi popražimo in nato vlijemo k zelju.
Zelje mora nenehno vreti, do ohrani dober okus.


KISLA REPA Z OCVIRKI

sestavine:
1 kg kisle repe
sol
kumina
podmet:
1 žlica moke
1 dl kropa
10 dag ocvirkov ali zaseke

priprava:
Repo damo kuhat v vrelo osoljeno vodo in jo kuhamo 30-35 minut. V repo damo malo kumine. Nenehno mora vreti.
Proti koncu kuhanja dodamo redkotekoč podmet iz moke in kropa, pa še ocvirke ali zaseko in kuhamo še 10 minut.
Ocvirke lahko dodamo prav na koncu kuhanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.