Danes je 04 Maj 2024 06:33
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 11 Feb 2009 10:49    Naslov sporočila: Celiakija
 Odgovori s citatom  

Že v 2. stoletju pred našim štetjem je Grk Aretej prvi opisal celiakijo pri odraslih bolnikih. Angleški zdravnik Samuel Gee pa je pred nekaj več kot sto leti (leta 1888) opisal klinične znake celiakije pri otrocih. Nizozemec Dicke je prvi povezal nastanek te bolezni z beljakovino – glutenom – v žitaricah. Bolezen se pojavlja povsod tam, kjer ljudje uživajo nekatere izmed žitaric. Pojavlja se s pogostnostjo 1 primer na 1000 do 3000 rojstev. Najpogostejša je na Irskem, Škotskem in v skandinavskih državah. Med indijanci in afriškimi domorodci je redka. Natančne ocene za Slovenijo zaenkrat še nimamo, vendar ocenjujejo, da se pojavlja na 1000 do 1500 živorojenih otrok. Po vsej verjetnosti je celiakija še pogostejša. Zdravniki diagnosticirajo le majhen odstotek ljudi s celiakijo, ki imajo značilne klinične znake obolenja. Velika večina ljudi ima latentno obliko celiakije, ima malo kliničnih znakov bolezni, ali pa so celo življenje brez znakov obolenja.
Celiakija je obolenje tankega črevesa. Glavna naloga tankega črevesa je prenos hranilnih snovi iz črevesa v kri. Pri celiakiji so resice sluznice tankega črevesa zaradi nekaterih beljakovin žitaric (kot so pira, pšenica, rž, ječmen, oves, tritikala) spremenjene. Škodljiva beljakovina se imenuje gluten. Če se bolnik s celiakijo prehranjuje s hrano, ki vsebuje gluten, se resice tankega črevesa spremenijo. Lahko se celo popolnoma izgladijo (atrofija). Nujen prenos hranil, vitaminov in mineralnih snovi je močno zmanjšan. Pojavi se značilna ali neznačilna klinična slika bolezni. Bolezen se pojavi pri podedovanem nagnjenju k bolezni, vendar le ob sočasnem prehranjevanju z glutenom.

Pojavne oblike celiakije

Vse spremljajo protitelesa, značilna za celiakijo.

Tipična celiakija
Pojavlja v zgodnjem otroštvu. V klinični sliki prevladujejo dolgotrajne driske, slabo napredovanje oziroma izguba telesne teže, bruhanje, napet trebušček, smrdeče neprebavljeno blato, slabokrvnost… Bolnikova sluznica tankega črevesa je značilno spremenjena.

Atipična celiakija
Pojavlja se pogosteje pri otrocih po drugem letu starosti in pri odraslih. V klinični sliki prevladujejo neznačilni simptomi, kot so nespecifične trebušne bolečine, slabo počutje, nizka rast, zaprtje, slabokrvnost, nevrološke motnje… Tudi tu je bolnikova sluznica tankega črevesa značilno spremenjena.

Tiha celiakija
Pri njej tipična okvara črevesne sluznice poteka brez izraženih simptomov.

Latentna celiakija
Bolnik je nekoč že imel značilno atrofično (izglajeno) sluznico tankega črevesa, a se mu je po ustrezni brezglutenski dieti opomogla in normalizirala.

Potencialna celiakija
Je oblika bolezni (za razliko od latentne), pri kateri bolnik še ni imel atrofične sluznice. Le obstoj značilnih protiteles kaže na preobčutljivost za gluten.

Slovensko društvo za celiakijo

Avtor: Miranda Koren, mag.farm.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 11 Feb 2009 10:50    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Celiakija je presnovna bolezen. Organizem, predvsem tanko črevo, ne prenese beljakovine gluten v žitaricah , kot so pšenica, pira, rž, ječmen in oves. Zaužiti gluten, imenovan tudi lepek, povzroči toksične poškodbe na sluznici tankega črevesja.

Pri normalnem procesu se zaužita hrana v tankem črevesju s pomočjo encimov razcepi v posamezne sestavine, ki se resorbijo preko sluznice tankega črevesja. Za to je potrebna velika površina, ki jo zagotavljajo črevesju resice, to so številne male gube ali vijuge. Pri nekaterih ljudeh pa pod vplivom glutena te resice propadajo, kar zmanjša površino tankega črevesja. Sluznica tankega črevesja postaja vse bolj ravna. Pri neprekinjenem vnosu glutena je atrofija resic tako obsežna, da telo ne dobi več dovolj hranljivih sestavin. Nastanejo znaki pomanjkanja. Bolezen je doživljenjska, podrobnosti škodljivega delovanja glutena pa nam še niso znane. Zagotovo je le, da je razvoj bolezni dedno pogojen. Predispozicija je po nemških podatkih 1: 500. Pri študijah so odkrili, da ima vsak petstoti otrok in vsak petstoštirideseti odrasli v krvi protitelesa za gluten. Vendar vsi ti ljudje nimajo težav. Zares zboli šele vsak četrti človek s protitelesi. Torej eden na 2.000. Vsi drugi pa so kljub temu, da težav ne navajajo, izpostavljeni posledicam nezdravljene celiakije, povišanemu tveganju za razvoj črevesnega raka.

Znaki celiakije pri otrocih
Najpogostejši znak je napihnjen trebuh, ki je v nasprotju s sicer suhim telesom. Telesna teža otrok je pod normalno za določeno starost. Tak otrok gre pogosto na veliko potrebo, blato je voluminozno, se sveti in ima precej neprijeten vonj. Velikokrat pride do bruhanja, značilno je pomanjkanje apetita in koža po telesu je suha. Pomanjkljiva resorbcija (malabsorbcija) je odvisna od stopnje atrofije črevesnih resic. Značilen je individualno različen razvoj bolezni. Nekateri dojenčki zbolijo že nekaj tednov po dodajanju hrane, ki vsebuje gluten, pri drugih pa lahko traja mesece ali celo leta, da opazimo bolj izrazite znake bolezni. Ugibanja o vzrokih so različna. Iz previdnosti zato dojenčkom do petega meseca ne priporočajo dodajanje hrane, ki vsebuje gluten. V kolikor je bolnik eden od staršev ali bližnjih sorodnikov, pa je potrebno že predhodno s pediatrom pretehtati možnosti obolenja pri otroku.

Znaki celiakije pri mladostnikih in odraslih
Bolezen poteka pri teh dveh skupinah manj izrazito. Pomemben pokazatelj je izgubljanje telesne teže, pomanjkanje vitaminov, mineralov in drugih esencialnih snovi. Prisotno je napenjanje, pomanjkanje apetita, bolečine v trebuhu, slabost, občasno nastopijo driske, blato je svetlo, voluminozno in mastno. V kolikor bolezen zanemarimo, se poveča tveganje za razvoj malignih tumorjev v prebavnem kanalu.
Pri težjih oblikah se pojavi še pomanjkanje encima laktaze, kar moti presnovo mlečnega sladkorja in dodatno poslabša navedene znake bolezni.

Zdravljenje
Celiakije ne zdravimo z zdravili. Težave pa hitro in zlahka odpravimo z izborom hrane.
Edino, kar je učinkovito, je doživljensko črtanje glutena z jedilnika. To pomeni, da na jedilniku ni pšenice, pire, rži, ječmena, ovsa in njihovih proizvodov. Kot nadomestilo pridejo v poštev riž, koruza in kostanjeva moka.
Gluten ima veliko dobrih lastnosti, zato je pogosto v prehrambenih polizdelkih in izdelkih. Želira, emulgira, veže vodo, je stabilizator in dober nosilec za arome. Pri kupovanju gotovih izdelkov moramo biti previdni ali bolje, teh ne kupujemo, če nimajo oznake, da so izdelki brez glutena.

Nekaj živil iz trgovinskih polic, ki bi lahko vsebovala gluten

zelenjava: zamrznjena zelenjava z dodatkom moke ( napol gotova špinača, konzerve, instant krompirjev pire, zelenjavne kocke
sadje: izdelki iz sadja, sadni sokovi z balastnimi snovmi
mlečni izdelki : pusti mlečni izdelki, sirni namazi, zeliščno maslo, smetanska pena
meso: vse salame neznane sestave, izdelki z omako, napol pripravljene mesne jedi
pijača: pivo, aromatizirani čaji, žgane pijače
sladkarije: bonboniere, bonboni, čokolada, marcipan ...
drugo: pripravljene juhe, omake, prelivi, kečap, "senf", začimbe, pečena čebula, pecilni prašek, tortni prelivi ...
žitarice: poleg prepovedanih žitaric še kruh iz soje, prosa, krompirja, ajdove testenine, riževi hrustljavčki, kosmiči
Naslednja živila, vsaj dokler niso predelana, ne vsebujejo glutena: mleko in neobdelani izdelki, kot so naravni jogurt, skuta, smetana, mehki sir, olje, maslo, margarina, meso, ribe, jajca, sadje, zelenjava,
stročnice, krompir, riž, koruza, proso, ajda ...

Svetla plat
Črevesne resice so se sposobne regenerirati in prevzeti svojo pomembno vlogo pri presnovi in resorbciji hrane. Že po nekaj dneh uvedene brezglutenske hrane pride do znatnega izboljšanja počutja. Čas do popolne odprave težav pa je odvisen od stopnje okvare resic v tankem črevesju, starosti in skritih napak pri prehranjevanju.

Avtor: Edith Jošar,mag.farm.,spec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 14 Feb 2009 15:25    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Celiakija je bolezen začetnega dela tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten je v vodi netopen protein zrnja pšenice. Podobne proteine najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in ovsa.

Klinično obliko bolezni, ki se kaže predvsem s prolongirano drisko in slabšim napredovanjem otrok na po prehodu na normalno prehrano, je prvi že leta 1888 opisal angleški zdravnik SJ Gee. Škodljiv učinek glutena v prehrani bolnikov s celiakijo pa je leta 1950 dokazal nizozemski zdravnik WK Dicke. Kmalu po tem odkritju so bolezen povezali s značilno histološko sliko tankega črevesa, ki še danes velja za zlati standard v diagnostiki celiakije.

Pri nastanku celiakije igrajo odločilno vlogo dedni faktorji. Bolezen lahko odkrijemo pri 5-10% vseh ožjih družinskih članov bolnikov s celiakijo. Genske študije pa v zadnjem času bolezen vse pogosteje povezujejo s specifičnimi HLA označevalci, predvsem HLA DR3, HLA DQA1*0501 in HLA DQB1*0201, ki so kodirani na kratkem kraku 6. kromosoma. Hkrati pa v svetovnih centrih poskušajo odkriti tudi gene na nekaterih drugih kromosomih.

POJAVNE OBLIKE CELIAKIJE

Klinična slika celiakije se je na podlagi uporabe novejših diagnostičnih metod močno spremenila. Tako danes poznamo več pojavnih oblik celiakije:

* tipična celiakija
Tipična oblika bolezni se pojavlja v zgodnjem otroštvu. V klinični sliki prevladujejo dolgotrajne driske, slabo napredovanje oz. izguba telesna teže, bruhanje, napet trebušček, smrdeče in neprebavljeno blato, slabokrvnost..., ki se pojavijo po prehodu na hrano, ki vsebuje gluten. Pri tej obliki so prisotna protitelesa značilna za celiakijo in značilne histološke spremembe sluznice tankega črevesa.
* atipična celiakija
Atipična oblika bolezni se pojavlja pogosteje pri otrocih po drugem letu starosti in pri odraslih. V klinični sliki prevladujejo neznačilni simptomi, kot so nespecifične abdominalne bolečine, slabo počutje, nizka rast, deformacija zobovja, osteopenija, osteoporoza, nevrološke motnje, ginekološke motnje, zaprtje, aplopecija, slabokrvnost... Tudi pri tej obliki bolezni so prisotna protitelesa značilna za celiakijo in značilne histološke spremembe.

ASIMPTOMATSKE OBLIKE CELIAKIJE:

* tiha celiakija je oblika bolezni, za katero je značilna tipična okvara črevesne sluznice, ki pa poteka brez izraženih simptomov. Za celiakijo značilna protitelesa so prisotna.
* latentna celiakija je oblika bolezni, za katero je značilna normalna črevesna sluznica, ob normalni prehrani, pri bolniku, ki je nekoč že imel dokazano tipično atrofično sluznico, ki pa se je po ustrezni brezglutenski dieti normalizirala. Tudi pri teh bolnikih odkrivamo za celiakijo značilna protitelesa.
* potencialna celiakija je oblika bolezni (za razliko od latentne), pri kateri bolnik še nikoli ni imel atrofične sluznice. Edini znak za preobčutljivost na gluten je pri teh bolnikih prisotnost značilnih protiteles.

DIAGNOZA

Diagnoza bolezni še danes temelji na biopsiji sluznice tankega črevesa, ki je pravzaprav zlati standard za postavitev diagnoze. Biopsijo črevesne sluznice lahko opravimo z aspiracijsko sondo ali endoskopsko.Uporaba novih diagnostičnih metod - predvsem dokazovanje seroloških označevalcev celiakije: antigliadinskih (AGA), antirekuletinski (ARA), antijenualnih (JAB), in antidomizijskih (EMA) protiteles ter v zadnjem času tudi protiteles proti tkivni transglutaminazi (t-TG), je omogočila zmanjšanje števila potrebnih biopsij s tri na eno.

ZDRAVLJENJE

Do sedaj je znana samo ena oblika zdravljenja - stroga brezglutenska dieta, ki traja celo življenje. Prehrambeni izdelki, in sicer moka, zdrob, kruh, pecivo, omake in temu podobne jedi iz: PŠENICE, RŽI, JEČMENA in tudi OVSA, so v dieti brez glutena prepovedani.

Pozornost je treba posvetiti tudi sestavi drugih prehrambenih izdelkov, ki lahko vsebujejo veziva pšeničnega izvora. Vsa druga živila, kot so koruza, riž, ajda, proso, krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso in ribe so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena. Kot nadomestilo pšenični moki obstajajo posebne vrste brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in brezglutenski keksi.

DOLGOROČNA NAPOVED

Dokler se bolnik s celiakijo prehranjuje z brezglutenskimi živilin nima nobenih težav in se ga obravnava kot zdravega. Zaenkrat pa žal ni nobene možnosti, da bi se celiakija dokončno pozdravila.
POZOR: Če prekrški med dieto ne privedejo do takojšnjega poslabšanja bolezni, to še ne pomeni, da se lahko bolnik normalno prehranjuje. Težave po prekinitvi diete lahko vodijo v dosti hujšo obliko bolezni, ki pa jo je težje pozdraviti: rak prebavil, predvsem maligni limfom, je pri bolnikih s celiakijo pogostejši prav pri bolnikih s celiakijo, ki se ne držijo stroge brezglutenske diete!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 11 Maj 2010 06:31    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Spremenjeno delovanje trebušne slinavke in celiakija
Rado Janša, dr. med., spec. gastroenterolog

Celiakija je sistemska, imunsko pogojena bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. Bolezen nastane kot posledica uživanja glutena, ki je v pšenici, ječmenu in ržu ter delno tudi v ovsu in tako tudi v številnih prehranskih izdelkih. Pri bolnikih s celiakijo je učinkovita terapija brezglutenska prehrana. Če bolnik s hrano ne prejema glutena, se resice tankega črevesa znova obnovijo in prevzamejo svojo vlogo. Nekateri bolniki s celiakijo pa imajo kljub brezglutenski dieti težave. Te so lahko posledica zmanjšanega delovanja trebušne slinavke.

Trebušna slinavka (pankreas)
Trebušna slinavka (pankreas) je prebavna žleza, ki ima dve funkciji, endokrino (z notranjim izločanjem) in eksokrino (z zunanjim izločanjem). Povezana je z dvanajstnikom (začetnim delom tankega črevesa) in leži v višini prvih dveh ledvenih vretenc.

Trebušna slinavka z notranjim izločanjem je sestavljena iz t. i. Langerhansovih otočkov, od koder se v kri izločata hormona inzulin in glukagon. Motnja izločanja inzulina je povezana s sladkorno boleznijo.

Trebušno slinavko z zunanjim izločanjem predstavlja žlezno tkivo, ki izloča približno 1,5 litra soka na dan. Sok trebušne slinavke v glavnem vsebuje elektrolite in beljakovine – večinoma encime (amilaza, lipaza, proteaze). Ti encimi se po obroku hrane s posebnimi regulacijskimi mehanizmi izločajo v dvanajstnik in so pomembni pri razgradnji hrane, zlasti maščob in sladkorjev, pa tudi beljakovin.

Če pride do zmanjšanega delovanja trebušne slinavke (in s tem pomanjkanja prebavnih encimov pankreasa), opažamo različne znake – od meteorizma (napihnjenosti), slabosti, bruhanja, driske, steatoreje (čezmerne količine maščob v blatu) do izgube apetita, malabsorpcije (nepopolne absorpcije hranil v črevesju), hujšanja ipd.

Zmanjšano delovanje trebušne slinavke (ali t. i. eksokrina insuficienca pakreasa) se pojavlja pri različnih bolezenskih stanjih:

-akutnem, kroničnem pankreatitisu (vnetju trebušne slinavke),
celiakiji,
-stanju po kirurških posegih zgornjih prebavil,
-stanju po operaciji trebušne slinavke in
drugih bolezenskih stanjih.

Celiakija
Celiakija je bolezen prebavil, pri kateri pride do okvare tankega črevesa. Zaradi okvare se poslabša absorpcija hranilnih snovi, posledici pa sta moten razvoj organizma in slabša telesna odpornost.

Celiakija se razvije zaradi preobčutljivosti za beljakovino gluten oziroma za njegov izvleček gliadin. Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri. Bolniki, pri katerih je bila ugotovljena bolezen celiakija, imajo najpogosteje prebavne motnje, prihaja do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padca odpornosti organizma. Pri nastanku celiakije imajo odločilno vlogo dedni dejavniki.

Celiakija je bolezen, pri kateri alergijska intoleranca za gluten povzroči spremembe na črevesni sluznici. Osnovno zdravljenje bolnikov s celiakijo je torej brezglutenska dieta.
Bolniki s celiakijo so vse življenje vezani na brezglutensko dieto. Gluten je sestavni del beljakovin, shranjenih v endospermu določenih vrst žit. Gluten je pri različnih vrstah žit različen. Značilnost glutena ali lepka je, da veže vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa. Nekatere od glutenskih beljakovin se imenujejo prolamini, in ti povzročajo poškodbe na sluznici pri ljudeh s celiakijo.

Nova dognanja: delovanje trebušne slinavke je lahko zmanjšano pri bolnikih s celiakijo
Različne epidemiološke študije dokazujejo, da je pojavnost celiakije pri odraslih približno enoodstotna. Celiakija je bolezen, pri kateri alergijska intoleranca za gluten povzroči spremembe na črevesni sluznici. Osnovno zdravljenje bolnikov s celiakijo je torej brezglutenska dieta.

Toda v praksi ugotavljamo, da imajo številni bolniki (približno 10 %) kljub brezglutenski dieti driske ali pa vsaj mehkejše blato. Pogosto se takim kliničnim znakom pridruži še napihnjenost (meteorizem) ter pretakanje po trebuhu. Simptomi maldigestije (slabo prebavljene hrane) so lahko minimalni, pogosti pa so še nižja telesna teža, nižja rast, izpadanje las in osteoporoza.

Novejša raziskava avtorja Leedsa s sodelavci iz leta 2007 je pokazala, da je v celotni obravnavani skupini 15 % bolnikov s celiakijo imelo tudi spremenjeno delovanje trebušne slinavke in drisko. V skupini bolnikov na brezglutenski dieti, ki niso imeli driske, so eksokrino insuficienco trebušne slinavke odkrili pri šestih odstotkih bolnikov. Pri bolnikih, ki so kljub brezglutenski dieti imeli drisko, pa se zmanjšano delovanje trebušne slinavke pojavlja v kar v 30–40 %.

Kadar torej trebušna slinavka izloča premalo encimov, potrebnih za razgradnjo hrane, sta prisotna driska in napihovanje! Osnovni vzrok je spremenjena sluznica tankega črevesa, nesinhron prehod hrane iz želodca v tanko črevo in spremenjeno izločanje snovi (holecistokinin – CCK), ki trebušno slinavko spodbuja k izločanju encimov. Sama zgradba trebušne slinavke je pri celiakiji nespremenjena, spremenjeni pa so refleksni mehanizmi, pomembni za njeno delovanje.

Ko imajo bolniki s celiakijo kljub brezglutenski dieti še vedno driske, moramo izključiti še druge vzroke ali zaplete bolezni, preden sklepamo, da gre le za zmanjšano izločanje encimov trebušne slinavke.

Bolnikom z zmanjšanim delovanjem trebušne slinavke pri zdravljenju dodajamo encime trebušne slinavke v obliki kapsul in tako pripomoremo k razgradnji hranil. Težave, kot so driska, napihovanje, slabše napredovanje v rasti in pridobivanju telesne teže, postopoma prenehajo. In, kar je najpomembnejše, izboljša se kvaliteta življenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Ostale bolezni želodca in prebavil

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.