|
Prve spomladanske rastlinice |
|
|
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 01 Apr 2010 12:25 Naslov sporočila: Prve spomladanske rastlinice |
|
|
|
|
Naši predniki so začetek pomladi izkoristili za čiščenje - tako hiše kot telesa, ki nam ga je s strupi uspelo zapacati čez zimo.
Pljučnik lahko uporabimo tudi v spomladanskih solatah.
Pri velikem spomladanskem čiščenju so najbolj učinkovita prav prva spomladanska zelišča in cvetlice. Poiščimo neokrnjen travnik, čim bolj odmaknjen od mestnega vrveža, cest, škropljenih nasadov ali pasjih sprehajalcev, in sebi ter svojim bližnjim podarimo male zeli z velikimi močmi.
Sveža zelišča za sveže in lahko počutje
Očiščevalne kure so spomladi zelo zaželene. Če z njimi še niste začeli, bo čas po veliki noči kar pravšnji, da si dostojno očistite jetra, ledvice, pljuča, črevesje in kri. Na izbiro imate čaje, sokove ali solate iz spomladanskih zelišč. V solati ali čaju lahko poljubno zmešate sveža zelišča, ki jih najdete v naravi - regrat, čemaž, liste in cvetove trobentic, mlade vijolice, marjetice, koprive, rman, mlade liste pljučnika, trpotec … Čaji in sokovi za čiščenje krvi spodbujajo presnovo in stimulativno vplivajo na zdrave organe za izločanje ter na ta način pospešujejo izločanje odvečnih snovi iz telesa. Uporabljamo jih kot spomladanske kure za znižanje telesne teže, pri kožnih nečistočah in kot pomožno zdravljenje pri revmatičnih obolenjih in protinu.
Barvita solata s travnika
Če si želimo pripraviti okusno in očiščevalno solato iz rastlinic, ki smo jih prinesli s travnika, slednje temeljito operemo, nasekljamo in začinimo z bučnim ali oljčnim oljem in limono oz. domačim jabolčnim kisom. Kdor bi si rad razstrupil telo ali se obranil pred nebodijetreba spomladansko utrujenostjo, naj si pripravi izjemno okusno spomladansko solato iz mladih listov trobentice, regrata, ozkolistnega trpotca, plešca in navadne marjetice, ki ji doda kuhan krompir ali jajce, česen, sol, domači jabolčni kis in oljčno olje. Spomladanske solate lahko po želji začinimo tudi z jogurtovo ali kakšno drugo omako.
Regrat
Regrat (Taraxacum officinale) je največkrat uporabljeno in najbolj čislano spomladansko zelišče. Dr. Katja Galle-Toplak v Zdravilnih rastlinah na Slovenskem ugotavlja, da regratovi pripravki stimulirajo vse žleze in mišičevje prebavnega trakta. Povečajo izločanje žlez slinavk, želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika ter trebušne slinavke. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo koreniko in zelišče za čiščenje krvi. Zelišče regrata deluje predvsem diuretično, pospešuje torej izločanje vode. Grenčine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih žlez in olajšujejo izkašljevanje. Sveži sok iz regrata pospešuje krvni obtok, odvajanje vode in olajšuje prebavo. Pripravimo ga tako, da tri pesti svežih listov prelijemo s petdesetimi mililitri vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo in hranimo v hladilniku. V obliki kure ga jemljemo trikrat na dan po eno žlico. Čaj pripravimo kot poparek iz dveh žličk zelišča (ali mešanice zelišča in korenine). Zjutraj in zvečer si pol ure pred jedjo privoščimo po eno skodelico čaja. Pa še nasvet za vse tiste, ki jim bodo po veliki noči ostajali pirhi. Bogvaruj, da bi kakšnega zavrgli. Raje naberite regrat in ves beli teden, kakor pravimo tednu po veliki noči, počasi jejte regratovo solato z jajci. Vse tja do bele nedelje.
Čemaž Greh bi bil, da bi pomlad minila, ne da bi užili osvežilne liste čemaža (Allium ursinum), ki se tako obnesejo v spomladanskih očiščevalnih kurah. Iz svežih listov si pripravimo sok: dve pesti listov zmešamo z decilitrom vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo po dve žlici soka trikrat na dan. Očistil nam bo kri, želodec in črevesje ter zvišal odpornost proti infekcijam. Tudi v kuhinji je zelo dobrodošel, saj ga lahko uporabimo za to ali ono jed, nadomesti pa lahko tudi česen. Pogosto je sestavina spomladanskih solat. Dodajamo ga regratu, motovilcu, špinači. Uporabimo ga za osvežilne namaze iz skute, kisle smetane, tofuja, zmletih sončničnih semen in hladno stiskanih olj. Majhno količino čemaža na drobno narežemo in ga v namaz vmešamo kot začimbo. Drobno narezan čemaž pridajmo tudi kot začimbo krompirju ali cmokom. Čemaž navadno uporabljamo presen, saj tako ohrani zdravilne učinkovine v polni meri. Gurmani pa ga priporočajo tudi v kremni juhi, kjer mu družbo dela še krompir ali buče.
Pljučnik
Med spomladanskimi zelišči, ki so zaželena v kuhinji, se znajde tudi pljučnik (Pulmonaria officinalis) oz. njegovi mladi listi. Dodajamo jih v sveže mešane spomladanske solate. Samih bolje, da ne uživamo, ker niso preveč okusni, so pa bogati s provitaminom A in vitaminom C. Nekoliko starejše liste uporabimo za zeliščne kremne juhe. Nadaljujemo prihodnjič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|