Danes je 28 Nov 2024 18:05
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 13:02    Naslov sporočila: Pastinak
 Odgovori s citatom  

Pastinak je korenasta zelenjava, vzgojena s križanjem korenčka in peteršilja. Pravzaprav je nekakšno korenje z okusom po peteršilju ali zelo debel peteršilj z okusom po korenju.




Pastinak je bil včasih po Evropi zelo razširjen, celo tako, da je ponekod podobno kot repa pomenil vsakdanjo hrano. Z njim so hranili tudi živino in Italijani še danes z njim hranijo svinje za najboljši pršut. Danes je pastinak razširjen le še v Veliki Britaniji, drugod pa nima prav velike veljave, čeprav gre za zelo zanimivo vrsto zelenjave. Po videzu je še najbolj podoben peteršilju, le da ima malce bolj repnim podobne liste in debelejši koren. V prodaji ga dobimo zelo poredko, ni pa težko priti do semen in ga gojiti na domačem vrtu. Korene lahko več tednov hranimo v dobro zaprti posodi ali vrečki ter v hladilniku, najdlje pa se ohranijo v kleti zasuti z mivko kakor vse korenovke. Če ga gojimo doma, ga je najbolje pustiti kar v zemlji in ga po potrebi tudi pozimi izkopavamo. Pripravljamo ga lahko na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom, gobami in krompirjem. Zelo dobro se obnese v zimskih zelenjavnih juhah, sušenega lahko zmeljemo v moko in uporabimo za kruh, Angleži pa se zabavajo celo s takimi posebnostmi kot so pastinakovo vino, pivo, žganje in pecivo.

Pastinakova juha s piščancem in luštrekom
Za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag pastinakove korenine, 30 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 l vode ali mesne juhe, 1 žlico sesekljanega luštreka, sol in sveže mleti poper.
V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, daporumenita. Dodajte očiščen in na drobno nariban pastinak, na kocke narezane piščančje prsi ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se pastinak zmehča.

Rižota pastinaka in korenja s kalčki
Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 30 dag pastinakove korenine, 30 dag korenja, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl belega, vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, 20 dag mešanih kalčkov, sol in sveže mleti poper.
Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano korenje in pastinak, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Rezine purana s pastinakom in porom
Za 5 oseb potrebujemo: 80 dag puranjih prsi, sol, sveže mleti poper, 3 žlice olja, 5 dag masla, 30 dag pastinakove korenine, 20 dag pora, 1 dl mesne juhe ali vode, 4 žlice kisle smetane, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka.
Puranje prsi narežite na 5 centimetrov dolge trakove in jih posolite ter popoprajte. Na segretem olju jih hrustljavo prepražite in jih stresite na cedilo, da se olje odteče. V posodo dodajte maslo in očiščena ter na tanke trakove narezan por in pastinakovo korenino. Dobro prepražite, zalijte z mesno juho ali vodo, pokrijte in v nekaj minutah zdušite al dente. Primešajte kislo smetano, puranje rezine, prevrite, potresite z drobnjakom in postrezite z dušenim rižem ali s testeninami.

Telečji frikase z jurčki in pastinakom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg teletine brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 20 dag pastinakove korenine, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 20 dag svežih jurčkov, 0,5 dl sladke smetane, 1 žličko sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Teletino narežite na manjše kose ter jo solite in popoprajte. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte na trakove narezan, očiščen pastinak in kose teletine, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte očiščene in drobno narezane jurčke in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.