Danes je 03 Sep 2025 00:40
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 09:24    Naslov sporočila: Šparglji, 2. del
 Odgovori s citatom  

Prejšnji teden je bilo zelo veliko napisanega o špargljih, le idej, kaj iz njih pripraviti, je bilo bolj malo, zato se tokrat osredotočimo zgolj na slednje.




Šparglji z jajcem
Za 1 osebo potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 20 dag poljubnih špargljev, žlico oljčnega olja, 2 žlici sladke smetane, 2 jajci, sol in sveže mlet poper.
Manjšo sesekljano čebulo prepražite na oljčnem olju skupaj z očiščenimi in narezanimi šparglji. Pražite toliko časa, da se zmehčajo. Zalijte s smetano, solite, poprajte in dodajte stepeni jajci. Pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo in takoj postrezite.

Rižota s šparglji
Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 70 dag poljubnih špargljev, 2 žlici oljčnega olja, 30 dag riža za rižote, 2 dl suhega belega vina, 5 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.
Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo in dodajte očiščene in narezane šparglje. Vse skupaj pražite nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite, pustite stati nekaj minut in postrezite z naribanim sirom, ali pa iz njega napravite skodelico.

Brancinov file na špargljih s paradižnikom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brancinovih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 2 paradižnika, 5 žlic oljčnega olja, sol in 1 dl belega vina.
Brancinove fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Telečji medaljoni s šparglji
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag poljubnih špargljev, 8 telečjih medaljonov težkih po 10 dag, 1 žlico masla, 8 rezin brija (sir z belo plesnijo), sol in sveže mlet poper.
Šparglje očistite in jih skuhajte v slanem kropu. Telečje medaljone natrite s soljo in poprom ter jih na vročem maslu z obeh strani opecite. Šparglje porazdelite po pekaču na 4 šope, na vsak šop belušev položite dva telečja medaljona in ju obložite z brijem. Postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 minut. Beluše z medaljoni vred preložite na krožnik in postrezite.

Piščančji frikase s šparglji

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 50 dag poljubnih špargljev, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja.
Piščančji file narežite na manjše kose ter ga solite. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte očiščene in narezane šparglje ter kose piščanca, malo prepražite, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Zalijte s sladko smetano ter dušite še 10 minut, po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.