Danes je 22 Apr 2025 14:11
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 08:36    Naslov sporočila: Artičoke
 Odgovori s citatom  

Artičoke so še nerazcveteli popki vrste osata s prijetno tropskim okusom, ki spominja na lešnike in zeleno.




Artičoka izvira iz Afrike in je ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Največ artičok danes pridelajo v Sredozemlju in srednji Evropi. Pri nakupu svežih artičok pazimo, da so cvetovi nepoškodovani ter napeti, listi pa brez rjavih konic. Dna in srčke artičok pa je mogoče dobiti tudi vložene v konzervi. Pri zelo mladih in majhnih artičokah lahko uživamo cele liste, pri večjih in zrelejših pa odrežemo tretjino listov. Če artičoke pripravljamo cele, odrežemo koren in skrajšamo liste. Za jed iz artičokinih srčkov prav tako odstranimo koren in zunanje vijoličaste liste, notranje pa odrežemo za tretjino. Lahko pa tudi porežemo vse liste in uporabljamo le kuhana artičokina dna, ki jih polnimo z različnimi nadevi. Artičoke lahko uživamo tople ali hladne, lahko jih vlagamo v kis, zamrznemo, pečemo, kuhamo, cvremo, polnimo z različnimi nadevi. Uporabimo jih lahko tudi v juhah, še zelo mlade artičoke pa lahko jemo surove. Potrebno je tudi opozoriti, da sveža in narezana artičoka na zraku potemni. Če se želimo temu izogniti, jo damo v mrzlo vodo in jo okisamo z limonovim sokom. V vodi jo pustimo toliko časa, dokler je ne bomo skuhali oziroma porabili. Ne smemo pa uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno.

Solata z artičokami in parmezanom
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag listnatih solat (motovilca, berivke, radiča, rukole, mlade špinače …), 50 dag svežih artičok, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol in sveže mlet poper.
Artičokam odstranite trde dele, jih razrežite na četrtine in jih skuhajte v slanem kropu. Solate očistite, operite in osušite. Parmezan narežite na tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinite s soljo in poprom. Solate, artičoke in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko, potresite s parmezanom in takoj postrezite.

Široki rezanci z artičokami
Potrebujemo: 50 dag širokih rezancev, 6 artičok, 4 žlice oljčnega olja, 1 rezino čebule, sok ene limone, sol, poper, peteršilj, nariban parmezan.
Rezance skuhajte v slanem kropu in odcedite. Medtem na oljčnem olju prepražite rezino čebule in jo odstranite. Na tej maščobi prepražite očiščene in narezane artičoke, jih zalijte z limonovim sokom in malo vode ter jih zdušite do mehkega. Začinite šele na koncu, da vam ne potemnijo. Nastali omaki primešajte rezance in jih potresite s parmezanom.

Artičokini kupčki
Potrebujemo: 5 artičok, 3 dl mleka, 3 jajca, 2 žlici naribanega parmezana, sok ene limone, 1 žlico masla, sol in sveže mlet poper.
Artičokam odstranite koren, trše zunanje liste in konice. Narežite jih na štiri krhlje in namočite v hladni vodi, v katero ste dodali sok ene limone, da vam ne potemnijo. Artičoke poberite iz vode in jih kuhajte 30 minut v vrelem mleku, ki ste mu dodali sol in poper. Ko se skuhajo, jih zmiksajte in dodajte stepena jajca ter parmezan. Pripravljeno zmes vlijte v z maslom namaščene porcelanaste modelčke, jih postavite v pekač, v katerega ste nalili 1 centimeter vode in jih pecite 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je jed pečena, jo vzemite iz pečice in jo iz modelčkov prevrnite na krožnike in takoj postrezite.

Polnjene artičoke
Potrebujemo: 5 artičok, sok ene limone, 1 majhno čebulo, 10 dag šampinjonov, 5 dag repkov kozic, žlico oljčnega olja, strok česna, 1,5 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 6 dag ementalskega sira, 1 žlico masla in sol.
Artičokam odstranite trde dele in jih skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonov sok. Medtem na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, posujte z žlico moke in zalijte z mlekom. Omako kuhajte 20 minut, dodajte na drobno narezane šampinjone, kozice, strt česen in sladko smetano. Dobro prevrite in solite po okusu. Kuhanim artičokam odstranite sredico, jih napolnite z nadevom in zložite na pomaščen pekač. Posujte jih s kosmi masla in naribanim sirom ter pecite 25 minut pri 180 stopinjah Celzija ter postrezite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.