Danes je 22 Nov 2024 13:49
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 09 Feb 2009 18:56    Naslov sporočila: Vnetje želodca, ulkus, gastritis
 Odgovori s citatom  

1. Vnetje želodca, ulkus


Bolezni prebavil je veliko. Med najpogostejše sodijo:

• težave s prebavili (dispepsija),
• gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB),
• vnetje želodčne sluznice (gastritis),
• peptična razjeda (ulkus).
Sluznica želodca je v normalnih okoliščinah odporna proti draženju. Ponavadi zdrži delovanje zelo močnih kislin. Zaradi neprimernega prehranjevanja in/ali telesnih naporov se ravnotežje pogosto poruši.
Med agresivne dejavnike, ki lahko poškodujejo sluznico želodca sodijo:
-stres,
-razburjenje,
-jeza,
-prevelike količine zaužite kave in čaja,
-kajenje,
-nepravilna prehrana in način prehranjevanja (premastna in preveč začinjena hrana, hitro uživanje hrane, preobilni obroki),
-nekatera zdravila (nesteroidna protivnetna zdravila),
-okužba z bakterijo Helicobacter pylori.

Simptomi:
*zgaga,
* kislo spahovanje,
* pritisk v želodcu,
* bolečine v želodcu,
* občutek polnosti želodca,

Kaj je dispepsija?
Dispepsija je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha ali spodnjega dela prsnega koša. Bolečina v zgornjem delu trebuha je zelo pogosta in jo prehodno občuti velika večina ljudi (kar 20 do 40 odstotkov). Velikokrat je povezana z drugimi bolezenskimi znaki, kot so spahovanje, napenjanje, slabost ali celo bruhanje.
Kaj povzroča dispepsijo?
*razjeda želodca (ulkusna bolezen želodca),
* razjeda dvanajstnika (ulkusna bolezen dvanajstnika),
* vnetje sluznice želodca ali dvanajstnika,
* bolezni žolčnika in žolčnih vodov,
* vnetje trebušne slinavke,
* rak prebavil.

Kaj je gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB?

Če je bolečina pekoča in jo občutite za prsnico. Če vam kisla vsebina iz želodca pogosto zateka v grlo, se vaša bolezen zelo verjetno iimenuje gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB). GERB je pogosta težava, ki je posledica škodljivega delovanja želodčne vsebine v požiralniku.

Najpogostejši simptom GERB-a je zgaga, ki jo zaznamo kot pekoč občutek ali celo bolečino za prsnico. Običajno se pojavi po obroku.

Če vas zgaga peče občasno, ni nevarno. Kronična zgaga (več kot tri dni na teden) je lahko znak nevarne bolezni. Kot posledica lahko nastanejo tudi brazgotina v požiralniku, razjeda ali celo rak.


Kaj lahko naredite sami?

Izogibajte se pijačam in živilom, ki vam povzročajo težave.

Težave lahko povzročajo različna živila in pijače, zato enotne diete ni. Vsak posameznik naj prisluhne svojemu telesu in ugotovi, katera hrana mu ne ustreza.Hrano uživajte počasi.Pri hitrem hranjenju se želodec ne more dovolj hitro prilagoditi veliki količini vsebine, zato občutimo nekakšno napetost v trebuhu, ki po kratkem času izgine. Ljudje, ki prehitro jedo, pogoltnejo tudi veliko zraka, zato se jim pogosto spahuje.

Izogibajte se jemanju določenih zdravil.
* Za lajšanje bolečine uporabljajte zdravila, ki ublažijo bolečino, nimajo pa protivnetnega učinka in so varna za želodec (paracetamol).
* Ne jemljite nesteroidnih antirevmatikov.
*Pred nakupom nesteroidnih antirevmatikov ali acetilsalicilne kisline, ki so na voljo tudi brez recepta se posvetujte s farmacevtom.

Farmacevti v Lekarnah vam lahko za samozdravljenje želodčnih težav svetujemo primerno dieto in uporabo določenih zdravil, ki jih lahko kupite brez recepta (to so zdravila iz skupine antacidov, ki nevtralizirajo že izločeno želodčno kislino in zaviralci histaminskih H2 receptorjev, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline).



Kdaj k zdravniku?

Bolniki z dispepsijo naj obiščejo zdravnika, če:
*težave po dveh tednih samozdravljenja popolnoma ne izginejo,
* se od začetka težave samo stopnjujejo,
* težave nastopijo brez jasnega vzroka.


Bolniki z dispepsijo naj ob alarmnimi znaki TAKOJ obiščejo zdravnika!
Alarmni znaki so:

*hujšanje,
* bruhanje krvave ali temne vsebine,
* odvajanje črnega blata,
* težko požiranje ali zatikanje hrane,
* dolgotrajna bolečina v trebuhu.


Kaj je gastritis?

Je vnetje želodčne sluznice. Različne vrste gastritisa so posledica delovanja zgoraj naštetih agresinih dejavnikov.
Gastritise delimo na:

Bakterijski gastritis: je pogosto posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori.

Akutni stresni gastritis je najhujša oblika gastritisa, ki ga lahko povzroči nenadno hudo obolenje ali poškodba (opeklina, krvavitve..).

Kronični erozivni gastritis je lahko posledica delovanje dražečih snovi (npr. zdravila kot so acetilsalicilna kislina in nesteroidna protivnetna zdravila), Chronove bolezni ali bakterijskih oz. virusnih okužb.

Simptomi gastritisov so pri vsaki vrsti gastritisa drugačni. Na splošno ima človek:
*prebavne težave
* občutek nelagodja v zgornjem delu trebuha.


Kdaj k zdravniku?

Gastritisa nikoli ne zdravite sami. Za postavitev diagnoze je odgovoren zdravnik, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za zdravljenje te bolezni. Zdravila jemljite redno in v odmerku, kot vam je predpisal zdravnik in svetoval farmacevt v lekarni.

Kaj je peptična razjeda ali ulkus?
Ulkus nastane zaradi razžiranja želodčne sluznice z želodčno kislino in s prebavnimi sokovi. Razjeda se pojavi na želodcu, še pogosteje pa na dvanajstniku.
Značilni simptomi, razjede na dvanajstniku so:
*pekoča bolečina,
*občutljivost,
*občutek praznine,
*lakota.

Bolečina se pogosto pojavi na prazen želodec in je omejena skoraj vedno tik pod prsnico.

Razjeda običajno ne povzroča bolečin takoj zjutraj, se pa pojavijo dopoldne. Pogosto se bolečine pojavijo ponoči, tako da bolnika zbudijo iz spanja.

Bolečina ponavadi izbruhne ena do dvakrat na dan. To se ponavlja en do več tednov, potem pa bolečina sama od sebe izgine.
Značilni simptomi razjede na želodca so:

Pogosto ne sledijo simptomom značilnih za razjedo dvanajstnika.

Uživanje hrane bolečine ne omili, ampak jo celo sproži.

Razjede želodca pogosto vodijo v otekanje tkiv tankega črevesa, kar ovira pomikanje hrane iz želodca.
To lahko po jedi povzroči:
*napenjanje,
* slabost,
* bruhanje.


Kaj lahko naredite sami?
Pitje mleka, uživanje hrane in antacidov bolečino omili, vendar se ta v dveh do treh urah ponovi.

Farmacevti v Lekarnah vam ob težavah z ulkusom svetujemo, da odstranite dejavnike draženja za vaš želodec, npr. nesteroidna protivnetna zdravila (če je to mogoče - posvetujte se z vašim zdravnikom, če vam je on predpisal takšna zdravila), nikotin in alkohol.
Pri zdravljenju ulkusa pomaga lahka prehrana, predvsem se izogibajte tiste hrane, ki vam povzroča napenjanje in bolečine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 21 Feb 2009 18:12    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Vnetje želodca, ulkus

Bolezni prebavil je veliko. Med najpogostejše sodijo:

* težave s prebavili (dispepsija),
* gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB),
* vnetje želodčne sluznice (gastritis),
* peptična razjeda (ulkus).

Sluznica želodca je v normalnih okoliščinah odporna proti draženju. Ponavadi zdrži delovanje zelo močnih kislin. Zaradi neprimernega prehranjevanja in/ali telesnih naporov se ravnotežje pogosto poruši.

Med agresivne dejavnike, ki lahko poškodujejo sluznico želodca sodijo:

* stres,
* razburjenje,
* jeza,
* prevelike količine zaužite kave in čaja,
* kajenje,
* nepravilna prehrana in način prehranjevanja (premastna in preveč začinjena hrana, hitro uživanje hrane, preobilni obroki),
* nekatera zdravila (nesteroidna protivnetna zdravila),
* okužba z bakterijo Helicobacter pylori.

Simptomi:

* zgaga,
* kislo spahovanje,
* pritisk v želodcu,
* bolečine v želodcu,
* občutek polnosti želodca,

Kaj je dispepsija?

Dispepsija je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha ali spodnjega dela prsnega koša. Bolečina v zgornjem delu trebuha je zelo pogosta in jo prehodno občuti velika večina ljudi (kar 20 do 40 odstotkov). Velikokrat je povezana z drugimi bolezenskimi znaki, kot so spahovanje, napenjanje, slabost ali celo bruhanje.
Kaj povzroča dispepsijo?

* razjeda želodca (ulkusna bolezen želodca),
* razjeda dvanajstnika (ulkusna bolezen dvanajstnika),
* vnetje sluznice želodca ali dvanajstnika,
* bolezni žolčnika in žolčnih vodov,
* vnetje trebušne slinavke,
* rak prebavil.

Kaj je gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB?

Če je bolečina pekoča in jo občutite za prsnico. Če vam kisla vsebina iz želodca pogosto zateka v grlo, se vaša bolezen zelo verjetno imenuje gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB). GERB je pogosta težava, ki je posledica škodljivega delovanja želodčne vsebine v požiralniku.

Najpogostejši simptom GERB-a je zgaga, ki jo zaznamo kot pekoč občutek ali celo bolečino za prsnico. Običajno se pojavi po obroku.

Če vas zgaga peče občasno, ni nevarno. Kronična zgaga (več kot tri dni na teden) je lahko znak nevarne bolezni. Kot posledica lahko nastanejo tudi brazgotina v požiralniku, razjeda ali celo rak.
Kaj lahko naredite sami?

Izogibajte se pijačam in živilom, ki vam povzročajo težave.

Težave lahko povzročajo različna živila in pijače, zato enotne diete ni. Vsak posameznik naj prisluhne svojemu telesu in ugotovi, katera hrana mu ne ustreza.

Hrano uživajte počasi.

Pri hitrem hranjenju se želodec ne more dovolj hitro prilagoditi veliki količini vsebine, zato občutimo nekakšno napetost v trebuhu, ki po kratkem času izgine. Ljudje, ki prehitro jedo, pogoltnejo tudi veliko zraka, zato se jim pogosto spahuje.

Izogibajte se jemanju določenih zdravil.

* Za lajšanje bolečine uporabljajte zdravila, ki ublažijo bolečino, nimajo pa protivnetnega učinka in so varna za želodec (paracetamol).
* Ne jemljite nesteroidnih antirevmatikov.
* Pred nakupom nesteroidnih antirevmatikov ali acetilsalicilne kisline, ki so na voljo tudi brez recepta se posvetujte s farmacevtom.

Farmacevti v Lekarnah Ljubljana vam lahko za samozdravljenje želodčnih težav svetujemo primerno dieto in uporabo določenih zdravil, ki jih lahko kupite brez recepta (to so zdravila iz skupine antacidov, ki nevtralizirajo že izločeno želodčno kislino in zaviralci histaminskih H2 receptorjev, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline).
Kdaj k zdravniku?

Bolniki z dispepsijo naj obiščejo zdravnika, če:

* težave po dveh tednih samozdravljenja popolnoma ne izginejo,
* se od začetka težave samo stopnjujejo,
* težave nastopijo brez jasnega vzroka.

Bolniki z dispepsijo naj ob alarmnimi znaki TAKOJ obiščejo zdravnika!

Alarmni znaki so:

* hujšanje,
* bruhanje krvave ali temne vsebine,
* odvajanje črnega blata,
* težko požiranje ali zatikanje hrane,
* dolgotrajna bolečina v trebuhu.

Kaj je gastritis?

Je vnetje želodčne sluznice. Različne vrste gastritisa so posledica delovanja zgoraj naštetih agresinih dejavnikov.

Gastritise delimo na:

* Bakterijski gastritis: je pogosto posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori.
* Akutni stresni gastritis je najhujša oblika gastritisa, ki ga lahko povzroči nenadno hudo obolenje ali poškodba (opeklina, krvavitve..).
* Kronični erozivni gastritis je lahko posledica delovanje dražečih snovi (npr. zdravila kot so acetilsalicilna kislina in nesteroidna protivnetna zdravila), Chronove bolezni ali bakterijskih oz. virusnih okužb.

Simptomi gastritisov so pri vsaki vrsti gastritisa drugačni. Na splošno ima človek:

* prebavne težave
* občutek nelagodja v zgornjem delu trebuha.

Kaj lahko naredite sami?

Upoštevajte zgoraj navedena priporočila!
Kdaj k zdravniku?

Gastritisa nikoli ne zdravite sami. Za postavitev diagnoze je odgovoren zdravnik, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za zdravljenje te bolezni. Zdravila jemljite redno in v odmerku, kot vam je predpisal zdravnik in svetoval farmacevt v lekarni.
Kaj je peptična razjeda ali ulkus?

Ulkus nastane zaradi razžiranja želodčne sluznice z želodčno kislino in s prebavnimi sokovi. Razjeda se pojavi na želodcu, še pogosteje pa na dvanajstniku.

Značilni simptomi, razjede na dvanajstniku so:

* pekoča bolečina,
* občutljivost,
* občutek praznine,
* lakota.

Bolečina se pogosto pojavi na prazen želodec in je omejena skoraj vedno tik pod prsnico.

Razjeda običajno ne povzroča bolečin takoj zjutraj, se pa pojavijo dopoldne. Pogosto se bolečine pojavijo ponoči, tako da bolnika zbudijo iz spanja.

Bolečina ponavadi izbruhne ena do dvakrat na dan. To se ponavlja en do več tednov, potem pa bolečina sama od sebe izgine.

Značilni simptomi razjede na želodca so:

Pogosto ne sledijo simptomom značilnih za razjedo dvanajstnika.

Uživanje hrane bolečine ne omili, ampak jo celo sproži.

Razjede želodca pogosto vodijo v otekanje tkiv tankega črevesa, kar ovira pomikanje hrane iz želodca.

To lahko po jedi povzroči:

* napenjanje,
* slabost,
* bruhanje.

Kaj lahko naredite sami?

Pitje mleka, uživanje hrane in antacidov bolečino omili, vendar se ta v dveh do treh urah ponovi.

Farmacevti v Lekarnah Ljubljana vam ob težavah z ulkusom svetujemo, da odstranite dejavnike draženja za vaš želodec, npr. nesteroidna protivnetna zdravila (če je to mogoče - posvetujte se z vašim zdravnikom, če vam je on predpisal takšna zdravila), nikotin in alkohol.

Pri zdravljenju ulkusa pomaga lahka prehrana, predvsem se izogibajte tiste hrane, ki vam povzroča napenjanje in bolečine.

Pripravila: Nina Šterbenc, mag. farm.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 21 Feb 2009 19:22    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Kaj je gastritis: je vnetje želodčne sluznice, ki se deli na akutni, kronični in posebne vrste.

Ločimo:
Bakterijski gastritis:
Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je najpogostejša kronična okužba človeštva. Ocenjujejo, da je okužena skoraj polovica vseh ljudi. Vendar ima le približno petina okuženih zaradi tega zdravstvene težave. Omenjeno bakterijo so raziskovalci opredelili kot karcinogen prvega razreda. To je pomemben razlog za zdravljenje, saj obstaja zelo visok odstotek bolnikov z razjedo na dvanajstniku oziroma želodcu okuženih s to bakterijo. 
Akutni stresni gastritis
je najhujša oblika gastritisa, ki ga lahko povzroči nenadno hudo obolenje ali poškodba (opeklina, krvavitve..).
Kronični erozivni gastritis je lahko posledica delovanje dražečih snovi (npr. zdravila kot so acetilsalicilna kislina in nesteroidna protivnetna zdravila), Chronove bolezni ali bakterijskih oz. virusnih okužb. 

Vzroki

Notranji agresivni dejavniki so: želodčna kislina, želodčni encimi, kislina iz dvanajstnika, počasno praznjenje želodca, zmanjšana odpornost sluznice.
Med zunanje agresivne dejavnike pa spadajo:
stres, razburjenje, jeza, prevelike količine zaužite kave in čaja, kajenje, nepravilna prehrana in način prehranjevanja (premastna hrana, preveč začinjena hrana, hitro zauživanje hrane, preobilni obroki )

Simptomi: pri vsaki vrsti gastritisa so simptomi drugačni.
Na splošno pa se pojavijo : težave z želodcem , ki se kažejo kot
bolečine in nelagodje v zg.delu trebuha ali sp.delu prsnega koša,
občutek želodčne polnosti,
napenjanje po hrani, spahovanje,
slabost in zgaga

Dieta pri kroničnem gastritisu (vnetje želodčne sluznice)

Priporočeno

Posneto in kislo mleko, jogurt, skuta, nemastni siri, maslo, sladka in kisla smetana-sveža
En dan star bel ali črn pšenični kruh, prepečenec
Teletina, govedina, perutnina, ribe (nemastne), nemastna šunka
Testenine, riž, kruhovi cmoki, vse mlečne in rahle močnate jedi, kuhan krompir, korenje, špinača, blitva, solata
Nastrgana olupljena jabolka, sadni sokovi, kuhano in pretlačeno sadje, oranžada, limonada-brez ekstraktov, kraški teran
Telečje, goveje, zelenjavne juhe
Maslo olje-zabelja; začimbe-sol, muškatni orešček, vsa začimbna zelišča


Odsvetujemo

Polnomastno mleko, kuhano maslo, pikantni in polnomastni siri
Prekajeno meso, klobase, salame, mastne močnate mesne juhe, ribje konzerve, ocvrto meso
Svež koruzen, ržen in ovsen kruh
Z praženimi drobtinami zabeljene testenine, žganci, vse sladke in močnate jedi, masti, loj, pražen krompir
Vsako nezrelo sadje, orehi, mandelni, fige, vse trde solate, ohrovt, kislo zelje, fižol, kumare, gobe, surova čebula
Poper, paprika, gorčica, hren
žgane pijače, mlado vino, kava, ledene pijače

Riževa kaša je menda zelo koristna jed pri težavah z gastritisom. Priporoča se skodelica kaše vsak dan, saj izboljša pretok želodčnih sokov.
Sicer pa naj bi koristil tudi sok iz krompirja. Pol ure pred vsakim obrokom spijte pol skodelice.
Vsekakor pa se izogibajte alkoholu, tobaku, začimbam, mesu, sladkim jedem in čaju oziroma kavi.


Kdaj k zdravniku?

Gastritisa nikoli ne zdravite sami. Za postavitev diagnoze je odgovoren
zdravnik, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za zdravljenje te bolezni. Zdravila jemljite redno in v odmerku, kot vam je predpisal zdravnik in svetoval farmacevt v lekarni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Ostale bolezni želodca in prebavil

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.