Danes je 13 Maj 2024 18:14
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 23 Apr 2010 06:43    Naslov sporočila: RECEPTI ZA PRIPRAVO ŠPARGLJEV
 Odgovori s citatom  

Šparglji slovijo kot zdravilna zelenjava, ki spodbuja
presnovo, cisti secne poti in ucinkuje splošno
krepcilno. Poleg tega so zelo okusni, tako da z njimi
pripravimo vse mogoce.
Šparglje lahko jemo surovo a tudi popeceno in kuhano,
da o tradicionalni združbi s panceto in jajci niti ne
govorimo, ker se govoriti med jedjo menda ne spodobi,
Skratka cas je za šparglje.

Predjedi in prigrizki iz špargljev

BUTARICE IZ ŠPARGLJEV IN KORENCKA
Sestavine:
• 250 g špargljev
• 150 g korencka
• 3 L kokošje juhe
• 1 porkoper
PRIPRAVA:
 Korencek ostrgamo, narežemo na 7 cm dolge kose, te pa po dolgem na tanke palcke.
Špargljem odrežemo vršicke, prav tako dolge 7 cm (ostanke uporabimo za juho).
 Zavremo juho, dodamo korenckove palcke in špargljeve vršicke ter kuhamo 5 do 10
minut. Kuhano poberemo ven in pustimo, da se ohladi. Poru odrežemo beli del, ki ga
uporabimo pri pripravi kakšne druge jedi. Zeleni del narežemo na trakove dolge 20 do
25 cm in široke 3 mm. Porove trakove blanširamo v kokošji juhi, da se nekoliko
zmehcajo in postanejo bolj upogljivi, kar nam olajša prevezovanje butaric. Ohladimo
jih v ledeni kopeli.
 S trakovi pove?emo po 6 do 7 korenckovih palicic in špargljevih vršickov, odvisno
predvsem od debeline slednjih. Potresemo s koprom, po želji lahko pokapljamo z malo
kisa.
Nasvet: Podobne butarice lahko naredimo tudi iz drugih vrst zelenjave, npr. iz zelene, buck.
Povežemo lahko eno, dve ali vec vrst zelenjave, za prevezovanje pa za spremembo uporabimo
na trakove narezano šunko ali pršut.

OPECENI KRUHKI S ŠPARGLJI IN PARMEZANOM
Sestavine:
• enako število poganjkov belih in zelenih špargljev
• bagetaoljcno olje
• parmezan
• sol
• poper
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na kose in jih na hitro popražimo na oljcnem olju. Preložimo jih na
papirnato brisaco, popivnamo odvecno mašcobo ter jih zacinimo s soljo in poprom.
 Bageto po diagonali narežemo na rezine, ki jih po obeh straneh popecemo. Nanje
zložimo šparglje in potresemo s sveže naribanim parmezanom. Gratiniramo v pecici.

ŠPARGLJI S PREKAJENO POSTRVJO IN HRENOM
Sestavine:
• 200 g smetanastega sira
• 2 žlici hrena
• 4 žlice kisle smetane
• 4 žemlje
• 700 g kuhanih špargljev
• 200 g prekajene postrvi
• košcki limone za okras
PRIPRAVA:
 Sir, hren in kislo smetano zmešamo v gladko maso. Žemlji prerešemo in polovicke na
hitro popecemo z obeh strani.
 Vsako polovicko namažemo z 2 do 3 žlicami hrenovega namaza in jih damo v pecico
toliko, da postane namaz topel.
 Tople žemljice obložimo s šparglji in prekajeno postrvjo ter takoj ponudimo.

OPECENI KRUHKI S ŠPARGLJI IN PRŠUTOM
Sestavine:
• 8 zelenih špargljev
• 8 rezin kruha
• 4 rezine pršuta
• 1 strok cesna
• oljcno olje
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Špargljem odrežemo zgornjo tretjino poganjka, ki jo po dolgem razpolovimo. Preostali
del poganjka narežemo na tanke rezine. šparglje mariniramo v oljcnem olju,
zacinjenim s soljo in sveže zmletim poprom.
 V ponev damo malo oljcnega olja in z obeh strani popecemo kruhke, ki jih še
podrgnemo s strokom cesna.
 Kruhke obložimo z mariniranimi šparglji in ceznje položimo po dolgem razpolovljene
rezine pršuta.

ŠPARGLJEV PESTO NA OPECENIH KRUHKIH
Sestavine:
• 500 g zelenih špargljev
• 12 prepelicjih jajc
• 25 g pinjol
• 1 pest mlade špinace
• 2 stroka cesna
• 70 g rukole
• 50 g sveže naribanega parmezana
• sok 1 limone
• oljcno olje
• muškatni orešcek
• sol, poper
• kruh (npr. francoska štruca)
PRIPRAVA:
 Šparglje kuhamo v rahlo osoljeni vodi 10 minut. Kuhane pustimo v vodi, da se malo
ohladijo. Prepelicja jajca kuhamo 4 minute, nato jih prelijemo z mrzlo vodo.
 Odrežemo 3 cm dolge špargljeve vršicke in jih damo na stran. Preostale dele špargljev
zrežemo na košcke, ki jih s pinjolami, špinaco in cesnom sesekljamo s palicnim
mešalnikom. Dolijemo oljcno olje, da nastane mazava zmes. Primešamo parmezan,
muškatni orešcek ter solimo in popramo.
 Francosko štruco diagonalno narežemo na rezine, ki jih popecemo in namažemo s
špargljevim pestom. Nmazane kruhke obložimo ?e s polovickami jajc in špargljevimi
vršicki.
 Rukolo pokapljamo z oljem in limoninim sokom ter damo skupaj s kruhki na krožnik.

JUHE

KROMPIRJEVO ŠPARGLJEVA JUHA Z RUKOLO
Sestavine:
• 1 kg mokastega krompirja
• 1 kg zelenih špargljev
• 1 cebula
• 50 g rukole
• 2 žlici masla
• 1 l zelenjavne juhe
• 4 žlice creme fraîchelimonin sok
• šcep naribanega muškatnega orešcka
• sol, poper
• 2 žlici sveše naribanega parmezana
PRIPRAVA:
 šparglje narežemo na 2 cm velike košcke in damo vršicke na stran. Olupljen in opran
krompir narežemo na majhne kocke. Cebulo drobno sesekljamo. Rukoli odstranimo
peclje, jo operemo in fino narežemo.
 V loncu segrejemo maslo, podušimo cebulo in dodamo krompir, šparglje (brez
vršickov) in polovico rukole. Zacinimo s soljo, poprom in muškatnim orešckom.
Zalijemo z zelenjavno juho in pokrito kuhamo 25 minut.
 Medtem blanširamo špargljeve vršicke, jih prelijemo z ledeno mrzlo vodo in dobro
odcedimo.
 Vsebino lonca sesekljamo s palicnim mešalnikom. Vmešamo creme fraîche, zavremo
in po okusu še solimo, popramo in dodamo limonin sok. Na koncu primešamo
parmezan in preostalo rukolo.
 Juho damo v skodelice ali krožnike in okrasimo s špargljevimi vršicki.

BELA ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA S CVETOVI
Sestavine:
• 500 g belih špargljev
• 125 ml smetane
• 30 g masla
• 30 g moke
• 1 rumenjak
• limonin sok
• muškatni orešcek
• 1 žlicka sladkorja
• sol
• užitni cvetovi boreca
• žajblja ...listici krebuljice
PRIPRAVA:
 Šparglje pripravimo za kuhanje. Olupke kuhamo 20 minut v slani vodi, nato
precedimo in tekocino prestrežemo. Špargljevo vodo s soljo in sladkorjem zavremo in
v njej 15 minut kuhamo na košcke narezane šparglje. Kuhane šparglje odcedimo,
špargljevo vodo pa razredcimo z vodo do 3 litra (malo belega vina bo juhi še dodatno
izboljšalo okus).
 V loncu segrejemo maslo in primešamo moko. Prilijemo špargljevo vodo in dobro
prevremo. Juho zgostimo s smetano in rumenjakom ter dodamo sol, sladkor, muškatni
orešcek in limonin sok. špargljeve košcke damo v juho, pogrejemo in postrežemo.
 Juho okrasimo s popecenimi kruhki in s cvetovi boreca, žajblja in podobnim, ter z
listici krebuljice.

HLADNA ŠPARGLJEVA JUHA S KREBULJICO
Sestavine:
• 2 kg zelenih špargljev
• 150 g smetane
• 1 šopek krebuljice
• limonin sok
• muškatni orešcek
• sol
• sveže zmlet poper
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na 4 cm dolge košcke in skuhamo na sopari.
 Kuhane šparglje sesekljamo s palicnim mešalnikom in zacinimo z limoninim sokom,
soljo, poprom in muškatnim orešckom. Dobro premešamo in ce je špargljev pire
pregost, ga razredcimo z zelenjavno juho.
 Trdo stepeno smetano solimo in popramo.
 Špargljev pire nadevamo v krožnike in položimo vanj smetanove cmocke, ki jih
oblikujemo s pomocjo dveh cajnih žlick. Okrasimo z listki krebuljice.

ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA Z RAKCI

Sestavine za 4 osebe:
• 1 cebula
• 500 g zelenih špargljev
• 2 žlici masla
• 8 dl zelenjavne juhe
• 1,5 dl sladke smetane
• 3 žlice belega suhega vina
• 1 noževa konica muškatnega oreška
• 150 g obarjenih repkov kozic
• Vejica krebuljice
PRIPRAVA:
 Cebulo olupimo in na drobno narežemo. Šparglje umijemo in ocistimo ter narežemo
na kolešcke.
 V posodi stopimo 1 žlico masla, dodamo cebulo in jo steklasto popražimo. Dodamo
šparglje in na blagem ognju pražimo 10 minut, nato prilijemo zelenjavno juho in na
zmernem ognju pokrito kuhamo 15 minut.
 Juho zmiksamo, prilijemo smetano in vino, pokrito kuhamo še 10 minut, zacinimo s
soljo, poprom in muškatnim oreškom.
 V ponvi stopimo preostalo maslo, dodamo rakce in jih na hitro popražimo, da se
pregrejejo. Juho razdelimo v ogrete krožnike ali skledice, okrasimo z rakci in
potresemo z nasekljano svežo krebuljico.

ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
Za 6 oseb potrebujemo:
• 2 kg zelenih špargljev
• 2 cajni žlicki masla
• 2 kocki sladkorja
• malo soli
• 150 g pršuta
PRIPRAVA:
 Na oljcnem olju popražite sesekljano cebulo, dodajte na kolobarje narezane šparglje in
ocišceno narezano jušno zelenjavo.
 Ko je zelenjava spražena jo zalijte s kostno juho ali vodo. Skuhano zelenjavo s
palicnim mešalnikom zmiksajte, da dobite gladko kremno juho. Dodajte sol, poper,
muškatni orešcek, malenkost luštreka in belo vino ali limonin sok.
 Iz kisle smetane, rumenjaka in drobno narezanega drobnjaka pripravite legir, s
katerim juho zgostite. Po legiranju juha ne sme vec vreti.
 Kot zakuho uporabite vršicke špargljev, ki ste jih prihranili.
Vegeterjanske jedi

ŠPARGLJI V FRIKASEJU

Za 4 osebe potrebujemo:
• 1 kg špargljev
• sol
• 1,5 dcl mocne juhe
• 3 rumenjaki
• sok
• pol limone
• malo vina
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhajte v slani vodi ter jih na ogretem krožniku oblite z omako.
 Omaka: Juho, rumenjake, vino in limonin sok žvrkljajte nad vrelo vodo, da se zgosti in
nato še nekaj casa na nizki temperaturi.

ŠPARGLJI Z ZELENO IN JABOLKOM
Za 4 osebe potrebujemo:
• 2 kg zelenih špargljev
• 2 cajni žlicki masla
• 2 kocki sladkorja
• malo soli
• 150 g pršuta
PRIPRAVA:
 Kuhane šparglje naložite na krožnik. Zeleno in olupljena jabolka narežite na velike
rezance.
 Posebej zmešajte jogurt, oljcno olje, kis, limonin sok, sol, poper in malenkost gorcice.
 Z mešanico jabolk in zelene posujte stebla špargljev in vse skupaj prelijte s
pripravljeno omako. Jed ponudite kot hladno predjed ali kot samostojno jed s crnim
kruhom.

ŠPARGLJI Z AVOKADOVO POMAKO
Za 4 osebe potrebujemo:
• 2 kg špargljev
• sol
• 2 avokada
• sveže iztisnjen sok ene pomarance
• kajenski poper
• 2 mladi cebuli
• 50 g mehkega masla
• 4 rezine polnozrnatega opecenca
• sok ene limone
PRIPRAVA:
 Šparglje operite, odrežite olesenele konce in v vreli slani vodi kuhajte 5 do 8 minut.
Avokado razpolovite, mu odstranite košcico in izdolbite meso. S palicnim mešalnikom
zmeljite meso avokada, pomarancni sok, sol in kajenski poper.
 Mlado cebulo ocistite in narežite na tanke obrocke. Skupaj s soljo jo umešajte v maslo.
Popecite opecenec.
 Zmešajte limonin sok, olje, sol in poper. Šparglje odcedite, naložite na krožnik in
pokapajte s prelivom.
 Rezine opecenca premažite s cebulnim maslom in skupaj z avokadovo pomako
ponudite k špargljem.

ŠPARGLJI Z GOBAMI V VOKU
Sestavine za 4 osebe:
• 300 g špargljev
• 3 korencki
• 200 g velikih šampinjonov
• 200 g dolgozrnatega belega riža
• 2 žlica olja
• 1 žlica nastrganega svežega ingverja
• 1 strok cesna
• 4 mlade cebulice z zelenjem
• 1,5 – 2 dl jušne osnove,
• sol,
• po želji 1 žlica sojine omake
PRIPRAVA:
 Cebulice bulice ocistimo in narežemo, cesen olupimo in sesekljamo, korencek
ostrgamo in narežemo na palicice. Šampinjone ocistimo, obrišemo in narežemo na
rezine. Šparglje narežemo na 3 cm dolge košcke.
 Riž v slani vodi skuhamo približno 12 minuti. Ko je pod zobmi še cvrst, odvecno vodo
odlijemo in riž dobro odcedimo.
 V voku segrejemo olje, dodamo ingver, cesen in cebulo, vse na hitro popražimo,
dodamo korencek in šparglje. Pražimo in mešamo približno 3 minute, nato dodamo
gobe in pražimo še 2 minuti. Ko se gobe malo zmehcajo, prilijemo jušno osnovo in
dušimo še 5 minut. Nazadnje jed po okusu dosolimo ali zacinimo s sojino omako in jo
ponudimo z rižem.

RIŽOTA S ŠPARGLJI IN PARMEZANOM
PRIPRAVA:

 Na oljcnem olju popražite na kolobarje narezano mlado cebulo, narezane šparglje,
svežo zeleno in rdeco papriko,malenkost sesekljanega cesna in na kocke narezan
olupljen paradižnik brez semen. Jed zacinite s poprom,soljo baziliko in luštrkom.
Izboljšajte z belim vinom.
 Posebej skuhajte ali zdušite riž in ga zmešajte s pripravljeno omako.
 Pred serviranjem posujte jed s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.Poleg ponudite
nariban parmezan.
PITA Z GRATINIRANIMI ŠPARGLJI
Sestavine za 4 osebe:
• 350 g zelenih špargljev
• nastrgana lupinica in sok ene pomarance
• 3 jajca
• 2 dl sladke smetane
• 1 žlica bazilikinega pesta( iz kozarcka)
• 80 g naribanega sira (gavda)
• 300 g vlecenega testa
• 50 g stopljenega masla
• sol in poper
• 1 noževa konica muškatnega oreška
PRIPRAVA:
 Šparglje umijemo in ocistimo. V vreli vodi jih kuhamo 5 - 8 minut in dobro odcedimo.
 V skledi zmešamo pomarancni sok in nastrgano lupinico, jajca, smetano in pesto
zacinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.
 Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Pekac namažemo z maslom in obložimo z listi
vlecenega testa, ki jih sproti premažemo s stopljenim maslom. Na zgornjo plast
zložimo šparglje, prelijemo z jajcno zmesjo in potresemo s sirom. Pekac postavimo v
ogreto pecico in pecemo približno 35 minut.

RIŽOTA S ŠPARGLJI

Za 4 osebe potrebujemo:
• 1 velika cebula
• 10dag surovega masla
• 30 dag riža
• 80 dag zelenih špargljev
• sol,poper,
• sir parmezan
PRIPRAVA:
 Cebulo na drobno sesekljamo. V posodi jo na stopljenem maslu pražimo približno pet
minut na šibkem ognju, toliko da postekleni.
 Cebuli nato dodamo umite šparglje, ki smo jih narezali na centimeter dolge košcke. To
pražimo še tri minute, dodamo umit riž in vse skupaj zalijemo s približno 1 litrom
vode ter kuhamo še približno deset do dvanajst minut. Po potrebi med kuho dolivamo
vodo in vmes malo premešamo.
 Riž skuhamo tako, da je na ugriz še cvrst. Solimo in popramo po okusu. Jed na koncu
potresemo z na grobo naribanim parmezanom.

ZAPECENI ŠPARGLJI Z GORGONZOLO
Za 4 osebe potrebujemo:
• 1 kg zelenih špargljev
• sol, sladkor
• 50g masla
• 2 žlici limoninega soka
10
Franc Cerar; Slape 104; 1260 Polje; tel: 041 / 758 897; e-pošta:franci.cerar@yahoo.com
• 150g gorgonzole
• 1 paradižnik
• 1 žlica sesekljanega peteršilja
• poper
PRIPRAVA:
 Šparglje oplaknite, spodnjo tretjino olupite in odrežite olesenele konce stebel.V vreli
slani vodi jih skupaj z 1 žlico masla, šcepcem sladkorja in limoninim sokom kuhajte
približno 12 minut.
 Gorgonzolo narežite na rezine. V pecici ogrejte žar. Šparglje odcedite in jih
razporedite po plitvem pekacu. Spodnje dele stebel obložite s sirom in za približno 4
minute postavite pod vroc žar.
 Paradižnik operite, mu odstranite semenje in ga narežite na kocke. Na hitro ga
podušite na preostalem maslu. Dodajte peteršilj in razporedite po špargljih.

POMLADNA MINEŠTRA S ŠPARGLJI
Sestavine za 6 oseb:
• 2 korencka
• 1 pastinak
• 3 mlade cebule
• 300 g špargljev
• ½ cvetace
• skodelica nizkega srocjega fižola
• 3 manjši sveži paradižniki
• 1,5 l vode
• 1 skodelica mladega graha
• 3 žlice olivnega olja
• sol, poper
• 1 šcepec muškatnega oreška
• 1 žlica pesta (po želji)
• nekaj listov sveže bazilike
• 2 žlici nastrganega parmezana
PRIPRAVA:
 Korencek in pastinak ostrgamo ali olupimo in narežemo na 2 mm debele kolobarcke.
Cebulice ocistimo in nasekljamo. Šparglje ocistimo in spodnje dele stebel ostrgamo
in jih narežemo na košcke. Cvetaco ocistimo in razdelimo na cvetke, strocji fižol
ocistimo in narežemo na košcke. Paradižnike olupimo, ocistimo in nasekljamo.
 V posodi segrejemo olje, dodamo korencek in pastinak, nekaj kolobarckov pastinaka
prihranimo, dodamo še cebulice in trše dele špargljev. Pražimo in mešamo nekaj
minut, da se zelenjava malo zmehca, nato dodamo cvetke cvetace, strocji fižol in
paradižnik. Prepraženi zelenjavi prilijemo vroco vodo, zavremo, solimo in popramo.
 Mineštro kuhamo 6 minut, dodamo grah, pastinak, špargljeve vršicke in kuhamo še 5
minut. Na koncu kuhanja dodamo malo muškatnega oreška, po želji lahko dodamo še
1 žlico pesta. Da bo juha gostejša 2 zajemalki zmiksamo in damo nazaj v posodo. Ko juho razdelimo na krožnike, jo potresemo še s svežo nasekljano baziliko in
parmezanom.

ŠPARGLJI Z MLADO CEBULO
PRIPRAVA:
 Šparglje operite, ogulite in na hitro skuhajte v vreli slani vodi. Odcejene in ohlajene
šparglje narežite na kolobarje.
 Na kolobarje narežite tudi spomladansko cebulo in vse skupaj pomešajte z oljcnim
oljem, kisom, limoninim sokom, soljo in poprom.
 Na krožnik položite list mehke zelene solate, nanj pa mešanico špargljev, cebule in
zacimb. Dodajte žlicko jogurta in kisle smetane in okrasite z vrtnimi jagodami.

ŠPARGLJI Z DROBTINAMI

Za 4 osebe potrebujemo:
• ¾ kg špargljev
• 2 kuhani jajci
• 2 celi jajci
• 20 dag naribanega sira
• košcek masla
• drobtine
PRIPRAVA:
 Kuhane in odcejene šparglje naložimo v pomašceno jensko posodo in potresemo z
drobtinami.
 Jajca razžvrkljamo in potresemo po špargeljnih, prav tako trdo nariban sir in narezani
dve trdo kuhani jajci. Na vrh damo manjše košcke masla.
 Nato posodo postavimo za 15 minut v vroco pecico.
 Ponudimo k pecenemu mesu ali riževi solati.

KROMPIRJEVA OMLETA S ŠPARGLJI
Sestavine za 4 osebe:
• 3 veliki mladi krompirji
• 200 g špargljev
• 8 cešnjevih paradižnikov
• 6 debelih jajc
• 2 žlici nastrganega parmezana
• 1 žlica sesekljanega drobnjaka
• 1 žlica olivnega olja
• sol in poper
PRIPRAVA:
 Krompir ostrgamo ali olupimo in narežemo na kocke. V slani vodi jih kuhamo 5 minut
in dobro odcedimo. Šparglje ocistimo in narežemo na košcke. Paradižnike
prepolovimo in prerezano stran malo posolimo.
 V ponvi segrejemo olje, dodamo šparglje, pražimo in mešamo 3 minute. Nato
prilijemo nekaj žlic vode, solimo in kuhamo še približno 5 minut, da se zmehcajo.
 Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Okrogel pekac namažemo z maslom, jajca stepamo,
solimo in popramo, primešamo parmezan in drobnjak. Približno 1/3 jajcne zmesi
zlijemo v pekac. Na to enakomerno razporedimo kocke krompirja, polovice
paradižnikov in košcke špargljev ter vse prelijemo s preostalo jajcno zmesjo.
 Pekac postavimo v ogreto pecico in pecemo približno 10 minut, da jajca zakrknejo.
Omleto ponudimo še vroco. Dobra pa je tudi hladna.

OCVRTI ŠPARGLJI

Za 4 osebe potrebujemo:
• 1,5 kg špargljev
• 2 jajci
• drobtine
• 100 g naribanega parmezana
• mašcoba za cvrenje
Preliv:
• 150 g kisle smetane
• 4 žlice solatne majoneze
• sol, poper
• peteršilj, koper
PRIPRAVA:
 Šparglje v rahlo osoljenem kropu kuhamo 5 – 10 minut. Odcedimo, prelijemo z mrzlo
vodo in ponovno odcedimo.
 Razžvrkljamo jajci. Na drugi krožnik stresemo drobtine in jih pomešamo z naribanim
parmezanom. Odcejene šparglje povlecemo skozi jajce, nato jih povaljamo v
drobtinah.
 V cvrtniku segrejemo mašcobo za cvrtje na temperaturi 175 stopinj. Po porcijah
ocvremo panirane šparglje, da zlato porjavijo. Odcedimo jih na plasti papirnatih
prticev in shranimo na toplem.
 Za omako zmešamo kislo smetano in majonezo, primešamo sesekljan peteršilj in
koper. Ponudimo k špargljem, zraven pa postrežemo še tanko rezino šunke.

ŠPARGLJI Z JAJCI-MALO
DRUGACE

Za 4 osebe potrebujemo:
• 1/2 kg špargljev
• 8 jajc
• 13 dag masla ali olja
• 2 žlici sladke smetane
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Špargljem, odrežemo spodnji trdi del ter jih skuhamo v slani vodi. Dobro jih odcedimo
in narežemo na manjše košcke.
 Jajca razžvrkljamo s smetano, soljo in poprom.
 Na manjšem delu masla popecemo šparglje,da se tekocina izpari. Na preostalem maslu
specemo razžvrkljana jajca(naj bo temperatura nizka). Na kocu vmešamo še šparglje.

ŠPARGLJI Z ZELENO OMAKO
PRIPRAVA:
 Špargljem odrežite oleseneli del, povežite jih v šopek in postavite navpicno v globok
lonec z vrelo slano vodo. Vode dajte do polovice njihove višine, tako da se kuhajo v
vodi, vrhovi špargljev pa na pari. Šparglje pazljivo kuhajte 10 do 15 minut, vse dokler
se spodnji del ne zmehca. Dajte jih iz vode, odcedite in ohladite.
 Omako pripravite na naslednji nacin: mešanici kisa in vode dodajte sladkor in Vegeto,
vse na kratko prekuhajte in ohladite.
 Medtem na drobno nasekljajte v trdo kuhana jajca in petršilj, koper in drobnjak pa
narežite na drobno.
 Ohlajeni mešanici kisa in Vegete dodajte gorcico, olje, nasekljana jajca, peteršilj,
koper in drobnjak. Nato dodajte smetano, zacinite s poprom, vse dobro premešajte in
po želji dosolite.
 Pripravljeno omako pustite na hladnem mestu 1 do 2 uri.
 Kuhane šparglje zložite na krožnik, prelijte z omako in po želji okrasite s košcki šunke
in v trdo kuhanimi jajci.

ŽITA Z ZELENIMI ŠPARGLJI IN CEMAŽEM
Sestavine:
• 160 g žitnih zrn (pšenica, jecmen, oves, pira)
• 1 lovorov list
• 30 g masla
• 1 šalotka
• kuhani zeleni šparglji (kolicina po želji)
• 150 ml smetane
• 1,1 l špargljevega fonda
• 1 žlica naribanega parmezana
• 10 g masla,
• sol,
• 1,5 žlice cemaževega pesta
Za cemažev pesto:
• 30 g pinjol
• 30 g cemaža
• 25 g parmezanana
• ribana lupina
• 1 limone
• 4 žlice oljcnega olja
• strok cesna
• 2 žlici kisle smetane
PRIPRAVA:
 Žita za 24 ur namocimo v 1 liter vode. Naslednji dan vodo odlijemo in kuhamo žita 10
do 15 minut v malo vode s soljo in lovorjevim listom. Po kuhanju pustimo še 5 minut
stati, da žita dobro nabreknejo in vpijejo tekocino. Stresemo na cedilo in odstranimo
lovorjev list.
 V ponvi raztalimo maslo in podušimo sesekljano šalotko, ki naj ne spremeni barve.
Dodamo kuhana žita, na košcke narezane šparglje, špargljev fond in smetano.
Premešamo in zavremo. Solimo, primešamo cemažev pesto in nazadnje še nariban sir
in maslo.
 Za pripravo cemaževega pesta v ponvi brez mašcobe zlato rjavo popecemo pinjole in
fino sesekljamo cemaž. Cemaž, pinjole, parmezan, limonino lupino, oljcno olje in
stisnjen strok cesna s palicnim mešalnikom ali v multipraktiku drobno sesekljamo.
Primešamo kislo smetano ter solimo in popramo.

ZAPECENI ŠPARGLJI Z JAJCI
Sestavine:
• 250 g špargljev
• 3 do 4 jajca
• 375 ml mleka
• 1 skodelica naribanega parmezana
• sol
PRIPRAVA:
 Stepemo jajca, solimo, prilijemo mleko in dobro premešamo.
 Namastimo pekac velikosti približno 20 x 30 cm, zlijemo vanj jajca z mlekom in
dodamo šparglje.
 Potresemo s sirom in pecemo 15 minut v pecici pri 200 0C.

ZAPECENE TESTENINE S ŠPARGLJI
Sestavine:
• 1 kg zelenih špargljev
• 250 g testenin v obliki metuljckov (farfalle)
• 1 šop peteršilja
• 200 g smetane
• 100 g ementalerja
• šcep muškatnega orešcka
• sol, poper
• mašcoba za pekac
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na 2 cm velike košcke. V vreli slani vodi jih blanžiramo 5 minut,
prelijemo z mrzlo vodo in zelo dobro odcedimo.
 Skuhamo testenine in jih dobro odcedimo.
 Zmešamo šparglje, metuljcke in drobno sesekljan peteršilj. Solimo, popramo in
zacinimo z muškatnim orešckom ter mešanico nadevamo v namašcen pekac.
 Nato zmešamo še smetano in sir, popramo, dodamo muškatni orešcek in prelijemo
preko špargljev in testenin v pekacu. Pecemo 25 minut pri 200 0C.

ŠPARGLJI S PARMEZANOM
Sestavine:
• 600 g špargljev
• parmezan
• nariban smetana
• 1 žlicke koruznega škroba
PRIPRAVA:
 V malo vode (toliko, da je vse prekrito) skuhamo šparglje. Kuhane poberemo ven in
jih na toplem shranimo.
 V vodo, kjer smo kuhali šparglje, damo sedaj še olesenele konce poganjkov in olupke,
ki so nam ostali pri cišcenju špargljev. Kuhamo toliko casa, da voda skoraj povsem
povre, nato precedimo. Ce je tekocine vec kot za 1 skodelice (125 ml), jo zlijemo
nazaj in še kuhamo.
 Tekocini dodamo enako kolicino smetane, ki jo prej zmešamo s koruznim škrobom.
Vse skupaj segrevamo (nikakor ne sme zavreti!), da se rahlo zgosti. Prelijemo po
špargljih, potresemo s parmezanom in damo pod žar, da se zlato zapece.
 Ponudimo z lahko solato, sotiranimi kozicami in pecenim krompirjem s cebulo.

Morske jedi

TESTENINE S ŠPARGLJI IN LOSOSOM
Sestavine za 4 osebe:
• 250g zelenih špargljev
• 1 plocevinka lososa v naravnem soku
• 3 mlade cebulice z zelenjem
• 1 rdeca paprika
• 240g kratkih testenin
• 30g masla
• 1 žlica olja
• 1 žlica zacimbe curry
• 2 dl zelenjavne jušne osnove
• 1 zvrhana žlica jedilnega škroba
• 1,5 dl sladke smetane
• Sol in poper
PRIPRAVA:
1. Cebulice ocistimo in narežemo. Šparglje in narežemo na 3 cm dolge košcke. Papriko
ocistimo, narežemo na trakove in v kozici z žlico olja, nekaj žlicami vode in šcepcem
soli dušimo 5 minut.
2. V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Ko voda zavre, solimo dodamo testenine
in jih kuhamo samo tako, da ostanejo pod zobmi še zelo cvrste.Vodo odlijemo in
testenine odcedimo.
3. V visoki ponvi stopimo maslo, dodamo cebulo in jo popražimo, da ovene. Nato dodamo
prašek curryin košcke špargljev, pražimo in mešamo 1 minuto ter prilijemo jušno
osnovo. Pokrito dušimo približno 8 minut, nato dodamo košcke lososa, odcejeno
papriko in testenine ter prilijemo sladko smetano, ki smo jo zmešali s škrobom.
Premešamo in prevremo, po okusu dosolimo in popramo ter takoj še vroce postrežemo.

ŠPAGETI Z ZELENIMI ŠPARGLJI IN RAKCI
Sestavine za 4 osebe:
• 400g špagetov
• 500 g zelenih špargljev
• 300 g rakcev (kozic)
• 1 žlica olivnega olja
• 2 žlici sesekljanega peteršilja
• 1 vejica za okras
• nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
• 3 žlice limoninega soka
• 1 dl zelenjavne jušne osnove
• Sol
PRIPRAVA:
1. Šparglje umijemo, ocistimo, po dolžini prerežemo in narežemo na 3 do 4 cm dolge
košcke. Krompir olupimo in na drobno naribamo. Rakce umijemo in osušimo.
2. V velikem loncu zavremo vodo za kuhanje špagetov. Ko zavre, solimo, dodamo
špagete in cez 2 minuti še šparglje. Ko so špageti kuhani, vendar pod zobmi še cvrsti,
vodo odlijemo in dobro odcedimo.
3. V kozici segrejemo olje, dodamo rakce in jih pražimo 2 minuti, prilijemo limonin sok,
dodamo limonin sok, dodamo limonino lupinico in sesekljan peteršilj. Rakce zalijemo
z juho, dodamo nariban krompir in kuhamo toliko casa, da se kropir razpusti.
4. Odcejene špagete in šparglje razdelimo na krožnike, prelijemo z omako z rakci in
okrasimo s peteršiljem.

PREKAJENA POSTRV S ŠPARGLJI
Sestavine za 4 osebe:
• 100 g špargljev
• sol, sladkor
• 2 prekajeni postrvi
• 4 v trdo kuhana jajca
• 2 paradižnika
• nekaj vejic kopra
• 50 g kislih kumaric
• 50 g cebule
• 1 žlica vinskega kisa
• 1 žlica gorcice
• beli poper in sesekljan peteršilj
PRIPRAVA:
 Svežim špargljem spodnje olesenele dele odrežemo. Stebelca povežemo v manjše
šopke po 4 do 5 skupaj. Šparglje položimo v osoljen krop in dodamo šcepec sladkorja,
da je okus izrazitejši. Kuhane odcedimo in ohladimo.
 Prekajeno postrv zarežemo vzdolžno po sredini hrbta, ob hrbtenici. Tako jo
prepolovimo. Odstranimo hrbtenico s košcicami in olupimo kožo. Tako dobimo iz
vsake postrvi po dva fileja. Na vsak krožnik damo kos fileja postrvi, rezino v trdi
kuhanega jajca in rezino paradižnika ter šparglje.
 Pripravimo omako. Na drobno sesekljamo kisle kumarice in cebulo. V skledi
zmešamo gorcico, sol, sladkor, poper, sesekljan peteršilj, kis in olje. Dodamo
sesekljana v trdo kuhana jajca, sesekljane kisle kumarice in sesekljano cebulo.
 Šparglje prelijemo z omako, okrasimo s koprom in ponudimo.

ŠPARGLJI IN MLADI KROMPIR S CEMAŽEVIM PESTOM
Sestavine:
• 750 g zelenih špargljev
• 800 g mladega krompirja
• 30 g pinjol
• 50 g zelenih oliv (s košcico)
• 30 g cemaža
• 75 g sveža naribanega parmezana
• naribana lupinica 1 limone
• 9 žlic oljcnega olja
• 1 strok cesna
• 2 žlici kisle smetane
• sol, poper
PRIPRAVA:
 šparglje narežemo na 4 cm velike košcke. Kuhamo jih 4 minute v slani vodi ter kuhane
odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in še enkrat dobro odcedimo
 Krompir skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na 3 do 4
enako velike kose.
 Pinjole v ponvi brez mašcobe zlato rjavo popecemo. Olive izkošcicimo in drobno
narežemo. Cemaž fino sesekljamo.
 Cemaž, pinjole, 25 g parmezana, limonino lupinico, 4 žlice oljcnega olja in stisnjen
strok cesna s palicnim mešalnikom ali v multipraktiku drobno sesekljamo. Primešamo
kislo smetano ter solimo in popramo.
 Krompir in šparglje zlato rjavo popecemo na preostalem oljcnem olju in mocnem
ognju. Solimo, popramo ter primešamo 3 do 4 žlice cemaževega pesta in olive.
 Zložimo na krožnik, potresemo s preostalim parmezanom in zraven postrežemo
preostali cemažev pesto.

Mesne jedi

ŠPARGLJEV NARASTEK S KROMPIRJEM
Sestavine:
• 1 kg špargljev
• 800 g krompirja
• 300 g kuhane šunke
• 100 g naribanega ementalerja
• 2 dl kisle smetane
• 1 jajce
• 1 strok cesna
• sol
• beli poper
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na 3 do 4 cm dolge košcke, jih skuhamo in pustimo, da se ohladijo.
 Kuhan krompir narežemo na tanke plošcice in šunko na košcke.
 V pekac v plasteh zložimo košcke šparglja, krompir in šunko. Prelijemo s kislo
smetano, ki smo ji dodali sol, poper, cesen in jajce. Potresemo s sirom in pecemo 20
minut pri temperaturi 180 do 200 0C.

ŠPARGLJI S PANCETO
Sestavine:
• 1 kg špargljev
• 200 g pancete narezane na tenke rezine
• 1 skodelica bešamela (recept pri omakah)
• 1 kozarca suhega belega vina
• 40 g naribanega sira
• 2 rumenjaka
• maslo
• muškatni orešcek
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo, odcedimo in zložimo v nepregorno posodo, namazano z maslom.
 Pripravimo bešamel in vanj vmešamo nariban sir, rumenjaka ter sol in poper. Damo na
srednje mocan ogenj in med mešanjem dodamo vino ter pustimo, da nekoliko izhlapi.
Odstavimo s štedilnika in zacinimo s sveže naribanim muškatnim orešckom.
 Rezine pancete porazdelimo po špargljih in prelijemo z bešamelom. Po vrhu damo še
kakšen kosem masla. Gratiniramo v pecici pri 180 0C.

ŠOPKI ŠPARGLJEV S PRŠUTOM
Sestavine za 4 osebe:
• od 300 do 500 g zelenih špargljev
• 150 g narezanega kmeckega pršuta
• 1 žlicka soli
• 1 žlicka sladkorja
PRIPRAVA:
 V široki posodi zavremo 2 l vode, dodamo
sladkor in sol. Špargljem odrežemo spodnji trši del in jih kuhamo 5 minut. Kuhane
šparglje dobro odcedimo, razdelimo na 8 šopkov in vsakega zavijemo v rezino pršuta.
 Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Šopke špargljev zložimo v pekac, postavimo v ogreto
pecico in pod vklopljenim žarom pecemo nekaj minut, da se pršut malo zapece.
 Tako pripravljene šparglje ponudimo kot predjed s cesnovo majonezo ali za prilogo k
pecenemu mesu ali fileju bele ribe.

NARASTEK S ŠPARGLJI IN S PURANOM
Za 4 osebe potrebujemo:
• 500 g zelenih špargljev
• sol, poper, nariban muškatni orešcek
• 60 g masla
• 50 g moke
• 500 ml mleka
• 250 g puranjih prsi, narezanih na rezine
• šop drobnjaka
PRIPRAVA:
 Špargljem olupimo spodnjo tretjino. Zavrite slano vodo, šcepec sladkorja in 1 žlico
masla. Kuhajte jih 10 minut.
 Pecico segrejte na 200 stopinj. Stopite maslo in spenite moko. Med mešanjem pocasi
prilivajte mleko. Kuhajte 5 minut. Zacinite s soljo, poprom in muškatnim orešckom ter
umešajte drobnjak.
 Šparglje razpolovite in razporedite po namašcenem pekacu za narastke. Med šparglje
razporedite kose mesa in prelijte z omako. V pecici pecite približno 15 minut. Zraven
ponudite slan krompir.

ŠPARGLJI S PRŠUTOM IN ZELIŠCNO OMAKO
Za 4 osebe potrebujemo:
• 2 kg špargljev
• 2 cajni žlicki masla
• 2 kocki sladkorja
• malo soli
• 150 g pršuta
Omaka:
• 5 jedilnih žlic majoneze z
olivnim oljem
• 3 jedilne žlice smetane
• 2 jedilni žlici svežih zelišc,sesekljanih( timijan, peteršilj in bazilika)
• 1 jedilna žlica limoninega soka
PRIPRAVA:
 Šparglje pripravite in jih približno 4 minute kuhajte v slanici z maslom in sladkorjem.
Dobro jih odcedite.
 Šparglje eventualno po dolgem razpolovite in jih s pršutom ponudite na 4 krožnikih.
 Za omako zmešajte majonezo z napol stepeno smetano, sesekljanimi zelišci in
limoninim sokom in jo posebej ponudite špargljem.

ŠPARGLJI V OMAKI IZ PROŠKA IN MASKARPONEJA
Za 4 osebe potrebujete:
• 400 g zelenih špargljev
• 500 ml juhe
• sladkor
• 20 g masla
• 600 g svinskega fileja
• poper, sol
• 8 rezin slanine
• 2 žlici olja
• 2 šalotki
• 250 g maskarponeja
• 50 ml proška
• 1 žlicko sesekljanega pehtrana
• 1 paradižnik
PRIPRAVA:
 Šparglje oplaknite, spodnjo tretjino olupite, olesenele dele odrežite. Narežite jih na
košcke. Zavrite juho, sladkor in maslo. Kuhajte jih 8 minut.
 Meso narežite na 8 rezin, poprajte in zavijte v slanino. Pecite približno 8 minut.
 Šalotke olupite, sesekljajte in na mašcobi od peke prepražite. Dodajte maskarpone,
prošek, pehtran in 100 ml vode, v kateri so se kuhali šparglji. Paradižnik operite,
narežite in vložite v omako. Po okusu zacinite in vse skupaj ponudite. Zraven teknejo
široki rezanci.

SVINJSKA RIBICA S ŠPARGLJI IN HOLANDSKO OMAKO

Za 4 osebe potrebujemo:
• zrezki iz svinjske ribice
• šparglji
• poper
• sol
Holandska omaka:
• rumenjak
• maslo
• limonin sok
• sol
• poper
PRIPRAVA:
 Svinjsko ribico zarežemo po dolgem tako, da dobimo velik plošcat zrezek. Razprostrto
ribico osolimo, dodamo nekaj zrn popra in vanjo po dolgem položimo dva ali tri sveže
šparglje. Vse skupaj zapremo in ovijemo s sukancem, da se ribica med peko ne odpira.
V ponvi ali pecici pecemo cca. 20 minut.
 Holandsko omako pripravimo tako, da raztepemo rumenjak in žlicko vode, ga solimo
in popramo ter z metlico nad zelo blagim ognjem vanj pocasi vmešamo košcke masla,
dokler ne dobimo goste mase. Med vmešavanjem masla lahko dodamo žlicko hladne
vode. Ko je masa dovolj gosta, jo po potrebi še enkrat solimo, popramo in dodamo
nekaj kapljic limoninega soka.
 Peceno ribico razrežemo na kolobarje in prelijemo s holandsko omako.

ZREZEK S PARMEZANOM IN ŠPARGLJI
Za 4 osebe potrebujemo:
• 1 kg špargljev
• sol, žlicko masla
• 1 šcepec sladkorja
• 3 žlice moke
• 1 jajce
• 3 žlice sveže naribanega parmezana
• 3 žlice drobtin
• 4 manjše telecje zrezke(prib. 100g)
• 4 žlice olja(repicno)
PRIPRAVA:
 Špargljem odrežite olesenele spodnje dele. Po želji jih zvežite v 4 šopke. Šparglje
skupaj z maslom in sladkorjem v vreli slani vodi kuhajte 20 minut.
 V plitev krožnik stresite moko. V drugem razžvrkljajte jajce in 1 žlico vode, v tretjem
pa zmešajte drobtine in parmezan. Zrezke na hitro oplaknite s hladno vodo, osušite in
solite. Najprej jih povaljajte v moki, nato potegnite skozi jajce, na koncu pa jih
povaljajte še v mešanici drobtin in parmezana. Panado vtisnite v meso, odvecne
drobtine otresite.
 Segrejte olje in v približno 4 minutah na vsaki strani zlato rumeno specite zrezke.
 Pecene položite na papirnate brisace, da se odvecna mašcoba odcedi. Šparglje poberite
iz vode, jih po želji obrnite na mašcobi, ki je ostala od peke mesa ter ponudite z
zrezki. Jed po želji okrasite z baziliko in s parmezanom.

ŠPARGLJI NA KLASICEN NACIN
– s holandsko omako in
šunko
Za 4 osebe potrebujete:
• 2 kg špargljev
• sol
• sladkor
• 200g masla
• 3 rumenjake
• 3-4 žlice belega vina
• sveže mlet poper
• 500 g šunke
PRIPRAVA:
 Šparglje oplaknite jim odrežite olesenele konce. Razdelite jih na 4 porcije in s
kuhinjskim sukancem zvežite v snope.
 Zavrite vecjo kolicino slane vode, ki ste ji dodali šcepec sladkorja in 1 žlico masla.
Šparglje kuhajte 15 minut.
 V vroci vodni kopeli stepajte rumenjake, vino in šcepec soli tako dolgo, da nastane
gosta kremasta omaka. Preostanek masla stopite. Rumenjake odstranite iz kopeli in
jim med stepanjem žlico za žlico dodajajte tekoce maslo. Po okusu zacinite s soljo in
sveže mletim poprom.
 Šparglje vzemite iz vode, jih dobro odcedite in odstranite sukanec. Postrezite jih z
rezinami šunke in prelijte z okusno holandsko omako.


Solate iz špargljev


ENOSTAVNA ŠPARGLJEVA SOLATA
Sestavine:
• 1 kg špargljev
• 2 trdo kuhani jajci
• 1 šalotka
• 2 žlici belega vinskega kisa
• 4 žlice deviškega oljcnega olja
• 1 žlica kaper
• 2 žlicki sesekljanega peteršilja
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo in narežemo na manjše kose. Trdo kuhani jajci razrežemo in damo
skupaj s šparglji v skledo.
 Iz preostalih sestavin zmešamo preliv, ki ga polijemo po špargljih in jajcih ter na rahlo
premešamo.

ŠPARGLJEVA SOLATA
Za 4 osebe potrebujemo:
• 50 dag zelenih špargljev
• 2 dag sladkorja
• 2 dag masla
• 2 paradižnika
• 1 žlica sesekljanega drobnjaka
• 1 žlica balzamicnega kisa
• 1 žlica limoninega soka
• 1 žlica oljcnega olja, sol, poper
• 2 mladi cebuli
• 1 žlica sezama
PRIPRAVA:
 Špargljem odrežemo trde spodnje dele in razrežemo na tanke rezine. V vreli slani
vodi, ki smo ji dodali sladkor in maslo jih kuhamo 5 - 7 minut.
 Za preliv zmešamo kis, limonin sok, olje, grobo mlet poper in 2 žlici vode od kuhanih
špargljev. Dodamo na kolobarje narezani cebuli, jih potresemo s sezamom, ki smo ga
na hitro prepražili in prelijemo s prelivom ter rahlo premešamo.

ŠPARGLJEVA SOLATA S TESTENINAMI

Sestavine:
• 1 kg špargljev
• 6 žlic oljcnega olja
• 1 strok cesna
• 1 kg testenin
• 1 skodelica košckov tune
• tanki trakovi narezane šunke
• 8 do 10 crnih oliv
• 2 žlici limoninega soka (ali vinskega kisa)
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo in narežemo na 2 do 3 cm velike košcke. Testenine skuhamo 'al
dente' in jih odcedimo. Segrejemo oljcno olje in pražimo cesen 1 minuto.
 V veliki skledi zmešamo testenine z oljcnim oljem in cesnom ter dodamo ostale
sestavine. Dobro premešamo.
 Postrežena jed naj bo sobne temperature, lahko pa jo tudi ohladimo.

SPOMLADANSKA SOLATA IZ TESTENIN, ŠPARGLJEV IN
RUKOLE

PRIPRAVA:
 Testenine skuhajte, odcedite in ohladite s hladno vodo.
 Šparglje skuhajte in ohladite.
25
Franc Cerar; Slape 104; 1260 Polje; tel: 041 / 758 897; e-pošta:franci.cerar@yahoo.com
 Rukolo ocistite in operite. Na krožnik položite rukolo, nanjo naložite šparglje.
Testenine pomešajte z oljem, kisom, jogurtom, sesekljano šalotko, pehtranom, soljo in
poprom. Mešanico testenin in zacimb položite na krožnik in servirajte.
 Zraven ponudite še preliv iz olja, kisa, šalotke, soli in pora. Zacimbe in druge dodatke
dodajte po okusu.

ŠPARGLJEVA SOLATA S PIŠCANCEM
Sestavine:
• 200 g kuhanih špargljev
• 400 g kuhanega pišcancjega mesa brez kože
• nekaj solatnih listov
• 6 žlic majoneze
• 2 žlici jogurta
• breskev iz kompota
• sol, poper
• sladkor
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na 2 do 3 cm dolge košcke. Nekaj lepih vršickov shranimo za
okrasitev.
 Košcke špargljev in na trakove narezano meso zmešamo ter zacinimo s soljo,
sladkorjem in limoninim sokom.
 Majonezo zmešamo z jogurtom, solimo, popramo in dodamo malo sladkorja in na
majhne košcke narezano breskev.
 Solatne skledice obložimo s solatnimi listi, damo vanje sestavine za solato, prelijemo s
pripravljenim prelivom ter okrasimo s špargljevimi vršicki.

ŠPARGLJI PO GRŠKO
Sestavine:
• 600 g špargljev
• 4 žlice oljcnega olja
• 1 žlica limoninega soka
• 1 žlica zelišcnega kisa
• 1 žlicka gorcice
• Sol
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo v slani vodi.
 Zmešamo oljcno olje, limonin sok in zelišcni kis, umešamo gorcico in solimo.
 Prelijemo preko odcejenih in razrezanih špargljev in preden ponudimo, premešamo.

Omake, ki se podajo k špargljem

BEŠAMELNA OMAKA
Sestavine:
• 40 g masla
• 40 g moke
• 5 dl mleka
• sol
• sveže zmlet beli poper
• žlicka limoninega soka ali kisa
• 15 g svežega masla
PRIPRAVA:
 Na majhnem ognju razpustimo maslo, dodamo moko, mešamo 1 do 2 minuti in
pazimo, da ostane prežganje belo.
 Postopno prilivamo toplo mleko in stepamo z metlico na majhnem ognju, dokler se
omaka ne zgosti. Solimo, popramo in kuhamo 15 do 20 minut ter medtem veckrat
premešamo.
 Nato dodamo limonin sok, pokrijemo in postavimo omako do uporabe nad paro ali
kam drugam na toplo. Tik preden z omako postrežemo, zamešamo vanjo še košcek
masla. Kolicine zadošcajo za približno 5 dl omake.

MUSLINASTA OMAKA
Sestavine:
• 3 dl holandske omake
• 1 dl stepene smetane
PRIPRAVA:
 V pripravljeno holandsko omako vmešamo stepeno smetano in stepamo z metlico tako
dolgo, da postane omaka lahka in penasta.

POMARANCNA OMAKA

Sestavine:
• 30 g masla
• 20 g mokesok
• 1 rdece pomarance
• 100 ml smetane za stepanje
• 125 ml vode, v kateri so se kuhali šparglji
• 1 žlicka pomarancnega likerja
• sol
• beli poper
PRIPRAVA:
 Maslo in moko zgnetemo v kroglico.
 Sok pomarance precedimo in ga polovico zmešamo s smetano in špargljevo vodo.
 Vse skupaj segrejemo, dodamo masleno kroglico, zavremo in na majhnem ognju ob
stalnem mešanju kuhamo 5 do 7 minut.
 Prilijemo še preostali pomarancni sok in pomarancni liker ter solimo in popramo.

SIROVA OMAKA

Sestavine:
• 5 dl bešamela
• 150 g naribanega sira
PRIPRAVA:
 Bešamelu dodamo 150 g naribanega sira in mešamo na majhnem ognju, dokler se sir
ne raztopi. Ce je potrebno, omako še dosolimo in ji po okusu dodamo limonin sok.

VINSKA OMAKA
Sestavine:
• 5 rumenjakov
• kozarec vina
• 60 g masla
PRIPRAVA:
 Rumenjake in vino nad paro penasto umešamo ter po košckih dodajamo maslo.

Sladice iz špargljev

ŠPARGLJEV SLADOLED
Sestavine:
• 400 g belih špargljev
• 300 g zelenih špargljev
• 0,75 L mleka
• 12 rumenjakov
• 180 g sladkorja
• 200 g creme fraîchešcep
• soli (za 2 litra)
PRIPRAVA:
 Bele in zelene šparglje skuhamo do mehkega. Kuhane šparglje dobro odcedimo in
seseklajmo s palicnim mešalnikom ter pretlacimo skozi cedilo. Masa špargljevega
pireja je približno 2/3 surove mase špargljev.
 Mleko in sladkor zavremo. Rumenjake s soljo gladko razmešamo in med stalnim
mešanjem prilijemo 1/3 vrocega mleka. Nato jajcno maso primešamo v vrelo mleko,
ne pozabimo mešati, in maso grejemo že toliko casa, da se zgosti. To se zgodi
relativno hitro in masa medtem nikakor ne sme zavreti. Maso takoj skozi cedilo
prelijemo iz lonca v skledo in ohladimo (skledo postavimo v mrzlo vodo).
 V hladno maso prime?amo creme fraîche in špargljev pire ter maso prelijemo v
strojcek za izdelavo sladoleda in zamrznemo.
 Špargljev sladoled se dobro poda k jagodam.

ŠPARGLJEV SLADOLED Z MELONO
Sestavine:
• 500 g pireja belih špargljev
• 2 kg meloninega mesa
• 1,5 L mleka
• 1,2 kg sladkorja
• Vanilja
• limonin sok
• beli rum
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo, dobro jih odcedimo in sesekljamo s palicnim mešalnikom, da
nastane pire. Melono prerežemo, odstranimo peške, izdolbemo in meso prav tako
sesekljamo s palicnim mešalnikom.
 Sladkor vsujemo v mleko in segrejemo. Odstavimo in dodamo preostale sestavine:
vaniljo, beli rum (kolicina po želji), nekaj kapljic limoninega soka, špargljev pire in
melono.
 Maso za sladoled damo v zamrzovalnik in tekom zamrzovanja sladoled nekajkrat
premešamo.
 Postrežemo ga v izdolbeni meloni.

ŠPARGLJI Z JAGODAMI
Sestavine:
• 500 g špargljev
• 500 g jagod
• 175 g kisle smetane
• 75 g sladkorja v prahu
• malo kristalnega sladkorja
• limonin sok
PRIPRAVA:
 Šparglje skuhamo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok in sladkor. Kuhane odcedimo,
prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo.
 Jagode operemo, odstranimo peclje in narežemo na cetrtine.
 Šparglje narežemo na 1 cm velike košcke ter jih zmešamo z jagodami, kislo smetano
in sladkorjem v prahu. Po okusu dodamo še malo limoninega soka.
Nasvet : Postrežemo s sladoledom ali sorbetom.

ŠPARGLJEV KOMPOT
Sestavine:
• 500 g špargljev
• 150 g sladkorja
• 1 strok vanilje
• limonin sok
• cimet
PRIPRAVA:
 Šparglje narežemo na 1 do 2 cm velike košcke, potresemo s 100 g sladkorja in pustimo
stati vsaj 2 uri.
 Špargljem v lastnem soku, ki ga spustijo, dodamo cimet, limonin sok in razpolovljen
strok vanilje ter vse skupaj skuhamo.
Po potrebi še sladkamo in takoj ponudimo ali damo v kozarce.

ZELIŠCNE PALACINKE S ŠPARGLJI
Sestavine:
Za palacinke:
• 3 jajca
• 150 g moke
• 3 dl mleka
• Sol
• 30 g rukole
• nekaj stebelc drobnjaka
• 25 g masla.
Za nadev:
• 200 g špargljev
• 500 g ricotta sira
• 30 g parmezana
• 20 g oljcnega olja
• 2 beljaka
• 20 g masla
• šcep muškatnega orešcka
• sol, poper
PRIPRAVA:
 Za palacinke stepemo jajca z mlekom, primešamo presejano moko in solimo. Maso
pustimo na hladnem pocivati 30 minut. Medtem ocistimo in operemo rukolo in
drobnjak, ki ga s škarjami narežemo na krajše košcke.
 V ponvi premera 20 cm na srednjem ognju raztalimo maslo. Na dno ponve
razporedimo listke rukole in drobnjaka ter pustimo kakšen trenutek. Nato v ponev
nalijemo del mase za palacinke, tako da je enakomerno razporejena po celi površini.
Palacinko obrnemo z lopatko po 2 minutah pecenja in jo 1 minute pecemo še na drugi
strani. Na svežem maslu specemo palacinke ?e iz preostale mase.
 šparglje skuhamo in narežemo na tanke kolobarcke, vršicke prihranimo cele.
 Beljake s šcepcem soli stepemo v trd sneg. Ricotto zmešamo in zacinimo z oljem,
sveže naribanim muškatnim orešckom, soljo in poprom ter stepamo 3 minute z
metlicami elektricnega mešalnika. Nato primešamo še košcke špargljev in sneg iz
beljakov.
 Palacinke razprostremo, tako da so listki rukole na spodnji strani, in jih nadevamo s po
dvema žlicama nadeva. Prepognemo jih na polovici in potem pahljacasto zložimo.
Palacinke zlagamo v namašcen pekac in vmes potaknemo še špargljeve vršicke. Na
koncu vse skupaj potresemo s sveže naribanim parmezanom in dodamo še kakšen
kosem masla. Gratiniramo v pecici pod žarom 5 minut in toplo ponudimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.