Danes je 12 Maj 2024 16:09
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 08:39    Naslov sporočila: Čemaž
 Odgovori s citatom  

Imenujemo ga tudi divji česen, medvedji česen, čremož, kačji lek, štrkavec in gozdni česen, ima podoben okus kot česen, le blažjega. Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete aprila in maja v gosto poraslih preprogah. Čemaž je izjemno zdravilen in govori se, da ga iščejo medvedje, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo želodec, črevo in kri, zato ni slaba ideja, da si tudi sami omislite očiščevalno kuro iz njegovih osvežilnih listov. Čemaž spada med luke in je bližnji sorodnik čebule in česna, kar se mu dobro pozna po okusu. Čemaž takoj spoznamo po dolgopecljatih, pritličnih suličastih listih in izrazitem vonju po česnu. Lahko ga zamenjamo z listi šmarnice in pegastega kočnika. Obe rastlini sta strupeni. Če dvomimo, za katero rastlino gre, je najzanesljivejši kazalnik vonj zmečkanega lista: čemaž ima tako izrazit vonj po česnu, da ne moremo zgrešiti. Dlje časa lahko čemaž ohranite tako, da ga vložite v olje. Shranjujete ga lahko tudi v zamrzovalniku, medtem ko si s sušenjem ni vredno beliti glave. Je ena najboljših, najbolj uporabnih in najbolj zdravilnih užitnih divjih rastlin, ki lahko v veliki meri nadomesti česen. Privoščimo si ga surovega v solati, kuhanega ali pa kar na izletu natrgajmo nekaj listov za k malici. Uporabljamo ga kot dodatek k regratu, motovilcu in solati, dodajamo ga špinači, drobno narezanega uporabimo tudi kot začimbo na cmokih in krompirju.

Čemaževa juha s krompirjem
Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 40 dag sveže sesekljanega čemaža, sol in sveže mleti poper.
V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljan čemaž in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut in postrezite.

Rižota s čemažem in pršutom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhen por, 40 dag svežega čemaža, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juhe, 10 dag pršuta in sol.
V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščen in na kockice narezan por. Dodajte riž in opran ter grobo narezan čemaž. Postopoma prilivajte juho, vedno ko se le-ta vpije, in mešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte na rezance narezan pršut in preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite in solite po potrebi. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom.

Ribji fileji v čemaževi omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ribjih filejev (škarpene, osliča, brancina,…), 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 20 dag svežih čemaževih listov, 5 žlic ribje juhe ali vode, 2 žlici pinjol, 1 žlico limonovega soka, sol.
Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Ribje fileje solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo, drobno narezan čemaž in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limonovim sokom. Ribje fileje preložite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s kuhanim krompirjem.

Solata s čemažem
Potrebujemo: 0,5 kg zelo mladih čemaževih listov, 25 dag kuhanega fižola, 2 kuhani jajci, 10 dag slanine, 1 dl jabolčnega kisa, 2 žlici oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.
Čemaževe liste operite in jih grobo narežite. Dodajte kuhan fižol in narezani kuhani jajci. Na oljčnem olju prepražite slanino in zalijte s kisom. Solato prelijte s še toplim prelivom ter jo solite in popoprajte po okusu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 18 Apr 2010 16:49    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

ČEMAŽEVI RECEPTI

Čemaž v solati
Sveže liste čemaža narežemo zabelimo z oljem, okisamo s kisom ali limono, dodamo sol po okusu in zmešamo. Solata ne sme predolgo stati.

Čemaževa omaka
Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov čemaža, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol. Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.

Čemažev namaz na kruh
Potrebujemo: 2 sirna namaza s smetano, 2 žlici olivnega olja in 6 žlic na drobno narezanih listov ali čebulic čemaža. Sirni namaz s smetano, olivno olje in drobno narezane liste ali drobno narezane čebulice umešamo in namaz je gotov.

Palačinka s čemažem
2 jajci zmešamo z 2 žlicama mleka in 2 žlicama pšenične moke, dodamo 4 žlice drobno narezanih listov čemaža, ščepec majarona in sol po okusu. Palačinko pečemo na olju ter jo namažemo s kislo smetano.

Čemaž pečen z jajcem
4 žlice drobno narezanih listov čemaža zmešamo z žvrkljanima 2 jajcema, posolimo po ukusu in pečemo v ponvi dokler se ne speče na eni strani, nato obrnemo na drugo stran in spečemo še na drugi strani.

Čemaževa solata z jabolkom
Za 1 osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper.
Liste čemaža očistimo in drobno narežemo, jabolko očistimo pešk in naribamo. Olje, kis in začimbe dobro zmešamo in zlijemo na čemaževe narezane liste, ki smo jim prej dodali naribano jabolko.

Čemaževa juha
Potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, ¼ l instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir.
Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine.
Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Potem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut.
Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir.

Krompirjeva solata s čemažem
Za 1 osebo potrebujemo 2 srednje velika krompirja, skodelico drobno narezanih čemaževih listov, srednje veliko čebulo, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in poper po okusu.
Krompirja skuhamo in olupimo. Narežemo na lističe, dodamo drobno narezane liste čemaža, narezano čebulo, začimbnice, kislo smetano in kis, vse sestavine dobro premešamo in ponudimo.


Čemažev skutin namaz
Potrebujemo: ½ kg skute, 1 lonček kisle smetane, manjšo čebulo, 10 velikih žlic na drobno narezanih čemaževih listov, sol, poper in gorčico po okusu.
Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbnice po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.

Čemažev namaz
Potrebujemo: 60 dag čemaževih listov, 2,5 dag soli, 6 dl olivnega olja. V multipraktik narežemo čemaževe liste, dodamo sol in olje in pustimo, da se dobro razreže in premeša. Z dobljeno mešanico napolnimo kozarce ter dobro zapremo. Namaz nam bo služil: kot namaz na kruh ali kot dodatek k raznim omakam.

Recept za spodbujanje apetita
Obolelim dajemo drobno sesekljane čemaževe liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno).

Proti arteriosklerozi
Na dan pojemo 3 krat po 5 drobno narezanih listov čemaža.

Čemaževa tinktura
V kozarec s širokim grlom narežemo za 1/3 kozarca čemaževih listov. Naložene liste dobro stisnemo, da jih je res za1/3 kozarca. Preko prelijemo 50 % dobro žganje (sadjevec), kozarec dobro zapremo in pretresemo. Postavimo na okensko polico ali kam drugam, Stoji naj 3 tedne, večkrat vmes pretresemo. Po 3 tednih precedimo in skozi gazo dobro izcedimo še preostalo tekočino, da je tinktura bistra jo precedimo še skozi filter ( lahko je skozi filter papir za kavo ali čaj).
Uporaba: 25 do 30 kapljic razredčimo v 1 dl vode.
Pomaga pri: rahlo znižuje pritisk, pri želodčnih težavah, arteriosklerozi, zaustavlja glistavost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.