Danes je 12 Maj 2024 20:14
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:26    Naslov sporočila: RECEPTI PRIJAZNE MAMICE
 Odgovori s citatom  

JULIJINE REZINE
1 zavitek listnatega testa
5 jajc
20 dkg sladkorja
10 dkg čokolade v prahu
20 dkg mletih orehov

Krema:
6 dcl mleka
6 žlic moke
20 dkg sladkorja
20 dkg margarine
1 vanilin sladkor
sok ene limone

Listnato testo razvaljamo v dve plošči. Eno ploščo spečemo.
Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo čokolado v prahu in mlete orehe. Biskvit vlijemo na drugo surovo ploščo testa. Vse skupaj spečemo. Ohlajeno pokrijemo s kremo in na vrh damo drugo ploščo listnatega testa. Potresemo s sladkorjem v prahu.
Krema:
Mleko s sladkorjem zavremo. Že prej odvzamemo nekaj žlic mleka, v katerem razmešamo moko kot za puding. Mešanico vlijemo v vrelo mleko in med stalnim mešanjem kuhamo cca. 5 minut, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo. Med hlajenjem večkrat premešamo, da se na površini ne naredi kožica. Med tem penasto zmešamo margarino z vanilijem in limoninim sokom ter dodamo ohlajeni kremi.

SADNA TORTA
Testo:
75 g masla penasto umešamo, počasi dodajamo
75 g sladkorja,
1 vrečko vaniljevega sladkorja in sol ter mešamo, da nastane gladka krema. Vanjo zmešamo drugo za drugim
2 jajci,
125 g bele moke,
1 žlička pecilnega praška, jo presejemo in pri srednji hitrosti vmešamo v testo skupaj z 1 žličko mleka.
Pripravljeno testo nadevamo v pomaščen model s premerom 28 cm, ga poravnamo in postavimo v pečico.

Pečemo na 175- 200°C približno 25 minut.

Obloga:
1 kg svežega sadja operemo, mu odstranimo peclje, ga olupimo, narežemo, potresemo s sladkorjem in pustimo nekaj časa stati ali vloženo sadje odcedimo in naložimo na tortno osnovo.

Tortni preliv:
Pripravimo preliv iz
1 vrečke Preliva za torte dr. Oetker,
ustrezne količine sladkorja,
250 ml sadnega soka in z njim prelijemo sadje.

MOSTARSKA TORTA
Testo:
6 rumenjakov
6 žlic mletega sladkorja
6 žlic mletih orehov
2 žlici drobtin (namočenih v rum)
2 žlici ostre moke
1 žlica kakava
sneg 6 beljakov
vse dobro zmešaš in pečeš 1 uro pri 150°C.

Krema 1:
25 dag orehov prelijemo z vro?im mlekom (1- 2 dcl)
5 žlic mletega sladkorja
10 dag masla

Krema 2:
5 reber čokolade
5 žlic mletega sladkorja
2 žlici vode
stopimo, prelijemo in potresemo z orehi.

PIŠKOTI S KOŠČKI ČOKOLADE
125 g masla
50 g vanilijevega sladkorja
50 g rjavega sladkorja
1 jajce
125 g moke
½ žličke pecilnega praška
ščepec soli
125 g jedilne čokolade, zrezane na koščke
Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in jajce. V mešanico presejemo moko, pecilni prašek in sol ter dobro premešamo. V testo vmešamo še koščke čokolade. Na namaščen pekač z žličko polagamo testo. Med posameznimi kepicami pustimo dovolj prostora, ker se bo med peko testo razlezlo. Pečemo 8 do 10 minut v pečici, segreti na 190 stopinj Celzija. Piškote vzamemo iz pečice, ko so na sredi še nekoliko mehki, in jih pustimo na pekaču še 5 minut, preden jih preložimo na mrežico, kjer se dokončno ohladijo.

Nasvet: namesto navadne čokolade lahko uporabimo belo, testu pa v tem primeru dodamo 2 žlici kakava v prahu.

TORTA ANNE SACHER
140 g jedilne čokolade Gorenjka

100 g masla

140 g sladkorja v prahu

4 rumenjaki

4 beljaki

70 g moke



Čokolado postavimo na krožniku v toplo pečico, da se segreje in počasi stopi. Nekoliko ohladimo. Penasto umešamo maslo in sladkor, nato jima dodamo čokolado, potem pa še rumenjake enega za drugim. Dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo vmešamo v kremo s kovinsko žlico. Na koncu previdno vmešamo še presejano moko in pazimo, da se testo ne sesede. Že prej si pripravimo namaščen in pomokan model za torte s premerom 22 cm. Vanj stresemo testo. Z modelom potolčemo ob delovno površino, da izginejo iz testa morebitni zračni žepki, in spečemo v prej segreti pečici. Pečemo 1 uro pri 170 stopinjah Celzija. Ohladimo na mrežici in prelijemo z glazuro iz jedilne čokolade; če ne želimo, da bi se glazura vpila v testo, ga najprej premažemo z marelično marmelado.

SADNA KREMA ZA TORTO
2 dcl mleka ,
2-3 dkg želatine ,
6 dkg sladkorja ,
6 rumenjakov ,
30 dkg jagod (lahko tudi kompot ali kako drugo sadje ) ,
5 dcl sladke smetane za stepanje


Mleko , sladkor in pripravljeno želatino kuhajte na pari .
Med kuhanjem dodate rumenjake .
Maso razhladite in dodate stepeno sladko smetano .
Počasi zmešate v enakomerno maso .
Dodajte narezane jagode in nato lahko torto namazete

BELI KOLAČ17 dag margarine
25 dag moke
4 rumenjake
10 dag sladkorja
1 pecilni



Krema:

4 navadne jogurte
1 kislo smetano
5 žlic moke
1 vanili
15 dag sladkorja
4 beljake – sneg


Zmešaj jogurt, smetano, sladkor in vanili, nato dodaj moko in sneg (naj bo zelo trd).

Testo (krhko) razdeli na dva dela (spodnji del približno 3/4, zgornji 1/4). Večji del testa razvaljaj in daj v pekač (manjši del testa za ta čas spravi v hladilnik). Kremo namaži po testu, potem pa drugo polovico testa vzemi iz hladilnika in ga naribaj (ali ga razdrobi v multipraktiku) na kremo. Peci 1/2 ure pri 200 stopinjah celzija (oziroma toliko časa, da je pečeno).

LIMONOVI TOLARJI

250 g moke
200 g masla
150 g sladkorja v prahu
1 limona
ribezova marmelada
nekaj pistacij

Iz moke, masla, polovice sladkorja in soka polovice limone zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro (v hladilniku). Testo razvaljamo na debelino nekaj mm in iz njega izrežemo kroge, ki jih pečemo pri 190 stopinjah približno 8 minut. Ko se ohladijo, polovico tolarjev premažemo z marmelado in jih pokrijemo s preostalimi tolarji.

Sok polovice limone zmešamo s preostalim sladkorjem, z glazuro premažemo tolarje in jih potresemo s sesekljanimi pistacijami.

JEŽKI
Biskvitno testo:
Sestavine:
6 rumenjakov
30 dag sladkorja
6 žlic tople vode
18 dag moke
pecilni in vanilni prašek
6 beljakov

Čokoladna krema:
8 žlic mleka
3 žlice sladkorja v prahu
10 dag margarine (Rama ali Petra)
15 dag čokolade v prahu in 20 dag kokosove moke

Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo. Rumenjakom dodamo sladkor, toplo vodo, pecilni, vanilni in na koncu moko. Dobro zmešamo in na koncu dodamo še trd sneg beljakov.

Testo pečemo v pečici, ki smo jo poprej segreli na 180°C 20-25 min. Pečenega pustimo, da se ohladi.

Ohlajen biskvit razrežemo na poljubno velike kvadratke.

Pripravimo čokoladno maso. Raztopimo margarino in ji pridanemo mleko, sladkor v prahu in čokolado v prahu. Vse skupaj počasi kuhamo na zmernem ognju 2 - 3 minute.

Kvadratke biskvita pomočimo v čokoladno maso in nato v kokosovo moko. Zložimo na pladenj in ponudimo

BISKVIT S KISLO SMETANO
1 vanilij
4 rumenjaki
1 dcl vode
20 dag sladkorja

in še:
20 dag moke
4 žl kakava ali čokolade v prahu
1 dcl olja
1 pecilni
5 žl ruma


Rumenjake ločimo od beljakov in jih stepemo z električnim mešalcem. Rumenjakom dodamo vanilij, vodo in sladkor. Nato dodamo še moko, čokolado v prahu, olje, pecilni in rum. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo trd sneg beljakov.

V pekač položimo peki papir in vanj zlijemo pripravljeno maso. Pečico poprej ogrejemo na 185°C in biskvit spečemo.

Pečen biskvit pustimo, da se ohladi. Medtem zmešamo 1 kislo smetano in 4 žlice sladkorja v prahu. Biskvit prereženo po dolgem na pol in ga namažemo z nadevom. Razrežemo na poljubno velike kvadratke in jih čez noč pustimo v hladilniku.
Biskvit je potrebno obvezno nesti v degustacijo najboljšim prijateljem. Pa dober tek vsem.

INDIJANČKI
Keksi:
2 jajci (beljak posebej)
2 žlici sladkorja
2 žlici moke
1/2 pecilnega praška

Sneg:
4 beljaki
20 žlic sladkorja
5 žlic vode

Čokolada:
5 dag jedilne čokolade
1 žlica margarine ali olja

Keksi:

Vse skupaj zmešaj, nazadnje dodaj sneg. Z žlico naredi na pekač kupčke in peci 10 minut.

Sneg:

Beljake stepaj skoraj do konca in med stepanjem počasi dodajaj prevreti sladkor z vodo. Z brizgalko naredi kupčke na kekse.
Čokolada:

Na sopari jo segrej, da se razpusti in z njo prelij indijančke.

RAFAELO KOLAČ
Testo:

6 beljakov
30dag sladkorja
15 dag kokos moke
1 pecilni prašek
sok 1 limone.

Krema:

6 rumenjakov
8 žlic sladkorja
6 žlic moke
2 vanilin sladkorja
1/2 l mleka
25 dag margarine



Stepi beljake s sladkorjem, dodaj pecilni, kokos moko in limonin sok. Peci pri 160 do 180 stopinj C, tako, da se testo povsem posuši.
Rumenjake stepi s sladkorjem, dodaj moko in vanilij. Zagrej mleko, v njega vlivaj kremo in neprestano mešaj, kot bi kuhal puding. Ko se krema ohladi, dodaj margarino, ki si jo prej dobro zmiksal. Kremo prelij preko pečenega ohlajenega testa. Okrasi s kokos moko.

BLEJSKA GRMADA

Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu

Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja

Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin

Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado

Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.

PARIŠKE ROŽE
Testo:
30 dag moke
4 rumenjaki
15 dag margarine
3 žlice mleka
3 dag sladkorja
1 dag kvasa


Nadev:
sneg 4 beljakov
24 dag orehov
30 dag sladkorja

Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.
Moko presejemo, dodamo rumenjake in margarino.
V lonček damo kvas, mleko in sladkor ter pustimo nekaj časa stati. To dodamo moki, margarini in rumenjakom ter umesimo testo. Testo pokrijemo in ga pustimo stati, da vzhaja.
Iz beljakov naredimo trd sneg, dodamo sladkor in nato še orehe, vse skupaj previdno premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in ga namažemo z nadevom. Ko smo ga namazali, ga od vsake strani proti sredini zvijemo, tako, da dobimo na sredini dvojni zvitek, ki ga nato narežemo na kolobarje.
Pekač namažemo z margarino in pečemo tako dolgo, da dobi pecivo lepo rumeno barvo.


MARMORNI KOLAČ
6 jajc
9 žlic sladkorja + vanili sladkor(po želji)
9 žlic olja
9 žlic moke + 1 zavitek pecilnega praška
9 žlic mleka
1 žlica kakava ali kave

Rumenjake ločimo od beljakov. Moko pomešamo s pecilnim praškom in presejemo. Stepamo rumenjake, 1/2 sladkorja; počasi dodajamo še ostale sestavine brez kakava.
Beljake in preostali sladkor stepemo v trd sneg in umešamo v jajčno maso. Nato to razdelimo in v eno polovico presejemo kakav. V pomaščen in pomokan pekač vlivamo izmenično svetlo in temno testo. Pečemo v okroglem modelu za kolače. Ko je kolač pečen, ga s pekačem vred obrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi.

DIPLOMATSKI PUDINGŽa biskvit:
20 dag moke
24 dag sladorja
8žlic vode
pecilni prašek
vaniljev sladkor
4 jajca

Za nadev:
10 breskev
2 vaniljeva pudinga
1 liter vode
smetana za dekoracijo
3 žlici sladkorja


Naredimo trd sneg in mu dodamo 4 žlice vode in ves sladkor. Razžvrkljamo rumenjake dodamo 4 žlice vode in narahlo vmešamo v sneg. Nato dodamo še moko s pecilnim in vaniljevim sladkorjem . Dodamo beljakovo maso in narahlo zmešamo.Pečemo pri 150 stopinjah 20 minut, nato pa še 15 minut na 200 stopinj. Ko je biskvit pečen, ga pokapamo z limonado.
V en liter vode damo 10 olupljenih in narezanih breskev in počakamo, da zavre ,dodamo še razmešan prašek pudinga s sladkorjem ter kuhamo, da se zgosti. S tem prelijemo biskvit in damo za par ur v hladilnik, nato še premažemo s stepeno sladko smetano in mrzlega serviramo.

SIROVI MARMORIRANI PIŠKOTI
Sestavine:
175 g masla ali margarine
25 g kakava
2 jajci
250 g sladkorja
140 g moke
200 g polnomastne skute
65 g sladkorja
1 čajno žličko vanilijeve esence
1 jajce


Pekač 30x20 obložimo s peki papirjem. V kozici ali MW stopimo maslo in mu primešamo kakao, dokler se ta ne stopi. Malo ohladimo. Stepemo jajca in sladkor, dodamo maslo s kakavom, nato še moko in damo na pekač.
Za vrhnjo plast zmešamo sir in sladkor, vanilijo in jajce ter razporedimo na spodnjo plast. Z vilico malo premešamo, da nastane pisan vzorec. Spečemo: 180st.C, 50 minut. Ohladimo, potem razrežemo.

SKUTINA TORTA
33 dag moke
15 dag sladkorja
1 jajce
malo soli,limonin sok, rum , vanilija, mleko po potrebi
1 pecilni prašek ( ne cel)
Nadev:
50 dag skute
rozine
1 jajce
vanilija
rum



Iz navedenih sestavin naredimo testo. Del testa razporedimo po tortnem modelu, iz drugega dela pa naredimo tanke zvitke, ki jih na koncu položimo na nadev. Na testo namažemo nadev, po nadevu pa razporedimo zvitke v obliki mreže. Pečemo 45 minut.

FINI PIŠKOTI
1.25 kg moke
50 dag margarine
6 jajc
50 dag sladkorja
2 pecilna sladkorja



Vse sestavine zgnetemo v testo in damo v hladilnik, kjer naj počiva 2 uri. Nato testo razvaljamo in z modeli oblikujemo piškote. Pečemo pri zmerni temperaturi (180°C),dokler lepo ne zarumenijo.

KUŠTRAVA KATA
30 dag mehke moke
8 dag sladkorja v prahu
1/2 vrečke pecilnega praška
12,5 dag margarine ali masla
3 rumenjaki
ščep soli
naribana limonina lupina

NADEV:
3 beljaki
15 dag sladkorja v prahu
2 jedilni žlici marelične marmelade
10 dag mletih orehov ali mandeljnov ali kokos moka

Potrebujemo manjši pekač in grobo strgalo.

1.Iz moke, sladkorja, pec.praška, masla ali margarine, rumenjakov, soli, naribane limonine lupine zgnetemo nekoliko drobljeno testo.
2. Testo razpolovimo na dva enaka dela.
3. Polovico testa naribamo v pekač, toliko da je pokrito dno.
4. Iz beljakov in sladkorja v prahu stepemo trd sneg. Previdno mu primešamo marmelado in mlete orehe ali mandlje.
5. S stepenimi beljaki nadevamo testo in pokrijemo z drugo polovico testa, ki ga ravno tako naribamo nanj.
6. Pečemo pri 200 stopinjah 25 minut.
7. Še toplo potresemo s sladkorjem v prahu!

DOMAČA ČOKOLADA
1/2 kg mleka v prahu
10 dkg čokolade v prahu
7 dkg kakava v prahu
1 kg sladkorja
25 dkg margarine
1,8 dcl vode


V vodi raztopimo sladkor do goste bistre raztopine, nato dodamo margarino, da se raztopi. V to zmes dodamo mleko, kakav in čokolado v prahu in zmešamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Maso vlijemo v model (srednje velik pekač), ko se ohladi narežemo na kockice.

MASLENA KREMA ZA NADEV
25 dag masla ali margarine
12 dag sladkorja
2 rumenjaka
po želji razni dodatki kot so:
vanilin, kava , kakao, pomarančni sok, mandeljni, lešniki



Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake, nato pa postopoma še sladkor. Ves čas mešamo. Nato dodamo še poljuben dodatek za okus in premešamo, da masa postane gladka.
S to kremo lahko namažemo razne torte, biskvitno pecivo in ostale sladice

KVAŠENI ROGLJIČKI - CELIAKIJA
1kg-posebne moke-celiax
10 dkg sladkorja
10 dkg margarine
8 dkg kvasa
malo soli
mleko
2 jajci


Testo se naredi tako kot za potico. Testo razdeli na osem hlebčkov. Vsak del razvaljaj in razdeli na osem delov. Vsak del namaži z nadevom (orehi,marmelado,skuto - odvisno od alergije), zvij v rogljičke in pusti vzhajati. Namaži jih z jajcem. Spečeš jih na 180 stopinjah ali po občutku.
Dober tek.

TORTA Z MASLENO KREMO
Testo
4 jajca
4 žlice sladkorja
3 večje žlice moke
1 1/2 pecilnega praška

Krema
2 dl kuhanega vanilijevega pudinga
10 dag navadne mlečne čokolade, stopljene nad soparo
1 velika žlica sladkorja
4 večje žlice margarine
80 g surovega masla

Za navlažitev
0.2 dl vode
malo ruma
1 žlička sladkorja

Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in sneg beljakov in zelo previdno zmešamo. Biskvit damo v pomaščen in pomokan model. Pečemo v ogreti pečici 25 minut pri 175 stopinjah.
Krema
Penasto vmešamo margarino in sladkor. Dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado in ohlajen puding. Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo na pol, ga namočimo s polovico rumove mešanice in nadevamo s 1/4 kreme. Prekrijemo z drugo ploščo testa. Namočimo s preostalo rumovo mešanico. Z ostalo kremo premažemo obod torte in vrh. Poljubno okrasimo in damo za 6 ur v hladilnik, da se strdi.

KAKAVOVE REZINE - II.
24 dag kristalnega sladkorja
2 vanili sladkorja
30 dag margarine
4 rumenjake
10 dag benko kakava
1/4 litra mleka
1 limone sok
1-2 žlici ruma
sneg 4 beljakov
50 dag moke (pol ostre in pol mehke)
1/2 pecilnega praška

pekač (po izbiri): lahko so mere 36 x 21
maščoba za pekač in moka za posip pekača

kisla marmelada
sok limone

čokoladna glazura

sladka smetana

Sladkor (2/3) in vanili sladkor mešaš z margarino, da lepo naraste. Dodajaš rumenjak po rumenjak in mešaš. Dodaš kakav, mleko, limonin sok, rum in zmešaš. Nato dodaš presejano moko s pecilnim. In zmešaš počasi z lopatico. Narediš sneg iz beljakov in 1/3 ostalega sladkorja. Tudi ta sneg rahlo vmešaš v to testo z lopatico. To maso vliješ v namazan in pomokan pekač in pečeš pri 180° C približno 30 minut, da je pečeno. Ko je pečeno, ga zvrneš na desko in počakaš, da se ohladi. Prerežeš ga na polovico po dolžini, zgornjo polovico daš dol. Spodnjo polovico namažeš s kislo marmelado (marelično marmelado z limoninim sokom malo segrej), daš drugo polovico testa nazaj na spodnjo polovico, še zgoraj po testu rahlo namažeš z marmelado, nato čez polij čokoladno glazuro.
Pecivo postavimo na hladno in drugi dan narežemo na rezine.
Ko daš tako rezino na krožniček, jo lahko dekoriraš s stepeno sladko smetano.

SKALCE
170 g margarine
190 g sladkorja
2 jajci
1 rumenjak
1 pecilni prašek
500 g moke
2-3 žlice mleka
80 g orehovih jedrc
40 g jedilne čokolade
maščoba in moka za pekač

Margarino s sladkorjem, jajcema in rumenjakom penasto zmešamo. Dodamo mleko, debelo narezane orehe, moko s pecilnim praškom in grobo nasekljano čokolado. Rahlo zmešamo in z dvema vilicama oblikujemo na pekaču robate kupčke.
V pečici jih spečemo pri 180 stopinjah približno v 20. minutah.

SADNI JOGURTOV BISKVIT
1 jogurt
2 jogurtova lončka moke 1/2 jogurtovega lončka olja
1/2 jogurtovega lončka sladkorja
1 kozarec sadja iz kompota ali sveže ali zamrznjeno sadje
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
2 žlici ruma



Sadje iz kompota odcedimo, posujemo po pekaču in čezenj prelijemo biskvit, katerega pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo, zlijemo na sadje ter pečemo približno 3/4 ure pri 200C.

POLŽKI
Belo testo:
65dkg moke,
30 dkg margarine,
30 dkg sladkorja v prahu,
pecilni prašek,
4 jajca,
limonina lupina,
vanilin sladkor

Črno testo:
vse sestavine kot za belo testo +
3-5 žlic presejanega kakava,
žlica mleka



V skledo zmešaj presejano moko,pecilni prašek,sladkor,margarino,jajca,limonino lupino in vanilin sladkor.Z roko zgneti testo,ki naj počiva na hladnem 1/2 ure.Zgneteno testo nato razdeli na 2 dela.Med enega zgneti kakav in mleko,da dobiš črno testo.Zvaljaj vsako polovico posebej enako veliko.Črno testo položi na belo in tesno zavij poljubno debelo.Zavitke zavij v folijo in jih daj za 1/2 ure v zmrzovalnik.Nato zavitke zreži na koleščke in jih peci pri 200°C.

BISKVIT S KISLO SMETANO
Testo:
20 dag sladkorja,
25 dag moke,
4jajca,
3 žlice kakava,
1 dcl radenske,
1 dl olja


Preliv 1:
7 žlic mleka,
sladkor po želji

Preliv 2:
2 kisli smetani,
15 dkg kokosove moke


Čokoladni preliv:
1 jedilna čokolada,
5 do 10 dag margarine


Vse setavine za testo zmešaj skupaj in vlij v pomaščen pekač ter peci 15 minut na 180°C.
Ko se speče,segrej mleko in sladkor ter polij po biskvitu.Nato narediš preliv iz kisle smetane in kokosove moke ter premažeš biskvit.Na koncu pa narediš še preliv iz čokolade in margarine ter preliješ vse skupaj.

KUNTA KINTE
4 rumenjaki,
20 dag sladkorja,
2 žlici kakava,
1,5 dcl olja,
1,5 dcl mleka,
20 dag moke,
1 pecilni prašek,
1 vanilin sladkor,
marmelada,
jabolka,
sneg iz 4 beljakov + 10 dag sladkorja v prahu

PRELIV:

3 žlice mleka,
2 žlici sladkorja,
10 dag čokolade za kuhanje,
8 dag margarine

Rumenjake in sladkor penasto umešamo,dodamo vanilin, olje in mleko.Na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom in kakavom.

Biskvit pečemo 15 - 20 minut na 200 C.
Potem ga vzamemo iz pečice, namažemo z marmelado, potresemo z naribanimi jabolki, nanje pa namažemo še sneg, ki smo ga stepli iz 4 beljakov in 10 dag sladkorja v prahu.

Vrnemo v pečico, da se sneg malo "zapeče".
Na koncu pecivo še prelijemo s prelivom.

LAMBADA
TESTO:
3 jajca
20 dag sladkorja
20 dag moke
1/2 dcl vode
1/2 dcl olja
1 pecilni prašek

ŽELE:
1l pomarančnega soka
3 vanilijeve pudinge
9 žlic sladkorja

PRELIV 1: PRELIV 2:
1l mleka čokolada+margarina
10 žlic sladkorja
10 žlic moke
50 dag margarine Potrebujemo še albert kekse in rum.

Za testo zmešamo jajca, sladkor, moko, vodo, olje in pecilni prašek. To maso zlijemo v malo višji pekač in pečemo.
V pomarančnem soku skuhamo pudinge, ki smo jih zmešali z 9 žlicami sladkorja. Tako dobimo žele, ki ga polijemo po pečenem pecivu. Za preliv 1 zmešamo mleko, sladkor in moko in zavremo, ves čas kuhanja mešamo. Ko zavre, pustimo stati 10 min. nato pa vmešamo dobro zmešano margarino in vse skupaj zlijemo čez pecivo in žele. Albert kekse namočimo v rum in položimo po prelivu 1. Nazadnje vse skupaj prelijemo s stopljeno čokolado in ko se ohladi, postavimo čez noč v hladilnik.

EVINA POGAČA
TESTO:-

4 jajca
10 dag margarine
15 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
50 dag skute
15 dag moke
10 dag rozin

NADEV:-

1 kg jabolk
4 dag sladkorja
1 dag cimeta

Margarino penasto umešamo in izmenjaje dodajamo jajca in sladkor. Nato dodamo vanilin sladkor. Ko je dovolj spenjeno,dodamo pretlačeno skuto in moko s pecilnim praškom ter rozine. Testo damo na pomaščen pekač in čezenj potresemo jabolka, ki smo jih predhodno zmešali s sladkorjem in cimetom. Pečemo pri 180°C nekje 50 minut(lahko tudi manj).

MELANIJA
125 dag zmehčanega masla
125 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
3 jajca
ščep soli
2 dcl ruma
200 g moke
2 zravnani žlički pecilnega praška
malo mleka

OBLOGA:-
1 pločevinka breskev(80 dag) ali sveže sadje

Margarino, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo. Postopoma dodajamo jajca, sol in rum. Moko in pecilni prašek zamešamo v masleno zmes. Dodamo še malo mleka, tako da se testo le težko loči od žlice. Po potrebi dodamo še malo mleka. Model za torte obložimo s papirjem za peko. Breskve(ali drugo sadje) dobro odcedimo in jih na tesno naložimo na dno modela za torte. Na sadje namažemo testo, postavimo model v segreto pečico in pečemo 35-40 minut pri 200°C. Nato z nožem previdno ločimo rob modela ter kolač zvrnemo na kuhinjsko rešeto in ga ohladimo.

LEŠNIKOVA TORTA Z VIŠNJAMI
BISKVIT:
15 dag sladkorja
15 dag mletih lešnikov
5 jajc
vanilin sladkor
limonina lupinica
sok 1/2 limone

NADEV:
Kozarec višnjevega kompota
vanilijev puding

OKRAS:
stepena sladka smetana
čokoladne mrvice

Penasto umešaš jajca, sladkor in limonin sok, nato dodaš lešnike in limonino lupinico, ter spečeš pri 180oC. Hladno enkrat prerežeš.

V 2,5 dl kompotove vode skuhaš puding in v rahlo ohlajenega vmešaš višnje. Nadev namažeš na plast biskvita, ki ga lahko navlažiš s pomarančnim sokom.

Okrasiš jo s stepeno sladko smetano in posuješ s čokoladnimi mrvicami.

PANNA COTA
5 dl sladke smetane
37 g sladkorja
2,5 lista želatine (4,1 g)
1 vanilin sladkor

Liste želatine namočiš v hladni vodi. Zavreš 2,5 dl sladke smetane (nestepene), jo odstaviš z ognja, ožmeš liste želatine in jih raztopiš v vroči sladki smetani. Ko se smetana, v kateri je raztopljena želatina, ohladi toliko, da je mlačna, previdno primešaš še preostalo (2,5 dl) stepeno sladko smetano.
Posodice, v katere nameravaš zliti dobljeno maso, namastiš z oljem, in vanje vliješ maso. Postaviš v hladilnik, da se strdi (čez noč).

Panna coto lahko ponudimo s karamelnim, čokoladnim ali s sadnim prelivom.

LUNICE
BISKVIT
5 celih jajc
moka za težo 4-ih jajc (pol mehke, pol ostre)
sladkor za težo 4-ih jajc
maslo za težo 4-ih jajc
1/2 vrečke pecilnega praška
1 vanilin sladkor
15 dag jedilne čokolade
marelična marmelada

GLAZURA
25 dag sladkorne moke
2 žlici vrele vode
1 vanilin sladkor
rum

BISKVIT
Maslo s postopnim dodajanjem sladkorja fino spenimo, postopoma posamezno dodajamo rumenjake. Ko masa fino naraste, dodamo zmehčano čokolado, nato počasi dodajamo izmenoma moko in sneg (ki ga naredimo s stepanjem beljakov). Moko je potrebno presejati s pecilnim praškom. Na pekač damo peki papir in ga rahlo namažemo z maslom. Dodamo maso, ki jo enakomerno poravnamo po pekaču ter damo v predhodno ogreto pečico, kjer sprva pečemo na 200°C, po desetih minutah zmanjšamo na 180°C. Skupen čas peke je 30 minut.

GLAZURA
Med pečenjem mešamo glazuro, katero je potrebno mešati 20 minut.
Priprava:
Sladkorno moko prelijemo z dvema žlicama vrele vode in dvema žlicama ruma.

Ko je biskvit pečen, ga poveznemo na podlogo in na tanko namažemo z marmelado, kateri predhodno vmešamo rum. Na koncu premažemo še z glazuro. Pecivo damo na hladno, da se glazura strdi. Ko je pecivo hladno, ga z modelčkom narežemo v obliko lunic

SADNE KREMŠNITE
Nadev:

2 kg. jabolk
3 vanilijev puding
2 sladki smetani
½ kg. sladkorja
1 liter vode
30 dag. Albertovih keksov


NAČIN IZDELAVE

Nadev:

Olupljena jabolka naribamo in jih damo v sladko vrelo vodo. Jabolka kuhamo približno 10 minut, nato vodo odcedimo in v njej skuhamo vanilijev puding.

Na dno visokega pekača položimo plast Albertovih keksov, na kekse položimo plast kuhanih jabolk in damo zopet plast Albertovih keksov, potem damo še celotno količino pudinga.

Ko se vse skupaj popolnoma ohladi dodamo še stepeno sladko smetano. Počakamo najmanj 5 ur nato kremšnite razrežemo na primerno velike kose.

POTICA MLINARICA
Biskvit:

6 rumenjakov
30 dag. sladkorja
1 vanili sladkor
24 dag. moke
1 pecilni prašek
sneg iz 6 beljakov


Testo:

½ kg. gladke moke
kvas
mleko
1 jajce
sol

Nadev:

25 dag. orehov
1 rumenjak
sladkor po okusu (orehov nad.)
50 dag. skute
1 jajce
sladkor po okusu (skutin nadev)


NAČIN IZDELAVE

Biskvit:

Sestavine zmešamo v primerno maso in spečemo biskvit. Ohlajenega prerežemo po dolžini na dva dela.


Testo:

Sestavine za testo zmešamo in naredimo testo za potico. Ko je narejeno naj nekaj časa počiva.

Nato ga razvaljamo na dolžino pekača. Dno namazanega pekača prekrijemo s testom ostalo naj visi čez pekač. Testo namažemo z orehovim nadevom, nanj pa položimo en del biskvita, ki ga namažemo s skutinim nadevom. Nato položimo drugi del biskvita in ga namažemo z orehovim nadevom. Vse skupaj prekrijemo s preostalim testom in vrhove potlačimo ob pekač. Pečemo 1 uro na temperaturi 170 – 180˚ C.


RUMOVE KROGLICE
Masa:

1 margarina
20 dag. sladkorja v prahu
1 dcl. ruma
10 dag. čokolade
40 dag. Albertovih keksov
10 dag. kokosove moke


NAČIN IZDELAVE

Zmeljemo Albertove kekse in jim primešamo ostale sestavine. Ko dobimo trdo maso iz nje oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v mletem sladkorju ali pa v kokosovi moki.

VODENI ROGLJIČKI
Testo:

34 dag. masti
18 žlic mleka
4 dag. kvasa
60 dag. moke



Nadev:
marelična marmelada



Posip:
sladkor v prahu

NAČIN IZDELAVE

Testo:

Vse sestavine zmešamo skupaj, ko je testo narejeno ga damo v hladilnik, da počiva 1/2 ure. Nato ga razvaljamo in narežemo na trikotnike, ter jih napolnimo z marmelado in zvijemo v rogljiček. Pečemo na temperaturi 180˚ C da postanejo zlatorumeni. Ko so pečeni jih povaljamo v sladkornem prahu.

MARMELADNE TORTICE
Sestavine:

Testo:

30 dag. moke
15 dag. margarine
10 dag. sladkorja
1 jajce
1 vanili sladkor
2 mali žlici pecilnega praška


Premaz:
marmelada

Posip:
sladkor v prahu

NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine zmešamo skupaj, ter nato testo razvaljamo. Z okroglim predmetom ali modelom za peciv razrežemo testo na kroge velikosti približno 2 cm. Pečemo v pekaču na temperaturi 180˚ C da postanejo zlatorumeni. Ko je pecivo pečeno ga namažemo z marmelado in stisnemo skupaj po dva kroga, ki jih nato še povaljamo v mletem sladkorju.

SALAMA
Sestavine:



Masa:

40 dag. Albertovih keksov
10 dag. mlete čokolade
1 jajce
20 dag. sladkorja v prahu
1 dcl. ruma
malo limoninega soka


Ovoj:

Oblate

NAČIN IZDELAVE


Masa:

Vse sestavine razen keksov zmešamo, nato dodamo mlete kekse. Dobljeno maso namažemo na vlažno oblato, in zvijemo v obliko salame. Oblata mora biti toliko vlažna, da med zvijanjem ne poka. Salamo nato damo na hladno za nekaj časa.

LIMONOV LED
Sestavine:

18 dag. sladkorja v prahu
1 vanili sladkor
½ beljaka
3 žlice limoninega soka


NAČIN IZDELAVE

Vse navedene sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto tekoč preliv, ki ga lahko uporabimo za razne vrste peciva.


KAVINA KREMA
Sestavine:
15 dag. surovega masla
15 dag. sladkorja v prahu
3 rumenjaki
3 velike žlice močne črne kave
1 žlica ruma


NAČIN IZDELAVE

Maslo mešamo, da se speni in med mešanjem dodajamo sladkor in rumenjake, ter nazadnje črno kavo in rum. Kavo in rum prilivamo počasi da krema ne zakrkne.

ČOKOLADNA KREMA
Sestavine:

20 dag. margarine
15 dag. sladkorja v prahu
7 dag. čokolade v prahu
malo ruma

NAČIN IZDELAVE

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto kremo, ki se da dobro mazati. Uporabimo jo lahko za premaz raznih rulad ali za nadev pri torti.

BRESKVE

Sestavine:



Testo:

1 kg. moke
1,5 pecilnega praška
5 jajc
½ kg. sladkorja
1.5 margarine

Nadev:

5 žlic marmelade
5 žlic čokolade v prahu
5 žlic mleka
1 dcl. ruma
sladkor po okusu
25 dag. kalčkov

Barvilo:

1 malina ekstrat
1 hruška ekstrat
4 dcl. vode
sladkor za posip

NAČIN IZDELAVE

Testo:

Zmešamo jajca in sladkor nato dodamo margarino. Nazadnje dodamo še moko in pecilni prašek. Ko je testo gotovo oblikujemo za večji oreh velike kroglice. Ko jih zlagamo v pekač mora biti spodnja stran kroglice ploščata, ker se na koncu dve kroglici stakneta skupaj. Pečemo na temperaturi 200˚ C, da zakrknejo nato na 150˚ C. Ko so kroglice pečene na ploščatem delu naredimo vdolbino za nadev. Odvečni drobir prihranimo za dodatek k nadevu.


Nadev:

Kalčke prelijemo z vročim mlekom, dodamo navedene sestavine in drobir, ki nam je ostal, ko smo naredili vdolbine v kroglice. Vse skupaj zmešamo v gosto maso.

Z njo napolnimo vdolbine in staknemo skupaj dve kroglici skupaj.


Barvilo:

Posamezni ekstrat zmešamo z 2dcl. vode in vanj namakamo po eno polovico breskve. Ko smo pomočili obe strani, breskev povaljamo v kristalnem sladkorju.

RUMOVI POLMESECI
Biskvit:

12 dag. masla
12 dag. sladkorja
12 dag. čokolade v prahu
12 dag. moke
3 jajce


Preliv:

1 dcl. ruma
20 dag. sladkorja v prahu

NAČIN IZDELAVE

Biskvit:

Rumenjake ločimo od beljakov. Zmešamo navedene sestavine nazadnje dodamo še sneg iz beljakov in spečemo kot biskvit. Ko je pečen ga prelijemo z glazuro in še toplega razrežemo na polmesece. Ko se ohladijo jih poberemo iz pekača.


Glazura:

Sestavini zmešamo v tekočo maso in jo polijemo po toplem biskvitu.

KEKSI ZA STROJ
Sestavine:



Testo:

2 margarini
4 jajca
10 žlic sladkorja
1 vanili sladkor
1 pecilni prašek
limonina lupina
moka po potrebi


NAČIN IZDELAVE


Testo:

Sestavine zmešamo skupaj in dodamo toliko moke, da se med gnetenjem testo ne prijema rok. Nato naredimo kekse s pomočjo namenskega modela in jih pečemo na 180˚ C da postanejo zlatorumeni.

MAKOV BISKVIT
Biskvit:

2 jogurtna lončka moke
2 jogurtna lončka sladkorja
2 jogurtna lončka mleka
2 jogurtna lončka mletega maka
2 jajci
rum po okusu
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor

Preliv:

1 velika žlica masti
20 dag. jedilne čokolade

NAČIN IZDELAVE

Biskvit:

Ločimo rumenjake in beljake. Zmešamo navedene sestavine in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Pečemo kot navaden biskvit.


Preliv:

Zmešamo sestavine in segrevamo na ognju, da dobimo tekočo maso, ki jo polijemo po pečenem biskvitu. Pecivo postavimo na hladno za nekaj časa nato ga razrežemo.

OREHOVA TORTA
Sestavine:



Biskvit: Nadev:

30 dag. sladkorja Kavna krema (glej recept št. 17 )
30 dag. mletih orehov
9 dag moke
9 jajc
limonina lupina


NAČIN IZDELAVE



Rumenjake ločimo od beljakov. Zmešamo rumenjake z sladkorjem, da masa naraste, dodamo limonino lupino, trdi sneg iz beljakov sesekljane orehe in moko. Vse skupaj narahlo premešamo. Zmes pečemo v namaščenem in pomokanem modelu za torte na temperaturi 180˚ C približno 20 - 30 min. Naslednji dan torto prerežemo na tri dele in jo napolnimo s kavno kremo (glej recept št. 17 ).

Torto poljubno okrasimo.

JANEŽEVI UPOGNJENCI
Testo: Posip:

6 jajc janež
sladkor (kolikor tehta 6 jajc)
moka (kolikor tehta 6 jajc)
1 dcl. vode
1 pecilni sladkor
1 vanili sladkor



NAČIN IZDELAVE
Testo:

Zmešamo jajca in sladkor, da masa naraste dodamo ostale sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko srednje gosto maso. Na namaščen pekač vlivamo maso, da nastanejo približno 3 cm. veliki krogi, na katere damo približno 5 zrn janeža. Pečemo na temperaturi 180˚ C da postanejo zlatorumeni. Še vroče damo v kozarce, da dobijo upognjeno obliko.

JOGURTNE MIŠKE
Masa: Posip:

2 jogurta mleti sladkor
2.5 - 3 jogurtne lončke moke
2 jajci
1 pecilni prašek
5 dag. sladkorja
sol
malo ruma

NAČIN IZDELAVE

Masa:

Sestavine zmešamo skupaj v gosto maso. Segrejemo olje kot za peko krofov nato pomočimo veliko žlico v hladno olje in zajamemo maso, ter jo damo v vroče olje. Pečemo tako dolgo, da postanejo miške zlato-rumene. Ko so pečene jih potresemo z mletim sladkorjem.

OREHOVI POLŽKI
Testo:

40 dag. moke
30 dag. margarine
2 dag. kvasa
4 velike žlice mleka
3 rumenjake


Nadev:

28 dag. sladkorja
24 dag. orehov
3 beljaki


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine zmešamo in naredimo testo, ki ga razvaljamo in namažemo z nadevom, ter zvijemo v zvitek podoben salami. Zvitek nato narežemo na koleščke katere položimo v namazan pekač. Pečemo na temperaturi 200˚ C tako dolgo da pecivo postane zlato-rumeno. Pečene polžke povaljamo v sladkornem prahu.


Nadev:

Sestavine zmešamo v gosto maso, kot za potico.

SKUTINA PITA
Biskvit:

4 jajca
25 dag. sladkorja
25 dag. moke
25 dag. margarine
½ pecilnega praška


Nadev:

½ kg. skute
1 kisla smetana
limonina lupina
malo ruma


NAČIN IZDELAVE

Biskvit:

Ločimo rumenjake in beljake. Margarino na ognju raztopimo. Zmešamo rumenjake in ostale sestavine, dodamo stopljeno margarino in dobro premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Polovico mase vlijemo v pekač in nato povrhu damo nadev po nadevu pa polijemo še preostalo maso. Pečemo v pečici na 200˚ C da postane lepo zapečeno.

Nadev:

Zmešamo skuto in smetano, dodamo limonino lupino ter malo ruma.

OREHOV BISKVIT
Biskvit:

4 jajca
sladkor (za težo 4 jajc)
moka (za težo 3 jajc)
½ pecilnega praška
3 - 4 dag. grobo narezanih orehov


NAČIN IZDELAVE
Biskvit:

Ločimo rumenjake in beljake. Beljake uporabimo za sneg, rumenjake pa zmešamo skupaj z ostalimi sestavinami v maso za biskvit. Dodamo še grobo narezane orehe. Na koncu primešamo še sneg iz beljakov. Pečemo v pečici na temperaturi 200˚ C približno 20 minut.

VANILIJEVI ROGLJIČKI Z OREHI
Testo: Posip:

21 dag. masla sladkor v prahu
28 dag. moke
10 dag. mletih orehov
1 jajce
2 dag. sladkorja


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine zmešamo v testo ter oblikujemo rogljičke. Pečemo v namaščenem pekaču na temperaturi okoli 180˚ C, da postanejo zlato-rumeni. Še vroče povaljamo v sladkornem prahu.

KOKOSOVI ROGLJIČKI
Testo:

7 dag. kokosove moke
37 dag. moke
5 dag. sladkorja
25 dag. margarine
1 jajce
1 vanili sladkor


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Zgnetemo sestavine v testo in ga pustimo nekaj časa počivati. Nato oblikujemo rogljičke in jih pečemo v namazanem pekaču pri temperaturi 170˚ C da postanejo zlatorumeni.

ROGLJIČI Z OREHOVIM NADEVOM
Testo:

1 kg. moke
4 dag. kvasa
½ l mleka
13 žlic sladkorja
12 žlic olja
sol

Nadev:

15 dag. orehov

beljak
sladkor po okusu
rum po okusu


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Iz sestavin naredimo testo kot za orehovo potico. Testo razvaljamo in ga narežemo na ne prevelike kvadrate, ki jih napolnimo z orehovim nadevom in oblikujemo rogljiče. Zložimo jih v pekač ter jih pred peko in takoj po njej premažemo z hladno vodo.


Nadev:

Naredimo nadev kot za orehovo potico in z njim napolnimo rogljiče.

KOKOSOVA OČESCA
Testo:

15 dag. margarine
5 dag. kokosove moke
7 dag. sladkorja
10 dag. ostre moke
10 dag. gladke moke

(lahko je tudi 20 dag gladke moke in nič ostre)

½ limone (sok in lupina)
pecilni prašek (noževa konica)
1 jajce


Nadev:
marmelada

Posip:
sladkor v prahu

NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine za testo zgnetemo skupaj. Nato damo testo počivati v hladilnik za 15 minut. Testo razdelimo na dva dela, ter ju razvaljamo. Iz ene polovice naredimo kroge z eno ali dvema luknjicama, iz druge polovice pa naredimo kroge brez luknjic. Ko je pečeno namažemo krog brez luknjic z marmelado in nanj položimo krog z luknjicami. Na koncu pecivo povaljamo v sladkornem prahu.


OREHOVE ŠIBICE
Sestavine:

Testo:

40 dag. moke
30 dag. sladkorja v prahu
9 dag. mletih orehov
1 jajce
6 dag. margarine
½ pecilnega praška
1 dcl. smetane (sladka ali kisla)


Nadev:
marelična marmelada



Posip:
sladkor v prahu

NAČIN IZDELAVE
Testo:

Sestavine zgnetemo v testo, ter ga razdelimo na polovico. Polovici razvaljamo, ter eno namažemo z marmelado in jo prekrijemo z drugo polovico. Ko je pečeno počakamo, da se ohladi in hladno narežemo ter potresemo z sladkorjem v prahu.

PITA IZ PŠENIČNEGA ZDROBA
Testo:

1 jogurtov lonček moke
1 jogurtov lonček sladkorja
1 jog. lonček pšeničnega zdrob
1 pecilni prašek

Nadev:

5 jabolk
sladkor po okusu
cimet
rum po okusu

Glazura:

2 kisli smetani
3 jajca
½ margarine


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine zmešamo skupaj v suho maso. Polovico te mase razdelimo na močno namazan pekač. Po masi razdelimo nadev približno 3-5 cm. debelo. Nato po nadevu razdelimo drugo polovico testa. Na koncu dodamo še glazuro. Pečemo na temperaturi 200˚ C približno eno uro.

Nadev:

Jabolka olupimo in jih naribamo, dodamo cimet, sladkor in rum.

Glazura:

Sestavine zmešamo v srednje gosto maso.

JABOLČNA PITA
Testo:

10 dag. sladkorja
½ kg. moke
2 jajci
20 dag. margarine
vanili sladkor
pecilni prašek
sol po okusu
limonina lupina
malo smetane

Nadev:

5 jabolk
sladkor po okusu
cimet po okusu
malo rozin ali orehov


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Sestavine zmešamo skupaj v testo in ga razdelimo na polovico. Polovico damo v namaščen pekač, nato dodamo nadev. Po nadevu razdelimo drugo polovico testa.


Nadev:

Jabolka olupimo in naribamo, dodamo cimet, sladkor in rozine ali orehe.

PISANI BISKVIT

Sestavine:



Biskvitno testo:

4 jajca
20 dag. sladkorja
20 dag. moke
5 velikih žlic radenske
1/3 pecilnega praška
2 veliki žlici kakava

NAČIN IZDELAVE

Biskvitno testo:

Sestavine zmešamo, da dobimo maso za biskvit. Polovici mase dodamo kakav, in ga vlijemo k prvi polovici, da dobimo videz pisanega biskvita. Spečemo kot biskvit.

PUDINGOVO PECIVO
Sestavine:


Testo:

9 žlic sladkorja
9 žlic mleka
9 žlic moke
1 puding vanili ali čokolada
½ pecilnega praška
4 velike žlice olja
2 jajci
1 vanili sladkor

Namaz:
marelična marmelada

Posip:
kokosova moka
NAČIN IZDELAVE

Testo:

Najprej zmešamo sladkor, jajci in vanili sladkor nato dodamo ostale sestavine, da dobimo gosto maso. Pečemo kot biskvitno testo. Ohlajeno namažemo z marelično marmelado in potresemo z kokosovo moko.

GOBICE
Masa:

20 dag. mandeljnov
20 dag . sladkorja v prahu
1 beljak



Glazura:

5 dag. jedilne čokolade
1 mala žlica margarine


NAČIN IZDELAVE


Masa:

Mandeljne zmeljemo, dodamo sladkor in beljak, ter mešamo tako dolgo, da dobimo gladko trdo maso. Iz te mase oblikujemo bet in klobuke, ter gobice sestavimo. Ko so narejene jih postavimo za 1 uro na hladno, nato klobuke pomočimo v glazuro.



Glazura:

Čokolado in margarino stopimo nad soparo in dobro premešamo, da dobimo gosto gladko maso, ki jo uporabimo za preliv klobukov.

SLANE PALČKE
Testo:

1 kg. moke
3 dcl. belega olja
½ l mleka
kvas
sol

Premaz:
1 jajce

Posip:
sol

NAČIN IZDELAVE



Testo:

Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180˚ C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

KAKAVOVE REZINE
Biskvit:

20 dag. sladkorja
4 jajca
25 dag. moke
1 vanili sladkor
1 pecilni prašek
1 dcl. Radenske
1 dcl. olja
2-3 velike žlice kakava

Nadev:

2 kisli smetani
10 dag. sladk. v prahu
10 dag. orehov
1 žlica ruma

Preliv:

25 dag. margarine
10 dag. čokolade v prahu


Biskvit:

Sestavine zmešamo skupaj, da dobimo maso za biskvit in ga spečemo. Ko se ohladi ga prerežemo po dolgem na dva dela. Spodnji del namažemo z nadevom in nanj položimo zgornji del, ki ga na koncu prelijemo z prelivom.

Nadev:

Orehe zmeljemo in jih zmešamo z ostalimi sestavinami.

Preliv:

Margarino in čokolado stopimo nad soparo in mešamo, da dobimo gosto tekočo kremo, ki jo uporabimo za preliv.

MAKRONSKI HLEBČKI
Testo:

40 dag. moke
16 dag. sladkorja
20 dag. masla
1 vanili sladkor
3 rumenjaki



Masa:

4 beljaki
20 dag. sladkorja
20 dag. kokosa

Premaz:
1 rumenjak

Preliv:
10 dag. jedilne čokolade

Testo:

Iz sestavin za maso naredimo krhko testo in ga za nekaj časa postavimo na hladno. Nato ga razvaljamo na debelino 0.5 cm. Testo narežemo na manjše kroge, ki jih namažemo z razžvrkljanim rumenjakom nato na vsakega damo kupček mase. Pečene in še tople prelijemo z grenko čokolado.

Masa:

Beljake stepemo v trd sneg, nato naenkrat dodamo vanili sladkor, kokosovo moko, in sladkor. Vse skupaj nato dobro premešamo.

Preliv:

Čokolado raztopimo nad soparo in jo uporabimo za preliv.


DOMAČI PRIJATELJ
Masa:

24 dag. sladkorja
28 dag. moke
10 dag. sesekljanih orehov
4 jajca
½ pecilnega praška

NAČIN IZDELAVE

Masa:

Iz sestavin naredimo gosto tekočo maso za biskvit, kateri primešamo še sesekljane orehe. Pečemo na temperaturi 180 – 200˚ C. Ohlajeno narežemo na kocke.


OREHOVA BAJADERA
Masa:

30 dag. sladkorja
40 dag. Albertovih keksov
15 dag. mletih orehov
15 dag. masla
malo ruma



Preliv:
10 dag. jedilne čokolade
10 dag. masla



NAČIN IZDELAVE

Masa:

Sladkor in vodo segrejemo, da zavre in pustimo vreti vsaj 3 minute. Odstavimo iz ognja in dodamo maslo, da se stopi. Vse skupaj prelijemo po mletih Albertovih keksih in orehih, dodamo še malo ruma in vse skupaj dobro premešamo.

Maso damo v malo namaščen srednje velik pekač in jo z vlažno rolo dobro potlačimo, da dobimo plast debelo približno 1.5 – 2 cm. Vse skupaj postavimo na hladno. Ohlajeno prelijemo z prelivom, in pustimo da se suši en dan. Pecivo nato narežemo na kocke.
Preliv:

Čokolado in maslo stopimo nad soparo in tekočino uporabimo za preliv.

KLAVIR KOCKE
Črn biskvit:
6 jajc
6 žlic sladkorja
5 žlic moke
4 žlice mletih orehov
½ pecilnega praška
1 limona (sok)
2 žlici kakava



Bela krema:
½ litra mleka
4 žlice Gustina
25 dag. sladkorja v prahu
25 dag. margarine



Rulada:
6 jajc
6 žlic sladkorja
6 žlic moke
3 žlice vode
malo pecilnega praška
marmelada



Orehova krema:
20 dag. mletih orehov
4 žlice sladkorja
4 žlice mleka
4 dag. margarine


Preliv:
10 dag. jedilne čokolade 10 dag. margarine



NAČIN IZDELAVE

Črni biskvit:

Zmešamo 6 rumenjakov, dodamo 6 žlic sladkorja. Ko naraste dodamo še ostale sestavine in nazadnje primešamo sneg 6 beljakov. Pečemo na temperaturi 180˚ C.



Bela krema:

V mleku razžvrkljamo Gustin. Kuhano maso ohladimo in primešamo med dobro spenjeno margarino, kateri smo dodali sladkor v prahu in sok limone.



Rulada:

Mešaj 6 rumenjakov, vodo in sladkor, da dobro naraste, dodaj ostale sestavine in nazadnje še sneg 6 beljakov. Biskvitno testo pečemo kot rulado, ko je pečeno jo zavijemo v navlažen prt. Ko se ohladi jo namažemo z marmelado in narežemo kot rulado.



Preliv:

Raztopimo margarino in čokolado, da dobimo gosto tekočino za preliv.

IZDELAVA PECIVA PO VRSTNEM REDU



Najprej spečemo črn biskvit. Po črnem biskvitu namažemo belo kremo. Po beli kremi drug zraven drugega položimo narezano rulado. Prazen prostor med ruladnimi koleščki zapolnimo z orehovo kremo. Pecivo oblijemo z prelivom. Hladnega narežemo na poljubne kocke.

ACA KEKSI
Biskvitno testo:
8 jajc
8 žlic sladkorja
8 žlic moke

Nadev:
20 dag. mletih orehov
1 skodelica kavne tekočine
½ dag. sladkorja v prahu
20 dag. margarine
1 rumenjak
10 dag. jedilne čokolade
malo ruma



Obloga:
Oblate
NAČIN IZDELAVE

Biskvitni testo:

Iz navedenih sestavin naredimo maso za biskvit in ga spečemo. Pečen in ohlajen biskvit namažemo z nadevom po obeh straneh, ter ga obložimo z oblati. Vse skupaj obtežimo in pustimo stati 6 ur, nato narežemo v obliko napolitank


Nadev:

Iz navedenih sestavin pripravimo nadev, ki ga uporabimo za premaz biskvita.

NUGAT OREHI
Sestavine:
Testo:

10 dag. surovega masla
20 dag. Nugat kreme (lešnikova krema)
1 jajce
30 dag. moke
vanili sladkor
sol (noževa konica)
½ pecilnega praška


Preliv:
10 dag. jedilne čokolade


NAČIN IZDELAVE
testo:

Sestavine zgnetemo v gladko maso, ki jo damo počivati v hladilnik za eno uro, da se lažje oblikuje. Napravimo kroglice v obliki kostanja in jih pečemo na temperaturi 180˚ C približno 20 minut. Ohlajene pomočimo do 1/3 v raztopljeno čokolado.



Preliv:

Jedilno čokolado raztopimo na zmernem ognju in jo uporabimo za pomakanje “kostanja”.

KIVIJEVO PECIVO
Sestavine:



Testo:

20 dag. sladkorja
15 dag. pšeničnega zdroba
1 jogurtov lonček mleka
15 dag. mletih orehov
½ jogurtnega lončka olja
2 celi jajci
pest rozin
rum
1 pecilni prašek
6 dag. moke
2 jabolki



Nadev:

5 srednje velikih kivijev


Premaz:

2 Šlag kremi
2 preliva za torte


NAČIN IZDELAVE

Biskvitno testo:

Jabolki olupimo in jih naribamo. Dodamo jih k ostalimi sestavinami in vse skupaj zmešamo. Maso pečemo na temperaturi 180˚ C približno 30 minut. Ko je biskvit pečen ga hladnega namažemo s smetano. Po smetani položimo na koleščke narezan kivi. Vse skupaj prelijemo z dvema vrečkama preliva za torte.

Nadev:

Kivi olupimo in ga narežemo na koleščke.

Premaz:

Stepemo 2 Šlag kremi in ju uporabimo za premaz po biskvitnem testu.

Premaz za torte pripravimo po navodilu na vrečki in ga uporabimo kot preliv po kiviju.


RUMOVE REZINE
Testo:

20 dag. surovega masla
4 rumenjaki
15 dag. sladkorja
20 dag. moke
1 pecilni prašek
2 dcl. mleka
25 dag. mletih orehov
4 beljaki

Preliv 1: Preliv 2:

1 dcl. Vode 5 žlic mleka
20 dag. sladkorja 15 dag. sladkorja
1 dcl. ruma malo masla
20 dag. jedilne čokolade

Testo:

Najprej stepemo surovo maslo, rumenjake in sladkor. Nato dodamo moko, pecilni prašek, mleko, orehe in nazadnje primešamo še trd sneg 4-ih beljakov. Maso pečemo na temperaturi 175˚ C.

Preliv 1:

Zavremo vodo in sladkor, ko se ohladi dodamo rum in polijemo po celotnem biskvitu.

Preliv 2:

Segrejemo in raztopimo sestavine, da dobimo maso za preliv. Z njo prelijemo predhodno oblit biskvit.

RAFAELLO
Masa:

25 dag. Margarine
2 dcl. hladne vode
40 dag. mleka v prahu
45 dag. sladkorja
24 dag. kokosove moke

Nadev:
očiščeni celi lešniki
Posip:
kokosova moka

NAČIN IZDELAVE


Masa:

Zavremo vodo, margarino in sladkor, ko zavre dodamo mleko v prahu in kokosovo moko ter vse skupaj dobro premešamo. Maso ohladimo v hladilniku. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice, v sredino pa damo po en lešnik v vsako kroglico. Kroglice povaljamo v kokosovi moki.

JOGURTOVA PITA

Testo:

25 dag. ostre moke
1 pecilni prašek
4 rumenjaki
10 dag. sladkorja


Nadev:
1 vanili sladkor
1 lupina limone
4 navadni jogurti
3 kisle smetane
3 žlice moke
15 dag. sladkorja
sneg 4-ih beljakov


Testo:

Sestavine zmešamo v testo. Nato maso razpolovimo in damo ½ testa v zamrzovalnik, drugo polovico pa pečemo v pečici 10 minut pri temperaturi 200˚ C.

Nadev:

Sestavine zmešamo v maso, ki jo uporabimo za nadev.


NAČIN PRIPRAVE PECIVA



Na pečeno testo dodamo nadev, po nadevu pa naribamo testo, ki smo ga dali v zamrzovalnik. Nato vse skupaj postavimo v pečico in pečemo še 30 minut pri temperaturi 180˚ C


BRESKOV BISKVIT
Testo:

25 dag. moke
25 dag. sladkorja
25 dag. margarine
6 jajc
½ pecilnega praška


Nadev:
4 – 5 breskev


NAČIN IZDELAVE

Testo:

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake uporabimo za sneg, rumenjake pa penasto vmešamo, dodamo sladkor in margarino. Nazadnje previdno primešamo sneg iz beljakov. Testo vlijemo v pekač in nanj naložimo breskve narezane na rezine. Pečemo na temperaturi 170˚ C približno 30 minut.

Nadev:

Breskve olupimo in jih narežemo na srednje velike rezine. Uporabimo jih kot “nadev” v biskvitu.

MEDENJAKI
Testo: Glazura:

3 velike žlice medu 1 beljak
30 dag sladkorja 7 dag sladkorja v prahu
5 – 8 dag masla ali margarine
2 žlici čokolade v prahu
3 žlice mleka
2 žlici ruma
3 jajca
75 – 80 dag moke
2 žlici kakava (lahko tudi čokolada v prahu)
1 ½ žličke jedilne sode
2 noževi konici pecilnega praška
ščepec soli
½ žličke cimeta
noževa konica klinčkov

Testo:

V primerni posodi, na zmernem ognju, zmešamo 3 žlice medu, 30 dag sladkorja,

5 – 8 dag masla ali margarine in 2 žlici čokolade v prahu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, tekočo maso. Nato maso odstavimo, da se ohladi.

Ohlajeni masi primešamo 3 žlice mleka, 3 stepena jajca, 75 – 80 dag moke, ki smo ji primešali 2 žlici kakava , 1 ½ žličke jedilne sode, 2 noževi konici pecilnega, ščepec soli, ½ žličke cimeta in noževo konico klinčkov.

Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo, čez noč, počivati. Drugi dan iz mase naredimo, za oreh velike, kroglice katere polagamo na pekač, katerega smo predhodno namazali s čebeljim voskom, približno 2 prsta narazen. Kroglice malce spoščimo.

Pečemo na temperaturi 200 °C približno 15-20 minut. Še tople medenjake, do polovice, pomočimo v glazuro.


Glazura:

Beljak in sladkor v prahu stepemo nad soparo v gladko tekočo kremo. V to kremo namakamo še tople medenjake.

PIŠKOTNI ZAVITEK
Masa:

30 dag. Albertovih keksov
2 žlici čokolade v prahu
10 dag. sladkorja
3 velike žlice prave kave
12 žlic vode
1 beljak

Krema:
12 dag. masla
10 dag. sladkorja v prahu
1 rumenjak


NAČIN IZDELAVE

Masa:

Zmešamo mlete Albertove kekse, dodamo čokolado v prahu in sladkor. Skuhamo kavo v 12 žlic vode in usedlino vmešamo v maso ter ga dobro pregnetemo. Dodamo 1 beljak. Testo ne sme stati zato ga takoj razvaljamo na deski posuti z mletim sladkorjem.

Krema:

Penasto vmešamo maslo dodamo sladkor v prahu in 1 rumenjak. Kremo namažemo na razvaljano testo in vse skupaj zvijemo v obliko salame. Pecivo nato zavijemo v aluminijasto folijo in kasneje narežemo na tanke rezine.

PRINCES KROFI
Testo:

2 dcl. vode
7 dag. masla
10 dag. mehke moke
3 jajca



Krema:

12 dag. sladkorja
3 jajca
8 dag. ostre moke
3.5 dcl. mleka
12 dag. sladkorja
2 žlici ruma Nadev: 2 sladki smetani



Testo:

Vodo zavremo, dodamo maslo nato moko ter hitro zmešamo v cmok. Ohladimo in postopoma dodajamo jajca. Oblikujemo za večji oreh velike kepice na namaščen pekač. Pečemo na temperaturi 180˚ C približno 20 min.



Krema:

Penasto vmešamo 6dag. sladkorja in 3 rumenjake, da masa naraste, nato dodamo moko ter 1dcl. mrzlega mleka. Vse to vlijemo v 2.5dcl. vrelega mleka in kuhamo kot puding. Ohlajeni masi primešamo še sneg 3 beljakov, kateremu smo dodali 6dag. sladkorja. Celotni masi na koncu dodamo še dve žlici ruma in narahlo premešamo.

Pečene krofe prerežemo in damo v spodnjo polovico kremo, v zgornjo polovico pa stepeno sladko smetano. Polovici previdno sestavimo in krof posujemo s sladkorjem v prahu.


BITLESI
Biskvit:

10 dag. sladkorja
3 dag. margarine
4 žlice medu
1 jajce
25 dag. moke
1 dcl. mleka
1 pecilni prašek

Preliv:

1 margarina
35 dag. sladkorja v prahu
6 žlic mleka
20 dag. čokolade
30 dag. kokosove moke


Biskvit:

Sestavine za biskvit zmešamo skupaj in pečemo v pečici približno 20 min. Pri temperaturi 180 - 200˚ C. Ko se biskvit ohladi ga narežemo na primerno velike kocke.


Preliv:

Sestavine za preliv razen kokosove moke zmešamo skupaj in segrevamo tako dolgo da dobimo vročo tekočo maso. V maso pomočimo kocke biskvita in jih povaljamo v kokosovi moki. Ponudimo ohlajeno pecivo.

OREHOVI ROGLJIČKI
Sestavine:

Testo:
28 dag. moke
21 dag. margarine
10 dag. orehov
7 dag. sladkorja v prahu
za noževo konico pecilnega praška


NAČIN IZDELAVE

Vse navedene sestavine zmešamo skupaj, razen mletih orehov, ki jih dodamo nazadnje. Nato oblikujemo rogljičke in jih pečemo na temperaturi 180 - 200˚ C toliko časa, da postanejo zlato-rumene barve. Še vroče povaljamo v mletem sladkorju.

PIJANA NEVESTA
Sestavine:

Biskvit:
3 jajca
9 žlic sladkorja
9 žlic moke
9 žlic mleka
9 žlic olja
4 žlice kakava
½ pecilnega praška
1 vanili sladkor

Preliv:
1 dcl. ruma
1.5 dcl. vode
9 žlic sladkorja
3 rezine limone
1 vanili sladkor
cimet po okusu


Krema:

čokolada v prahu
2 vanili pudinga
9 dcl. mleka

NAČIN IZDELAVE

Biskvit:

Sestavine za biskvit zmešaš in pečeš v pekaču na temperaturi 180˚ C približno 30 minut.

Preliv:

Zmešamo 1dcl. ruma, 9 žlic sladkorja in 1.5dcl. vode, 3 rezine limone, 1 vanili sladkor in cimet po okusu. Vsebino segrejemo, da zavre in z njo prelijemo še topel biskvit, ki bo tekočino kasneje popolnoma vsrkal.

Krema:

Skuhamo 2 vanilijeva pudinga v 9dcl. mleka. Nato puding z mešanjem ohladimo toliko, da je še zmeraj gosto tekoč in z njim prelijemo biskvit. Vse skupaj postavimo za nekaj časa v hladilnik. Ko je puding primerno ohlajen dodamo še stepeno smetano in jo enakomerno porazdelimo po celotni površini. Vse skupaj okrasimo s čokolado v prahu.


VIŠNJEVA TORTA
Biskvitno testo:

6 jajc

36 dag. sladkorja v prahu
30 dag. mehke moke
½ pecilnega praška
1 vanili sladkor
12 velikih žlic vode
limonina lupina

Nadev:

1 kozarec višnjevega kompota (prib. 850g.)
2 sladki smetani
1 malinov puding

NAČIN IZDELAVE

Testo:

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo tako dolgo, da naraste. Nato dodamo vanilijev sladkor, moko, pecilni prašek ter lupino limone, vse skupaj narahlo mešamo. Na koncu dodamo še stepen sneg.

Namažemo dno tortnega modela in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Pečemo v pečici 45 minut na temperaturi 180 - 200˚ C

Nadev:

Odcedimo višnje in soku dodamo toliko vode, da dobimo 1/2 l tekočine. V tej tekočini skuhamo malinov puding po navodilih na vrečki. Ko se puding ohladi dodamo sesekljane višnje. Nato stepemo smetano in jo narahlo vmešamo v puding.


Torta:

Biskvit narežemo na štiri dele. Tri dele uporabimo, četrtega pa narežemo na majhne koščke in ga dodamo višnjevemu nadevu. Biskvit navlažimo z rumom pomešanim s sladkorjem. Nadev enakomerno porazdelimo med obe ploskvi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.