 |
|

Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2010 19:23 Naslov sporočila: Predjedi |
|
|
|
|
1. OCVRTI SIR Z GNJATJO IN OHROVTOM
10 listov ohrovta
25 dag šunke
25 dag sira
sol
poper
Za paniranje: moko, jajca,drobtine
Ohrovtinim listom obrežemo debele žile in jih zblanširamo v slanem kropu. Nato jih odcedimo in osušimo. V sredino lista položimo rezino gnjati, nanjo damo debelejšo rezino sira, solimo, popramo. Zavijemo kot sarmo ter dunajsko paniramo in ocvremo. Zraven ponudimo majonezno omako.
2. CVETAČNA MUSAKA
60 dag cvetače
slan krop
maščoba za pekač
Nadev:
1 debela čebula
3 stroke česna
40 dag možganov ali perutninskega mesa
sol
poper
muškat
peteršilj
Za paniranje: moko in jajce
Za preliv: 1 kisla smetana
2 rumenjaka
parmezan
Cvetačo razcvetkamo in jo v slanem kropu skuhamo, odcedimo, ohladimo, po pariško paniramo in ocvremo.
Posodo za narastek namažemo in nanjo damo plast ocvrte cvetače, po njej plast nadeva nato še plast cvetače. Vse skupaj prelijemo s kislo smetano in rumenjaki, potresemo s parmezanom in zapečemo.
3. PERUTNINSKI OCVRTKI
20 dag čiste perutninske juhe
7 dag margarine
12 dag ostre moke
sol
poper
muškatni orešček
2 jajci
10 dag kuhanega perutninskega mesa
peteršilj
Za paniranje: moko, jajce, drobtine
Na juhi pripravimo paljeno testo. Ko je mlačno, mu dodamo začimbe, jajci in zmleto meso. Vse skupaj dobro premešamo. Na deski potreseni z drobtinami oblikujemo hrustavce, paniramo po pariško in ocvremo. Zraven serviramo majonezno omako.
4. GRATINIRANI REZANCI
30 dag širokih rezancev
Bešamel: 3 dag masla
3 dag moke
1 ½ dcl mleka
2 rumenjaka
2 beljaka
4 dag šunke
sol
poper
muškat
parmezan
Rezance skuhamo in odcedimo. Naredimo bešamel, ki ga pripravimo tako, da na maslu rahlo prepražimo moko in zalijemo z mlekom, dodamo začimbe in ohladimo. V to vmešamo rumenjake in sneg, ter na koncu narezano šunko. Polovico ga damo k rezancem, ter jih premešamo. Maso stresemo v namazan pekač. Po rezancih vlijemo še ostali bešamel, potresemo s parmezanom, po parmezanu pa dodamo še koščke masla ter zapečemo oz. gratiniramo.
5. LIPTOVSKI SIR
4 dag masla ali margarine
40 dag skute
peteršilj
kapre
malo čebule
malo mlete kumine
sol
poper
malo mlete rdeče paprike
Maslo ali margarino umešamo, dodamo pretlačeno skuto, peteršilj, sekljane kapre, čebulo, kumino, sol, poper, papriko ter gladko razmešamo. Če je sir pregost mu dodamo še kislo smetano ali mleko. Liptovski sir na krožnik poljubno nabrizgamo in okrasimo.
6. BELI BIFTEK
1 čebula
strok česna
20 dag sira
20 dag šunke
1 kisla smetana
2 žlici majoneze
peteršilj
sol in poper po okusu
Vse sestavine dobro zmiksamo in biftek ponudimo s toastom, ki smo ga opekli na plošči.
7. KANELONI S SKUTO IN BALDRIJANOM
Iz mleka, jajc in moke spečemo palačinke.
25 dag skute
30 dag brokolija
1 dcl kisle smetane
jajce
sol
poper
muškat skuhamo.
Preliv: 1 kisla smetana
1 jajce
Brokoli odcedimo, ohladimo in grobo sesekljamo, ter pridamo skuto, dodamo še kislo smetano, ki smo jo zmešali še z jajcem, soljo, poprom ter muškatnim oreščkom. S to zmesjo namažemo palačinke, jih zvijemo v kanelone, damo v pomaščen pekač, prelijemo s kislo smetano in jajcem, potresemo s peteršiljem in zapečemo.
Kanelone pa lahko prelijemo tudi s paradižnikovo omako, ki jo pripravimo tako, da na olju prepražimo sladkor-rjavo, dodamo čebulo, še to popražimo, dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik ter dušimo. Pridamo še začimbe; sol, poper, timijan, rožmarin, lovor in majaron.
8. NADEVANI PARADIŽNIKI
8 paradižnikov
20 dag kuhanega riža
1 kisla smetana
limonina lupina
sol
poper
2-3 pločevinki tune
malo limoninega soka
peteršilj
Paradižniku odrežemo pokrovčke in ga izdolbemo, posolimo in pokapamo z oljem. Riž zmešamo s smetano, zdrobljeno tuno ter začimbami. S tem nadevom napolnimo paradižnike, pokrijemo s pokrovčki ter dekoriramo.
9. NADEVANE GRATINIRANE BUČKE ALI JAJČEVCI
4 bučke ali jajčevce prerežemo čez pol, jih izdolbemo, posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pustimo 15 minut, nato v pečici za 5 minut naprej opečemo.
Nadev; ½ kg mletega mesa
2 čebuli
4 stroki česna
sol
poper
lovor
majaron
peteršilj
2 jajci
5 dag sira
Na čebuli popražimo meso, dodamo začimbe, ter podušimo. Proti koncu dodamo še izdolbene bučke ali jajčevce ter vse skupaj podušimo do konca. Maso ohladimo, dodamo še peteršilj in jajca. Premešamo, ter s tem napolnimo jajčevce ali bučke, po vrhu naribamo še sir, ter gratiniramo.
10. POLNJENE LUNE
Listnato testo
10 rezin kuhane šunke
10 rezin sira
10 žličk gob v slanini
ščepec origana
Listnato testo razvaljamo na debelino 3 mm. Izrežemo kvadrate 10x10 cm. Premažeš z razžvrkljanim jajcem. Na kvadratke položiš rezino šunke, sira, žličko gobic, ščepec origana in prepogneš oz. zaviješ v obliko pollune. Povrhu premažeš z razžvrkljanim jajcem in spečeš v ogreti pečici cca 20 min pri 180 C. |
|
Nazaj na vrh |
|

|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|