Danes je 10 Maj 2024 11:50
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:12    Naslov sporočila: Jedi za vsak dan
 Odgovori s citatom  

1. SKUTNI SVALJKI

¼ kg moke
1/2 kg krompirja
½ kg ožete skute
2 jajci
10 dag olja ali margarine
12 dag drobtin

Iz kuhanega pretlačenega krompirja, moke, skute in jajc naredimo gladko testo. Na deski ga zvaljamo v klobaso, ki jo zrežemo v svaljke in jih skuhamo v slanem kropu.
Zabelimo s praženimi drobtinami.


2. JUHA IZ ZELENE

gomolj zelene
peteršiljev koren
sok ene limone
5 dag masla ali margarine
5 dag moke
½ l goveje juhe
sol
poper
muškatni oreh
1,25 dcl sladke smetane

Zeleno in peteršiljev koren narežemo na kocke in skuhamo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok. Kuhano zelenjavo precedimo in zmiksamo.
Na maslu malo zarumenimo moko, zalijemo z juho, ki se je kuhala zelenjava, pridamo še govejo juho in pretlačeno zelenjavo. Dodamo še vse začimbe in pustimo še 5-10 min vreti. Na koncu dodamo še smetano in malo masla za boljši okus.



3. POROVA JUHA

½ kg pora
2-3 debeli krompirji
15 dag slanine
2 čebuli
4 stroki česna
2 žlici paradižnikove mezge
2 korenčka
sol
poper
lovor
majaron

Por očistimo in narežemo na 1 cm debelo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Krompir in por pristavimo, dodamo začimbe in kuhamo.
Na slanini narezani na kocke, spražimo na drobno nasekljano čebulo, dobro popražimo in dodamo še nariban korenček, moko, česen in malo paradižnikove mezge. Vse skupaj popražimo, prežganje razkuhamo ter zlijemo k juhi. Kuhano juho potresemo s peteršiljem.



4. MUSAKA IZ JAJČEVCEV


5 jajčevcev
sol
Žvrkljano testo:
2 jajci
mleko
moka
Mesni nadev:
2 čebuli
½ - 1 kg mesa
sol
poper
majaron
lovor
Poliv:
1 dcl mleka ali smetane
2-3 jajca
Jajčevce olupimo in osolimo ter narežemo na rezine. Meso zdušimo na čebuli z začimbami. Rezine jajčevcev povaljamo v moki, namočimo v razžvrkljano testo ter ocvremo. V pomaščen pekač zlagamo plast jajčevcev in plast mesa. Zadnja plast naj bodo jajčevci. V smetani razžvrkljamo jajca in zlijemo v pekač.
Spečemo. Še toplo ponudimo s solato.




5. RAŽNJIČI V SVINJSKI MREŽICI

30 dag svinine
30 dag puranjega mesa
3 hrenovke
3 pardižniki
3 paprike
3 čebule
svinjska mrežica
Meso narežemo na koščke, papriko, čebulo, paradižnik na krhlje, hrenovke pa 3x prerežemo. Iz vseh sestavin pripravimo ražnjiče, solimo, popramo, dodamo rožmarin in zavijemo v svinjsko mrežico.
Spečemo na žaru.


6. PEČEN OHROVT

1 velika ohrovtova glava
3 žlice olja
2 stroka česna
sol
poper
muškatni orešček
kumina
2 dcl kisle smetane
2 jajci
3 dag masla ali margarine
2 žlici drobtin
Oprano ohrovtovo glavo zrežemo na široke rezance. Skuhamo v majhni količini slane vode. Na pol kuhano odcedimo. V pekač pomaščen z oljem pridamo ohrovt, ki ga začinimo s česnom, poprom, oreščkom in kumino. Polijemo s smetano v katero smo razžvrkljali jajca, potresemo s praženimi drobtinami ter zapečemo.




7. RDEČE ZELJE S HRENOM

Rdeče zelje zrežemo za solato, primešamo nariban hren in polijemo z oljem, kisom in soljo.




8. CVETAČNA SOLATA S PARADIŽNIKOM

1 cvetača
4 paradižniki
1-2 dcl juhe
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
kis
sol
poper
muškatni oreh
1 žlička gorčice
olje
peteršilj
Cvetačo skuhamo v slanem kropu. Papriko zrežemo na rezance, paradižnike na rezine. V stekleno skledo naložimo zelenjavo. Polijemo z marinado, ki jo pripravimo takole: juho pogrejemo, da je mlačna, dodamo kis, olje, muškatni oreh, gorčico, poper in sesekljan peteršilj. Po okusu solimo, postavimo za nekaj ur v hladilnik, skledo večkrat nagnemo in zelenjavo polijemo z marinado.





9. JABOLČNO PECIVO

2 jajci
1 lonček sladkorja
1 lonček mleka
1 ½ lončka moke
1/2 lončka orehov
1/2 lončka olja
1 vanilij
1 pecilni
malo cimeta
jabolka po želji
Vse skupaj zmiksaj, daj ½ mase v pekač, nato naribane jabolke in še drugo polovico testa. Peci pri 180-200 C,35-40 minut.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.