Danes je 10 Maj 2024 11:30
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:11    Naslov sporočila: Likerji
 Odgovori s citatom  

Absint

Potrebujemo
● 1 l vodke
● 2 žlici zdrobljenega pelina
● 2 žlici zvezdnatega janeža
● ½ žlice kumine
● 4 stroke kardamoma
● ½ žlice zdrobljenega koriandra
● 2 žlici naribane korenine angelike


Pelin namočimo za 48 ur v vodko. Precedimo in dodamo ostale začimbe. Staramo še en teden. Precedimo, ustekleničimo in še naprej nekaj časa staramo.





Alchermes

Potrebujemo
● ½ l 90% alkohol
● ½ kg sladkorja
● polovico vaniljevega stroka
● 15 g cimeta
● 10 g koriandra
● 10 g kardamoma
● 2 klinčka
● 5 g janeža
● 1 dl rožna vode
● 2 dl vode


Vaniljin strok, cimet, koriander, klinčke, kardamom in janež skupaj zdrobimo in damo v steklenico, prilijemo alkohol in vodo. Dvakrat dnevno premešamo – to ponavljamo 2 tedna. Sladkor stopimo v 2 dl hladne vode in dodamo tekočini v steklenici. Dobro premešamo in pustimo 2 dni. Precedimo in dodamo rožno vodo.





Amaretto

Potrebujemo
● 1 l ruma ali brandy
● 2 dl pomarančnega soka
● naribana lupinica limone
● ¼-½ kg sladkorja
● 2 dl mleka
● 5-10 kapljic ekstrakta grenkih mandljev


V steklenico s širšim vratom nalijemo rum, dodamo limonino lupinico, pomarančni sok in sladkor. Ekstrakt zamešamo v kozarec mleka in predenemo v steklenico. Dobro zapremo in spravimo v topel prostor (21°C) za kako uro do treh ur, dokler se mleko ne sesiri. Pijačo precedimo skozi gazo in nalijemo v steklenice. Pred pitjem shranimo še za dva tedna.





Ananasov liker

Potrebujemo
● 1 ananas
● 1 l vode
● 100 g sladkorja
● 2 l konjaka ali vinjaka


Ananas olupimo in narežemo na manjše kocke in kuhamo približno pol ure. Dodamo sladkor in konjak/vinjak. Premešamo in prelijemo v steklenice s širšim vratom. Postavimo na sončen kraj. Občasno pretresemo. Po 3-4 tednih liker precedimo in nalijemo v steklenice.





Anti živček

Potrebujemo
● 20 g šentjanževke
● 20 g melise
● 15 g baldrijana
● 10 g kamilic
● 15 g pelina
● 15 g sivke
● 5 g dišeče perle
● 1 l vodke


Vsa zelišča damo v kozarec in zalijemo z vodko. Pustimo 10 dni. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice.





Artičokina grenčica

Potrebujemo
● 20 g artičokinih listov
● 1 večji cvet rmana
● 2 nageljnovi žbici
● 5 dl suhega belega vina
● 5 dl brandy


Začimbe namočimo za 2 dni v brandy. Dnevno dva do trikrat pretresemo. Dodamo vino in zopet pustimo 2 dni. Precedimo in ustekleničimo. Pred uporabo staramo še vsaj 4 mesece.





Avokado liker

Potrebujemo
● 1 zrel avokado
● 100 g sladkorja v prahu
● 125 ml sladke smetane
● 250 ml vinjaka
● 1 ščepec kajenskega popra


Avokado razpolovimo in z žlico izluščimo sredico - meso. Z vilico meso zmehčamo v kašo, katero skozi redko sito prečistimo. Dodamo sladkor in penasto umešamo. Zatem postopoma dodajamo smetano in vinjak. Začinimo s ščep kajenskega popra, ki da likerju rahlo pikanten okus.

Najboljše je svež liker. S časoma liker izgubi barvo. Hranimo na hladnem in pred uporabo pretresemo.





Baily's po domače

Potrebujemo
● 1 ¼ l medu
● ¼ l alpske smetane
● 4 dl Scotch whisky
● ½ žlice instant kave


Med utekočinimo. Vse sestavine dobro zmešamo in postavimo v hladilnik. Vsakodnevno pretresemo. Po tednu ali bolje dveh hranjenja v hladilniku je goden za pitje.





Bananin liker

Potrebujemo
● 1 srednje veliko banano (jo stlačimo)
● 100 g sladkorja
● 1 dl vode
● ¾ žličke vaniljevega ekstrakta
● ¾ l 80% vodke


Stlačeno banano damo v kozarec, prilijemo vodko – pazimo, da je vsa banana prelita. Dobro zapremo in hranimo 8 tednov. Skozi cedilo precedimo večino bananinega pireja in dodamo sladkorni sirup. Premešamo in še enkrat fino precedimo. Dodamo ekstrakt in premešamo.





Bazilikin liker

Potrebujemo
● 1 l 90% vodke
● ½ kg sladkorja (po želji več)
● ½ l vode
● 50 g sveže bazilike


Baziliko temeljito očistimo in sesekljamo. Dodamo alkoholu in pustimo da 7 dni počiva. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Premešamo in pred uporabo še za 2 meseca damo na temno mesto.





Bezgov liker

Potrebujemo
● 1 ½ l soka bezgovih jagod
● 500 g sladkorja
● 5 zavitkov vanilin sladkorja
● 7 kapljic esence grenkih mandljev
● ¾ l ruma (čim močnejšega)


Iz bezgovih jagod iztisnemo sok in ga kuhamo 15 minut. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum ter mandljevo esenco. Še enkrat pustimo da zavre in odstavimo. Ohladimo in napolnimo steklenice.





Bezgovo vino

Potrebujemo
● 3 kg zrelih jagod črnega bezga
● 3 l vode
● 1 kg sladkorja
● 3 l lahkega rdečega vina


Bezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, pustimo da še enkrat zavre. Ko se vretje umiri prelijemo v čiste steklenice in jih zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Vino pijemo po šilčkih, pomaga za izboljšanje krvi.



Borovi storžki z vodko

Potrebujemo
● 100 g mehkejših zelenih borovih storžev narezanih na četrtine ali kolobarje
● 120 g sladkorja
● 1 l vodke


Borove kolobarje stresemo v kozarec in jih prekrijemo s sladkorjem. Pustimo en dan, zatem pa zalijemo z vodko. Kozarec postavimo na sončno mesto za 3-4 tedne. Pogosto pretresemo. Precedimo in po potrebi dosladkamo. Stekleničimo.

Okus likerja je nekoliko smolnat in kosmat.



Borovničev liker

Potrebujemo
● 2 l rdečega vina
● 1 kg sladkorja
● 6 dl borovnic
● 6 zavitkov vanilin sladkorja
● 2 dl ruma


Vino, sladkor in borovnice zmešamo skupaj, zavremo in pustimo vreti 15 min. Ko se liker malo ohladi, vsujemo vanj vanilin sladkor, dobro premešamo in popolnoma ohladimo. Nato dodamo rum in liker nalijemo v steklenice. Po želji dodamo več ruma, za bolj aromatičen okus.





Borovničevec

Potrebujemo
● 1 l borovnic
● ½ kg sladkorja
● 1 l žganja


Borovnice in sladkor zmešamo v večjem kozarcu in pustimo na soncu nekaj dni. Vsebino porazdelimo v steklenice in dolijemo žganje. Steklenice občasno pretresemo.





Božični liker

Potrebujemo
● 300 g zmečkanih brusnic
● 2 klementini (lupinica in sok)
● 200 g sladkorja
● cimetova palčka
● 6 dl vodke


V kozarec s širokim vratom damo vse sestavine. Dobro zapremo kozarec in pretresemo. Shranimo v hladen prostor za 4 tedne. Kozarec občasno pretresemo. Nalijemo v sterilizirane steklenice in dobro zapremo.





Božični liker
Potrebujemo
● 125 g suhih fig
● 50 g dateljnov (izkoščičenih)
● 125 g suhih sliv (izkoščičenih)
● 25 g rozin
● ½ vaniljevega stroka
● ½ cimetove skorje
● 3 klinčke
● 3 zrna popra
● ščep kardamoma
● 1 žlico medu
● 125 g belega ali rjavega sladkorja
● 7 dl vinjaka


Suho sadje prelijemo s polovico vinjaka in pustimo 24 ur, da sadje odda aromo in okus. Dodamo dišavnice, med ter sladkor in prilijemo drugo polovico vinjaka.
Ta mešanica naj stoji štiri tedne. Namočeno sadje odstranimo, tekočino precedimo in še nekaj dni pustimo, da se umiri. Še enkrat precedimo in napolnimo steklenice.





Breskov liker

Potrebujemo
● 10 olupljenih in narezanih breskev
● 8 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Sadje in vodko vložimo v kozarec s širšim vratom. Pustimo 1 teden stati. Precedimo, dodamo sladkorni sirup in še mesec dni staramo.





Brinovo vino

Potrebujemo
● 10 dag zdrobljenih brinovih jagod
● 1 l dobrega rdečega vina


Jagode prelijemo z vinom in pustimo stati en dan v toplem prostoru. Po 24 urah precedimo. Hranimo v zaprtem temnem prostoru.

Brinovo vino pomaga za pospeševanje prebave.





Bukov liker

Potrebujemo
● steklenica gina
● 20 dag sladkorja
● kozarec vinjaka
● 2 dl vode
● mladi bukovi listi (nabiramo jih spomladi, začetek aprila, v višjih legah tudi kasneje)


Litrski kozarec do polovice napolnimo z bukovimi listi, prelijemo z ginom in dobro zapremo. Pustimo stati 3 tedne. Potem tekočino odcedimo. V vreli vodi raztopimo sladkor. Tekočino ohladimo in jo prilijemo k bukovemu ginu. Dodamo še vinjak. Premešamo.



Cassis

Potrebujemo
• 450 g črnega ribeza
• 6 dl suhega belega vina
• 675 g sladkorja
• 3,5 dl vinjaka


Črn ribez zmečkamo, dodamo vino in postavimo za 2 dni v temen, hladen prostor. Precedimo (skozi gazo pošteno ožamemo). Dodamo sladkor, na nizki temperaturi stopimo in potem 45 minut brez vrenja kuhamo. Ohladimo in dodamo vinjak. Hranimo v temnem prostoru. Ima zelo lepo barvo in seveda okus.




Cimetov liker

Potrebujemo
● 2 cimetovi palčki
● 200 g sladkorja
● 1 l whisky
● 1 zdrobljena cimetova palčka


Celi in drobljen cimet skupaj s sladkorjem damo v stekleno ali keramično posodo. Prilijemo whisky, dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na toplo mesto, a ne na sonce. Precedimo. Po želji dosladkamo s sladkornim sirupom (150 g sladkorja raztopimo v 300 ml vode). Dodamo cimetov ekstrakt in dobro premešamo.
Pustimo pokrito 2-3 ure. Še enkrat precedimo. Ustekleničimo in dobro zapremo. Liker pustimo še 2-3 mesece. Če je potrebno (na dnu gostota) še enkrat precedimo skozi fino cedilo ali gazo, dokler ni popolnoma čisto.





Citron-melisin liker

Potrebujemo
● 50 listov citronske melise
● 500 g sladkorja
● ¾ l žganja


Meliso s sladkorjem zalijemo z žganjem. Pustimo 2 tedna, večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice.





Citrus liker

Potrebujemo
● 1 l 90% alkohola
● 1 kg sladkorja
● ½ l vode
● 4 pomaranče
● 4 limone
● 4 mandarine
● 2 klinčka


Dobro očistimo sadje. Olupimo in pazimo da brez bele kožice. V večji kozarec s širšim vratom na dno položimo lupine citrusov in nalijemo alkohol ter dodamo klinčke. Pustimo 7 dni. Precedimo. Sladkor raztopimo v vodi in dolijemo k alkoholni mešanici. Stekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo še vsaj mesec dni v temnem prostoru.





Curacao

Potrebujemo
● 4 pomaranče
● 2 dl medu
● 7 dl whisky (80%)


Pomaranče dobro umijemo in olupimo, pazimo da ne dodamo bele kožice. Olupke namočimo v whisky za kak mesec. Precedimo in dodamo med. Pustimo da se tekočina zjasni. Po želji nabrano gostoto na dnu steklenice precedimo skozi gazo.





Damski liker

Potrebujemo
● 1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode...)
● 1 l sladkorja
● 1 l vina (rdeče ali belo)
● ¼ l ruma


Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo. Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo. Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča. Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice.





Dober zeliščni liker

Potrebujemo
● 15 lističev poprove mete
● 5 lističev melise
● 1 celo rastlino srčne moči
● 1 zel tavžentrože
● 5 listov žajblja
● 2 lista vinske rutice
● 2 lista luštreka
● 4 jedilne žlice sladkorja
● 1 l dobrega žganja (ne slivovke)


Zelišča, sladkor in alkohol zmešamo, denemo v kozarec dobro pretresemo in nastavimo na sonce tako dolgo, da se sladkor raztopi ali vsaj 15 dni. Večkrat premešamo. Nato precedimo in vlijemo steklenico ter dobro zapremo.





Domač vanilin liker

Potrebujemo
• 3 dl sadjevca (domačega)
• 1 svež vanilin strok


Na pol prerezan strok prelijemo s sadjevcem in zapremo steklenico. Dobro je, da se "dela" cca. 3 tedne. Vsake toliko steklenice pretresemo.

Domača medica

Potrebujemo
● 2 dl vode
● 3 žlice sladkorja
● 1 l žganja
● ¾ kg kostanjevega medu
● celi klinčki
● cimetova palčka
● cela kumina
● cel janež
● 1.5 dl ruma


Vode damo v posodo, v kateri se je zlatorumeno zapekel sladkor, dodamo dišavnice (začimbe) in precedimo, zatem pa v mlačno tekočino pridamo med. Na koncu damo še žganje in malo ruma za okus.





Domači whisky

Potrebujemo
● 30 zrnc kave
● 60 rozin
● 1 l slivovke


Kavo, rozine in žganje damo v steklenico in pustimo stati en mesec v hladnem in temnem prostoru. Zatem precedimo v drugo steklenico in po pameti pijemo.





Evkaliptusovo žganje

Potrebujemo
● 100 cl žganja
● pest evkaliptusovih listov
● 40 g medu


V kozarec damo evkaliptusove liste in jih prelijemo s 25 cl žganja ter pustimo 30 dni. Večkrat pretresemo. Precedimo. Na pari stopimo med v preostalem žganju (75 cl). Pustimo da se ohladi. Dodamo evkaliptusovo tekočino (25 cl) in dobro premešamo.

Pred uporabo shranimo za mesec dni v hladen in temen prostor.





Figov liker

Potrebujemo
● sladke fige
● sladkor
● 1 l žganja
● limonina lupinica
● 3 dl vode
● 20 dag sladkorja


V kozarec s širokim vratom damo izmenično fige (jih prerežemo čez polovico) in sladkor (količina sladkorja je odvisna od sladkosti fig), na koncu prilijemo žganje, damo na sončno lego, da se zadeva lepo medi. Na koncu zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonino lupinico ter po potrebi razredčimo s sladkano vodo.





Glogov liker

Potrebujemo
● prgišče zrelih zmečkanih glogovih plodov
● 1 l sadjevca
● nekaj listov poprove mete
● 40 dag sladkorja


Zmečkane plodove prelijemo z žganjem, dodamo liste poprove mete in zamašimo. Pustimo 8 dni na soncu. Nato odcedimo in dodamo sladkorja.





Grenivkin liker

Potrebujemo
● 2 večji grenivki (rdečo)
● 8 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Grenivko olupimo (pazimo, da poberemo tudi belo kožico) in narežemo na manjše kose. Zalijemo z vodko in pustimo teden dni. Iz grenivk iztisnemo čim več soka. Dobro precedimo (da na dnu ni sadne kaše). Dodamo sirup in staramo en mesec. Po želji lahko dodamo še malo grenivkinega soka.





Grozdje v žganju

Potrebujemo
● 1 kg grozdja
● ½ kg sladkorja
● ½ l domačega žganja


Oprano grozdje polagamo v kozarec za vlaganje in ga zasipamo s sladkorjem po plasteh. Ko je kozarec poln, vsebino prelijemo z domačim žganjem, kozarce zapremo in jih za najmanj en mesec postavimo na sonce. Po potrebi kozarce obračamo, da se sladkor raztopi. Količina je okvirna in zadostuje za okrog dva kozarca. Odvisno je tudi od okusa ali vam je všeč bolj "gost" aperitiv ali ne.

Po istem postopku lahko vlagamo vse vrste sezonskega sadja: breskve, ki jih narežemo na koščke, isto marelice, fige, borovnice, črni ribez.

Pred uporabo za aperitive je potrebno vsebino ohladiti.





Guiness liker

Potrebujemo
● 500 ml 96% alkohola
● 700 ml piva Guiness
● 400 g sladkorja
● 100 g medu
● ¼ vaniljevega stroka
● 100 g rozin
● 2 klinčka
● 1 palčko cimeta


Zdrobljene dišavnice skupaj z rozinami damo v steklenico ter zalijemo z alkoholom. Spravimo za 10 dni na temno, vsakodnevno pretresemo. Precedimo skozi gazo. Polovico piva s sladkorjem in medom zmešamo ter malo segrejemo. Počasi dodamo preostalo polovico piva ter dolijemo k alkoholu. Ustekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo, da še nekaj dni stoji v temnem prostoru.





Hmeljev liker

Potrebujemo
● 150 g hmeljevih brstičev
● 1 vaniljev strok – prerežemo podolžno
● limonino lupinico (pazi belo kožo)
● 300 g sladkorja
● 1 l 40% alkohola


Hmeljeve brstiče skupaj z razpolovljenim vaniljevim strokom, limonino lupinico ter sladkorjem zalijemo z alkoholom in za 10 dni postavimo na sončno mesto. Liker precedimo in spravimo v steklenice.





Hruške v rumu

Potrebujemo
● ½ kg hrušk (viljamovke)
● sok ene limone
● 200 g sladkorja
● ¼ l vode
● 2 cimetovi palčki
● ¼ l temnega ruma


Hruške olupimo, narežemo na krhlje in damo v vodo, kamor smo oželi sok ene limone. Sladkor raztopimo v vodi in pustimo da sirup vre 10 minut. Hruškovo vodo odlijemo. Hruške in cimetovi palčki dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo 5-6 minut (hruške naj postanejo mehkejše).
Med kuhanjem sadje večkrat pazljivo obrnemo – tako da je ves prelit s sirupom. Hruške odstranimo in jih denemo v kozarce. V ostali sirup dolijemo rum in kuhamo do vrenja. Pustimo, da 2-3 minute vre. Kozarec s hruškami počasi in pazljivo zalijemo z alkoholnim sirupom. Dobro zapremo in 2-3 dni pustimo da se zadeva uleže.

Hruške v rumu so zelo dobra kombinacija s sladoledom ali vaniljevo kremo.



Hruškov liker

Potrebujemo
● ½ l piva
● 2 ½ dl sladkorja
● 2 ½ dl sadjevca
● 1 steklenička hruškovega ekstrakta


Vse sestavine zmešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Prelijemo v steklenico, ohladimo in lahko ponudimo.





Hruškov liker II.

Potrebujemo
● 1 kg hrušk (najbolje viljamovke)
● 1 ½ l vina (priporočljivo belo vino, lahko tudi rdeče)
● ½ kg sladkorja
● 1 ½ stekleničke hruškove arome
● 2 dl žganja


Zberemo vse potrebne sestavine. Hruške zrežemo na majhne dele. V posodo nalijemo vino in alkohol, dolijemo še hruškovo aromo ter sladkor. Zrezane hruške damo v kozarce, nalijemo tekočino iz vina, sladkorja in hruškove arome. Kozarec dobro zapremo in pustimo nekaj mesecev, da se tekočina dobro prepoji z hruškami. Na koncu tekočino precedimo in zlijemo v steklenico.






Huda Mravljica

Potrebujemo
● 30 dag čokolade v prahu
● 1 l mleka
● ½ l ruma
● 1 kg sladkorja
● 4 manjše posušene čilije


Mleko in sladkor zavremo. Preden zavre, dodamo čokolado v prahu in čilije. Ohladimo in dodamo rum. Premešamo in čez nekaj časa nalijemo v manjše steklenice.





Ingverjev liker
Potrebujemo
● 6 dl vodke
● 15 dag sladkorja
● 15 dag kristaliziranega ingverja


Vse sestavine damo v večji kozarec in pustimo stati 2 tedna. Po želji razredčimo z vodo (2 dl).





Ingverjev-medeni liker

Potrebujemo
● 2 dl medu
● 2 dl vode
● 3 žlice naribane ingverjeve korenine
● 1 žlica limonine lupinice
● 4 dl Scotch Whisky


Vodo in med zmešamo in pustimo da zavre. Pustimo 3-5 minut vreti. Nastalo peno poberemo s površja. Dodamo ingver in limonino lupinico ter še 4 minute vremo. Odmaknemo z ognja in ohladimo. Tekočino damo v steklenico s širšim vratom, dodamo whisky in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor za 1 mesec, precedimo in še za dva tedna postavimo nazaj na temno.





Irish krem liker

Potrebujemo
● 4 dl Irish whisky
● 2 dl alpske smetane
● 2 žlici instant kave
● pločevinka kondenziranega mleka
● 4 jajca
● 4 žlice čokoladnega sirupa
● strok vanilje
● ½ žlice mandljevega ekstrakta


Z mešalnikom vse sestavine zmešamo v kremasto zmes. Prelijemo v steklenice in dobro zapremo. V hladilniku lahko držimo največ 1 mesec. Preden postrežemo dobro pretresemo.





Jabolčni liker

Potrebujemo
● dober kg jabolk
● 5 dl vodke
● 5 dl brandy
● 200 g sladkorja
● 2 dl vode


Jabolka narežemo na koščke in damo v kozarec. Dolijemo vodko in brandy – tako da so vsa jabolka prekrita s tekočino. Staramo v hladnem prostoru mesec dni. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Staramo še mesec dni.

Za jabolčni liker z dišavnicami:
Dodamo 3 cimetove palčke, 10 klinčkov in limonino lupinico. Po pretečenem roku staranja precedimo, jabolka pa dobro ožamemo, da oddajo čim več arome.





Jagermaister tete Pehte

Potrebujemo
● Lapuh - cvet marec
● Trobentice- cvet april
● Trobentice - listje april
● Smreka - vršički april-maj
● Robida - listi april -junij in september-oktober
● Ozkolistni suličasti trpotec april-september
● Navadna marjetica - cvet maj - september
● Lapuh - listje maj-junij
● Kamilica - cvet maj-junij
● Gozdna jagoda - listje maj-junij
● Brin - zelene jagode maj
● Pelin maj-junij
● Bezeg - cvet maj-junij
● Navadni rman - cvet maj-junij
● Žajbelj maj- junij
● Ajbiž maj-junij
● Meta maj-avgust
● Materina dušica maj-september
● Vinska rutica maj
● Akacija - cvet junij
● Borovnice - listi pred zorenjem junij
● Bela detelja - cvet junij-julij
● Janež - zelen junij-julij
● Kumina junij-avgust
● Majaron junij
● Lipa - cvet junij
● Širokolistni trpotec junij-avgust
● Šentjanževka - cvet junij-avgust
● Oreh zelen, zrezan junij
● Rožmarin junij-avgust
● Srčna moč - cvet junij-avgust
● Pravi kostanj - cvet julij
● Arnika - cvet julij-avgust
● Njivska preslica julij-oktober
● Tavžentroža julij-avgust
● Navadna melisa julij-avgust
● Brin - zrele jagode oktober-november
● Sladkor


V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne ½ l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.

Če ne najdemo ali uspemo nabrati kakšne rastline, lahko damo tudi posušena zelišča, vendar so sveža boljša.





Jagodni liker

Potrebujemo
● jagode (vrtne in gozdne)
● 1 l domačega žganja
● sladkor
● ½ l vode
● 20 dag sladkorja


Vrtne jagode operemo, večje prerežemo na pol, gozdne pustimo cele (prav tako oprane), vstavimo v steklenico (5-7 cm) in posujemo s sladkorjem (2–3 žlice), tako nadaljujemo skoraj do vrha in na koncu zalijemo z žganjem. Steklenice zapremo in postavimo na sončno okno za tri tedne, vmes malo pretresemo.
Po preteku treh tednov kozarec z jagodami v žganju razredčimo z vodo, v kateri raztopimo sladkor. Če želimo bolj bister liker, precedimo vsebino steklenic; za gostejšega in okusnejšega pa polovico jagod zmiksamo in damo v žganjevo tekočino, ostale jagode pa pustimo cele.





Jagodni liker

Potrebujemo
● 500 g različnega jagodičevja (malin, robid, brusnic, jagod, borovnic)
● 1 l vodke
● 400 g sladkorja
● 5 dl vode


Jagode zmečkamo. Sladkor raztopimo v vodi in še topel sirup prelijemo po zmečkanih jagodah. Premešamo ter damo v plastično posodo in tesno pokrijemo. Za teden dni damo v hladilnik in občasno premešamo. Precedimo skozi fino cedilo. Dodamo alkohol in premešamo. Staramo 1 mesec, potem še enkrat precedimo skozi gosto cedilo in staramo še 2 meseca.





Jajčni liker

Potrebujemo
● 3 jajca
● 25 dag sladkorja
● 5 dl mleka
● strok vanilje
● 2 dl alkohola


Jajčne rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vaniljo. Mleko zavremo in ko se ohladi, ga vmešamo med rumenjake in sladkor. Na koncu dodamo alkohol (75% ali rum). Kuhamo 10 min.

Pazimo, da se pri vretju mleko ne zažge in pa, da ima liker na koncu 20% alkohola.





Janežev liker

Potrebujemo
● 2/3 žlice zvezdnatega janeža (zdrobljenega)
● 7 dl vodke ali žganja
● 2 dl sladkornega sirupa


Janež namakamo dva tedna v žganju. Precedimo, dodamo sirup in prelijemo v lične stekleničke.







Jelkovi vršički v ginu

Potrebujemo
● 2-3 pesti svežih jelkovih vršičkov
● 150 g sladkorja
● 1 l gina


V steklenico s širšim vratom denemo vse sestavine in pustimo 2 meseca. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in stekleničimo.





Kahlua

Potrebujemo
● 60 dag sladkorja
● 1 l vode
● 2 žlici instant kave
● ½ l vode
● ¾ l vodke
● 1 dl vaniljevega ekstrakta


Sladkor stopimo v prvi količini vode. in pustimo da vre 10 minut. Ohladimo. V drugi količini vode razpustimo kavo. Vremo 8 minut. Dodamo k sladkornemu sirupu. Pustimo na sobi temperaturi, da se umiri. Dodamo vodko in ekstrakt. Premešamo in hranimo na hladnem.





Kakavov liker

Potrebujemo
● 75 g grenkega kakava
● ¼ l vode
● 300 g sladkorja
● ¼ l vode
● ½ cimetove palčke
● ½ vaniljevega stroka
● 3/8 l 90% alkohola


Kakav poparimo s vročo (kuhano) vodo. Sladkor raztopimo v vodi. Dodamo cimet in vaniljev strok. Poparjen kakav skupaj s sladkano vodo zalijemo z alkoholom. Pustimo, da nekaj dni stati. Precedimo in ustekleničimo.





Kavni liker

Potrebujemo
● 200 g sladkorja
● 7 dl vode
● 7 dl 80% vodke
● 1 strok vanilje
● 80 g instant kave


Sladkor in vodo zavremo, pustimo da vre 5 minut. Dodamo kavo. Počakamo da spet zavre in pustimo hladiti ½ ure. Pridenemo vodko in vaniljev strok ter precedimo v steklenico z širšim vratom. Za šest tednov damo v temen prostor. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.





Kavno-pomarančni liker

Potrebujemo
● 44 zrn kave
● 1 veliko pomarančo
● 1 l močnega žganja
● 44 kock sladkorja


V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora biti cele potopljena) damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (pretresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.





Kivi Liker

Potrebujemo
● 3 kivije
● 200 g sladkorja
● 1 l žganja ali vodke


Kivije olupimo in jih narežemo na kolobarje – kakega lahko tudi spasiramo, zalijemo z žganjem (kivi mora biti popolnoma prelit), dodamo sladkor, premešamo in spravimo v temen prostor (2 tedna), da se navda okusa in barve. Sladkor mora biti stopljen. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.





Kokosov liker - Batida de coco

Potrebujemo
● 40 dag sladkor
● 20 dag kokosova moka
● 5 dl mleko
● 1 dl alkohola
● 1 dl rum


Skuhamo mleko in kokos. Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedimo in prelijemo steklenice.

Kot alkohol uporabimo 75% ali kakšno drugo žganje.



Kostanjev liker

Potrebujemo
● 250 g maroni kostanjev
● 2 dl sladkornega sirupa
● 1 l žganja


Kostanj olupimo (pustimo rjavo kožico) in namočimo v žganje. Steklenico postavimo na hladno in temno mesto vsaj za mesec dni, da se žganje navda kostanjevega okusa. Precedimo in dodamo sladkorni sirup.





Krem limoncello
Potrebujemo
● 1 kg neškropljenih limon
● 1 l alkohola
● 2 l kondenziranega mleka ali mleka z daljšo obstojnostjo
● 1.8 kg sladkorja
● 2 zavitka vanilin sladkorja


Limonine olupke (ne bele kožice, ker bo zagrenila liker) namočimo za 10 dni v alkohol. Precedimo. Mleko skupaj s sladkorjem vremo 20 minut. Sladkano mleko ohladimo in mu primešamo alkohol. Stekleničimo.

Da se izognemo preveliki nesnagi, mleko kuhajmo v večjem loncu (da vretje mleka ne pride v stik s kuhalno ploščo), kamor kasneje prilijemo alkohol.





Kumkvat liker

Potrebujemo
● 450 g sladkorja
● 500 g kumkvat (sadeže prebodemo z iglo)
● 6 dl brandy


Sestavine damo v kozarec s širšim vratom in dobro zapremo. Spravimo v temen prostor. Pustimo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Precedimo. Sadeže lahko uporabimo s sladoledom, tekočino pa prelijemo v manjše steklenice.





Kutin liker
Potrebujemo
● 2 kg kutin
● 200 g sladkorja
● 200 ml vode
● 3 zvezdnate janeže
● 2 palčke cimeta
● 3 klinčke
● 1 žlico semen koriandra
● 1 ½ l vode
● 1 ½ l alkohola - žganje


Kutine olupimo in narežemo na manjše kose. Sladkor raztopimo v vodi, dodamo janež, cimetovi palčki, koriander in klinčke ter pustimo da vre 4 minute. Drugo količino vode prelijemo po kutinah in pokrite segrevamo (kuhamo v pečici) na 225°C približno eno uro in pol. Čez noč pustimo v pečici. Kutine precedimo (naj se kutine dobro ožame) in nastalo tekočino zamešamo k alkoholu. Ustekleničimo.





Lahko noč

Potrebujemo
● 10 g hmeljevih brstičev
● 7 g baldrijanove korenine
● 1 žlico citronske melise
● 1 žlico šentjanževke
● lupinico neškropljene pomaranče
● 50 g sladkorja
● 750 ml gina


Pomarančo na tanko olupimo in pazimo, da je čim manj bele kožice. Zelišča narežemo, dodamo sladkor in zalijemo z ginom. Za minimalno 2 meseca postavimo v temen in toplejši prostor. Občasno pretresemo. Ko je ves sladkor stopljen, lahko precedimo in stekleničimo. Pustimo še mesec dni.





Lešnikov liker

Potrebujemo
● 20 dag lešnikov ali pistacij
● strok vanilje
● 1 žlica različnih dišavnic
● 5 dl vodke
● 1 dl sladkornega sirupa


Lešnike (pistacije) zmeljemo in jim dodamo vodko, vaniljev strok in dišavnice. Za 3 tedne postavimo v temen prostor, občasno nalahno premešamo. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Damo nazaj na temno za 3 tedne. Prelijemo v lične steklenice in uporabimo kot aperitiv.





Liker iz bezgovih jagod

Potrebujemo
● ½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev, kar je zelo zamudno opravilo)
● 4 dl vode
● 40 dag sladkorja
● 2 l sadjevca


Bezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzročijo hude želodčne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano.





Liker iz granatnih jabolk

Potrebujemo
● 2 zrela in lepo rdeča granatna jabolka (poberemo le semenje)
● 5 dl vodke
● 100 g sladkorja
● 3 ½ dl vode
● limonina lupinica polovice limone


Granatno jabolko očistimo – pustimo le semenje iz katerega iztisnemo sok. Tekočino in sadno kašo damo v litrski kozarec. Naribamo limonino lupinico in dodamo v kozarec. Dolijemo vodko in zapremo kozarec. Kozarec pospravimo za 2 tedna v temen prostor, vsakodnevno pretresemo. Precedimo. Kašo čim bolj iztisnemo. Zavremo sladkor in vodo, pustimo da se ohladi. Sirup dodamo granatni vodki, premešamo in prelijemo. Pazimo, da tesno zaprto. Staramo 1 mesec.

Zopet dobro precedimo in stekleničimo (pazimo, da se na dnu steklenic ne nabere usedlina – v tem primeru še enkrat precedimo).





Liker iz korenine sladkega korena

Potrebujemo
● 2 ½ žlici korenine sladkega korena
● 5 dl vodke ali žganje
● 1 dl sladkornega sirupa


Korenino očistimo in jo narežemo na manjše kolobarje. Kolobarje namočimo v žganje in pustimo teden dni. Nato precedimo, dodamo sirup in ustekleničimo.





Liker iz kosmulj

Potrebujemo
● kosmulje
● sladkorja
● 1 l žganja


Kosmulje temeljito očistimo in jih izmenično s sladkorjem polagamo v kozarec (na vrhu naj bo sladkor), prilijemo žganje in postavimo na sonce. Počiva naj mesec dni (naj se navda arome in okusa kosmulj). Precedimo in po želji razredčimo s sladkornim sirupom.





Liker iz kumkvata

Potrebujemo
● 300 g kumkvata
● 150 g sladkorja
● 3 žlice pomarančnega soka
● 750 ml žganja


Kumkvat operemo, osušimo in narežemo na rezine. Med rezanjem odstranimo pečke.

Zavremo sladkor s pomarančnim sokom ter mešamo toliko časa, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo rezine kumkvata in kuhamo še 5 minut. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Umešamo žganje in z likerjem napolnimo 2 z vročo vodo oplaknjeni steklenici. Zapremo. V hladnem in temnem prostoru se liker obdrži 3-4 mesece.







Liker iz listov črnega čaja

Potrebujemo
● 2 žlici listov črnega čaja
● 4 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Liste čaja namočimo za 24 ur v vodko (pazimo da ne dlje, ker bo drugače liker postal grenak) Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Staramo 2 tedna.




Liker iz malin
V kozarec poljubne velikosti vsujemo (malo pomečkamo) maline in jih prelijemo z ginom (mora biti gin). To pustimo zaprto v shrambi kakšnih 14 dni. Skuhamo sladkor - na l malin v ginu 30 dag v 2 dl vode, ohladimo, zmešamo z malinami in precedimo skozi dvojno gazo. Liker je še boljši, ko nekaj časa stoji.


Liker iz mareličnih koščic (amaretto)

Potrebujemo
● 40 mareličnih koščic
● ½ l žganja
● 1 dl vode
● 15 dag sladkorja


Koščice namočimo v žganje (koščice stolčemo s kladivom za meso, ko so vse koščice vsaj počene -- nekatere so bolj zdrobljene, druge manj -- jih stresemo v kozarec in prelijem z žganjem). Dobro zapremo in postavimo na balkon. Po 1 mesecu kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja (če imate radi bolj sladko, potem malo več, sicer lahko manj). Ohladimo do sobne temperature - kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo.

Ta liker ima skoraj tak okus kot italijanski amaretto. Zelo uporaben je tudi za kakšne sladice ali sadne kupe.





Liker iz rdečega vina

Potrebujemo
● 1l rdečega vina
● 50 dag sladkorja
● 1 limona
● 2 vanilin sladkorja
● pest rozin
● 2 dl domačega žganja


Sladkor karameliziramo, zalijemo z vinom in kuhamo, da se sladkor raztopi. Še mlačnemu likerju dodamo narezano limono, vanilin sladkor in oprane ter na polovico prerezane rozine. Po dveh dneh prilijemo domače žganje, precedimo skozi krpo. Nalijemo v steklenice.





Liker iz smrekovih vršičkov

Potrebujemo
● smrekove vršičke
● sladkor
● žganje


V steklen kozarec damo plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. In tako do vrha. Zapremo in pustimo na soncu da se sladkor stopi. Nato precedimo in sok zmešamo z žganjem.

Količine so poljubne. Če želite bolj močan liker daste več žganja če ne manj.





Liker iz suhih marelic

Potrebujemo
● 200 g suhih marelic
● 100-200 g medu
● 1 l vodke ali žganja
● cimetova palčka


Steklenico s širokim vratom napolnimo do 1/3 z marelicami in ji dodamo cimetovo palčko. Med raztopimo v vodki oz žganju in prilijemo k suhim marelicam. Zapremo in postavimo na temen prostor za 8 tednov. Občasno steklenico pretresemo, med mora biti popolnoma stopljen. Po želji liker razredčimo s sladkano vodo.





Liker iz vijolic

Potrebujemo
● 200 g svežih vijolic
● 1 l prekuhane vode
● 100-150 g sladkorja
● ½ l 95% alkohola
● 5 cl konjaka ali vinjaka


Vijolicam odstranimo steblo. Cvetove položimo v porcelanasto skledo in jih prelijemo s prekuhano vodo. Cvetovi morajo biti popolnoma potopljeni. Pustimo 12 ur. Precedimo. Vodo vijolic prelijemo v lonec in dodamo sladkor. Do vrelišča segrevamo nad srednjim (stalnim) ognjem. Odstavimo in pustimo, da se tekočina ohladi. Dodamo alkohol in konjak/vinjak in premešamo. Prelijemo v sterilizirane in ogrete steklenice. Staramo na hladnem mestu 4 tedne.





Liker iz zelenega čaja

Potrebujemo
● 6 žlic listov zelenega čaja (kvalitetnega in razsutega)
● 7 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa
● 2-3 kapljice zelenega jedilnega barvila


Liste zelenega čaja za 24 ur namočimo v vodko (če bo namočeno dlje časa, bo liker grenak). Večkrat premešamo. Naslednji dan dodamo sladkorni sirup in jedilno barvo. Premešamo in prelijemo v manjše stekleničke.





Liker po ameriško

Potrebujemo
● 1 l brandy
● 2 stroka vanilje
● 200 g stolčenih ameriških oreškov
● 5 dl sladkornega sirupa
● 1 žlička mletega cimeta


Brandy, oreške, cimet in vaniljeva stroka damo v kozarec. Hranimo 2-3 tedne. Dodamo sladkorni sirup in pustimo še teden dni. Precedimo in ponovno staramo še 2 tedna.

Izvrstno se obnese kot samostojen liker, lahko pa ga tudi uporabimo za namakanje različnih vrst peciva.



Liker s pivom

Potrebujemo
● 4 steklenice močnejšega piva (temnega)
● 750 g sladkorja
● 2 vaniljeva stroka
● ½ palčke cimeta
● 5 klinčkov
● 1 l 96% alkohola


Pivo, sladkor, vaniljeva stroka, cimetovo palčko in klinčke damo v lonec in 15 minut pustimo da rahlo vre. Odstavimo in pustimo eno uro, da se ohladi. Precedimo in še enkrat zavremo, dodamo alkohol. Nalijemo v steklenice in pustimo teden dni v temnem prostoru.





Liker s pudingom

Potrebujemo
● 1 vrečka pudinga (okus prilagodimo svojim željam)
● 1 l mleka
● 1 ščepec soli
● 4 žlice sladkorja
● 1 l žganja


Puding pripravimo skupaj z mlekom, sladkorjem in soljo. Ohladimo. Poizkusimo, če je dovolj sladko – po želji lahko še dosladkamo. Z mešalnikom premešamo in počasi dodamo žganje. Hranimo v hladilniku približno 3 tedne.





Liker z robidnicami

Potrebujemo
● 300 g malin ali robid
● 8 dl vodke
● 3 dl sladkornega sirupa
● 2 čajni žlički vaniljeve arome


Maline in vodko nalijemo v steklenico s širšim vratom. Pustimo 2 tedna. Precedimo (robidnice dobro iztisnemo). Dodamo sirup in vaniljevo aromo. Staramo vsaj dva tedna, vendar je bolje še dlje.





Limetin liker

Potrebujemo
● 6 limet
● 2 cela klinčka
● 1/8 žličke mletega cimeta
● 2 dl cvetličnega medu
● 5 dl vodke (100%) ali domačega žganja


Limete narežemo na krhlje in damo v kozarec. Dodamo klinčke, cimet, med in vodko. Premešamo in za 15 dni postavimo v hladilnik, občasno premešamo. Precedimo in ustekleničimo v manjše steklenice. Serviramo ohlajeno.

Liker lahko uporabimo za preliv pri različnih sladicah.



Limetino-ingverjev liker

Potrebujemo
● 8 limet
● 200 g svežega ingverja
● 5 dl domačega žganja
● 1 ¼ l vode
● 300 g sladkorja
● 100 g utekočinjenega medu


Limete umijemo s toplo vodo in dobro obrišemo. Zelo pazljivo olupimo (pazi belo kožico!). Polovico ingverja olupimo in narežemo na približno enake kose. Oboje namočimo za vsaj 24 ur, ali bolje 48 ur, v žganje, da odda svojo aromo. Vodo in sladkor vremo približno 10 minut. Ostal ingver narežemo na kose. Med, ingver in sok štirih limet dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo še pol minute. Ohladimo in prilijemo k žganju. Pustimo da nekaj časa stoji (1 dan) in precedimo. Hranimo v hladnem prostoru.

Serviramo ga vedno z ledom.



Limoncello

Potrebujemo
● 15 limon
● 2 l domačega žganja
● 0,7 l vode
● 60 dag sladkorja


Dobro operemo limone in jih na tanko olupimo z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec damo olupke, jih zalijemo z litrom žganja in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor, ki ima sobno temperaturo.
Po 40 dneh zmešamo sladkor in vodo ter zavremo. Močno naj vre 5 minut. Ohladimo do sobne temperature. Sirup zmešamo v alkoholno limonino mešanico in dodamo ostalo žganje. Dobro premešamo, zapremo in ponovno postavimo v temen prostor za 40 dni.
Po skupnih 80 dneh precedimo in shranimo v steklenice. Pred serviranjem postavimo steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.





Limonin liker

Potrebujemo
● 4 limone
● 7 dl penečega vina (Radgonski biser)
● 1 vaniljeva palčka
● 150 g sladkorja
● 3 dl žganja


Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vaniljevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni.





Limonino-bananin liker

Potrebujemo
● 1 kg banan
● 2 dl sveže stisnjenega limoninega soka
● 1 l dobrega domačega žganja (40-50%)
● 500 g sladkorja
● 1 l vode


Banane narežemo na rezine in jih damo v kozarec s širšim vratom. Limonin sok zmešamo s sladkorjem. Sirup segrejemo in pustimo da se lepo zgosti. Ohladimo, prelijemo čez banane. Nalijemo alkohol in pustimo teden dni na sobni temperaturi. Zalijemo z vodo in dobro premešamo. Nalijemo v steklenice.





Limonovec

Potrebujemo
● 3 limone (operemo, skrtačimo in narežemo na rezine)
● 40 žajbljevih listov
● 300 g sladkorja
● 1 l žganja


V steklenico damo izmenično žajbelj, limone, sladkor, prelijemo z žganjem. Pustimo na soncu 40 dni. Po potrebi steklenico vsakih nekaj dni pretresemo. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.





Lipin liker

Potrebujemo
● 1 l žganja
● 4 g cvetov lipe
● 10 g pravega čaja
● 2 g vanilje
● 1 g cimeta
● 1 g muškatnega oreška
● 10 g kutinove lupinice


Dišavnice skupaj s cvetovi lipe, črnim čajem in kutino lupinico zalijemo z alkoholom ter pustimo 20 dni dobro zaprto. Večkrat pretresemo. Precedimo in prelijemo v steklenice. Pred uporabo liker pustimo še 2 meseca v hladnem prostoru.





Lovorjev liker
Potrebujemo
● 1 l 90% alkohola
● 500 g sladkorja
● 300 g lovorjevih listov
● ½ l vode


Lovorjeve liste za 40 dni namočimo v alkohol. Pripravimo sladkorni sirup. Alkoholno tekočino precedimo in dodamo sirup. Premešamo in nalijemo v steklenice. Pustimo še teden dni, da se sirup spoji z alkoholom. Po želji lahko za okras dodamo lovorjev list ali dva.





Marakuja liker

Potrebujemo
● 1 l vodke
● 1 l marakujinega soka
● 3 lončke sladke smetane
● 3 lončke marakujinega jogurta
● 200 g sladkorja
● 1 zavitek vanilin sladkorja


Sestavine damo v skledo in premešamo z mešalnikom. Prelijemo v karafe in kmalu spijemo.

Okus soka in jogurta je poljuben.





Medeni liker

Potrebujemo
● 500 g medu
● ¼ l vode
● 5 dl žganja


Med raztopimo v vroči vodi (voda naj ne presega 45°C). Ohladimo do sobne temperature in dodamo žganje.

Po želji namesto žganja lahko uporabimo brandy ali whisky.



Medeno vino

Potrebujemo
● 1 l belega vina
● 200 g medu
● 5 klinčkov
● cimetova skorjica
● lupina 1/4 limone


Vino in začimbe prevremo, odstavimo, dodamo med, premešamo, da se ta raztopi in vroče ponudimo. Če kuhanemu vinu dodamo še 2 dl ruma, dobimo grog.




Medica

Potrebujemo
• 1 l žganja
• 1 l medu


Žganje ter med segrejemo na 40 stopinj, da se lepo raztopi in veže.

Mentolov liker

Potrebujemo
● 60 g belega sladkorja
● 2 dl javorjevega sirupa
● 7 dl vodke ali žganja
● 2 žlici mentolovega ekstrakta


V loncu na srednji temperaturi 5 minut kuhamo sladkor z javorjevem sirupom. Počakamo, da se sladkor stopi. Odstavimo in pustimo ohladiti na sobni temperaturi. Dodamo vodko oz žganje ter mentolov ekstrakt. Prelijemo v prozorne steklenice.





Metin (ali melisin liker)

Potrebujemo
● 1 pest narezane mete
● 1 l sadjevca
● 3 dl vode
● 30 dag sladkorja


V kozarec s širokim vratom damo narezano meto (ali meliso), zalijem s sadjevcem, dobro zavežemo in postavimo na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne. Potem kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja. Ohladimo do sobne temperature - kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.





Metin liker

Potrebujemo
● 1 l jabolčnega žganja
● 5 velikih vejic poprove mete
● nekaj klinčkov
● sladkorni sirup po okusu


Jabolčno žganje pristavimo skupaj z meto in klinčki v steklenico. To postavimo za 8 tednov na svetel, topel vendar ne sončen prostor in stresamo vsak teden po enkrat. Nato filtriramo in dodamo po okusu sirup.
Sirup naredimo tako, da skuhamo sladkor z vodo do zaželene konsistence.

Da ostane barva likerja dalj časa sveža shranimo liker v temnem prostoru.



Mlečni liker

Potrebujemo
● 1 l mleka
● 5 dl žganja
● 45 dag sladkorja
● pomarančne lupine
● sok pomaranč


V steklenico damo lupine 5 pomaranč in sok 1 debele pomaranče. Nalijemo žganja. Steklenico dobro zamašimo in damo za kakih 10 dni v topel prostor. Med tem steklenico večkrat pretresemo. Nato prilijemo mleko in sladkor. Vse skupaj še enkrat pustimo 10 dni na toplem. Nato precedimo in prelijemo v steklenice.





Mozart liker

Potrebujemo
● 300 ml sladkorja
● 6 žlic nutele
● 100 ml ruma


Vse sestavine denemo v steklenico in dobro premešamo (nutela se mora popolnoma spustiti). Takoj spijemo!





Nougat liker

Potrebujemo
● 150 g nougata
● 6 rumenjakov
● 50 g sladkorja
● 150 ml sladke smetane
● 350 ml ruma
● ½ vaniljevega stroka


Nougat narežemo na kocke. Rumenjake, nougat ter sladkor kremasto umešamo. Počasi vtepemo smetano. Zatem še rum in prelijemo v karafe (vrč). Vaniljev strok podolžno prerežemo in ga damo v nougatov liker. Serviramo hladno.





Nougatov liker alla Blanka

Potrebujemo
● 2 dl sladke smetane
● 1 zavitek vanilin sladkorja
● 20 dag nougatove mase
● 4 rumenjake
● 7 dag sladkorja v prahu
● 1/2 l vinjaka ali whisky


Sladko smetano zavremo z vanilin sladkorjem, nato v tem raztopimo nougatovo maso. Penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem v prahu, ter v tankem curku zlijemo v vročo nougatovo kremo in še nekaj časa penasto mešamo. Ohladimo. Primešamo vinjak ali whisky.





Orehov liker

Potrebujemo
● 30 zelenih orehov
● 1 pomaranča
● 1 l žganja (priporočamo domačo slivovko)
● 50 dag sladkorja
● cel cimet
● 5 klinčkov
● strok vanilje


Orehe naberemo konec junija, ko lupina oreha še ni olesenela. Orehe zrežemo na koščke in damo v večji kozarec za vlaganje. Dodamo žganje in sladkor. Iztisnemo sok ene pomaranče,lupino pa narežemo na tanko in skupaj z ostalimi celimi dišavami damo v kozarec. Kozarec dobro zamašimo in postavimo na sonce za 2-3 mesece, da se sladkor raztopi. Liker precedimo in nalijemo v steklenice.

Liker je veliko boljši, če ga pustimo zoreti do naslednje pomladi v hladnem in suhem prostoru.



Orehov liker II.

Potrebujemo
● 10 zelenih orehov
● 1 l jabolčnega žganja
● nekaj janeža, 1 cimetovo skorjo
● nekaj klinčkov
● 25 dag medu
● destilirano vodo za razredčenje.


Orehe z žganjem in začimbami pristavimo v steklenico. Postavimo za dva meseca na svetlo vendar ne na sončno mesto. Nato filtriramo in razredčimo po volji z destilirano vodo.





Pehtranov liker

Potrebujemo
● 1 l 40% alkohola
● 35 g svežega pehtrana
● 500 g sladkorja
● 10 g cimeta
● 30 g vanilin sladkorja


Pehtran namočimo za 24 ur v alkohol. Precedimo. Dodamo sladkor. Dobro premešamo in steklenice zapremo. Po kakih desetih dnevih počivanja (vmes večkrat pretresemo) naj bi bil sladkor stopljen. Ustekleničimo, za dekoracijo dodamo vejico pehtrana.





Pelinkovec

Potrebujemo
● več vejic pelina
● vode, da prekrijemo pelinove vejice
● 1 l žganja
● 30 dag sladkorja


Iz velike količine pelina skuhamo močan čaj (vode le toliko, da je pelin prekrit; čaj pa skuhamo tako, da pelin damo v vrelo vodo in ga namakam kakšne pol ure). Nato precedimo. Izmerimo, koliko je čaja (na 2.5 dl čaja damo 1 liter žganja in 30 dag sladkorja). Karameliziramo sladkor, dolijemo čaj in kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi, nato prilijemo alkohol. Prelijemo v steklenice in počakamo, da se malo uleži.

Tako narejen pelinkovec ni problematičen.





Pina Colada

Potrebujemo
• 250 g koščkov ananasa (svežega ali iz konzerve)
• 150 ml kokosove kreme iz konzerve
• 120 ml belega ruma
• 2 jedilni žlici smetane
• ledene kocke
• 2 vejici melise ali mete


Ananas zmeljemo v mikserju v kašo in tej kaši dodamo kokos, rum, tekočo smetano. V visok kozarec damo ledene kocke in nanje vlijemo sadno mešanico. Pijačo okrasimo z meto ali meliso.



Pomarančni liker

Potrebujemo
● 3 sladke pomaranče (razkosamo na koščke)
● ½ limone (razkosamo na koščke)
● 2 klinčka
● 7 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Koščke pomaranč in limone, klinčke in vodko damo v večji kozarec s širokim vratom (vodka naj prekrije sadje) in shranimo v temnem prostoru 10 dni. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Medimo še 3-4 tedne.

V vseh vrstah pomarančnih napitkov lahko dodamo še ¼ žličke cimeta in koriandra, cele klinčke ali limonino lupinico. Namesto sladkornega sirupa lahko uporabimo med.





Pomarančni liker II.

Potrebujemo
● 3 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
● pomarančna lupinica
● 4 dl vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Zmešamo pomarančni sok, lupinico ter alkohol. Pustimo stati 4 tedne. Precedimo in dodamo sladkorni sirup.





Pomarančni liker z muškatnim oreškom

Potrebujemo
● 1 l 90% alkohola
● 800 g sladkorja
● 1 kg pomaranč
● ščep muškatnega oreška
● klinčki


Dobro operemo pomaranče in jih pazljivo naribamo (bela kožica!). Lupinico skupaj z muškatnim oreškom ter klinčki vložimo v alkohol in 3 tedne pustimo počivati. Precedimo in dodamo sladkorni sirup (sladkor raztopimo v ½ l vode). Ustekleničimo. Pijemo šele po končanem enomesečnem počitku.





Ponarejeno slivovo vino

Potrebujemo
● ¼ l sladkega vina
● ¾ l belega ruma
● 200 g sladkorja
● 200 g izkoščičenih ringlojev (lahko tudi navadnih sliv)


Ringloje razkoščičimo in narežemo na četrtine. Prilijemo vino ter bel rum, dotresemo sladkor in premešamo. Pustimo da se sladkor stopi – 2 tedna, vmes večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.





Portugalsko vabilo

Potrebujemo
● 1 l whisky
● 1/2 limone (narežemo na četrtine)
● 40 dag sladkorja
● 1 l mleka
● 30 g grenke čokolade
● 2 vaniljina stroka


V kozarec zmešamo whisky, limono, sladkor, mleko, koščke čokolado in razpolovljena vaniljina stroka. Dobro zapremo in hranimo na sobni temperaturi 10 dni. Vsakodnevno pretresemo.
Po 10 dnevih odstranimo limonine kose, čokolado in vaniljeva stroka. Tekočino precedimo skozi kavni filter. Po potrebi zamenjamo filter, kajti tekočina naj ne bo motna.

Hranimo na sobni temperaturi.





Rabarbarin liker

Potrebujemo
● 3 dl vode
● 300 g na kocke narezane rabarbare
● 250 g sladkorja
● 1 čajno žličko pomarančne lupinice
● 5 dl vodke (po možnosti 100%)
● 5 dl rose vina


Vodo, rabarbaro, sladkor in pomarančno lupinico segrevamo na srednje do vročem ognju. Vseskozi mešamo. Ko se sladkor stopi, odmaknemo z ognja in ohladimo. Dodamo vodko in vino. Ustekleničimo in shranimo v hladen in temen prostor za 2 tedna. Precedimo. Liker nalijemo v čiste steklenice in jih še 2 tedna pustimo stati na hladnem.





Refoškov liker

Potrebujemo
● 2 l refoška
● 80 dag sladkorja
● 2 limoni
● 2 pomaranči
● 1 vaniljev strok
● 4 dl ruma


Limoni in pomaranči zrežemo na kolobarje debeline približno 5 mm, ter jih skupaj z refoškom, sladkorjem in vaniljo postavimo kuhati. Vsebino večkrat premešamo, da se sladkor stopi. Pijačo pustimo vreti približno 10 min, nakar odstavimo z ognja. Ohlajeni tekočini dodamo še rum, premešamo ter pustimo še malo stati. Na koncu pijačo precedimo v želene steklenice.

Pijačo je najbolje pripravljati zvečer, da se čez noč dobro ohladi in da se navzamejo okusi. Liker je sladek in zelo okusen. Namesto vaniljevega stroka, ki je precej drag, lahko dodate vanilin sladkor, vendar je strok seveda boljši.





Regratov liker

Potrebujemo
● 500 g regratovih korenin
● 2 ½ l vode
● 900 g sladkorja
● 100 g grenkega kakava
● 2 dl konjaka
● 1 l alkohola - 96%


Korenine regrata naberemo v avgustu. Dobro očiščene in oprane korenine narežemo na približno 15 mm koščke in jih približno 3 ure na 70-80°C sušimo v pečici. Pozneje temperaturo povečamo na 200°C – tako da narezane koščke korenin popražimo. Ohladimo in z mlinčkom zmeljemo v prah.
Zavremo vodo in sladkor, dodamo korenine regrata in grenki kakav. Počakamo da se ohladi, nato dodamo še konjak in alkohol. Stati pustimo 8 dni, nato tekočino precedimo preko filtra za kavo in nalijemo v steklenice.





Rosolio

Potrebujemo
● ½ kg rjavega sladkorja
● 3 dl vode
● 1 l žganja
● 3 zvrhane žličke cimeta


Sladkor skuhamo v vodi in ohladimo. Dodamo žganje in cimet. Dobro premešamo in ustekleničimo – v vsako steklenico lahko dodamo še palčko cimeta.





Rožičev liker

Potrebujemo
● 1 l žganja
● 10 dag sladkorja
● 1 vanilin sladkor
● 7 rožičev


Rožiče narežemo na koščke (2 cm), stresemo v stekleno posodo, zalijemo z žganjem in potresemo s sladkorjem. Pijačo pustimo stati približno dva meseca, vmes večkrat premešamo.





Rožmarinov liker

Potrebujemo
● 700 ml konjaka
● 2 vejici rožmarina (dolgi kake 15 cm)
● 8 žlic sladkorja
● 6 žlic vode


Konjak in rožmarin damo v litrsko steklenico. Dobro zapremo in za 3 tedne postavimo na sonce. Dnevno dobro pretresamo. Sladkor raztopimo v vodi. Ohladimo. Dodamo rožmarinovemu konjaku. 4 tedne hranimo v temnem in hladnem prostoru, zatem lahko pijemo.





Rožno žganje

Potrebujemo
● 500 g cvetnih lističev
● 500 g sladkorja
● 250 ml vode
● 500 ml žganja
● 2 žlici glicerina


Kozarec za vlaganje menjaje napolnimo s plastmi vrtničnih cvetnih lističev in sladkorja. Kozarec napolnimo do vrha, vsebino malo potlačimo; na vrhu naj bo plast sladkorja. Dobro zapremo in pustimo stati 3 do 4 dneve. Potem prilijemo vrelo vodo, žganje in glicerin (polialkohol, ki nastaja pri vrenju snovi, ki vsebujejo sladkorje).
Pustimo pripravek stati 1 teden, potem ga precedimo skozi gosto krpo in nalijemo v (manjše) steklenice. S tem čudovitim likerjem lahko poškropimo kolače, lahko ga uporabimo v kremah in sadnih solatah ali si ga preprosto (morda z malo limonovega soka) privoščimo po jedi.





Rumov krem liker

Potrebujemo
● 300 ml alpske smetane
● 2 žlici vroče vode
● 3 dl ruma (po možnosti 80%)
● 300 ml mleka
● 2 žlici instant kave
● 2 žlici čokoladnega sirupa
● 400 ml kondenziranega mleka


Instant kavo raztopimo v vroči vodi. Počasi zmešamo vse sestavine in primerno ohladimo.

Hranimo v hladilniku največ 2 tedna.





Sivkin liker

Potrebujemo
● 6 žlic cvetnih listov posušene sivke
● 5 dl 80% vodke
● 2 dl sladkornega sirupa


Cvetne lističe namočimo v vodko za teden dni. Precedimo skozi gazo in dobro ožamemo lističe, da dajo čim več arome – ekstrakta. Dodamo sladkorni sirup.





Sladke sanje

Potrebujemo
● 7 dl 40% ruma
● ¼ dl javorjevega sirupa
● 2 cimetovi palčki
● 1/2 vaniljevega stroka – podolžno prerežemo in odpremo


Sestavine zmešamo in za 6 tednov postavimo ne temno mesto. Precedimo in nalijemo v steklenice.

Posebno okusna je vroča pijača s kančkom stepene smetane. Lahko pa tudi obogatimo in namočimo biskvit ali torto.



Slivov liker

Potrebujemo
● 200 g suhih sliv
● 100–200 g sladkorja
● 1l vodke ali domačega žganja (najboljše slivovka)


Steklenico s širokim vratom napolnimo do 1/3 s slivami. Sladkor in vodko zmešamo in prilijemo slivam. Zapremo in postavimo na temen prostor za 6-8 tednov. Občasno steklenico pretresemo, sladkor mora biti popolnoma stopljen. Liker lahko razredčimo s sladkano vodo.





Smetanov liker
Potrebujemo
● 4 sveže rumenjake
● 20 dag sladkorja
● 1/4 l vinjaka ali konjaka
● 4 žlice ruma
● 2.5 dl sladke smetane
● 5 žlic kuhane močne črne kave
● 1 zavitek vanilin sladkorja


Rumenjake in sladkor stepamo nad soparo, da se sladkor raztopi (zavreti ne sme) prilijemo vinjaka, ruma in premešamo. Dodamo sladko smetano, črno kavo in vanilin sladkor. Dobro zmešamo, nalijemo v steklenico, ohladimo in shranimo v hladilnik, kjer stoji 7-10 dni.





Special žajbljev liker

Potrebujemo
● 33 žajbljevih listov
● 2 bazilikina lista
● 3 klinčke
● limonina lupinica treh limon
● 7 dl suhega belega vina
● 300 g sladkorja
● 6 dl močnega žganja ali vodke


Vse sestavine damo v kozarec za 6 tednov. Precedimo s kavnim filtrom in staramo še 6 mesecev.





Teranov liker

Potrebujemo
● 2 l terana
● 1.5 kg sladkorja
● 300 g borovnic (lahko zamrznjenih)
● 4 dl ruma (40%)


V teran stresemo sladkor in zavremo. Dodamo borovnice in pustimo vreti še 5 minut. Ohladimo, precedimo in prilijemo še rum ter napolnimo steklenice.





Vanilin krem liker

Potrebujemo
● 2 jajci
● 3 žlice vanilin sladkorja
● pločevinko kondenziranega mleka
● 4 dl brandy
● 2 dl vodke


Sestavine zmešamo in postavimo na hladno (hladilnik) za 2 tedna.

Postrežemo v kot samostojen liker, lahko tudi dodamo kavi.





Vaniljev liker

Potrebujemo
● 1 vaniljev puding
● 2 stroka vanilje
● vaniljeva esenca
● 1 l mleka
● 20 dag sladkorja
● 2 dl ruma


Vaniljev strok prerežemo na pol in izpraskamo vsebino v mleko. Kuhamo z izdolbeno "lupino" vaniljevega stroka. Po navodilih skuhamo puding in ga vlijemo v mleko. Sladkor dodamo kar v mleko.
Pustimo da se ohladi in primešamo vaniljevo esenco ter rum.





Vaniljevo-smetanov liker

Potrebujemo
● 2 stroka vaniljeve
● ½ l smetane
● 100 g mletih mandljev
● 3 rumenjake
● 125 g sladkorja
● ¾ l vodke


Vaniljeva stroka vzdolžno prerežemo in izdolbemo sredico. Smetano skupaj z vaniljevima strokoma in mandlji prevremo, odstavimo in pustimo 10 minut. Odstranimo stroka. Tekočino precedimo skozi gazo. Ostanek na gazi dobro ožamemo. Rumenjake s sladkorjem penasto stepemo (sladkorja se ne sme čutiti). Počasi dodamo smetanovo kremo in vaniljevo sredico. Pazljivo prilijemo vodko. Liker prelijemo v manjše steklenice in shranimo teden dni v temnem in hladnem prostoru. Pred uporabo pretresemo.





Vermouth

Potrebujemo
● 1 l suhega belega vina
● 150 g sladkorja
● cimet
● klinčki
● pelin
● žajbelj
● koriander
● encijan
● lupinica 2 pomaranč


Vse dišavnice namočimo v vino – pazimo da pomarančna lupinica ne vsebuje bele kožice in pustimo 3 dni počivati. Dodamo sladkor ter dobro premešamo. Pustimo da še 15 dni počiva, nato precedimo.





Višnjev liker

Potrebujemo
• 3 l višenj brez koščic
• 1 l žganja
• 40 kom višnjevih pecljev
• 1 vanilin paličica


Vse sestavine damo v večjo steklenico in pustimo na soncu zoreti 3 tedne. Vsak dan malo pretresemo. Potem precedimo preko gaze in dodamo 1/2 kg sladkorja. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice.

Višnjev liker malo drugače

Potrebujemo
● ½ kg očiščenih višenj
● ½ kg češenj
● ¾ kg kristalnega sladkorja
● malo cimeta v skorji
● 1l konjak
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.