Danes je 10 Maj 2024 17:44
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:07    Naslov sporočila: Morske jedi
 Odgovori s citatom  

Riba z zelenjavo



štiri ribone
400 g paradižnika
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
en srednje velik por
sol
origano
dve žlici olivnega olja

Priprava:

Olje zmešamo z malo soli in origanom. Ribe temeljito očistimo in osušimo, potem jih natremo z aromatiziranim oljem. Paradižnike zrežemo na četrtine, papriki na rezance, por na kolobarje. Naoljimo pekač in damo vanj najprej ribe, po njih pa razporedimo zelenjavo in jih v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo okoli 30 minut. Postrežemo še vroče.

Čas priprave: 55 minut

Ribji ražnjiči z zelenjavo



1 kg filejev bele ribe (škarpina, brancin, orada)
4 čvrste paradižnike
2 srednje veliki čebuli
2 limoni
4 lovorjeve liste
1 šopek zelenega peteršilja
kumino
olivno olje

Priprava:

Iz ene limone iztisnemo sok in ga premešamo z 10 žlicami olivnega olja, soljo, poprom in žličko kumine. Ribje fileje zrežemo na kose in jih mariniramo v začinjenem olivnem olju (vsaj pol ure). Paradižnik zrežemo na krhlje, čebulo pa na kose, da jih lahko nataknemo na paličice za ražnjiče, enako drugo limono. Na paličice izmenično nabadamo kose ribe, paradižnik, čebulo, limono, vmes tu in dam dodamo pol lista lovorja. Ražnjiče opečemo na močnem ognju, med peko jih večkrat premažemo z ostankom marinade. Na krožnik najprej naložimo liste peteršilja, nekaj lovorja in rezin limone, na to pa potem vroče ražnjiče.

Čas priprave: 45 minut

Lososov file z beluši


4 fileje lososa, vsak po 150 g
300 g belušev
1 korenček
1 rezino zelene
0,5 dl olivnega olja
sol
poper

Priprava:

Fileje lososa dobro umijemo in obrišemo. Rahlo solimo in popramo ter na zmerno razgretem olivnem olju opečemo z obeh strani. Fileje shranimo na toplem. Korenček ostrgamo in ga zrežemo na tanke trakove, enako zeleno. Beluše blanširamo in jih odcedimo ter narežemo na nekaj cm dolge kose. Skupaj s korenčkom in zeleno jih malo prepražimo na olivnem olju, v katerem smo pekli ribje fileje, po okusu solimo in popramo. Po želji lahko dodamo tudi malo belega vina. Na krožnik damo najprej pečeno zelenjavo in na to položimo rezine lososa.

Čas priprave: 30 minut














Orada z morskimi sadeži v foliji



1 večjo orado (1 kg) ali 2 manjši
200 g rakovih repkov
200 g očiščenih dagenj
300 g svežega paradižnika
žlico sesekljanega peteršilja
2 stroka česna
vejico rožmarina
žlico limoninega soka
4 žlice olivnega olja
sol
poper

Priprava:

Orado očistimo in operemo ter posušimo. Večji kos alu folije namažemo z oljem in damo nanj orado. Dodamo še na kocke sesekljan paradižnik, rakce in školjke, dodamo rožmarin in česen ter limonin sok. Poškropimo z oljem, malo solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem. Folijo dobro zapremo in omot damo v ognjevarno posodo ter v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 40 minut. Jed postrežemo v foliji in to razpremo kar na mizi, da pred gosti lepo zadiši.

Čas priprave: 60 minut




Osličev file z zelenjavo



4 fileje osliča
200 g bučk
250 g paradižnika
150 g graška
2 korenčka
1 večjo čebulo
sol
poper
1 dl olivnega olja

Priprava:

Korenček ostrgamo in narežemo na kocke, te za tri minute namakamo v slani vodi in potem odcedimo. Paradižnike damo za minuto v vrelo vodo, potem jih olupimo in zrežemo na koščke. Bučke olupimo in prav tako narežemo na kocke. Čebulo drobno zrežemo in jo v primerni posodi na zmernem ognju prepražimo, da uvene. Dodamo polovico paradižnika, bučke, grašek in korenček, premešamo, potem dodamo še preostali paradižnik. Pustimo, da zavre, potem ogenj zmanjšamo in v odkriti posodi kuhamo še 15 minut. Ko je zelenjava nekoliko mehka, jo solimo in popramo ter damo v posodo še filete, ki smo jih natrli s soljo in poprom. Na zmernem ognju kuhamo še 10 minut oziroma toliko, da je riba kuhana.

Čas priprave: 40 minut


Ribja masala



4 večje ribje fileje
sok ene velike limone
1 veliko čebulo
čajno žlička sesekljanega česna
1 sesekljan zelen čili
čajno žličko ingverja
jedilno žlico paradižnikove mezge
sol
poper
jedilno žlico garam masale (mešanice začimb)

Priprava:

Sol, poper in limonin sok zmešamo in v tem mariniramo ribje fileje vsaj dve uri, lahko pa tudi čez noč. Opečemo jih na vročem olju in damo v plitek pekač. Na razgretem olju prepražimo sesekljano čebulo in ko postekleni, dodamo vse začimbe in paradižnik ter na srednji vročini malo kuhljamo, da nastane gosta zmes. S tem potem prelijemo ribe, jih pokrijemo s folijo in za 15 minut damo v pečico, ogreto na 170 stopinj.

Čas priprave: 30 minut




Oslič s timijanom in paradižnikom



1 lepega osliča (okoli 1 kg)
15 mladih čebulic
750 ml suhega belega vina
1 šopek svežega timijana
100 ml olivnega olja
6 paradižnikov
sok 1 limone
sol
poper

Priprava:

Osliča očistimo, oluskamo in filiramo (lahko pa uporabimo že pripravljene fileje). Mlade čebulice olupimo (zelenja ne uporabimo). Zavremo 1 l vode in vino, dodamo šopek timijana in olivno olje, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo nekaj minut. Zavrelico solimo in popramo, nato damo vanjo čebulice, še nekaj minut kuhamo, odstavimo z ognja in ohladimo. Fileje osliča zložimo v pekač in jih prelijemo z ohlajeno marinado (timijan odstranimo). Paradižnik olupimo (pred tem ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo), odstranimo seme, narežemo meso na kocke in z njimi prekrijemo fileje. Solimo, popramo, pokapamo z limoninim skikom in potisnemo v vročo pečico za 5 -10 minut.

Čas priprave: 40 minut




Postrvi z zelenjavo



4 postrvi (po 200 g)
2 veliki rezini pršuta ali šunke
moka
1 rdečo papriko
1 zeleno papriko
100 ml olja
1 strok česna
100 g masla
sok 1 limone
sol
poper

Priprava:

Z ostrim nožem zarežemo vsako postrv ob hrbtenici in izluščimo kost. Šunko ali pršut narežemo na tanke pramene in z njimi napolnimo očiščene, oprane in odcejene postrvi. Napolnjene postrvi povaljamo v moki. Papriko operemo, očistimo in narežemo na pramene. V loncu razgrejemo polovico olja in na njem zdušimo papriko. Malo pred koncem dušenja dodamo sesekljan česen. V drugi ponvi na preostalem olju in maslu zlato rumeno popečermo ribe. Pečene postrvi zložimo na ogret pladenj. Maščobo od pečenja dodamo dušeni papriki, premešamo, po okusu še začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom, nato pa papriko razporedimo po ribah. Serviramo zelo vroče.

Čas priprave: 30 minut



Zobatec v sezamovi skorjici



2 zobatca (po 500 g)
6 šalotk
200 ml olivnega olja
1/2 žličke janeža
3 paradižnike
nekaj liastičev bazilike
30 g črnih oliv
30 g masla
30 g prepraženih sezamovih zrn
sol
poper

Priprava:

Pet šalotk olupimo in narežemo na tanke rezine. V večjo posodo damo olivno olje, janeževa semena in šalotko in dušimo, da zadiši in šalotka postekleni. V drugem loncu na malce olivnega olja prepražimo šesto, na drobne kocke zrezano šalotko, očiščen in na četrtine narezan paradižnik in lističe bazilike. Solimo, popramo, prelijemo z vinom, dodamo ščep sladkorja in na majhnem ognju dušimo 15-20 minut. Omako zmiksamo, prav tako zmiksamo na olivnem olju dušeno šalotko. Olivam odstranimo koščice in jih drobno sesekljamo. Pire iz šalotk zmešamo s 15 g masla in sesekljanimi olivami. Solimo ga in popramo. Tudi paradižnikovo omako zmešamo s 15 g masla in jo po okusu še začinimo. Zobatca očistimo, filiramo, fileje pa rahlo posolimo in popopramo. Na strani, kjer je koža, jih potresemo s prepraženim sezamom in rahlo pritisnemo, da se zrna lepo primejo. V večjem pekaču razgrejemo olje in na njem 10 minut pečemo fileje, da so po obeh straneh lepo zlato rumeni. Na ogret pladenj damo omako, okoli naložimo pire iz šalotk, na sredino pa pečene ribje fileje. K jedi ponudimo dušene bučke in kruh.

Čas priprave: 50 minut

Lososov file Havaji



60 dag lososovega fileja
2 sveži papriki
4 kolobarji ananasa
8 dag margarine
sir edamec
sol
poper

Priprava:

Lososa narežemo na enake fileje, ga prelijemo z limoninim sokom, solimo in popramo. Maščobo segrejemo in fileje opečemo. Mednje nalagamo po eno rezino ananasa, na vsaki drugi file damo rezino sira in drobno narezano papriko. Ognjevarno posodo namažemo z maslom ali margarino in vanjo naložimo ribje fileje, ananas, sir in papriko, postavimo v pečico in pri močni temperaturi zapečemo, da se sir razleze. Ostali ananas pa zapečemo na maslu v ponvi. Na krožnik naložimo zapečene fileje in na vrh položimo še rezino ananasa.

Čas priprave: 40 minut




Ribji file v poprovi omaki




4 ribji fileji
1 limona
sol
6 dag masla ali margarine
2 čebuli
1/8 l rdečega vina
sveže mleti poper
1/2 žličke estragona
1/8 l sladke smetane
1 rumenjak
1 žlica zelenega popra iz kozarčka

Priprava:

Očiščene ribje fileje pokapljamo z limoninim sokom, solimo, nato jih damo v večjo ponvo z maščobo, kjer jih opečemo z obeh strani. Med pečenjem dodamo še na kocke narezano čebulo. Jed zalijemo z vinom, solimo, popramo, dodamo še estragon. Ribje fileje previdno poberemo iz omake in omako dobro prevremo. Po krajšem kuhanju omako pretlačimo skozi cedilo. Smetano zmešamo z rumenjakom in prilijemo k omaki. Zeleni poper nekoliko sesekljamo in ga dodamo omaki. Ribje fileje naložimo na krožnik in jih prelijemo z omako, poleg ponudimo slani krompir.

Čas priprave: 30 minut


Pečene orade



2 ali 3 orade srednje velikosti
1 limona
2 srednje veliki čebuli
1 rdeča paprika
1 bučka
polovico jajčevca
2 mala gomolja komarčka
strok česna
sol po okusu
poper
3 paradižnike
1 dcl olja
2 žlici sesekljanih zelišč (majaron, origano, timijan, rožmarin)
2 žlici moke

Priprava:

Ribe operemo, osušimo, pokapljamo z limoninim sokom in pustimo pokrite v posodi 15 minut. Zelenjavo olupimo, očistimo ali operemo in narežemo na kocke. Česen očistimo in grobo narežemo in potresemo. Pol žličke ga sesekljamo s soljo. Paradižnik narežemo na kocke. V ponvi segrejemo polovico olja in na njem opečemo zelenjavo s česnom, poprom in z zelišči. Pokrito pečemo 10 minut pri zmerni temperaturi. Ribe osušimo, jih nasolimo, popramo s preostalim poprom in jih povaljamo v moki. Preostalo olje segrejemo v ponvi in spečemo ribe, nato jih pri blagi temperaturi pečemo še najmanj 20 minut, odvisno od velikosti. Po ribah potresemo pripravljeno zelenjavo, ponudimo jih s slanim krompirjem ali z zapečeno polento s slanino."

Čas priprave: 50 minut


Polnjen morski list s šampinjoni in z jajcem na krompirjevem podstavku



2 kosa morskega lista po 250 g
sol
poper
olje za peko
100 g šampinjonov
1 jajce
pol kisle smetane
100 g trdega sira
pol glave čebule
5 srednje velikih krompirjev
rožmarin

Priprava:

Morske liste očistimo, zarežemo po hrbtni strani po dolžini, začinimo s soljo in poprom ter opečemo v vročem olju. V ponvi na olju prepražimo čebulo, nasekljano na kocke, šampinjone narežemo na rezine, jih začinimo in vežemo z jajcem. Narežemo krompir na rezine, ga začinimo s soljo, poprom ter rožmarinom in pečemo v pečici pri 200 stopinjah C. Ko je morski list pečen, na delovni površini naredimo fileje, jih nadevamo s šampinjoni, čez posujemo nariban sir ter kislo smetano in zapečemo v pečici pri 200 stopinjah C 10 minut.

Čas priprave: 30 minut




Skuše na žaru



sol
poper
2 žlički mlete kumine
4 lepe skuše
3 stroke česna
2 neškropljeni limoni
4 žlice sesekljanega peteršilja
2 žlici sesekljane mete
4 žlice olivnega olja
4 paradižnike
8 rumenih koničastih paprik

Priprava:

Sol, poper in kumino zmešamo in s to mešanico natremo očiščene, oplaknjene in osušene ribe od znotraj in od zunaj. Eno limono operemo in razrežemo najprej na četrtine, nato na rezine. Drugo limono iztisnemo. Peteršilj, meto, kumino, česen in limonine rezine porazdelimo po ribah. Zmešamo olivno olje in 3 žlice limoninega soka, pokapamo ribe in jih mariniramo najmanj 1 uro. Paradižnike in papriko oplaknemno in osušimo. Skuše odcedimo in jih na žaru na vsaki strani počasi pečemo 5 -7 minut. Skupaj z ribami pečemo tudi papriko in paradižnik - oboje med pečenjem večkrat previdno obrnemo. Poleg skuš lahko pečemo tudi zrezke iz tunine, ki smo jih poprej marinirali v 5 žlicah olivnega olja, soku 2 limet, 2 žlicah marsale ali kakšnega desertnega vina ter 125 g mlačnega masla.

Čas priprave: 40 minut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.