Danes je 10 Maj 2024 09:13
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 25 Mar 2010 12:24    Naslov sporočila: Kokosovo olje
 Odgovori s citatom  

Kokos še najbolj poznamo kot okusno sestavino za sladice. Vzhodnjaški svet, kjer kokos uspeva, pa ga v zelo različne namene uporablja že stoletja. Na Tajskem vam bodo na primer povedali, da imajo njihove ženske tako lepe, sijoče in goste črne lase zato, ker si jih redno mažejo s kokosovim oljem. Šele v zadnjem času pa je znano, da sodi kokosovo olje med najbolj zdrava olja za pripravo hrane. Nekateri poznavalci trdijo, da je celo najbolj zdravo.

V zadnjem času dobimo kokosovo olje tudi pri nas. Ni tekoče, bolj je podobno maslu in skoraj snežno bele barve. Lonček kokosovega olja je precej draga reč. Za 450 gramov je treba odšteti skoraj 15 evrov. In vendar ga čedalje več ljudi tudi pri nas uporablja za kuhanje. Najbrž z njim zelo varčujejo, kar pa je pri maščobah tako ali tako priporočljivo.
Škodljiva nasičena maščoba? Kokosovo olje je bilo sprva na drugačnem seznamu, saj sodi med nasičene maščobe, prehranski strokovnjaki pa so nam vztrajno razlagali, da moramo uživati predvsem nenasičene (mono- in poli-). Nasičene namreč vplivajo na povečanje količine holesterola v krvi. Za kokosovo olje se je pokazalo, da je to sicer res, vendar pa se z uživanjem te maščobe poviša raven koristnega (HDL) holesterola, kar torej pomeni, da ima celo nasproten učinek od drugih nasičenih maščob.
Olivno olje da, vendar hladno. Kaj se je torej zgodilo s tako opevanim olivnim oljem? Je padlo s prestola? Nikakor ne. Olivno olje še naprej sodi med najbolj zdrava olja. Vendar ne za kuhanje. Olivnega olja namreč ne smemo segrevati. Brž ko ga segrejemo do visokih temperatur, ki jih po navadi potrebujemo za peko rib, na primer, spremeni svojo sestavo in ni več ne zdravo ne koristno. Ljudje so se ob prebiranju novic o tako zdravem olivnem olju navadili, da pečejo in kuhajo na njem. Tudi številni kuharski recepti svetujejo tako. Poznavalci pa vedo, da je treba denimo ribe speči na drugačni maščobi. Šele ko so pečene, jih polijemo z olivnim oljem. Podobno velja za druga olja, tudi repično, ki je prav tako med tistimi, ki ga priporočajo prehranski strokovnjaki. V zadnjem času se čedalje bolj priporoča peka na bučnem olju, večinoma sicer le zaradi okusa, ki je nekaterim izredno prijeten. Toda tudi za bučno olje velja, da ga ne kaže segrevati. Če želite jesti zdravo, tudi bučno olje uporabljajte hladno.

Kokosovo olje prenese segrevanje. Pri kokosovem olju je zadeva popolnoma drugačna. Segrevanje tudi do zelo visokih temperatur ne spremeni njegove sestave, zato ga priporočajo za kuhanje. Težko si je zamisliti, da bi pražen krompir pripravljali na kokosovem olju. Okus bi bil povsem pokvarjen. A ni res, kajti kupiti je mogoče kokosovo olje za kuhanje, ki je brez okusa po kokosu. Znanost se je zato lotila raziskav, da bi odgovorila na vprašanje, ali lahko z uporabo kokosovega olja vplivamo na izboljšanje zdravja. Odgovor je pritrdilen. Dosedanje raziskave so namreč pokazale, da deluje proti virusom in bakterijam. Ugotovili so celo, da ima pozitivno učinkuje na bolnike z aidsom, ker okrepi imunski sistem.
Posebej presenetljivo pa je, da pomaga pri hujšanju. Vzrok za to je v zdravih maščobnih kislinah kokosovega olja, ki ne krožijo po žilah kakor druge, temveč gredo naravnost v jetra, kjer jih ta organ nemudoma predela v energijo. To pomeni, da jih tudi ne nalaga kot maščobne zaloge. Poleg tega maščobne kisline iz kokosovega olja vplivajo na hitrejše izgorevanje kalorij. V zvezi s tem je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ki dokazujejo, da ljudje, ki uživajo kokosovo olje, lažje shujšajo.
Kokosovo olje bo v pomoč tudi sladkornim bolnikom, bolnicam z osteoporozo in pri skrbi za boljše zdravje jeter. Zmanjšuje nevarnost, da bi zboleli za rakom, varuje pred okužbami, organizmu takoj da potrebno energijo, pospešuje presnovo in prebavo, zagotavlja mehko in mladostno kožo, poleg tega pa kožo, na katero ga nanesemo, varuje pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.



Tekst: Milka Krapež
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Nasveti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.