Danes je 09 Maj 2024 21:27
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 18 Dec 2009 08:06    Naslov sporočila: PREDNOSTI zdravega prehranjevanja
 Odgovori s citatom  

Različne diete v smislu drastičnega omejevanja kaloričnega vnosa ali več vrst hrane, ki se jih ljudje lotevajo »tik pred zdajci« (pred poletjem, pred poroko, pred maturantskim plesom…), močno odsvetujem. Če vključujejo preveč monotono hrano in če so dolgotrajne, začne našemu telesu primanjkovati esencialnih hranil, ki jih dobimo s pestro in zadostno hrano.

Pri omejevanju kalorične vsebnosti hrane, se telo prilagodi tako, da se kmalu navadi na manjši vnos, lahko rečemo, da začne varčevati z energijo, namesto, da bi jo porabljalo. Zato se vsak dodaten grižljaj, ki si ga privoščimo, veliko hitreje shrani oz. uskladišči v maščobno rezervo, kot je bilo to pred začetkom diete.

Zelo je pomembno, da tudi v času »hujšanja« dobimo vse potrebne hranilne snovi, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe v ustreznem razmerju, vitamine, minerale in ustrezen energijski vnos (ne manj kot 1200 kcal za odraslo osebo, ki opravlja pretežno sedeče delo); to omogoča nemoten fizični razvoj, dobre intelektualne sposobnosti, vitalnost, dobro splošno odpornost telesa in ustrezno delovno storilnost.


Zdravo prehranjevanje

… vključuje pravilen izbor živil, primerno količino, ustrezen način priprave hrane, razporeditev obrokov ter posameznikove prehranske navade in razvade, prav tako pa je odvisno tudi od dnevnih aktivnosti in potrebe po energiji.

Neredno prehranjevanje lahko vodi do povečanja volumna želodca, zaradi česar pojemo večje (in bolj kalorične) obroke, prav tako pa je povezano z velikim nihanjem krvnega sladkorja, čemur posledično sledi slabša delovna storilnost.
Priporočen način prehranjevanja narekuje:
o 4-5 rednih dnevnih obrokov
o sadje je bolje zaužiti kot samostojen obrok (vmesni ali premostitveni obrok); če ga zaužijemo preveč naenkrat, se - zaradi sladkorja v sadju - naš krvni sladkor močneje dvigne
o vključujmo sezonsko in čim bolj pestro sadje in zelenjavo, po možnosti iz ekološke pridelave, ker ima večjo vsebnost hranilnih snovi v primerjavi s konvencionalno pridelanim
o zajtrk je obvezen, saj spodbudi presnovo v telesu in zagotavlja potrebno energijo na začetku dneva
o prehranjevanje zahteva vsaj 20 min počasnega in intenzivnega žvečenja in ko začutimo prve znake sitosti, se ustavimo
o izbirajte predvsem polnozrnata žita in izdelke iz polnozrnate moke, stročnice, omejite vnos mesa na največ 2krat tedensko, pripravljajte ribe
o pri izbiri maščob dajajte prednost različnim vrstam olja, ki jih med sabo mešajte in redno menjujte pri peki oz. cvrtju; cvrite kar se da redko in pri tem uporabljajte kokosovo maščobo, sojino olje, olivno olje
o močno omejite uporabo že pripravljene industrijsko pripravljene hrane, ki vsebuje veliko sladkorjev, nekvalitetnih maščob; pozorni bodite pri izdelkih, ki vsebujejo več kot 1% trans maščob na 100 g izdelka
o tudi sladkarije uživajte čim redkeje
o nikar ne pozabimo na vnos tekočine, najbolje vode, nesladkanih čajev ali močno razredčenih sokov s 100% sadnim deležem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Prehrana

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.