Danes je 10 Maj 2024 11:17
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 09 Jan 2012 14:12    Naslov sporočila: Detoksična prehrana
 Odgovori s citatom  

Naše telo je na podvrženo raznim toksinom, nekatere vnašamo v telo in določene naše telo proizvaja v različnih kemičnih procesih. Vendar se toksini tudi odstranjujejo iz telesa, a vseeno takšna 'pot' ni hitra, zato se odvečni deli toksinov shranijo na najprimernejše mesto – v maščobne celice.

Proces detoksikacije samega telesa poteka prek transportnega sistema maščobnih celic, jeter in krvi. Dokler se prehranjujete zdravo in se ukvarjate z rekreacijo, se tak proces vrši normalno.

Ko pa delo, neredna prehrana in pomakanje rekreacije prevladajo, se telo 'polni' s toksini in jih ne izloča.

Problemi, ki nastajajo, ko je naše telo dovolj nasičeno s toksini:glavoboli, povišan krvni pritisk, stiskanje v prsih, zaradi povečane ravni amoniaka se poškodujejo možganske celice, jetra in živčni sistem, počasno delovanje jeter povzroči počasnejši odziv tiroidnega hormona,
mozolji, akne, nečista koža so posledica zmanjšane funkcije jeter,
neučinkovita detoksikacija povzroči napenjanje, počasno in leno črevesje,
otekanje prstov, gležnjev, nog je rezultat zastajanja vode in neučinkovite detoksifikacije, neučinkovita imunska odpornost je posledica slabih prehranjevalnih navad in neaktivnosti ter pomakanja določenih hranil v prehrani.


Povečana raven toksinov povzroči povečano raven oksidantov, ki so reaktivni delci, ki poškodujejo celice v telesu. To je normalen proces v telesu in se dogaja vsakodnevno, vendar se število oksidantov poveča, kadar jemo preveč pečeno ali praženo hrano, kadar kadimo ali vdihavamo cigaretni dim (tudi pasivno).

Vsaka cigareta ima kar trilijon oksidantov. Cigarete in alkohol so na prvem mestu, maščobe, še posebno poškodovane ob praženju (prepečeno meso – zažgano), pečenju, sol, obdelana hrana s preveč E-ji, konzervansi, 'rekreativna' in medicinska zdravila, posredno vneseni strupi, pesticidi, onesnažena voda … so naši potencialni sovražniki, ki nas počasi zagotovo zastrupljajo.

Kako preprečimo, da naše telo ne skladišči preveč toksinov?


Poglavitna je prehrana, ki pospeši delovanje jeter. Detoksikacija poteka v dveh delih:

Prvi del je poglaviten za pripravo toksinov na različne encime, pretvorba jim onemogoči škodljivo delovanje. Ta del pripravi jetra s pomočjo vnesenih hranil na učinkovitejše delovanje.
Drugi del napravi toksine občutljive in vodotopne, ki se odstranijo iz telesa prek sečnega trakta.

Določne sestavine v detoksični prehrani imajo zelo močno vlogo pri maščobnih toksinih, saj jih naredijo vodotopne in ti se odstranijo iz telesa prek sečnega trakta.

Prvi del čiščenja

Čiščenje poteka v dveh fazah, v prvi fazi postanejo toksini občutljivi na različne encime, v drugi fazi pa se odstranijo iz telesa. V tej fazi ima veliko vlogo družina encimov, imenovanih P450. Za učinkovito čiščenje jeter moramo v tej fazi povečati vnos antioksidantov:

Glutation/N-acetil cistein se nahaja v čebuli in česnu.

Koencim Q10 se nahaja v ribah (mastnih), špinači, oreščkih in semenih.

Vitamin C se nahaja v brokoliju, papriki, cirusih in borovnicah.

Vitamin E se nahaja v oreščkih, semenih in ribah.

Selen se nahaja v oreščkih, semenih in ribah.

Beta karoten se nahaja v korenju, breskvah, lubenici, sladkem krompirju.

Našteti antioksidanti so najbolj učinkoviti, če se jih uživa skupaj, kar v prenesenem pomenu pomeni, da jih uživate ves dan, ne le v enem obroku. Antioksidanti so učinkoviti, kadar so vneseni skupaj, posamezni vnosi niso učinkoviti.

Poznamo še dve učinkovini:


DIM (Di-Indolimetan): substanca, ki se nahaja v zelenjavi, pri kateri so užitni cvetovi, denimo brokoli, cvetača. Pomaga pri odstranitvi različnih pesticidov, herbicidov in oestrogena.

Bioflavonoidi, ki se nahajajo kot anticianidi v borovnicah, kuercetin v rdeči čebuli ali polifenoli v zelenem čaju in rastlina pegasti badelj, ki raste pri nas in vsebuje silimarin ter zaščiti jetra pred različnimi vrstami toksinov. Uživa se plod in zel, dobi se ga kot pripravek za čaj ali v kapsulah.


Drugi del čiščenja


Druga faza čiščenja je sestavljena iz združitve, ko encimi toksine združijo v molekule, ki so manj toksične in bolj vodotopne. Proces imenujemo združitev, ko se toksini združijo z detoksičnimi hranili.

Ker v jetrih poteka več takšnih procesov, se enaka hranila ne morejo združevati z različnimi toksini in je potreben vnos različnih hranil v drugi fazi.

Glukoronidation je najpomembnejši člen detofikacije in je odvisen od kalcijevega D-glukarata, ki se nahaja v jabolkih, brstičnem ohrovtu, brokoliju, stročjemu fižolu.

Glicin in Glutamin: ti dve aminokislini se nahajata v koreninasti zelenjavi ter ohrovtu.

Glutation se v telesu tvori iz treh aminokislin (glicina, kisteina in glutaminske kisline). V čebuli in česnu ga je veliko, gomoljasta zelenjava je tudi dober vir glicina.

Sulfat se nahaja v jajcih, česnu, čebuli.

Metilation je odvisen od količine vitaminov B v telesu in folne kisline, nahaja se v zeleni zelenjavi ter fižolu.




V prenesenem pomenu besede to pomeni dieto, ki odstranjuje škodljive toksine iz telesa. Če pomislimo, svojemu telesu občasno privoščimo počitnice, svoje možgane damo na počitek, presnovnih procesov v telesu pa ne.

Zato lahko z lahkoto trdimo, da je naša detoksična prehrana prav to – 'počitnice in čiščenje naše presnove'. Ni potrebe, da bi takšne 'počitnice' imeli večkrat v letu, dovolj je enkrat do dvakrat na leto pet do devet dni čiščenja.

Vloga jeter pri odplakovanju toksinov iz telesa je neizpodbitno glavna, saj so vodilni organ pri razstrupljanju telesa.

Hranila in dodatki, ki ovirajo pravilno delovanje jeter, so: alkohol, zdravila, dioksini, ki jih dobimo z uživanjem živalske hrane in se kopičijo v našem telesu, nikotin, visoko beljakovinske diete, nasičene maščobe, steroidna zdravila, hlapi, zoglenelo meso (pečenje na visokih temperaturah) …

Da v telesu dosežemo optimalno stanje, je treba vnašati pravilno izbrano hrano ter multivitamine. Ključ so hranila, ki vsebujejo glutation ter dodatke žvepla: brokoli, steblasta zelenjava, ohrovt … drugi ključ je vzdrževanje kislinsko-alkalnega ravnovesja.

Kadar govorimo o hranilih, vitaminih, mineralih, aminokislinah, mikroelementih, maščobah, govorimo o nujno potrebnih stvareh za normalno delovanje našega organizma. V to skupino spada 13 vitaminov, 22 mineralov, 8 aminokislin, 2 maščobni kislini ter 2 pomožni substanci. To so osnovna hranila, če jih ne vnesemo, pomeni, da smo v pomanjkanju.

Pomanjkanje enega elementa še ne pomeni porušenje ravnovesja – vsaj ne takoj, ampak šele po dolgem času, ko določenega elementa ni več v našem telesu, a naše telo še vedno vztraja in poskuša normalno funkcionirati. Ko zadostno število 'slabih' celic nadomesti 'dobre' celice, pa se pojavijo težave.

Ali je post za naš organizem primeren

Postiti se pomeni čistiti organizem. Toda – ali je post za naš organizem primeren? Odgovor se glasi: post ni primeren za čiščenje organizma. Nezadosten vnos hranil povzroči visok katabolizem, mišične beljakovine se razgrajujejo in konvertirajo v glukozo, da ima telo zadosti energije za gibanje.

Ker vnosa hranil ni, se upočasni metabolizem, saj osnovni procesi v telesu delujejo alarmantno. Nepredstavljivo se mi zdi, da se nekdo odloči za postenje, saj tako radikalen pristop naredi več škode kot koristi. Sam se nagibam k zdravemu načinu čiščenja organizma.

Zaradi takšnih in drugačnih pristopov mi je najljubša oblika čiščenja organizma čiščenje z detoksično prehrano, ki vpliva na čiščenje organizma globalno v dveh fazah in ne pušča posledic mišičnega katabolizma in nizkega metabolizma, pri katerem je rezultat po postu kopičenje maščobne mase, slabša mišična vzdržljivost in moč.

Naj omenim še naš pristop k detoksični prehrani. Poleg dveh faz čiščenja in vnosa hranil je pomembno tudi to, da 'pozdravimo' želodec. To je prva faza čiščenja. Želodčne bakterije spadajo v 'bojno' linijo, ker najprej nevtralizirajo nezaželene organizme, ki jih vnašamo s hranili, prebavni encimi pa razgradijo hrano, da se delno absorbira že v želodcu.

Da razbremenimo želodec, moramo paziti na vnos hranil in njihove kombinacije. Priporočena je aminokislina L-glutamin, ki pomiri razdražen želodec, saj pri normalnem procesu prebavni trakt uporabi aminokislino L-glutamin za 'gorivo'. Pet odstotkov se ga razgradi v glutation, ki velja za najmočnejšega 'zaveznika' antioksidanta naših jeter. Ko bom opisoval detoksično dieto, vam bom L-glutamin priporočal vsak dan za boljšo presnovo.

Kaj vpliva na draženje želodca?
Predvsem ravnovesje alkalne in kislinske hrane oziroma njegovo vzdrževanje v želodcu. Kemična sestava hrane in presnova določata sestavo hrane – kislinsko ali alkalno. Pomaranča je kisel sadež, vendar se citronska kislina popolnoma metabolizira, zato se obravnava kot alkalna hrana.

Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, oreščki in semena so polni kalcija. Vse to ima alkalni učinek, vendar se zaradi presnove spremeni Ph krvi, kar pomeni, da tovrstna hrana vpliva na kislinsko ravnovesje. V priporočeni prehrani pri detoksični dieti je 80 odstotkov hrane alkalnega izvora in 20 odstotkov kislinskega izvora.

Kislinska, nevtralna in alkalna hrana:
Visoko kislinska prehrana:


mlečni sir edamec
jajca
ribe
lupinarji
svinjina
govedina
perutnina
teletina
jetra
jagnje
kozliček
Kislinska hrana:
brazilski oreščki
lešniki
siri
slanik
skuša
ržena moka
oves
riž
brusnice
pšenica
slive
olive
Nevtralna hrana:
maslo
margarina
kava
čaj
sladkor
Alkalna hrana
avokado
rdeča pesa
korenje
krompir
špinača
suho sadje
rabarbara
Visoko alkalna hrana:
mleko
kokos
mandlji
fižol
zelje
zelena
leča
zelena solata
gobe
čebula
gomoljasta zelenjava
paradižnik
jabolka
banane
borovnice
češnje
fige
grenivka
limona
melona
pomaranča
češplja
hruška
malina

MlekoLahko bi rekli, da je mleko eden izmed prvih hranil, ki povzročajo alergijske reakcije. Mleko je izdelek za teličke, ki potrebujejo veliko hormonov in hranil za rast, ni pa primerno za človeka. Že v otroštvu pri večini prebivalstva (75 odstotkih) telo preneha proizvajati laktazo encim, ki v našem telesu pomaga razgrajevati laktozo (mlečni sladkor). Laktazino pomanjkanje imenujemo intoleranca na laktozo, kar povzroča diarejo, slabost, napetost in napenjanje.

Priporočam izogibanje mleku in mlečnim izdelkom, če ste občutljivi na mlečne beljakovine, saj telo obravnava mleko kot napad na telo, s tem aktivira protitelesa in preobremeni jetra, ki čistijo telo.

Alternative:
sojino mleko
riževo mleko
kvinojino mleko


PšenicaJe hrana, ki je najbolj navzoča v naši prehranjevalni verigi, vendar je tudi hranilo, ki povzroča alergijske reakcije zaradi vsebnosti beljakovine, imenovane gliadin (tip glutena). Prehrana, ki se v telesu ne more prebaviti, prehaja skozi trebušno steno in poveča toksine v krvi.

Pomembno je, da se izognete uživanju pšenice in pšeničnih izdelkov v času detoksifikacije, saj gliadin povzroči še višji nivo toksinov v krvi.

Če se boste po sedemdnevni detoksični prehrani počutili bolje, potem se izogibajte hrani, ki vsebuje gluten. Oves vsebuje gluten, vendar ima beljakovina gliadin podobnosti, ki pri 80 odstotkih ljudi ne povzroči alergijskih reakcij, ne glede na to, da so preobčutljivi na gluten.

Alternative:
oves
ajda
koruza
kvinoja
riževa moka
proso
čičerikina moka


Kava
Najbolj priljubljeno in razširjeno poživilo na svetu! Vzrok za detoksifikacijo in zastrupljanje telesa je zagotovo kava, ki jo popijemo v velikih količinah in deluje na živčevje andrenalin in dopamin, ki po definiciji delujeta momentalno in se nato znižata, kar kava preprečuje adenozinu, da bi zagotovil znižanje dopamina, s tem pa posledično znižal izločanje adrenalina. Več kav, več energije, bi lahko rekli, vendar več kav pomeni manj energije, saj telo ne more v nedogled proizvajati velike količine adrenalina, in zgodba o stimulansu je tu zaključena in ovržena. Več kav pomeni večjo škodo za telo, manj energije in večjo dehidracijo!

Alternative:
zeleni čaj (ne več kot dve skodelici na dan)
roibuš čaj
limonin čaj
zeliščni čaji
voda
donat Mg


Alkohol
Med čiščenjem organizma se izogibajte alkoholnih pijač! Več alkohola kot popijete, več antioksidantov potrebujete za čiščenje organizma. Jetra so glavni dejavnik v razgradnji alkohola s pomočjo oksidacije acetil dehida, ki neškodljivo izloči alkohol iz telesa. Če encim preobremenimo, se v telesu tvori zelo toksična substanca, ki vodi v ketoacidozo, ki povzroči preveliko kislinsko stanje organizma, posledično se pivci hitreje starajo, imajo več težav s prebavili, jetri, spominom, koncentracijo, motoriko … povzroča odvisnost in dehidracijo.

Aternative:
sokovi
smutiji
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Nasveti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.