Danes je 28 Apr 2024 12:33
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 04 Dec 2011 15:02    Naslov sporočila: Kaki
 Odgovori s citatom  

Njegova domovina so Japonska, Kitajska in Koreja. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, pridelujejo pa ga predvsem države ob Sredozemlju. Pa ste vedeli da kaki uspešno uspeva tudi v Sloveniji? Da, uspešno ga gojijo tudi v notranjosti naše dežele, saj je kaki zelo odporen proti pozebi. Drevo bi izjemoma lahko poškodovale le ekstremno nizke zimske temperature v daljšem obdobju. Na Ljubljanskem barju v vrtnariji Zeleni zmaj že leta gojijo kakije in svetujejo, da mlado drevo pred zimo zavarujete tako, da deblo od tal do višine cca 50 cm zavijete s kopreno oziroma kako drugače izolirate.
Drevo je listopadno, raste razmeroma počasi, nekje do 10 metrov. In ker je drevo zelo odporno, ga ni potrebno škropiti. Plodovi so podobni jabolkam. Zreli so oranžne, rdeče ali rumene barve.

Običajno jih uživamo surove. Ko so dovolj mehki, jih lahko jemo kar z žlico ali jih pretlačimo in popestrimo s smetano, skuto ali jogurtom. Nezrel, še trpek kaki je dobra pomoč pri paradontozi. Zaradi vsebnosti fluora ga Afričani uporabljajo za zdravljenje krvavečih dlesni.

Kakiji so bogati s provitaminom A, vsebujejo pa tudi precej vitamina C, bakra, kalija, železa, magnezija ter pektin, ki uravnava prebavo, pomagal pa naj bi tudi proti hemeroidom. Vsebuje visoko vsebnost prehranskih vlaknin ter nizko vsebnost beljakovin in maščob in tako pripomore k razstrupljanju oz. očiščevanju organizma; poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Prav tako je koristen za ledvice, jetra, oči, kožo, lase ter kosti. Uporabljajo se tudi posušeni sadeži za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali, zmleti prah pa pomaga odpraviti kroničen suh kašelj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.