Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 04 Dec 2011 14:52 Naslov sporočila: Kaj pa vetrovi? Mučijo tudi vas? |
|
|
|
|
Vas napenja?
Napenjanje je občutek povečane količine plinov v prebavilih. Plini so sestavljeni iz vodika, dušika, ogljikovega dioksida in žveplenih spojin, zaradi katerih imajo vetrovi neprijeten vonj. Intenzivnost vonja vetrov je odvisna tudi od hrane, ki jo uživamo. Več žvepla ko vsebuje hrana, ki jo uživate, bolj bodo zaudarjali vaši vetrovi. Večina jih nastane s požiranjem zraka, le približno desetina ga nastane v črevesju. Približno liter plinov dnevno ustvarijo črevesne bakterije pri razgradnji škroba, sladkorjev in balastnih snovi. Določeno količino plinov organizem spet vsrka in izloči preko pljuč, preostanek pa se izloči skozi črevesje.
Vzroki za napenjanje:
- Preveč ogljikovih hidratov (sladkarije)
- Uživanje neprebavljive hrane (npr. mleko)
- Preveč encimov (odvisno od količine in vrste bakterij v vašem
črevesju)
- Požiranje zraka med žvečenjem
- Prebavne okužbe
- Povečan pritisk okoli pasu (pretesne hlače, krilo, spodnjice, pas)
Vzrok je lahko tudi stres
Kako si lahko pomagate:
Izogobate se hrani ki napenja. Vendar pa je prebavna favna vsake osebe sestavljena drugače, zato se ljudje na enako hrano ne odzivajo enako. Veliko večino ljudi pa napenjajo predvsem: jabolka, fižol, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, zelje, korenje, mlečni izdelki, jajčevec, orehi, čebula, breskve, hruške, slive, marelice, rozine, otrobi, tunina, gazirane pijače. Priporočljivo je, da sestavite svoj seznam z hrano, ki vas napenja in se je izogibate.
- Hrano dobro prežvečite in si za to vzemite čas.
- Zvečer ne uživajte večjih količin surove hrane.
- Pri kuhi pogosteje uporabljajte kumino, janež ali ingver.
- Hrano žvečite z zaprtimi usti.
- Ob hrani ne uživajte večjih količin tekočine.
Pri bolečinah in krčih, ki jih lahko povzročajo vetrovi, si lahko pomagate z masažo trebuha, pomaga tudi hoja. Skuhajte si kamilični čaj, ki mu dodate malo kumine ali kardamoma, pomagal bo pa pravtako čaj iz listov navadne melise ali iz plodov navadnega komarčka. |
|