Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 22 Apr 2010 08:01 Naslov sporočila: Stafilokna zastrupitev s hrano |
|
|
|
|
Stafilokok je bakterija, ki se pogosto nahaja v nosno žrelnem prostoru klicenoscev. V hrano se stafilokoki prenesejo pri kihanju, kašljanju, govorjenju, lahko pa tudi iz raznih gnojnih sprememb na koži. Nekateri stafilokoki lahko v hrani tvorijo strup, ki povzroči zastrupitve. POVZROČITELJ-STAFILOKOK
Rezervoar za stafilokoke je človek. Do 40% zdravih odraslih je bacilonoscev in imajo stafilokok v nosno-žrelnem prostoru. V večini primerov ne povzroča nobenih težav. Zelo pogosto živi tudi na koži. Tudi tu običajno ne povzroča bolezenskih sprememb, lahko pa povzroča gnojno vnetje kože.
KAKO SE PRENAŠA?
Hrano okuži oseba, ki jo pripravlja in je klicenosec ali pa ima stafilokokno kožno okužbo. Ob kontaktu z gnojnimi spremembami na koži, ki jih povzroča stafilokok, pride klica na roke. Tudi v primeru, da klica živi v nosni ali žrelni sluznici lahko ob kašljanju, kihanju, brisanju nosu, kajenju in ob nekaterih podzavestnih gibih, ko pridejo roke v kontakt z nosom ali usti, prenesemo stafilokok na roke oziroma stafilokok direktni zanesemo v hrano ob kašljanju, kihanju in govorjenju. V živilih se stafilokoki razmnožujejo zelo hitro pri temperaturi med 10 in 45oC.
Z rokami prenašamo klico na druge osebe in na predmete v naši okolici. Do okužbe hrane pride največkrat z direktnim kontaktom rok na katerih so izločki iz nosu, ust ali rane. To je še posebej nevarno, saj se v ugodnih pogojih klica v hrani hitro razmnoži, hkrati pa proizvaja strupene snovi, ki povzročijo hudo obliko zastrupitve s hrano.
Največkrat so okužene slaščice, solate, sendviči, razni mesni proizvodi in delikatese, majoneza, sladoledi. Okužena živila imajo normalen videz, vonj in okus. Če hrana, v kateri je stafilokok, stoji pri sobni temperaturi več ur, se stafilokoki hitro razmnožujejo in proizvajajo strupnine. Poudariti je potrebno, da strupnine, ki se je že razvila, ne uničimo, čeprav hrano prekuhamo.
Čas od okužbe do izbruha bolezni je kratek, od 2 do 6 ur. Bolezen se začne nenadno s slabostjo, bruhanjem, lahko je prisotna tudi driska. Običajno telesna temperatura ni povišana. Bolezen v enem do dveh dneh mine. Pri majhnih otrocih in starih osebah pride lahko do izsušitve.
KAKO PREPREČIMO ŠIRJENJE KLICE?
Najpomembnejše je, da okužbo hrane s stafilokoki preprečimo na ta način, da čas rokovanja s hrano skrajšamo na minimum. Kuhano živilo, ki ga ne porabimo, je potrebno na hitro ohladiti in shraniti v hladilniku pod 4oC. Glede na to, da so pri prenosu klice najpomembnejše roke, je izredno pomembna higiena rok. Osebe, ki imajo gnojne izpuščaje ali rane na rokah, gnojno vnetje nosu ali oči, v času bolezni ne smejo delati z živili. Za vsa živila je pomembno, da so ves čas, razen takrat, ko jih obdelujemo, na hladnem. Mleko, ki ga uporabljamo, mora biti vedno pasterizirano. |
|