Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 04 Dec 2011 14:56 Naslov sporočila: Celiakija |
|
|
|
|
Celiakija
Celiakija je bolezen prebavil, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Pri ljudeh, ki ne prenašajo glutena, gluten ob stiku s sluznico tankega črevesa sproži okvaro črevesnih celic – sluznica postane gladka in sploščena - in s tem moteno absorpcijo hranilnih snovi iz črevesja. Gluten najdemo v zrnju pšenice, ječmenu, rži pa tudi v ovsu. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično do padca odpornosti organizma.
Vzroki celiakije:
Velikokrat se bolezen pojavi po velikih kirurški posegih, hudih okužbah, obsežnih poškodbah, hudem stresu… K razvoju celiakije so bolj nagnjeni bolniki, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, bolniki z avtoimunskim vnetjem ščitnice in ljudeh z Downovim sindromom. Celiakija se lahko pojavi kadarkoli v življenju, obstaja možnost da je dedno pogojena.
Znaki celiakije:
Značilni znaki celiakije niso pogosto izraženi. Bolezen je mogoče ugotoviti samo z biopsijo, pri kateri vzamejo vzorec črevesnega tkiva in ga pregledajo.
- driska
- bolečine in krči v trebuhu
- napihnjen trebuh
- zmanjšanje telesne mase
- odrevenelost nog zaradi okvare živcev
- izguba menstruacije
- zaostajanje v telesnem razvoju
- slabokrvnost
- bolečine v sklepih
- razdražljivost in depresija
Zdravljenje celiakije:
Edino do zdaj znano zdravilo je brezglutenska hrana, ob kateri si bolna sluznica tankega črevesa postopoma opomore.
Prepovedana živila pri celiakiji:
- pšenica, rž, ječmen, oves, pira
- vsa živila, ki so narejena iz moke (razen, če so narejena iz posebne
moke, ki ne vsebuje glutena)
- testenine (razen iz koruze in riža)
- sojina omaka
- kavni nadomestki, ki vsebujejo ječmen
- pivo, viski, vodka, gin in žgane pijače ter grenčice
- hrenovke, pripravljene omake in juhe
- izogibajte se tudi jogurtom z dodatki, kandiranemu in suhemu sadju
Priporočljiva živila pri celiakiji:
riž, soja, koruza, proso, ajda, chia, kvinoja
krompir
kostanj
meso (svinjina, govedina, jagnjetina, perutnina, divjačina)
vse vrste rib in školjk
šunka
sir
jajca
zelenjava, stročnice, sadje
maslo, ekstra deviško in navadno oljčno olje
sol in zelišča
sušene in sveže gobe
olive
mleko, smetana
kava, čaj, zeliščni čaji na splošno, gazirane brezalkoholne pijače
vino, voda, peneče vino
sladkor, med
Raziskave kažejo, da imajo nekateri bolniki (približno 10 %) kljub brezglutenski dieti težave. Zaradi celiakije se spremeni sluznica tankega črevesa, zato trebušna slinavka izloča premalo prebavnih encimov, to pa se lahko kaže kot driska ali mehkejše blato in napihnjenost. |
|