Danes je 25 Nov 2024 01:33
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 18:59    Naslov sporočila: Meso
 Odgovori s citatom  

POHAN PIŠČANEC

sestavine:
1 ½ kg težak piščanec ali 8 kosov piščanca
sol
po želji:
sesekljan timijan
za paniranje:
moka
2 jajci
1 žlička olja
drobtine
maščoba za cvrenje

priprava piščanca:
Piščanca očistimo, splaknemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na 4 ali več kosov. Režemo vedno po sklepih. Pri perutničkah zadnji členek odrežemo. Če želimo, lahko kožo odstranimo. Osušene dele piščanca osolimo in po želji natremo s timijanom.
paniranje: Jajca dobro razžvrkljamo in dodamo žličko olja, da se bo panada laže oprijela.
1. Kose piščanca povaljamo najprej v moki. Z dlanjo še malo pogladimo.
2. Pomokane kose posamezno polagamo v jajca in jih obračamo, da se jajce lepo oprime.
3. Malo odcedimo in preložimo v krožnik z drobtinami. Obračamo jih toliko časa, da je ves kos obdan z drobtinami.
cvrenje: Začetna temperatura maščobe naj bo tako visoka, da večja drobtina, ki jo vržemo v maščobo, takoj priplava na površje. V vročo maščobo položimo kose piščanca. Kosi mesa sicer maščobo ohladijo, a ta se hitro spet segreje.
Splošno pravilo je, da kose piščanca cvremo dobrih 15 minut ali na vsaki strani okoli 8 minut, po potrebi pa lahko tudi malo več, odvisno od čvrstosti mesa. Zelo mlad piščanec s farme je ocvrt že v 12 minutah.
Če smo vešče kuharice, lahko piščanca med cvrenjem pokrijemo, ker se pokrit hitreje mehča. Pri tem pa lahko prezremo, da se pod pokrovko prehitro ali prepočasi cvre, zato ga večkrat poglejmo. Kose ocvrtega piščanca položimo na s papirjem obložen pekač, da vpije odvečno maščobo. Na vsakega položimo tanko rezinico masla ter pokrijemo z gospodinjskim papirjem.


NARAVNO PEČENI PIŠČANČJI ZREZKI

sestavine:
4 večji ali 8 manjših piščančjih zrezkov
sol
poper
timijan ali majaron
malo moke
olje za pečenje
nekaj žlic juhe

priprava:
Zrezkom porežemo kožice, jih narahlo potolčemo, osolimo, popopramo in odišavimo s timijanom ali majaronom. Na eni strani jih pomokamo.
Na vročo maščobo položimo zrezke z nepomokano stranjo navzdol. Ko so rumeno zapečeni, jih obrnemo.
Pečemo na vsaki strani okoli 5 minut.
Pečene zrezke damo na ogret krožnik, maščobo iz ponve odlijemo, prilijemo 2 ali 3 žlice juhe in ko prevre, vlijemo k zrezkom na servirnem krožniku.
Pazimo, da je olje dovolj vroče. Meso mora namreč hitro zakrkniti, da se ne bi izcejal mesni sok. Timijanova aroma se zelo lepo poda k perutnini.


PIŠČANČJI ZREZKI V LEŠNIKOVIH SRAJČKAH

sestavine:
4 piščančji zrezki, po 15 dag vsak
sol
poper
30 dag listnatega kupljenega testa
10 dag grobo zmletih lešnikov
1 jajce

priprava:
Zrezke osolimo, rahlo potolčemo in popopramo.
Listnato testo razgrnemo, potresemo z lešniki, nato jih z valjarjem vtisnemo v testo.
Na testo položimo zrezke in okoli vsakega odrežemo testo tako, da bomo posamezen zrezek ovili vanj. Robove lepo stisnemo in zrezke v testenih srajčkah položimo na pekač. Namažemo jih s stepenim jajcem in rahlo potresemo z lešniki. Po želji z obrezninami testa zrezke okrasimo.
Zrezke damo najprej v pečico, razgreto na 2000 C, in ko malo porumenijo, temperaturo znižamo na 1800 C.
Pečemo jih 25-30 minut in ponudimo vroče ali hladne.


PIŠČANČJI ZREZKI S PAPRIKO

sestavine:
60 dag piščančjih prsi
timijan
sol
2 zeleni papriki
2 dag masla
2 žlici olja
1 žlica sesekljane čebule
1 žlica moke
1 dl belega vina
1 ½ dl sladke smetane
juha iz kocke

priprava:
Prsim odstranimo kost in jih narežemo na tanke rozine. Osolimo in potresemo s timijanom.
Papriko prerežemo, odstranimo seme in jo narežemo na širše rezance.
Na mešanici olja in masla spražimo čebulo, dodamo rezinice mesa in mešamo, da se osuši mesni sok. Meso malo odmaknemo in ob robu kozice popražimo moko, dodamo narezano papriko, nato vse skupaj premešamo. Prilijemo vino, smetano in toliko juhe, da je omaka primerno gosta. Počasi kuhamo 25-30 minut.
Enako lahko pripravimo na kose narezanega piščanca.


PIŠČANČJI ZREZKI V POLETNI OMAKI

sestavine:
4 večji ali 8 manjših piščančjih zrezkov
sol
olje za pečenje
poletna omaka:
1 žlica sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
3 olupljeni in na kocke narezani paradižniki ali pol konzerve paradižnika (20 dag)
2 papriki
sol
poper
timijan
2 dl juhe
½ dl vina

priprava:
Piščančje zrezke med dvema poliviniloma potolčemo, osušimo in osolimo (najlaže je, če jih potolčemo plosko položene v plastični vrečki). Na vročem olju jih z obeh strani rumeno popečemo. Zrezke preložimo v drugo posodo in pripravimo omako.

Poletna omaka
Na maščobi od pečenja popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo česen, paradižnik, papriko, sol in poper ter dušimo, da se paradižnik razpusti. Odišavimo s timijanom, prilijemo juho in vino ter vse samo prevremo. Zrezke damo na krožnik in jih oblijemo z omako. Če pa jih nismo pravilno popekli in še niso mehki, jih damo v kozico z omako in jih dušimo kakšnih 20 minut. Medtem večkrat preme¬šamo in po potrebi prilivamo juho ali krop.


PIŠČANEC PO LOVSKO

sestavine:
1 ½ kg težak piščanec
sol
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
2 zrela olupljena in narezana paradižnika ali 4 žlice paradižnika iz konzerve
20 dag na listke narezanih šampinjonov ali drugih gob
jušna zelenjava:
1 nastrgan korenček
košček zelene
1 nasekljana peteršiljeva korenina
1 paprika
5 strtih brinovih jagod
poper
1 zajemalka juhe ali kropa
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
1 dl vroče vode
po želji:
10 črnih oljk

priprava:
Piščanca narežemo na kose in ga osolimo.
Na vročem olju spražimo čebulo, dodamo česen in kose piščanca. Mešamo, dokler se ne osuši mesni sok. Primešamo jušno zelenjavo, papriko, brinove jagode in poper ter prilijemo zajemalko juhe ali kropa.
Na majhnem ognju dušimo 20 minut, nato dodamo smetanov podmet, paradižnik, gobe in po želji oljke. Dušimo še 20-30 minut in omako po potrebi razredčimo z juho.


MARINIRANA PIŠČANČJA BEDRA Z GOBAMI

sestavine:
4 piščančja bedra (dvojna)
sol
poper
4 žlice olja
marinada:
15 dag na koščke narezane jušne zelenjave: 1 korenček, 1 peteršiljeva korenina, košček zelene, čebula, česen, vejica timijana, rožmarin, majaron, lovorov list
1-2 dl rdečega vina
gobja omaka:
4 dag masla
1 žlica sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna,
4 dag na kocke narezane prekajene slanine
30 dag narezanih gob
1 žlica moke
1 žlica paradižnika iz konzerve ali malo mezge
priprava marinade:
Piščančja bedra osolimo, popopramo, položimo v skledo in obdamo z mari¬nado, ki je sestavljena iz vse naštete zelenjave in dišavnic. Prilijemo vino. Vse skupaj damo čez noč ali vsaj za nekaj ur v hladilnik.
Bedra vzamemo iz marinade in jih osušimo.
Marinado precedimo in prihranimo tako zelenjavo kot tekočino.
Osušena bedra damo v kozico na vroče olje in jih krog in krog popečemo. Preložimo jih v drugo posodo.
Gobja omaka
V kozico na preostanek olja damo maslo in na njem svetlo popražimo čebulo. Dodamo česen, slanino in gobe, malo popražimo ter primešamo odcejeno zelenjavo iz marinade. Ko zelenjava ovene, jo potresemo z moko, rahlo popražimo, prilijemo tekočino od marinade, dodamo sesekljan paradižnik ali mezgo, dosolimo in kuhamo 10 minut.
Omako prelijemo po popečenih bedrih, posodo pokrijemo in dušimo na majhnem ognju do mehkega, to je 35-40 minut.


PIŠČANČJI RAGU

sestavine:
8 kosov piščanca
sol
1 nariban korenček
1 na kolobarje narezan por
1 skodelica narezane cvetače
pol skodelice svežega ali zamrznjenega graha
2 žlici paradižnika iz konzerve
1 na listke narezana koleraba
vezava:
2 jajci
1 dl sladke smetane
sesekljan peteršilj
poper

priprava:
Piščančja bedra ali druge kose piščanca oplaknemo pod tekočo vodo in damo v kozico. Dodamo korenček, por, cvetačo, grah, paradižnik in kolerabo. Osolimo in prilijemo toliko vode, daje zelenjava prekrita.
Vse skupaj naj vre 15 minut, nato vzamemo meso iz kozice, ga nekoliko ohladimo, odstrani-mo kosti, narežemo na rezine in ga damo spet v kozico k zelenjavi. Ragu naj vre le še nekaj trenutkov.
Vezava:
Medtem v jušniku vtepemo jajci, primešamo smetano, peteršilj in poper.
V smetanovo jajčno zmes vlivamo vroč ragu in krepko mešamo. Tako dobimo kremast ragu.
Takoj postrežemo.


PIŠČANEC NA SLADKEM ZELJU

sestavine:
1 piščanec, narezan na kose
sol
6 žlic olja
60 dag težka zeljna glava
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka strtega česna
1 zajemalka juhe
kumina
1 nariban korenček
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
1 dl vroče vode

priprava:
Piščanca narežemo na porcije, osolimo in v kozici na 4 žlicah vročega olja krog in krog popečemo. Meso preložimo v drugo posodo.
Zelje narežemo na 1 cm široke rezance, ga damo v skledo in poparimo z 2 l kropa. Pokrije¬mo in pustimo, da 10 minut stoji, nato stresemo na cedilo.
V kozico, kjer smo pražili piščanca, prilijemo še dve žlici olja, in na njem pražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo česen in kmalu nato odcejeno zelje.
Premešamo, prilijemo zajemalko juhe, dodamo kumino, korenček in smetanov podmet, ki ga razmešamo z vročo vodo, da se maščoba lepo spoji.
Na zelje položimo piščanca, kozico pokrijemo in na majhnem ognju dušimo 50 minut. Lahko pa damo kozico ali pekač v pečico in pečemo 1 uro pri 1800 C. Če se odločimo za pečico, lahko piščanca pečemo celega.
Po potrebi proti koncu dušenja ali peke zelje razredčimo z juho ali kropom.



PIŠČANEC S KROMPIRJEM V PEČICI

sestavine:
1 piščanec, težak 1 kg
sol
70 dag krompirja
1 srednje debela čebula
2 zeleni papriki
5 dag maščobe
8 dag naribanega sira

priprava:
Očiščenega piščanca splaknemo, osušimo, narežemo na kose in ga osolimo.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na rezine. Čebulo narežemo na lističe.
Papriki odstranimo seme in jo narežemo na rezance.
Vsako zelenjavo posebej osolimo.
V pekaču segrejemo maščobo, po vsej površini porazdelimo krompir, po krompirju kose mesa in po mesu potresemo čebulo in papriko. Damo v pečico in pečemo 70 minut pri 1800 C.
Pekač občasno potresemo.
10 minut pred koncem pečenja jed potrese¬mo z naribanim sirom.


PIŠČANEC V PAPRIČNI OMAKI

sestavine:
1 piščanec
sol
5 dag maščobe
1 žlica sesekljane čebule
1 žlica sladke paprike
½ dl vina
smetanov podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl kropa
timijan
limonina lupinica
peteršilj

priprava:
Očiščenega piščanca splaknemo pod tekočo vodo, ga osušimo, narežemo na 8 ali več delov in osolimo.
Na maščobi steklasto spražimo čebulo, dodamo kose piščanca in ga pražimo, da se osuši mesni sok. Tedaj v isti kozici ob strani na hitro prepražimo papriko, takoj prilijemo vino in prav toliko kropa. Premešamo, dodamo smetanov podmet, timijan in limonino lupinico. Posodo pokrijemo in piščanca na majhnem ognju kuhamo 30-40 minut.
Po potrebi prilivamo juho in ko je jed gotova, jo potresemo s peteršiljem.


PEČEN PIŠČANEC

sestavine:
1 piščanec
sol
4 dag masla
peteršiljeva vejica
1 dl belega vina

priprava:
Piščanca očistimo, splaknemo pod tekočo vodo, osušimo in osolimo. V trebušno votlino damo maslo in peteršiljevo vejico.
Piščanca položimo na mrežico v pekaču in ga damo v pečico, razgreto na 2000 C. Kmalu se začne na dnu pekača nabirati sok. Tedaj prilijemo nekaj žlic kropa in vino, pekač potresemo in s sokom polijemo piščanca. To večkrat ponovimo. Sok v pekaču se ne sme osušiti, ker bi se sicer zažgal in grenil.
Med peko piščanca obračamo, da se krog in krog rumeno zapeče. Po potrebi temperaturo znižamo na 1800 C.
Manjšega piščanca pečemo 50 minut, večjega pa tudi 75 minut.
Pečenega piščanca preložimo v drug pekač, pokrijemo in pustimo na toplem vsaj 15 minut, ker se tako lepše reže.
S pečenkinega soka poberemo maščobo, sok precedimo, prevremo in z njim polijemo narezanega piščanca.


NADEVAN PEČEN PIŠČANEC

sestavine:
1 piščanec, težak približno 1 ½ kg
sol
vejica timijana
2 dag masla
nadev s kruhom in šunko:
7 dag na kockice narezane kruhove sredice
2 žlici nasekljane šunke
sesekljan peteršilj
1 jajce
3 žlice kisle smetane

priprava:
Piščanca očistimo, splaknemo, osušimo in znotraj osolimo. V trebušno votlino damo timijan in maslo. Od vratu proti prsni strani privzdigujemo kožo, dokler gre, in odprtino napolnimo z nadevom. Vrat nato zašijemo ali zašpilimo. Preostali nadev damo v trebušno votlino. Piščanca premažemo z maslom, nato ga položimo v pekač na hrbtno stran in damo v pe¬čico, razgreto na 2000 C.
Čez 10 minut prilijemo v pekač zajemalko kropa, pekač potresemo in piščanca polijemo s sokom. Na tak način piščanca med peko večkrat polijemo.
Ko začne piščanec rumeneti, znižamo temperaturo na 1800 C.
Piščanca med peko obrnemo in pri tem pazimo, da ne poškodujemo kože pri nadevu. Pečemo ga eno uro in pol, potem ga pustimo pokritega na toplem, da ga laže režemo.
Nadev, ki se je oddvojil, damo zraven k posameznim porcijam piščanca.
Nadev s kruhom in šunko
Kruh damo v skledo, potresemo s šunko in peteršiljem ter prelijemo z mešanico jajca in smetane.
Piščanca lahko nadevamo tudi z nadevom iz mletega mesa.


NADEVAN PEČEN PIŠČANEC S KRUHOM IN MLRTIM MESOM

sestavine:
1 piščanec, težak približno 1 ½ kg
sol
vejica timijana
2 dag masla
nadev s kruhom in mletim mesom:
3 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
5 dag namočenega in ožetega kruha
1 žlica juhe
6 dag mlete teletine
6 dag mlete svinine
jetra enega piščanca
2 žlici vina
sol
poper
timijan
ingver
1 jajce
5 dag na kockice narezane slanine

priprava:
Na 2 žlicah vročega olja spražimo sesekljano čebulo, dodamo namočen in ožet kruh ter žlico juhe. Mešamo, da dobimo gladko kepo, in odstavimo.
Ko se kruhova masa ohladi, ji primešamo mleto teletino in svinino ter piščančja jetra. Prilijemo 2 žlici vina, začinimo s soljo, poprom, ingverjem in timijanom. Dodamo še jajce in na kockice narezano slanino.
Vse dobro zgnetemo in s tem nadevamo piščanca.


PIŠČANČJA OBARA

sestavine:
1 piščanec
4 žlice olja
3 žlice sesekljane čebule
sol
poper
2 naribana korenčka
1 zrel narezan paradižnik
1 l juhe
1 skodelico izluščenega graha
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl kropa

priprava:
Piščanca narežemo na manjše kose.
Na olju pražimo čebulo. Ko rahlo porumeni, dodamo meso, osolimo, popopramo, malo popražimo in kmalu dodamo korenček. Premešamo in dodamo narezan paradižnik. Ko se paradižnik razkuha, prilijemo približno 1 l juhe in smetanov podmet.
Kuhamo do mehkega, kar je 35-40 minut.
Grah skuhamo, odcedimo in ga dodamo obari proti koncu kuhanja.
Piščančjo obaro lahko pripravimo tudi po receptu za kurjo obaro (glej recept KURJA OBARA).




KURJA OBARA

sestavine:
polovica kokoši, približno 80 dag
prežganje:
5 dag masti ali 4 žlice olja
3 žlice sesekljane čebule
1 žlica moke
sol
poper
dišavnice:
lovor
majaron
rožmarin
limonina lupinica
malo kisa
1 dl vina
kurja osnova:
kurje kosti
jušna zelenjava:
korenček
koleraba
košček zelene
peteršiljeva korenina
pol čebule

priprava:
Kokoš po sklepih narežemo na kose. Meso obrežemo od kosti in narežemo na koščke. Kosti prihranimo za osnovo.
prežganje: Na masti pražimo čebulo in ko začne rumeneti, primešamo meso. Ko se posuši mesni sok, dodamo moko, kakšno minuto pražimo, nato prilijemo kurjo osnovo ali juho. Dosolimo in popopramo. Obaro pokrijemo in jo na majhnem ognju kuhamo 60 minut. Računamo, da naj bi bilo na osebo približno 3 dl obare.
Proti koncu kuhanja dodamo odcejeno zelenjavo, ki smo jo kuhali v kurji osnovi, dišavnice in vino ali kis ali oboje.

Kurja osnova
Kurje kosti damo v lonec z vso na koščke narezano zelenjavo in z 2 l vode. Pristavimo in kuhamo pol ure. Dobiti moramo okoli 1 ½ l osnove. Precedimo, kosti zavržemo, tekočino in zelenjavo pa prihranimo.


NARAVNO PEČENI PURANJI ZREZKI

sestavine:
4 puranji zrezki
sol
poper
ingver v prahu
timijan
2 žlici moke
4 žlice olja za pečenje

priprava:
Zrezke potolčemo, osolimo, popopramo, natremo s timijanom in ingverjem.
Po eni strani jih pomokamo in položimo na razgreto olje, najprej s pomokano stranjo navzgor. Rumeno zapečemo, nato zrezke obrnemo in jih rumeno popečemo še po drugi strani. Na vsaki strani pečemo po 6 minut.
Po receptih za puranje meso lahko pripravimo piščančje meso in pa obratno.


PURANJI ZREZKI Z AVOKADOM

sestavine:
4 večji puranji zrezki
sol
poper
4 žlice olja
sesekljan timijan
avokadov pire:
1 velik ali 2 manjša zrela avokada
1 majhen por
1 slab dl belega vina
sol
poper
2 žlici kisle smetane

priprava:
Zrezke osolimo, popopramo, po eni strani pomokamo in na vročem olju rumeno popečemo z obeh strani. Maščobo odlijemo in shranimo.
Če je meso bolj trdo, lahko zrezke malo podušimo, tako da po žlicah prilivamo krop. Dušimo 20 minut. Proti koncu dušenja zrezke potresemo s timijanom.

Avokadov pire
Avokado olupimo, prerežemo, odstranimo peško in sadno meso z vilicami zmečkamo.
Beli del majhnega pora prerežemo po dolgem, ga dobro operemo in narežemo na kratke rezance.
Olje, v katerem smo pekli zrezke, segrejemo, dodamo por, ga 2 minuti mešamo, prilijemo vino, osolimo, popopramo in dušimo 10 minut.
Dodamo avokadovo sredico in smetano ter na kratko nad ognjem vse razmešamo.
Zrezke razdelimo po krožnikih in na vsakega položimo kupček pireja. Okrasimo lahko s svežo timijanovo vejico.



PURANJI ZREZKI Z OREHI IN SIROM

sestavine:
4 večji ali 8 manjših puranjih zrezkov
sol
1 žlica moke
4 žlice olja
2 žlici nasekljanih orehov
2 žlici naribanega sira

priprava:
Zrezke potolčemo, osolimo, jih po eni strani pomokamo in nato položimo na vroče olje s tisto stranjo, ki ni pomokana. Na eni strani jih lepo zapečemo, nato obrnemo in popečemo še po drugi strani.
Ves čas pazimo, daje olje tako vroče, da se ne izceja mesni sok. Pečene zrezke položimo na pekač.
Na maščobo od pečenja prilijemo nekaj žlic kropa in ko prevre, omakico porazdelimo po zrezkih v pekaču.
Vse potresemo z orehi in po vrhu še s sirom. Damo v razgreto pečico in pečemo le toliko, da se sir razpusti. Postrežemo takoj.
Zrezke položimo v ponev najprej na tisto stran, ki ni pomokana, zato da moka med pečenjem popije mesne sokove, ne da bi se le-ti na vroči maščobi žgali.



PURANJI ZREZKI S PARMEZANOM

sestavine:
4 puranji zrezki, po 15 dag vsak
sol
poper
4 žlice olja
omaka:
2 žlici sesekljane čebule
podmet:
1 dl smetane
1 žlička moke
1 dl kropa
1 olupljen in nasekljan paradižnik ali 2 žlici paradižnika iz konzerve
1 žlica naribanega parmezana

priprava:
Zrezke prekrijemo s plastično vrečko, jih potolčemo, nato osolimo in popopramo ter na vročem olju z obeh strani na hitro popečemo. Preložimo jih v drugo posodo.
Omaka
Na olje, ki je ostalo v ponvi, damo čebulo in ko začne rumeneti, prilijemo smetanov podmet in dodamo nasekljan paradižnik. Razmešamo.
V omako položimo zrezke. Dušimo do mehkega, to je okoli 30 minut.
Gotove zrezke damo na ogret servirni krožnik in jih potresemo s parmezanom.
PURANJI PTIČKI

sestavine:
4 večji puranji zrezki
sol
gorčica
4 vejice peteršilja
4 paličice šunke, za prst debele in dolge kot zrezki (lahko jih nadomestimo z rezinami slanine)
4 žlice olja
podmet:
1 dl smetane
1 žlička moke
1 dl kropa
po želji:
kozarček belega vina
poper
lovorov list

priprava:
Zrezke osolimo, potolčemo in jih rahlo namažemo z gorčico. Na vsak zrezek položimo vejico peteršilja in po dolgem paličico šunke ali rezino slanine. Zrezek zvijemo in spnemo z zobotrebcem ali povežemo z vrvico.
Na vročem olju zvitke krog in krog popečemo, prilijemo zajemalko kropa in jih dušimo okoli 35 minut.
Na sredini kuhanja primešamo smetanov podmet, prilijemo kozarček vina, popramo in dodamo lovorov list.
Enako lahko pripravimo telečje ali svinjske zrezke.


PURANJE ROLADE Z GOBJIM NADEVOM

sestavine:
4 puranji zrezki
sol
poper
4 žlice olja
1 dl belega vina
podmet:
1 dl smetane
1 žlička moke
pol žličke sladke paprike
1 dl kropa
gobji nadev:
2 žlici masla
1 žlica sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
25 dag jurčkov ali drugih gob
sol
poper
1 žlica goste smetane
sesekljan peteršilj

priprava:
Zrezke potolčemo, osolimo in popopramo. Namažemo jih z nadevom, zvijemo, povežemo z vrvico ali spnemo z zobotrebcem. Rolade na vročem olju krog in krog popečemo.
Prilijemo zajemalko kropa in vino ter dušimo na majhnem ognju 35 minut.
Proti koncu dušenja prilijemo smetanov podmet, razmešan iz smetane, moke, paprike in vroče vode.

Gobji nadev
Na maslu steklasto popražimo čebulo, dodamo česen in gobe. Na vroči plošči mešamo, da se osuši tekočina, nato osolimo, popopramo, dodamo smetano in peteršilj, razmešamo in odstavimo.
Namesto svežih gob lahko vzamemo 10 dag suhih, poparimo, pokrijemo, pustimo 10 minut in nato na drobno narežemo. Pražimo jih kot sveže.


PURANJE REZINICE Z GOBAMI

sestavine:
75 dag puranjega mesa za zrezke
sol
poper
4 žlice olja
1 žlica sesekljane čebule
40 dag na listke narezanih gob
1 žlica moke
1 dl belega vina
1 dl sladke smetane
peteršilj

priprava:
Meso narežemo na majhne in tanke rezinice, jih potolčemo, osolimo in popopramo.
Na olju pražimo čebulo, dodamo rezinice mesa in kmalu nato gobe. Mešamo na vročem in ko se sok posuši, dodamo ob strani kozice moko in jo popražimo. Prilijemo vino, smetano in toliko juhe ali kropa, da dobimo primerno gosto omako.
Dušimo na majhnem ognju 25 minut. Proti koncu dušenja jed potresemo s peteršiljem.


PURANJE MESO Z GOBAMI

sestavine:
60 dag puranjega mesa
sol
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
1 žlica moke
1 dl belega vina
1 zajemalka juhe ali kropa
25 dag bučk
2 zrela paradižnika ali 3 žlice paradižnika iz konzerve
sol
poper
timijan
peteršilj

priprava:
Meso splaknemo, osušimo in narežemo na koščke.
Na olju steklasto spražimo čebulo, dodamo česen in meso, osolimo in na vročem mešamo, da se osuši mesni sok.
Meso odrinemo k steni posode, na sredi prepražimo moko, prilijemo vino, zajemalko juhe ali kropa, vse premešamo in dušimo 25 minut.
Dodamo na kocke narezane bučke, nasekljan paradižnik, popopramo, odišavimo s timijanom in dušimo še 15 minut.
Po potrebi prilivamo krop in večkrat premešamo. Nazadnje potresemo jed s peteršiljem.


PURANJI RAGU Z BELIM FIŽOLOM

sestavine:
15 dag suhega belega fižola ali 1 konzerva fižola (40 dag)
½ kg puranjega mesa
2 žlici olja ali 1 žlica masti
2 žlici sesekljane čebule
2 olupljena in narezana paradižnika ali 4 žlice paradižnika iz konzerve
sol
poper
rožmarin
lovorov list
sesekljan peteršilj
kis
jušna zelenjava:
1 manjša čebula
1 korenček
košček zelene
1 peteršiljeva korenina

priprava:
Fižol operemo, namočimo čez noč in ga naslednji dan kuhamo 50 minut. Ko je več kot na pol kuhan, dodamo nasekljano jušno zelenjavo in malo osolimo.
Meso splaknemo, osušimo in narežemo na koščke.
Na olju steklasto spražimo čebulo, dodamo meso in mešamo na vročem, da izpari mesni sok. Zamešamo sesekljan paradižnik, osolimo, popopramo, prilijemo liter kropa in dušimo 15 minut.
Dodamo kuhan fižol, vse dišave, malo okisamo in dušimo do mehkega, kar je še približno 15 minut.
NADEVAN PEČEN PURAN

sestavine:
1 puran, star 2 do 3 mesece (okusnejša je purica)
sol
4 žlice olja
5 dag stopljenega masla za mazanje
nadev:
timijan
1 žlica masla
1 kg drobnih, na četrtine narezanih jabolk kisle sorte

priprava:
Purana ali purico osolimo vsaj 2 uri pred pečenjem.

Nadevanje: V trebušno votlino damo najprej timijanovo vejico in košček masla, nato jo napolnimo z jabolki, vendar ne prav tesno. Nazadnje votlino zašijemo ali zašpilimo.
Pečenje: Purana položimo na mrežico v pekaču s hrbtno stranjo navzgor, polijemo z vro¬čim oljem in damo v pečico, razgreto na 1800 C.
Purana ali perico pečemo okoli 3 ure. Na vsak kilogram teže računamo 1 uro peke.
Ob strani pekača po malem prilivamo krop. Pekač ob tem potresemo, nagnemo in s sokom polijemo purana. Pazimo, da se ne izsuši. Po potrebi ga pokrijemo z alufolijo. Pri obračanju pazimo, da ne ranimo trebušne kože.
Proti koncu peke folijo odstranimo in purana večkrat namažemo z maslom. Tako dobi meso žlahtnejši okus.
Purana preložimo in ga pustimo na toplem 15 minut, šele nato ga lahko razkosamo.
Purana narežemo takole:Najprej odrežemo bedra in perutnice (prerežemo po členkih). Nato purana položimo na hrbet, z vilicami držimo in z nožem režemo rezine, ki jih polagamo na ogret krožnik. Bedra in perutni¬ce zložimo tako, da je puran videti cel. Purana obložimo z nadevom.


DUŠEN ZAJEC S ŠAMPINJONI

sestavine:
1 mlad domač zajec, težak 1 ½ kg
sol
4 žlice olja
1 dl belega vina
40 dag očiščenih šampinjonov ali drugih gob
3 olupljeni in narezani paradižniki ali 4 žlice paradižnika iz konzerve
podmet:
1 dl sladke smetane
1 žlica moke
1 dl kropa

priprava:
Zajca narežemo na porcije, ga osolimo in na vročem olju krog in krog popečemo.
Prilijemo vino in prav toliko kropa, nato zajca dušimo na majhnem ognju 30 minut.
Dodamo gobe, paradižnik in smetanov podmet, razmešan iz smetane, moke in kropa, ter dušimo še kakih 20 minut.


PEČEN ZAJEC V DIŠAVAH

sestavine:
1 zajec, težak 1 ½ kg
sol
olje za pečenje
dišavna marinada:
sok pol limone
limonina lupinica
4 žlice olja
4 stroki česna
lovorov list
rožmarin
timijan
muškatni orešček
ingver
sol
poper

priprava:
Zajca pod tekočo vodo oplaknemo, ga obrišemo in narežemo na porcije. Pri hrbtnih kosih flam (prsi) spnemo z zobotrebci.
Kose mesa osolimo, natremo z dišavno marinado in jih tesno položimo v skledo. Pokrijemo z alufolijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pred pečenjem damo meso na cedilo, da se osuši. Odcejeno marinado prihranimo.
Kose mesa nato na vročem olju krog in krog rumeno popečemo in jih položimo v pekač. Prilijemo sok od pečenja in ostanek marinade. Meso pečemo 50-60 minut pri 2000 C. Čas pečenja je odvisen od starosti živali.

Dišavna marinada
Vse sestavine damo v skodelico in zmešamo.


PEČEN ZAJEC Z GORČICO

sestavine:
1 domač zajec, težak 1 ½ kg
4 žlice gorčice

priprava:
Očiščenega, oplaknjenega in osušenega zajca debelo namažemo z gorčico, položimo na pekač in damo v pečico, razgreto na 2000 C.
Pečemo ga 60 do 90 minut. Po potrebi po zajemalkah prilivamo krop.
Pečenega zajca pustimo na toplem pokritega 15-20 minut, da ga laže razrežemo. Kose zajca položimo na ogret servirni krožnik.
Ko je zajec pečen, se gorčica ne vidi, pač pa da mesu zelo dober okus. Pri tem receptu ni potrebna nobena dišava ali začimba.


PO DOMAČE PEČEN ZAJEC

sestavine:
1 zajec
sol
poper
zdrobljen suh ali svež rožmarin in majaron
razmehčano maslo
1 zajemalka juhe ali kropa

priprava:
Zajca narežemo na porcije, nato kose osolimo, nadrgnemo z dišavami, premažemo z zmehčanim maslom in položimo na suh pekač.
Prilijemo zajemalko juhe ali kropa, damo v pečico in pečemo eno uro, največ uro in pol, pri 1800 C.
Meso mladega zajca je nežno in ga lahko pripravimo tudi po receptih za piščančje ali puranje meso.


PEČENA JAGNETINA

sestavine:
1 ½ kg jagnjetine: celo stegno, pleče ali hrbet sol
poper
rožmarin
2 stroka strtega česna
4 žlice olja
1 dl juhe za zalivanje

priprava:
Za pečenje je najboljše stegno. Mesu odstranimo kožice in loj, ga osolimo, nadrgnemo s poprom, rožmarinom in česnom ter položimo v pekač na mrežico.
Jagnjetino prelijemo z vročim oljem in damo v pečico, razgreto na 2000 C.
Čez 10 minut prilijemo ob robu pekača juho, pekač potresemo, ga nagnemo in s sokom polijemo pečenko. Na tak način med peko jagnjetino večkrat polijemo. Pečemo 1 uro. Sredi pečenja meso obrnemo.
Ko je meso pečeno, ga pokrijemo in nekaj časa pustimo na toplem, nato ga narežemo.
Iz pečenkinega soka poberemo maščobo, sok malo kuhamo in z njim pokapljamo meso.


PEČENO JAGNJE ALI KOZLIČEK

sestavine:
5 do 6 tednov staro jagnje ali kozliček
sol
12 dag masla
juha
sok 1 limone

priprava:
Jagnje obrišemo z vlažno krpo znotraj in zunaj, ga osolimo, krog in krog namažemo s polovico stopljenega masla ter ga položimo v pekač na mrežico, tako da leži na boku. Pečemo v pečici, razgreti na 1800 C.
Pečenka je gotova, ko krog in krog lepo porumeni, kar traja 90 minut ali več.
Med pečenjem pečenko večkrat namažemo z maslom, da bo žlahtnega okusa. Ob robu pekača po malem prilivamo juho in limonin sok, takrat pekač potresemo, nagnemo in pečenko s tem sokom polijemo.
Malo ohlajeno pečenko narežemo in pokapljamo s pečenkinim sokom.


SRNIN GOLAŽ PO DUNAJSKO

sestavine:
1 kg srninega plečeta ali vratu ali obojega
5 dag olja
8 dag na kocke narezane slanine ali pancete
30 dag na lističe narezane čebule
prežganje:
1 žlica moke
1 žlica sladke paprike
5 strtih brinovih jagod
sol
poper
2 olupljena in narezana paradižnika ali nekaj žlic paradižnika iz konzerve
1 ½ dl rdečega vina in juhe
podmet:
1 dl smetane
1 žlička moke
1 dl vroče juhe

priprava:
Meso narežemo na koščke.
V kozico damo olje in slanino. Ko slanina postekleni, zamešamo čebulo. Neprenehoma me-šamo in ko čebula rahlo porumeni, dodamo meso. Na zmerni vročini meso mešamo in ko se posuši mesni sok, meso odrinemo ob rob kozice.
Na drugi strani kozice najprej spražimo moko, dodamo papriko, brinove jagode, sol, poper in paradižnik. Prilijemo vino in juho ali krop. Vse premešamo.
Na majhnem ognju dušimo golaž 50-60 minut. Po potrebi zalivamo z juho ali kropom. Proti koncu kuhanja po želji dodamo smetanov podmet. S tem golaž oplemenitimo.


DUNAJSKI ZREZKI

sestavine:
4 telečji zrezki
sol
za paniranje:
moka
1 stepeno jajce, razmešano z 1 žličko olja drobtine
olje za cvrenje
kosmiči masla

priprava:
Zrezkom porežemo kožice, jih osolimo in potolčemo.
Paniranje: Zrezke povaljamo najprej v moki, nato v jajcih (z malo olja, da se lepo oprime) in nazadnje v drobtinah. Tik preden jih damo v vroče olje, zrezke otresemo, da odstranimo odvečne drobtine, ki se niso prijele.
Cvrenje: Zrezke položimo v kozico z vročim oljem in jih cvremo na vsaki strani 7 minut. Na začetni vročini pustimo zrezke le nekaj minut, potem pa vročino nekoliko znižamo.
Zlatorumeno ocvrte zrezke položimo na krožnik, prekrit z gospodinjskim papirjem. Na še vroče zrezke potresemo kosmiče masla ter jih za nekaj trenutkov pokrijemo.
Prave dunajske zrezke pripravljamo samo iz telečjega mesa. To trdijo na Dunaju, kjer so pre-pričani, da smemo tako imenovati le telečje pohane zrezke. Seveda lahko pohamo tudi svinjske in perutninske zrezke. Imenovali pa jih bomo pohani svinjski ali pohani piščančji zrezki in ne dunajski. Svinino cvremo nekoliko dlje, in sicer 9-12 minut na vsaki strani.


PRESKUS OLJA ZA CVRENJE RAZLIČNIH ŽIVIL

Vzamemo košček kruha, ga vržemo v maščobo in če se dvigne, ko preštejemo do ena, je olje ravno prav vroče za cvrenje mesa.

Če se dvigne, ko preštejemo do tri (to se pravi počasneje, ker mora biti olje manj vroče), je maš¬čoba pravšnja za cvrenje flancatov in drugih jedi iz testa.

Pri cvrenju zelenjave in sadja se mora košček kruha dvigniti, ko preštejemo do dva (to je srednje vroče olje).


PARIŠKI ZREZKI

Pariške zrezke cvremo tako kot dunajske, le da opustimo drobtine: povaljamo jih najprej v moki, nato v stepenih jajcih in to še enkrat ponovimo.


NARAVNO PEČENI TELEČJI ZREZKI

sestavine:
4 telečji zrezki
sol
poper
4 žlice olja
omaka:
4 žlice goste kisle smetane
1 žlica limoninega soka
vorčestrska omaka

priprava:
Zrezke potolčemo, jim porežemo ali zarežemo kožice, posolimo in popopramo. V ponvi jih na vročem olju pečemo na vsaki strani 6 minut, tako da so rumeno zapečeni. Olje mora biti dovolj vroče, da se ne izcedi mesni sok, sicer bi bili zrezki trdi in ne krhki. Zrezke preložimo na ogrete krožnike in jih prelijemo z omako.

Omaka
Iz ponve odlijemo maščobo, na preostali sok prilijemo nekaj žlic kropa, dodamo smetano, sol, limonin sok in vorčestrsko omako. Vre naj 5 minut.
Zgodi se, da so zrezki trdi in brez pravega okusa. Ponavadi ni kriv mesar, temveč kuhar. Če zrezke pečemo v dovolj vroči maščobi, ostane mesni sok v mesu in zrezki so na površju krhki in znotraj mehki. Če pa jih pečemo na premalo razgreti maščobi, se mesni sok izceja in zrezki so trdi. Če se nam to zgodi, ne preostane drugega, kot da v ponev postopno prilivamo juho ali krop in zrezke počasi zdušimo. Tako bodo sicer mehki, ne pa krhki.


TELEČJI ZREZKI Z DIŠAVNICAMI

sestavine:
4 telečji zrezki
sol
dišavna marinada:
1 žlica olja
timijan
rožmarin
pehtran
narezan lovorov list
poper
limonina lupinica
4 žlice olja za pečenje
1 zajemalka juhe ali kropa
4 žlice belega vina
3 žlice kisle smetane

priprava mariniranja:
Zrezkom porežemo kožice, jih osolimo, v polivinilu potolčemo, položimo v skledo in natremo z dišavno marinado, ki jo razmešamo iz olja in vseh narezanih dišavnic. Zrezke v marinadi damo čez noč ali pa vsaj za 2 uri v hladilnik.
Pred peko zrezke stresemo na cedilo, jih osušimo in na vročem olju z obeh strani popečemo. Prilijemo zajemalko juhe ali kropa, dodamo ostanek marinade in premešamo. Ko tekočina izpari, zrezke nekaj trenutkov pražimo, nato prilijemo vino, smetano in po malem dolivamo krop. Tako jih dušimo še 20 minut.
TELEČJI ZREZKI S ŠUNKO V PEČICI

sestavine:
4 telečji zrezki, težki po 12-15 dag
sol
1 žlica moke
4 žlice olja
4 rezine šunke
1 žlička drobtin
2 žlici naribanega sira
3 žlice kisle smetane

priprava:
Zrezkom porežemo kožice, jih osolimo, plosko položimo v polivinilasto vrečko, potolčemo in jih nato po eni strani pomokamo.
Zrezke položimo v ponev z razgretim oljem, in sicer najprej na tisto stran, ki ni pomokana. Ko so rumeno zapečeni po eni strani, jih obrnemo, da se rumeno zapečejo še po drugi strani.
Pečene zrezke položimo na pekač, na vsak zrezek položimo rezino šunke, potresemo z drobtinicami in sirom ter pokapljamo s smetano.
Pekač damo v pečico, razgreto na 2000 C, in pečemo 10 minut.
Če imamo bolj trdo meso, zrezke dušimo, dokler niso mehki, nato jih prav tako lahko s šunko popečemo v pečici.


TELEČJI ZREZKI Z ŽAJBLJEM

sestavine:
4 tanki telečji zrezki
sol
poper
skupaj 6 dag masla
4 ali 8 žajbljevih lističev
limonin sok

priprava:
Zrezke potolčemo, osolimo, popopramo in na vsakega položimo enega ali dva žajbljeva lističa.
Na 4 dag masla zrezke z obeh strani zlatorumeno popečemo. Prestavimo jih na ogret ser¬virni krožnik.

Osnovna omaka
V ponev, kjer smo popekli zrezke, damo še 2 dag masla in sok ene limone. Prevremo in s kuhalnico postrgamo tudi po dnu, da se ostanki od pečenja spojijo v omako. S to omako prelijemo zrezke. Ponudimo takoj.
S tako pripravljeno omako lahko prelijemo rezance in zraven položimo žajbljev zrezek.





POPEČENE TELEČJE ZAREBRNICE

sestavine:
4 zarebrnice, težke po 18 dag
sol
poper
4 žlice olja ali 4 dag masla
1 dl kisle smetane
pol žličke vorčestrske omake
limonin sok

priprava:
Zarebrnice na hitro operemo, osušimo, rahlo potolčemo, osolimo in popopramo. Položimo jih v ponev na vročo maščobo in pečemo na vsaki strani po 6 minut. Zarebrnice preložimo v drugo kozico, pokrijemo in držimo na toplem.
Maščobo od pečenja odlijemo, na ostanek prilijemo zajemalko kropa, smetano, vorčestrsko omako in limonin sok. Popopramo.
Omaka naj vre 5 minut. Vlijemo jo na zrezke in pustimo 5 minut nad ognjem.


TELEČJA OBARA

sestavine:
75 dag teletine od vratu, prsi ali pleč
5 dag maščobe
15 dag nasekljane čebule
sol
3 dag moke
limonina lupinica
majaron
malo kisa ali vina
jušna osnova:
telečje ali goveje kosti
pol čebule
korenček
peteršiljeva korenina
zelena
lovorov list

priprava:
Meso narežemo na majhne koščke.
V kozico damo maščobo, čebulo, 2 žlici vode in pol žličke soli. Dušimo in ko se tekočina osuši in začne čebula rumeneti, dodamo meso in mešamo. Mesni sok se namreč ne sme prismoditi, sicer obara ne bo imela pravega okusa. Ko se mesni sok posuši, dodamo moko. Pražimo jo tako, da je na eni strani kozice meso, na drugi strani pa pražimo moko. Ko je moka rumena, jo zmešamo z mesom in prilijemo precejeno jušno osnovo. Če te nimamo, pa juho iz kocke.
Limonino lupinico in majaron povežemo z belo nitko in dodamo obari. Če imamo suh majaron, ga zavežemo v vrečko. Obaro po potrebi dosolimo in kuhamo do mehkega, kar je okoli 45 minut. Proti koncu jo malo okisamo z limoninim sokom ali vinom.
Preden ponudimo, limonino lupinico in majaron odstranimo.

Jušna osnova
Kosti in zelenjavo damo v lonec, prilijemo vodo, osolimo in kuhamo 40 minut. Precedimo.


TELEČJI BOČNIK V PARADIŽNIKOVI OMAKI

sestavine:
4 žlice oljčnega olja
2 žlici sesekljane čebule
1 strt česnov strok
1 nasekljan korenček
nasekljana vejica zelene
peteršilj (lahko je koren)
4 kosi telečjega bočnika, sekanega poprek
1 dl suhega belega vina
pol konzerve (20 dag) paradižnika
lovorov list
sol
poper

priprava:
Na olju pražimo čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršilj toliko časa, da vse ovene. Dodamo kose telečjega bočnika in jih z obeh strani popečemo.
Prilijemo vino, dodamo paradižnik, lovorov list, sol in poper.
Počasi dušimo 45 minut. Po potrebi med dušenjem dolivamo vodo.
Postrežemo samostojno s kruhom kot mesno omako ali s testeninami.
Telečji bočnik nam mesar počez naseka oziroma nažaga v kolobarje, debele okoli 2 cm z mozgovo kostjo na sredi.


TELEČJI RAGU

sestavine:
60 dag teletine
4 žlice olja
1 nasekljana čebula
1 nasekljan korenček
pol kozarca vina (rdečega ali belega)
sol
poper
majaron
1 dl juhe
30 dag cvetače
1 skodelica graha (2 ½ dl)



priprava:
V kozici na olju pražimo čebulo le toliko, da ovene. Dodamo nasekljan korenček in na manjše koščke narezano meso. Popražimo, zalijemo z belim ali rdečim vinom, osolimo, popo¬pramo, odišavimo z majaronom in mešamo.
Ko tekočina izpari, začnemo po žlicah dolivati tekočino, v kateri kuhamo cvetačo in grah. Pokrito dušimo 35-40 minut, da se meso zmehča, nato prilijemo še juho: če jo prilijemo samo 1 dl, dobimo omako, če pa prilijemo dober liter juhe, dobimo ragu juho.
Na cvetke razdeljeno cvetačo in grah posebej skuhamo, odcedimo in ju 10 minut pred koncem damo v ragu.


TELEČJI GOLAŽ S PAPRIKO IN PARADIŽNIKOM

sestavine:
75 dag telečje vratovine ali plečeta
4 žlice olja
15 dag na listke narezane čebule
1 žlička sladke paprike
2 žlici vina
1 narezana paprika
2 olupljena in narezana paradižnika
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
1 dl kropa

priprava:
Na olje v kozico damo čebulo, sol in 1 dl vode ter na vročem mešamo, da se tekočina pokuha in začne čebula rumeneti.
Dodamo na koščke narezano meso, ga pražimo, potresemo z mleto papriko ter prilijemo vino in zajemalko kropa. Pokrijemo in večkrat premešamo.
Čez pol ure dodamo narezano papriko, paradižnik in smetanov podmet. Dušimo do mehkega.


TELETINA S ŠAMPINJONI IN DIŠAVAMI

sestavine:
75 dag telečjega plečeta
40 dag šampinjonov
3 žlice maščobe
2 žlici sesekljane čebule
1 dl belega vina
košček naribane zelene
sol
poper
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl kropa
dišave:
timijan
lovorov list
muškatni orešček
limonina lupinica

priprava:
Meso splaknemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na koščke. Gobe na hitro oplaknemo in narežemo na listke.
Na maščobi pražimo čebulo in ko začne malo rumeneti, dodamo meso in mešamo toliko časa, da se mesni sok osuši in se začne maščoba svetiti. Zamešamo narezane gobe, meša¬mo 2 minuti, prilijemo vino, dodamo zeleno, osolimo in popopramo.
Primešamo smetanov podmet in prilijemo toliko kropa, da je omaka primerno gosta.
Kuhamo na majhnem ognju 20 minut in proti koncu kuhanja zamešamo dišave.


TELEČJI ŽVARCET

sestavine:
50 dag telečjih prsi, plečeta ali vratovine
4 dag masla ali olja
1 žlica drobtin
1 žlička moke
2 žlici sesekljane čebule
peteršilj
sol
muškatni orešček
juha iz kocke

priprava:
Meso narežemo na koščke in ga brez maščobe v kozici pražimo, da se posuši mesni sok.
Posebej v ponvi na maščobi popražimo moko in drobtine. Dodamo sesekljano čebulo in peteršilj in ko zadiši, prilijemo vodo ali juho, razkuhamo in vlijemo k mesu.
Prilijemo še toliko tekočine, da je meso pokrito. Osolimo, odišavimo z oreščkom in kuhamo 30 minut.


POPEČENE MESNE KEPICE

sestavine:
60 dag mletega telečjega ali drugega mesa
2 žlici sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
2 jajci
10 dag namočenega in ožetega kruha
2 žlici goste smetane
sol
poper

preliv:
4 žlice paradižnikove mezge
1 ½ dl sladke smetane ali paradižnikova omaka (glej recept PARADIŽNIKOVA OMAKA)
6 rezin topljivega sira

priprava:
M e s o in vse druge sestavine damo v skledo in jih temeljito zgnetemo.
Oblikujemo manjše kepice (manjše kot jajce) in jih polagamo na namazan pekač. Prilijemo 3 žlice kropa ali juhe in damo za 50 minut v pečico, razgreto na 2000 C.
Ko se kepice pečejo 25 minut, jih prelijemo s paradižnikovim prelivom ali paradižnikovo omako. Pečemo še 25 minut pri temperaturi 1800 C.
Proti koncu pečenja porazdelimo po vrhu rezine topljivega sira in ko se stopi, jed takoj postrežemo.

Paradižnikov preliv
Paradižnikovo mezgo razredčimo z 1 dl tople vode in s sladko smetano. Še bolje je, če jo nadomestimo s paradižnikovo omako.


KLASIČNA TELEČJA PEČENKA

sestavine:
1 ¼ kg plečeta ali zarebrnic
sol
4 žlice olja
osnovna omaka:
pečenkin sok
1 žlica moke
malo juhe

priprava:
Pleče lepo oblikujemo, odstranimo žile, kožice in ga nato nadrgnemo s soljo. Pri zarebrni¬cah kosti samo nekoliko zasekamo. Pečenka je namreč okusnejša, če se peče s kostmi.
Pečenko položimo na mrežico v pekaču in jo polijemo z vročim oljem. Damo v pečico in pečemo 15 minut pri 2200 C. Ob strani v pekač nato prilijemo zajemalko kropa, pekač potresemo, nagnemo in s sokom polijemo pečenko. Vročino znižamo na 1800 C in pečenko pečemo 1-2 uri.
Da se meso ne izsuši, ga polivamo na 15 minut, na enak način kot smo storili prvič. Pečenko obračamo, da se krog in krog lepo zapeče. Pazimo, da se sok nikoli ne prižge. Pečeno meso preložimo v drugo posodo, pokrijemo in damo na toplo. Narežemo jo, tik preden postrežemo, da meso ne posivi.

Osnovna omaka
Pečenkinemu soku odlijemo maščobo in mu primešamo podmet iz moke in vroče juhe. Premešamo in pustimo vreti 5 minut. Telečji pečenki tokrat nismo dodali začimb, da bo ohranila naraven okus.



TELEČJA PEČENKA Z DIŠAVAMI

sestavine:
1 kg telečjega stegna ali plečeta
sol
3 žlice olja za polivanje pečenke
1dl belega vina
1 dl kropa
dišavna marinada:
1 žlica ingverja
muškatni orešček
narezan lovorov list
ščepec majarona
2 žlici olja

priprava dišavne marinade:
Vse dišave damo v skodelico ter jih pomešamo z oljem.
Mesu odstranimo kožice, ga osolimo in položimo v skledo. Krog in krog ga natremo z me-šanico dišav in olja. Pokrijemo in damo za 2 uri ali čez noč v hladilnik.
Naslednji dan položimo meso z zelišči vred na mrežico v pekaču, prelijemo z vročim oljem in damo v pečico, razgreto na 2200 C. Ko meso zakrkne, kar je po 15 minutah, prilijemo v pekač 1 dl vina in prav toliko kropa. Pekač stresemo in nato s sokom prelijemo pečenko.
Vročino v pečici znižamo na 1800 C in pečenko pečemo še dobro uro. Med pečenjem večkrat prilijemo v pekač krop, pekač stresemo, ga nagnemo in s tem sokom polijemo pečenko. Tako ostane pečenka sočna in se ne izsuši.
Pečeno meso pustimo na toplem pokrito vsaj 15 minut, da se lepše reže.


NADEVANE TELEČJE PRSI

sestavine:
1 ¼ kg telečjih prsi
sol
6 dag maščobe
nadev:
15 dag belega kruha
1 žlica sesekljane čebule
ščepec majarona
sesekljan peteršilj
2 jajci
3 žlice smetane

priprava:
Telečje prsi naj nam mesar pripravi za nadevanje. Kosti bomo dali na dno pekača.
Meso nasolimo, pripravimo odprtino in jo napolnimo z nadevom. Odprtino zašijemo ali pa jo zašpilimo.
Nadevane prsi položimo na rebra v pekaču, prelijemo z vročo maščobo in damo v pečico, segreto na 2200 C. Čez 15 minut znižamo temperaturo na 1800 C in pečemo še 60-80 minut. Medtem prilivamo ob strani vročo juho ali krop, pekač potresemo in s sokom polijemo pečenko, da se ne izsuši. Med pečenjem jo enkrat obrnemo.

Nadev
Kruh narežemo na kockice, ga potresemo s čebulo in prelijemo z jajcema, ki smo ju razžvrk-ali s smetano. Ko se kruh napoji, ga potresemo z majaronom in peteršiljem, malo osolimo in vse dobro premešamo.


GOVEJI BIFTKI

sestavine:
4 zrezki od pljučne pečenke, debeli 2 do 3 cm
sol
poper
olje za pečenje

Biftke lahko spečemo na tri načine:
1. da so dobro pečeni: v razgreto olje damo biftke in jih pečemo 8 ali 9 minut. Medtem jih obračamo.
2. da so v sredi roza: na vroče olje damo biftke in jih pečemo 6 ali 7 minut. Medtem jih obračamo.
3. da so v sredi še krvavi: bifke damo na vroče olje in jih na hitro popečemo, kar traja kakšni 2 minuti na vsaki strani.

Biftke osolimo in popopramo, ko so že pečeni. Mnogi pa solijo in poprajo biftke že na začetku, ko jih tudi namažejo z oljem in pustijo, da pred pečenjem 10 minut počivajo. Biftke lahko pred pečenjem namažemo z gorčico.


BIFTKI NA STELJICI IZ RUKOLE

sestavine:
4 zrezki od pljučne pečenke, debeli 2 do 3 cm
olje za mazanje biftkov
olje za pečenje
sol
poper
parmezan ali trši ovčji sir
30 dag rukole
malo kisa in olja

priprava:
Biftke z dlanjo rahlo pritisnemo, pokapljamo z oljem in zložimo drugega na drugega. Tako jih pustimo vsaj 10 minut.
Biftke položimo v ponev na segreto olje. Krhko jih popečemo po eni in nato še po drugi strani. Ravnamo se po navodilih pri receptu za goveje biftke. Osolimo in popramo.
Vroče biftke položimo na oprano rukolo, ki jo popopramo, osolimo ter pokapljamo z oljem in kisom.
Po biftkih naribamo parmezan ali trši ovčji sir.
Namesto pljučne pečenke uporabimo lahko uležane zrezke rostbifa, ki jih po obeh straneh na hitro krhko popečemo. Zrezke lahko prečno narežemo na 0,5 cm debele rezine in jih potresemo po steljici iz rukole ali druge solate.


BIFTKI V NARAVNI OMAKI

sestavine:
4 zrezki od pljučne pečenke, debeli 3 cm
olje za mazanje biftkov
moka
2 žlici olja
2 dag masla za praženje
naravna omaka:
2 dag masla
1 dl juhe
½ dl belega vina
sol
poper
po želji:
vorčesterska omaka

priprava:
Biftke z dlanjo rahlo pritisnemo, pokapljamo z oljem in zložimo drugega na drugega. Tako jih pustimo 10 ali 15 minut. Zrezke nato po eni strani pomokamo.
V ponvi segrejemo olje in maslo ter na vročo maščobo položimo biftke na tisto stran, ki ni pomokana. Krhko popečemo po eni in nato še po drugi strani. Ravnamo se po navodilih pri receptu za goveje biftke.
Biftke osolimo in popopramo ter jih prestavimo na ogrete servirne krožnike.

Naravna omaka
Maščobo, ki je v ponvi, odlijemo, dodamo malo masla, prilijemo juho in vino, osolimo in popopramo, malo prevremo in zlijemo na biftke.

Če jo imamo, lahko v omako prilijemo tudi žličko vorčestrske omake. Postrežemo takoj.


ČEBULNA BRŽOLA

sestavine:
4 zrezki od bržole
sol
sveže mlet poper
4 žlice olja
1 čebula

priprava:
Zrezke dobro potolčemo in jih natremo s soljo in poprom.
V ponev damo olje, ga segrejemo in na njem na hitro popražimo na tanke kolobarje narezano čebulo. Čebulo prestavimo na krožnik in pustimo na toplem.
Na isti maščobi po obeh straneh hitro popečemo bržole, da bodo na zunaj lepo zapečene in krhke.
Damo na krožnike in na vsako bržolo položimo kupček čebule.


BRŽOLA V PIKANTNI OMAKI

sestavine:
4 zrezki od bržole
2 žlici olja
pikantna omaka:
prežganje:
3 žlice olja
1 žlica moke
2 žlici sesekljane čebule
l strok sesekljanega česna
2 drobno narezani kisli kumarici
1 žlička kaper
1 dl smetane
pol žličke gorčice
limonina lupinica
lovorov list

priprava:
Zrezke potolčemo, namažemo z oljem in položimo drugo na drugo.
V ponvi segrejemo olje in na njem z obeh strani zrezke rumeno popečemo. Sproti jih zlagamo v drugo kozico.

Pikantna omaka
Na olje, ki je ostalo od pečenja, damo moko in čebulo. Na ne prevročem ognju mešamo, da čebula porumeni. Tedaj zamešamo česen, kumarice in kapre ter prežganje razredčimo z juho ali kropom. Dodamo smetano, gorčico, limonino lupinico in lovorov list ter pustimo, da 5 minut vre.
Zdaj vstavimo zrezke in jih dušimo do mehkega, kar traja včasih tudi uro in pol. Po potrebi prilivamo juho ali krop in večkrat premešamo. Če smo bržole krhko popekli in imamo radi, da so znotraj še roza, jih damo kar na krožnik in prelijemo z omako.


GOVEJI PTIČKI

sestavine:
4 tanjši, večji goveji zrezki
kislo mleko ali olje za mariniranje
gorčica
4 za prst debele rezine šunke
maščoba za pečenje
juha ali krop za zalivanje

priprava:
Zrezki so mehkejši in okusnejši, če jih čez noč namočimo v kislo mleko ali pa jih namažemo z oljem in položimo drugega na drugega. Postavimo jih v hladilnik.
Naslednji dan damo zrezke posamezno v plastično vrečko, jih potolčemo, nato namažemo z gorčico in po dolžini nanje položimo enako dolge rezine šunke. Zvijemo in spnemo z zobotrebcem.
V ponvi segrejemo maščobo in na njej krog in krog popečemo goveje zvitke. Prilijemo krop ali juho, posodo pokrijemo in na majhnem ognju dušimo do mehkega, to je uro do uro in pol. Medtem zrezke večkrat premešamo in po potrebi prilivamo krop ali juho.
Dušenim zrezkom odstranimo zobotrebce.
Enako lahko pripravimo telečje, svinjske ali perutninske ptičke. Dušimo jih nekoliko krajši čas kot goveje zrezke.


GOLAŽ

sestavine:
75 dag nemastnega govejega bočnika ali vratovine
6 žlic olja
sol
30 dag na listke narezane čebule
1 žlica masla
1 do 2 žlica moke
1 žlica sladke paprike
1 žlička kisa ali 1 žlica sesekljanega paradižnika
juha ali krop

priprava:
Meso narežemo na grižljaj velike koščke.
V kozico damo maščobo, čebulo, sol in 1 dl vode. Na vročem počasi dušimo, da izpari vsa tekočina. Čebula se začne pražiti, zato jo zdaj nenehno mešamo, da enakomerno porumeni. Dodamo meso, osolimo in mešamo. Ko se posuši mesni sok, odrinemo meso ob rob kozi¬ce, na sredo damo še žlico masla in na njem popražimo moko, da malo porumeni. Nato potegnemo kozico stran od ognja, zamešamo mleto papriko, hitro premešamo ter takoj prilijemo žličko razredčenega kisa ali sesekljan paradižnik. Kozico spet pristavimo, vse premešamo in takoj prilijemo krop ali juho.
Posodo pokrijemo in počasi dušimo približno 2 uri. Medtem večkrat premešamo.
Če damo papriko na prevročo maščobo ali jo celo pražimo, paprika porjavi in jed pogreni. Na papriko vlijemo žličko razredčenega kisa ali paradižnika, da ohrani lepšo barvo.


PRAŽENJE ČEBULE
Kadar pražimo čebulo, upoštevamo sledeče: malo spražena čebula, se pravi, ko samo postekleni, daje jedi nekoliko sladkoben okus, če pa je rjavo pražena, jed pogreni.

Kadar je čebula zlatoru¬meno spražena, daje dober, pravi čebulni okus. To velja predvsem za vsa prežganja, v katerih je čebula, pa tudi za golaž in druge mesne jedi.


GOVEJI GOLAŽ Z OHROVTOM

sestavine:
60 dag govejega bočnika
60 dag ohrovtove glave
6 dag maščobe
20 dag na listke narezane čebule
2 stroka sesekljanega česna
sol
kumina
juha ali krop

priprava:
Meso narežemo na koščke, ohrovt pa na 1 cm široke rezance. Ohrovt nato poparimo, pokrijemo in po 5 minutah odcedimo.
V kozico damo maščobo, čebulo, sol in 1 dl vode. Dušimo in medtem večkrat premešamo. Ko čebula postekleni in se začne pražiti, jo stalno mešamo, da enakomerno porumeni. Zamešamo česen in meso ter pražimo in mešamo, da se osuši mesni sok, ne da bi se meso prijelo dna.
Dodamo odcejen ohrovt, osolimo, potresemo s kumino, prilijemo vročo juho ali vodo in golaž na majhnem ognju dušimo do mehkega, to je 1-2 uri, odvisno od starosti živali. Večkrat ga premešamo.
Enako pripravimo tudi golaž s sladkim zeljem.


POLPETE

sestavine:
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
7 dag namočenega in ožetega kruha
70 dag mletega govejega in svinjskega mesa
2 jajci
sol
poper
peteršilj
moka za oblikovanje hlebčkov
olje za pečenje

priprava:
V ponev damo maslo in čebulo. Ko začne čebula rumeneti, dodamo sesekljan česen in kruh. Mešamo in ko postane kepa gladka, odstavimo. Krušno zmes ohladimo, dodamo meso, jajci, sol, poper in peteršilj. Vse dobro zgnetemo, naredimo kepice in jih na kupčku moke oblikujemo v polpete.
Polpete pečemo na vročem olju na vsaki strani po 8 minut.
Če imamo meso starejše živali, odlijemo maščobo in po žlicah prilivamo krop ali juho. Dodamo tudi malo drobtin, po žlicah prilivamo krop in dušimo kakšnih 20 minut.


POLPETE V PARADIŽNIKOVI OMAKI

V kozico damo 3 žlice olja in sesekljano čebulo, ki jo popražimo, nato dodamo eno konzer¬vo sesekljanega paradižnika (40 dag), osolimo, popopramo, vstavimo popečene polpete, nasekljan peteršilj in dušimo 20 minut.


DUŠENA GOVEDINA V KOSU

sestavine:
1 kg dobre govedine: goveji hrbet, pljučna ali notranje stegno
sol
poper
timijan
4 žlice olja
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl belega vina

priprava:
Meso osolimo, popopramo in potresemo s timijanom.
Meso položimo v kozico z debelim dnom, polijemo z vročim oljem in krog in krog rumeno zapečemo.
Ob strani kozice prilijemo zajemalko kropa ali juhe. Kozico dobro pokrijemo in dušimo na majhnem ognju 1 uro do eno uro in pol. Vsakih 30 minut meso obrnemo in po potrebi prilivamo krop.
15 minut preden je meso gotovo, prilijemo smetanov podmet, ki ga razžvrkljamo iz smetane, moke in vrele vode.
Meso narežemo na porcije in ga polijemo z omako.
Če bi podmet pripravili s hladno vodo, bi smetana izstopala v mastnih cinkih.


GOVEJA PEČENKA

sestavine:
1 kg govejega hrbta, notranjega stegna ali križa
sol
poper
ingver
sesekljan timijan
2 žlici masti ali 4 žlice olja
1 dl belega vina
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlička moke
1 dl kropa


priprava:
Mesu odstranimo kosti in jih nasekamo. Najbolje je, če nam to naredi mesar. Meso nasolimo ter natremo s poprom, ingverjem in timijanom.
Kosti damo na pekač, nanje položimo meso in ga polijemo z vročo maščobo.
Pekač z mesom damo v pečico, razgreto na 2200 C, da površina mesa hitro zakrkne in se mesni sokovi ne izcejajo.
Čez 15 minut prilijemo v pekač vino in zajemalko kropa, pekač potresemo, nagnemo in s tem sokom polijemo pečenko. Temperaturo znižamo na 1800 C in pečemo 2 uri. Meso po potrebi obračamo in hkrati pazimo, da ohranimo mesni sok zlatorumen in ne zažgan. Pečenko pogosto polivamo s sokom.
Pečeno meso prestavimo v drugo kozico, ga pokrijemo in šele čez 15 minut narežemo.
S pečenkinega soka z žlico odstranimo nekaj maščobe, ga precedimo, prilijemo smetanov podmet, pristavimo in ko prevre, z njim prelijemo narezano meso na servirnem krožniku.


ZREZKI IZ SVINJSKE RIBICE Z JAJCI

sestavine:
60 dag svinjske ribice ali fileja
sol
poper
timijan ali majaron
malo rožmarina
3 žlice olja
4 jajca

priprava:
Svinjsko ribico narežemo na 1 cm debele rezine. Z dlanjo jih sploščimo, osolimo, popopra¬mo in natremo s timijanom in rožmarinom.
Na obeh straneh jih hrustljavo zapečemo. Pri pečenju pazimo, da je maščoba dovolj vroča, da se ne bi izcejal mesni sok in bi tako zrezki postali trdi.
Razdelimo po krožnikih.
Na zrezke položimo jajca, ocvrta na oko.


ZREZKI IZ SVINJSKE RIBICE V PARADIŽNIKOVI OMAKI

sestavine:
60 dag svinjske ribice ali fileja
sol
poper
4 žlice olja
paradižnikova omaka:
2 žlici olja
3 stroki strtega česna
1 žlica moke
4 žlice paradižnika iz konzerve
1 zajemalka juhe
sol
poper

priprava:
Zrezke potolčemo, osolimo, popopramo in na vročem olju popečemo najprej po eni strani, nato jih obrnemo in popečemo še po drugi strani. Preložimo jih v drugo posodo, pokrijemo in pustimo na toplem.

Paradižnikova omaka
Na ostanek olja v ponvi damo še 2 žlici olja, česen in moko. Pražimo dobro minuto, dodamo paradižnik iz konzerve in prilijemo zajemalko juhe. Popopramo in po potrebi dosolimo. Ko omaka vre 7 minut, je gotova in z njo prelijemo zrezke na krožnikih.

Glej tudi recept PARADIŽNIKOVA OMAKA.
Med peko se ne smejo pokazati mesni sokovi, da bodo zrezki krhki in mehki. To dosežemo, če je maščoba dovolj vroča.


SVINJSKI ZREZKI V PAPRIČNI OMAKI

sestavine:
4 svinjski zrezki, težki po 15 dag
sol
poper
1 žlica olja
1 žlica masla
paprična omaka:
3 žlice nasekljane čebule
2 stroka strtega česna
3 sveže paprike
žlička mlete sladke paprike
1 ½ dl smetane
1 ½ dl juhe

priprava:
Zrezke oplaknemo, osušimo, rahlo potolčemo in osolimo.
Položimo jih na razgreto mešanico olja in masla ter jih pečemo na vsaki strani po 6 minut. Popečene zrezke preložimo v drugo posodo in pokrite pustimo na toplem.

Paprična omaka
V ponev, kjer smo pekli zrezke, po potrebi prilijemo še 1 žlico masla in na njem pražimo čebulo, da počasi rumeni. Dodamo česen in na rezance narezano papriko, pražimo le toliko, da ovene, nato vse potresemo z mleto papriko ter prilijemo smetano in juho.
Ko omaka prevre, jo zmiksamo, da postane kašasta in z njo prelijemo zrezke. Vse skupaj pristavimo le toliko, da se zrezki ogrejejo. Če pa je meso trše, ga lahko počasi v omaki dušimo do mehkega.


Z DIŠAVNICAMI POPEČENE SVINJSKE ZAREBRNICE

sestavine:
4 zarebrnice, težke po 20 dag
sol
poper
4 žlice olja
nadev:
2 stroka sesekljanega česna
nasekljan peteršilj
timijan
rožmarin
1 žlica drobtin
3 žlice olja

priprava:
Zarebrnice oplaknemo, na krpi osušimo, jih rahlo potolčemo, osolimo in vzdolž kosti zare-žemo.
Segrejemo 3 žlice olja in na precej vroče položimo zarebrnice. Pečemo jih na vsaki strani 4 minute. Preložimo jih na pekač, po vrhu porazdelimo nadev in damo v pečico. Pri 2200 C rumeno zapečemo, kar traja največ 30 minut.

Nadev
V skodelici zmešamo sesekljan česen, vse nasekljane dišave, drobtine in olje.


ROLADICE IZ SVININE

sestavine:
4 zrezki, težki po 15 dag
sol
poper
ščepec timijana
rožmarin
olje za pekač
prežganje:
1 žlica olja
4 dag masla
1 žlica moke
sol 3 žlice belega vina
nadev:
1 kisla kumarica
1 rdeča paprika
1 drobna čebula
po okusu:
gorčica




priprava:
Zrezke rahlo potolčemo, osolimo, popopramo ter natremo s timijanom in rožmarinom. Po eni strani jih namažemo z nadevom, zavijemo, spnemo z zobotrebci in položimo v naoljen pekač. Damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C.
Medtem na mešanici olja in masla svetlo spražimo moko, prilijemo vino ali juho in prežganje gladko razkuhamo. Po potrebi dosolimo.
Vlijemo v roladice in v pečici pečemo še okoli 10-15 minut. Preden jih postrežemo, roladicam odstranimo zobotrebce.

Nadev
Kumarico, papriko in čebulo na drobno nasekljamo ali grobo zmiksamo. Dodamo malo gorčice.

Svinjske roladice lahko dušimo na štedilniku
Damo jih v kozico na vroče olje, popečemo, prilijemo krop ali juho in dušimo 50 minut. Medtem prilivamo krop ali juho in večkrat premešamo. Tudi proti koncu, ko dodamo prežganje, večkrat premešamo in po potrebi po žlicah prilivamo krop.


PAPRIKAŠ

sestavine:
75 dag telečjega, perutninskega ali svinjskega mesa
4 žlice olja
15 dag na lističe narezane čebule
sol
1 žlica moke
1 žlica pekoče ali sladke paprike
3 večje narezane paprike
2 olupljena in narezana paradižnika ali pol konzerve paradižnika (20dag)
juha ali krop

priprava:
Meso oplaknemo, osušimo in narežemo na koščke.
V kozico damo olje, čebulo in sol ter 1 dl vode. Kuhamo, da izpari tekočina in se začne čebula pražiti. Stalno mešamo.
Ko čebulo nekoliko porumeni, dodamo meso in mešamo dalje, da se meso osuši. Meso odmaknemo k steni kozice in na maščobi spražimo moko. Zdaj prav na hitro zamešamo mleto papriko, premešamo in takoj dodamo še svežo, na rezance narezano papriko ter narezan paradižnik. Prilijemo krop ali juho. Dušimo 50 minut.


PIKANTNE SVINSJKE REZINICE

sestavine:
60 dag svinjine
sol
4 žlice olja
pikantna omaka:
2 žlici sesekljane čebule
1 strok sesekljanega česna
1 žlica moke
2 papriki
1 por
2 olupljena in narezana paradižnika ali 3 žlice paradižnika iz konzerve
3 žlice belega vina
juha ali krop
sol
poper
piment ali ingver

priprava:
Mesu odstranimo kožice in ga narežemo na majhne tanke rezine. Rezine plosko položimo v polivinilasto vrečko in jih čez vrečko rahlo potolčemo.
Rezine mesa osolimo in na vročem olju rumeno popečemo. Položimo jih v drugo kozico in držimo na toplem.

Pikantna omaka
Na olje, kjer smo pekli zrezke, damo najprej še malo olja, nato čebulo, kmalu nato pa še česen in moko. Mešamo in ko čebula postekleni, zamešamo na rezance narezano papriko, por in paradižnik. Prilijemo vino in zajemalko kropa.
Ko omaka zavre, jo osolimo, popopramo, dodamo piment ali ingver in popečene zrezke. Na majhnem ognju dušimo 20 minut.
Če imamo zelo mehke zrezke, jih ni treba dušiti, če pa imamo bolj trdo meso, ga dušimo lahko še nekoliko dlje.
Omako po potrebi razredčimo z juho ali kropom.


SEGEDINAR S KISLO REPO

sestavine:
1 kg kisle repe
60 dag svinine ali drugega mesa
sol
6 dag maščobe
2 čebuli
malo juhe
podmet:
1 dl smetane
1 žlica moke
1 dl kropa
po želji:
1 žlica sladke paprike

priprava:
Kislo repo skuhamo in odcedimo. Meso narežemo na majhne koščke.
Na maščobi pražimo čebulo in nenehno mešamo. Ko porumeni, dodamo meso, osolimo, mešamo in pazimo, da se mesni sok ne zažge.
Po zajemalkah prilivamo juho ali vroč krop in meso dušimo na majhnem ognju toliko časa, da se zmehča, kar je približno 40 minut.
Zamešamo kuhano kislo repo in vse skupaj naj počasi vre vsaj še 30 minut.
10 minut pred koncem prilijemo smetanov podmet, ki mu lahko primešamo tudi sladko papriko.
Namesto repe seveda lahko vzamemo kislo zelje. Sicer pa velja, daje kisla repa laže prebavljiva in priporočljiva zlasti za starejše ljudi. Pravijo, da se repo lahko je tudi na smrtni postelji.


DŽUVEČ

sestavine:
75 dag svinjskega ali telečjega mesa
2 žlici masti ali 4 žlice olja
4 žlice sesekljane čebule
3 zelene paprike
3 zreli paradižniki
15 dag riža
sol
1 žlička sladke paprike
sesekljan peteršilj
listič zelene
malo juhe

priprava:
Meso narežemo na kocke.
Na maščobi pražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo meso in mešamo, da se posuši mesni sok. Pri bolj trdem mesu postopno prilivamo po žlicah krop in meso dušimo, da je skoraj mehko, kar je približno 35 minut.
Mesu dodamo na široke rezance narezano papriko in na krhlje narezan paradižnik brez semen. Nekaj časa pražimo, nato dodamo riž, osolimo, primešamo žličko paprike in prilijemo krop. Na majhnem ognju dušimo 30 minut.
Nazadnje primešamo sesekljan peteršilj in zeleno.
Jed mora biti sočna, zato proti koncu po potrebi prilijemo juho.


MLETA PEČENKA S PARADIŽNIKOM

sestavine:
mesna sekanica:
75 dag mletega mešanega mesa
7 dag namočenega in ožetega kruha
3 jajca
1 žlica moke
4 žlice sesekljane čebule
2 stroka česna
sol
poper
ingver
3 debeli mesnati paradižniki
preliv:
1 jajce
1 ½ dl smetane
sol
poper
žlička gorčice

priprav mesne sekanice:
V skledo damo meso, namočen kruh, jajca, moko, čebulo, česen, sol, poper in ingver. Vse temeljito zgnetemo.
Mesno sekanico položimo na namazan pekač največ 2 cm visoko in po sekanici na gosto položimo rezine paradižnika. Damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C.
Prelijemo s prelivom, ki ga razžrvkljamo iz vseh naštetih sestavin in v pečici pustimo še toliko časa, da preliv zakrkne, kar traja 10 minut.
Malo ohlajeno mleto pečenko narežemo na rezine. okusna je vroča ali tudi hladna.


MESNA ŠTRUCA

sestavine:
75 dag mletega svinjskega ali govejega mesa
5 dag namočenega in ožetega kruha
2 jajci
2 žlici sesekljane čebule
1 stroka sesekljanega česna
timijan
peteršilj
sol
poper
1 žlica moke za desko
bešamelova omaka:
1 žlica masla
1 žlica moke
1-2 dl melka
sol
poper
muškatni orešček
1 jajce
2 žlici naribanega sira

priprava:
Mleto meso, kruh, jajci, čebulo, česen, timijan, peteršilj, sol in poper damo v skledo in dobro zgnetemo. ČE ni dobro zgneteno, pečenka med peko poka in se pri rezanju drobi.
Meso na pomokani deski oblikujemo v malo tanjšo štruco in jo položimo na z vodo oplaknjen pekač. Prilijemo še toliko kropa, da sega do polovice štruce. Mesno štruco damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C. Proti koncu pečenja štruco prelijemo z bešamelovo omako in pečemo še toliko časa, da omaka porumeni.
Bešamelova omaka
Maslo in moko damo v ponev, ko malo porumeni, prilijemo mleko in omako kuhamo 3 minute. Osolimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in odstavimo. V malo ohlajeno omako zmešamo stepeno jajce in sir.


KLASIČNA SVINJSKA PEČENKA

sestavine:
1 ¼ kg vratu, svinjskega stegna, plečeta ali zarebrnic
sol
poper
kumina
2 stroka strtega česna
2 žlici vina
lovorov list

priprava:
Mesu porežemo žilice, pri zarebrnicah kosti nekoliko zasekamo. Pečenka je okusnejša, če se peče s kostmi vred.
Meso osolimo, natremo s poprom, kumino in česnom. Položimo ga v pekač na mrežico ali na kosti, ki jih posebej lahko dobimo pri mesarju.
Ob strani v pekaču prilijemo skodelico kropa in malo vina, dodamo lovor ter damo v pečico, razgreto na 2000 C.
Pečenko pečemo 1-2 uri, odvisno od starosti živali.
Med peko meso pridno polivamo s sokom od pečenja in ob strani po malem prilivamo krop. Pečenko nekajkrat obrnemo.
Pečeno meso pustimo na toplem pokrito 20 minut, ker se potem lepše reže.
Svinjska pečenka je mastna, zato je ne polivamo z vročo maščobo, kot to delamo pri drugih pečenkah.


SVINJSKA PEČENKA PO LOVSKO

sestavine:
1 ¼ kg pustega svinjskega mesa
sol
4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
3 stroki sesekljanega česna
podmet:
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
1 dl kropa
kvaša:
2 dl rdečega vina
10 dag na lističe narezane čebule
timijan
rožmarin
lovorov list
šetraj
majaron
žajbljev list
stolčene
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.