|
Prebavni zastoj - dozdevno nedolžna prebavna težava |
|
|
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 21 Apr 2009 17:21 Naslov sporočila: Prebavni zastoj - dozdevno nedolžna prebavna težava |
|
|
|
|
Kako nezdrava prehrana škoduje črevesju in kvari prebavo
Zaradi rednega uživanja (predvsem) težkih živalskih beljakovin in maščob, mlečne hrane in slanih sirov, zapečenih mlevskih živil (zlasti iz bele moke), sladkorja in olja ter druge oljene in mastne hrane se začnejo odvečne snovi kopičiti v spodnjem delu telesa.
Ko se maščobe in sluz nalagajo na notranji steni črevesja, se začne razpuščati in izgublja prožnost, zato črevesje oteka in začne nastajati trebuh. To je glavni povzročitelj čezmerne telesne teže in debelosti ter lahko povzroča kolitis, divertikularno bolezen, sindrom iritabilnega črevesja in druge prebavne težave.
Od dobre prebave do črevesne zapore:
* urejena prebava
* zgaga
* vetrovi in napenjanje (flatulenca)
* siljenje na bruhanje (navzeja) in bruhanje
* driska ali zadnjična zaprtost (zapeka, obstipacija)
* leno črevesje (to je medicinski izraz; v resnici je črevesje oslabelo, izčrpano)
* borborigmi (slišni zvoki iz črevesja; napovedujejo možnost prebavnega zastoja)
* prebavni zastoj (manj znana prebavna težava s hudimi posledicami - glej nadaljevanje)
* črevesne kolike (krčevite bolečine v trebuhu)
* razdraženo in preobčutljivo (iritabilno) črevesje
* zapora širokega črevesa, delna ali popolna; popolna je, če se ne odpravi, smrtno nevarna
Energijska razlaga posledic, ki jih povzroča prebavni zastoj
Posledice prebavnega zastoja so značilen primer, kako se nakopičena krepčilna energija ali pritisk naenkrat spremeni v spremeni v svoje nasprotje, v razpuščanje in širjenje (močna jangna sila se spremeni v močno jinjo).
Tak energijski preobrat se najlažje ponazori s podobnim dogajanjem pri prenajedanju, ki mu sledi bruhanje - ko se v prebavilih nakopiči preveč hrane, ki pritiska nanje (navzdol), močan pritisk sproži bljuvalni refleks, ki začne nakopičeno hrano potiskati nazaj (gor), ven skozi usta; bruhanje je močna vzgonska sila, ki jo povzroči prekomeren pritisk. Podobno se dogaja pri prebavnem zastoju, le da se hrana, ko je enkrat globoko v črevesju, ne more več vračati nazaj, zato se nakopičena navzdoljna sila obrne v močno vzgonsko, ki preplavi vse telo. Lahko se pojavlja kjerkoli v ozkem ali širokem črevesu, najpogosteje pa hrana zastaja in se kopiči v zadnjem delu ozkega črevesa, preden preide v široko črevo (glej risbo). Pri otipavanju trebuha se na mestu zastoja lahko otipa mehka gmota, ki ob blagem potiskanju izgine.
Črevesje predel ozkega črevesa (označen z elipso), kjer se prebavni zastoj pojavlja najprej in najpogosteje
Velja poudariti, da ozko (tanko) črevo lahko izgublja svojo krepkost tudi zaradi izčrpavanja srca ali ledvic, ker je z njimi energijsko povezano. Enako sta energijsko povezana tudi široko črevo in pljuča. Kaj vse slabi srce, ledvice in pljuča, zlasti katere bolezni, temeljito obravnava šolska medicina, zato se tu ne obravnavajo. Naj dodam še manj znani vzrok, ki škoduje ledvicam in preobremenjuje srce - pretiravanje s spolnostjo. Zato tudi nezmernost v spolnosti lahko posredno povzroča pojavljanje prebavnega zastoja in njegove poledice (glej nadaljevanje).
V nadaljevanju se prebavni zastoj obravnava le kot posledica pomanjkljive oziroma nezdrave prehrane.
Znanilci prebavnega zastoja:
* razpuščeno črevesje (pri ženskah se začne kazati podobno začetni stopnji nosečnosti, pa ni noseča)
* mrazenje čez dan, hladnost stopal popoldan in zvečer
* nerazložljiva popoldanska ali večerna dremavost in utrujenost
* nerazložljiva ješčost kljub sitosti, tudi bulimičnost
* ko se leže k počitku, stegno desne noge otrpne in (ali) se v prizadetem delu črevesa čuti utripanje srca
* nespečnost kljub utrujenosti
* nerazložljive nočne more in nenadno zbujanje ponoči (z občutkom tesnobe)
* nenadno zbujanje ponoči, vročičnost telesa in prepotenost, ki jih lahko spremlja divje udarjanje srca ali bolečine v želodcu idr. (že posledica vzgona energije zaradi prebavnega zastoja)
Kaj prebavni zastoj povzroča?
Neposredno povzroča:
* vse izrazitejšo trebušatost
* vnetje črevesja ter (ali) njegovo razdraženost in preobčutljivost (iritabilno črevesje)
* celeakijo
* Crohnovo bolezen
* nastajanje črevesnih žepov (divertiklov) in njihovo vnetost (divertikulitis)
* črevesno zaporo idr.
Posredno povzroča:
* pri moških izbrizg semena med spanjem (nočno polucijo) in prezgodnji izbrizg semena med spolnim občevanjem (ejaculatio praecox) idr.
* pri ženskah endometriozo, nesorazmerno velike dojke, nekatere vrste raka dojke idr.
Na splošno pa prebavni zastoj povzroča:
* črevesne kolike (krčevite bolečine v trebuhu)
* vnetje slepiča (v mladih letih; kasneje se razpusti črevesje in se možnost za vnetje slepiča zmanjša)
* bolezensko debelost
* nekatere vrste raka v zgornjem delu telesa
* navadno in klasično migreno
* epileptične napade
* sladkorno bolezen 2. tipa
* težave z očmi, najprej z levim očesom
* težave s kožo, recimo vitiligo
* energijsko izčrpavanje telesa in kronično utrujenost
* hitro slabenje umskih sposobnosti
* nekatere alergije, recimo preobčutljivost na prah, seneni nahod ali kozmetične izdelke
* oslabelost srca ali celo srčni zastoj (infarkt)
* zaplete z žilami po telesu, recimo krčne žile
* mišično mlahavost, pri trajnem ponavljanju pa distrofijo ali atrofijo
* nekatere nerazložljive bolezni, recimo fibromialgijo in multiplo sklerozo
* nerazložljivo množenje simptomov, ki se zaostrujejo
Energijsko-zdravstvene posledice prebavnega zastoja so neredko razlog, zakaj se zdravstveno stanje ne izboljša kljub zdravi prehrani in primernim življenjskim navadam. Je ena glavnih zdravstvenih težav sodobnega človeka. Ker izčrpava telo, pospešeno slabi človekovo zdravstveno odpornost nasploh. Posledice vse slabše zdravstvene odpornosti pa so neštete in nepredvidljive ...
Naj opišem izkušnjo gospe, ki je imela razpuščeno, t.j. oslabelo črevesje (opazen trebušček), kronični prebavni zastoj in izčrpane ledvice (izrazito otekle podočnjake). Ko sva se o pogovarjala o prebavnem zastoju, mi je potožla, da ji uživanje žita v zrnju takoj povzroči prebavno zaprtost, kot se je izrazila. Uživanje ekološko pridelanega žita v zrnju res takoj povzroči zdravilno krčenje črevesja, a dokler si črevo ne obnovi prvotne prožnosti in krepkosti, njegovo krčenje rado povzroča občutek zabasanosti. A pravi krivec ni žito, temveč razpužčeno črevesje in v njem zastala hrana.
Zdravljenje prebavnega zastoja
Kot prvo se je treba odpovedati hrani (in drugim vzrokom), ki slabijo črevesje in povzročajo prebavni zastoj (glej spodaj) ter se začeti prehranjevati veležitno (makrobiotično).
Potrebno se je odpovedati:
* vsej osiromašeni (rafinirani) hrani
* pečenim mlevskim izdelkom (kruhu, keksom, pecivu, palačinkam idr.)
* začasno morda tudi testeninam iz polnovredne moke
* enostavnemu sladkorju, medu in vsem močnim sladilom
* južnemu sadju in oreškom ter začasno morda tudi svežemu domačemu sadju (uživa naj se le kuhano)
* razhudnikovkam (paradižniku, krompirju, jajčevcu, papriki, feferonom ...)
* zamrznjeni, kemično obdelani, gensko spremenjeni in drugi umetni hrani
* ledeno hladni in gazirani pijači, alkoholu, pravi kavi in vsem poživljajočim (opojnim) napitkom
* prenajedanju in pretiravanju s pijačo, poznim večernim prigrizkom in ne jesti 3 ure pred spanjem
Hrana in ukrepi, ki zdravijo prebavni zastoj:
* rjavi riž in ajda, mehko kuhana, z malo sojine omake
* ajdovi rezanci v juhi
* gomašijo oz. sezamova sol*
* zjutraj na tešče pojesti kvašeno umebošo*
* juhi s sojino kremo (misom) dodajati riževe otrobe
* trda listnata zelenjava, parjena, dušena ali kuhana: listje repe, korenja, vodne kreše, dajkona ali repe
* stročnica azuki, kuhana z algo kombo
* kuhana kuzova krema*
* kuzova krema s sojino omako in koščkom umeboše (ume-šo-kuzov napitek*)
* bančaj (bancha) s sojino omako in koščkom umeboše (napitek ume-šo-bančaj*)
* črna soja, kuhana s sušenim dajkonom in algo kombo
* napitek iz kuhanega strtega sezama*
* pri trajnem zastoju se priporoča naravno odvajalo: segreto sezamovo olje z malo sojine omake in naribanim ingverjem ali bančaj* z morsko soljo
* večdnevno polovično postenje - manj obrokov in žvečiti hrano temeljito
* vroča slana kopel za stopala*
* postopno opustiti farmacevtike in prehranske dodatke, ker zasvajajo in imajo škodljive stranske učinke
* priporočajo se šiacna ali tuina masaža, refleksna masaža stopal, akupunktura idr. dopolnilne zvrsti naravnega zdravljenja ter joga za uravnavanje energijske presnove v telesu
* pojasnilo oz. navodilo za pripravljanje pripravka je navedeno na koncu prispevka >>
Zdravljenje kroničnega prebavnega zastoja lahko traja tudi mesec dni ali dlje.
Kaj je merilo, ki priča, da se je prebava uredila? Plosk trebuh po jutranji veliki potrebi! Če se zvečer ne jé tri ure pred spanjem in se zjutraj gre na veliko potrebo, mora biti trebuh po opravljeni potrebi najmanj plosk, če ne vbočen.
Ko si črevesje obnovi čvrstost in ozdravi, proti nezdravi hrani "ugovarja" samo (glej I. stopnjo v razvoju bolezni).
Pri preobjedanju, tudi z zdravo hrano, se pojavi občutek presitosti, ki sili h kratkotrajnemu postenju.
(Skrčeno črevesje lahko znova razpusti že kavna žlička sladkorja.)
Krepitev črevesja, prebave in ozdravitev prebavnega zastoja so nujni predpogoj za ozdravitev prenekatere kronične in "neozdravljive" bolezni. Pri resni zdravstveni težavi je priporočljivo obiskati prehrambno-zdravstvenega (makrobiotičnega) svetovalca.
Pojasnila in navodila za pripravljanje:
bančaj - zvarek iz praženih eno-, dve- in več letnih listov, vejic ali stebelc čajevca; po angleško bancha; trgovski naziv za bančaj iz listov čajevca je hojicha, iz vejic pa kukicha
gomašijo - zmes praženega sezama in soli v razmerju 10 : 1 do 18 : 1 je posipna začimba, kot zdravilo pa se pripravlja v razmerju 6 : 1 do 8 : 1; pripravlja se iz praženega sezama in morske soli, ki se, vroče segreta, streta v terilniku oziroma možnarju, da se sol spoji z maščobo iz sezama
kuhana kuzova krema - kuzo je škrob, pridobljen iz korenine divje gorske trte; skuhan v kremo je izjemno hranljiv, obenem pa krči črevesje
sezamov zvarek - v skodelico vrele vode se vsujeta 2 jušni žlici delno zdrobljenega sezamovega semena in naj se kuha 15 minut; poje se vse
umeboša - vrsta marelice (latinsko prunus mume); le sušena in kvašena s soljo je zdravilna
ume-šo-bančaj, napitek - 1/2 umeboše ali celo se da v čajno skodelico in doda 1/2 ali celo čajno žličko šoja (sojine omake oz. tamarija); vlije se vroč bančaj in dobro premeša; tekočina se popije še vroča, marelica pa poje
ume-šo-kuzov napitek - zvrhana žlička kuza se zmeša v skodelici vode, postavi na majhen ogenj in stalno meša, dokler ne postekleni in se zgosti; doda se 1-2 umeboši ali 1/2-1 žličko šoja oz. tamarija; na koncu se lahko doda tudi malo naribanega ingverja; premešati in popiti vroče (proti koncu kuhanja se lahko doda še 1/8 čajne žličke sveže naribanega ingverja in rahlo premeša; pol minute kuhati na zmernem ognju in popiti vroče; to je ume-šo-kuzov napitek z ingverjem, ki že bolj spodbuja prebavo in greje telo)
vroča slana kopel za stopala - prgišče morske soli dajte v vročo vodo; potopite stopala v vodo do gležnjev za 3-5 minut; kopel je najbolj dobrodejna pred spanjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|