Danes je 09 Maj 2024 21:36
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 05 Avg 2010 19:03    Naslov sporočila: Zdravilne lastnosti hruške
 Odgovori s citatom  

Hranilna sestava

Hruške slovijo po svoji sladkosti. Vsebujejo okoli 12 odstotkov sladkorjev, nekatere sorte celo nekoliko več. Zanje je podobno kot za jabolka značilno, da zreli plodovi vsebujejo trikrat več fruktoze kot glukoze.

V hruškah so v manjših količinah tudi vitamin C, E in A ter vitamini B kompleksa.

Z vsako hruško boste pojedli kar nekaj prehranske vlaknine (do 4 g na 100 g neolupljenega sadeža), ki bo pospešila prebavo in zmanjšala tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj in povišanega holesterola.

Vsebujejo veliko vode (80? 92 odstotkov).

V njej so raztopljeni sladkorji, rudnine, vitamini, organske kisline, pektini in aromatične snovi.

Izberite prave

Manj zrele hruške, ki ste jih obrali na zalogo, bodo na toplem in v bližini zrelega jabolka ali banane dozorele v nekaj dneh. Koža bo rahlo porumenela, meso pa bo postalo mehkejše in slajše.

Zrele hruške morate porabiti čim prej, oziroma v 2? 4 dneh. So zelo občutljive in začnejo hitro gniti, zato jih shranjujte v hladilniku. Za zamrzovaje niso primerne.

Prezrele so moknate, koža je rjavkaste barve in imajo neprijeten vonj po fermentiranem sadju.

Vzgoja v nasadih je povezana s precejšnjo količino pesticidov. Neškropljene boste našli le še v kakšnem starem sadovnjaku in na domačem vrtu, zato hruške iz trgovin najprej dobro operite in šele nato pojejte. Včasih tudi lupljenje ne bo odveč.

Za ozimnico si priskrbite pozne sorte, kot so aleksander lukas in konferans, ki se bodo v primerno vlažni in hladni kleti ohranile do zime.

Sušenje je najboljši in najokusnejši način shranjevanja. Zrele sadeže narežite na krhlje, jim odstranite peščišče in jih posušite v pečici pri 45? 50 °C.



Zdravilne lastnosti


Kot dober diuretik pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa, zato nekateri ljubitelji jeseni priporočajo hruškove dneve. Vendar pazite, da ne zaužijete preveč plodov naenkrat, saj lahko utrujena prebavila burno reagirajo na velike količine.

So hitro prebavljive in pospešujejo prebavo ter čistijo črevesje. Poleg sliv so eno najbolj učinkovitih naravnih zdravil proti zaprtju.

Fosfor je pomemben za pravilno delovanje srca in ledvic ter za prenos živčnih impulzov. Kalcij gradi zobe in kosti, sodeluje pri procesih strjevanja krvi in nadzoruje delovanje mišičnih in živčnih celic.

So zelo priporočljiva hrana za odpravljanje težav, ki nastopijo zaradi uživanja hrane s preveč soli oziroma natrija.

Zdravilno delujejo na srce in ožilje.

Čistijo sečne poti in pospešujejo delovanje ledvic.

Priprava in uporaba


V kuhinji so vsestransko uporabne, odvisno od sorte. Za pecivo, zavitke in različne druge sladice so primerne zgodnejše mehke in aromatične sorte. Pozne sorte, ki se obirajo šele oktobra, so okusne dušene in kuhane, saj dobro obdržijo okus, ki se pri zgodnejših med kuhanjem hitro zgubi.

Iz tepk in drugih drobnoplodnih sort, ki postanejo užitne, šele ko se zmedijo, lahko pripravite okusne sadne kaše in omake.

Posebno okusna sladica so dušene hruške. Najbolj okusne bodo, če jih boste namesto v vodi dušili v limoninem soku ali vinu.

Nadvse cenjeno je hruškovo žganje. Žganjekuha iz starih avtohtonih sort je pri nas še vedno zelo razširjena. Najbolj znano in kakovostno sortno hruškovo žganje z izrazito aromo je zagotovo viljamovka.

V različnih jedeh, na primer kompotih in sadnih kremah, se dobro ujamejo tudi z nekaterimi zelišči in začimbami, npr. z ingverjem, klinčki, cimetom, meliso, meto in rožmarinom.

Za okusno in malce drugačno predjed postrezite rezine svežih hrušk z orehi in plemenitim sirom. Pred tem sveže narezane rezine pokapljajte z razredčenim limoninim sokom, da ne porjavijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Nasveti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.