 |
|

Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2010 19:31 Naslov sporočila: VEGETERIJANSKI JEDILNIK |
|
|
|
|
1. Jajčevec na žaru kot predjed
2 jajčevca
pločevinko pelatov
1 čebula
3 česnovi stroki
sol
poper
olivo olje
ščepec sladkorja
15 dag ovčjega sira ali mocarele
timijan
Čebulo narežemo na drobne kocke, česen stisnemo in zdušimo na olju, dodamo paradižnik ter povremo v gosto zmes. Omako začinimo z soljo, poprom, sladkorjem. Jajčevce operemo in razrežemo na centimeter debele rezine, solimo in pustimo 10 minut. Spečemo po eni strani, obrnemo, nato dodamo na jajčevce žlico omake, na kocke narezan sir in popečemo da konca.
2. Španska juha
2 l goveje juhe ali juhe iz goveje kocke
3 žemlje
10 dag masla
½ žličke sladke mlete rdeče paprike
sol
poper
malo majarona
½ - 1 kisla smetana
Govejo juho skuhamo. Žemlje narežemo na male kocke in jih pražimo na maslu, da postanejo rahlo rjave, dodatno mleto papriko premešamo ter zalijemo z vrelo juho. Z šibo juho gladko razmešamo ter dodamo še malo majerona. Juho pustimo vreti še 10 minut. Na koncu jo legiramo z kislo smetano. Po želji lahko dodamo malo belega vina in peteršilj.
3. Cvetačna kremna juha
1 kg cvetače
sol
poper
1 kisla smetana
2 korenčka
½ l mleka
1 l vode
muškatni orešček
Za bešamel: moka, mleko, maslo
V vodo pomešamo z mlekom, dodamo razcvetkano cvetačo ter začimbe in kuhamo do mehkega.
Na maslu svetlo popražimo korenček ter gladko razkuhamo, dodamo juhi ter vse skupaj še nekaj časa kuhamo. Nazadnje juho legiramo z kislo smetano, vendar juho ne smemo več vreti.
4. Jurčkovi kaneloni
30 dag jurčkov
3-4 jajca
1 debela čebula
peteršilj
sol
poper
Za paniranje: jajca, moka, drobtine
Spečemo tanke palačinke ter jih ohladimo. Čebulo sesekljamo in jo popražimo na olju, da rahlo porjavi, dodamo narezane in prevrete gobe, vse skupaj dobro popražimo, nazadnje solimo popopramo in potresemo z peteršiljem. Pražene jurčke nadevamo v palačinke jih zvijemo v kanelone, dunajsko paniramo ter cvremo v vročem olju. Zraven ponudimo zeleno solato.
5. Bučkini ražnjiči z šampinjoni
2 bučki
12 šampinjonov
2 drobni čebuli
sol
poper
sok ene limone
česen
lesena nabodala
Česen stremo in pomešamo z limoninim sokom. Čebulo in bučke narežemo na slab centimeter široke rezine, šampinjone razpolovimo. Zelenjavo izmenoma nabadamo in razlagamo na pladenj. Pokapljamo jih z mešanico česna ter limone, solimo popopramo ter spečemo na žaru ali v pečici.
6. Krompirjev zavitek
Sestavine za vlečeno testo
25 dag gladke moke
mlačna voda po potrebi
rumenjak
malo kisa in olja
sol
Iz navedenih sestavin pripravimo vlečeno testo in ga pustimo počivati.
Nadev:
1 kg krompirja
2 srednje debeli čebuli
1 kisla smetana
2 jajci
majaron
mleta kumina
poper
sol
mleta rdeča paprika
4 dag masla
Krompir olupimo in narežemo na malo debelejše rezine, skuhamo in odcedimo. Čebulo narežemo na tanke kolobarje ter jo popražimo na maslu, do zlate rjave barve. Ko se čebula ohladi jo pomešamo z krompirjem. Testo tanko razvlečemo ter ga pokapamo z maslom, nanj dodamo krompirjev nadev, začinimo z začimbami ter prelijemo z smetano. Na koncu potresemo z papriko. Testo zvijemo, premažemo z jajcem in pečemo v vroči pečici cca. 30-40 minut. Ponudimo ga s solato.
7. Paprika v solati
10 paprik
1 glavica česna
šopek peteršilja
sol
kis
olje
Celo papriko operemo in osušimo ter jo na vročem olju opečemo iz vseh strani. Malo ohladimo ter jo olupimo. Česen stremo, peteršilj sesekljamo ter naredimo marinado iz olja, kisa, peteršilja in soli. Prelijemo čez papriko ter pustimo stati v hladilniku, da se paprika prestoji. Tako papriko lahko pustimo stati tudi več dni v hladilniku. Dalj časa ko stoji bolj pridobi na okusu.
8. Žemeljni kipnik
3 žemlje
5 jabolk
sladkor za potresenje
cimet
¼ mleka
1 jajce
Žemlje narežemo na listke, jabolka olupimo in naribamo na grobo. V namaščen pekač naložimo ½ žemeljnih rezin, pokrijemo z ½ jabolk in potresemo s sladkorjem in cimetom, ter to še enkrat ponovimo. V lončku zmešamo smetano in jajce ter prelijemo čez narastek. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija, da lepo porumeni – približno pol ure. |
|
Nazaj na vrh |
|

|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|