Danes je 12 Maj 2024 16:15
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:28    Naslov sporočila: Štajerska kuhinja
 Odgovori s citatom  

1. ŠTAJERSKI SIRČEK

20 dag skute
½ kisle smetane
kumina
sol
mleta rdeča paprika

Skuto dobro zdrobimo ali pretlačimo. Primešamo toliko kisle smetane, da se skuta da mazati. Po okusu dodamo še mleto kumino, sol in rdečo papriko. Dobro premešamo.
Ponudimo ga lahko kot namaz na črnem kruhu, ali pa kot začetno jed.


2. KROMPIRJEVA JUHA Z MLEKOM

1½ kg krompirja
peteršilj
korenje
drobna čebula
malo zelene
8 dag masla
1l mleka

Olupljen krompir narezan na krhlje in jušno zelenjavo skuhamo v slanem kropu, pretlačimo in zalijemo z vrelim mlekom, dodamo še maslo in potresemo na koncu še peteršilj. Ponudimo jo lahko s kruhovimi kockami.


3. ŠTAJERSKA KISLA JUHA

1 ½ kg svinine
1 čebula
4 stroki česna
2-3 korenčki
celi poper
lovor
majaron
timijan
½ kg krompirja
kis po okusu

Meso narežemo na kocke, pridamo sesekljano čebulo, vse začimbe in damo kuhat. Dodamo še na kolobarje narezano čebulo. Ko je meso še napol mehko, dodamo še na krhlje narezan krompir. Juho zgostimo s podmetom in okisamo. Potresemo jo s peteršiljem. Po želji ji lahko na koncu dodamo tudi kislo smetano.





4. ŠTAJERSKI FIŽOLOV GOLAŽ

1 kg fižola
40 dag čebule
4 stroke česna
30 dag prekajene svinine
20 dag sveže svinine
rdeča paprika
lovor
2 korenčka
sol
poper
paradižnikova mezga
mleta kumina

Namočen fižol skuhamo v malo slani vodi. Na masti ali olju popražimo čebulo, dodamo narezano meso in začimbe, ter nastrgan korenček. To zdušimo, dodamo mezgo in papriko in primešamo kuhanemu fižolu. Po potrebi primešamo še malo podmeta.


5. GOVEJE BRŽOLE S ČEBULO

5 govejih bržol po 12 dag
2 čebuli
senf
3 stroki česna
sol
poper
½ kozarca rdečega vina

Na masti opečemo potolčene bržole, solimo, popopramo in namažemo z senfom. Na preostali maščobi rjavo popražimo čebulo, dodamo žličko senfa, česen in zalijemo. Vložimo bržole in zdušimo do mehkega. Na koncu dodamo še vino in malo viskija. Bržole potresemo še z pocvrto čebulo, ki jo pripravimo tako, da eno čebulo narežemo na rezance, osolimo in povaljamo v moki ter v vroči maščobi ocvremo.


6. AJDOVA KAŠA Z GOBAMI

½ kg ajdove kaše
sol
slan krop
2 čebuli
10 dag jurčkov ali šampinjonov
sol
poper
malo vegete

Ajdovo kašo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. Na olju ali masti popražimo čebulo, dodamo gobe in začimbe. Vse skupaj prepražimo in primešamo še ajdovo kašo. Po vrhu jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.



7. AJDOVI CMOKI


5 žemelj
10 dag suhe slanine
¾ kg ajdove moke
¾ l slanega kropa
ocvirki za zabelo

Žemlje zrežemo na kocke in jih popražimo na slanini. Primešamo ajdovo moko, jo malo popražimo in zalijemo s slanim kropom. Vse skupaj dobro premešamo, malo ohladimo in oblikujemo cmoke. Vro naj počasi 20 minut. Zabelimo jih z ocvirki.


8. KUMARIČNA SOLATA Z JAJCI

½ kumaric
20 dag krompirja
3 kuhana jajca
drobnjak
olje
sol
kis
poper
1 mala čebula

Kuhan krompir olupimo in narežemo na lističe. Kumare olupimo in prav tako narežemo na lističe in zmešamo s krompirjem. Dodamo še na kolobarje narezana jajca, olje, sol, kis, drobnjak in čebulo ter poper. Vse skupaj narahlo pomešamo in damo v skledo.


9. SIROVA ZLIVANKA

12 dag masla
3-4 jajca
12 dag sladkorja
½ kg skute
¾ l mleka
½ kg moke
sol
½ skodelice kisle smetane
sladkor za posipanje

Maslo, rumenjake in sladkor penasto umešamo. Skuto pretlačimo, ji prilijemo mleko in postopoma zamešamo med moko. Primešamo še umešanje in solimo. Na koncu dodamo še trd sneg iz beljakov. Vlijemo v pekač in spečemo pri 180 – 200 C. Ko je zlivanka pečena, jo pomažemo s smetano in potresemo s sladkorjem. Za nekaj časa jo damo še v pečico. Postrežemo toplo.



10. OCVRTE VINSKE REZINE

Kruhove rezine namočimo v oslajenem vinu, pomočimo v raztepenih jajcih in ocvremo v olju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.