Danes je 13 Maj 2024 20:58
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:18    Naslov sporočila: Jagode, jagode, jagode...
 Odgovori s citatom  

Jagodna marmelada 1

Sestavine:
10 kg jagod
3 kg sladkorja
1 kg želirnega sladkorja 1:2
2 vrečki gelfixa
2 limoni
Kozarčki

Postopek:
Jagode očistimo in operemo. Damo jih v posodo, kjer bomo kuhali marmelado in jih potresemo z 1 kg sladkorja. Pustimo stati kako uro, da jagode spustijo sok. Nato začnemo kuhati na majhnem ognju. Stalno mešamo. Ko zavre, postopoma dodajamo še ostali sladkor in limonin sok. Proti koncu kuhanja vmešamo še gelfix, kuhamo še nekaj minut in marmelado prepasiramo s paličnim mešalnikom. Vlijemo v ogrete kozarčke in takoj zapremo. Pokrijemo z brisačo in počasi ohladimo

Jagodna marmelada 2
Sestavine:
1 kg jagod,
1 kg želirnega sladkorja,
2 žlici limoninega soka

Postopek:

Jagode operemo in očistimo. V mikserju jih dobro zmeljemo. V loncu dobro zmešamo jagodno kašo, želirni sladkor in limonin sok. Čez nekaj časa maso zavremo in kuhamo 8-10 minut. Z vročo marmelado napolnimo kozarce. Marmelado hranimo v hladnem prostoru


Jagodna marmelada 3
Sestavine:
2 kg zrelih jagod
800 g sladkorja
malo alkohola

Postopek:

Jagode očistimo, operemo in osušimo na krpi. Vsi sadeži naj bodo čvrsti, zdravi in aromatični. Jagode pretlačimo skozi gosto cedilo. Dodamo sladkor, dobro premešamo in pustimo stati v posodi, pokriti s čisto krpo, 12 ur. Potem prelijemo jagode s sladkorjem v kozico. Segrevamo na srednje močnem plamenu in mešamo, pene, ki se nabirajo na vrhu, pa posnamemo.Marmelada je kuhana, ko se kapljica, ki jo kanemo na krožnik, ne razleze, ampak ostane čvrsta. Marmelado nalijemo v čiste kozarčke, rob kozarčkov pa obrišemo s krpo, namočeno v alkohol. Če dodamo marmeladi med kuhanjem vrečko vanilina, bo še bolj aromatična.


Jagodna marmelada 4
Sestavine :
1-2 kg zrelih pretlačenih jagod
1 kg sladkorja
1 vrečka Želina za marmelade

Priprava :

Jagode pretlačimo, damo v posodo in počasi segrevamo. Medtem zmešamo vrečko Želina z dvema žlicama sladkorja in dodamo jagodam. Ves čas mešamo in postopno dodajamo sladkor. Ko začne vreti, pustimo 1minuto da vre in sproti odstranjujemo nastale pene. Vreti pustimo še 3 minute, nato odstavimo, ter nadevamo še vročo marmelado v
kozarce in pokrito ohladimo.


Jagodna marmelada 5
Sestavine:
2 kg jagod
700 g sladkorja
malo limoninega soka
želin (želirni sladkor)

Postopek priprave:

Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.


Džem iz jagod
Sestavine:
1 kg očiščenih in opranih jagod,
1 kg želirnega sladkorja
in 3 limone.

Priprava

Jagode v loncu zmešamo z želirnim sladkorjem. Po eni uri džem zavremo, dodamo sok svežih iztisnjenih limon in med mešanjem kuhamo dobrih pet minut. Če se na džemu naredi pena, jo odstranimo s plitvo zajemalko.



PijačeBistri jagodni sok
Potrebujemo :
5 kg jagod
½ do 1 kg sladkorja
Jagodam pustimo peclje. Operemo jih in odcedimo, po plasteh jih sladkamo in pustimo okoli dve uri pokrite na hladnem. Sočimo na sokovniku. Dobimo od 3 do 3 ½ l soka. Na podoben način lahko naredimo sok iz malin. Ker imajo maline več arome, prenesejo več sladkorja in zato lahko sok pred uporabo razredčimo.


KAŠASTI JAGODOV SOK
Potrebujemo :
5 kg jagod
600 g sladkorja
1 ¼ l vode

Vodo in sladkor prevremo. Zrele jagode operemo, očistimo in zmečkamo. Nanje nalijemo še toplo oslajeno vodo. Pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan vse skupaj prepasiramo. Dobljeni sok segrejemo na 75 stopinj. Nalijemo ga v vroče steklenice in zamašimo z gumijastimi kapicami. Vroče steklenice pokrijemo, da se počasi ohladijo.

JAGODOV NAPITEK
Sestavine :

10 dag jagod
1 čajna žlička limoninega soka
malo sladkorja
1/4 l mleka
Priprava :

Vse sestavine stresemo v mešalnik in zmešamo ter
napitek nalijemo v kozarce.
Namesto jagod lahko uporabimo tudi
banane, borovnice, fige, jabolka, limone,
marelice in pomaranče.


JAGODNI SIRUP

Sestavine:
18 kg jagod
8 kg sladkorja
sok 2 limon

Postopek priprave:

Jagode v sokovniku kuhamo toliko časa, da se iztoči vsa tekočina. Na 1 liter soka dodamo 440 g sladkorja, segrejemo na 90 stopinj in napolnimo v steklenice.


JAGODNI SHAKE
Sestavine:

250 g jagod
1/2 litra mleka
1 zavitek
vanilijevega sladkorja
50 g sladkorja
sok treh limon
Postopek priprave:

Jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinem sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom.Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.

JAGODNI KOKTAJL
Sestavine :
1/2 l nemastnega jagodnega jogurta
pol banane
1/3 kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka
ledene kocke

Priprava :
Sestavine stresemo v mešalec in mešamo, dokler ne dobimo
gladke mase. Dodamo 6-8 ledenih kock in premešamo!

Pa prijeten dober tek!

PRINCESKINA JAGODNA KUPA
Sestavine:
400 g jagod
100 g sladkorja v prahu
sok polovice limone
1/2 l sladke smetane
20 g sladkorja
otroški piškoti
ali biskvitne paličice
za okras
Postopek priprave:

300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dcl stepene sladke smetane. Ostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.


JAGODNA PENA
Sestavine:

1 liter jagod in malin
7 žlic sladkorja
1 beljak
1/2 litra sladke smetane
Postopek priprave:

Izberemo najlepše jagode, jih potresemo s sladkorjem in postavimo na hladno. Preostale jagode in maline pretlačimo in jih s sladkorjem, trdo stepenim snegom in sladko smetano stepemo, tako da nastane pena. To peno nadevamo v steklene kozarce in jih postavimo v predal za globoko zamrzovanje ali v hladno vodno kopel.
Pred serviranjem okrasimo s stepeno sladko smetano in posladkanimi jagodami ter postrežemo z biskvitnim pecivom.
Količina zadostuje za 4 osebe.


JAGODE Z MLEKOM

Sestavine:
500 g jagod
3 dcl mleka
sladkor po
lastnem okusu
Postopek priprave:

Jagodam populimo oz. izrežemo peclje. Nato jih zložimo v primerno posodo, potresemo s sladkorjem in prelijemo z hladnim mlekom. Jagode zatem zmečkamo s pripravo za mečkanje krompirja in okusna, osvežilna jed je pripravljena.
Jagode lahko na ta način zelo hitro pripravimo, količina zadostuje za 2-3 osebe.


SADNA KUPA ROMANOV
Sestavine:
500 g jagod
sladkorni sirup
rum ali limona
200 ml sladke smetane
1 žlica narezanih pistacij
Postopek priprave:

Jagode narežemo – manjše na pol, večje na četrt. Sladkor prelijemo z vročo vodo in sladkorni sirup ohladimo. Z njim prelijemo jagode, količino določimo po okusu. Dodamo še nekaj ruma ali limoninega soka in vse skupaj ohladimo. Preden postrežemo dodamo še sladko smetano, po kateri potresemo narezane pistacije.


JAGODOVA BOVLA
Potrebujemo :
1 kg zrelih jagod
1 l kakovostnega belega vina
50 dag sladkorja
1 dl jagodovega likerja
1 dl maraskina
sok ene limone
steklenico penečega vina

V posodo za bovlo damo sladkor in belo vino ter mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato dodamo jagode, liker in maraskino. Pokrito pustimo nekaj časa počivati. Preden ponudimo, prelijemo s penečim vinom.


JAGODNA BOVLA
Sestavine :

20 dag jagod. Namesto svežih lahko vzamemo zmrznjene.
3 žlice sladkorja
7 dl belega vina
1/2 steklenice šampanjca

Priprava :

Jagode speremo, odcedimo in jih vložimo v globjo posodo. Večje
jagode razpolovimo. Potresemo jih s sladkorjem. Zalijemo jih z
2 kozarcema belega vina. Pustimo stati 1 uro. Preden jih vlijemo
v posodo za bovlo, prilijemo še preostalo vino in šampanjec.
Postrežemo tako, da vsak dobi v kozarec tudi jagode.


JAGODE S ŠAMPANJCEM
Potrebujemo :
200 g jagod
češnjev liker
1 žlico sladkorja v prahu
šampanjec

Jagodam odstranimo peclje, jih očistimo, operemo in odcedimo. Nanje vlijemo češnjev liker in jih pustimo stati približno ½ ure. Nato jih preložimo v kozarce za šampanjec, jih sladkamo, postavimo na hladen prostor in šele tik preden jih ponudimo, nalijemo nanje ohlajen šampanjec.




JAGODE V VINU

Jagode očistimo, operemo, osladkamo, pokapamo z limoninim sokom, ter pustimo nekaj časa na hladnem. Nato jim prilijemo belo vino in jih ponudimo kot kompot.


JAGODOV FRAPE
Potrebujemo :
0,5 l mleka
250 g svežih ali zamrznjenih jagod
3 žlice sladkorja
6 kepic vanilijevega sladoleda
6 kock ledu

Mleko, jagode in sladkor zmiksamo. Pijačo dobro ohladimo, nalijemo v kozarce, dodamo sladoled in kocko ledu.

JAGODOVA PIJAČA Z JOGURTOM
Potrebujemo :
250 g jagod
250 g jogurta
3 žličke medu

Očiščene in oprane jagode stisnemo z vilicami, dodamo jogurt in med, ter mešamo toliko časa, da dobimo kremasto, gladko zmes. Nalijemo v visoke kozarce.

JAGODOV NAPITEK Z JOGURTOM
Sestavine :

4 žlice vanili sladoleda
2 lončka jagodovega jogurta
2 dl soda vode
stepena smetana po želji
sveže jagode za okrasitev

Priprava :

Sladoled, jogurt in sodavico zmešamo z mešalnikom. Napitek vlijemo
v ohlajene kozarce, po površini pa nabrizgamo sladko smetano in
okrasimo s svežimi jagodami. Večje jagode prerežemo na polovice.
Pa prijeten dober tek!


JAGODE Z JOGURTOVO KREMO
Sestavine :

8 listov želatine
50 dag jagod
sok in lupina limete
2 zavitka vanilin sladkorja
40 dag smetanovega jogurta
2 žlici sladkorja v prahu
2 dl sladke smetane
Priprava :

4 liste želatine namočimo, ožmemo in raztopimo.
Polovico jagod pretlačimo skupaj z limeto, lupino
in vanilijem. Preostale jagode zrežemo, počasi
vmešamo želatino v jagodni pire. Ko se ohladi
in se začne rahlo strjevati, primešamo še
koščke jagod. Preostalo želatino namočimo,
jogurt razmešamo s sladkorjem v prahu in
vanilijem. Želatino raztopimo in počasi
vmešamo v jogurt, prav tako stepeno smetano.
Jagode in jogurtovo kremo izmenično dajemo
v steklene skledice in jih damo za eno uro v hladilnik.


JAGODNA JUHA

Sestavine:

500 g jagod
1 navaden jogurt
sok 1 pomaranče
1 kivi
1 velika žlica medu
Postopek priprave:

Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je ohlajena.


SladiceJagodna krema
Za 4 osebe potrebujemo :
500 g jagod
7 žlic sladkorja v prahu
14 žlic sladke smetane

Jagode pretlačimo in zmešamo s sladkorjem. Smetano stepemo, zmešamo jo z jagodovo kašo in naložimo v kozarce. Okrasimo s celimi jagodami. Kremo lahko ponudimo tudi kot dodatek pecivu.

PUDING Z JAGODAMI
Sestavine:

2 vanilijeva pudinga
1 l mleka
100 g sladkorja
2 dcl sladke smetane
20 g sladkorja v prahu
500 g jagod
Postopek priprave:

V 2 dcl mleka zamešamo oba pudinga. Ostalo mleko sladkamo, pristavimo in ko zavre, med mešanjem prilivamo pudingov podmet. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in malo ohladimo.
Zamešamo oprane, narezane jagode in puding porazdelimo v kompotne skledice ter do kraja ohladimo. Ohlajen puding okrasimo s stepeno sladko smetano in celimi jagodami.

JAGODNA KREMA
Sestavine:

500 g jagod
250 g mascarponeja
ali 150 g skute in
100 g kisle smetane
45 g sladkorja
1 žlico limoninega soka
3 žlice zdrobljenih
lešnikovih poljubčkov
Postopek priprave:

Dve tretjini očiščenih jagod pretlačimo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in mascarponejem (oziroma z gladko razmešano skuto in kislo smetano). Preostale jagode narežemo na četrtine. Smetanovo kremo damo v skodelice ali kozarce, potresemo s piškotnimi drobtinami in okrasimo z jagodami.

JAGODNA KREMA l
Sestavine :

80 dag jagod
5 dl lahkega jagodnega jogurta
3 dl rastlinske smetane
25 dag skute
7 listov želatine
1 vanilin sladkor
6 - 7 žlic sladkorja
Priprava :

Predpriprava: jagode operemo, razrežemo na večje kose, eno skodelico shranimo posebej, ostalo grobo zmeljemo; stepemo rastlinsko smetano in vse shranimo na strani.Namočimo liste želatine v mrzli vodi,medtem ko nabrekajo, z mešalnikom dobro razmešamo skuto, ko postane gladka, na roko primešamo jogurt. V lončku segrejemo nekaj žlic zmletih jagod in v njih stopimo liste želatine. Ko se želatina dobro raztopi, jo zamešamo v ostale jagode in to vmešamo v zmes skute in jogurta. Nežno, na roke (najbolje po žlicah) vmešamo stepeno rastlinsko smetano v jagodno - jogurtovo mešanico. Shranjeno skodelico koščkov jagod nežno vmešamo v kremo.

JAGODNA KREMA ll.
Sestavine :
1/2 litra jagod
15 dag sladkorja
2 beljaka
2 dl sladke smetane
Priprava :
Jagode pretlačimo, dodamo sladkor in
beljaka ter stepamo, da naraste. Penečo
kremo postavimo v hladilnik, nato jo v
steklenih skodelicah okrasimo s stepeno smetano.

JAGODNA KREMA lll.
Sestavine :
3 jajca
4 žlice sladkorja
6 žlic mleka
1 dag želatine
2 dl pretlačenih jagod
vanili sladkor
2 dl stepene sladke smetane
jagode za okras
Priprava :

Jajca skupaj s sladkorjem penasto umešamo, dodamo vroče mleko skupaj z vanilijevim sladkorjem in stepamo nad soparo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo v mrzli vodi namočeno in nad soparo stopljeno želatino in stepamo tako dolgo, da se krema ohladi. Med ohlajeno kremo damo zmlete jagode in sladkano sladko smetano. Narahlo premešamo in damo v modele, ki smo jih prej oplaknili z mrzlo vodo. Modele postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ohlajene zvrnemo na krožnik, okrasimo s stepeno smetano, jagodami in pecivom.

JAGODOV TIRAMISU
Sestavine:

750 g jagod
60 g sladkorja v prahu
150 g mascarponeja
2 žlici jagodovega
likerja ali sirupa
3 beljake
žlice sladkorja
150 g sladke smetane
150 g otroških piškotov
9 žlic močne, mrzle
ekspres kave
Postopek priprave:

Penasto umešamo mascarpone, sladkor v prahu in liker. Iz beljakov stepemo zelo trd sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sladki sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sladki sneg in stepeno sladko smetano.

250 g jagod očistimo in jih kašasto pretlačimo, preostale pa narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti, ki jih pokapamo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo za pet ur v hladilnik, da se okusi prepojijo.


JAGODE V KOZARCU
Sestavine :
30 dag svežih jagod
sladkor po okusu
nekaj kapljic ruma ali maraskina
1 kozarec sladke smetane
1 zavitek vanilin sladkorja
Priprava :

Jagode operemo in odcedimo. Poškropimo jih z rumom ali maraskinom in vmešamo sladkor. Smetano stolčemo z vaniljevim sladkorjem. V kozarce nadevamo plast jagod, nato smetane itd. Ohladimo in postrežemo.

JAGODNA FANTAZIJA
Sestavine :

1 biskvitna plošča
6 žlic zmletih orehov
50 dag očiščenih jagod
5 dag sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
5 dl mleka (za puding)
3 žlice sladkorja
1 zavitek vanilin pudinga
4 žlice jagodnega džema ali marmelade
1 dl prekuhanega mleka
Priprava :

Biskvit prerežemo na pol, da dobimo dva enaka dela. En del biskvita položimo vpekač, pokapamo z mlekom in namažemo z jagodnim džemom ali z marmelado. Potresemo s polovico orehov, na to polagamo narezane jagode, jih potresemo s sladkorjem v prahu in preostalimi orehi. Nato pa spet položimo biskvit in ga pokapamo z mlekom. Vse skupaj prelijemo z vročim pudingom, ki ga pred tem sladkamo s tremi žlicami sladkorja. Damo na hladno, da se dobro ohladi. Mrzlo sladico režemo na podolgovate, večje kose in okrasimo z jagodami in sladko smetano.


JAGODNA TORTA

Sestavine:
70 g masla
2 jajci
150 g sladkorja
20 g kakava
malo cimeta
limonina lupinica
1 kavna žlica ruma
200 g moke
1/2 zavitka
pecilnega praška
maščoba
moka
sladka smetana
300 g jagod
Postopek priprave:

Maslo dobro umešamo, dodamojajci in sladkor in penasto umešamo.
Potem primešamo kakav, dišavne dodatkein ob koncu še moko s pecilnim praškom.
Maso damo v namaščen in pomokan model injo spečemo pri zmerni temperaturi.Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.



JAGODNA TORTA ENOSTAVNA
Sestavine :
3+3 jajca
50+50 g masla
75+75 g moke
100+100 g sladkorja
50+50 g jedilne čokolade
1+1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
2,5 dl sladke smetane
200 g jedilne čokolade
500 g skute
1 dl kisle smetane
2 košarici jagod
kozarec ruma
Priprava :

Najprej spečemo prvo osnovo. Iz treh beljakov naredimo trd sneg in mu pri koncu dodamo vanilijev sladkor. 50 g čokolade raztopimo v 50 g masla. 100 g sladkorja in 3 rumenjake zmešamo in dodamo stopljeno čokolado ter sneg. Na koncu dodamo še 75 g moke in pecilni prašek. Vlijemo v pomaščen in pomokan tortni model in pečemo 30 minut na 180 stopinj.Postopek za drugo osnovo je isti, le da ne dodamo pecilnega praška. Sladkosmetano segrejemo in v njej raztopimo 200 g čokolade. Polovico jagod razrežemo po dolžini na kolobarje, drugo polovico pa na male koščke. Skuto in kislo smetano zmešamo in dodamo na koščke narezane jagode ter sladkamo po okusu. Prvo osnovo prerežemo. Spodnji del navlažimo z rumom, ki ga zmešamo z vodo. Namažemo z dvema žlicama v smetani stopljene čokolade in naložimo na kolobarje narezane jagode in po vrhu polijemo z malo čokolade. Pokrijemo z drugo polovico in jo ponovno navlažimo. Nato jo namažemo s skutno mešanico. Drugo osnovo prerežemo (ni nujno, da na polovico - zgornjo tretjino odrežemo stran). Spodnji del položimo na skuto in ga navlažimo. Zgornji polovici pa dodamo dve žlici čokolade in na koščke razrezane jagode, ter vse skupaj zmeljemo. To namažemo na zgornjo osnovo in prelijemo s preostalo čokolado.


JAGODNA TORTA ROMANOV
Sestavine :

Biskvit:
2 jajci
6 dag moke
6 dag sladkorja

Nadev:
50 dag skute
2,5 dl sladke smetane
10 dag sladkorja
3 listi želatine
80 dag jagod

Preliv:
20 dag jagod
pomarančni liker

Priprava :
Za biskvit najprej stepemo trd sneg iz beljakov (da bo res trd dodamo malo soli). Naenkrat dodamo sladkor in rumenjake ter stepamo. Ko se dobro speni, ročno (da v testu ostane čim več zraka, ki biskvit dela rahlega) s kuhalnico vmešamo še moko. Testo zdaj vlijemo v pomaščen in pomokan tortni model s premerom 28 cm in pečemo 10 minut v ogreti pečici pri 200 stopinj. Jagode za preliv zmeljemo in dodamo pomarančni liker po okusu. S polovico tega namočimo biskvit, drugo polovico prihranimo. Jagode za nadev razrežemo na četrtine. V pretlačeno skuto zmešamo sladkor in stepeno smetano. Želatino namočimo in jo stopimo po navodilih na vrečki, nato jo dobro zamešamo v nadev. S četrtino nadeva namažemo navlažen biskvit, ga obložimo z narezanimi jagodami in jih prekrijemo s preostalim nadevom. Pokrijemo s prozorno folijo in damo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.Preden postrežemo, prelijemo s prihranjenim prelivom.


JAGODNA TORTA S ČOKOLADNIMI OSTRUŽKI
Sestavine :

Za biskvit:
7 jajc
7 zvrhanih jedilnih žlic sladkorja
7 zvrhanih jedilnih žlic mletih orehov
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
maščoba za peki papir

Za kremo:
50 dag majhnih jagod
1 1 paketa želatine v prahu
50 dag skute
25 dag čvrstega jogurta
3 žličke limoninega soka
10da g sladkorja
1 vanilijev sladkor
4 dl sladke smetane

Priprava :
Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjakom dodamo 7 žlic sladkorja in vanilijev sladkor ter vse skupaj z mešalcem penasto zmešamo. V drugi posodi iz beljakov naredimo trd sneg. Dodamo ga masi iz rumenjakov in sladkorja, ter dodamo še 7 žlic orehov in pecilni prašek. Vse skupaj z žlico dobro premešamo. Maso zlijemo na pekač (na peki papir) in pečemo pri 180 stopinjah, 10 min. Pečen biskvit damo na vlažno kuhinjsko krpo, potreseno s sladkorjem, ter ga zvijemo in počakamo, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev.Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Razpustimo želatino v skladu z navodili na vrečki. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, limonin sok, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo raztopljeno želatino in polovico čvrsto stepene sladke smetane. Razvijemo biskvit, ga premažemo s kremo in razrežemo po dolžini na 5 trakov. Po kremi porazdelimo jagode, 15 polovic pustimo za okras. Začnemo z zvijanjem trakov, najprej uporabimo najkrajši in najožji trak. Okoli njega zavijemo ostale. Na koncu damo okrog obod tortnega modela in damo za 2 uri v hladilnik. Ko se ohladi, stepemo še preostalo sladko smetano. Z njo okrasimo torto, po vrhu zložimo še jagode in vse skupaj posujemo z naribano belo čokolado.


JAGODOV KOLAČ
Sestavine:

350 g moke
200 g masla
70 g sladkorja
4 rumenjaki
maščoba
penasta masa:
4 beljaki,
150 g sladkorja,
3/4 litra jagod
Postopek priprave:

Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen.
Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode.
Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.


JAGODOVI CMOKI
Sestavine:

sveže jagode
50 dag krompirja
sol
1 žlica goste smetane
ali 3,5 dag masla
ali margarine
20 dag moke
1 jajce
Postopek priprave:

Krompir skuhamo z olupkom ali brez, še vročega pretlačimo in z vročo zabelo takoj zabelimo, da ostane mehak.
Premešamo, osolimo in med ohlajen krompirjev pire zamešamo jajca in moko. Gnetemo samo toliko, da postane testo gladko. Iz testa oblikujemo svaljek ter ga narežemo na rezine. V vsako zavijemo očiščeno jagodo in kuhamo na slabem ognju 10-15 minut. Zabelimo jih s prepraženimi drobtinami in potresemo s sladkorjem.


JAGODNA RULADA
Sestavine:

6 jajc
3 žlice medu
1 žlica ruma
150 g enotne moke
1/2 zavitka
pecilnega praška
3/8 litra sladke
smetane, oz. malo
manj kot pol litra
250 g jagod
Postopek priprave:

Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.



JAGODNE KREMŠNITE
Sestavine :

listnato testo
jagode
jagodna marmelada

Za kremo:
2 lista želatine
7,5 dag mleka
4 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
1 dag praška za vanilijev puding
2 dag jogurta
1 žlica pomarančnega likerja
25 dag sladke smetane

Priprava :

Listnato testo razvaljamo v velikosti velikega pekača. V pekaču ga položimo na peki papir in gosto prebodemo z vilicami. Pečemo ga pri 190°, da zlato zarumeni. Ohlajeno testo narežemo na trakove 35 cm x 8 cm. Polovico trakov namažemo z jagodno marmelado in obložimo s celimi jagodami. Položimo jih drug zraven drugega. Za kremo namočimo želatino za 5 minut v mrzli vodi. Pristavimo 50 g mleka, sladkor, vanilij. Prašek za puding zmešamo s preostalim mlekom. Dodamo vročemu mleku in mešamo, da se puding zgosti. V vročem pudingu razpustimo iztisnjeno želatino. Primešamo 20 g jogurta in pomarančni liker. Mešamo toliko časa, da je krema samo še mlačna. Smetano stepemo na pol in jo primešamo pudingu. Kremo porazdelimo po jagodah. Pokrijemo z drugimi polovicami testa. Zgornjo plast testa premažemo z jagodno marmelado in prelijemo s sladkornim ledom ali potresemo s sladkorjem v prahu. Postavimo v hladilnik za nekaj ur.


Rezine z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo :
150 g zmrznjenega listnatega testa
moko za razvaljanje
1 rumenjak
2 žlici mleka
100 g sladkorja
maščobo za pekač
250 g sladke smetane
vanilin
400 g jagod
nekaj lističev melise

Odtajamo listnato testo. Pečico segrejemo na 225 stopinj. Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik ( 8 x 12 cm ). Rumenjak razžvrkljamo z mlekom. Namažemo pravokotnik testa.Pravokotnik potresemo z žlico sladkorja in damo na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Pekač damo v pečico in pečemo 4 do 6 minut, da se testo zlato rjavo obarva. Med pečenjem se testo dvigne. Razdelimo ga na polovico in pustimo, da se ohladi. Smetano stepemo in sladkamo s preostalim sladkorjem, odišavimo jo z vanilinom.Spodnjo plast testa obložimo s smetano , na smetano damo narezane jagode,pokrijemo s smetano in z vrhnjo plastjo testa. Okrasimo z lističi melise.

JAGODNI MAFINI
Mokre sestavine :

2 jajca
65g sladkorja
120g mleka
65g masla
250g jagodne marmelade
ali jagodnega jogurta
Suhe sestavine :

2 žlički pecilnega praška

250g moke

1 žličke sode bikarbine
Postopek priprave:

V posodi posebej zmešamo mokre in suhe sestavine, nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica naj bo segreta na 180C. Pekač z mafini vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladijo, šele potem jih lahko vzamemo iz modelčkov.


JAGODNI BISKVIT
Sestavine :

25 dag jagod
40 dag sladkorja
8 do 10 beljakov
30 dag moke
lupinica limone ali pomaranče
1 pecilni prašek
Priprava :

Najprej damo v posodo beljake in jih stepemo v sneg. Če smo stepali z električnim stepalnikom, jih naprej raje stepajmo z ročnim, ker drugače lahko postanejo tekoči. Dodajamo sladkor, pecilni prašek, limonino ali pomarančno lupinico, moko in na drobno narezane jagode ter počasi stepamo, oziroma mešamo. Maso stresemo v malo višji z maslom namazan pekač ter spečemo pri 180 stopinjah.


JAGODNO SLADOLEDNA PENA
Sestavine :

1/2 kg jagod
10 dag sladkorja
1 dl vode
1 žlica limoninega soka

Priprava :

Vodo s sladkorjem zavremo in pustimo vreti 2 minuti. Ohladimo. Pridamo limonin sok in jagode in vse zmešamo. Sadni pire postavimo v hladilnik, nato pa še v zamrzovalnik in ga vsako uro z metlico gladko razmešamo. Dobro ohlajeno peno nadevamo v skodelice za sladoled in takoj ponudimo.



JAGODNA TORTA
Sestavine :
30 g želatine v prahu
50 dag jagod
50 dag marelic
50 g margarine
20 dag moke
25 dag sladkorja
1 jajce
6 kozarčkov jogurta
2 zavitka vanili sladkorja
2 lončka sladke smetane jagode in marelice za okras

Priprava :
Želatino namočimo v nekaj žlicah mrzle vode. Jagode operemo in očistimo. Model za torto namastimo z margarino. Pečicosegrejemo na 200°C. Moko presejemo na desko, dodamo 100 g sladkorja, koščke margarine in jajce. S hladnimi rokamizgnetemo gladko testo. Damo ga na dno modla za torte in nekajkratprebodemo z vilicami, da se pri pečenju ne delajo mehurji. Pečemo 15 minut pri srednji vročini, da zarumeni. Ko je testo pečeno, ga ohladimo. Jagode pretlačimo ali zmeljemo. Nekaj sadežev prihranimo za okrasitev. Pretlačenejagode zmešamo z jogurtom, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Želatino razstopimo na slabi vročini (ne sme zavreti).Primešamo jo jagodno-jogurtovi mešanici. Ohlajeno testo v modlu obložimo z razpolovljenimi marelicami (nekaj jih prihranimo), model nato napolnimo s kremo in ga postavimo za 1 uro v hladilnik, da se krema strdi. Z nožem previdno odločimo obod in torto okrasimos stepeno sladko smetano ter z jagodami in marelicami.


Skutna sladica z jagodami
Za 4 osebe potrebujemo :
8 biskvitnih ( otroških ) piškotov
sok 1 pomaranče
250 g skute
150 g jogurta
1 žlico sladkorja
2 vanilin sladkorja

Biskvitne piškote prerežemo na polovico, razdelimo jih v 4 skodelice ali kozarce. Pokapljamo jih s pomarančnim sokom. Jagode očistimo in jih narežemo na polovice ali četrtine. Skuto, jogurt, sladkor in vanilin gladko razmešamo . Primešamo polovico narezanih jagod. Kremo naložimo na piškote v kozarcih in okrasimo s preostalimi jagodami.
Preprosta jagodova torta
Potrebujemo :
200 g biskvitnih ( otroških ) piškotov
100 g zmehčanega masla ali margarine
1 žlico malinovega sirupa
3 liste želatine
750 g jagod
125 g sladkorja v prahu
200 g sladke smetane
150 g mascarponeja ( ali skute )
100 g kisle smetane

Biskvitne piškote damo v vrečko in jih z valjarjem zdrobimo v fine drobtine. Drobtine zgnetemo z malinovim sirupom in zmehčanim maslom ali margarino.Zmes damo na dno tortnega modela s premerom 26 cm in jo potlačimo v enakomerno plast. Postavimo na hladno. Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. Jagode očistimo in operemo. Tretjino jagod in sladkor v prahu pretlačimo ali zmiksamo.Nabreklo, neožeto želatino damo v kozico in jo na majhnem plamenu segrevamo, da se razpusti. Zamešamo jo v zmiksano jagodovo kašo. Postavimo na hladno. Drugo tretjino jagod narežemo in porazdelimo na piškotno zmes v tortnem modelu. Smetano stepemo. Ko se začne jagodova kaša strjevati ( želirati ), ji primešamo mascarpone in kislo smetano, nato pa stepeno sladko smetano. Jagodno kremo porazdelimo na jagode v tortnem modelu. Torto postavimo za najmanj 4 ure na hladno. Preden jo ponudimo, jo okrasimo s preostalimi jagodami.


Jagode iz keksov
Sestavine :
1/2 albert keksov
25 dag margarine
10 dag mletih orehov
1/2 dl ruma
sladkor v prahu po okusu
kristalni sladkor
jagodna jedilna barva (ekstrat)

Priprava :

Iz mletih piškotov, margarine, orehov, ruma in sladkorja zamešaš maso. Iz nje oblikuješ sadež jagodo in jo povaljaš v rdeči barvi in v kristalnem sladkorju. Osušiš. Pri serviranju zatakni še zelen list.


JAGODNI PIŠKOTI
Sestavine:

900 g gladke moke
400 g sladkorja
300 - 500 g margarine
4 cela jajca
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
jagodna marmelada
Postopek priprave:

Vse sestavine, razen marmelade, zmešamo in pregnetemo. Testo najmanj 1 uro pustimo počivati in ga nato razvaljamo. Piškote v pečici spečemo do željene zapečenosti in ohlajene namažemo z jagodno marmelado.




SladolediJAGODOV SLADOLED Z MANJ KALORIJAMI
Za 8 oseb potrebujemo :
500 g jagod
3 žličke sladila natreen
10 g praška za puding
1 žlico limoninega soka
1 dl belega vina
1 beljak
3dl vode

Prašek za puding gladko razmešamo z malo vode. Dodamo ga zavretemu vinu in kuhamo 3 minute. Pustimo, da se ohladi. Zmiksamo jagode, natreen in limonin sok. Jagodno kašo zmešamo s kuhanim pudingom. Postavimo za eno uro v zamrzovalnik. Potem zamrznjeno zmes zmiksamo, primešamo pa ji tudi sneg iz beljaka. Ponovno postavimo za eno uro v zamrzovalnik. Preden sladoled ponudimo, ga zmešamo v mešalniku, da je rahlejši. Ponudimo ga v visokih pecljatih kozarcih. Porcija sladoleda vsebuje 155 kalorij.

Kupljen sladoled z jagodami
Za 2 osebi potrebujemo :
250 g jagod
100 g sladkorja
8 kepic sladoleda ( vanilijevega ali jagodovega )

Jagode pretlačimo in umešamo s sladkorjem. V visoke kozarce damo menjaje plasti jagod in sladoleda. Okrasimo s stepeno sladko smetano in koščki jagod.


ZAMRZNJENE JAGODE
Sestavine:
1 kg jagod
200 g sladkorja
Postopek priprave:

Večje jagode narežemo, manjše pa pustimo cele in jih zložimo v primerne posode (npr. očiščene plastične banjice za margarino ali sladoled). Potresemo jih s sladkorjem ter globoko zamrznemo.
Tako pripravljene jagode lahko uživamo same s sladko smetano, prav pa pridejo tudi za jagodni shake, peno, rulado, torto, princeskino kupo,
JAGODE V ZAMRZOVALNIKU
Jagode najprej oplaknemo z mrzlo vodo, nato jih odcedimo in osušimo. Odstranimo jim peclje. Sadeže zložimo na pladenj, drugega poleg drugega, da se ne pomečkajo. Damo jih v zamrzovalnik, pri minus 25 stopinjah zamrzujemo jagode eno do dve uri. Nato jih stresemo v vrečke. Zamrznjene jagode se obdržijo osem mesecev. Če nameravamo iz zamrznjenih jagod delati kašo in razne kreme, nam jih ni treba predhodno zamrzovati na pladnju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.