![Odgovori na to temo](templates/Mozilla_Firefox/images/lang_slovenian/reply.gif) |
|
![](templates/Mozilla_Firefox/images/corners/gc_tl.gif)
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2010 19:06 Naslov sporočila: Krompirjeve dobrote |
|
|
|
|
Krompirjev narastek
Sestavine:
- 800 g krompirja
- 100 g naribanega sira
- 3 jajca
- 200 ml sladke smetane
- peteršilj, muškatni orešček
- sol, poper, maslo
Krompir operemo in neolupljenega skuhamo v kropu. Ohladimo ga, olupimo in naribamo (oz. pretlačimo z vilicami). V posodi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano, nariban sir, sesekljan peteršilj, malo nastrganega muškatnega oreščka in nariban kuhan krompir. Solimo, popramo in dobro premešamo. Maso prelijemo v ognjevarno posodo, ki smo jo premazali z maslom in pečemo v pečici na 180°C približno 45 minut.
________________________________________
Zapečen krompir s sirom
Sestavine:
- 800 g krompirja
- 50 g masla
- 100 g naribanega sira
- 100 g skute
- 3 jajca
- 200 ml sladke smetane
- sol, poper, peteršilj
Olupljen, opran in na rezine narezan krompir kuhamo v slanem kropu približno 20 minut. Stopljeno maslo zmešamo s kislo smetano, stepenimi jajci, naribanim sirom, skuto, sesekljanim peteršiljem ter solimo in popramo. Kuhan krompir odcedimo. Polovico krompirja zložimo v namaščen pekač, prelijemo s polovico sirovega preliva, prekrijemo z drugo polovico kuhanega krompirja in prelijemo s preostalim prelivom. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170°C in pečemo približno 50 minut.
________________________________________
Krompir po mediteransko
Sestavine:
- 800 g krompirja
- 30 g oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 velika zelena paprika
- 1 velika rdeča paprika
- 4 stroki česna
- 150 g češnjevega paradižnika (narezanega na četrtine)
- 50 g kaper
- 10 rezin slanine
- sol, poper, peteršilj
- origano, bazilika
Olupljen in opran krompir narežemo na debelejše rezine. Stresemo ga v pekač, solimo in prelijemo z vročim oljčnim oljem. Vse skupaj premešamo in postavimo v pečico, segreto na 200°C in pečemo približno 20 minut. Medtem pripravimo zelenjavo: vse sestavine očistimo, operemo in narežemo na poljubno velike kose. Česen sesekljamo in vse skupaj zmešamo ter solimo. Tako pripravljeno zelenjavo potresemo po krompirju in na isti temperaturi pečemo še približno 10 minut. Nato pečenemu krompirju dodamo kapre, sesekljan peteršilj, origano in baziliko ter ga prekrijemo z rezinami slanine. Tako pripravljen krompir še dobro zapečemo in takoj ponudimo.
________________________________________
Krompirjevi štruklji z drobnjakom
Testo:
- 500 g krompirja
- 200 g moke
- 40 g masla
- 1 jajce
- sol
Nadev:
- 30 g masla
- 80 g kruhovih drobtin
- šopek narezanega drobnjaka
- 1 jajce
Olupljen, opran in na kose narezan krompir skuhamo v slanem kropu, ga odcedimo, stresemo v veliko posodo in pretlačimo. Še toplemu nato dodamo sol in maslo, malce premešamo in pustimo, da se ohladi, nato pa primešamo jajce in moko ter na hitro zgnetemo v krompirjevo testo. Pustimo stati nekaj časa, medtem pa pripravimo nadev tako, da v kozici na stopljenem maslu prepražimo drobtine in jim primešamo drobnjak. Malce popražimo (vendar ne preveč, da se drobtine ne zažgejo) ter odstavimo z ognja.
Na pomokani površini razvaljamo testo na slab centimeter debelo. Namažemo ga s stepenim jajcem in potresemo s prepraženimi drobtinami. Testo nato trdno zavijemo v štrukelj in ga zavijemo v pomaščeno alu folijo. Štrukelj položimo v visok pekač in ga prelijemo s približno litrom vode. Vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 110°C za približno 50 minut. Po potrebi dolijemo vodo. Ponudimo ga kot samostojen obrok s smetanovo omako. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Mozilla_Firefox/images/corners/gc_bl.gif)
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|