|
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2010 18:58 Naslov sporočila: Ribe |
|
|
|
|
ČIŠČENJE RIB
S strgalom ali z narobe obrnjenim nožem najprej odstranimo luske: strgamo v nasprotno stran, kot ležijo luske, to je od repa proti glavi.
Oplaknemo, nato od iztrebila zarežemo navzgor in odstranimo drob. Previdno odstranimo žolč, odrežemo škrge in iztisnemo kri iz hrbtenice.
Ikre, ki so včasih v ribah, so užitne.
Če gre v ponev ali pekač riba z glavo vred, glavo pustimo, sicer jo odstranimo.
KUHANJE RIB
sestavine:
ribe, primerne za kuhanje:
postrv, krap, škarpena, oslič, brancin, orada, zobatec, romb
1 ½ l vode
1 žlica soli
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
1 narezana majhna čebula
1 strok česna
košček zeleninega gomolja ali vejica zelene
lovor
timijan
cel poper
sol
limonin sok
1 dl belega vina
zabela:
oljčno olje ali maslo
priprava:
Vso zelenjavo, dišave, začimbe, limonin sok in vino damo v kozico ali v posodo za kuhanje rib, prilijemo vodo in zavremo. Tedaj položimo v zavrelico očiščeno ribo tako, kot bi plavala. Če imamo manjše ribe, naj bo zavrelice le toliko, da so pokrite. Posodo pokrijemo in ribe kuhamo pri nevidnem vrenju 10 minut.
Ribe so kuhane, ko jim izstopijo oči in ko plavutko z lahkoto izpulimo.
Če ribe postrežemo hladne, jih ohladimo v juhi, v kateri smo jih kuhali.
Kuhane ribe pokapljamo z vročim maslom ali s toplim ali hladnim oljčnim oljem. Hladnemu olju lahko dodamo sesekljan česen in peteršilj.
RIBE, PEČENE V PONVI
sestavine:
4 postrvi, osliči, kovač ali druge ribe (težke po 20 dag)
sol
strt česen
peteršilj
moko
olje za pečenje
rezine limone
priprava:
Ribe očistimo tako, da zarežemo od iztrebila do glave. Odstranimo drobovino, postrgamo strjeno kri in splaknemo pod tekočo vodo. Ostrgamo luske.
Ribe osušimo, osolimo znotraj in zunaj, nato jih natremo s česnom in peteršiljem, tako da se malo oprimeta.
Ribe z obeh strani pomokamo in jih položimo v ponev na vroče olje. Pečemo na vsaki strani po 6 minut.
Začetna vročina ne sme biti previsoka, ker natrga kožo, zato vročino postopno večamo. Zraven postrežemo krompir v kosih, krompirjevo solato ali kuhano zelenjavo. Okrasimo z rezinami limone.
OCVRTE SARDELE
sestavine:
60 dag sardel
sol
moka
olje za cvrenje
priprava:
Sardelam ostrgamo luske, nato jim odstranimo glavo in drob. To lahko naredimo tako, da primemo glavo in z njo vred potegnemo drobovino.
Ribe operemo, osušimo in osolimo. Povaljamo jih v moki in v vročem olju rumeno ocvremo.
Cvremo jih na vsaki strani okoli 5 minut.
SARDONI V PLASTEH S ČESNOM
sestavine:
75 dag sardonov
4 stroki sesekljanega česna
peteršilj
sol
poper
drobtinice
oljčno olje
limonin sok
1 dl belega vina
priprava:
Sardonom odstranimo glave, drob in kost ter jih operemo, da se sploščijo.
V naoljeno kozico jih zložimo drugega ob drugega, da pokrijejo dno. Plast sardonov nato potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem, osolimo, popramo, potresemo z drobtinami in pokapljamo z oljčnim oljem in limoninim sokom.
Na vse položimo drugo plast sardonov, jih spet potresemo s česnom in ostalimi surovinami in tako nadaljujemo, da imamo dve ali tri plasti rib.
Nazadnje prilijemo belo vino, posodo damo nad šibak ogenj, pokrijemo in dušimo kakih 15 minut.
Postrežemo vroče ali hladne.
Sardoni so po videzu podobni sardelam, le da so manjši.
PANIRANE SARDELE
sestavine:
60 dag sardel
sol
olje za cvrtje
za paniranje:
jajca
moka
drobtine
priprava:
Sardele oluskamo, jim odstranimo glavo in drob, pa tudi kost do repa in jih odpremo, da so ploske.
Ribe osolimo, nato jih povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah.
Ocvremo jih v vročem olju. Cvremo na vsaki strani približno 5 minut.
SKUŠE S PARADIŽNIKOM
sestavine:
8 skuš ali drugih čvrstih rib
sol
moka
olje za pečenje
2 stroka sesekljanega česna
sesekljan peteršilj
4 olupljeni ali na kocke narezani paradižniki ali pol konzerve (20dag) nasekljanega paradižnika
1 ½ dl vina ali juhe iz kocke
priprava:
Skuše ali druge ribe očistimo, osolimo, povaljamo v moki in vročem olju spečemo.
Pečenim prilijemo žlico oljčnega olja, potresemo s peteršiljem in nasekljanim paradižnikom ter prilijemo malo vina ali juhe.
Pokrijemo in dušimo, da se paradižnik razkuha, kar je približno 10 minut. Ponev občasno potresemo.
Na ogret krožnik damo najprej omako, nanjo položimo ribe.
ŠKARPENA S KROMPIRJEM
sestavine:
75 dag škarpen
75 dag krompirja
sol
poper
4 stroki sesekljanega česna
peteršilj
pol kozarca oljčnega olja
1 dl vina
juha ali krop
priprava:
Škarpene očistimo in narežemo na večje kose.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na lističe.
Nepregorno skledo ali primerno kozico naoljimo, vanjo položimo polovico krompirja, potresemo s soljo, poprom, sesekljanim česnom in peteršiljem. Čez vse položimo plast rib.
Osolimo, popramo in pokapljamo s polovico olja in vina. Prekrijemo z drugo polovico krompirja, začinimo kot prej in pokapljamo z oljem in vinom.
Prilijemo toliko juhe ali kropa, da tekočina sega skoraj do vrhnje plasti krompirja.
Damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C. Lahko pa jed počasi kuhamo na štedilnikovi plošči.
ŠKARPENA S KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOM
Pripravimo vse kot po receptu ŠKARPENA S KROMPIRJEM, le da na kose rib v plasteh polagamo tudi zrel narezan paradižnik ali paradižnik iz pločevinke.
Pečemo ali dušimo, kot je opisano zgoraj.
VEČJA RIBA S KROMPIRJEM V PEČICI
sestavine:
1 velika riba: brancin, oslič, zobatec, škarpena, večji romb ali žaba
sol
1 dober dl olja
60 dag krompirja
priprava:
Ribo očistimo. Če je zelo velika, jo ob strani dvakrat zarežemo. Osolimo.
Krompir narežemo na tanjše krhlje in ga dobro naoljimo.
V pekač vlijemo malo olja, naj položimo ribo in okrog naložimo naoljen krompir. Pečemo 40 minut v pečici in pri tem ne dolivamo nikakršne tekočine, da se riba in krompir pečeta na suhem. Le tako bo krompir dobro pečen.
OSLIČ, ZAVIT V PRŠUT
sestavine:
4 osličevi fileji po 18 dag vsak
5 dag stopljenega masla
4 ali 8 rezin pršuta ali prekajene slanine
pire po želji ali pa matevž (glej recept MATEVŽ ALI KROMPIRJEV MOŽ)
priprava:
Osličeve fileje namažemo z mehkim maslom, nato bjih zavijemo v eno ali dve rezini pršuta ali slanine in ponovno premažemo z mehkim maslom.
Pripravljene fileje položimo v pekač in damo za 15 minut v pečico, razgreto na 2000 C.
Pečene ribje fileje položimo na kakšen pire ali na matevž.
PEČENI RIBJI KOTLETI
sestavine:
kotleti večjih rib: losos, tuna, mečarica, večje sladkovodne ribe
sol
limonin sok
moka
olje za pečenje
priprava:
Kotlete na hitro oplaknemo, osolimo, pokapljamo z limono in povaljamo v moki.
Položimo jih na segreto olje in počasi pečemo. Ko so pečeni na eni strani, jih previdno obrnemo in popečemo še na drugi strani.
Zraven postrežemo krompir, pire iz leče, rezance, kuhan in z oljem pokapljan brokoli ali z maslom zabeljene beluše.
OCVRTE TRILJE
sestavine:
8 večjih trilj (bradačev) ali skupno 75 dag manjših trilj
sol
moka
olje za cvrenje
priprava:
Triljam odstranimo drob in luske, jih osolimo, pomokamo in na vročem olju ocvremo.
Cvremo jih na vsaki strani 7 minut, če so ribe manjše, pa samo 4-5 minut, saj imajo trnje zelo nežno meso.
TRILJE Z BELUŠI IN ŠPINAČO
sestavine:
8 velikih trilj (bradačev) ali skupno 75 dag manjših trilj
sol
poper
olje
kis
priprava:
Najprej pripravimo zelenjavo: belušem odrežemo trši del in jih skuhamo v osoljeni vodi Špinači odstranimo peclje in jo skuhamo na sopari.
Zelenjavo nato dosolimo, popopramo, pokapljamo z oljem in kisom.
Pečenje rib: ribe očistimo, jih na hitro oplaknemo, osolimo in povaljamo v moki. Nekoliko jih otresemo, položimo v ponev na srednje razgreto olje in jih pečemo na vsaki strani po 7 minut, če so ribe velike, ali pa 4-5 minut, če so manjše.
Prestavimo jih na gospodinjski papir.
Na krožnike damo ocvrte ribe, zraven kupček špinače in nekaj belušev.
TRILJE PO MEDITERANSKO
sestavine:
75 dag trilj
moka
olje za cvrenje
4 žlice olja (najbolje oljčnega)
2 stroka česna
pol pekočega feferončka
5 žlic paradižnika iz konzerve
sesekljana bazilika in peteršilj
priprava:
V ponev damo olje, sesekljan česen in polovico narezanega feferončka.
Popražimo in dodamo paradižnik. Počasi kuhamo nekaj minut. Osolimo in popopramo.
Trilje očistimo, osolimo, povaljamo v moki in na vročem olju na hitro popečemo. Prestavimo jih v paradižnikovo omako in dušimo 10 minut. Sredi dušenja jih enkrat obrnemo.
Na koncu primešamo baziliko in peteršilj.
MORSKI LIST Z GOBJO OMAKO
sestavine:
4 morski listi, vsak po 30 dag
gobja omaka:
25 šampinjonov
6 dag masla
1 žlica limoninega soka
1 žlička moke
sol
poper
noževa konica pekoče paprike
priprava:
Morske liste oplaknemo, jim odstranimo drob in po možnosti tudi črno kožo. Ribe nato malo osolimo in narahlo povaljamo v moki.
V ponvi segrejemo 1 žlico masla in 1 žlico olja, na maščobo položimo liste in jih kar živahno pečemo na vsaki strani 6-7 minut. Damo na krožnike in prilijemo gobjo omako, ki se zelo poda k morskemu listu.
Gobja omaka
Na grobo nasekljane gobe damo v kozico na 40 dag masla. Prilijemo limonin sok in pražimo, da se gobice osušijo. Potresemo z žličko moke, spet malo popražimo, prilijemo 2 dl juhe, osolimo in popopramo ter kuhamo še 5 ali 6 minut. Na koncu primešamo 2 dag masla in ščepec pekoče paprike.
KAKO MORSKEMU LISTU ODSTRANIMO ČRNO KOŽO
Morski list položimo na plastično ali marmorno ploščo, pri repu z ostrim nožem zarežemo kožo, jo privzdignemo in začnemo vleči proti glavi. Ribo z drugo roko pritiskamo ob pod¬lago. Kožo čvrsto potegnemo do konca. Če nam drsi, primemo s krpo.
MORSKI LIST PO MLINARSKO
sestavine:
4 morski listi, vsak po 25-30 dag
malo mleka
sol
moka
4 dag masla
limonovo maslo:
4 dag masla
sok 1 limone
peteršilj ali kapre
priprava:
Morske liste oplaknemo, jim odstranimo drob in tudi črno kožo, kot je prikazano.
Ribe nato položimo v krožnik z mlekom in pustimo 5 minut. Odcedimo, malo osolimo in jih narahlo povaljamo v moki.
V ponvi segrejemo maslo, položimo liste in jih kar živahno pečemo na vsaki strani 6-7 minut. Odcedimo in položimo na ogret ovalen krožnik. Prelijemo z limonovim maslom.
Limonovo maslo
V kozičko damo maslo in limono. Držimo na vroči plošči, da se maslo zbistri. Dodamo nasekljan peteršilj ali kapre.
Po tem receptu lahko pripravimo tudi orade, brancine, kovača in druge bele ribe. Bolje je, če večje ribe filiramo (glej pod recept FILIRANJE RIB).
RIBJI FILEJI S PEHTRANOVO OMAKO
sestavine:
8 ribjih filejev: oslič, losos ali romb
olje za pečenje
pehtranova omaka:
šopek pehtrana
1 dl belega suhega vina
podmet:
1 ½ dl smetane
1 žlička moke
1 ½ dl kropa ali juhe
sol
poper
priprava:
Ribje fileje oplaknemo, osolimo in pokapljamo z limoninim sokom. Malo jih pomokamo in na vročem olju z obeh strani rumeno spečemo. Prestavimo na krožnike in prilijemo peh¬tranovo omako.
Pehtranova omaka
V kozico damo kozarec vina in pehtran. Kuhamo, da se napol pokuha. Precedimo skozi plastično čajno cedilce, spet pristavimo in dodamo smetanov podmet. Dodamo še žlico svežega nasekljanega pehtrana, sol in poper.
Pehtranova omaka se zelo poda k osliču, rombu in lososu.
RIBJI FILEJI V ALUFOLJI
sestavine:
4 večji ribji fileji: oslič, brancin, orada ali škarpena
oljčno olje za folijo
koromačev gomolj
2 zrela paradižnika
4 večje vejice zelene
timijan
peteršilj
2 stroka sesekljanega česna
sol
poper
kosmiči masla
priprava:
Zamrznjene ribje fileje v hladilniku ali pri sobni temperaturi malo natalimo. Ko jih talimo, jih zavijemo v moker prtič, da se preveč ne osušijo.
4 kose alufolije namažemo z oljem in nanje položimo na rezine narezano zelenjavo, dišavni¬ce in česen. Osolimo, popopramo in na zelenjavno steljico položimo ribje fileje. Potresemo s kosmiči masla.
Folijo preganemo, robove dobro zatisnemo in omote položimo v pečico. Pečemo 15 minut pri 2000 C. Če imamo debelejše škarpenine fileje, jih pečemo 25 minut.
FILIRANJE RIB
Potrebujemo tanek in oster nož. Ribo zarežemo pri glavi krog in krog. Nato zarežemo ob strani pri hrbtni plavuti. Režemo tik ob kosti.
Z nožem gremo do druge strani, da dobimo en file, ali pa naredimo po sredi ribe ob kosti zarezo in nato režemo do sredine zareze, da dobimo dva fileja.
Ribo obrnemo in izrežemo fileje še na drugi strani.
OCVRTI FILEJI V PIVOVSKEM TESTU
sestavine:
4 večji ribji fileji
sol
poper
strt česen
malo moke
olje za cvrenje
pivovsko testo:
2 jajci
sol
1 žlička olja
2 dl piva
3 dl moke
priprava:
Ribje fileje osolimo, povaljamo v moki, jih otresemo, nato pomočimo v testo in položimo v ponev z vročim oljem.
Na vsaki strani jih cvremo po 6 minut. Ocvrte fileje položimo na gospodinjski papir.
Pivovsko testo
Jajci vtepemo, osolimo, primešamo olje, pivo in moko. Vse gladko razmešamo. Testo naj pol ure počiva.
PANIRANI RIBJI FILEJI
sestavine:
4 večji fileji ali 8 manjših filejev osliča ali drugih rib (lahko so zamrznjeni)
sol
limonin sok
2 stroka sesekljanega česna
za paniranje:
pšenična ali koruzna moka
2 stepeni jajci
drobtine
olje za cvrenje
priprava:
Fileje osolimo, pokapljamo z limoninim sokom, natremo s česnom, povaljamo v moki, nato v jajcih in nazadnje v drobtinicah.
Cvremo jih v vročem olju na vsaki strani 3-5 minut.
Ocvrte fileje položimo na gospodinjski papir, da popije odvečno maščobo.
Če cvremo cele sveže ribe, postopamo enako, le da jih cvremo na vsaki strani po 6 ali več minut.
Zamrznjene ribje fileje najprej odtalimo, in sicer tako, da jih pustimo čez noč v hladilniku ali pa kakšno uro pri sobni temperaturi. Dobro je, če jih zavijemo v moker in ožet prtič, da se preveč ne izsušijo. Odtaljene nemudoma uporabimo.
Fileje lahko pečemo ali paniramo, tudi če so še malo namrznjeni.
LOSOS PO RUSKO
sestavine:
4 lososovi fileji ali kotleti, vsak po 12 dag
sol
poper
olje za pečenje
mlada rdeča pesa v pečici:
16 zelo mladih rdečih pes
olje
kis
sol
poper
hrenova omaka:
pol kozarčka naribanega hrena
1 lonček kisle smetane
sol
priprava:
Lososove zrezke ali kotlete osolimo, popopramo in spečemo na vročem olju. Po krožnikih porazdelimo rdečo peso, hrenovo omako in popečen losos.
Mlada rdeča pesa v pečici
Rdečo peso operemo in jo narežemo na četrtine, zelo majhno pa pustimo celo. Pokapljamo z oljem in kisom, osolimo in popopramo. Peso damo na alufolijo in jo dobro zavijemo. Omot damo v pečico in pečemo 50 minut pri 1800 C.
Smetanov hren
Kislo smetano in nariban hren zmešamo in osolimo.
Ta recept je odličen predvsem z lososom.
LOSOSOVI FILEJI S SMETANO IN REZANCI
sestavine:
4 kosi lososovega fileja
olje za pečenje
20 dag širokih rezancev
sol
ribja smetanova omaka:
4 žlice ribje juhe
4 žlice sladke smetane
2 žlici vina
limonin sok
sol
poper
po želji:
prgišče kaper
priprava:
Lososove fileje z obeh strani na hitro popečemo. Ko jih obrnemo, jih polijemo z malo olj¬čnega olja. Osolimo. Nič hudega, če so zrezki na sredi še malo sveži.
Rezanci
V veliki količini osoljene vode kuhamo rezance. Pazimo, da se ne razkuhajo. Odcedimo. Vroče odcejene rezance razdelimo po krožnikih, prelijemo z ribjo omako in nanje položimo pravkar popečene lososove zrezke.
Ribja smetanova omaka
V kozico damo ribjo juho, smetano, vino, limonin sok, sol in poper. Po želji dodamo tudi kapre. Pristavimo in pokuhamo do polovice.
POLENOVKA S KROMPIRJEM
sestavine:
1 polenovka
8 dag olja
40 dag krompirja
8 dag olja
2 ali 3 stroki česna
lovorov list
peteršilj
pol konzerve paradižnika ali malo paradižnikove mezge
priprava:
Namakanje: Polenovko 2-3 dni namakamo. Na začetku namakanja jo z lesenim kla¬divom potolčemo. To lahko storimo med dvema tankima deskama. Vodo 2-3X trikrat zamenjamo. Namočeni polenovki odstranimo kosti in kožo, meso pa nadrobimo na ne premajhne kose.
Dušenje:V kozico damo olje in strt česen. Malo popražimo in takoj dodamo koščke polenovke, ki jih tudi popražimo. Primešamo na kocke narezan krompir, prilijemo vodo, da je jed pokrita, popopramo, če je potrebno, dosolimo, pristavimo in dušimo okoli 40 minut.
10 minut pred koncem kuhanja, ko je krompir že mehak, dodamo sesekljan paradižnik ali mezgo.
NADEVANI KALAMARI
sestavine:
8 očiščenih kalamarov
olje za pečenje
5 žlic belega vina in prav toliko vode
nadev:
2 žlici olja
2 stroka sesekljanega česna
6 dag namočenega in ožetega kruha
1 jajce
sesekljan peteršilj
limonin sok
sol
poper
priprava:
Vrečice kalamarov splaknemo, lovke drobno narežemo, uporabili jih bomo pri nadevu. Kalamare napolnimo več kot do polovice z nadevom in jih zašpilimo.
Položimo jih v ponev na vroče olje. Krog in krog jih popečemo, nato prilijemo vino in vodo ter dušimo do mehkega, kar je okoli 25 minut. Po potrebi dolivamo krop.
Nadev
Na olju steklasto spražimo čebulo, dodamo česen in lovke ter pražimo.
Ko se lovke osušijo, zamešamo ožet kruh, premešano in odstavimo. Malo ohlajeni zmesi primešamo jajce, peteršilj, limonin sok, sol in poper.
OCVRTI KALAMARI
sestavine:
80 dag očiščenih kalamarov
moka
olje za cvrenje
sol
priprava:
Kalamare narežemo na 1 cm široke kolobarje, lovke pustimo cele, in jih osušimo na krpi. Kolobarje in lovke povaljamo v moki in jih v vročem olju rumeno ocvremo. Pazimo, da olje ni prevroče. Ko začnejo pokati, jih pokrijemo, plamen zmanjšamo in tako pustimo še kakšno minuto.
Kalamare osolimo, ko so že ocvrti, sicer med cvrenjem preveč pokajo.
BRODET
sestavine:
dober kilogram mešanih rib: za brodet moramo imete vsaj 3 vrste rib, npr. v tej sestavi: 1 škarpena ali druge čvrste ribe, 2-3 sipe ali kalamari, 12 škampov, ki dajo brodetu zelo dober okus
moka za pomokanje
1 ½ dl oljčnega olja
omaka:
3 žlice drobno sesekljane čebule
3 stroki sesekljanega česna
2 dl belega vina
malo kisa ali limoninega soka
nekaj zrn popra
sol
šop peteršilja
rožmarin
lovorov list
4 zreli, olupljeni in nasekljani paradižniki ali 1 konzerva paradižnika (40 dag)
priprava:
Popekonje rib: Ribe in glavonožce očistimo, narežemo na večje kose in jih pomokamo. V ponev damo polovico olja, ga segrejemo in na njem popečemo kose rib in glavonožcev. Popečene ribe prestavimo in na olju na hitro popečemo tudi škampe.
Omaka
V kozico damo sveže oljčno olje in tudi malo tistega, na katerem smo pekli ribe, in na njem popražimo čebulo. Kar hitro dodamo česen in ko zadiši, dodamo popečene glavonožce, kajti te moramo najdlje kuhati, da se zmehčajo. Prilijemo vino in po želji tudi limonin sok ali malo kisa. Dodamo vse dišavnice in začimbe ter nasekljan ali pretlačen paradižnik. Nekaj minut kuhamo.
V omako vstavimo popečene kose rib in škampe. Prekrito naj bo z omako in vse skupaj na majhnem ognju kuhamo še kakšnih 15 minut, da se ribji okusi premešajo.
Mešamo zelo previdno ali pa posodo pretresamo.
K brodetu sodi obvezno polenta: še vročo razdelimo po posameznih krožnikih in jo prelijemo z brodetom.
ČIŠČENJE GLAVONOŽCEV
Kalamare, sipe ali hobotnice čistimo tako, da primemo glavo ter izvlečemo drobovino. Odstranimo kost in oči ter črnino. Z vrečice potegnemo stran mreno in vrečico dobro iz-peremo. Lovk ne zavržemo, saj so okusne.
Vse to laže naredimo, če so glavonožci malo namrznjeni.
Sipe in hobotnice se hitreje skuhajo, če so bile zamrznjene.
BRODET IZ SIP
sestavine:
80 dag sip
1 dl oljčnega olja
3 žlice sesekljane čebule
3 stroki sesekljanega česna
2 zrela paradižnika ali pol konzerve (20 dag) paradižnika
sol
poper
pol kozarca belega vina ali malo manj kisa
1 žlica drobtin
prgišče sesekljanega peteršilja
priprava:
Sipam odstranimo vrečko s črnilom in kost, jih operemo in narežemo na kose.
V kozico damo olje, čebulo in česen. Popražimo le toliko, da zadiši. Dodamo sipe, tudi te malo popražimo, nato dodamo paradižnik ali pa malo paradižnikove mezge, osolimo, popopramo in okisamo.
Dušimo 45 minut in medtem večkrat premešamo.
Proti koncu kuhanja brodet zgostimo z drobtinicami in ga potresemo s peteršiljem.
Ponudimo s polento, ki jo damo na krožnik skupaj z brodetom.
BUZARA
sestavine:
1 ½ kg škampov ali 1 ½ kg školjk
1 dl olja
2 žlici drobno sesekljane čebule
3 stroki sesekljanega česna
2 dl belega vina
3 dl juhe iz kocke
sol
poper
1 konzerva sesekljanega paradižnika
1 žlica drobtin
priprava:
V zajetno kozico damo olje in na njem popražimo čebulo. Dodamo sesekljan česen in ko zadiši, stresemo zraven oprane cele škampe ali školjke, ki smo jih dobro oprali in jim od-stranili mulj.
Med mešanjem vse skupaj malo pokuhamo.
Prilijemo belo vino in juho, osolimo, popopramo, dodamo še paradižnik iz konzerve in vse dobro premešamo.
Posodo pokrijemo in, če imamo škampe, dušimo okoli 15 minut, če pa pripravljamo školjke, dušimo toliko časa, da se odprejo. Tiste, ki se niso odprle, zavržemo.
Zadnjih 5 minut kuhanja buzaro potresemo z drobtinami, da se omaka malo zgosti. Oboje, škampe in školjke, lahko pripravimo tudi brez paradižnika. Seveda to ni več buzara, je pa jed prav tako okusna.
RIBJA JUHA S SMETANO
sestavine:
75 dag različnih rib
3 stroki česna
timijan
lovorov list
sol
poper v zrnju
kanec kisa
popečene kruhove rezine
podmet:
2 dl kisle smetane
2 dl vrele juhe
1 žlička moke
priprava:
Ribe očistimo, splaknemo pod tekočo vodo in jih damo v lonec z dobrim litrom in pol vode. Dodamo česen, timijan, lovorov list, sol, poper in kis.
Pristavimo in ko se pokažejo znaki vrenja, plamen zmanjšamo in pri komaj opaznem vrenju kuhamo 30 minut.
Juho precedimo, jo ponovno zavremo in prilijemo redko tekoč smetanov podmet.
Ribe odberemo od kosti in jih vstavimo v juho. Juho vlijemo na popečene kruhove rezine.
RIBJA JUHA PO TRŽAŠKO
sestavine:
60 dag mešanih rib
popečene kruhove rezine
dobra pest narezane jušne zelenjave:
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
košček zelene
1 čebula
1 strok česna
lovorov list
2 žlici oljčnega olja
sol
poper
2 debela paradižnika ali pol konzerve paradižnika (20 dag)
priprava:
Ribe očistimo.
V lonec damo očiščeno in narezano zelenjavo, česen, lovorov list in 2 žlici oljčnega ali drugega olja ter prelijemo z 1 ½ l vode. Osolimo, popopramo in kuhamo 10 minut. Dodamo ribe, pustimo vreti 2 minuti, nato jih poberemo ven in ko se malo ohladijo, odstranimo kosti in meso razdelimo na koščke.
Juho precedimo, dodamo olupljen in nasekljan paradižnik ali paradižnik iz konzerve in pustimo počasi vreti še 10 minut. Paradižnik lahko pretlačimo.
Nazadnje dodamo odbrano ribje meso in pustimo vreti še 5 minut.
Juho vlijemo po krožnikih na popečene kruhove rezine.
Lahko pa v juho, preden damo vanjo ribje meso, zakuhamo tanke rezance ali riž.
PEČEN KRAP
sestavine:
1 krap, težak 90 dag
sol
strt česen
sesekljan peteršilj
olje za peko
priprava:
Krapa očistimo, splaknemo pod tekočo vodo, osušimo, osolimo, natremo s česnom in peteršiljem ter ga pol ure pustimo pokritega v hladilniku.
Ribo nato položimo v naoljen pekač in jo damo v pečico, razgreto na 1800 C. Pečemo 45-50 minut. Med pečenjem krapa enkrat obrnemo.
KRAP V ALUFOLIJI
Krap in tudi druge večje ribe so zelo okusne, če jih spečemo v alufoliji: na folijo damo sesekljan česen in peteršilj, na kose narezan zrel paradižnik in na to položimo očiščeno ribo. Popopramo. Robove folije privzdignemo in prilijemo nekaj žlic olja. Folijo dobro zatisnemo.
Omot položimo na pločevino, damo v pečico in pečemo 40 ali 50 minut pri 1800 C.
RIBE V MARINADI ALI PRIMOSKI ŠAVOR
sestavine:
1 kg sardel ali sardonov
sol
moka
1 dl olja za cvrenje
šavor:
2 žlici oljčnega olja
pol na lističe narezane čebule
3 stroki nasekljanega česna
žlica drobtinic
lovorov list
vejica rožmarina
peteršilj
limonina lupinica
1 dl belega vina
malo kisa
priprava:
Ribe očistimo, osolimo, pomokamo in na vrelem olju spečemo. Preložimo jih v skledo ali v globok krožnik.
Šavor
Malo olja iz ponve, kjer smo pekli ribe, odlijemo, dodamo nekaj svežega oljčnega olja in na njem popražimo na tanke lističe narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, malo drobtinic, lovorov list, rožmarin, peteršilj, limonino lupinico in prav malo soli. Premešamo, prilijemo vino in malo kisa ali kis in vodo ter prevremo.
Vroč šavor takoj vlijemo na ribe, pustimo, da se ohladi, nato damo jed v hladilnik. Pustimo čez noč.
Šavor je hitro pripravljen, poceni in zelo dober. Kadar nam ostanejo ocvrte ribe, jih odlično izkoristimo, če iz njih pripravimo šavor. Jemo ga lahko 3 dni, saj je še boljši, ko se dlje marinira.
Šavor pripravljamo v glavnem iz sardel ali sardonov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|