Danes je 10 Maj 2024 22:14
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 18:57    Naslov sporočila: Solate
 Odgovori s citatom  

SVEŽA SOLATA

Sveže solate očistimo in operemo, kolikor je potrebujemo za enkrat. Glavno solato razdelimo na liste, cele liste operemo in jih šele nato narežemo na koščke. Po potrebi jih še enkrat na hitro oplaknemo in damo na cedilo.

Solato samo v skledo, jo najprej osolimo, nato okisamo (sol se v kisu lažje topi) in premešamo. Šele nato prilijemo olje in solato popopramo s sveže mletim poprom. Če bi solato najprej zabelili z oljem, bi se olje oprijelo lističev in kis bi z njih zdrknil na dno sklede. še bolje je, če pripravimo solatno polivko posebej v skodelici, kot je opisano pod receptom SOLATNE POLIVKE.

Solato lahko potresemo tudi s česnom in narezanim drobnjakom.


SOLATNE POLIVKE

OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z OLJEM IN KISOM

V skodelico damo kis, nato sol in razmešamo, da se sol v kisu stopi. Primešamo olje in nameljemo poper. Dobro razžvrkljamo.

Običajno namerimo tri enote olja na eno enoto kisa. Za 4 osebe vzamemo 3 žlice olja in 1 žlico kisa, vendar pa to prilagodimo okusu, moči kisa in vrsti solate.

Osnovno polivko lahko pripravimo vnaprej. V mešalnik ali dobro zaprto stekleničko damo vse sestavine in stresamo ali stepamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Zama¬šimo in hranimo v hladilniku. Pred uporabo pretresemo.

Pravijo, da naj solato soli modrijan, zabeli razsipnež, okisa skopuh, premeša pa norec.


OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z DODATKI

S STRTIM ČESNOM
1 strok česna olupimo in v možnarju temeljito stremo. Primešamo ga osnovni solatni poliv¬ki. Stoji naj 30 minut.

S česnovo polivko zabelimo na primer solato iz krompirja in cvetače ali pečene paprike.

Z GORČICO
Osnovno solatno polivko razžvrkljamo z 1 žličko gorčice. Poda se h kuhanim solatam.

Z DIŠAVNICAMI
V osnovno polivko zamešamo zvrhano žlico sesekljanih zelišč, na primer drobnjak, peteršilj, baziliko, pehtran ali druga zelišča.

Polivka je primerna za sveže in kuhane solate ter solate z belim mesom.

Z RUMENJAKOM
V osnovno omako krepko vtepemo zelo svež rumenjak.

Polivka je primerna za beluše, bučke in solate z belim mesom.

Jajca morajo biti preverjeno neoporečna.

S POPRAŽENO ZASEKO, TAKO KOT NEKDAJ
Zaseko damo v kozico in jo mešamo, da se stopi. Odstavimo, prilijemo kis in z malo ohlaje¬no zabelimo zimsko solato ali regrat.

LIMONINA POLIVKA
Namesto kisa vzamemo limonin sok.

Limonina polivka je primerna za nežne solate, za solate iz kuhane zelenjave ter za spremljavo k rakcem in drugim lupinarjem ter k ribam.

LIMONINA POLIVKA S SMETANO
Sok ene limone in 4 žlice sladke ali kisle smetane razmešamo. Osolimo in popopramo.

To polivko pripravimo v zadnjem trenutku, kajti če bi stala, bi se lahko sesirila.

SOLATNA POLIVKA S TRDO KUHANIM JAJCEM IN SARDELNO PASTO
2 trdo kuhani jajci z vilicami zmečkamo, dodamo 1 ali 2 žlički sardelne paste, zmešamo in primešemo še olje.

Primerna za beluše.


KOROMAČ V SOLATI

sestavine:
2 koromačeva gomolja
olje
sol
sok 1 limone

priprava:
Koromaču odstranimo trše zunanje liste, ga operemo in narežemo na lističe.
Damo ga v solatno skledo, osolimo, pokapljamo z oljem in limoninim sokom ter takoj postrežemo.
Koromačeva solata je boljša, če jo okisamo z limoninim sokom in ne s kisom.







LEDENKA S KOROMAČEM

sestavine:
1 koromačev gomolj
1 glava ledenke ali druge krhke solate
4 žlici oljčnega olja
limonin sok
2 žlici kisa
sol
poper

priprava:
Koromačev gomolj narežemo na tanke lističe, solato pa očistimo in operemo.
Oboje damo v skledo, zabelimo s polivko iz olja, limoninega soka in kisa, začinimo in premešamo.


BOGATA POLETNA SOLATA

sestavine:
2 pesti na kockice narezanega kruha
75 dag zrelega paradižnika
2 kumari
1 rumena paprika
1 zelena paprika
pol rdeče čebule
nekaj lepih solatnih listov
olje
kis
sol
poper
2 stroka česna
okras:
3 trdo kuhana jajca
nekaj izkoščičenih oljk
po želji:
4 fileji sardonov in nekaj bazilikinih lističev

priprava:
Kruhove kockice damo v razgreto pečico in jih zlatorumeno popečemo. Stresemo v skledo in jih pokapljamo z žlico olja.
Paradižniku odstranimo seme in ga narežemo na kolobarje, kumaro na tanko narežemo ali naribamo, papriko očistimo semenja in jo narežemo na tanke rezance, čebulo prav tako narežemo na tanke lističe, solato pa malo natrgamo.
Vse damo na popečene kruhove kockice, zabelimo in okisamo, posolimo, popopramo, potresemo s česnom in premešamo.
Na vrh solate položimo kolobarje trdo kuhanih jajc, oljke in po želji fileje sardonov in bazilikine lističe.
LIPTAVERSKI SIR

sestavine:
6 dag razmehčanega masla
25 dag pretlačene skute
1 žlička gorčice
2 žlici goste smetane
sol
1 žlica sesekljane čebule
2 pretlačena sardonova fileja
1 žlička sesekljanih kaper
1 rdeča paprika ali zmiksana špinača ali pretlačen rumenjak

priprava:
V skledici gladko razmešamo mehko maslo, dodamo pretlačeno skuto, gorčico, smetano, sol, čebulo, sardonove fileje in kapre. Gladko razmešamo.
Če liptaverskemu siru dodamo mleto rdečo papriko, je rdeč, če pa mu dodamo zmiksano špinačo, je zelen.
Lahko dodamo tudi pretlačen kuhan rumenjak, pa bo rumene barve.


RDEČE REDKVICE S SKUTO

sestavine:
2 šopa redkvic
½ kg skute
1 lonček kisle smetane
drobnjak
melisa
koromač ali druga zelišča

priprava:
Redkvicam porežemo koreninice in lističe, jih operemo in narežemo na tanke lističe.
Skuto razmešamo s smetano, jo damo na steklen krožnik in nanjo položimo redkvice.
Potresemo z dišavnicami.


BUČKE IN BELI SIR V SOLATI

sestavine:
80 dag bučk
25 dag mladega belega sira
olje
kis
sol
2 stroka strtega česna
peteršilj
okras:
nekaj listov solate
priprava:
Bučke operemo in jih kuhamo v osoljenem kropu 10 minut. Odcedimo, narežemo na kolobarje in potresemo s koščki belega sira.
Bučke prelijemo z oljem in kisom, malo osolimo in nato potresemo s česnom in grobo nasekljanim peteršiljem.
Zraven lahko damo nekaj opranih solatnih listov.


PARADIŽNIKOVA SOLATA S PAPRIKO

sestavine:
1 kg paradižnika
sol
olje
2 na tanke rezance narezani papriki
2 žlici na lističe narezane čebule

priprava:
Paradižnik operemo, prerežemo, odstranimo seme, narežemo na krhlje ali rezine in jih spro¬ti polagamo v skledo. Rahlo osolimo, pokapljamo z oljem in skledo stresemo. Na paradižnik v skledi položimo papriko in na lističe narezano čebulo.
Paradižnikovo solato lahko pripravimo tudi tako, da narezanemu paradižniku primešamo na tanke rezinice narezan ementalec, beli sir ali drug sir.
Zabelimo s solatno polivko in po¬tresemo z baziliko ter vse narahlo premešamo.


PARADIŽNIK, KALČKI IN BUČKE V SOLATI

sestavine:
½ kg paradižnika
40 dag mladih bučk
2 stroka česna
sol
poper
olje
limonin sok
kalčki
bazilikini lističi

priprava:
Paradižnik narežemo na krhlje ali kolobarje.
Bučke narežemo na okrogle, malo poševne rezine. Damo jih v skledo, osolimo, pokapljamo z dvema žlicama olja in potresemo z nasekljanim česnom.
V ponvi z debelim dnom segrejemo malo olja in na hitro popečemo bučke, tako da so zlatorumene.
Bučke porazdelimo po 4 krožnikih, nanje položimo rezine paradižnika. Osolimo, popopra¬mo in pokapljamo z žlico olja.
Potresemo s kalčki in z natrganimi bazilikinimi lističi. Po želji okisamo z limoninim sokom.

Ne da bi mešali, takoj postrežemo.


PARADIŽNIK S SIROM

sestavine:
75 dag paradižnika
sol
4 žlice na kockice narezanega belega sira sesekljana čebula
sesekljan česen
olje

priprava:
Paradižnik prerežemo, mu odstranimo seme in ga narežemo na pol cm debele kolobarje.
Kolobarje paradižnika položimo drugega ob drugega na servirni krožnik, osolimo in na vsako rezino položimo malo sira, čebule in peteršilja.
Česen ponudimo posebej v skledici.


BELUŠI V SOLATI

sestavine:
80 dag belušev
sol
oljčno olje
limonin sok ali kis

priprava:
Belušem odrežemo trši spodnji del in jih nato olupimo tako, da potegnemo olupek od zgoraj navzdol (nekateri pa prisegajo na to, da potegnemo od spodaj navzgor).
Po 10 skupaj jih povežemo skupaj v butarico in jih kuhamo v osoljenem kropu z malo kisa okoli 30 minut.
Kuhane beluše položimo na ovalen krožnik in jih pokapamo z oljem in limoninim sokom. Če nimamo limoninega soka, jih pokapamo s kisom.
K belušni solati se lepo podajo krhlji trdo kuhanih jajc.
Dobijo se tudi posebni visoki in ozki lonci za kuhanje belušev.


BELUŠI V SOLATI Z JAJČNO KREMO

sestavine:
80 dag belušev
3 jajca
oljčno olje
kis
1 žlica gorčice
1 žlica čebule
peteršilj

priprava:
Belušem odrežemo trši spodnji del in jih nato olupimo tako, da potegnemo olupek od zgoraj navzdol (nekateri pa prisegajo na to, da potegnemo od spodaj navzgor).
Po 10 skupaj jih povežemo skupaj v butarico in jih kuhamo v osoljenem kropu z malo kisa okoli 30 minut.
Skuhamo tudi jajca, jih olupimo, pretlačimo in dodamo olje, kis, gorčico, peteršilj in čebulo.
Dobro premešamo in s tem prelijemo beluše.


AVOKADO S SMETANOVO OMAKO

sestavine:
2 zrela avokada
smetanova omaka:
1 dl sladke smetane
3 žlice gostega jogurta
1 strok česna
sol
poper
nekaj metinih lističev ali peteršilja

priprava:
Avokada prerežemo na pol in jima odstranimo koščico, nato sredico z žlico posnamemo in jo narežemo na drobne kockice.
Avokadovi sredici dodamo pripravljeno smetanovo omako in narahlo premešamo.
Solato naložimo v avokadove lupine, okrasimo z vejicami peteršilja, položimo na krožnike in postrežemo.

Smetanova omaka
V skledi razmešamo smetano, jogurt, limonin sok, pretisnjen ali nasekljan strok česna, sol, poper in nasekljane metine lističe ali peteršilj.

Ta solata se poda k telečjim zrezkom in h kuhanemu belemu mesu.


ZELENIN GOMOLJ V SOLATI

sestavine:
75 dag zeleneninega gomolja
sol
poper
olje
kis

priprava:
Zelenin gomolj operemo in kuhamo okoli 30 minut. Še toplega olupimo in narežemo na rezine.
Osolimo, popopramo, zabelimo z oljem in kisom ter zmešamo.


ZELENA V SOLATI PO PARIŠKO

sestavine:
1 zelenin gomolj
1 žlica limoninega soka
1 manjša tuba majoneze
2 žlici kisle ali sladke smetane
sol
poper
okras:
solatni listi

priprava:
Zelenin gomolj olupimo in na mlinček za zelenjavo naribamo na tanke rezančke.
Damo v skledo, pokapljamo z limono, da ne porjavi, in dobro premešamo.
Majonezo razmešano s smetano, soljo in poprom ter jo vlijemo na zeleno. Premešamo.
Okrasimo z opranimi solatnimi listi.


ZELENA S KROMPIRJEM V SOLATI

sestavine:
40 dag zeleninega gomolja
½ kg krompirja
majonezna omaka:
4 žlice majoneze
2 žlici kisa
sol
poper

priprava:
Zeleno in krompir posebej skuhamo, olupimo in narežemo na kocke.
Prelijemo z majonezno omako in premešamo.

Majonezna omaka
Majonezo, malo blagega kisa, sol in poper zmešamo.


RDEČ RADIČ S FIŽOLOM IN SLANINO

sestavine:
40 dag rdečega radiča
1 skodelica kuhanega fižola (lahko je iz konzerve)
3 žlice olja
15 dag pancete ali prekajene slanine
2 žlici kisa
sol
sveže mlet poper

priprava:
Zimski rdeč radič očistimo, operemo in narežemo. Damo ga v solatno skledo in dodamo še fižol.
V ponvi na olju pražimo na kockice narezano slanino, da postekleni in malo porumeni.
Odstavimo, prilijemo kis in hitro vlijemo na solato. Premešamo in po potrebi dosolimo in popopramo.


ŠPINAČA ALI REGRAT Z JAJCI IN SLANINO

sestavine:
4 trdo kuhana jajca
25 dag mlade špinače ali regrata
2 žlici olja
15 dag narezane prekajene slanine
2 žlici kisa
sol
poper

priprava:
Trdo kuhana jajca olupimo, ločimo rumenjake od beljakov in posebej pretlačimo.
Špinači odstranimo peclje, jo operemo in odcedimo. Če imamo regrat, ga temeljito očisti¬mo in operemo. Damo v skledo.
V ponvi na žlici olja popražimo na kockice narezano slanino in prilijemo žlico kisa. Prevremo in s tem prelijemo špinačo. Dodamo še preostalo olje in kis, če je potrebno dosolimo in popopramo ter dobro premešamo.
Potresemo s pretlačenimi jajci.


STROČJI FIŽOL S SLANINO

sestavine:
75 dag stročjega fižola
zabela:
1 žlica olja
10 dag pancete ali ocvirkov
1 žlička drobtin
po želji:
1 dl kisle smetane

priprava:
Fižol obrežemo in po želji narežemo ter ga kuhamo v vreli vodi okoli 40 minut. Osolimo ga proti koncu. Kuhanega odcedimo in zabelimo.

Zabela: na kockice narezano slanino ali ocvirke pražimo na olju, da posteklenijo. Dodamo drobtine, jih rumeno spražimo, primešamo peteršilj in vse stresemo na fižol. Popraženim drobtinam po želji dodamo 1 dl kisle smetane, in vse skupaj prevremo.



FIŽOL S ČENO REDKVIJO

sestavine:
4 dl kuhanega fižola
1 črna redkev
olje (lahko je bučno)
kis
sol
poper

priprava:
Fižol damo v skledo, ga zabelimo, okisamo, osolimo in popopramo ter po njem potresemo naribano črno redkev. Premešamo.


RDEČA PESA V SOLATI

sestavine:
1 kg rdeče pese
sol
kumina
olje
kis
po želji:
nekaj majhnih koščkov olupljenega hrena

priprava:
Peso operemo s korenino vred. Kuhamo jo 35 minut, odcedimo, prelijemo s hladno vodo, nato odstranimo kožico in koreninico.
Peso nastrgamo ali narežemo na rezinice, jo po potrebi osolimo, dodamo kumino in kis. Premešamo in pustimo, da vsaj eno uro stoji.
Preden postrežemo, primešamo olje.
Solata iz rdeče pese je zelo dobra, če ji dodamo tudi nekaj rezinic hrena in jo pustimo stati 2 uri ali čez noč.
Preden postrežemo, hren odstranimo.


DOBRA ZELJNA SOLATA

sestavine:
1 manjša zeljna glava
3 krompirji
1 korenček
sol
kumina
olje
kis


priprava:
Zelju odstranimo kocen in ga tanko naribamo.
Krompir skuhamo, olupimo in še vročega narežemo ter zmešamo z zeljem. Korenček na drobno naribamo.
Vse prelijemo z oljem in kisom, potresemo s kumino ter zmešamo.
Zeljno solato lahko pripravimo tudi samo iz tanko naribanega zelja.


RDEČE ZELJE S SLANINO V SOLATI

sestavine:
1 glavica rdečega zelja
sol
poper
mleta kumina
2 žlici olja
12 dag na kocke narezane slanine
kis
po želji:
pol skodelice ječmena

priprava:
Zelju odstranimo kocen in ga tanko naribamo.
Zeljne resice damo v skledo, osolimo, popopramo in dodamo kumino.
V ponvi na olju pražimo slanino, da postekleni, prilijemo kis, prevremo in vlijemo na zelje. Premešamo.
Tej solati lahko po želji dodamo pol skodelice kuhanega vročega ali ohlajenega ječmenčka.


KROMPIRJEVA SOLATA

sestavine:
80 dag krompirja
5 žlic olja
sol
poper
pol skodelice juhe
kis
3 žlice na tanke lističe narezane čebule

priprava:
Dobro opran krompir kuhamo v oblicah 30 minut, ga odcedimo in kar se da vročega olupimo. Narežemo ga na rezine in ga damo v skledo.
Še vroč krompir kar obilno zabelimo z oljem, po potrebi dosolimo, popopramo, prilijemo vročo juho, okisamo in dodamo čebulo. Premešamo.
Krompirjeva solata mora biti sočna. Če nimamo juhe, vzamemo pol skodelice vroče vode, vanjo damo žličko masla in to prilijemo h krompirjevi solati.


KROMPIRJEVA SOLATA S KLOBASO

sestavine:
80 dag krompirja
1 kranjska klobasa ali 25 dag telečje pečenke
ali drugega kuhanega mesa
olje
kis
pol skodelice juhe
sol
poper
2 žlici na lističe narezane čebule
2 trdo kuhani jajci
po želji:
drobnjak

priprava:
Krompir v oblicah kuhamo 30 minut, ga odcedimo, še vročega olupimo in narežemo na rezine. Kranjsko klobaso skuhamo in narežemo.
Krompir damo v skledo, ga zabelimo z oljem, polijemo z juho, osolimo, popopramo ter dodamo olupljeno in na tanke rezine narezano klobaso ali drugo meso, čebulo in narezani jajci.
Prilijemo še kis in vse narahlo zmešamo. Po želji potresemo z drobnjakom.


KROMPIRJEVA SOLATA S SLANINO

sestavine:
80 dag krompirja
2 žlici olja
8 dag prekajene slanine ali pancete
2 žlici kisa
2 žlici sesekljane čebule
1 dl kisle smetane
sol
poper

priprava:
Krompir skuhamo v oblicah, olupimo in narežemo na rezine.
Na olju spražimo slanino, prilijemo kis, prevremo in vse skupaj vlijemo na krompir. Dodamo sesekljano čebulo, smetano, sol in poper. Premešamo.


KROKARSKA SOLATA

sestavine:
½ kg krompirja
5 paradižnikov
2 sveži papriki
8 nasekljanih kislih kumaric
pol čebule
25 dag na rezine narezane šunke, safalade ali hrenovke
4 trdo kuhano jajca
majonezna polivka:
pol tube majoneze
1 žlica gorčice
kis
sol
poper
pol skodelice juhe

priprava:
Krompir z olupkom kuhamo pol ure, nato ga malo ohlajenega olupimo.
Paradižnik, papriko, kumarice in čebulo narežemo na rezine. Šunko narežemo na rezine (safalado ali hrenovko skuhamo in narežemo).
Vse damo v skledo in prelijemo z majonezno polivko. Narahlo zmešamo. Na vrh porazdelimo rezine trdo kuhanih jajc in še enkrat prav narahlo premešamo.

Majonezna polivka
Majonezo, gorčico, malo kisa, sol, poper in pol skodelice juhe dobro zmešamo.


PIŠČANČJE MESO Z ZELENJAVO

sestavine:
30 dag piščančjih prsi
3 krompirji
30 dag stročjega fižola
30 dag cvetače
pol na lističe narezane čebule
1 sesekljan česnov strok
peteršilj
polivka s slanino:
12 dag prekajene slanine
4 žlice olja
2 žlici kisa
sol
poper

priprava:
Piščančje meso in očiščeno zelenjavo skupaj kuhamo pol ure, nato odcedimo. Zelenjava naj bo na ugriz čvrsta.
Meso narežemo na rezance, zelenjavo na primerne koščke. Oboje damo v skledo in zabelimo s polivko. Potresemo z nalistano čebulo, sesekljanim česnom in peteršiljem ter premešamo.

Polivka s slanino
V ponvi z debelim dnom popražimo na kockice narezano slanino. Posebej v skodelici razžvrkljamo olje, kis, sol in poper. Primešamo popraženo slanino.

Za to solato lahko uporabimo pečenko ali kako drugo kuhano meso in v tem primeru posebej skuhamo le zelenjavo.


KROMPIRJEVA SOLATA S TUNINO

sestavine:
80 dag krompirja
1 večja konzerva tunine
4 žlice olja
2 žlici kisa
sol
poper
3 žlice nasekljanih kislih kumaric
po želji:
nekaj črnih oljk
4 trdo kuhana jajca

priprava:
Krompir skuhamo v oblicah, malo ohlajenega olupimo in narežemo na kolesca.
Damo ga v skledo, dodamo tuno in zabelimo z oljem (če smo uporabili olje iz konzerve, do-datnega olja za zabelo skorajda ne potrebujemo). Krompirjevo solato prav malo okisamo, začinimo s soljo in poprom, dodamo kumarice in po želji nekaj črnih oljk.
Premešamo, na solato položimo rezine trdo kuhanih jajc in spet prav narahlo premešamo.

Drugi način
To solato lahko pripravimo tudi tako, da damo tuno v skodelico, jo nadrobimo in razme¬šamo z dvema žlicama majoneze. S tem prelijemo krompirjevo solato, ki smo jo zmešali iz vseh naštetih surovin in jo okrasimo s trdo kuhanimi jajci.


MESNA SOLATA S PARADIŽNIKOM IN JAJCI

sestavine:
4 jajca
½ kg mesa iz juhe ali pečenke
4 žlice olja
3 žlice na lističe narezane čebule
1 strok sesekljanega česna
poper
sol
kis
4 paradižniki

priprava:
Jajca kuhamo 10 minut. Preložimo jih v hladno vodo, olupimo in narežemo na rezine.
Kuhano meso ohladimo v hladilniku, da ga potem lepše narežemo na rezine.
Narezano meso damo v skledo, ga osolimo, pokapljamo z oljem in pustimo, da pol ure stoji.
V skledo k mesu dodamo na rezine narezan paradižnik, čebulo, česen, poper, po potrebi sol in pa kis. Zmešamo, dodamo še rezine jajc ter še enkrat narahlo premešamo.
Preden damo jajca kuhat, jih preskusimo, ali niso počena: trkamo jajce ob jajcu krog in krog in takoj zaznamo, ali je lupinica počena.


NADEVANA JAJCA

sestavine:
6 jajc
rumenjakov nadev:
6 dag razmehčanega masla
1 žlica gorčice
sol
poper
2 žlici kisle smetane
limonin sok
drobnjak ali izkoščičene oljke

priprava:
Jajca 10 minut kuhamo v osoljenem ali okisanem kropu, da se laže lupijo. Prestavimo jih v hladno vodo, nato jih olupimo, prerežemo po dolgem ali počez, oddvojimo rumenjake in jih pretlačimo.

Rumenjakov nadev
Razmehčano maslo penasto umešamo, dodamo pretlačene rumenjake, gorčico, sol, poper, smetano in limonin sok. Dobro zmešamo.
Rumenjakov nadev damo v vrečico in ga nabrizgamo v beljakove polovičke. Lahko ga tudi kopasto naložimo z žličko.
Po vrhu potresemo drobnjak ali položimo po eno črno oljko.


MAJONEZA

sestavine:
2 rumenjaka
sol
poper
pol žličke gorčice
1-2 dl olja
2 žlici kisle smetane

priprava:
Rumenjaka damo v skledo in ju zmešamo s soljo, poprom, gorčico in žličko olja. Pustimo stati 5 do 10 minut, nato med hitrim mešanjem na začetku po kapljicah prilivamo olje, ko pa se začne gostiti, olje prilivamo v curku.
Gosto majonezo lahko razredčimo s kisom ali limoninim sokom in s smetano.
Če majonezo mešamo strojno, vzamemo cela jajca.
Pri ročnem mešanju majoneze pazimo, da so jajca in olje vsaj čez noč na enaki temperaturi. Če nismo prepričani, ali so jajca pregledana, pripravimo raje kuhano majonezo.


KUHANA MAJONEZA

sestavine:
2 rumenjaka
sol
poper
1 žličke gorčice
1-2 dl olja
2 žlici kisle smetane

priprava:
V lonček damo 2 celi jajci, sol, poper, gorčico in žličko olja. Stepamo in počasi prilivamo razredčen kis. Lonček postavimo v vodno kopel in mešamo toliko časa, da se zgosti.
Odsta¬vimo in na hladnem med mešanjem prilivamo olje.
Majonezi dodamo po okusu smetano.


JAJCA Z BELUŠI

sestavine:
16 belušev
sol
4 dag masla
6 jajc
2 žlici kisle smetane
muškatni orešček

priprava:
Belušem odrežemo spodnje olesenele dele in jih kuhamo v osoljeni vodi okoli 20 minut. Odcedimo, malo ohladimo in narežemo na manjše koščke.
V ponev damo maslo, ga segrejemo in na njem na hitro popražimo beluše.
Jajca stepemo s smetano, soljo in muškatnim oreščkom. Vlijemo na beluše in ko zakrknejo, jed takoj postrežemo.
Če želimo pripraviti omleto, spečemo jajčno zmes na eni strani, nato omleto obrnemo in svetlo popečemo še po drugi strani. Omleto zapognemo in stresemo na ogret krožnik.


JAJCA S PAPRIKO IN SKUTO

sestavine:
1 večja, zelena paprika
sol
poper
6 jajc
15 dag pretlačene skute
2 žlici kisle smetane
4 dag masla
sesekljan strok česna

priprava:
Papriko operemo, ji odstranimo seme in na drobno narežemo.
Jajca vtepemo, osolimo, popopramo, dodamo skuto in smetano ter vse gladko razmešamo.
Na maslu na hitro popražimo česen, dodamo papriko, prilijemo žlico juhe in dušimo do meh-kega. Zamešamo jajca s skuto, 2-3 minute mešamo, da zakrknejo, in takoj postrežemo.
Če želimo pripraviti omleto, spečemo jajčno zmes na eni strani, nato omleto obrnemo in svetlo popečemo še po drugi strani. Omleto zapognemo in stresemo na ogret krožnik.



JAJCA Z ZELIŠČI

sestavine:
6 jajc
2 žlici sladke ali kisle smetane
sol
4 dag masla
zelišča: peteršilj, drobnjak, majaron, pehtran, listek melise

priprava:
Vsako zelišče posebej nasekljamo in vse damo v skledico k ubitim jajcem. Osolimo, doda¬mo smetano in stepemo.
Jajčno zmes vlijemo na vroče maslo in mešamo, da jajca zakrknejo.
Če želimo pripraviti omleto, spečemo jajčno zmes na eni strani, nato omleto obrnemo in svetlo popečemo še po drugi strani. Omleto zapognemo in stresemo na ogret krožnik.


JAJCA S HRENOVKO

sestavine:
2 hrenovki
4 dag masla
6 jajc
4 žlice sladke ail kisle smetane
2 žlici naribanega sira

priprava:
Hrenovko damo za nekaj minut v vročo vodo, jo olupimo in tanko narežemo, nato jo damo v ponev na maslo in jo še malo popečemo.
Jajca, sol, smetano in sir stepemo in vlijemo v ponev na hrenovko. Mešamo, da jed zakrkne. Stresemo na krožnik.
Če želimo pripraviti omleto, jajc v ponvi ne mešamo, temveč omleto obrnemo in jo popečemo še po drugi strani.


JAJCA S KLOBASO

sestavine:
1 klobasa
maščoba za pečenje
6 jajc
2 žlici smetane
sesekljan peteršilj

priprava:
Klobaso skuhamo, ohladimo in narežemo na lističe.
Jajca in smetano stepemo in ker je klobasa slana, zmes osolimo manj.
Na vročo maščobo damo klobaso, jo le na hitro popražimo, prelijemo s stepenimi jajci in mešamo, da jajca zakrknejo.
Če hočemo omleto, jajc ne mešamo, temveč omleto obrnemo, da se popeče še po drugi strani. Potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo.


JAJCA Z RUKOLO

sestavine:
6 jajc
2 žlici sladke ali kisle smetane
2 žlici peteršilja
2 žlici drobnjaka
sol
poper
1pest rukole
2 žlici olja

priprava:
V skledi razžvrkljamo jajca s smetano, sesekljanim peteršiljem, drobnjakom, soljo in poprom. Rukoli odstranimo večje peclje in jo grobo narežemo.
V večji ponvi segrejemo olje, vanj vlijemo jajčno zmes in omleto pokrito pečemo najprej na eni strani, nato jo obrnemo, potresemo z rukolo in zapognemo na polovico. Spet pokrijemo in na majhnem ognju pečemo, da omleta v notranjosti zakrkne. To traja okoli 3 minute.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.