Danes je 10 Maj 2024 10:45
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 13:10    Naslov sporočila: Meta
 Odgovori s citatom  

Po grški mitologiji je bila Menta nimfa, ki jo je zaljubljeni bog podzemlja Pluto, potem ko mu je prišla na sled ljubosumna žena, spremenil v opojno dišečo rastlino.




Že v drugi polovici 19. stoletja so jo zaradi mentola pridelovali kot industrijsko rastlino. Danes so največje pridelovalke ZDA, Anglija, Nemčija in nekatere vzhodnoevropske države. Iz nje destilirajo eterično olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji. Vsebuje veliko eteričnega olja in mentol, zato deluje osvežilno. Sicer pa obstaja danes več kot 600 vrst mete in število se z novimi hibridi še povečuje, vendar je pri nas poprova meta najbolj razširjena. Zaradi medsebojnega križanja jih je pogosto težko natančno ločiti in poimenovati, zato jih najraje izbirajmo po vonju, kuharji pa jih ponavadi delimo le na poprove, katerih stebla in spodnji deli listov so rdeče do skoraj črne barve, in na klasnate, ki imajo za razliko od poprovih bolj nagubane in kosmate liste. Najpogostejše vrste mete pri nas so poprova, dlakava, jabolčna, črna in gorska meta, ki ponavadi raste samoniklo. Najbolje jo je gojiti doma, čeprav je na voljo tudi v trgovinah in na tržnicah. V kozarcu vode ali v hladilniku se ohrani dva do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznemo ali posušimo, čeprav slednja precej spremeni okus. Sveža meta je odličen okras za razne jedi in tudi osvežilec daha. V slovenski kuhinji jo uporabljamo v poticah in drugem pecivu, redkeje pa kot dodatek jedem, čeprav jo lahko dodajamo surovo ali kuhamo zraven mesnih jedi, rib, omak, juh in solat. Obogati paradižnikove in druge cocktaile, sadne in zelenjavne solate, skuto in mesne nadeve. Listki mete kot dekoracija jedi in slaščic so postali že klasika. V Maroku in Alžiriji je vroč metin čaj prava nacionalna pijača. Je pa tudi rastlina za odišavljenje kisa, olja in žganja.

Račje prsi z mandarinami in meto
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg račjih prsi, sol, ingver, maslo, malo pomarančne lupine, 2 dl sveže stisnjenega mandarininega soka, 1 žlico sveže sesekljane mete, 1 žlico moke in 1 dl piščančje juhe ali vode.
Račje prsi natrite s soljo in ingverjem. Na maslu jih z obeh strani hrustljavo zapecite, zalijte z mandarininim sokom, dodajte malo pomarančne lupinice in meto, pokrijte ter dušite še 20 minut. Zgostite s podmetom, ki ga napravite iz moke in piščančje juhe, dobro prevrite in po potrebi še dosolite. Prsi narežite na rezine, jih prelijte z omako in postrezite z zdrobovimi cmoki ali pire krompirjem.

Solata z metino-krompirjevim prelivom
Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 1 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 3 žlice oljčnega olja, 20 lističev sesekljane mete, 60 dag poljubne solate (zelene, radiča, motovilca ...), sol in sveže mlet poper.
Slanino z obeh strani popecite v ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega s tekočino vred ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, oljčnim oljem, meto, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte prek očiščene in oprane poljubne solate. Potresite s zdrobljeno slanino in takoj postrezite.

Metin sorbet
Potrebujemo: 15 dag sladkorja, 1,5 dl vode, 1,5 dl sveže stisnjenega limetinega soka, 30 lističev mete in 1 jajčni beljak.
Iz sladkorja in vode skuhajte sirup in ga ohladite. Dodajte limetin sok, ki ste ga zmiksali skupaj z metinimi lističi ter odcedili in sneg iz beljaka. Tako pripravljeno zmes v strojčku za pripravo sladoleda ali v ploskem modelu med občasnim mešanjem pustite zmrzniti v zamrzovalniku. Postrezite v širokem kozarcu in okrasite z rezinami limete ter metinimi lističi.

S sirom in meto polnjene breskve
Za 4 osebe potrebujemo: 8 olupljenih in prepolovljenih breskev, 10 dag margarine, 20 dag skute, 10 listov mete in 1 zvrhano žlico sladkorja.
Skuto in margarino mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Začinite jo z drobno nasekljanimi metinimi listi in sladkorjem. S pomočjo vrečice za brizganje, z nastavkom v obliki zvezde, napolnite breskve in jih okrasite še z metinimi vršički ter postrezite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.