Danes je 10 Maj 2024 18:14
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 22 Okt 2009 13:10    Naslov sporočila: Lovor
 Odgovori s citatom  

To manjše drevo z usnjatimi, bleščeče temno zelenimi listi izvira iz Sredozemlja, kjer tudi samoniklo raste, že stoletja pa ga gojijo po vsej Evropi in v velikem delu Amerike.




Za stare Grke in Rimljane je bil lovor simbol modrosti, moči in slave, zato so z lovorovimi listi kronali vladarje, zmagovite vojskovodje, pesnike in olimpijske zmagovalce. Poznamo več vrst lovora, vendar je za prehrano uporaben le pravi ali navadni lovor. Razen pravega lovora so vse druge vrste nevarne: oleander, rdeči češnjev lovor in drugi. Uporabljamo skoraj izključno samo posušene liste, saj so sveži listi preveč grenki in za povrh še izrazito manj aromatični. Z nikakršnim drugim konzerviranjem si ni treba delati opravka, posušene pa dobimo še v vsaki živilski trgovini, lahko jih seveda naberemo tudi sami kje na morju in jih posušimo doma. V tesno zaprti posodi bodo posušeni listi svoj vonj ohranili vsaj eno leto, morebitne plesnive ali porumenele liste pa zavrzite, ker so brez vonja. Poleg vonja, ki ga lovor daje jedem, prenaša nanje tudi svoj spodbujajoči učinek, ki pospešuje prebavo, je pa tudi dober naravni konzervans in zato uporaben v marinadah in pri pripravi ozimnice. Z lovorjem začinjamo mesne in ribje marinade, fižolovo juho, pasulj, krompirjevo juho, kislo zelje, joto, golaž, paprikaš, obare in meso divjačine. Posebej je priporočljiv za začinjanje ovčjega mesa, saj dobro prekrije svojevrsten vonj ovčetine. Dajemo ga tudi v zelenjavo in gobe, vložene v kisu in celo v nekatere sladice iz fig in agrumov. Pri uporabi moramo paziti, da ga ne dodamo preveč, saj lahko okus jedi postane hitro trpek in grenak.

Krompirjeva juha s porom in lovorom
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag krompirja, 30 dag pora, 1 l mesne juhe, 2 žlici masla, 1 žlico moke, 5 lovorovih listov, 2 žlici kisle smetane, sol in sveže mlet poper.
Opran krompir olupite in ga narežite na kocke. Por vzdolžno razpolovite, operite in narežite na rezine. Na stopljenem maslu prepražite moko, dodajte krompir, lovor in por ter zalijte z mesno juho. Zavrite, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, da se krompir zmehča. Nazadnje primešajte kislo smetano ter postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.

Brancin z lovorom in koromačem
Za 5 oseb potrebujemo: 5 postrvi, 10 lovorovih listov, 1 koromač, oljčno olje, koruzno moko in sol.
Brancine očistite, solite in v trebušno votlino vsakega položite po dva lista lovora in petino na tanko narezanega koromača. Tako pripravljene brancine povaljajte v koruzni moki in jih v ponvi ali na žaru hrustljavo zapecite. Vsakega pokapajte z oljčnim oljem in postrezite s kuhanim ali s pečenim krompirjem.

Goveji file s čebulo in lovorom
Za 2 osebi potrebujemo: 2 zrezka iz govejega fileja težka po 20 dag, 20 dag čebule, 1 žlico olja, 5 dag, masla, 5 lovorovih listov, 1 dl suhega rdečega vina, sol in sveže mlet poper.
V naoljeni ponvi z obeh strani poljubno specite osoljeno in popoprano meso. Postavite ga na ogret krožnik in ga hranite na toplem. V ponev dodajte maslo in na njem spražite na tanke rezine narezano čebulo skupaj z lovorovimi listi. Vse skupaj rahlo solite in popoprajte ter zalijte z vinom. Dobro prevrite in prelijte preko mesa ter postrezite s solato in pire krompirjem.

Nabodala z jurčki, lovorom in kraškim pršutom
Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag jurčkov, 30 dag kraškega pršuta, 3 žlice oljčnega olja, 1 lonček navadnega jogurta, 1 pest lovorovih listov in lesene palčke za nabadanje.
Jurčke dobro operite in jih v kuhinjski krpi osušite. Vsako gobo razdelite na več delov in jih ovijte s tanko rezino pršuta. Tako pripravljene jurčke nabadajte na vejice izmenjaje s polovicami lovorovih listov in jih pokapajte z oljčnim oljem. Nabodala z obeh strani specite v ponvi ali na žaru in jih postrezite z navadnim jogurtom, ki ga solite in razmešate, da dobite preprosto omako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Še več receptov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.