|
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 22 Okt 2009 09:21 Naslov sporočila: Koprive |
|
|
|
|
Kot kopriva je pravzaprav mišljena velika kopriva, ker obstaja še mala kopriva in mrtve koprive. Mala kopriva je sestra velike koprive in je prav tako uporabna, mrtve koprive pa še sestrične niso, kajti s koprivami jih družijo le podobni listi. Koprivo štejemo med najboljša čistila za kri, obenem pa tudi spodbuja presnovo in je zato še posebej dobrodošla v predjedeh.
Koprive so vedno pri roki in imajo rade z dušikom bogata tla, zato rade rastejo tudi ob pripotjih smetišč, tako da velja biti pozoren, kje jih nabiramo. Za prehrano nabiramo mlade poganjke in vršičke večjih kopriv, dokler le te ne vzcvetijo. Nabiramo jih sproti, po možnosti zjutraj, ko je še rosa, pa tudi rokavice nam pridejo zelo prav, v hladilniku pa jih hranimo le kakšen dan. Koprive so najbolj »mesna« rastlina, saj se po okusu in vsebnosti sestavin nagibajo že k hrani živalskega izvora. Vsebujejo neverjetno veliko beljakovin in železa. Zmlete koprive brez pekoče vesti zmešamo v prelive za solate ali soparjeno zelenjavo. Lahko jih prav na kratko skuhamo ter začinimo z oljčnim oljem in česnom. Pripravljamo jih lahko kot špinačo ali blitvo. V družbi s pečenim ali kuhanim krompirjem je pravšnja popestritev času med zimo in pomladjo. Iz kopriv pa pripravljamo tudi pivo in šabeso.
Skutni namaz s koprivami
Potrebujemo: 30 dag skute, 4 žlice kisle smetane, 10 dag sveže zmletih kopriv, 1 strt strok česna, sol, sveže mleti poper.
Skuto spasirajte, ji dodajte kislo smetano, koprive, česen in solite ter popoprajte po okusu. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s toastom ali svežim kruhom.
Česnova juha s koprivami in krompirjem
Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 5 strokov česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 20 dag grobo narezanih kopriv, sol, sveže mleti poper.
V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho in dodajte krompir. Zavrite in kuhajte, da se krompir zmehča. Dodajte koprive in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu ter takoj postrezite.
Rižota s koprivami in gorgonzolo
Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 3 žlice oljčnega olja, 20 dag kopriv, 20 dag riža arborio, 7 dl kokošje juhe, 5 dag masla, 10 dag gorgonzole, sol, sveže mleti poper.
Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo, dodajte kuhane in sesekljane koprive ter vse skupaj malo popražite. Dodajte riž, malo popražite in zalijte s kokošjo juho. Dušite toliko časa, da riž vpije vso tekočino in vmes občasno premešajte. Odstavite, po potrebi solite in popoprajte ter vmešajte maslo in naribano gorgonzolo. Takoj postrezite.
Ravioli s skuto in koprivami
Za 4 osebe potrebujemo: za testo: 20 dag moke, 3 jajca, 1 ščep soli, za nadev: 20 dag kuhanih in odcejenih kopriv, 15 dag skute, 5 dag drobno naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.
Iz moke, jajc in ščepa soli ugnetite testo in ga pustite počivati v hladilniku. Medtem spasirajte skuto in ji primešajte sesekljane koprive ter parmezan. Solite in poprajte po okusu. Testo razdelite na dva dela in oba razvaljajte 1 milimeter na debelo. Razvaljana kosa testa razrežite na 5 centimetrov široke trakove. Na polovico trakov naložite po žličko nadeva in sicer v razmakih po 5 centimetrov. Trakove z nadevom pokrijte s trakovi brez nadeva in jih rahlo pritisnemo, da iztisnemo zračne žepke. Trakove narežite na kvadrate z nadevom v sredini. Če se robovi ne držijo dovolj tesno, jih navlažite z mlekom in stisnite skupaj, da se zlepijo. Tako pripravljene raviole skuhajte v slanem kropu, jih odcedite in prelijte z maslom ali oljčnim oljem, na katerem ste prepražili nekaj vejic žajblja. |
|
Nazaj na vrh |
|
Katka
Administrator foruma
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05 Prispevkov: 997 Kraj: Jesenice
|
|
|
|
|
Objavljeno: 07 Maj 2010 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
V teh dneh se povsod v vsej svoji veličini bohotijo koprive in čakajo na nabiralca, ki jih bo utrgal in zaužil, saj se kar same ponujajo, da jih utrgamo in preizkusimo njihove zdravilne učinkovine. Vendar bodite previdni, da vas s svojimi dlačicami ne opečejo. Previdnost velja predvsem pri nežni otroški koži, na kateri lahko opeklina pusti zelo hude posledice.
Velika kopriva ali Urtica dioica je rastlina trajnica z razvejanimi plazečimi poganjki in pokončnim štirioglatim steblom. Listi so podolgovati, jajčasti s podaljšanim vrhom, pri spodnjem delu pa so srčasti, sivozelene barve, spodaj pokriti s krhkimi dlakami, ki se zapičijo v kožo in spečejo ter izločijo strup, ki na koži izzove rdečico in mehurje. Kopriva je zelo razširjena rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdovih, ob cestah, nasipih in tudi visoko v planinah.
Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. V starogermanski mitologiji so verjeli, da je kopriva boginja strele, ki hkrati blagoslovi naše zdravje in nas opeče, če nismo previdni. Tudi na naših tleh se ljudje zelo dobro zavedajo zdravilnih učinkov velike koprive. V spomladanskem času se mladi listi uporabljajo kot dodatek juham, omakam in solati. Uporabljamo jo lahko tudi namesto špinače. Sicer so listi zelo primerni za pripravo čaja:
Vrelo vodo (1/4 litra) odstranimo z ognja, damo vanjo 10 opranih listov koprive, po desetih minutah pa čaj odcedimo in pripravljen je za pitje. Čaj iz kopriv čisti kri, niža sladkor v krvi in spodbuja izločanje seča. Vsi, ki imate tovrstne težave, popite vsaj tri skodelice čaja na dan. Po treh tednih prenehajte s pitjem za en teden, potem pa ga spet lahko pijemo tri tedne. Najbolj primerne so sveže koprive, ker pa se jih ne da nabirati pozimi, jih naberite pomladi ali poleti in jih posušite. Posušene shranite v dobro zaprt stekleni kozarec in vse skupaj postavite v temen prostor. Tako rastlina ohrani večino svojih dobrih lastnosti. Uporabljajo se tudi korenine in vršički, predvsem za povrnitev spolne sle in preprečevanje moških bolezni.
Koprivini pripravki niso primerni samo za vnos v naše telo, marveč tudi za nego našega telesa. Predvsem so učinkovite pri lajšanju težav z lasiščem.
Koprivin kis:
Preprosta rešitev za vaše lase brez sijaja je koprivin kis, ki ga pripravite tako, da skuhate zelo močan čaj iz kopriv (50 listov v ½ litra vode), ga po treh urah precedite in dodate ¼ litra sadnega kisa – pripravek shranite v primerni steklenici. Po vsakem umivanju las si pripravek vtrite v lase in ga ne izpirajte. Rezultati so vidni že po dveh nanosih.
Lasna voda iz kopriv, breze in brinja:
Zelo pogost problem je tudi prekomerno izpadanje las, ki je lahko posledica uporabe premočnih šamponov in prekomernega umivanja las. Normalno je, da lasje prekomerno izpadajo po prebolelih hudih boleznih in po operacijah. V vseh primerih si lahko pomagate s pripravo lasne vode: zmešamo 5 kapljic eteričnega olja brinja, koprive in breze (primeren je tudi čaj iz listov koprive in breze ter jagod brinja, vendar v večji količini), mešanico damo v 50 ml olivnega olja. Pripravek vtiramo v lasišče vsaj 30 minut in nato speremo z blagim otroškim šamponom in veliko mlačne vode. Postopek ponavljamo dva meseca, dvakrat na teden. V tem času se bo izboljšala prekrvavitev lasišča in posledično bo izpadalo manj las.
Naj bodo težave s krvjo, sečem in drugi zdravstveni problemi pozabljene ob uporabi koprive. V času recesije je zelo pomembno tudi to, da je kopriva povsem zastonj. Če je ne dodajate svojim vsakodnevnim obrokom, ne govorite, da nimate denarja. Potrebna je samo volja in pridobili boste največje bogastvo življenja – zdravje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Stran 1 od 1 |
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
|