Danes je 09 Maj 2024 22:17
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 16 Mar 2009 19:30    Naslov sporočila: Sol v prehrani
 Odgovori s citatom  

Ali je treba sol opustiti? Ne. Toda večina ljudi zaužije več soli, kot je potrebuje. Nujno potrebni vnos natrija je majhen in ga lahko zagotovimo že z nesoljeno ali zelo malo soljeno hrano. Natrij je sestavina, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči zvišanje krvnega tlaka. Vnos natrija naj ne presega 2400 mg na dan, kar ustreza 6 g soli ali eni zvrhani čajni žlički soli. Večina natrija v človeški prehrani je v soli, ki jo dodajamo jedem pri pripravi ali pri mizi. Zapomnimo si, da veliko soli vsebujejo prekajeno meso, suhomesnati izdelki, mnoge vrste sirov, mesne konzerve, kislo zelje, repa …. Pri nakupu živil vedno preberimo, koliko soli vsebujejo. In ne dodajajmo soli pri mizi kar iz običaja. Poglejmo, katera živila vsebujejo sol oziroma natrij. Dve zvrhani žlici kuhane kaše brez dodane soli vsebujeta natrij le v sledovih. Enaka količina kosmičev (muesliji) pa vsebuje že 100 –360 mg natrija. Ena rezina kruha vsebuje 200- 350 mg, 3 žlice skute 110 – 450 mg, 5 dag sira 800 mg, 6 dag posebne salame 1200 mg in tako naprej. Skoraj ni mogoče verjeti, kako hitro presežemo zgornjo priporočeno mejo natrija, soli pa še dodali nismo, zato dodajajmo čim manj soli, hrano solimo pri pripravi, bodimo pozorni pri izbiri živil in ne dodajamo soli pri mizi. Začimbe in dišavnice obogatijo vonj in okus jedi, tako da se z njihovo uporabo lahko izognemo čezmernemu soljenju. Ljudje, ki uživajo močno slano hrano, potrebujejo razmeroma veliko soli, da bi zasledili slan okus. Ko prenehajo uživati običajne količine soli v hrani, sol nekaj časa močno pogrešajo. Kmalu pa na novo odkrijejo vonj in aromo zelenjave, sadja… Zapomnimo si to dejstvo, kajti ko bomo začeli uživati hrano z manj soli, se nam bo zgodilo enako. Za boljše zdravje že danes dodajmo v našo hrano manj soli. Naše srce in ožilje nam bosta zelo hvaležna. Tisti z visokim krvnim tlakom pa bomo na ta način dodali zdravljenju novo kakovost. Poskusimo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Prehrana

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.