Danes je 22 Nov 2024 06:56
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 02 Mar 2009 10:34    Naslov sporočila: Laktozna intoleranca
 Odgovori s citatom  

Ko encim laktaze ne deluje, kot bi moral

Laktoza je mlečni sladkor in se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih. O laktozni intoleranci govorimo, ko se zaradi vnosa hrane, ki vsebuje laktozo, pojavijo simptomi, kot so driska, krči v trebuhu, napenjanje in vetrovi. Simptomi so posledica zmanjšanega delovanja encima laktaze, ki laktozo razgradi na glukozo in galaktozo ter se nahaja na površini celic sluznice tankega črevesa.

Bolj pogosta bolezen, kot se zdi na prvi pogled

Laktozna intoleranca je zelo pogosta, saj ima po 50. letu starosti pomanjkanje encima že od 40 do 100 % ljudi. Obstajajo tri vrste laktozne intolerance:

Primarna laktozna intoleranca
Laktozna intoleranca je večinoma normalen rezultat staranja in ta vrsta je tudi najpogostejša. Z leti pride do postopnega zmanjševanja aktivnosti encima laktaze, ki je genetsko pogojeno. Aktivnost encima je ob rojstvu, ko mleko predstavlja glavni delež prehrane, največja in se okrog petega leta starosti prične postopno zniževati. Navadno se tvorba laktaze prične zmanjševati, ko prehrana postaja vedno bolj raznolika in vsebuje vedno manj mleka. Znano je, da se zniževanje aktivnosti encima laktaze pri določenih rasah in etničnih skupinah ljudi pojavlja pogosteje. Znižana aktivnost laktaze je veliko pogostejša pri azijski in afriški populaciji.
Kongenitalna laktozna intoleranca
Prirojeno pomanjkanje laktaze je redka bolezen. Gre za dedno pomanjkanje encima, ki se pokaže že ob rojstvu. Ker so taki novorojenčki intolerantni za laktozo, ki je prisotna v materinem mleku, imajo drisko že od rojstva. Take novorojenčke hranijo z mlečnimi formulami, ki ne vsebujejo laktoze.
Sekundarna laktozna intoleranca
Pomanjkanje laktaze lahko nastane tudi posledično zaradi druge črevesne bolezni ali poškodbe. Ta oblika se razvije, ko je tvorba laktaze v tankem črevesu znižana zaradi bolezni, operacije ali poškodbe tankega črevesa. Simptomi laktozne intolerance se razvijejo pri bolnikih s celiakijo, zaradi okužbe črevesja, pri bolnikih s kronično vnetno boleznijo črevesa (pri Crohnovi bolezni). Ta oblika laktozne intolerance je lahko samo prehodna, traja nekaj tednov in se nato popolnoma popravi. V primeru, da gre za kronično (dolgotrajno) bolezen, pa lahko ostane trajna.

Blagi, a neprijetni simptomi

Simptomi in znaki navadno nastopijo trideset minut do dve uri po zaužitju hrane ali pijače, ki vsebuje laktozo. Najpogosteje se pojavijo driska, slabost, krči v trebuhu, napenjanje in vetrovi. Simptomi so ponavadi blagi. Samo na podlagi simptomov pa težko sklepamo, da gre za laktozno intoleranco, saj se s podobnimi simptomi kažejo tudi druge črevesne bolezni, kot na primer črevesne okužbe, sindrom vzdraženega črevesja. Pri majhnih otrocih je driska, ki nastopi po uživanju kravjega mleka, lahko znak alergije na mlečne beljakovine.

Kriva je fermentacija

Laktaza je encim, ki se nahaja na površini celic sluznice tankega črevesa, kjer laktozo razgradi v glukozo in galaktozo, ki se nato preko črevesne sluznice absorbirata v krvni obtok. Pri pomanjkanju laktaze se razgradijo le manjše količine laktoze, nerazgrajena laktoza pa se v tankem črevesu ne more absorbirati in tako potuje do debelega črevesa, kjer jo bakterije, ki so del normalne črevesne flore, razgradijo v kratkoverižne maščobne kisline in pline (vodik, metan, ogljikov dioksid). Ta proces imenujemo fermentacija in povzroča simptome laktozne intolerance, kot so napihnjenost, vetrovi in driska.

Intoleranca ali alergija na mleko?


Pomembno je, da alergijo na mleko razlikujemo od intolerance za laktozo in intolerance za mlečne beljakovine. Pri alergiji na mleko in tudi druge vrste hrane po zaužitju nastopijo preobčutljivostni pojavi, ki nastanejo zaradi imunskih mehanizmov. Pri intoleranci za mleko pa za razliko od alergije ni imunološko pogojenih procesov, vendar so simptomi kljub temu podobni. Razlikovanje intolerance od alergije je pomembno, ker se zdravljenje teh dveh bolezni razlikuje. Pri otrocih je mleko najpogostejši vzrok za alergijo na hrano. V prvem letu starosti se pri 2,5 % dojenčkov razvije preobčutljivost za kravje mleko, vendar pa na srečo do petega leta starosti pri večini (v 80 %) alergija preneha. Pri odraslih je alergija na mleko redka, veliko bolj pogosta pa je intoleranca.


Najprej je treba omejiti vnos mlečnih izdelkov


Preden začnemo z zdravljenjem laktozne intolerance, je pomembno razlikovati primarno od sekundarne laktozne intolerance, saj se pri sekundarni laktozni intoleranci simptomi lahko popravijo, ko izzveni bolezensko stanje, ki je laktozno intoleranco povzročilo. Zdravimo samo tiste bolnike, pri katerih so simptomi laktozne intolerance prisotni. Pri laktozni intoleranci tvorbe encima laktaze v telesu ni mogoče zvišati, lahko pa omilimo simptome laktozne intolerance. Simptome lahko nadziramo z omejitvijo vnosa laktoze z mlekom in mlečnimi izdelki. Najprej začasno popolnoma odsvetujemo uživanje mleka in mlečnih izdelkov do izginotja simptomov, kar nam služi tudi kot potrditveni test, da je laktozna intoleranca res prisotna. Pozorni moramo biti tudi na to, da je laktoza lahko skrita v že pripravljeni jedeh. Kljub temu da so mleko in mlečni izdelki edini naravni vir laktoze, je ta velikokrat hrani dodana. Pogosto je dodana žitaricam, instant juham, prelivom za solate, omakam, pecivu, tortam.

Mlečne izdelke uvajamo postopoma

Ko simptomi izzvenijo, pričnemo s postopnim uvajanjem mlečnih izdelkov do tolikšne količine, ki še ne sproži nastanka simptomov. Večina ljudi z laktozno intoleranco lahko vnese v telo do 12 g laktoze dnevno (približno eno skodelico mleka), ne da bi pri tem nastopili simptomi. Obstajajo strategije, s katerimi lahko prag za pojav simptomov tudi zvišamo. Z uživanjem mleka skupaj z drugo hrano, na primer s kruhom, piškoti, in z uživanjem fermentiranih in zorjenih mlečnih izdelkov (jogurt, kefir, zreli siri) lahko zagotovimo zadosten vnos mlečnih izdelkov in hkrati preprečimo pojav simptomov. Če dnevni vnos mleka porazdelimo na manjše količine, ki jih zaužijemo večkrat dnevno, je tudi manj verjetno, da bodo nastopili simptomi. Kadar s takimi ukrepi ne dosežemo učinka, lahko poskusimo z dodajanjem encima laktaze v mleko, preden ga zaužijemo. Možno je kupiti tudi prehidrolizirano mleko, v katerem je bila laktoza že prej razgrajena. Tako mleko je v trgovinah označeno kot mleko z nizko vsebnostjo laktoze. Obstajajo tudi tablete in kapsule, ki vsebujejo β-galaktozidazo. Tablete bolniki vzamejo tik pred obrokom.

Mleku se ni treba odpovedati

Mleko in mlečni izdelki
Popolno izogibanje mleku in mlečnim izdelkom pri ljudeh z laktozno intoleranco ni potrebno in se celo odsvetuje. Mleko, poleg kalcija, vsebuje tudi druge pomembne hranilne sestavine, kot so vitamin A, vitamin D, fosfor in riboflavin. V primeru, da mleko in mlečne izdelke popolnoma izločimo iz prehrane, lahko pride do pomanjkanja kalcija in vitamina D ter s tem do zmanjševanja kostne gostote. Na ta način se povečuje tveganje za nastanek osteoporoze in zlomov kosti. Da zaradi omejenega uživanja mleka in mlečnih izdelkov ne bi prišlo do posledičnega pomanjkanja kalcija, posebej pri ženskah po menopavzi, svetujemo uživanje hrane, bogate s kalcijem, kot so na primer brokoli, zelena listnata zelenjava, mandlji, pomaranče, določene vrste tofuja, sojino mleko. Če s hrano ne moremo vnesti zadostnih količin kalcija, ga lahko nadomeščamo s kalcijevimi preparati (na primer kalcijevim karbonatom). Pri bolnikih z omejitvijo vnosa mlečnih izdelkov moramo stalno spremljati tudi količino vitamina D, saj lahko pride do pomanjkanja tega vitamina in ga je v tem primeru potrebno nadomeščati. Pri laktozni intoleranci lahko preizkusimo tudi probiotike. Probiotiki so živi organizmi, predvsem bakterije, ki vsebujejo encim β-galaktozidazo in s tem potencialno lahko pomagajo pri razgrajevanju laktoze. To so na primer jogurti z živimi kulturami, ki vsebujejo β-galaktozidazo in so lahko alternativni vir kalorij in kalcija, številni bolniki z laktozno intoleranco pa jih dobro prenašajo. Laktozna intoleranca je zelo pogosta nadloga, ki se pojavlja predvsem pri odraslih. S starostjo se z njo srečuje vse več ljudi, saj se aktivnost encima laktaze z leti zmanjšuje. Dobra novica je, da mleka in mlečnih izdelkov ni potrebno popolnoma izločiti iz prehrane, ampak njihovo uživanje le zmanjšati do tolikšne mere, da omilimo simptome.

Avtor/ica: Anja Brodnjak, dr. med
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

JanezJanez





Pridružen/-a: 27.03. 2010, 07:03
Prispevkov: 1

     
Prispevek Objavljeno: 27 Mar 2010 07:07    Naslov sporočila: SIMPTOMI INTOLERANCE NA LAKTOZO
 Odgovori s citatom  

Pozdravljeni,

ker imam INTOLERANCO na LAKTOZO že od desetega leta, bi rad podelil z vami nekaj izkušenj, veliko zdravnikov namreč še nima razčiščenih stvari okoli te zelo pomembne problematike in jo smatra, kot brezpredmetno za zdravstvo.

SIMPTOMI INTOLERANCE NA LAKTOZO iz osebnih dolgoletnih izkušenj (od najbolj do najmanj);

Simptomi se pojavijo v petih minutah po zaužitju mlečnih izdelkov!!

- močno napenjanje, smrdeči in neprijetni vetrovi, plini na vsako minuto
- brbotanje in zelo neprijetna bolečina v črevesju
- vnetje dvanajsternika ( 5 cm desno od popka), daljše obdobje uživanja ml. izd.
- utrujenost
- zazdraženost
- izpuščaji na koži
- potenje
- trzljaji v mišicah, napetost mišic

KAJ JESTI:

- pol deci mleka, zjutraj in zvečer
- DOMAČ SIR, kozji kravji, ki ne vsebuje dodanega mleka (vsi trgovinski ga vsebujejo)
- vso hrano, ki ne vsebuje MLEČNEGA SLADKORJA in SIROTKE, ki jo proizvajalci dodajojo prehrambenim izdelkom, kot poceni vezivo, vedno preverite izdelek pod "SESTAVINE"
- vsi jogurti, ki vsebujejo mlečne kislinske bakterije in katerim ni dodano mleko
- priporočam jogurte LCA
- začuda mi po čokoladi gorenjka nič ni, priporočam, lahko pojem celo 100g čokolado
- vsa peciva, kjer piše da izdelek ne vsebuje mleka, sirotke v prahu, mlečnega sladkorja, lahko pa izdelke, kjer piše, da so v izdelku lahko prisotni sledovi mleka, tam je doza zelo majhna

KAJ NE JESTI!!

- vsi sladki izdelki, ki za vezivo vsebujejo naslednja imena; mlečni sladkor, sirotka oz sirotka v prahu, laktoza
- medenjaki, pudingi, maslo!!, palačinke, sladoledi, sladka smetana!!
- vsi trgovinski siri, so premalo zorjeni, vsebujejo 40% umetnih mlečnih maščob
- vse Milke so polne teh alergenov, po tej čokoladi me enostavno hoče zmlet
- zaradi kazeina in industrijske predelave je mleko težje prebavljivo, zato je možno, da nam težav ne povzroča (samo) laktoza
- skratka vso industrijsko hrano imejte pod budnim očesom, beri pod SESTAVINE
- proizvajalec politank Maner je moral v Avstriji umakniti s polic določene izdelke, ker so vsebovale preveč CENENIH sladil in veziv iz SIROTKE, veliko ljudi je imelo težave z črevesjem
- jogurti ala mlečni napitki

Preden sem ugotovil kaj mi je, so me pošiljali od poncija do pilata, bolečine in neprijetni občutki so bili neznosni, bil sem 2x na gastroskopiji, potem mi je gastrolog šaril še po črevesju, pri nevrologu, na raznih preizkavah za alergije, samoplačniške ordinacije (ogromno denarja), dieta na celiakijo..,. NIČ OD TEGA NI POMAGALO, dohtar mi je reku da so verjetno živci...

Po večletni sagi z mojo prebavo sem iz tuje literature izvedel nekaj o INTOLERANCI NA LAKTOZO, našim zdravnikom je pač to nekaj za na kruh namazat, pa lahk crkneš zarad tega.

Po dietni prehrani brez zgoraj naštetih izdelkov je bilo veliko bolje, vsi simptomi pa so izginili po dveh tednih!! KAKO PREPROSTO in učinkovito!!

Sedaj živim čisto drugače, kot bi živel neko drugo življenje, z lahkoto se odrekam mlečnim izdelkom. Mleko pijem s cikorjo, kavo, jem kvalitetne jogurte, domač sir, pijem šupeče tablete z dodatkom kalcija, magnezija, D vitamin - 2x tedensko.

Jejte in živite zdravo,

priporočam naslednji članek:
http://www.bambino.si/sirotka_hranilo_zdravilo_in_se_veliko_vec_

in veliko uspeha pri premagovanju te bolezni.

Janez
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

piki





Pridružen/-a: 25.10. 2010, 21:07
Prispevkov: 1

     
Prispevek Objavljeno: 25 Okt 2010 21:24    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Živjo!

V lekarni so mi priporočili kapsule Lactrase. Jih je morda kdo že preizkusil? Mleko imam namreč zelo rada in če ga z njihovo pomočjo res lahko brez problema pijem, je to zame odlična rešitev :))

Lp!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 26 Okt 2010 10:23    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

Kapsule so izredno dobro prehransko dopolnilo za osebe, ki si želijo piti mleko, pa ga žal niso mogli. Tako zdravniki zelo priporočajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

tom00





Pridružen/-a: 07.12. 2012, 08:25
Prispevkov: 1

     
Prispevek Objavljeno: 07 Dec 2012 08:29    Naslov sporočila:
 Odgovori s citatom  

hello admin nice forum . i am a new user and i will be actively participating .. :cool:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Ostale bolezni želodca in prebavil

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.